Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-11-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Συνεδρίασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο συζήτησης το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως είχε δεσμευτεί η Νέα Δημοκρατία από την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, εκτός των άλλων, διασφαλίζει σταθερότητα. Δηλαδή, δεν θα παρατηρείται το φαινόμενο των διαρκών φορολογικών αλλαγών που είχαμε συνηθίσει επί προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αναλυτική συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει ο Υπουργός κ. Αλογοσκούφης στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Θα μου επιτρέψετε να σας αναφέρω τέσσερα από τα σημεία, ώστε να έχετε μια γενική εικόνα του νομοσχεδίου:

Πρώτον, το νομοσχέδιο στοχεύει και επιτυγχάνει φορολογικές ελαφρύνσεις κυρίως σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και σε όλες τις άλλες κατηγορίες φορολογουμένων μέσω της αύξησης του αφορολογήτου.

Δεύτερον, δίνονται ισχυρά αναπτυξιακά κίνητρα για επενδύσεις μέσω της μείωσης των συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

Τρίτον, καθορίζεται ένα απλό αντικειμενικό και διαφανές σύστημα φορολογικών ελέγχων για όλες τις κατηγορίες ελευθέρων επιχειρηματιών και επιχειρήσεων. Και,

Τέταρτον, καταργείται το ΣΔΟΕ και ιδρύεται νέα υπηρεσία Ειδικών ελέγχων που θα λειτουργήσει αντικειμενικά και αποτελεσματικά.

Όπως σας είπα λεπτομέρειες θα δώσει ο κ. Αλογοσκούφης και θα απαντήσει σε ερωτήσεις των αρμοδίων οικονομικών συντακτών.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 9 το πρωί, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου. Στις 11.00 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Δ. Χριστόφια και στις 12 το μεσημέρι θα έχει συνεργασία με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Ορφανό.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο αναπτυξιακός νόμος πότε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω πει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του έτους.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει από το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου τον κ. Σολάνα διαμεσολάβηση με τα Σκόπια για την εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σολάνα για τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της επίσκεψης του κ. Σολάνα στα Σκόπια. Ρόλο διαμεσολάβησης για το θέμα των Σκοπίων -όπως προβλέπεται από την ενδιάμεση συμφωνία- επιτελεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες και μάλιστα σήμερα η εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» τη βάζει σε εισαγωγικά, ο κ. Καραμανλής λέει τα εξής: Επειδή ο κ. Σολάνα θα επισκεφθεί τα Σκόπια τις επόμενες ημέρες του ζήτησε και το απεδέχθη να συζητήσει και αυτός το θέμα στην κατεύθυνση της ανάγκης να επαναβεβαιώσει η κυβέρνηση της FYROM τη στάση και τη διάθεσή της, δηλαδή ότι πράγματι θα πάει σε συνομιλίες, υπό το πλαίσιο του ΟΗΕ, για να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση. Αρα, λοιπόν, υπήρξε συγκεκριμένο αίτημα του Πρωθυπουργού στον κ. Σολάνα. Τι απέγινε το αίτημα αυτό; Το έθεσε ο κ. Σολάνα και τι μηνύματα μας έφερε; Και αν δεν το έθεσε, όπως είχε υποσχεθεί στον Πρωθυπουργό, δεν μπαίνει θέμα αντίδρασης της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Την Παρασκευή το απόγευμα, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε επισήμως στη Νέα Υόρκη πως και οι δύο πλευρές τον διαβεβαίωσαν ότι έχουν πρόθεση να προχωρήσουν στις συζητήσεις επί τη βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας. Αρα, λοιπόν, υπάρχει απάντηση επί της ουσίας από το κατ` εξοχήν αρμόδιο όργανο που είναι ο ΟΗΕ.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Και ο κ. Σολάνα στα Σκόπια, όμως, θα έπαιρνε μια απάντηση και δεν πήραμε απάντηση. Αντ` αυτού βλέπουμε ότι η ηγεσία της FYROM λέει ότι επιμένει στο όνομα με το οποίο αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ και από κάποιες άλλες χώρες. Δηλαδή, «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Δεν το έθεσε ο κ. Σολάνα το θέμα, όπως είχε υποσχεθεί στον Πρωθυπουργό. Είχε πει επί λέξει ότι θα πήγαινε στα Σκόπια, εκεί του ζήτησε ο Πρωθυπουργός και το απεδέχθη ο κ. Σολάνα να βάλει το θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Συνεχίστε, όπως μου κάνατε την ερώτηση προηγουμένως, για να γίνει τι;

