Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-01-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο, στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέματα που άπτονται του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Την Τετάρτη (2/02), στις 10.30, ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τη Μονάδα Εγκαυμάτων στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Την Πέμπτη (3/02), στις 10.30, θα έχει συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο των συνεργασιών του με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων.

Την Παρασκευή (4/02), στις 9.30, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Υπουργό Αμυνας της Γαλλίας. Στις 13.00, θα έχει συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Στις 20.30, ο Πρωθυπουργός θα είναι ο κύριος ομιλητής στο δείπνο για το κλείσιμο της Ευρωμεσογειακής Συνδιάσκεψης.

Προ ολίγου, εστάλησαν στην Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της, οι καταστάσεις των δημοσιογράφων που έχει συγκεντρώσει, όπως εκ του Προεδρικού Διατάγματος 60/1997 υποχρεούται, η Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (πρώην Υπουργείο Τύπου). Στην επιστολή που απέστειλα στον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, όπως και δημοσίως έχω δηλώσει: α) θεωρώ τη δημοσιοποίηση των ονομάτων ως αντιβαίνουσα στα περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και γι` αυτό παρακαλώ να τηρηθεί ο νόμος β) έως τις 31/3/05 θα συγκεντρωθούν -πάλι κατά τα προβλεπόμενα από το προαναφερθέν Προεδρικό Διάταγμα- οι καταστάσεις του 2004, τις οποίες και θα αποστείλω στις 5/4/05 στο Σωματείο. Είμαι βέβαιος ότι στο πλαίσιο της αυτορρύθμισης, η ΕΣΗΕΑ θα πρωταγωνιστήσει, ώστε να πάψουν οι συλλήβδην κατηγορίες επί δικαίων και αδίκων. Στην προσπάθειά σας αυτή θα με βρείτε αρωγό».

Στο υλικό που απεστάλη στην ΕΣΗΕΑ, συμπεριλαμβάνονται στοιχεία από 18 υπουργεία και 122 φορείς. Πρόκειται δηλαδή για τις απαντήσεις των φορέων και των υπουργείων για το εάν απασχόλησαν και ποιους δημοσιογράφους. Σημειώνω ότι μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος του 1997, επί υπουργίας του κυρίου Ρέππα, μία σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, για άλλα θέματα, είχαν περιορίσει την έννοια του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ετσι είχαμε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα που επί χρόνια δεν έστελναν τις καταστάσεις αυτές. Αναφέρω ενδεικτικά, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τα ΕΛΤΑ, το Αττικό Μετρό, την Αγροτική Τράπεζα και πολλούς άλλους. Με εντολή μου προς την αρμόδια Διεύθυνση, στο εξής, παγίως, υποχρεούνται οι φορείς αυτοί -όσοι δηλαδή περιλαμβάνονται στην έννοια του δημοσίου τομέα και του ευρύτερου δημοσίου τομέα και όσοι στο μεταξύ δεν έχουν γίνει ανώνυμες ιδιωτικές επιχειρήσεις καθ` ολοκληρίαν- να ενημερώνουν κάθε χρόνο, όπως προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα, τη Γραμματεία Επικοινωνίας. Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση που ανέλαβα την περασμένη Πέμπτη, στο Ζάππειο: Αυτή η κυβέρνηση θα στέλνει κάθε χρόνο, ως τις 5 Απριλίου, τα στοιχεία σε όποιες από τις δημοσιογραφικές Ενώσεις το ζητήσουν, όπως δικαιούται βάσει του προαναφερθέντος Προεδρικού Διατάγματος.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει για τους δημοσιογράφους το προσωπικό δεδομένο και δημοσιεύτηκαν τα ονόματα, μήπως θα πρέπει να δώσετε και αυτά τα ονόματα που έχουν πάρει από την ΕΡΤ παραγωγές, έχουν κάνει εκπομπές, έχουν αγοράσει διάφορα υπουργεία βιβλία από δημοσιογράφους, εκατοντάδων εκατομμυρίων, μήπως πρέπει να δώσετε και αυτά τα ονόματα, να ξέρει ο ελληνικός λαός για ποιους πρόκειται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, είμαι εναντίον της δημοσιοποίησης των ονομάτων και έχω εξηγήσει επαρκώς το λόγο. Είδα κι εγώ τη δημοσίευση ονομάτων, τα οποία εδόθησαν ως απάντηση σε ερώτηση, πριν από δύο χρόνια, του βουλευτή κ. Σπυριούνη, από την τότε πολιτική ηγεσία. Εχω δεσμευθεί ότι θα σταλούν στις Ενώσεις Συντακτών, όλα τα ονόματα των δημοσιογράφων, οι οποίοι συνεργάστηκαν ή εργάστηκαν, όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα. Οφείλω να πω ότι είχε δώσει αυστηρές προϋποθέσεις αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, στην Ενωση Συντακτών, εφόσον ζητήθηκαν. