Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-11-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι για την Αίγυπτο, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη. Ο κ. Καραμανλής είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της Μέσης Ανατολής, τα τελευταία 12 χρόνια. Μια περιοχή με την οποία η Ελλάδα διατηρεί ιδιαίτερα στενούς δεσμούς.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία και τις εντυπώσεις που θέλει να παράσχει, υπάρχει και η χώρα. Ο κ. Αλογοσκούφης ενώ κάποτε είχε πει ότι η Ελλάδα με το σπαθί της μπήκε στην ΟΝΕ, χθες υπαναχώρησε και είπε ότι μόνο αν μειώσουμε το έλλειμμα κάτω του 3% το 2005 θα έχουμε μπει με το σπαθί μας. Εκ των υστέρων, βέβαια, ακύρωσε και τα ίδια του τα λόγια, αλλά οι δηλώσεις έμειναν και έμειναν και on camera.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα μπήκε και είναι με το σπαθί της στην ΟΝΕ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κατηγορούν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Βενιζέλο ότι υπονομεύει το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Μόσχα. Ούτως ή άλλως ο κ. Σπηλιωτόπουλος πρώτα είχε διαταράξει τις ελληνορωσικές σχέσεις όταν έβγαλε τα TOR άχρηστα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλετε να πείτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα συνεχίσω. Εκ των υστέρων στη Μόσχα ανακάλεσε. Σήμερα ο περί παντός αποφαινόμενος βουλευτής της Εξεταστικής Λευτέρης Ζαγορίτης εξήγησε την υπαναχώρηση του κ. Σπηλιωτόπουλου στη Μόσχα ότι το έκανε απλά για να πάρει ανταλλακτικά. Αυτή ήταν η επίσημη, δηλαδή, άφησε να υπονοηθεί ότι@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αποδίδετε δηλώσεις τις οποίες δεν γνωρίζω @

ΣΙΔΕΡΗΣ: Άρα, μήπως τον έχει βάλει το ΠΑΣΟΚ να υπονομεύσει το ταξίδι του Πρωθυπουργού, γιατί άφησε να υπονοηθεί ότι όντως ήταν άχρηστα, αλλά το έκανε για να πάρει ανταλλακτικά. Το είπε αυτό ο κ. Σπηλιωτόπουλος στη Μόσχα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αποδίδετε δηλώσεις οι οποίες είτε δεν έγιναν, είτε εγώ δεν γνωρίζω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σας παρακαλώ, έγιναν στην κρατική τηλεόραση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από ποιόν;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Από τον κ. Ζαγορίτη σε «παράθυρο». Δεν θα έκανα ποτέ κάτι τέτοιο, να αποδώσω δηλώσεις που δεν έγιναν. Σας παρακαλώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό το οποίο λέτε @ δεν έχω υπόψη μου τις δηλώσεις τις οποίες αναφέρετε @ δεν αναιρεί σε τίποτα το πρωτοφανές ατόπημα του κ. Βενιζέλου. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι το κατάλληλο γήπεδο για να αναπτύσσει @ και μάλιστα με επιζήμιο τρόπο για τα εθνικά συμφέροντα @ τις προσωπικές του φιλοδοξίες ο κ. Βενιζέλος. Υπάρχουν άλλες διαδικασίες, κομματικές, αν θέλει οπωσδήποτε να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πάντως, δεν υπερασπίστηκα τον κ. Βενιζέλο. Απλά μια επεξήγηση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Στο ίδιο θέμα. Έχετε ενδείξεις ότι το αίτημα του κ. Βενιζέλου δεν ήταν γνωστό ή δεν το αποδέχεται και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και κάνετε λόγο για «προσωπικές φιλοδοξίες»; Δεν είναι, δηλαδή, αίτημα και του όλου ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διάβασα τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, οι οποίες διενεμήθησαν από το Γραφείο του.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν τις αποδέχεται ο Γιώργος Παπανδρέου; Δεν είναι γραμμή του ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί ρωτάτε εμένα; Απευθυνθείτε στο ΠΑΣΟΚ.