Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-10-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Η κυβέρνηση εκφράζει τα συλλυπητήριά της για την απώλεια των τεσσάρων ιπταμένων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, στους οικείους και στους φίλους τους.

Αύριο, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρώην υπουργό και βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με το Θάνο Μικρούτσικο, πρώην υπουργό και γνωστό συνθέτη.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι ένα δευτερεύον θέμα, ωστόσο έχει τη συμβολική του σημασία. Ολοι συμπαθούσαμε το Βλάσση Μπονάτσο, αλλά πόσο έχει προσφέρει στην τέχνη και πόσο την έχει σφραγίσει για να δικαιούται δημοσία δαπάνη κηδεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα απαντήσω στο ερώτημα. Είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα, όπως αντιλαμβάνεστε. Πάντως, θεωρούμε ότι η Πολιτεία σε πρόσωπα τα οποία έχουν προσφέρει στον πολιτισμό, δικαιούται να αποδώσει αυτή την ύστατη τιμή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το είπα, πάντως, με την ίδια ευαισθησία@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υποτιμώ την ευαισθησία κανενός.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είναι πολύ συχνό φαινόμενο το τελευταίο διάστημα να έχουμε ατυχήματα, είτε στην Αεροπορία, είτε στο Στρατό. Το φαινόμενο είναι πολύ συχνό για να είναι τυχαίο. Μπορείτε να μας πείτε εάν έχουν ληφθεί κάποια μέτρα, εάν, μετά και το χθεσινό, υπήρξε επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Αμυνας; Αν, τέλος πάντων, η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει κάτι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, το ΣΙΝΟΥΚ, υπάρχει σε εξέλιξη η έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου. Σε κάθε περίπτωση γίνονται έρευνες, οι οποίες διαπιστώνουν τα αίτια της πτώσης. Υπάρχουν πτώσεις που οφείλονται σε τεχνικές βλάβες και άλλες που οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη. Δεν θα σας μιλήσω μεταφυσικά, για ζητήματα τύχης ή ατυχίας. Και γι@ αυτό το δυστύχημα θα διενεργηθεί έρευνα, για να αποδειχθεί τι ήταν εκείνο που έφταιξε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Διαβάζουμε, σήμερα, ότι το επίδομα θέρμανσης, ενώ ήταν να δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους, δεν πρόκειται να δοθεί. Ισχύει αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τη γνώμη μου, λάθος είπατε ότι ενώ επρόκειτο να δοθεί, δεν δίδεται. Δεν υπήρξε κάποια απόφαση της κυβέρνησης που αναιρέθηκε. Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμη θέση.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Ο κ. Σουφλιάς, χθες, σε συζήτηση με δημοσιογράφους είπε ότι το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να έχει λήξει μέχρι το Δεκέμβριο. Σκοπεύει η κυβέρνηση να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να κλείσει το θέμα μέχρι το Δεκέμβριο; Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του κ. Σουφλιά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα και χθες για το ίδιο θέμα και έχω απαντήσει.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Μήπως υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο να προσθέσω στα όσα, ήδη, σας έχω πει. Μου ετέθη πολλές φορές το ερώτημα αυτό.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε τα «φρουτάκια» μετά από το σάλο που προκλήθηκε και σήμερα η χώρα μας σύρεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Κομισιόν, γιατί παραβιάζει ουσιαστικά την κοινοτική νομοθεσία, τις κοινοτικές διατάξεις. Μήπως η κυβέρνηση προβληματίζεται και για το βασικό μέτοχο ότι ίσως προσκρούσει στις κοινοτικές διατάξεις περί ελεύθερης επιχειρηματικότητας και έρθει στη συνέχεια η Ε.Ε. και ακυρώσει αυτή την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει, ήδη, αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται και με τη σημερινή για ζητήματα νομικής υφής. Είμαι βέβαιος ότι τέτοιου είδους ζητήματα θα λυθούν με την κατάθεση του νομοσχεδίου.