Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-11-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Αύριο, στις 11.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη, πριν από την κατάθεση του Προϋπολογισμού, συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την οποία ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης θα παρουσιάσει εν συντομία τα βασικά σημεία του Προϋπολογισμού για το επόμενο έτος και ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής θα τοποθετηθεί.

Αμέσως μετά ο Προϋπολογισμός θα κατατεθεί από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών στην Πρόεδρο της Βουλής.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι ημέρα μνήμης και αναστοχασμού. Στο πρόσωπο των αγωνιστών του 1973 τιμούμε σήμερα το διαχρονικό αγώνα για τη δημοκρατία, την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική δικαιοσύνη. Η σημερινή επέτειος υπενθυμίζει σε όλους μας και σε καθέναν ξεχωριστά το χρέος που συνεπάγεται η ιδιότητα του πολίτη. Να συμβάλλουμε στην πράξη, στην ενίσχυση της δημοκρατίας, στη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Να οικοδομήσουμε ένα κεφάλαιο εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Να εργαζόμαστε στην πράξη, για να εξασφαλίσουμε τους όρους, ώστε η ατομική επιδίωξη της ευημερίας να παράγει απτά αποτελέσματα για όλους τους πολίτες.

Η κυβέρνηση, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, συμμετέχει στη σημερινή επέτειο με μετριοπάθεια και σεβασμό. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό όλοι οι Έλληνες να περιφρουρήσουμε το μήνυμα του Πολυτεχνείου, μήνυμα δημοκρατίας και εθνικής ενότητας από τυχόν επεισόδια που αμαυρώνουν το νόημα της σημερινής μέρας.

Στην κατεύθυνση αυτή οι αρμόδιες Αρχές έχουν εκπονήσει πλήρες σχέδιο για τη διακριτική και αποτελεσματική διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης και της μετακίνησης. Της ασφάλειας των πολιτών και της περιουσίας τους.

