Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-09-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2004

(Ζάππειο Μέγαρο)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Κατ` αρχάς, να συγχαρούμε τον Ελληνα αθλητή των Παραολυμπιακών Αγώνων Χρήστο Αγγουράκη για το χάλκινο μετάλλιο στη σφαιροβολία.

Θα ήθελα να κάνω μια δήλωση για το θέμα που ανέκυψε χθες και αφορά το ΠΑΣΟΚ.

Κάλεσα χθες τον κ. Παπανδρέου να αποπέμψει τον κ. Βούγια για τη γνωστή υπόθεση μετεγγραφής που είδε το φως της δημοσιότητας. Ο ίδιος ο κ. Βούγιας παρεδέχθη ότι έγινε η μετεγγραφή, χωρίς να στηρίζεται σε κάποιο νόμο.

Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει απαντήσει ακόμη. Θέλω να σημειώσω ότι αυτή είναι η διαφορά ήθους στην οποία αναφέρθηκα και χθες με αφορμή άλλο θέμα. Το ήθος το οποίο επαγγέλλεται ο κ. Παπανδρέου, φαίνεται ότι είναι μόνο σύνθημα και όχι αντίληψη ζωής.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποιο θέμα, σχετικά με την παρουσία του κ. Καλού στην επίμαχη συνάντηση που έγινε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τον πρύτανη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καλός έκανε χθες εκτενείς δηλώσεις. Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τα όσα είπε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σας ήρθε εξ ουρανού η ευκαιρία με τον κ. Βούγια, αλλά επιχειρείτε να εξομοιώσετε δύο μη ισοβαρείς καταστάσεις. Η μια είναι μια εκδήλωση ενός συντεχνιακού πνεύματος που δυστυχώς υπάρχει στη νεοελληνική πραγματικότητα και η άλλη είναι μια πολιτικώς παραβατική συμπεριφορά, τόσο για τους λόγους που ετέθησαν, όσο και για το γεγονός ότι συνοδευόταν από έναν έστω βουλευτή, έστω όχι υπουργό. Δεν είναι ισοβαρείς οι δύο καταστάσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό αφορά τη δική σας αξιολογική κρίση. Στην αξιολογική κρίση όλων των Ελλήνων ο νόμος πρέπει να τηρείται. Ο κ. Τσιτουρίδης είχε την παρρησία, το θάρρος, την ευθιξία να υποβάλει την παραίτησή του. Ο κ. Βούγιας παρανομώντας ο ίδιος προσωπικά, όχι μόνον δεν επέδειξε ευθιξία, αλλά προσπάθησε να μας πείσει ότι αφού δήθεν «εθιμικώ δικαίω» γίνονται μετεγγραφές για όλους και όλοι παρανομούν, γιατί να μην παρανομήσει κι αυτός. Εάν ο κ. Παπανδρέου θέλει να έχει δίπλα του έναν τέτοιο συνεργάτη είναι δικό του θέμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το να συστήνει ο κ. Καλός τον κ. Τσιτουρίδη κάπου είναι νόμιμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η σύσταση ενός προσώπου προς ένα άλλο, δεν είναι παράνομη πράξη, όντας βουλευτές και οι δύο της Αντιπολίτευσης δε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο πρώην πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου, ο κ. Βαβούρας, ανέφερε και δημοσίως σε κάποιες από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του ότι για την μετεγγραφή του υιού του κ. Τσιτουρίδη ελήφθησαν υπόψη όχι μόνον οι λόγοι ασφαλείας, αλλά και προσωπικοί λόγοι τους οποίους επειδή άπτονται των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων δεν μπορούσε να εκθέσει. Η ερώτηση είναι: Ο Πρωθυπουργός όταν δέχθηκε την παραίτηση που του υπέβαλε ο κ. Τσιτουρίδης γνώριζε αυτούς τους ευαίσθητους προσωπικούς λόγους; Και επίσης εσείς, ως αρμόδιος για την επικοινωνιακή πολιτική, τους γνωρίζατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν υπάρχουν προσωπικοί λόγοι τους οποίους ο κ. Τσιτουρίδης έχει αναπτύξει στον Πρωθυπουργό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, ο κ. Καραμανλής έχει αλλάξει γνώμη για την αποδοχή της παραίτησης του κ. Τσιτουρίδη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας υπενθυμίζω ότι ο κ. Τσιτουρίδης υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας και ο Πρωθυπουργός την έκανε αποδεκτή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, του εξήγησε όμως και προσωπικά. Όταν του εξήγησε προσωπικά δεν του είχε πει αυτούς τους λόγους που βγαίνουν τώρα στη δημοσιότητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα. Δεν το γνωρίζω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βουλγαράκης, γιατί εκείνη την ημέρα βιάστηκε να πει ότι δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας για το γιό Τσιτουρίδη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν βιάστηκε ο κ. Βουλγαράκης, όπως λέτε εσείς. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι πολλοί δημοσιογράφοι επικοινώνησαν με το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ερώτησαν αν υπήρχε τέτοιο αίτημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση ήταν «επίσημοι κύκλοι» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Οι επίσημοι δεν υπάρχει άλλος, από τον υπουργό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση δίδεται με αφορμή κάποια ερώτηση. Είπα ότι ερωτήθηκε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και απάντησε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμη για τον κ. Βουλγαράκη. Σήμερα έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό. Μήπως ξέρουμε ποιο ήταν το αντικείμενο, γιατί τον κάλεσε, υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός συνομιλεί συχνά και συνεργάζεται με τους υπουργούς για θέματα της αρμοδιότητάς τους. Δεν κάνω ειδικές ανακοινώσεις για τέτοιου είδους συναντήσεις.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα με αφορμή την υπόθεση Τσιτουρίδη, το οποίο θα λέγαμε ότι είναι κλίμα ξεκαθαρίσματος πολιτικών λογαριασμών μεταξύ του πολιτικού κόσμου, κυρίως μεταξύ των βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων. Η κυβέρνηση το καταδικάζει αυτό το κλίμα; Και γίνεται αυτή η προσπάθεια που δημιουργεί αυτή την αίσθηση εξοκοινοβουλευτικά. Δεν κατατίθενται πλέον ερωτήσεις μετά την υπόθεση Τσιτουρίδη. Δεν γίνεται, δηλαδή, μέσα στην κοινοβουλευτική διαδικασία η οποιαδήποτε αποκάλυψη. Το αποτέλεσμα είναι να διασύρεται το μισό Κοινοβούλιο από χθες το απόγευμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανείς δεν χαίρεται εάν υπάρχει διασυρμός της πολιτικής ζωής του τόπου. Θέλω να σημειώσω, όμως -για να θυμόμαστε τα γεγονότα- ότι από πλευράς Νέας Δημοκρατίας δεν ετέθη το θέμα, που λέτε. Πολιτική και προσωπική επίθεση εναντίον του κ. Τσιτουρίδη έκανε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Εν συνεχεία, η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε την περίπτωση Βούγια. Δεν υπήρξε ερώτηση από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνείτε να συνεχιστεί αυτό το κλίμα; Το καταδικάζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μόλις έκανα σχόλιο γι` αυτό το κλίμα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω κατ` αρχήν εάν υπάρχει έρευνα στην κατεύθυνση του ενδεχομένου δολιοφθοράς για την υπόθεση ΣΙΝΟΥΚ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η έρευνα συνεχίζεται. Κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί να έχει γνώση του αντικειμένου, εφόσον αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν αποκλείετε, δηλαδή, το ενδεχόμενο δολιοφθοράς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτήσατε τι γνωρίζω για την έρευνα και σας απάντησα. Δεν μπορώ να αποκλείσω, ούτε να αποδεχθώ τίποτα ως στοιχείο ή ως πληροφορία.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή ένα αίτημα προς την κ. Γιαννάκου, προκειμένου να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των παιδιών, των δημοσίων προσώπων που έχουν ζητήσει και πάρει μετεγγραφή. Εσείς, συναινείτε σε μια τέτοια κατεύθυνση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αυτό το αίτημα, αλλά προφανώς το ΠΑΣΟΚ αγνοεί ότι αυτού του είδους οι πράξεις γίνονται από τα Πανεπιστήμια και όχι από τα υπουργεία. Η κ. Γιαννάκου έχει κάνει σαφή την πρόθεσή της να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο στην κατεύθυνση της αυστηρότητας και της αντικειμενικοποίησης των στοιχείων που συνοδεύουν μια αίτηση για μετεγγραφή φοιτητού.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα να αντιμετωπίσει τα συνεχή αιτήματα της βάσης της Νέας Δημοκρατίας. Πριν από λίγες ώρες υπήρξε μια συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., κ. Σταύρου, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, αν δεν κάνω λάθος, χαρακτήρισε ανθρώπινο το γεγονός ότι υπάρχουν αιτήματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι παράλογο να υπάρχουν αιτήματα; Μα, εδώ σε ερωτήματα, δηλαδή αιτήματα απαντώ κι εγώ. Αλίμονο! Είναι παράλογο να υπάρχουν αιτήματα; Το είπα και χθες αυτό.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Σκοπεύει, όμως, η κυβέρνηση να κάνει κάτι γι` αυτό; Γιατί, βλέπουμε ότι ασκούνται πιέσεις, αιτήματα γενικώς από τη βάση της Ν.Δ. σε όλη τη χώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει μια καθορισμένη πολιτική και αυτή θα την ακολουθήσει. Στο θέμα που με ρωτάτε, ο Πρωθυπουργός έχει πάρει θέση στη Θεσσαλονίκη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει ένα θέμα εδώ, για να μην απαντάτε σε κάτι που δεν είναι ακριβώς έτσι: Λέχθηκε σε σχέση με τα παιδιά των βουλευτών ότι υπάρχει ένα αίτημα και είναι ανθρώπινο, όπως είπε ο κ. Σταύρου. Και ένα δεύτερο θέμα που έβαλε ο κ. Σταύρου είναι ένα θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης με την έννοια ότι θα πρέπει να υπάρχει μια βελτίωση. