Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-11-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Πριν από λίγο συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο. Αμέσως μετά κατετέθη από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη ο Προϋπολογισμός στη Βουλή.

Όπως γνωρίζετε, αυτός είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός που καταθέτει στη Βουλή η κυβέρνηση που προήλθε από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Είναι ένας Προϋπολογισμός με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Ένας Προϋπολογισμός που χαράσσει τα πλαίσια της νέας πολιτικής που θα ακολουθηθεί, ένας Προϋπολογισμός που αντικαθιστά την πλασματικότητα και την αναξιοπιστία με τη φερεγγυότητα και την αλήθεια. Είναι ένας Προϋπολογισμός με κοινωνικό χαρακτήρα και πρόσωπο που έχει στόχο να προστατεύσει αποτελεσματικά τους Έλληνες με χαμηλά εισοδήματα. Επίσης είναι ένας Προϋπολογισμός με σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, χαρακτηριστικά που θα τονιστούν ακόμη περισσότερο με την καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης, τη συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου, τη σύγκρουση με τη διαφθορά.

Είναι απολύτως σαφές -και δεν το κρύβει κανείς- ότι πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό που περιέχει προκλήσεις στις οποίες η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί, όπως είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθούν και όλοι οι Έλληνες.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 9 το πρωί, θα έχει συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα.

@ Στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Ευγενίδειο Ίδρυμα σε εκδήλωση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου, με θέμα «Διεθνής Οικονομία και Ελληνική Οικονομία».

@ Στις 3, τέλος, το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τα Ιωάννινα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ενοχλήθηκε η κυβέρνηση από την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου κατά την κατάθεση του Προϋπολογισμού επί της ουσίας μέσα στη Βουλή; Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι είχε το δικαίωμα να μιλήσει ως αρχηγός κόμματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απάντησε μέσα στη Βουλή ο κ. Αλογοσκούφης. Δεν έχω παρά να επαναλάβω αυτά που είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών: Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη σεμνότητα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το κόμμα που παρέδωσαν την οικονομία σε κακό χάλι.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επί της διαδικασίας αν έχετε ένα σχόλιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και επ` αυτού τοποθετήθηκε ο κ. Αλογοσκούφης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχω δύο ερωτήσεις: Η μία είναι αν ο κ. Πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Αλογοσκούφη για την υποβάθμιση που υπέστημεν από την Standard & Poor`s;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για μια ακόμη φορά θα σας καλέσω να διαβάσετε όλο το κείμενο της αξιολόγησης που κάνει η Standard & Poor`s. Όπως επεσήμανε ήδη από χθες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με επίσημη ανακοίνωσή του, ο διεθνής οίκος αποδίδει τη νέα αξιολόγησή του στην υποεκτίμηση των ολυμπιακών δαπανών από την προηγούμενη κυβέρνηση, στη δημοσιονομική χαλάρωση κατά την περίοδο προς τις εκλογές του Μαρτίου, καθώς και στις προεκλογικές παροχές που είχαν θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η Standard & Poor`s διατηρεί την αξιολόγησή της για τη σταθερή προοπτική της οικονομίας και αναγνωρίζει ότι η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός πιο φιλικού για τους φορολογούμενους φορολογικού συστήματος αποτελεί θετικό μέτρο. Από εκεί και πέρα, δεν αντιλαμβανόμαστε τι ακριβώς ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση όσοι, στο εσωτερικό, επικαλούνται τις παρατηρήσεις του διεθνούς οίκου για τη μη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Ας μας το ξεκαθαρίσουν: Θέλουν την εφαρμογή προγράμματος λιτότητας; Η κυβέρνηση -όπως άλλωστε μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς από μια ανάγνωση των στοιχείων του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή- έχει αποφασίσει ότι θα εφαρμόσει πολιτική ήπιας προσαρμογής και φορολογικής μεταρρύθμισης έτσι ώστε να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και η δεύτερη: Κύριε Εκπρόσωπε, εξετάζει η κυβέρνηση το γεγονός ότι τα γεγονότα του Εχίνου να μην ήταν τόσο αθώα; Σήμερα η MILLIΥΕΤ γράφει ότι την ίδια ημέρα υπήρχε εκεί κλιμάκιο του αμερικανικού ΥΠΕΞ που εξέταζε την κατάσταση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το ερευνάτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ασχολούμεθα με φημολογίες. Τοποθετήθηκα για τα γεγονότα χθες. Εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο η χθεσινή τοποθέτησή μου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες, απλά, είπατε ότι σέβεστε τους χώρους λατρείας και είναι κατανοητό και εύλογο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πέραν αυτού, σας είπα ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό χωρίς πολιτικές διαστάσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κλιμάκιο υπήρχε των Αμερικανών εκεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε αυτούς οι οποίοι στο εσωτερικό της χώρας δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση τι ακριβώς ζητάνε, αν ζητάνε δηλαδή μέτρα λιτότητας κ.τλ., κ.τλ., συμπεριλαμβάνεται και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος είπε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέσατε είναι ανταναπτυξιακό και υπάρχει κίνδυνος για μια φθίνουσα πορεία της οικονομίας και δημιουργείται και ένα κακό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο νοών νοείτω.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Όχι, δεν νοείτω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με ρωτήσατε και απάντησα.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τις δηλώσεις του κ. Κυριακόπουλου; Συμφωνεί με αυτές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο παρελθόν, όταν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών εξέφραζε θέσεις που κινούνταν στην κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, η σημερινή Αντιπολίτευση και οι συν αυτή κύκλοι κραύγαζαν ότι οι βιομήχανοι είναι με τη Νέα Δημοκρατία. Τώρα που η ηγεσία του ΣΕΒ ζητεί αυστηρότερα μέτρα, η Αντιπολίτευση και οι σύμμαχοί της, σε διάφορα επίπεδα, κάνουν σημαία ή φαίνεται να κάνουν σημαία αυτές τις απόψεις. Ας μας πουν, εν τέλει, αν συμφωνούν με τις απόψεις που εξέφρασε χθες η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Η κυβέρνηση συμφωνεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα έχει κάποια συνέπεια για τη χώρα μας η αξιολόγηση αυτή της Standard &Poor`s;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι εννοείτε ακριβώς;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γιατί, την επικαλείται και η κυβέρνηση αυτή την έκθεση; Θα έχει κάποια@ Τι σημαίνει τελικά αυτή η έκθεση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε κάθε χρόνο οι διάφοροι Διεθνείς Οργανισμοί προβαίνουν σε αξιολόγηση των οικονομιών πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Συνεπάγεται, ας πούμε, και τη μείωση και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας και τι πρακτικά σημαίνει αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ένα ειδικό θέμα, για το οποίο παρακαλώ να απευθυνθείτε στον κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος κάνει ανακοινώσεις αυτή την ώρα.