ΧΟΝΔΡΟΣ: Για να υπάρχει μια επαναβεβαίωση της ηγεσίας της FYROM, ότι αποδέχεται όλη αυτή τη διαδικασία για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, λοιπόν, λογικά πρέπει να σας καλύπτει η απάντησή μου, ότι η επαναβεβαίωση αυτή εδόθη στο αρμόδιο όργανο που είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Νομίζω ότι η ερώτηση του συναδέλφου είναι ότι χθες διεμήνυσαν τα Σκόπια ότι δεν συζητούν, οπότε εμείς με ποιόν θα κάνουμε διαπραγμάτευση για το όνομα; Αυτή βασικά είναι η ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από πλευράς μου δεν έχω τέτοια επίσημη δήλωση από την πλευρά των Σκοπίων. Υπάρχει η επίσημη δήλωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πώς σας φάνηκε ότι ο κ. Σολάνα ήρθε χθες στη χώρα μας από τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν υπαινίσεσθε ότι ο κ. Σολάνα είπε κάτι σχετικό στα Σκόπια, έχω τις δηλώσεις του -τις έχετε διαβάσει κι εσείς- για το τι ακριβώς είπε: Τον ερώτησαν, λοιπόν, σε ποια χώρα βρίσκεται και απάντησε: «Τώρα είμαι σε μια χώρα, η οποία για κάποιους είναι η @Μακεδονία@, όπως και για την πλειοψηφία του λαού της που την αποκαλεί @Μακεδονία@». Δεν πήρε, λοιπόν, τη θέση αυτή η οποία φάνηκε σε ορισμένα τουλάχιστον δημοσιεύματα ή σε κάποια τηλεοπτικά δίκτυα ότι πήρε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Την κυβέρνηση την ικανοποιεί, δηλαδή, η συγκεκριμένη δήλωση του κ. Σολάνα στα Σκόπια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω αν ικανοποιεί την κυβέρνηση ή όχι η δήλωση. Εγώ διαβάζω τη δήλωση του κ. Σολάνα και δεν θα το έκανα εάν δεν είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δι` αυτής αναγνωρίζει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Κάτι το οποίο είναι προφανές, από τη δήλωση, ότι δεν γίνεται. Ακόμη και στην ίδια τη χώρα την οποία επισκέφθηκε είπε ότι η πλειοψηφία την αποκαλεί «Μακεδονία».

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αρα, δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δήλωση του κ. Σολάνα;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αυτό που θα ήθελα να μας διευκρινίσετε, αν γνωρίζετε, είναι η κυβέρνηση της FYROM δεν δέχεται να συζητήσει; Κατά τις χθεσινές πληροφορίες που έχετε από τα Σκόπια, όχι κατά τη δήλωση του εκπροσώπου της στον ΟΗΕ. Οι χθεσινές πληροφορίες λένε ότι δεν δέχεται να συζητήσει ή δεν δέχεται να συζητήσει τη σύνθετη ονομασία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω σε αυτά τα οποία έχει πει επισήμως ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Αντιλαμβάνεστε, δεν μπορώ να σχολιάσω πληροφορίες ή φήμες, οι οποίες ακούγονται ή γράφονται.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Γιατί, κ. Εκπρόσωπε; Εσείς κρατάτε το πεπόνι και το μαχαίρι. Αλλά γιατί δεν σχολιάζετε πληροφορίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθένας κάτι κρατάει. Κι εσείς κρατάτε τη γραφίδα της κριτικής της εξουσίας. Όταν ο ΟΗΕ έχει επισήμως ανακοινώσει ότι και οι δύο πλευρές τον διαβεβαίωσαν πως θέλουν να συνεχίσει αυτή η διαδικασία, για πείτε μου πώς θα σχολιάσω κάποιες φήμες ή κάποιες πληροφορίες; Υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά των Σκοπίων; Όχι. Αρα, λοιπόν;

