Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-02-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός συνεχίζοντας τις επαφές του με βουλευτές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, θα συναντηθεί σήμερα με τις κυρίες Μανούσου, Κόρκα και Παπαδημητρίου, καθώς και με τους κυρίους Βεργίνη, Γιαννάκη, Τασούλα, Κεδίκογλου και Κουράκο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, η εικόνα που δημιουργήθηκε χθες από τις αποκαλύψεις των ΜΜΕ, σχετικά με την κατάσταση και τις σχέσεις Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και Αρχιεπισκοπής είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος είχε στείλει το διαβόητο Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να βοηθήσει στην εκλογή του Πατριάρχη κ. Ειρηναίου. Θα ήθελα το σχόλιό σας, αν μπορεί να προχωρήσει η αυτοκάθαρση στην Εκκλησία όταν στην κορυφή της υπάρχει πρόσωπο, το οποίο φαίνεται ότι είναι μέρος του προβλήματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχαμε να πούμε για την Εκκλησία, το είπαμε. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Με τη μόνη διαφορά ότι πλέον το θέμα της κρίσης στην Εκκλησία παίρνει και εθνικές διαστάσεις, με την έννοια ότι το Ισραήλ «πάγωσε» τις καταθέσεις του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Υπάρχει ένα θέμα το οποίο ξεφεύγει από τα όρια της Εκκλησίας. Η κυβέρνηση δεν έχει θέση σε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, να φροντίσετε να πληροφορηθείτε τα ακριβή στοιχεία της συγκεκριμένης υπόθεσης. Πρόκειται για δικαστική απόφαση. Η ελληνική κυβέρνηση -το ελληνικό κράτος- περιβάλλει όχι μόνον το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αλλά και όλα τα Πατριαρχεία με την αγάπη της και το ενδιαφέρον της. Οποτε χρειάζεται παρέχουμε με τη διακριτικότητα που επιβάλλεται σε τέτοιους χειρισμούς, την αρωγή μας.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Γνωρίζετε, κ. Εκπρόσωπε, ότι χθες ή προχθές ο κ. Παλαιοκρασσάς παρέδωσε στη Δικαιοσύνη 12 φακέλους που αφορούν υποθέσεις της ΔΕΗ, κατασκευές εργοστασίων, αλλά και άλλα ζητήματα, μερικές από τις οποίες αφορούν τη νέα Διοίκηση της ΔΕΗ και όχι την παλαιότερη επί ΠΑΣΟΚ; Θα ήθελα το σχόλιό σας επ` αυτού και, επίσης, ένα σχόλιο για την παραίτηση του κ. Νέζη, αν ήταν πράγματι παραίτηση ή του ζητήθηκε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις, οι οποίες αποτυπώνουν ό,τι ακριβώς έγινε.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Με συγχωρείτε, δεν υπάρχουν ανακοινώσεις. Ηταν η δήλωση του κ. Παλαιοκρασσά με την οποία δεν διευκρίνιζε τι ακριβώς@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργού Ανάπτυξης κ. Σιούφα. Υπάρχει, βεβαίως, και δήλωση του κ. Παλαιοκρασσά, ο οποίος είναι Πρόεδρος της ΔΕΗ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Χθες, στο δελτίο του ΑΝΤ-1 το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, ότι οι κύριοι Βαβύλης και Τριανταφυλλάκης πήγαν στο Πατριαρχείο μετά από εντολή του Αρχιεπισκόπου. Η κυβέρνηση διερευνά εάν πράγματι και πώς πήγαν αυτοί οι άνθρωποι εκεί, εάν ισχύουν αυτοί οι ισχυρισμοί του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχαμε να πούμε για την Εκκλησία, το είπαμε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Εκλήθη ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα για να δώσει εξηγήσεις για τη διαδικασία δέσμευσης των καταθέσεων του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε άλλο για το συγκεκριμένο θέμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γνωρίζει η «δεξιά σας τι ποιεί η αριστερά σας»; Δεν αναφέρομαι προσωπικά σε σας, αλλά στην