Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-02-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλό μήνα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Υπάρχει σήμερα δημοσιευμένη στον Τύπο εισήγηση δικαστή στο 3ο Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας, που θίγει ζήτημα αντισυνταγματικότητας του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει του οποίου έγιναν οι μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων. @Ηθελα να ρωτήσω πώς βλέπει αυτή την εξέλιξη η κυβέρνηση και αν προτίθεται να κάνει τροποποιήσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για δημοσιογραφικές πληροφορίες, που δεν έχουν καμία βάση. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα των συμβασιούχων στο πλαίσιο που έχει αναλυθεί κατ` επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τις λίστες που παραδόθηκαν χθες στην ΕΣΗΕΑ. Πρώτον, αν είναι όλα τα ονόματα των δημοσιογράφων που εργάζονται στο Δημόσιο. Εννοώ στα Υπουργεία κ.λπ.. Ξέρουμε τη διευκρίνιση που έδωσε χθες ο κ. Ρουσόπουλος, ότι δεν περιλαμβανόταν ο ευρύτερος δημόσιος τομέας. Είπε ότι θα υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση, ώστε να περιλαμβάνεται στο εξής. Θα ήθελα, λοιπόν, να ξέρω αν αυτά τα οποία περιλάμβανε ο νόμος μέχρι τώρα, περιλαμβάνονται και στη λίστα. Δεύτερον, γιατί δεν έχουν δοθεί και οι αμοιβές των δημοσιογράφων. Τρίτον, γιατί λείπουν Υπουργεία, όπως για παράδειγμα το Υπουργείο Εξωτερικών και τέταρτον, γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται οι σύμβουλοι των Υπουργών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι καταστάσεις οι οποίες δόθηκαν στην ΕΣΗΕΑ, κατόπιν αιτήματός της, όπως προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνουν τους δημοσιογράφους εκείνους, οι οποίοι απασχολούνταν κατά το έτος 2003 στο Δημόσιο, σύμφωνα με τις δηλώσεις που υπέβαλαν οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς. Η άποψη της κυβέρνησης είναι σαφής. Την παρουσίασε χθες ο κ. Ρουσόπουλος, την επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα. Πρέπει όλος ο ευρύτερος δημόσιος τομέας να υποβάλει σχετικές καταστάσεις στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, η οποία έχει την ευθύνη να συγκεντρώσει αυτά τα στοιχεία. @Ηδη, έχουν απευθυνθεί σχετικές επιστολές για συμπληρωματικά στοιχεία για το έτος 2003, αλλά και για το έτος 2004, του οποίου οι συνολικές καταστάσεις, όπως έχει άλλωστε ανακοινωθεί, θα δοθούν στις 5 Απριλίου στις δημοσιογραφικές Ενώσεις.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός μου, είναι οι αμοιβές, είναι οι σύμβουλοι Υπουργών@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει σαφή θέση όσον αφορά στη δημοσιοποίηση των καταστάσεων. Κατά την άποψή μας, η δημοσιοποίηση των καταστάσεων προσκρούει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις έχουν υποχρέωση να κάνουν εκείνη την αντιπαραβολή που χρειάζεται, ώστε, εάν προκύψουν κατά τον έλεγχο που θα γίνει με βάση τα καταστατικά των επαγγελματικών ενώσεων και τους κώδικες δεοντολογίας, περιπτώσεις τέτοιες που προσκρούουν σε αυτές τις διατάξεις, να προχωρήσουν η ΕΣΗΕΑ ή άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις σε εκείνα τα μέτρα ή τα βήματα που κρίνουν πρόσφορα. Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων, οι οποίοι απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχει ένα τέτοιο πρόβλημα σαν και αυτό που σας ανέφερα προηγουμένως. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο, κατά τη σταθερή άποψη της κυβέρνησης, έχουν υποχρέωση, στα πλαίσια της αυτορρύθμισης, να το ελέγξουν οι αρμόδιες επαγγελματικές ενώσεις των δημοσιογράφων. Τέλος, ειδικά για το ύψος των αποδοχών, θέλω να πω ότι είναι ένα ζήτημα του οποίου η δημοσιοποίηση αντιβαίνει σαφώς στα περί της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Λέτε ότι η δημοσιοποίηση προσκρούει στο νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. @Αρα, λοιπόν, η ΕΣΗΕΑ που τις δημοσιοποιεί, παραβιάζει το νόμο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ευθύνη δεν είναι συλλογική. Ο καθένας φέρει το μέρος της δικής του ευθύνης.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό μία ιστορία για τις «μαύρες λίστες»...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ετέθη ποτέ θέμα «μαύρων λιστών». Αυτή είναι δική σας διατύπωση.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, κύριε Εκπρόσωπε. Ξεκίνησε μία συζήτηση για τις «μαύρες λίστες». Και βρίσκονται επαγγελματίες να διασύρονται ότι, εν πάση περιπτώσει, κάνουν κάτι κακό. Όταν ένας δημοσιογράφος δηλώνει στην εφορία τα χρήματα που παίρνει, έχει «πόθεν έσχες», μπορούμε να μάθουμε κύριε Εκπρόσωπε, γιατί όλη αυτή η συζήτηση; Και εν πάση περιπτώσει, εγώ προσωπικά πού θα κάνω μήνυση και σε ποιόν για ηθική βλάβη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχετε δικαίωμα να κάνετε ό,τι κρίνετε εσείς σκόπιμο και ωφέλιμο για τον εαυτό σας.