ΒΛΑΧΟΣ: Αν κατάλαβα καλά, η κυβέρνηση ανοίγει μέτωπο με τον ΣΕΒ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν ανοίγει μέτωπο με κανέναν. Είναι, όμως, σαφές ότι την οικονομική πολιτική την καθορίζει και την χαράζει η κυβέρνηση.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Από την απάντησή σας προκύπτει μια ενόχληση, όταν λέτε ότι την οικονομική πολιτική την χαράζει μόνο η κυβέρνηση. Είναι σαν να λέτε να μην μπερδεύεται ο ΣΕΒ. Επειδή είπατε ο νοών νοείτω, αυτό νοήσαμε τώρα με την απάντησή σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάθε παραγωγική τάξη έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις της. Την οικονομική πολιτική, όμως, την καθορίζει η κυβέρνηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο ΣΕΒ, όπως λέτε κι εσείς έως τις εκλογές ίσως και λίγο αργότερα ήταν ένας παραδοσιακός σύμμαχος της πολιτικής που ασκεί η Ν.Δ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Εσείς το ερμηνεύετε έτσι.

ΧΙΩΤΗΣ: Το ερμηνεύω εγώ. Εν πάση περιπτώσει βλέπω ότι σήμερα κατατάσσετε τον ΣΕΒ ως σύμμαχο της αντιπολίτευσης. Αυτό προβληματίζει την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα κάτι εντελώς διαφορετικό. Είπα ότι η αντιπολίτευση παίρνει τις θέσεις του ΣΕΒ και τις κάνει δική της σημαία.