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Μόσχα θα συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν στα εξοπλιστικά; Θα επιδιωχθεί διακρατική συμφωνία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με ρωτήσατε και χθες και σας απάντησα. Αυτά δεν είναι θέματα τα οποία θα κυριαρχήσουν στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Μόσχα. Η διακρατική συμφωνία, στην οποία προφανώς αναφέρεστε, αφορά στην κρατική εγγύηση. Η κρατική εγγύηση δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης σε επίπεδο Πρωθυπουργού. Είναι θέμα διαπραγμάτευσης των υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι εμφανές ότι η Εξεταστική Επιτροπή έχει ένα πρόβλημα στο να τεκμηριώσει τις κατηγορίες της εναντίον των υπουργών του ΠΑΣΟΚ για όλη την υπόθεση των TOR και των εξοπλιστικών. Η κυβέρνηση έχει απευθυνθεί ή σκοπεύει να απευθυνθεί στις ρωσικές αρχές, έτσι ώστε ενδεχομένως να βρει στοιχεία για να τεκμηριώσει αυτές τις κατηγορίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν πρόκειται να σχολιάσω τις εργασίες μιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Θα ήθελα, όμως, με αυτή την ευκαιρία να πω το εξής: Είναι πολύ σαφές ότι η ιδιόχειρη επισήμανση του κ. Τσοχατζόπουλου στο περιθώριο συγκεκριμένου εσωτερικού εγγράφου που αναφέρει «ισχύει η αρχική απόφαση» τα λέει όλα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ισχύει η αρχική απόφαση σε ποιο θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει ιδιόχειρη σημείωση του κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος ανέτρεψε την τεχνική γνωμοδότηση, γράφοντας με το χέρι του «ισχύει η αρχική απόφαση».

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να ρωτήσω ακόμη κάτι συμπληρωματικό; Υπάρχει η αίσθηση πια ότι, μετά το ταξίδι του κ. Σπηλιωτόπουλου στη Ρωσία, όπου είπε ότι τα ρωσικά όπλα είναι πολύ καλά και μετά και το έγγραφο όπου δεχόμαστε και κρατική εγγύηση και τραπεζική εγγύηση, παρότι το πόρισμα του Εισαγγελέα έλεγε κάτι διαφορετικό δημιουργείται η εντύπωση ότι πια δεν έχει έργο η Εξεταστική Επιτροπή. Και τελικά εάν δεν διευρύνει το πεδίο της, όπως είχε προτείνει ο κ. Γιαννέλλης τον οποίον αποδοκίμασαν όλοι, τότε πια ποιο είναι το έργο της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επιμένετε να επανέρχεστε στο θέμα της εγγύησης. Θα σας πω, λοιπόν, το εξής: Η ελληνική νομοθεσία και συγκεκριμένα η νομοθεσία που ορίζει τα περί προμηθειών από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσδιορίζει σαφώς ότι αποδεκτή είναι η τραπεζική εγγύηση. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατό να γίνει δεκτή η κρατική εγγύηση. Η κρατική εγγύηση πρέπει να είναι διακρατική σύμβαση μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών δύο χωρών, η οποία περιβάλλεται όλους τους νόμιμους τύπους. Το έγγραφο, το οποίο επικαλούνται βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική @ αυτό εδώ το χαρτί @ είναι μια επιστολή ενός Αντιπροέδρου της κυβέρνησης της χώρας από την οποία προέρχεται η εταιρεία και η οποία είναι ευχολόγιο και δεν περιέχει καμία απολύτως δέσμευση. Η εν λόγω «εγγύηση» είναι ένα εφεύρημα, είναι ένα κατασκεύασμα. Αυτό είναι περισσότερο από σαφές. Και σας ερωτώ: Μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία κάνει κάποια προμήθεια, τι ζητεί; Ζητεί τραπεζική εγγύηση. Γιατί, εάν δεν έχει τραπεζική εγγύηση, δεν μπορεί, κατά τα συναλλακτικά ήθη, να εξασφαλίσει την καλή τήρηση των όρων της σύμβασης την οποία έχει συνάψει. Όλα τα άλλα είναι παραπλάνηση άνευ περιεχομένου. Είναι πολύ σαφές για το τι μιλάμε. Πολλοί, όμως, εξακολουθούν να μη θέλουν να το αντιληφθούν.