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Και για το βασικό μέτοχο υπάρχει τέτοιου είδους αλληλογραφία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γι@ αυτό μιλώ.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Απόφαση». Έχει μία διαφορετικότητα, τόσο για τον Κώστα Καραμανλή, όσο και για την Κυβέρνησή του και τον ελληνικό λαό. Δείχνει ότι το 2% των ερωτηθέντων ζητούν από τον Πρωθυπουργό να συγκρουστεί με τη διαπλοκή. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω ποτέ δημοσκοπήσεις. Σχετικά με το θέμα που αναφέρατε -χωρίς να το συνδέω με οποιαδήποτε μέτρηση της κοινής γνώμης- ο Πρωθυπουργός μόλις χθες επανέλαβε την πρόθεση, αλλά και την απόφασή του.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, σήμερα, το οποίο υποστηρίζει ότι ανάμεσα στα ονόματα που εξετάζει ο Πρωθυπουργός για το θώκο του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι και αυτό του κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου. Εξετάζει τέτοιο ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μπω στη συζήτηση περί ονομάτων, θα έχω αναιρέσει τη βασική αρχή, η οποία διατυπώθηκε από τον Πρωθυπουργό χθες: Δηλαδή, ότι στον κατάλληλο χρόνο θα λάβει τις αποφάσεις του και θα τις ανακοινώσει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δεν διαψεύδετε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε επιβεβαιώνω, ούτε διαψεύδω. Επαναλαμβάνω ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Η υπουργός Παιδείας κα Γιαννάκου είπε προχθές στη Βουλή ότι υπάρχουν στοιχεία στο υπουργείο σε σχέση με τις μετεγγραφές, που αν τα ανακοινώσει, θα γίνει σεισμός στο πολιτικό σύστημα. Χθες, ο κ. Μεϊμαράκης, μιλώντας στο MEGA, είπε ότι αυτά τα στοιχεία πρέπει να κατατεθούν. Τη θέση της Κυβέρνησης θέλω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα χθες επί του θέματος και δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο για τις μετεγγραφές.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Η θέση του Γραμματέα του κόμματος ότι πρέπει να κατατεθούν και τα στοιχεία που ανέφερε η κα Γιαννάκου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα χθες το μεσημέρι, ακριβώς για το θέμα αυτό. Δεν θα προσθέσω τίποτα περισσότερο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Την πρόταση αυτή την έκανε χθες το βράδυ ο κ. Μεϊμαράκης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα προσθέσω τίποτα περισσότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μετά την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας για τα πανωτόκια, αυτή που είχε υπογραφεί από δύο υπουργούς, τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Σιούφα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας διακόπτω για να σας διορθώσω. Στην κοινοβουλευτική πρακτική, απόσυρση γίνεται όταν έχει κατατεθεί μία τροπολογία. Όταν δεν έχει κατατεθεί, δεν μπορείτε να μιλάτε για απόσυρση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό το δέχομαι, ως προς το τυπικό σκέλος. Ως προς το ουσιαστικό σκέλος, υπήρχε τουλάχιστον έγγραφο με την υπογραφή των δύο υπουργών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να το δεχθείτε και ως προς το ουσιαστικό σκέλος. Βεβαίως, είναι δικαίωμά σας να μην το δεχθείτε, αλλά σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία, με Κανονισμό Βουλής γνωστό σε όλους, απόσυρση σημαίνει ότι έχει κατατεθεί μία τροπολογία και εν συνεχεία αποσύρεται.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Άρα, πώς το χαρακτηρίζετε εσείς αυτό που δεν υπεγράφη και δεν κατετέθη.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το χαρακτηρίζω ως σκέψεις, ιδέες, απόψεις, προτάσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ας πάμε, λοιπόν, στη χθεσινή τροπολογία, η οποία χαρακτηρίστηκε επίσης «φωτογραφική» και την οποία, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις πολιτικών κύκλων, χαρίζονται δισεκατομμύρια σε μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου, καταργώντας ακόμη και δικαστικές αποφάσεις. Τι έχετε να πείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κάνει ήδη δηλώσεις ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Ρεγκούζας, με τις οποίες επισημαίνει ότι η τροπολογία αυτή αποκαθιστά μία αδικία σε σχέση με την περαίωση. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Αυτή η κυβέρνηση δεν νομοθετεί φωτογραφικά. Αναζητείστε τέτοιου είδους πρακτικές στο παρελθόν.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε βάρος της Ελλάδας για μερική εφαρμογή του νόμου για τον ανταγωνισμό σε σχέση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Προτίθεται η Κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή νέο νόμο που να διέπει τη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στους ιδιωτικούς και τους δημόσιους χώρους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ως αντιπολίτευση, είχαμε καταθέσει κάποιες προτάσεις όταν είχε προκύψει αυτό το θέμα. Θα μελετήσουμε την απόφαση, η οποία ελήφθη, και εν συνεχεία θα κινηθούμε σε αυτόν τον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα. Είχε προκαλέσει μεγάλη συζήτηση, όχι μόνο γιατί υπήρξαν οικονομικά συμφέροντα, όπως υπάρχουν σε κάθε επιχείρηση, αλλά διότι μιλούμε για έναν τομέα, ο οποίος επηρεάζει σε κάποιο βαθμό τη νεολαία μας. Άρα, λοιπόν, θα σκύψουμε με προσοχή στο θέμα και στον κατάλληλο χρόνο, θα σας ανακοινώσουμε τι ακριβώς πρέπει να γίνει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Προχθές, ακόμη και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, που ο πρόεδρός του πρόσκειται, μάλιστα, στη Νέα Δημοκρατία, ζήτησε να αφαιρεθεί το ειδικό κλουβί ασφαλείας από τις φυλακές του Κορυδαλλού για τους κρατούμενους της 17Ν και να διασφαλιστούν οι συνθήκες κράτησης, σύμφωνα με το σωφρονιστικό κώδικα και τους ισχύοντες νόμους. Δηλαδή, θεωρεί ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι και παράτυπη. Προτίθεται η Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να εφαρμόσει τη νομιμότητα ακόμη και γι@ αυτούς τους κρατούμενους της 17Ν, όπως είχε κάνει, για παράδειγμα, ακόμη και με τους χουντικούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, η Κυβέρνηση εφαρμόζει τη νομιμότητα. Δεύτερον, όπως γνωρίζετε ήδη και από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στη βάση της αρχής της επιείκειας -όπως αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους- αφαιρέθηκε ήδη ο κλωβός από το χώρο κράτησης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μόνο από το χώρο, όχι συνολικά;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Μόνον ο ουρανός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επίσης, συναφές, αν θέλετε, είναι ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας συνεχίζει την απεργία πείνας, επιδεινώνεται η υγεία του και κινδυνεύει η ζωή του. Σκέπτεται κάτι πάνω σ@ αυτό η Κυβέρνηση ή θα τον αφήσει να ηρω- ποιηθεί στα μάτια ορισμένων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λυπούμαι ειλικρινώς γιατί ένας άνθρωπος, έχει επιλέξει το έσχατο μέσον το οποίο αφορά τη ζωή του, όποιος και αν είναι αυτός. Οι συνθήκες κράτησης, είναι αυτές οι οποίες επιβάλλονται από διεθνείς κανονισμούς. Σε ό,τι αφορά τους συγκεκριμένους κρατουμένους επιβάλλονται και για λόγους προσωπικής ασφαλείας τους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μέχρι πριν από λίγο καιρό ο κ. Καραμανλής διακήρυττε ότι το κόμμα δεν παρεμβαίνει στα της κυβερνήσεως και των Υπουργών. Χθες, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν συντονιστές, οι οποίοι θα έχουν το ρόλο συμβούλου των Υπουργών. Από πού και ως που η κυβέρνηση θα κάνει αυτή τη στροφή και το κόμμα θα εμπλέκεται, τελικά, στα της κυβέρνησης και των υπουργών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση έφερε για πρώτη φορά το πρωτοποριακό θεσμό των συντονιστών θυμάμαι τη σκληρή κριτική που είχε ασκηθεί. Ακριβώς το ίδιο μοντέλο ακολούθησε μερικά χρόνια αργότερα, όταν έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ. Αρα, ήταν αρκετά επιτυχημένο -όπως αποδείχθηκε- στην περίπτωση της Ν.