ΧΙΩΤΗΣ: Εμείς σας ζητάμε να σχολιάσετε τις απόψεις του ΣΕΒ, ο οποίος είναι ένας ειδικός κλάδος που προσέφερε στήριξη στη Ν.Δ. όχι μόνο όσο ήταν αντιπολίτευση, αλλά και τους πρώτους μήνες αφ` ότου η Ν.Δ. εξελέγη κυβέρνηση. Αυτό πως το σχολιάζει η κυβέρνηση, πριν καλέσετε την αντιπολίτευση να πάρει τη δική της θέση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας επαναλαμβάνω: Την οικονομική πολιτική την καθορίζει η κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο ΣΕΒ είτε συμφωνεί κάποιος μαζί του είτε όχι, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον εξής λόγο που όλοι εμείς οι δημοσιογράφοι βλέπουμε. Υπάρχουν βιομηχανίες που παίρνουν τα μπογαλάκια τους και πηγαίνουν σε άλλες γειτονικές χώρες, όπου ουσιαστικά τους δίνουν πολύ μικρότερη φορολογία, γύρω στο 12,15,20%. Αυτό που λέει ο ΣΕΒ, είναι ότι μπορεί κάποιες βιομηχανίες να φύγουν από την Ελλάδα και αυτό σημαίνει ανεργία. Αυτό δεν ευαισθητοποιεί την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση είναι πολύ ευαίσθητη σε ό,τι αφορά στο θέμα της ανεργίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για όλους τους Έλληνες που μπαίνουν στην αγορά εργασίας και αναζητούν δουλειά. Προσεχώς θα δείτε και άλλα δείγματα αυτής της ευαισθησίας με τον αναπτυξιακό νόμο. Στόχος μας είναι να προκύψουν εκείνες οι συνθήκες που θα διευκολύνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις βιομηχανίες, το οποίο αναφέρατε, η κυβέρνηση κάνει ακριβώς αυτό που είχε προαναγγείλει. Σταδιακά θα μειωθεί η φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων. Αυτό θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας με συγκεκριμένα ποσοστά τα οποία ήδη έχουν ανακοινωθεί. Η κυβέρνηση είναι πιστή σε αυτά που ανακοινώνει. Αν κάποιοι θέλουν να πάνε παραπέρα, αυτό δεν εκφράζει την κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή είπατε προσεχώς θα δούμε τον αναπτυξιακό νόμο, μήπως - επειδή υποψιάζομαι ότι μας ακούνε και άνεργοι- μπορείτε να πείτε στους ανέργους πόσο χρονικό διάστημα δίνετε στο «προσεχώς»; Δηλαδή πόσο μπορεί να πεινάνε ακόμα οι άνθρωποι και να ψάχνουν για δουλειά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μεταθέτετε την ερώτηση σε ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Ο αναπτυξιακός νόμος δεν εξασφαλίζει αυτομάτως δουλειά σε όσους δεν έχουν. Είπα ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στα χρονικά πλαίσια που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Αλλά εσείς σαν αντιπολίτευση λέγατε και το έχει πει πολλές φορές ο κ. Καραμανλής ότι ήσασταν έτοιμοι να κυβερνήσετε. Έχουν περάσει οκτώ μήνες και μας λέτε τώρα ότι προσεχώς θα κατατεθεί ο αναπτυξιακός νόμος. Πότε είναι το προσεχώς; Στην επόμενη τετραετία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε πει ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Επαναλαμβάνω ότι βρήκαμε μια οικονομία, όπως είπε σήμερα ο κ. Αλογοσκούφης, σε κακό χάλι. Χρειαζόταν συμμάζεμα.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή» αναφέρει ότι συγκεκριμένη τσιμεντοβιομηχανία πουλάει στους έλληνες το τσιμέντο τον τόνο 78 ευρώ, ενώ οι ίδιοι επιχειρηματίες πάνε στην Αλβανία και πουλάνε το τσιμέντο με 32 ευρώ. Θα ήθελα το σχόλιό σας, αν θα πρέπει να παρέμβει άμεσα η επιτροπή ανταγωνισμού; Προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα για να σταματήσει αυτή η λεηλασία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είδα το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεστε. Πρόκειται για ειδικό θέμα και δεν θα ήθελα να το σχολιάσω. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο είναι αρμόδιο.