Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-01-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Χρόνια πολλά και από εμένα σε όλους και όλες.

Όπως γνωρίζετε, συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αμέσως μετά συνήλθε το ΚΥΣΕΑ, το οποίο επέλεξε ως νέο Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού τον αντιναύαρχο κ. Δημήτριο Γούση. Ο κ. Γούσης είναι μέχρι τώρα πρώτος υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ και θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά του στις 16 Φεβρουαρίου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, προτίθεται η κυβέρνηση να συζητήσει τρόπους οικονομικής διευκόλυνσης των αγροτών που διαμαρτύρονται πέρα από τις επιδοτήσεις και πέρα από τα μέχρι στιγμής δεδομένα πλαίσια; Θέλω να φέρω ένα παράδειγμα, ας πούμε, τον άτοκο δανεισμό τους από την Αγροτική Τράπεζα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει συνεχής διαδικασία διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ του αρμοδίου Υπουργού και των εκπροσώπων των αγροτών για μια σειρά θεμάτων, τα οποία συζητούνται και εξετάζονται. Είναι φυσικό όταν υπάρχει σύμπτωση απόψεων να δίδονται λύσεις. Μην ξεχνάτε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά για τους αγρότες. Μεταξύ αυτών και την κατάργηση των πανωτοκίων, που είναι μία σημαντική ελάφρυνση των οικονομικών επιβαρύνσεων που είχε ο αγροτικός κόσμος όλα αυτά τα χρόνια.

ΧΙΩΤΗΣ: Υιοθετεί η κυβέρνηση την άποψη που αναφέρει ότι, όταν ένας Υπουργός διαφωνεί με επιλογές της κυβέρνησης, παραιτείται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε τι αναφέρεστε;

ΧΙΩΤΗΣ: Αναφέρομαι σε μία άποψη που εκφράστηκε χθες από τον κ. Εβερτ, στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τον Γραμματέα του κόμματος κ. Μεϊμαράκη και γενικώς ακούγεται τους τελευταίους δέκα μήνες που είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία ως μία άποψη για την οποία δεν έχει τοποθετηθεί η ίδια η κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω τη δήλωση του κ. Εβερτ. Οσον αφορά στη δήλωση του κ. Μεϊμαράκη στην οποία αναφέρεστε, δεν νομίζω ότι την αποδίδετε με απόλυτη ακρίβεια.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν ζήτησα να σχολιάσετε τη δήλωση κάποιου συγκεκριμένου στελέχους. Σας ζήτησα να σχολιάσετε αν η κυβέρνηση υιοθετεί αυτό το «δόγμα»@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο καθένας έχει τις απόψεις του. Κατ` αρχάς θα πρέπει να διαπιστώσουμε αν και πού κάποιος διαφωνεί. Αποδίδονται σε ανθρώπους διαφωνίες, οι οποίες, όμως, δεν είναι καν διαφωνίες.

ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό που ρωτώ είναι εάν η κυβέρνηση είναι δεκτική, είναι ανεκτική σε διαφωνίες από μέλη της για κάποιο ζήτημα που η ίδια είχε την πρωτοβουλία ή αν δεν είναι δεκτική και όταν εκφράζεται μία διαφωνία, πρέπει να ακολουθεί παραίτηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ: Εκφραση απόψεων με διαφορετική χροιά δεν έχει πάντα τη μορφή διαφωνίας.