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται σίγουρα και παραγωγές που έχουν γίνει στην κρατική Τηλεόραση. Είμαι βέβαιος ότι συμπεριλαμβάνονται και οι όποιες συνεργασίες έγιναν, με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, με οποιοδήποτε φορέα του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχουμε συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, από τον ΟΑΣΑ για το Ασφαλιστικό. Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί «επιτροπή σοφών». Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν ανοίγει το Ασφαλιστικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει γίνει δέκτης των αιτημάτων των κοινωνικών φορέων να συζητηθούν επιμέρους ζητήματα, ένα από τα οποία -και το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή που συζητείται- είναι το ζήτημα του Ασφαλιστικού των Τραπεζών. Θέση της κυβέρνησης είναι -όπως την επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα εδώ ο κ. Αντώναρος- ότι οι κοινωνικοί φορείς μπορούν να συζητούν και να προτείνουν στην κυβέρνηση τις απόψεις στις οποίες θα καταλήξουν. Εχω πει κατά καιρούς ότι θέματα, όπως παραδείγματος χάρη η αύξηση των ορίων ηλικίας, το έχω τονίσει πλειστάκις, δεν αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Με δεδομένο ότι τα ταμεία καθεύδουν, έχει αλλοιωθεί δραματικά η αναλογία εργαζομένων-συνταξιούχων. Αυξάνει ο μέσος όρος ζωής. Ξέρετε ότι στα επόμενα χρόνια θα τεθεί επί τάπητος και με εκρηκτικό τρόπο αυτό το θέμα. Οσο πιο νωρίς, τόσο καλύτερα. Γιατί η κυβέρνηση «κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της» και είτε με τη «σαλαμοποίηση» των επιμέρους συνομιλιών, δεν παίρνει την πρωτοβουλία με παρρησία να θέσει το θέμα στην ελληνική κοινωνία, όπως κάνουν άλλες κυβερνήσεις, βορειοευρωπαϊκές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει τοποθετεί σαφώς για το ασφαλιστικό σύστημα και προεκλογικά και μετεκλογικά. Εχει γίνει μεγάλη συζήτηση, όπως θυμάστε, και επί ΠΑΣΟΚ, όταν έγινε απόπειρα, η οποία κατέληξε όπου κατέληξε. Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας διακρίνονται για την παρρησία τους. Αλλωστε, σας θυμίζω αυτό που έχω ξαναπεί στην αίθουσα αυτή, ότι οι Βρετανοί αναλογιστές, οι οποίοι εκλήθησαν από τον τότε υπουργό Εργασίας κ. Γιαννίτση, στην έκθεση που κατέθεσαν, ανάφεραν ρητώς ότι εάν δεν είχαν γίνει οι νόμοι των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας της περιόδου 1990-1992, τότε το Ασφαλιστικό θα είχε πολλά και σοβαρά προβλήματα. Με εκείνες τις μεταρρυθμίσεις, το Ασφαλιστικό σύστημα πήρε μια πολύ μεγάλη παράταση ζωής.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι νόημα έχει να συζητούν οι κοινωνικοί εταίροι και να υποβάλλουν προτάσεις; Κάποια στιγμή δεν θα πρέπει και η κυβέρνηση @και θα ήθελα να μας πείτε ποια είναι αυτή η στιγμή- να παρέμβει και ενδεχομένως να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις, για να τις κάνει ρυθμίσεις; Δεν νομοθετούν οι κοινωνικοί εταίροι, όπως ξέρετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, αλλά αποτελεί μία απόδειξη του τρόπου με τον οποίο αυτή η κυβέρνηση συζητεί με τους κοινωνικούς φορείς. Όταν κρίθηκε από τους ίδιους ότι υπάρχει ένα θέμα στο οποίο θα πρέπει να αρχίσει να αναζητείται κάποια λύση -εφόσον δημιουργήθηκε ήδη πρόβλημα- η δική μας η κατεύθυνση ήταν θετική. Συζητούν οι κοινωνικοί φορείς και οι όποιες προτάσεις τους θα αποτελέσουν στη συνέχεια αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των κοινωνικών φορέων και της κυβέρνησης.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση υιοθετεί την πρόταση Παναγιωτόπουλου για τη σύσταση «Επιτροπής Σοφών», ώστε να λυθούν κάποια επιμέρους ζητήματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οποιαδήποτε πρόταση που θα οδηγήσει στην κατεύθυνση που προανέφερα, θα γίνει αποδεκτή. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο για το ασφαλιστικό. Το θέμα έχει εξαντληθεί τουλάχιστον από τη δική μου πλευρά.

ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το γεγονός ότι πάρα πολλά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές βρίσκονται κοντά στους αγρότες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση αυτή βρίσκεται κοντά στους αγρότες. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν κοντά στους αγρότες. Η κυβέρνηση με πολλές από τις πρωτοβουλίες της, αλλά και τις αποφάσεις που έχει λάβει όλο αυτό το διάστημα, είναι κοντά στους αγρότες -και το έχει αποδείξει και σε άλλα προϊόντα, όχι μόνο στο βαμβάκι- είτε με τις μάχες που έδωσε στις Βρυξέλλες το περασμένο καλοκαίρι για τις επιδοτήσεις, είτε με την πληρωμή πολλών καθυστερημένων υποχρεώσεων της Πολιτείας από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ετσι λοιπόν το να είναι κανείς κοντά στους αγρότες είναι μόνο θετικό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αν η κυβέρνηση δεν ανοίγει το ασφαλιστικό, όπως λέτε, γιατί ο Υπουργός Εργασίας έθεσε αυτή την πρόταση για τη δημιουργία Επιτροπής Τεχνοκρατών και γιατί διαρκώς κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους συντηρούν το θέμα; Ποιος είναι ο στόχος δηλαδή αυτής της@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Από τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες η «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» υπάρχουν διάφορα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτό όμως που, κατά τη γνώμη μου, είναι το πιο σημαντικό, είναι ότι το 48% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι η οικονομική σας πολιτική, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Δεν σας προβληματίζει αυτο μέσα στους οκτώ πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, μία φορά στα πέντε χρόνια που βρίσκομαι στην πολιτική, έκανα εξαίρεση να αναφερθώ σε θέματα δημοσκοπήσεων, με αφορμή πρόκληση που υπήρχε από την αντιπολίτευση. Δεν θα το επαναλάβω ή εν πάση περιπτώσει δεν θα το επαναλάβω σύντομα. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η οικονομική μας πολιτική έχει τύχει της εγκρίσεως και του ECOFIN και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι μία πολιτική ήπιας προσαρμογής για την επίλυση χρονίως συσσωρευμένων προβλημάτων, τα οποία ανεδείχθησαν περίτρανα με την απογραφή.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, γιατί καθυστερεί η ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης; Δεν ξέρω αν μπορείτε να μας πείτε πότε θα ανακοινωθεί και αν οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό ή τον Υπουργό Οικονομίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε πράγμα στον καιρό του. Μη βιάζεστε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν απασχολεί την κυβέρνηση ο θόρυβος που δημιουργείται γύρω από την εμπλοκή ιερωμένων με παραδικαστικά κυκλώματα που, με βάση διάφορες αποκαλύψεις εκπομπών, μπορεί να φτάνει ακόμη να σπιλώνει @είναι προς διερεύνηση- την κορυφή της ιεραρχίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Την υπόθεση αυτή παρακολουθεί όλος ο ελληνικός λαός. Είναι μία υπόθεση για την οποία συζήτησε την περασμένη Παρασκευή ο Πρωθυπουργός με τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης. Πριν από λίγο, ο Πρωθυπουργός έκανε σχετική δήλωση. Αυτή την ώρα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης προβαίνει σε ανακοινώσεις με συγκεκριμένα μέτρα υπέρ της προστασίας του κύρους της Δικαιοσύνης.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το γεγονός ότι 11 μήνες μετά τις εκλογές κορυφαία στελέχη της, αλλά και ανώτατοι παράγοντες του αθλητισμού, οι οποίοι μάλιστα εξελέγησαν πριν από ελάχιστες εβδομάδες, δηλώνουν έτοιμοι να θέσουν υποψηφιότητα και να διεκδικήσουν το αξίωμα του δημάρχου της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι είμαστε ακόμα μακριά από την ημέρα της εκλογής. Θεωρείτε θεμιτές αυτές τις φιλοδοξίες και θεμιτό το γεγονός ότι εκφράζονται 11 μήνες μετά τις εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι φιλοδοξίες είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός. Είναι πολύ νωρίς, πάντως, να συζητήσουμε για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στους αγρότες και αναφέρατε μια σειρά μέτρων. Οι αγρότες το ξέρουν; Γιατί τα τρακτέρ άλλα