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Λέτε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια πάρα πολύ κακή κατάσταση από το ΠΑΣΟΚ την οποία προσπαθεί να συμμαζέψει. Παίρνει λοιπόν κάποια μέτρα. Εδώ έχουμε δύο δεδομένα κύριε Εκπρόσωπε. Ο διεθνής οίκος επί της ουσίας αμφισβητεί τόσο τον προϋπολογισμό, διότι λέει ότι δεν μπορεί να πέσει το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2005. Αμφισβητεί το μέτρο για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων και συζητάει και ένα άνοιγμα του ασφαλιστικού. Έρχεται εκεί ο ΣΕΒ, που είναι ένας θεσμικός παράγοντας και λέει ότι κάτι δεν πάει καλά με το φορολογικό νομοσχέδιο. Όλη αυτή η κατάσταση σας προβληματίζει; Δεν θέτει εν αμφιβόλω τα μέτρα που έχετε πάρει για το συμμάζεμα της οικονομίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικά θέματα. Σας είπα και προηγουμένως: Ας μας πουν ποιοι είναι υπέρ μιας πολύ πιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, μιας πολιτικής λιτότητας σαν κι αυτή που συνιστά η Standard & Poor@s. Η κυβέρνηση πάντως δεν είναι. Είναι υπέρ της ήπιας προσαρμογής.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, αλλά εδώ επικαλείστε κατά το ήμισυ την έκθεση της Standard & Poor@s και απορρίπτετε την άλλη μισή. Έχει κάποια σημασία για την κυβέρνηση στο σύνολό της; Δεν καταλαβαίνω αυτή την ευαισθησία της κυβέρνησης για μια έκθεση ενός διεθνούς οίκου. Είναι τόσο ευάλωτη η ελληνική οικονομία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική οικονομία δεν είναι καθόλου ευάλωτη. Άλλο θέμα είναι τα γενεσιουργά αίτια τα οποία προκάλεσαν κάτι, και άλλο τα μέτρα θεραπείας που θα ληφθούν. Για τα μέτρα θεραπείας, η κυβέρνηση έχει πάρει θέση. Για τα γενεσιουργά αίτια η κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη. Άλλοι είναι οι υπεύθυνοι. Είναι σαφέστατο ποιοι είναι αυτοί.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Μα αυτά που αμφισβητούνται είναι τα μέτρα θεραπείας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στα μέτρα θεραπείας τηρούμε συγκεκριμένη στάση. Αυτά επιλέξαμε, αυτά θα εφαρμόσουμε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προβληματίζει, όμως, την κυβέρνηση το γεγονός ότι και η ΓΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕ δεν είναι θετικές απέναντι στο φορολογικό νομοσχέδιο; Κανένας από τους κοινωνικούς φορείς δεν στάθηκε θετικός απέναντι στο φορολογικό νομοσχέδιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της. Ο Προϋπολογισμός κατατέθηκε. Στο πλαίσιο αυτού του προϋπολογισμού θα κινηθεί η οικονομική πολιτική του επόμενου έτους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θέλετε να μας απαριθμήσετε ορισμένα μέτρα του προϋπολογισμού, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η προστασία των κοινωνικά ασθενέστερων τάξεων, όπως είπατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό θα κάνει σε λίγη ώρα ο αρμόδιος Υπουργός κ. Αλογοσκούφης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι ο προϋπολογισμός περιέχει προκλήσεις. Μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι αυτές οι προκλήσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκληση είναι, μεταξύ άλλων ότι βρεθήκαμε μπροστά σε μια πολύ κακή δημοσιονομική κατάσταση. Πρόκληση είναι φυσικά και το νοικοκύρεμά της. Λεπτομέρειες θα σας δώσει ο κ. Αλογοσκούφης.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Δύο θέματα: Πρώτον, εάν υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρα, μετά την παρέμβασή του στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, η οποία έπεσε στο κενό, εννοώ την απόφαση της ολομέλειας. Και το δεύτερον, αφορά τη συνταγματικότητα για τον βασικό μέτοχο, που αποφάνθηκε το Ελεγκτικό Συνέδριο, απέναντι βέβαια στο ΣτΕ. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα για την κατάθεση του νομοσχεδίου το οποίο έχετε προαναγγείλει ότι θα έρθει στη Βουλή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας, πρόκειται για μια δικαστική κρίση, την οποία δεν επιθυμώ να σχολιάσω. Όσον αφορά στο πρώτο: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα εμπιστοσύνης προς τον κ. Παπαληγούρα. Ο κ. Παπαληγούρας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Εάν μου επιτρέπετε να συνεχίσω επ` αυτού: Το θέμα του νομοσχεδίου για τον βασικό μέτοχο θα έρθει, δηλαδή, κανονικά στη Βουλή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Θα ψηφιστεί εντός του έτους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα προχθές.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Πότε θα έρθει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εντός του έτους.