Χθες, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαίνεσε τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης στην αποσαφήνιση της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τη χρησιμοποίηση των λογιστικών κανόνων της Eurostat. Η εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων, τόσο του Επιτρόπου Χ. Αλμούνια, όσο και του Γενικού Διευθυντού της Eurostat Βαν Ντεν Αμπελε κατά τις οποίες τα νέα στοιχεία απεικονίζουν ακριβέστερα τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Επιπρόσθετα, ο Επίτροπος Αλμούνια προανήγγειλε τη χορήγηση παράτασης της προθεσμίας για μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% έως το 2006. Είναι αυτονόητο ότι παρά τις διάφορες φωνές στο εσωτερικό της χώρας, ούτε πιέσεις για πρόσθετα μέτρα έχουν ασκηθεί, ούτε θέμα επιβολής οιωνδήποτε κυρώσεων τέθηκε, ούτε και βεβαίως υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα με την παρουσία της χώρας στην ΟΝΕ. Η κυβέρνηση διατηρεί τον στόχο για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ ήδη από το 2005. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το θέμα σας παραπέμπω στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, αυτή την ώρα, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, καθώς και στην επικείμενη κατάθεση του νέου Προϋπολογισμού.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όταν λέτε καθιερωμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τι εννοείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα την «καθιερωμένη» πριν από την κατάθεση του Προϋπολογισμού. Αυτό εννοούσα, σε σχέση με τον Προϋπολογισμό.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες είχαμε ένα πολύ σοβαρό από ό,τι αποδείχθηκε περιστατικό στον Εχίνο και θα ήθελα η κυβέρνηση να σχολιάσει τα όσα συνέβησαν εκεί και αν ήταν σωστά τα μέτρα που ελήφθησαν από εκεί και πέρα για την αποφυγή των όσων ακολούθησαν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ήθελα να πω -εκτός από τη χθεσινή απογευματινή δήλωση την οποία έκανα, κατά τη διάρκεια αυτού του συμβάντος- ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο δεν έχει πολιτικές διαστάσεις. Θέλω να μείνουμε, όμως, σε αυτό το οποίο τονίσαμε και χθες: «Θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της ελληνικής Πολιτείας είναι ο απόλυτος σεβασμός της ιερότητας των χώρων λατρείας όλων των θρησκειών». Όπως γνωρίζετε, η ηρεμία στην περιοχή έχει αποκατασταθεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχω δύο ερωτήματα: Το πρώτο αφορά μια λογοκριτική παρέμβαση που έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ για ένα χιουμοριστικό σποτ που είχε (σας πληροφορώ ότι είναι τεχνικό το ό,τι εργάζομαι εκεί, θα το ρωτούσα για οποιοδήποτε Μέσο που θα γινόταν κάτι τέτοιο) και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο διέταξε τη διακοπή του. Αν και το χιούμορ γίνεται αντικείμενο λογοκρισίας, μπαίνουμε σε επικίνδυνες ατραπούς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται πολύ περισσότερο εφόσον δεν έχω υπόψη μου το συμβάν, στο οποίο αναφέρεστε, να σχολιάσω οποιαδήποτε απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν σας το εξηγήσω, θα το σχολιάσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Επιθυμώ να ενημερωθώ πρώτα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τα ΜΑΤ χθες συγκρούστηκαν με τους αγρότες της Αιγιαλείας. Είναι μήπως μέσα στα πλαίσια της ανάδειξής τους, στους ανταγωνιστικότερους αγρότες της Ευρώπης, όπως τους υποσχόσασταν προεκλογικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το συγκεκριμένο συμβάν έτσι όπως το περιγράψατε δεν έχω τα ακριβή στοιχεία. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε σχέση με το χθεσινό επεισόδιο στον Εχίνο, υπάρχει μια δήλωση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Αχμέτ, την οποία διαβάζω επακριβώς που λέει: Ένα μικρό γεγονός όπως αυτό έθεσε σε δοκιμασία την ελληνοτουρκική φιλία και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα απαντήσω εκ μέρους της κυβέρνησης: Το περιστατικό αυτό δεν έθεσε σε δοκιμασία τίποτα απολύτως. Σπεύδω δε να πω ότι, σύμφωνα με την εικόνα που έχω, τα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά και τα αντίστοιχα τουρκικά χειρίστηκαν το θέμα συνολικά στις πραγματικές του διαστάσεις.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Αυτό αφορά και τις μεσημεριανές εκπομπές που είδαμε χθες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μιλάω συνολικά.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ήταν «Γκρίζοι Λύκοι» όσοι γιόρταζαν το Ραμαζάνι και διαμαρτυρήθηκαν χθες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική Πολιτεία και η ελληνική κυβέρνηση θεωρούν ότι ο σεβασμός της ιερότητας των χώρων λατρείας πρέπει να είναι απόλυτος.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είπατε ότι χειρίστηκαν με ευθύνη το θέμα τα ελληνικά ΜΜΕ. Ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ χθες έριχναν λάδι στη φωτιά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα συνολικά.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν ξέρω πως βγάζετε τον μέσο όρο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο Διοικητής του ΟΤΕ κ. Βουρλούμης μιλώντας σε συνδικαλιστές επιτέθηκε κατά του προϊσταμένου του Υπουργού κ. Λιάπη χρησιμοποιώντας μάλιστα απαξιωτικές εκφράσεις και για όλους τους πολιτικούς, όπως ασχολούνται με τα ρουσφέτια τους κτλ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για φημολογίες τις οποίες δεν θα σχολιάσω.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν είναι φημολογίες, μίλησε ο διοικητής του ΟΤΕ σε συνδικαλιστές όλων των παρατάξεων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η συνεργασία των δύο ανδρών είναι αρμονική.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Και σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε χθες ο Υπουργός τον κ. Βουρλούμη στο γραφείο του για να του ζητήσει εξηγήσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι φυσικό να γίνονται συνεργασίες μεταξύ των Διοικητών ή Προέδρων των Οργανισμών και των Υπουργών που έχουν την πολιτική εποπτεία;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι αλλά και από το ύφος των συνεργασιών προκύπτει και αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είσαστε προφανώς παρών σε αυτή τη συνεργασία στην οποία αναφέρεστε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Οι φωνές ακούγονταν μέχρι έξω λένε όσοι ήταν απ` έξω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν άκουσα τίποτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν λέτε ότι πρόκειται περί φημολογίας εννοείτε ότι τηλεφωνήσατε στον κ. Βουρλούμη, τον ρωτήσατε αν είπε τέτοια πράγματα και σας είπε όχι δεν τα είπα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η δήλωση που έκανα. Τίποτε πέραν αυτού.