δείχνουν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για παράδειγμα, αν δούμε ότι από τις 36 αγροτικές ενώσεις, 4 είναι αυτές οι οποίες διαμαρτυρήθηκαν, ενώ 32 έχουν ικανοποιηθεί -και αναφέρομαι στο βαμβάκι- αν δούμε ότι μιλάμε για την ποσότητα του 3,7% στο σύνολο της ποσότητας της παραγωγής βαμβακιού, αν δούμε τις επιδοτήσεις οι οποίες αυξάνονται από 23 δρχ. σε πάνω από 35 ή 38 δρχ. -επειδή για πρώτη φορά έγιναν επανέλεγχοι οι οποίοι απέδωσαν δικαιοσύνη και συνεχίζονται αυτοί οι έλεγχοι- ναι, νομίζω ότι το καταλαβαίνουν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση και είπε ότι οι τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα και όχι μόνο στα επιδοτούμενα έχουν καταρρεύσει και ωφελημένοι από αυτό βγαίνουν μόνο οι μεσάζοντες, αφού στην κατανάλωση τα αντίστοιχα προϊόντα δεν είναι πιο φθηνά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται γι` αυτό. Υπάρχει κάποια απάντηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου είπε πολλά. Θα μπορούσα να σας δώσω κάποια στοιχεία, ήδη έχω αναφερθεί σε ορισμένα από αυτά. Μιλάμε για προϊόντα όπως το βαμβάκι ή το ελαιόλαδο, μιλάμε για 100.000 παραγωγούς οι οποίοι είχαν μείνει απλήρωτοι από την προηγούμενη κυβέρνηση και πληρώθηκαν από αυτή την κυβέρνηση, μιλάμε για αύξηση των πληρωμών σε διάφορα αγροτικά προϊόντα, για αύξηση του ποσού εκείνου που καταβάλλεται ως αποζημιώσεις από καταστροφές του ΕΛΓΑ. Ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα: Το ποσό του 2004 είναι αυξημένο κατά 34%. Ανέρχεται στα 540 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τον μέσο όρο των δύο τελευταίων ετών που ήταν 401 εκατομμύρια ευρώ. Είναι πολύ σημαντικό οποιοσδήποτε πολιτικός της χώρας να ενδιαφέρεται για τους αγρότες και για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Δεν είδαμε το ίδιο ενδιαφέρον από τον κ. Παπανδρέου, όταν για παράδειγμα στο μείζον θέμα το οποίο συζητάμε τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή της παραγωγής βάμβακος, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε τα ποσοστά που θα έπρεπε να είχε πετύχει για την παραγωγή στην Ελλάδα. Σας θυμίζω ότι η Ελλάδα επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλες, πέτυχε πολύ χαμηλότερη παραγωγή απ` ότι η Ισπανία η οποία αναλογικά έχει μικρότερη παραγωγή από μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τι εννοείτε κύριε Εκπρόσωπε, έπρεπε να καλλιεργηθούν και άλλα χωράφια; Όταν το 1993 η παραγωγή ήταν 330.000 τόνοι και φτάσαμε τώρα στους 1.400.000 τόνους, τι θα έπρεπε να κάνει το ΠΑΣΟΚ; Να αυξηθούν τα καλλιεργήσιμα χωράφια για να πέσει η ποιότητα και να μειωθεί η επιδότηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς αν είστε εναντίον των αγροτών. Επειδή εμείς είμαστε υπέρ των αγροτών θα ήθελα να επαναδιατυπώσω αυτό που είπα και προηγουμένως. Όταν στις Βρυξέλες συζητήθηκε η ποσόστωση, όπου κάθε χώρα που παράγει βαμβάκι δικαιούται να έχει στο σύνολο της κοινοτικής παραγωγής, η ποσόστωση για την Ελλάδα ήταν πολύ μικρότερη από αυτό που της αναλογούσε. Τότε ήταν μια διαπραγμάτευση όπου ορίστηκε η ποσόστωση. Αυτό δεν αλλάζει πλέον, επί τη βάσει εκείνου του κανόνα, ο οποίος καθορίστηκε τότε. Εδωσα συγκριτικά ένα παράδειγμα για να κατανοήσουμε όλοι ότι η Ισπανία που είχε μικρότερη παραγωγή πήρε μεγαλύτερα ποσοστά από εμάς που είχαμε μεγαλύτερη παραγωγή. Επί τη βάσει αυτού του κανόνα κρίνεται ο καθένας μας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τα στοιχεία για τον ΕΛΓΑ και για τις αποζημιώσεις. Φαντάζομαι ότι έτσι θα είναι. Θα ήθελα να ρωτήσω όμως κάτι πιο συγκεκριμένο. Για παράδειγμα με το σιτάρι. Οι εισαγωγές έγιναν εφέτος πριν τη συγκομιδή της ελληνική παραγωγής και το αποτέλεσμα είναι ότι όχι μόνο έχουν πέσει οι τιμές των ελληνικών σιτηρών αλλά έχουν μείνει αδιάθετες οι ποσότητες. Παράλληλα η τιμή του ψωμιού στον καταναλωτή δεν έχει μειωθεί καθόλου. Μπορείτε να μας εξηγήσετε αυτό το περίεργο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά στο σιτάρι, η συνολική καταβολή του ποσού των ενισχύσεων οι οποίες έχουν γίνει σήμερα, υπερβαίνουν κατά 15% το αντίστοιχο της προηγούμενης περιόδου. Αυτό είναι ένα ποσοστό αρκετά μεγάλο σε σχέση με τα χρήματα τα οποία εδίδοντο κατά την προηγούμενη περίοδο.