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με το έγγραφο που παρουσιάζει πάλι σήμερα η Ελευθεροτυπία, το οποίο δεν έχει κατατεθεί στην Εξεταστική Επιτροπή: Πρώτον, γιατί δεν έχει κατατεθεί στην Εξεταστική Επιτροπή; Και, δεύτερον, επί της ουσίας του τι απαντάτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποιο έγγραφο μου λέτε;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Το έγγραφο για τους ΤPQ που λέει ότι δεν έγιναν οι δοκιμές πριν από τη σύμβαση, καθώς προχωρούσε η σύμβαση, αυτά που έλεγε ότι δεν έκανε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, δεν τα έκανε ούτε και ο κ. Σπηλιωτόπουλος, τουλάχιστον με βάση αυτό το έγγραφο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την αίτηση του ΓΕΣ έως ότου οι εσωτερικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η εμπλεκόμενη εταιρεία ανταποκριθούν στο έγγραφο; Όχι να διενεργήσουν τους ελέγχους, να απαντήσουν απλά στο έγγραφο. Περίπου τέσσερις μήνες. Λοιπόν, ας μην επιρρίπτονται ευθύνες μονόπλευρα. Το έγγραφο αυτό είναι σαφώς άνευ αντικειμένου και άνευ σημασίας. Αν θέλει ας το ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή. Εγώ δεν είμαι εκπρόσωπος της Εξεταστικής Επιτροπής.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σπηλιωτόπουλος συνεχίζει να τυγχάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν απαντώ σε ερωτήσεις που δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είναι Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

ΚΟΥΙΝ: Σε ένα άλλο θέμα: Ανησυχεί η κυβέρνηση για την πρόθεση της Hochtief να πουλήσει το 13% των μετοχών της στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται, κατ` αρχάς, για εσωτερική λειτουργία που αφορά στη διοίκηση της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.». Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής. Εκφράστηκε με κοινή επιστολή που απηύθυναν χθες ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Λιάπης και με την οποία καθιστούν σαφές ότι δεν συμφωνούν με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου, σημειωτέον, οι εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου αποτελούν τη μειοψηφία. Θα περιφρουρηθούν μέχρι τέλους τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραχώρηση μέρους των μετοχών σε ξένο οίκο είναι γεγονός. Η κυβέρνηση γιατί δεν παρεμβαίνει να αλλάξει αυτή τη σύμβαση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις σας απάντησα. Η ελληνική πλευρά @δεν είναι θέμα κυβέρνησης@ εκπροσωπείται με μικρότερο αριθμό μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο από την άλλη πλευρά. Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία. Η ελληνική πλευρά προβαίνει σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε να περιφρουρήσει τα συμφέροντά της. Για περαιτέρω διευκρινίσεις, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Μεταφορών. Είναι ένα ειδικό θέμα, στο οποίο δεν μπορώ να υπεισέλθω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Την πλειοψηφία έχει το ελληνικό Δημόσιο@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν γνωρίζετε τη δομή του Καταστατικού της συγκεκριμένης εταιρείας. Η ελληνική πλευρά έχει τη μετοχική πλειοψηφία, αλλά το μάνατζμεντ και τον πραγματικό έλεγχο έχει η άλλη πλευρά.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Γνωρίζει η ελληνική πλευρά για ποιο λόγο οι Γερμανοί κάνουν αυτή την κίνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το ειδικό αυτό θέμα, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Μεταφορών.