Δ. Σήμερα η Ν.Δ. προχωρά σε μια ακόμη πρωτοποριακή κίνηση: Στην οργάνωση και τη λειτουργία ενός κυβερνώντος κόμματος. Είμαι βέβαιος ότι και αυτό το μοντέλο θα επιτύχει, έτσι ώστε, οι Έλληνες πολίτες να έχουν την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση γιατί τους αξίζει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα είναι υπό την εποπτεία πολιτικών επιτρόπων οι Υπουργοί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι τομεάρχες και οι αναπληρωτές, όπως αναφέρεται στο χθεσινό απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού, θα αναδειχθούν με εκλογές που θα γίνουν στην Κ.Ο. της Ν.Δ. Θα συνεργάζονται στενά με το αντίστοιχο υπουργείο, ως Σύμβουλοι των Υπουργών και των Υφυπουργών. Θα μεταφέρουν τα αιτήματα της κοινωνίας. Θα αναλαμβάνουν την ευθύνη των εισηγήσεων για τα νομοσχέδια κάθε υπουργείου, αλλά και της επικοινωνίας του παραγόμενου κυβερνητικού έργου. Αυτός είναι ο ρόλος που θα έχουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που θα μετέχουν ως τομεάρχες ή αναπληρωτές τομεάρχες στους διάφορους τομείς.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό δεν σημαίνει εμπλοκή του κόμματος στα της κυβέρνησης; Δηλαδή, μέχρι πριν από λίγο καιρό, τουλάχιστον διακήρυττε ο κ. Καραμανλής, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εμπλοκή. Τώρα βλέπω ότι τελικά αναιρείται η προηγούμενη επαγγελία. Γιατί μου κάνει εντύπωση ότι θα έχουν ρόλο συμβούλου. Δεν αρκούν οι υπάρχοντες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με τη δική σας λογική σημαίνει ότι ένας βουλευτής που δεν έγινε υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν μπορεί ποτέ να γίνει υπουργός. Δεν μιλάμε για κομματικά στελέχη τα οποία είναι εκτός Βουλής. Μιλάμε για τον τρόπο λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Δεν φοβάστε μήπως αυτό προκαλέσει αντιπαλότητες στην Κ.Ο. Εάν, δηλαδή ,ένας συντονιστής οικονομικών, πως θα πάει στο υπουργείο Οικονομικών και θα επιβάλει την άποψή του στον κ. Αλογοσκούφη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ένα δημοκρατικό κόμμα, όπως είναι η Ν.Δ., κανείς δεν επιβάλει την άποψή του σε κάποιον άλλο. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα λειτουργήσει πολύ καλά αυτό το πρωτοποριακό μοντέλο, όπως λειτούργησε πριν από μερικά χρόνια το πρωτοποριακό μοντέλο των συντονιστών. Η κριτική που δεχθήκαμε τότε από τα ΜΜΕ, αλλά και από άλλα κόμματα ήταν έντονη. Τώρα, αντιγράφεται αυτό το μοντέλο και από άλλα κόμματα. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχει.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εχει να κάνει αυτή η νέα δομή λειτουργίας κόμματος-κράτους@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μιλάμε για νέα δομή λειτουργίας κόμματος και κράτους. Μιλάμε για τον τρόπο που λειτουργεί η Κ.Ο. της Ν.Δ. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, αυτό που λέτε εσείς και αυτό που είπε χθες ο Πρωθυπουργός.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Αυτό ήταν στις προθέσεις της οργανωτικής δομής του κόμματος; Έχει να κάνει με την μέχρι σήμερα διαμαρτυρία των βουλευτών, τα παράπονα ότι δεν είχαν πρόσβαση στους Υπουργούς ή αν θέλετε με τις προτάσεις που είχε κάνει ο κ. Μεϊμαράκης σαν Γραμματέας του κόμματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόθεσή μας είναι να λειτουργεί η κυβέρνηση όσο καλύτερα γίνεται. Όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν και ρόλο και λόγο. Έχουν ιδέες, απόψεις και κέφι να προσφέρουν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Έχουν διαπιστωθεί κάποια κενά στη λειτουργία της κυβέρνησης; Και ποια ανάγκη έρχεται να καλύψει αυτό το σχήμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τότε ποια ανάγκη έρχεται να καλύψει αυτό το σχήμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε την παροιμία που λέει ότι «το καλύτερο είναι εχθρός του καλού».