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο γι αυτά τα δύο ζητήματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την διευκρίνιση, η οποία βοηθά να καταλάβουμε ότι είναι τελείως διαφορετικό το θέμα που έθεσε ο κ. Σταύρου, από αυτό που ερωτήθηκα. Άρα, καλώς κάνω που δεν σχολιάζω, εάν δεν έχω διαβάσει την οποιαδήποτε δήλωση. Θα παρακαλέσω, λοιπόν, να μην ληφθεί ως απάντηση η προηγούμενη δήλωσή μου, γιατί αναφέρεστε σε τελείως διαφορετικό θέμα, όπως αντιλαμβάνομαι. Θα ενημερωθώ για τις δηλώσεις του κ. Σταύρου.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, να επανέλθουμε στο προηγούμενο θέμα του κ. Τσιτουρίδη. Δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Απόφαση» μια δημοσκόπηση, που τα αποτελέσματά της -με αφορμή το θέμα Τσιτουρίδη- είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά για την κυβέρνηση και τον Κώστα Καραμανλή. Συμμερίζεται η κυβέρνηση αυτή την άποψη, αυτή τη θέση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, ούτε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, σχολίασα και σχολιάζω δημοσκοπήσεις. Θεωρώ ότι είναι χρήσιμα εργαλεία και βοηθούν στη λήψη αποφάσεων. Είναι υποστηρικτικά εργαλεία για την πολιτική ζωή του τόπου. Όπως έλεγε και ένας μεγάλος πολιτικός άνδρας, οι δημοσκοπήσεις μοιάζουν με τις κολόνιες. Είναι ευχάριστες όταν τις μυρίζεις, και πολύ επικίνδυνες όταν τις καταπίνεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αγαστή η συνεργασία της κυβέρνησης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και είναι αγαστή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί οι βουλευτές άλλα καταγγέλλουν, ότι δεν βρίσκουν υπουργούς τρεις μήνες και βάζουν «μέσο» τον Γραμματέα της Κ.Ο. για να συναντηθούν με έναν υπουργό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας τέτοια καταγγελία. Θα ήθελα να υπάρχει πάντοτε καλή συνεργασία, μεταξύ των υπουργών και των βουλευτών της Ν.Δ. και γενικότερα μεταξύ της κυβέρνησης και των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι, από όποιο κόμμα κι αν προέρχονται, εκπροσωπούν τους Έλληνες πολίτες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Με δεδομένο ότι ο κ. Βαβούρας έχει και συνέντευξη σήμερα σε απογευματινή εφημερίδα, όπου επιμένει πώς η συνάντηση με τους κυρίους Καλό και Τσιτουρίδη έγινε όταν ήταν υπουργοί της κυβέρνησης, μήπως η κυβέρνηση επειδή έχει αυξημένη ευαισθησία στα θέματα ηθικής τάξεως, σκοπεύει να ζητήσει να γίνει κάποια πιο λεπτομερής έρευνα για να διαπιστωθεί πότε τελικά έγινε αυτή η συνάντηση και εάν ενδεχομένως υπάρχουν ευθύνες του κ. Καλού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα προηγουμένως ότι δεν θα αμφισβητήσω τα όσα δήλωσε ο κ. Καλός. Έχει κάνει αντίστοιχη δήλωση και ο κ. Τσιτουρίδης. Ο πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, χθες, είπε πως δεν είναι απολύτως βέβαιος, δεν θυμάται. Κατά συνέπεια αυτό που μου λέτε σήμερα, ότι «επιμένει», έρχεται σε αναντιστοιχία με αυτό που τον άκουσα να λέει χθες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι μια φιλικά προσκείμενη στη Ν.Δ. εφημερίδα, σας καταλογίζει προσωπικές ευθύνες στην υπόθεση αποπομπής του κ. Τσιτουρίδη και ζητά την απομάκρυνσή σας από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η δήλωση που έκανα την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχει πει ο κ. Τσιτουρίδης ότι δεν υπάρχει θέμα νομιμότητας και το έχετε υιοθετήσει κι εσείς. Πώς, λοιπόν, δεν υπερασπιστήκατε το στέλεχος της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει εξαντληθεί το θέμα από τη στιγμή που ο κ. Τσιτουρίδης έκανε δηλώσεις.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα του «ΣΙΝΟΥΚ». Εάν δεν απατώμαι την προηγούμενη εβδομάδα σε σχετική ερώτηση, είχατε δηλώσει ότι όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ενδεχόμενο τεχνικής βλάβης και όχι «σαμποτάζ» ή δολιοφθοράς. Ισχύει αυτή η δήλωσή σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μίλησα ποτέ για «όλες τις ενδείξεις». Είχα πει επί λέξει ότι από τις πρώτες ενδείξεις, όπως με ενημέρωσε το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η δήλωσή σας αυτή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω περαιτέρω στοιχεία, δεν γνωρίζω τι έχει αποκαλύψει και σε ποιο σημείο έχει φθάσει μέχρι στιγμής η έρευνα. Όταν ολοκληρωθεί, θα γνωρίζουμε εάν αυτή η πρώτη ένδειξη που μας δόθηκε την επομένη ημέρα του δυστυχήματος, είναι τελικώς ακριβής ή όχι.