ΧΙΩΤΗΣ: Σε μια συνέντευξή του χθες ο πρώην διευθυντής ενημέρωσης του Υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι είχε ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση δέκα μεγάλων συμβάσεων του Υπουργείου. Τι απέγιναν αυτές οι συμβάσεις; Συνεχίζεται η επαναδιαπραγμάτευση ή έχει διακοπεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν ισχύει αυτό που αναφέρει ο πρώην Διευθυντής Ενημέρωσης του Υπουργείου Άμυνας. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω, ελπίζοντας ότι δεν θα κατηγορηθώ ότι υπεισέρχομαι σε θέματα άλλων Υπουργείων. Γιατί διάβασα και κατηγορία, ότι ασχολούμαι με περισσότερα από τα πολιτικά θέματα που ερωτώμαι εδώ.

ΧΙΩΤΗΣ: Από ποιόν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα μια κατηγορία από κάποια δημοσιογραφική συνδικαλιστική ένωση ότι κακώς ζητώ από Υπουργούς να έρχονται εδώ για να ενημερώσουν περαιτέρω τους δημοσιογράφους. Γι` αυτό έχω πει πολλές φορές ότι καλό είναι ειδικές ερωτήσεις να απευθύνονται στα Υπουργεία, έτσι ώστε να μην φανεί ότι συμμετέχουμε όλοι σε «απαξίωση» των δημοσιογράφων που καλύπτουν τα υπόλοιπα ρεπορτάζ.

ΧΙΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση το υιοθετεί αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση θεώρησε από την πρώτη στιγμή ότι θα ήταν καλό να έρχονται εδώ και άλλοι Υπουργοί για να μπορεί να ενημερώνεται και το πολιτικό ρεπορτάζ αλλά και οι ρεπόρτερ των Υπουργείων που καλύπτουν το ρεπορτάζ αυτό. Όπως γνωρίζετε, έχω κινήσει το θέμα από την αρχή. Έχω ζητήσει από συναδέλφους να έρθουν εδώ για να σας ενημερώσουν καλύτερα. Ήταν μια αποστροφή με αφορμή την ερώτησή σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απαντώ σε ερωτήσεις σας, αφού ενημερώνομαι από τα υπόλοιπα Υπουργεία.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή συνάδελφοί σας έχουν αρνηθεί να έρθουν εδώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλάβατε το εντελώς αντίθετο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να βοηθήσει στο πρόγραμμα εκπαίδευσης Ιρακινών αξιωματικών και συζητά τη μορφή, το χρόνο και τον τόπο της βοήθειας αυτής, όπως επί λέξη δηλώνει ο νέος αμερικανός πρεσβευτής σε κυριακάτικη συνέντευξή του. Επίσης ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης για τις εκλογές στο Ιράκ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εκλογές είναι ένα καλό βήμα για τη Δημοκρατία. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο ερώτημα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει από διεθνείς οργανισμούς που μετέχουμε, θα βοηθήσουμε κι εμείς- όπως έχουμε ήδη κάνει και σε άλλες περιοχές- όπου έχουμε συμβατικές υποχρεώσεις.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμπληρώνονται εννέα χρόνια από την κρίση των Ιμίων αυτές τις μέρες. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο πόρισμα για τα αίτια, τους υπεύθυνους που συνετέλεσαν σε εκείνη την επεισοδιακή περίοδο και αν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι καινούριο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Με αφορμή την ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Παπαδημούλη θα ήθελα να ρωτήσω αν η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει ζήτημα δικαίου των θαλασσών στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 31 January 2005 - 14:05:12 UTC