ΧΙΩΤΗΣ: Πριν από λίγο στη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπός μας στον ΟΗΕ είχε χθες μια συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα τον κ. Ανάν. Εχει πληροφόρηση η κυβέρνηση εάν προτίθεται ο ΟΗΕ να αναλάβει κάποια νέα πρωτοβουλία την αμέσως προσεχή περίοδο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Φαντάζομαι ότι ο κ. Μολυβιάτης έχει απαντήσει στους βουλευτές. Είναι πιθανό να έχει ερωτηθεί και γι` αυτό, δεν το γνωρίζω.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ο κ. Μολυβιάτης μόνο ενημέρωση θα κάνει ή θα δεχθεί κάποιες πιθανές συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, εισηγήσεις, για κάποιες πρωτοβουλίες που θα πάρουν τα κόμματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σ` αυτές τις περιπτώσεις γίνεται συζήτηση. Γίνονται ερωτήσεις, τοποθετήσεις κ.ο.κ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με κάποιους ομολόγους του στην Ε.Ε.; Υπάρχουν κάποια κράτη «ύποπτα» για να αναγνωρίσουν τα Σκόπια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε τις συνομιλίες που έχουν γίνει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τότε, θα περιμένει δηλαδή τη Σύνοδο Κορυφής για να συνομιλήσει με τους ομολόγους του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα θέλατε να προτείνετε στον Πρωθυπουργό πώς να κάνει τη δουλειά του;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Απλά, ρωτώ γιατί οι όποιες επαφές θα ήταν ένα αμυντικό πλέγμα αυτή την ώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ σας απαντώ.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Εξετάζει η κυβέρνηση το να υπάρξει μία φόρμουλα για μια ονομασία των Σκοπίων που θα χρησιμοποιούν όλες οι χώρες και μία ονομασία που θα χρησιμοποιείται στις διμερείς μας σχέσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξάντλησα ό,τι είχα να πω για το θέμα των Σκοπίων. Σε περαιτέρω ερωτήσεις που θα γίνουν, απαντήσεις θα δίνονται μόνο επί αυτών οι οποίες αφορούν τον ΟΗΕ.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Επ` αυτού, μόνο μια για τον κ. Μολυβιάτη, επειδή από αύριο η κυβέρνηση θα διασχίσει την οδό της συναινέσεως με τα πολιτικά κόμματα: Ο Υπουργός Εξωτερικών θα πάει με ένα συγκεκριμένο σχέδιο, μια συγκεκριμένη πλατφόρμα στη βάση της οποίας θα επιδιωχθεί αυτή η συναίνεση ή απλά οι συναντήσεις αυτές θα είναι συναντήσεις ανταλλαγής απόψεων, χωρίς όμως να υπάρχει μία συγκεκριμένη πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης, για την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έχετε την ευκαιρία να ρωτήσετε τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι θα ενημερωθούν, για να σας απαντήσουν.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Ο Γραμματέας του κόμματος είπε το πρωί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χαράξει μία πολιτική συνεννόησης. Εσείς έχετε πει ότι δεν υπάρχουν «παρασκηνιακές διαβουλεύσεις», ούτε τέτοιου είδους συνεννοήσεις. Τι από τα δύο ισχύει, είναι το πρώτο ερώτημα. Και το δεύτερο, αν μου επιτρέπετε, είναι το εξής: Ο Γιώργος Παπανδρέου χθες είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συναίνεση, γιατί η Ν.Δ., η κυβέρνηση, δεν έχει πολιτική.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιο θέμα μιλάτε; Διότι έχω τις δηλώσεις του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας μπροστά μου και δεν είπε τίποτα τέτοιο, ότι «έχει χαράξει το ΠΑΣΟΚ μία γραμμή συνεννόησης».

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είπε ότι «οδεύει το δρόμο της συνεννόησης και της συναίνεσης» για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει ήδη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε σχέση με τη δήλωση του κ. Μεϊμαράκη δεν έχετε απαντήσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο,τι είχα να πω για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, το έχω πει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κάνει ανακοινώσεις ο κ. Μεϊμαράκης, τότε, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριε Εκπρόσωπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πρόωρο να ασχοληθούμε με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να συναινέσει με το «κενό»; Είναι θέμα αξιοπιστίας. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συναίνεση αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις. Συγκεκριμένες προτάσεις δεν υπάρχουν ούτε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε για το Σκοπιανό. Με τι συναινεί, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ; Πώς το αντιλαμβάνεστε αυτό; Είναι μία πολιτική εκτίμηση που κάνει ο κ. Μεϊμαράκης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν ρωτάτε το ΠΑΣΟΚ και ρωτάτε εμένα;

ΧΟΝΔΡΟΣ: Γιατί είναι κάτι που το λέει ο Γραμματέας του κόμματός σας, γι@ αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτήσατε αν το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε «να συναινέσει με το κενό». Ρωτήστε το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν. Εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή έχουν ανοίξει ταυτόχρονα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση εμμένει στη στάση της ανεπιφύλακτης στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας ή ενόψει της Συνόδου Κορυφής το Δεκέμβρη, θέτει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύουν όσα έχω πει έως τώρα.