ΧΙΩΤΗΣ: Σχολιάζοντας, χθες, τις δηλώσεις της κας Δαμανάκη είχατε πει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να παραμείνει ακηδεμόνευτο. Αναρωτιέμαι, αν σας προβληματίζει ότι η συνδικαλιστική παράταξη που εκφράζει τη Νέα Δημοκρατία και είναι η ΔΑΚΕ, εκφράζεται μ@ αυτόν τον τρόπο, απαιτώντας διορισμούς όχι μόνο «γαλάζιων παιδιών», αλλά και συγγενικών τους προσώπων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξάντλησα το θέμα, απαντώντας χθες.

ΧΙΩΤΗΣ: Η χθεσινή απάντησή σας δεν απαντούσε στο ερώτημα αν εκφράζει η συνδικαλιστική παράταξή σας και την Κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι δεν έχουμε σκοπό να κηδεμονεύσουμε το συνδικαλισμό, όπως άλλα κόμματα αποπειράθηκαν στο παρελθόν. Οι συνδικαλιστές είναι ελεύθεροι, όπως κάθε ελεύθερος πολίτης σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, να υποβάλουν αιτήματα.

ΧΙΩΤΗΣ: Να υποθέσω, συνεπώς, ότι εκφράζει και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τι θα υποθέσετε, σας λέω ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα που μου υποβάλατε σήμερα.

ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Σε συνέχεια των δηλώσεων, χθες, του κ. Φερχόιγκεν μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, η Ελλάδα είναι έτοιμη να πει ένα ξεκάθαρο «ναι» στην υποψηφιότητα της Τουρκίας, παρά το θέμα της Κύπρου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Το έχουμε δηλώσει πολλές φορές.

ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Εκτός από την ευρωπαϊκή προοπτική, που είναι μια γενική αρχή, ρωτώ αν μπορεί να πει ένα ξεκάθαρο «ναι», παρά το θέμα της Κύπρου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είναι πολύ συγκεκριμένο, γιατί το ερώτημα τίθεται υπό το πρίσμα ότι η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε. και να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Έχουμε πει ότι δεν θα φέρουμε αντίρρηση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στο θέμα ΔΑΚΕ, όταν μια συνδικαλιστική παράταξη βάζει τέτοια αιτήματα, δεν νομίζετε ότι έχει αποκλίνει από το ρόλο της και από το ρόλο που καθορίζει το συνδικαλιστικό κίνημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προτίθεμαι ούτε να λογοκρίνω, ούτε να σχολιάσω ενέργειες συνδικαλιστικών φορέων.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, καταλαβαίνω ότι είναι λεπτή η θέση σας, η συνάδελφος είπε προχθές ότι είστε στην περίμετρο του κυκλώνα και έτσι είναι. Δείχνει να είστε στο επίκεντρο μιας διαμάχης και να δέχεστε συνεχώς επιθέσεις, κυρίως από το φιλοκυβερνητικό ή παραταξιακό τύπο. Δίνεται, όμως, η εντύπωση προς την κοινή γνώμη ότι έχουμε να κάνουμε με μια παραταξιακή διαμάχη, η οποία έχει αναχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα. Απασχολεί την Κυβέρνηση αυτό και εσάς προσωπικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η απάντηση που έδωσα την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου.