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είναι δυνατόν μια εταιρία, έτσι ανεξέλεγκτα, να παίρνει πρωτοβουλίες στο ελληνικό έδαφος για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και να παραχωρεί@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, ας μην ανεβάζουμε τους τόνους σε θέματα τα οποία είναι πάρα πολύ λεπτά και βρίσκονται σε εξέλιξη. Σας είπα ότι πρόκειται για μία εταιρεία, η οποία διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό μετοχών. Το πώς μπορεί να διαθέσει αυτές τις μετοχές, είναι θέμα το οποίο ορίζεται στους καταστατικούς όρους της εταιρείας. Αφήστε λοιπόν τους υπεύθυνους φορείς να κάνουν τη δουλειά τους, όπως ακριβώς πρέπει να την κάνουν. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες που ενδεχομένως και ο ίδιος @το παραδέχομαι@ δεν γνωρίζω. Είναι πολύ ειδικό το θέμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αληθεύει η πληροφορία που κατά κόρον γράφεται τον τελευταίο καιρό στον Τύπο, ότι η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται να ακυρώσει την εκπαίδευση Ιρακινών αξιωματικών στο ελληνικό έδαφος; Κατά κάποιο τρόπο, λένε, προκειμένου να τιμωρήσει την Αμερική για τη θέση που πήρε στο Σκοπιανό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τέτοιου είδους πληροφορία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση @εκτός Ελλάδος και εκτός Ιράκ@ από κοινού με άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, να προχωρήσει στην εκπαίδευση αξιωματικών ή μελλοντικών αξιωματικών του ιρακινού στρατού. Τονίζω: Εκτός Ελλάδος και εκτός Ιράκ. Αυτή η δέσμευση εξακολουθεί να ισχύει. Αυτή τη στιγμή γίνονται οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με άλλες συμμάχους χώρες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ώστε να εξευρεθεί ο τρόπος που θα υλοποιηθεί η εν λόγω πρόθεση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σχετικά με το προηγούμενο θέμα, στην ερώτησή μου, δείξατε ένα έγγραφο που λέει ότι οι προηγούμενοι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν καμία κρατική εγγύηση, είχαν τις υποσχέσεις κάποιων Ρώσων αξιωματούχων. Περί αυτού δεν πρόκειται; Έστω ότι είναι σωστό. Σήμερα όμως είναι Παρασκευή και έχει ξεσπάσει ένας τεράστιος θόρυβος εδώ και τέσσερις μέρες. Γιατί η κυβέρνηση και μάλιστα το Υπουργείο δεν βγήκε από την Τρίτη να εξηγήσει επαρκώς όλα αυτά τα θέματα στην ελληνική κοινωνία, ώστε να μη σέρνεται αυτό το θέμα το οποίο απαξιώνει και την εξεταστική επιτροπή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σπεύδω να πω ότι διακρίνω μια φιλική μομφή προς το πρόσωπό μου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι προς το πρόσωπό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι η τρίτη συνεχής ημέρα που σας επαναλαμβάνω ότι ο όρος «κυβερνητική εγγύηση» είναι όρος ανύπαρκτος και αδόκιμος. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μερίδα των ΜΜΕ εξακολουθεί να τον χρησιμοποιεί. Αυτή η δήθεν «κυβερνητική εγγύηση» δεν είναι καν υπαρκτή. Υπάρχει μια επιστολή, αντιπροέδρου της κυβέρνησης της χώρας από την οποία προέρχεται η εταιρεία, η οποία δεν έχει καμία νομική ισχύ. Δεν δεσμεύει αφενός το ρωσικό δημόσιο και αφετέρου δεν προστατεύει @ που είναι το ουσιαστικό και αποφασιστικό στοιχείο για μας @ τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Αυτό το έχω πει επανειλημμένα. Σπεύδω να πω ότι δυστυχώς μεγάλη μερίδα του Τύπου θέλει να το αγνοεί. Και το λέω για τρίτη - τέταρτη ημέρα συνεχώς. Πρόκειται για νομικά μη σημαντικό, ανύπαρκτο έγγραφο το οποίο περιέχει ευχολόγιο ενός πολιτικού