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν διασυρθήκατε εσείς, κύριε Εκπρόσωπε. Δεν είστε εσείς στα διάφορα κομπιούτερ, ούτε μπαίνετε στις εφημερίδες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ. Μπορείτε να κάνετε ερώτηση. Εδώ είναι χώρος που υποβάλλονται ερωτήσεις και δίνονται απαντήσεις. @Αλλα θέματα να τα θέσετε εκεί που αρμόζει.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Πέστε μου, λοιπόν, πού να κάνω μήνυση. Σε σας; Στον κύριε Υπουργό; Σε ποιόν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν αισθάνεστε την ανάγκη να κάνετε μήνυση, παρακαλώ να συμβουλευτείτε το δικηγόρο σας. Δεν είμαι γραφείο νομικών συμβούλων. Και θα πω κάτι για τελευταία φορά: Η κυβέρνηση δεν έθεσε κανένα θέμα «μαύρων λιστών». Οι δηλώσεις και η τοποθέτηση της κυβέρνησης ήταν από την αρχή σαφείς. Μιλήσαμε για τις σχέσεις των δημοσιογράφων με το κράτος. Τελεία και παύλα. Αυτή η σχέση είναι αντικείμενο διερεύνησης.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για τις αμοιβές, διότι οι δηλώσεις περιλάμβαναν και τις αμοιβές, οπότε θα έπρεπε να δοθούν στην ΕΣΗΕΑ για να υπάρχει μια σύγκριση αμοιβών. Η κυβέρνηση θεωρεί τους εργαζόμενους στα Γραφεία Τύπου των Υπουργείων διαπλεκόμενους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το θέμα των αμοιβών απάντησα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Για την ερώτηση αν θεωρείτε τους εργαζόμενους που παρέχουν δημοσιογραφική εργασία στα Γραφεία Τύπου διαπλεκόμενους τι απαντάτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχουμε απαντήσει επανειλημμένα γι` αυτό το θέμα. Η δημοσιογραφική εργασία, όπως είπα και την προηγούμενη εβδομάδα, πρώτον ούτε καταδιώκεται ούτε ποινικοποιείται. Δεύτερον, δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να κρίνουμε ποιοι συνδυασμοί εργασίας είναι ενδεχομένως επιλήψιμοι. Αυτό είναι θέμα που θα το κρίνουν οι αρμόδιες δημοσιογραφικές ενώσεις.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αίσθηση απόλυτης σήψης στην κοινωνία. Βλέπουμε περιπτώσεις στη δικαστική εξουσία, ότι οι δικαστές τα παίρνουν, οι δημοσιογράφοι τα παίρνουν, οι παπάδες τα παίρνουν. Τελικά η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο σ` αυτή την κοινωνία; Διότι πλέον μπαίνουν ζητήματα ηθικής τάξης, όταν βλέπουμε θεσμούς να δίνουν μια εικόνα ότι τα πάντα είναι σάπια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή η κυβέρνηση στους περίπου 11 μήνες παρουσίας της στην εξουσία από τότε δηλαδή που εξελέγη, την 7η Μαρτίου 2004, έχει κάνει πολύ περισσότερα πράγματα απ` όσα είχαν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις 11 ολόκληρα χρόνια για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της διαφθοράς. Η συνεπής αυτή συμπεριφορά είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα του τρόπου με τον οποίον η κυβέρνηση γενικά αλλά και σε ειδικούς τομείς έχει την αποφασιστικότητα, τη βούληση και τα μέσα εκείνα ώστε να αντιμετωπίζει φαινόμενα σαν εκείνα που εσείς πολύ γενικά και νομίζω αφοριστικά αναφέρατε προηγουμένως.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ακούσατε χθες τις δηλώσεις της κας Μπακογιάννη η οποία ζήτησε τη διαχείριση, την επιστασία των κεντρικών πλατειών της πόλης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για ειδικό θέμα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι ειδικό θέμα αφορά όμως τις αρμοδιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΚΟΥΙΝ: Μια ερώτηση για ένα άλλο πρόβλημα που κληρονομήσατε. Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου εισηγήθηκε μη δεσμευτικά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε αρκετά για να πάρει πίσω τις επιχορηγήσεις ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν στην Ολυμπιακή. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για ποιο διάστημα μιλάμε;