ΧΙΩΤΗΣ: Μα όταν έχει τη μορφή διαφωνίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας βρούμε, λοιπόν, τη διαφωνία και βλέπουμε όταν υπάρχει συγκεκριμένη περίπτωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να το πω εγώ αυτό που λέει ο κ. Χιώτης λίγο πιο απλά: Υπάρχει πρόβλημα με τον κ. Σουφλιά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Ο κ. Σουφλιάς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, κάτι που διαπιστώθηκε, άλλωστε, στη συνάντηση που είχαν πριν από λίγες μέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή έχει διαφωνήσει σε μερικά πράγματα και έχει βγάλει προς τα έξω αυτή τη διαφωνία του, δεν υπάρχει πρόβλημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι μια διατύπωση απόψεων με διαφορετική χροιά- διαφορετική από εκείνη την οποία έχουμε συνηθίσει ενδεχομένως να ακούμε- δεν συνιστά κατ` ανάγκη διαφωνία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόση χροιά πρέπει να έχει δηλαδή η διαφωνία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλούσα να διαβάζετε τις δηλώσεις τις οποίες κάνουν οι Υπουργοί, γιατί εμένα ως Κυβερνητικό Εκπρόσωπο με ενδιαφέρουν οι δηλώσεις που γίνονται επίσημα και είναι καταγεγραμμένες. Αυτές είναι οι δηλώσεις που έχουν βαρύτητα για τα πολιτικά πρόσωπα και όχι εκείνες που ενδεχομένως τους αποδίδονται.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αν είναι έτσι, γιατί αρκετοί Υπουργοί εκφράζουν δυσαρέσκεια γι@ αυτά που λέει ο κ. Σουφλιάς και θεωρούν ότι είναι διαφωνία με κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε εμένα δεν έχει φτάσει καμία τέτοια δυσαρέσκεια.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μα ήδη, και αυτό που είπε ο κ. Εβερτ δυσαρέσκεια είναι. Και αυτό που είπε ο κ. Μεϊμαράκης προχθές, δυσαρέσκεια εκφράζει. Και αυτό που είπε ο κ. Λιάπης, δυσαρέσκεια εκφράζει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν νομίζω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο κ. Λιάπης όταν αναφέρθηκε προχθές στον κ. Σουφλιά ουσιαστικά διαφώνησε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δηλώσεις Υπουργών είναι αυτές που επίσημα καταγράφονται και όχι αυτές που ενδεχομένως τους αποδίδονται και μάλιστα με πολλές διαφοροποιήσεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας λέτε τόση ώρα ότι δεν υπάρχει θέμα με τον κ. Σουφλιά, γιατί δεν έχει κάνει επισήμως δηλώσεις από τις οποίες να προκύπτει η διαφοροποίησή του από την κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει θέμα με τον κ. Σουφλιά.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι. Και μας λέτε τόση ώρα, επίσης, ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες δηλώσεις του κ. Σουφλιά που να συνιστούν διαφωνία με την κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν υπάρχει θέμα με τον κ. Σουφλιά.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι. Τα υπόλοιπα που λέτε, τι αφορούν τότε, αν δεν αφορούν τον κ. Σουφλιά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς αναφέρεστε σε άλλους Υπουργούς;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι. Και αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση που ήθελα να σας κάνω, ότι θα πρέπει να διακρίνουμε @είπατε- αν κάποιος διαφωνεί ή όχι και αν αυτά που λέει είναι διαφωνίες και σε τι αναφέρονται. Δεν διευκρινίζετε σε τι αναφέρονται όλα αυτά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρεστε σε διαφωνίες γενικώς και αορίστως. Εγώ δεν έχω διαπιστώσει καμία διαφωνία. Αυτό σας λέω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: @Αρα, ο κ. Σουφλιάς δεν έχει καταγράψει διαφωνία. Αυτό μας λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω διαπιστώσει καμία διαφωνία.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Όσοι από εμάς είμαστε φίλαθλοι τις τελευταίες δεκαετίες, είμαστε μάρτυρες δεκάδων εξαγγελιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στους αθλητικούς χώρους. Γνωρίζουμε ότι σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει μια συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ορφανό και προφανώς το θέμα θα συζητηθεί. Σκοπεύει η κυβέρνηση να εφαρμόσει, δεδομένου ότι είδαμε φωτογραφίες στις εφημερίδες με χούλιγκαν, όπου φαίνονται τα πρόσωπα καθαρά, τους υφιστάμενους νόμους, προκειμένου να τελειώνουμε με τους ταραξίες των γηπέδων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα αστυνομικά όργανα, που έχουν ως έργο την τήρηση της τάξης, έχουν εντολή να εφαρμόζουν τους νόμους.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε επί λέξει ότι είναι συνεχής ο διάλογος μεταξύ των αρμόδιων υπουργών με εκπροσώπους των αγροτών για τα ζητήματα που τους απασχολούν και όταν υπάρχει σύμπτωση απόψεων δίνονται λύσεις. Υπάρχει σύμπτωση απόψεων στο θέμα της περαιτέρω επιδότησης της παραγωγής του βαμβακιού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διευκρινίζω για μια ακόμη φορά. Δεν υπάρχει θέμα εθνικής επιδότησης. Σας το είπε με σαφήνεια ο κ. Ρουσόπουλος χθες, το επαναλαμβάνω κι εγώ σήμερα. Τι θα σήμαινε άλλωστε εθνική επιδότηση για την υποθετική περίπτωση που αυτή θα επιτρεπόταν από τους κοινοτικούς κανόνες; Θα σήμαινε ότι θα υπήρχε επιπλέον επιβάρυνση των Ελλήνων φορολογουμένων και ειδικά των χαμηλοεισοδηματιών, που θα εκαλούντο να ενισχύσουν με δικά τους χρήματα μια άλλη ομάδα Ελλήνων πολιτών. Αλλά και αυτό ακόμη στην προκειμένη περίπτωση είναι παράνομο. Και συνεπώς δεν είναι θέμα προς συζήτηση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επανέλεγχος μπορεί να γίνει, όπως ζητούν κάποιοι βουλευτές ή αγρότες στις ποσότητες του βαμβακιού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι έλεγχοι γίνονται κανονικά. Δεν υπάρχουν ενστάσεις, όσον αφορά τη φερεγγυότητα και την ακρίβεια των ελέγχων αυτών.