παράγοντα. Τίποτε πέραν αυτού. Άλλωστε και η ρωσική νομοθεσία @ Νόμος από το 1998 και τα Προεδρικά Διατάγματα που ήρθαν ακολούθως @ ορίζει ως κρατική εγγύηση τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών δύο χωρών. Γιατί δεν επεδίωξε κάτι τέτοιο η προηγούμενη κυβέρνηση; Σας απαντώ: Ρωτήστε τους ίδιους. Είναι προφανές ότι δεν φρόντισαν να προασπίσουν τα ελληνικά συμφέροντα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν διαφωνώ επί της ουσίας. Ρωτώ γιατί όλα αυτά δεν δινόντουσαν από την Τρίτη, να λήξει το θέμα χωρίς να προκληθεί όλος αυτός ο θόρυβος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από την Τρίτη τα λέω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τα έγγραφα αυτά δεν τα παρουσιάσατε από την Τρίτη. Και βεβαίως δεν είναι μομφή προς το πρόσωπό σας. Είπα ότι είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα έγγραφα αυτά @ εξ` όσων λένε οι βουλευτές όλων των κομμάτων που μετέχουν στην Εξεταστική επιτροπή @ περιέχονται στο σώμα των εγγράφων. Παρ` όλα ταύτα τα επικαλούνται με παραπλανητικό τρόπο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι πρόκειται για εγγύηση. Δεν πρόκειται για εγγύηση. Κανείς σώφρων άνθρωπος δεν θα σας πει ότι αυτό το χαρτί αποτελεί εγγύηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης εξέδωσε μια επίσημη ανακοίνωση που μας ενημερώνει ότι το Υπουργείο λειτουργεί κανονικά. Η ερώτηση είναι: Προχθές δεν λειτουργούσε κανονικά; Και αύριο ενδεχομένως δεν θα λειτουργεί κανονικά; Και κάτι που αφορά εσάς ως κυβερνητικό Εκπρόσωπο που έχετε μια συνολική εικόνα της κυβέρνησης, τα υπόλοιπα Υπουργεία σήμερα λειτουργούν κανονικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς πρόκειται για μια ατυχή διατύπωση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε δεν ξέρω για τη νομική αξία του εγγράφου έτσι όπως το θέτετε, υπάρχει όμως μια πολιτική αξία. Δηλαδή, δεν μπορεί εσείς να αποδίδετε ιδιαίτερη σημασία στην ιδιόγραφη σημείωση του κ. Τσοχατζόπουλου σε ένα έγγραφο και να μη δίνετε την παραμικρή σημασία στην υπογραφή ενός αντιπροέδρου κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίος, είναι αντιπρόεδρος κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με αυτή την επιστολή αντιπροέδρου κυβέρνησης για τέσσερα - τεσσεράμισι χρόνια, η ελληνική πλευρά δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τα αντισταθμιστικά ωφελήματα τα οποία η άλλη πλευρά είχε υποχρέωση να παράσχει. Συνεπώς εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι το έγγραφο αυτό είναι άνευ αξίας. Δεν είναι εκείνος ο μοχλός τον οποίο χρειάζεται ένας από τους δύο συμβαλλόμενους, εν προκειμένω η ελληνική πλευρά, ώστε να μπορέσει να πετύχει την πραγματοποίηση των όρων της σύμβασης. Αυτό αποδεικνύεται από τα γεγονότα. Όσον αφορά το άλλο έγγραφο @ επειδή συγκρίνετε δύο ανόμοια πράγματα @ πρόκειται για μια ιδιόχειρη σημείωση Υπουργού Εθνικής Άμυνας της χώρας μας, που ακριβώς με αυτή τη σημείωση ανέτρεψε όλες τις συστάσεις, όλες τις εισηγήσεις των τεχνικών και των υπηρεσιακών παραγόντων. Προχώρησε αυθαίρετα σε μια σύμβαση, η οποία με την μορφή που έγινε και με την έλλειψη των εγγυήσεων που απαιτούνται δεν ωφελεί τα εθνικά συμφέροντα. Αυτή είναι η άποψή μας.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Σχετικά με το θέμα της Hochtief ήθελα μια διευκρίνιση. Η έκτακτη γενική συνέλευση που έχει συγκληθεί για τις 17 Δεκεμβρίου ήταν αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ή είναι αναγκαία για να γίνει η πώληση του 13%;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 26 November 2004 - 14:05:09 UTC