ΚΟΥΙΝ: Για το έτος 2002. Έχετε κάποιο σχόλιο; Γιατί προσπαθεί η κυβέρνηση απ` όσο γνωρίζω να ιδιωτικοποιήσει αυτή τη στιγμή την Ολυμπιακή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής. Για το συγκεκριμένο θέμα παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Μεταφορών.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρώτησα, χθες, επανέρχομαι και σήμερα στο θέμα: Εννέα χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων αναρωτιέμαι εάν υπάρχει κάποιο πόρισμα που δίνει τις ευθύνες εκεί που πρέπει για να ξέρουμε και εμείς ποιος έφταιξε εκείνη την περίοδο και @εν πάση περιπτώσει- μπήκαμε σε δύσκολη θέση ως χώρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να σας πω τίποτα πάνω σε αυτό.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν μου έχετε απαντήσει στο γιατί δεν περιλαμβάνονται οι δημοσιογράφοι από όλα τα υπουργεία και τους οργανισμούς. Παράδειγμα, το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στις τελικές καταστάσεις θα περιλαμβάνονται όλοι οι δημοσιογράφοι που απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τότε γιατί αυτή η βιασύνη κ. Εκπρόσωπε και δεν περιμένατε να συμπληρωθούν@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η «βιασύνη»; Δεν βλέπω καμία βιασύνη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μια στιγμή: Εσείς τα δώσατε στην ΕΣΗΕΑ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: H ΕΣΗΕΑ ζήτησε τα στοιχεία και τα πήρε, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Προεδρικού Διατάγματος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι. Εσείς γιατί δεν περιμένατε να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία και να τα δώσετε μετά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δώσαμε τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα χέρια μας. Η έρευνα συνεχίζεται.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μετά από όλη αυτή την ιστορία που έχει γίνει, «μαύρες», «άσπρες» λίστες και μετά από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη; Δηλαδή, πλέον μιλάμε για «καθαρά χέρια»; Είναι όλα διαφανή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι, εάν υπάρχουν σκιές, αυτές οι σκιές να παραμεριστούν. Και σε αυτό ακριβώς κατατείνει ο διάλογος που άρχισε και η έρευνα που συνεχίζεται.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: @Η να σκιάσει περισσότερους ανθρώπους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Οι περισσότεροι, η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται σκιές.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ανησυχεί η κυβέρνηση από τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς σε θεσμούς, όπως η Δικαιοσύνη και η Εκκλησία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα προηγουμένως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπήκαμε στο δεύτερο μήνα του 2005, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την εισοδηματική πολιτική της, αντιγράφοντας και σε αυτό το θέμα τα «καλά» του ΠΑΣΟΚ. Ποιος είναι ο λόγος που καθυστερεί η ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής; Μήπως επειδή πρόκειται για συνέχεια της λιτότητας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως είπε, χθες, ο κ. Ρουσόπουλος, κάθε πράγμα στον καιρό του.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Τον περασμένο χρόνο η κυβέρνηση είχε δώσει αύξηση στο ΕΚΑΣ 30 ευρώ, την οποία ο σημερινός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο σημερινός Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και μπορώ να σας φέρω και άλλες δηλώσεις στελεχών, την είχα χαρακτηρίσει «ψίχουλα». Τα επτά ευρώ που δίνετε εσείς, πώς τα χαρακτηρίζετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση αυτή έχει αναλάβει τη δέσμευση να αυξήσει το ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος της τετραετίας σε συγκεκριμένο ύψος. Η δέσμευση αυτή εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο. Αυτό είναι που μετρά. Η πολιτική της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο τομέα θα κριθεί από την υλοποίηση των προγραμματικών θέσεων, μέχρι το τέλος της τετραετίας.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρείτε στρατηγική νίκη της κυβέρνησης, εντός ή εκτός εισαγωγικών, το γεγονός ότι οι αγρότες των Τεμπών απέσυραν τα τρακτέρ τους πριν από λίγη ώρα, δίνοντας πίστωση μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου; Και μέχρι τότε, τι μπορεί να γίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι θέμα νικημένων και ηττημένων. Σημασία έχει ότι πρυτάνευσε η λογική. Οπως γνωρίζετε ο διάλογος με τους αγρότες συνεχίζεται.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι τις 24 του μηνός, τι μπορεί να έχει γίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συνεχίζεται ο διάλογος. Οπως διαπιστώνετε, με το διάλογο και με τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων βρίσκονται πολλές λύσεις κοινής αποδοχής.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δηλαδή θεωρείτε ότι η αποχώρηση των αγροτών είναι αποτέλεσμα του διαλόγου που έγινε με την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι πρυτάνευσε η λογική. Σε αυτό μένω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 1 February 2005 - 14:05:11 UTC