ΒΛΑΧΟΣ: Γνωρίζω ότι έχετε ιδιαίτερο φόρτο εργασίας, αλλά νομίζω ότι έχετε ξεχάσει εσείς και ο υπουργός Παιδείας να μας δώσετε τον κατάλογο με τις μετεγγραφές. Θα τις δώσετε ή τις κρύβετε, ή έχετε συμφωνήσει όλα τα κόμματα να τις κρύψετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην αποκρύψει απολύτως τίποτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Πότε θα τις δώσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παλιά μιλούσατε για φάκελο, τώρα μιλάτε για κατάλογο. Δεν υπάρχει κανείς τέτοιος κατάλογος. Δεν έχω γνώση κανενός τέτοιου καταλόγου, που να είναι προς δημοσιοποίηση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχει γνώση η υπουργός Παιδείας, αυτή το κατήγγελλε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σπεύδω να πω ότι αποδίδετε -και μάλιστα όχι με ακρίβεια- μόνο μια δήλωση της υπουργού Παιδείας. Έχουν ακολουθήσει και άλλες δηλώσεις της.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Να υποθέσω -το λέω χαριτολογώντας- ότι ο κ. Παπαληγούρας δεν θεωρεί ότι το Συμβούλιο Εφετών συγκάλυψε την απόφαση για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Γιατί είχε πει τότε ότι όποιος έχει μια διαφορετική άποψη για την ενέργειά του, θέλει να συγκαλύψει το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Και έρχεται το Συμβούλιο Εφετών και κλείνει την υπόθεση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η στάση της κυβέρνησης είναι σαφής και σταθερή. Το έγκλημα του Χρηματιστηρίου ούτε ξεχνιέται, ούτε μπορεί να παραγραφεί πολιτικά. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να συμβάλει στη διαλεύκανσή του. Και αυτό, όχι μόνο γιατί αυτό είναι το αίτημα 1,5 εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών, αλλά και γιατί έτσι επιτάσσουν οι κανόνες της διαφάνειας, που για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτοι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Συγνώμη, κύριε Εκπρόσωπε, αλλά εδώ οι δικαστικές αρχές λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Επί ποιας βάσεως επιμένει η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Υπάρχουν και άλλες εκκρεμείς υποθέσεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εγώ ρωτώ, επί ποιας βάσεως μιλάει για σκάνδαλο η κυβέρνηση, εάν οι δικαστικές αποφάσεις δεν την δικαιώνουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρόκειται περί σκανδάλου.

ΧΙΩΤΗΣ: Από τη στιγμή που η δικαστική διερεύνηση σταματά, μόνον ένας τρόπος υπάρχει για να συνεχιστεί αυτή η διερεύνηση: μέσω της Βουλής. Συνεπώς, είναι η κατάλληλη στιγμή η Ν.Δ. να αναλάβει μια πρωτοβουλία για τη συγκρότηση εξεταστικής, διακομματικής ή προανακριτικής επιτροπής; Γιατί με διαφορετικό τρόπο δεν μπορεί να συνεχιστεί η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για τις προτάσεις τις οποίες υποβάλλετε προς την κυβέρνηση!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση, όμως, δεν είπε ότι θα καταθέσει πρόταση εξεταστικής επιτροπής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν έχω κάτι νεότερο, θα σας το ανακοινώσω.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει προστασία των κοινωνικών στρωμάτων και θα είναι τόσο καλός και αναπτυξιακός, σημαίνει αυτό ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται για πρόωρες εκλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 18 November 2004 - 15:05:10 UTC