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Με τους συντονιστές δεν περιπλέκονται περισσότερο τα πράγματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είδα προβλήματα. Εκφράστηκαν απόψεις που οδήγησαν σε διάλογο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Στο υπουργείο Παιδείας υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, επίσης και στο υπουργείο Υγείας. Εάν τοποθετηθούν και συντονιστές, τι θα γίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνει πολύ καλύτερη δουλειά. Δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Μέσα από αυτό το σχήμα θα αναδεικνύονται οι νέοι Υπουργοί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ανέφερα ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος, έτσι όπως τον περιέγραψε χθες ο Πρωθυπουργός. Ο σχηματισμός της κυβέρνησης ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα υπάρχει τομεάρχης-αναπληρωτής και για τον δικό σας τομέα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ Φαντάζομαι, ναι. Ουδείς αναντικατάστατος.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ανησυχείτε ότι, κατά κάποιο τρόπο, θα είναι σαν επιλαχόντες υπουργοί, υπουργοί σε αναμονή ή εν δυνάμει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ανησυχώ καθόλου. Είχα ακούσει τα περί «σκιωδών υπουργών» και «σκιώδους κυβέρνησης» πριν από μερικά χρόνια με τους συντονιστές.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης είπατε ότι η κυβέρνηση δεν ευθύνεται, αλλά δεν πήρε κάτι. Έχει σκοπό να δώσει επίδομα θέρμανσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ληφθεί απόφαση για το θέμα αυτό, θα σας ανακοινωθεί.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός βλέπει τη Δευτέρα τον κ. Μικρούτσικο και σήμερα τον κ. Μαρκόπουλο. Τους απολυμένους του υπουργείου Πολιτισμού που ζητούν να συναντηθεί μαζί τους θα τους δει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν, ήδη, συναντηθεί με τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Τατούλη. Τα αιτήματά τους είναι γνωστά στον Πρωθυπουργό.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Μας είχατε πει ότι θα μας δίνατε μια απάντηση για το αν θα γίνει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι συναντήθηκαν με τον κ. Τατούλη. Πιθανόν να υπάρξει και άλλη συνάντηση. Τα αιτήματά τους είναι γνωστά στον Πρωθυπουργό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε σχέση με τις σημερινές συναντήσεις, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον κ. Γλέζο. Μπορείτε να μας πείτε ποιο ήταν το αντικείμενο της συζήτησης και αν αφορούσε το θέμα ενδεχόμενης υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, έχω ήδη απαντήσει πολλές φορές. Για τις σημερινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ο Πρωθυπουργός θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόμα το υπουργείο Πολιτισμού, με δεδομένο ότι η Ολυμπιάδα τελείωσε και ότι έχει αρκετό φόρτο εργασίας λόγω των πρωθυπουργικών καθηκόντων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δημιουργία της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα, είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εδώ μιλάμε για μια μετακίνηση, όχι για ανασχηματισμό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ήταν τόσο απλά δεν θα με ρωτάγατε.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Δηλαδή, ο ανασχηματισμός τοποθετείται μετά την εκπαίδευση των νέων υπουργών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μίλησα για ανασχηματισμό. Είπα για τη δημιουργία κυβέρνησης.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Υπάρχει κάποια πρόταση να σταματήσουν να συμμετέχουν στις παρελάσεις αεροσκάφη, άρματα και γενικώς μηχανοκίνητα μέσα; Και αν υπάρχει τέτοια πρόταση, εξετάζεται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από ό,τι πληροφορήθηκα από το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, υπάρχει πρόταση να μην χρησιμοποιούνται, μακράν των τόπων όπου βρίσκονται στρατόπεδα, μηχανοκίνητα μέσα. Δεν υπάρχει σκέψη να καταργηθούν οι παρελάσεις ή να μην παρελαύνουν κάποια οχήματα. Μιλούμε για παρελάσεις πόλεων που είναι κοντά σε στρατόπεδα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, θα μειωθεί το κόστος των παρελάσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά κάποιο τρόπο ναι.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η απόσταση μετράει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να απευθυνθείτε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Υπάρχει κίνδυνος για μια νέα κρίση στις σχέσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με το Φανάρι. Προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει κάποια πρωτοβουλία, ώστε να σταματήσει κάποια ενδεχόμενη κρίση, από τη γέννησή της;.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύο τα ενδεχόμενα που θέσατε με την ερώτησή σας και καμία η απάντηση.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 15 October 2004 - 17:05:08 UTC