ΧΙΩΤΗΣ: Όταν είχε συγκροτηθεί η Εξεταστική Επιτροπή για τους εξοπλισμούς στη Βουλή, ένα από τα κορυφαία επιχειρήματα της κυβέρνησης ήταν ότι συγκροτείται επειδή το ζητάει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως δείχνουν τα πράγματα, προανακριτική Επιτροπή δεν πρόκειται να ζητήσει κανένα άλλο κόμμα πλην της πλειοψηφίας. Είναι αυτό αρκετό για να προχωρήσει η κυβέρνηση στη συγκρότηση προανακριτικής Επιτροπής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας μη βιαστούμε να προδικάσουμε την περαιτέρω διαδικασία, η οποία θα ακολουθηθεί τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες. Λέω τις επόμενες ημέρες, όσον αφορά στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που ολοκληρώνονται την Παρασκευή με την κατάθεση του πορίσματος στην Πρόεδρο της Βουλής. Από εκεί και πέρα είναι θέμα Ολομέλειας.

ΧΙΩΤΗΣ: Η Ολομέλεια της Βουλής ελέγχεται από την πλειοψηφία, δηλαδή από την κυβέρνηση. Εγώ αυτό που ζητώ απλά είναι η θέση της κυβέρνησης. Εάν η θέση της κυβέρνησης είναι ότι, από τη γνώση που έχει μέχρι τώρα, δικαιολογείται η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τη γνώση του πορίσματος θα την έχει την Παρασκευή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το ερώτημα είναι, εάν προτίθεστε να ζητήσετε στην Ολομέλεια Προανακριτική. Γιατί για να γίνει αυτό, πρέπει μόνον βουλευτές της Ν.Δ. να το ζητήσουν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας περιμένουμε την κατάθεση του πορίσματος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πότε θα πάει ο Πρωθυπουργός στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, για να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων των αγροτών; Είχε πει από τη Λάρισα, ότι θα πήγαινε αυτοπροσώπως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση αυτή πέτυχε πάρα πολλά πράγματα τους περασμένους μήνες στον αγροτικό τομέα. Συνεπώς και χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τα αποτελέσματα είναι χειροπιαστά και ορατά. Αυτό αρκεί.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Αν και δεν αφορά την κυβέρνηση, αφορά όμως τον Πρωθυπουργό: Τι συμβαίνει με την υγεία του πατέρα του Πρωθυπουργού; Έχετε να μας πείτε κάτι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει ανακοίνωση του θεράποντος ιατρού, την οποία όλοι γνωρίζετε. Η κατάσταση είναι σταθεροποιημένη. Ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο και το ΚΥΣΕΑ επισκέφθηκε τον πατέρα του, κ. Αλέκο Καραμανλή, στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι υπαρχηγός του Ναυτικού είναι ο κ. Γούσης. Αρχηγός είναι ο κ. Χηνοφώτης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό έχει αποφασιστεί εδώ και πολύ καιρό. Ο κ. Χηνοφώτης είναι ο μελλοντικός αρχηγός του ΓΕΕΘΑ.

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι, αλλά το επιβεβαιώσατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει επιλεγεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Δεν τίθεται θέμα επανεπιλογής.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 11 January 2005 - 15:05:07 UTC