ΧΙΩΤΗΣ: Επανέρχομαι στο θέμα του κ. Μεϊμαράκη. Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε δηλώσεις αποχωρώντας, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό. Και διαπιστώνει ότι υπάρχει μία πρόθεση συνεννόησης για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση από το ΠΑΣΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω μιλήσει πολλές φορές για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τους τελευταίους 4 @ 5 μήνες έχει γίνει συζήτηση πάνω από δέκα φορές στο press-room.

ΧΙΩΤΗΣ: Με συγχωρείτε που σας διακόπτω. Πολλές φορές έχετε αρνηθεί να μιλήσετε γι@ αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Εχω τοποθετηθεί -και μάλιστα η κυβέρνηση τοποθετήθηκε πρώτη στο θέμα αυτό- σαφώς για το ποια είναι η οπτική κάτω από την οποία βλέπουμε το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα κινηθεί στο πνεύμα του Συντάγματος, το οποίο ζητά την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό έχει ήδη απαντηθεί εδώ και πολύ καιρό. Συνεπώς, έχει υπάρξει σαφής τοποθέτηση της κυβέρνησης. Την επαναλαμβάνω σήμερα, γιατί φαίνεται ότι ξεχάστηκε. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ισχύει αυτό που σας είπα τη Δευτέρα: Είναι πρόωρο να συζητήσουμε οτιδήποτε περισσότερο για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΧΙΩΤΗΣ: Λέτε ότι είναι «πρόωρο». Κατ@ αρχήν, δεν είναι πια και τόσο πρόωρο, είμαστε δύο μήνες πριν την εκπνοή της συνταγματικής προθεσμίας. Δεύτερον, η ερώτησή μου είναι αν εσείς διαπιστώνετε ότι υπάρχει πρόθεση συναίνεσης-ή όχι- από την αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί, προφανώς, με αυτή τη διαπίστωση θα σταθμίσετε τη δική σας απόφαση. Βλέπετε, λοιπόν, ότι υπάρχει -αν υπάρχει ή όχι- πρόθεση συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία ερώτηση, ας προχωρήσουμε στην επόμενη.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Την Κυριακή, η ΟΝΝΕΔ κάνει μία εκδήλωση στην Παλιά Βουλή για το Πολυτεχνείο. Εχει απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον απερχόμενο Πρόεδρο του Συνασπισμού, τον κ. Κωνσταντόπουλο, ενώ, όπως γνωρίζουμε, κάθε χρονιά οι προσκλήσεις αυτές φτάνουν στο κόμμα, περνούν από το κόμμα. Γιατί, λοιπόν, επιλέχθηκε αυτή η μέθοδος φέτος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρ@ ότι δεν είμαι εγώ υπεύθυνος, ούτε αρμόδιος να απαντήσω γι@ αυτό που με ρωτάτε, μάλλον δεν θυμάστε τι έγινε τις άλλες χρονιές.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Βολιδοσκόπησαν, απευθύνθηκαν και σε άλλους πολιτικούς αρχηγούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρ@ ότι δεν είμαι υπεύθυνος να απαντήσω, σας απάντησα εμμέσως. Δεν θέλω να συνεχίσω περαιτέρω. Αναζητείστε τι έγινε τις άλλες χρονιές.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Άλλες χρονιές οι προσκλήσεις έφταναν στα κόμματα και ζητούσαν εκπροσώπους τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ να γυρίσουμε στο προηγούμενο θέμα: Η κυβέρνηση, δηλαδή, για να διευκολύνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις δικές σας εκτιμήσεις, πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα ένα όνομα, οπωσδήποτε να συναινέσουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπάρχει το όνομα και πότε θα γίνει αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει ό,τι έχω πει έως τώρα.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Επιτρέψτε μου να πάω σε ένα άλλο θέμα. Στις 24 Σεπτεμβρίου είχαμε την καταδίκη η οποία κοινοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες από αλβανικό δικαστήριο 5 αλβανών πολιτών, ελληνικής καταγωγής, στη Χειμάρα. Αυτό ανακοινώθηκε, προφανώς, για λόγους διπλωματικούς, μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη γειτονική χώρα. Θέλω να ρωτήσω το εξής: προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει κάποια πρωτοβουλία προκειμένου να προστατέψει τους έλληνες της Βορείου Ηπείρου από τέτοιου είδους ενέργειες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω το θέμα. Θα σας παρακαλούσα οι ερωτήσεις που αφορούν ειδικότερα θέματα να υποβάλλονται στα αρμόδια υπουργεία.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Επιστροφή στα προηγούμενα (δεν ακούγεται) απαντήσεως. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε χθες, «δεν συναινώ με το κενό». Πλαίσιο δεν υπάρχει. Ο κ. Μεϊμαράκης λέει σήμερα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να πάει στο δρόμο της συναίνεσης. Πως κάνει την εκτίμηση αυτή; Του είπε κάτι ο αγγελιαφόρος που λέγεται ότι υπάρχει μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη; (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει ό,τι έχω πει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Άμα τη αναλήψει σας, ως τώρα, είχαμε μια τρομερή υστέρηση εσόδων. Οφείλεται αυτό εις το ότι πασοκοκρατείται το ΣΔΟΕ που καταργείται ή το απαξιώσατε σκοπίμως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική μιας κυβέρνησης κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Εάν το αποτέλεσμα σε οκτώ μήνες είναι απογοητευτικό, είναι προσωπική σας γνώμη. Για την κυβέρνηση η οικονομική πολιτική της έχει αρχίσει και κρίνεται. Θα κριθεί, βεβαίως, και με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, την εφαρμογή του καθώς και την εφαρμογή του φορολογικού νομοσχεδίου και του αναπτυξιακού νομοσχεδίου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αναφέρθηκα σε ένα επιμέρους θέμα, απλά επεξηγώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι βιάζεστε να βγάλετε κρίσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει αυτή η στέρηση εσόδων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα επανέλθω στο πρώτο θέμα, στην επίσκεψη Σολάνα, γιατί νομίζω ότι υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν. Λέει ο κ. Καραμανλής ότι είχε ζητήσει να συζητήσει και αυτός το θέμα του ονόματος στην κατεύθυνση να επιβεβαιώσει η κυβέρνηση της FYROM τη στάση και τη διάθεσή της. Θεωρήθηκε, δηλαδή, περιττό με βάση την απάντηση που μας δίνετε να τεθεί τέτοιο ζήτημα, εφόσον υπάρχουν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΟΗΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στη διεθνή διπλωματία υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν δημοσιοποιούνται, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως αυτή.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Επανέρχομαι στην ίδια ερώτηση, εξαρτάται από εσάς η απάντηση, ότι δεν υπάρχουν υπόγειες διαβουλεύσεις. Σας ερωτώ λοιπόν: σήμερα, υπάρχει κάποια επαφή ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, είτε ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα ήδη.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Δεν μας είπατε. Υπάρχει ή δεν υπάρχει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν κάποιος θεωρεί κάτι πρόωρο προφανώς, δεν ασχολείται με αυτό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επ` αυτού: επειδή είπατε ότι στη διπλωματία γίνονται πράγματα που δεν λέγονται, δηλαδή ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στον κ. Σολάνα και του είπε ότι μας καλύπτει η απόφαση, η ανακοίνωση του κ. Νίμιτς, οπότε μη θέσει το θέμα στα Σκόπια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν γίνονται, τότε είναι μυστική διπλωματία κύριε Εκπρόσωπε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: @την οποία έχετε καταδικάσει ως κόμμα στο παρελθόν, πολλές φορές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δικαίωμα να κάνετε όποιο σχόλιο θέλετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, είναι η ερώτηση. Γίνεται μυστική διπλωματία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση είναι η ίδια.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει απευθείας δίαυλος της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για το θέμα του ονόματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτα περισσότερο για το θέμα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το γεγονός ότι κάνετε σήμερα εσείς ενημέρωση, σημαίνει κάτι για το μέλλον του κ. Αντώναρου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας αρέσει που κάνω εγώ ενημέρωση;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εσάς σας αρέσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Χαρά μου να είμαι μαζί σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν σας βλέπουμε και συχνά!

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό τα σπάνια είναι ωραία!

Καλό μεσημέρι.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 10 November 2004 - 15:05:09 UTC