ΧΙΩΤΗΣ: Χθες, επίσης, είπατε ότι ο Πρωθυπουργός φροντίζει να κυβερνά σωστά τη χώρα και δεν γράφει άρθρα. Είχατε κάποιον στο μυαλό σας, γιατί η απάντησή σας στη συνέχεια επικαλείτο την προηγούμενη πολιτική ηγεσία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση έχει σχέση πάντοτε με την ερώτηση. Η ερώτηση χθες ήταν, πώς «σχολιάζει» ο Πρωθυπουργός αυτό το θέμα. Απάντησα ότι ο Πρωθυπουργός είναι για να κυβερνά τη χώρα, όχι για να γράφει σχόλια ή άρθρα.

ΧΙΩΤΗΣ: Γιατί δεν σας ήρθε να πείτε ότι ο Πρωθυπουργός δεν δίνει πολλές συνεντεύξεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό μου ήρθε, όπως λέτε κι εσείς, να πω!

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Σκοπεύει η Κυβέρνηση να λάβει κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του πολιτικού κλίματος; Να υπενθυμίσω ότι σε μία εβδομάδα θα γιορτάσετε τα 30 χρόνια της Ν.Δ. και ίσως θα ήταν μία καλή ευκαιρία να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση ενός πολιτικού κλίματος, το οποίο μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, ελάσσονος σημασίας, δίνει μία εντύπωση νοσηρού κλίματος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα για το οποίο δεσμευθήκαμε. Δεν το έχει αμφισβητήσει σοβαρά κανείς μέχρι τώρα. Σας έχω απαριθμήσει όσα έχουν γίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Έχουμε ένα ρόλο να επιτελέσουμε και ένα χρέος απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να το επιτελεί. Και οι Έλληνες πολίτες ξέρουν να κρίνουν.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε υπουργέ, έχετε κάτι από τη συνάντηση του κ. Σιούφα που βρίσκεται σήμερα στο εξωτερικό για το θέμα της συγκράτησης των τιμών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ήταν σε συνεδρίαση, δεν έχω επικοινωνήσει ακόμα μαζί του. Ο ίδιος, όταν τελειώσει, θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

ΑΡΜΠΕΛΑΕΘ: Να κάνω μια διαφορετική ερώτηση@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να δω αν θα έχω μια διαφορετική απάντηση.

ΑΡΜΠΕΛΑΕΘ: Εντάξει. Μετά από τη μεγάλη επιτυχία στην οργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων , ο κόσμος γιορτάζει του χρόνου, τα 2500 χρόνια από τη γέννηση του Περικλή. Τώρα που μιλάμε για Δημοκρατία, θα γιορτάσει κατά κάποιο τρόπο η Ελλάδα αυτό το σημαντικό γεγονός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα γεγονός που γιορτάζεται κάθε μέρα, κάθε στιγμή σε όλες τις ελεύθερες χώρες, σε όλες τις Δημοκρατίες του κόσμου. Πιστεύω ότι θα γίνουν ειδικές εκδηλώσεις, όπως είχαν γίνει και για τα 2500 χρόνια Δημοκρατίας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ. Με ποιο τρόπο η Κυβέρνηση θα συμμετάσχει, θα γιορτάσει ή το κόμμα θα έχει αυτή την πρωτοβουλία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μεϊμαράκης, στην προχθεσινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό -όπως δήλωσε και ο ίδιος- έκανε εισήγηση για τις εκδηλώσεις που οργανώνονται από τη Νέα Δημοκρατία. Η Κυβέρνηση θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του κόμματος, το οποίο, μετά από την περίοδο της δικτατορίας, εδραίωσε τη Δημοκρατία, την πιο ισχυρή Δημοκρατία της νεότερης Ελλάδος.

Ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 24 September 2004 - 14:05:12 UTC