ΒΛΑΧΟΣ: Η φημολογία σε τι στοιχεία στηρίζεται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η δήλωση που έκανα. Δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο κ. Βουρλούμης εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλοι οι Πρόεδροι και οι Διοικητές των οργανισμών που βρίσκονται στη θέση τους κάνουν κανονικά τη δουλειά τους.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μια απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας χθες χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό το νόμο του κ. Βενιζέλου. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Τις συγκεκριμένες, τις λαμβάνει υπόψη της η κυβέρνηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επ` αυτού, επειδή υπάρχει τώρα ένα νομικό κενό, απ` ό,τι καταλάβαμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα νομικό κενό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μια στιγμή: Υπάρχει. Ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός. Ωστόσο, μέχρι να υπάρξει άλλος νόμος, εξακολουθεί να ισχύει. Το εάν θα φθάσει ξανά στο δικαστήριο, εξαρτάται από το εάν υπάρχουν προσφυγές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να εισέλθω σε νομικές επιχειρηματολογίες. Σας επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται να σχολιάσω καμία απολύτως απόφαση της Δικαιοσύνης. Απευθυνθείτε σε νομικούς να λύσουν τις νομικές απορίες σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μα, δεν είναι νομική επιχειρηματολογία, ούτε είναι θέμα σχολιασμού. Είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης τι θα γίνει πια, από εδώ και στο εξής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλα αυτά τα θέματα θα επιλυθούν με τον τρόπο που έχουμε ήδη πει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ποιόν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Άλλη ερώτηση παρακαλώ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτήν εδώ την αίθουσα είχατε εκφράσει την κυβερνητική πρόθεση, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ να αποκτήσουν γήπεδο. Αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός -και με ανακοίνωσή του «η ιστορικότερη ομάδα της Ελλάδας στην Ευρώπη»- μετά από απόφαση της FIFA δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το γήπεδο «Απόστολος Νικολαϊδης» για τους αγώνες της Ευρώπης και αυτοχαρακτηρίζεται «ευρωάστεγος». Σας ρωτώ, μήπως η κυβέρνηση πρέπει να επισπεύσει τις κινήσεις της, την απόφάση της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ένα ειδικό θέμα. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στους αρμόδιους Υπουργούς.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Προηγουμένως, στο σχόλιό σας για την απογραφή, αναφερθήκατε ότι αυτή τη φορά τα νούμερα είναι ακριβέστερα. Αυτή είναι η φράση που είπατε. Τι σημαίνει ακριβέστερα; Είναι ακριβή, ακριβέστερα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας μετέφερα ακριβώς τις δηλώσεις του κ. Αλμούνια και του κ. Βαν Ντεν @Αμπελε, οι οποίοι είπαν ότι «τα νέα στοιχεία απεικονίζουν ακριβέστερα τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Άρα, υπάρχει περιθώριο να γίνουν πιο ακριβή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα νούμερα είναι ακριβή. Σας λέω τι ακριβώς είπαν οι δύο συγκεκριμένοι αξιωματούχοι. Άλλωστε, ανακοινώσεις κάνει ο κ. Αλογοσκούφης, αυτή τη στιγμή στους οικονομικούς συντάκτες.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Θα ήθελα να μας πείτε εάν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την προεδρική εκλογή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οποιαδήποτε συζήτηση για την προεδρική εκλογή είναι πρόωρη.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Εάν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ: Δεν υπάρχει τίποτα που να έχει σχέση με την προεδρική εκλογή.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Λέτε ότι είναι πρόωρο το θέμα. Πότε θα είναι στην ώρα του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό θα το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχετε πει ότι οι εισηγμένες στο ΧΑΑ δημόσιες επιχειρήσεις είναι ανεξάρτητες. Προφανώς η παρέμβαση του κ. Σιούφα@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω πει εγώ κάτι τέτοιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και ότι οι Διοικήσεις καθορίζουν την πολιτική τους, άρα στη δεδομένη περίπτωση της ΔΕΗ την τιμολογιακή πολιτική, με βάση τους νόμους. Χθες, είχαμε παρέμβαση και στη δημοσιογραφική γλώσσα «άδειασμα» του κ. Παλαιοκρασσά από τον κ. Σιούφα, σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική. Ο κ. Παλαιοκρασσάς είπε ότι πρέπει να αρχίσει να εξετάζετε από μηδενική βάση@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπε ακριβώς αυτό ο κ. Παλαιοκρασσάς.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό είπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλούσα να διαβάσετε τη δήλωση την οποία έκανε ο κ. Παλαιοκρασσάς αργότερα, λέγοντας ακριβώς ότι παρανοήθηκαν οι αρχικές δηλώσεις του και τι ακριβώς εννοούσε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό ήταν μετά το «άδειασμα».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει το σύνολο των δηλώσεων του κ. Παλαιοκρασσά.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Παλαιοκρασσάς είπε αρχικά για απελευθέρωση των τιμολογίων. Και στη συνέχεια είπε ότι δεν πρόκειται για περαιτέρω αυξήσεις, αλλά γι αυτές που έχουν ανακοινωθεί. Η ερώτηση είναι η εξής: Εάν γίνει απελευθέρωση των τιμολογίων δεν θα έχουμε -ενδεχομένως όχι άμεσα αλλά μεσοπρόθεσμα- πρόσθετες αυξήσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε κυβερνητικό επίπεδο, απάντησε χθες ο κ. Σιούφας. Ισχύει η δήλωσή του.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επανέρχομαι στο ερώτημά μου: Δηλαδή, σαν κυβέρνηση το γεγονός ότι μια ομάδα και μάλιστα της Αθήνας δεν έχει γήπεδο, εκτιμάτε ότι είναι ειδικό θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στους αρμόδιους Υπουργούς. Υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες ακολουθούνται.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 17 November 2004 - 14:05:10 UTC