κυβέρνηση. Αλλα μας είπατε χθες εσείς, άλλα είπε ο κ. Φώλιας, άλλα είπε ο κ. Παυλόπουλος. Αν θέλετε να σας τα υπενθυμίσω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η πραγματικότητα είναι πάρα πολύ απλή. Καθώς τελείωνε η συνάντηση με τον κ. Schaub, εκείνος εστράφη προς ένα συνεργάτη του και ζήτησε να του δώσει αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, οι οποίες είχαν αναφερθεί στη διάρκεια της συζήτησης. Επρόκειτο για αποφάσεις που έχουν σχέση με το πρωτογενές και το δευτερογενές Δίκαιο. Οι αποφάσεις αυτές βρίσκονται στο αρχείο του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος ως έγκριτος νομικός και Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών διαθέτει ένα πάρα πολύ καλό αρχείο. Ο κ. Παυλόπουλος προσφέρθηκε να στείλει ο ίδιος τις δύο αποφάσεις που έχει στο αρχείο του και τις οποίες δεν είχε ο συνεργάτης του κ. Schaub. Αυτό είναι όλο το θέμα και θα σταλούν αυτές οι δύο αποφάσεις. Ούτε πρόκειται περί δεύτερης επιστολής, ούτε περί καινούργιας, ούτε τίποτε άλλο. Ας σταματήσει, επιτέλους, αυτή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπάρχει και κάτι άλλο: Ο κ. Φώλιας είπε ότι υπερισχύει το Κοινοτικό Δίκαιο του Συντάγματος, ενώ τόσο ο κ. Παυλόπουλος, όσο κι εσείς λέτε το αντίθετο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή δεν είμαι νομομαθής δεν έχω εκφέρει τέτοιες απόψεις, όπως αυτές που μου αποδίδετε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Από την αρχή είπα δεν αφορά εσάς το σχόλιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το αποδέχομαι. Εκείνο που έχει σημασία -και το οποίο λέω εγώ εδώ σε αυτή την αίθουσα και το έχει πει η κυβέρνηση από την αρχή- είναι ότι τέτοιο θέμα δεν απασχολεί την κυβέρνηση για έναν πάρα πολύ απλό λόγο: Ο συγκεκριμένος νόμος είναι και σύμφωνος με το Σύνταγμα της Ελλάδας και συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο. Συνεπώς, όλα τα άλλα είναι χωρίς σημασία.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά την Εκκλησία. Μετά τα όσα είδαμε και σήμερα από χθες το βράδυ να αποκαλύπτονται θέλω να μάθω αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την εικόνα που εμφανίζει προς τα έξω, προς την ελληνική κοινωνία, η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και όταν λέω ηγεσία δεν εννοώ μόνον τον Αρχιεπίσκοπο, εννοώ συνολικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο για το θέμα της Εκκλησίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή η κυβέρνηση έχει ευθύνη για όλες τις κρατικές υπηρεσίες, γνώριζε η κυβέρνηση τι δραστηριότητες είχαν οι κύριοι Τριανταφυλλάκης και Βαβύλης; Γιατί, δεν έχει διαψευσθεί, εκτός και αν μας το διαψεύσετε, ότι οι κύριοι Τριανταφυλλάκης και Βαβύλης είχαν αν μη τι άλλο την ανοχή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Εγώ δεν θα πω τίποτε παραπάνω και θέλω να μάθω επειδή είναι κρατική υπηρεσία αν ξέρατε τι έκαναν οι άνθρωποι αυτοί, οι αρμόδιες υπηρεσίες προφανώς, στο Ισραήλ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σας κατηγορεί συνεχώς ότι εκμεταλλευτήκατε την Εκκλησία και ότι δεν τη σεβαστήκατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο γι` αυτό το θέμα. Άλλωστε ο κ. Παπανδρέου λέει τόσα πολλά και είναι δύσκολο να τον παρακολουθήσει κανείς.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ θ` ακολουθήσουν κι άλλες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ρύθμιση που συμφωνήθηκε στον ΟΤΕ, με τη σύμπραξη των εργαζομένων, εξασφαλίζει όχι μόνο τη βιωσιμότητα του Οργανισμού, αλλά δημιουργεί και ιδιαίτερα σημαντικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αυτής της σημαντικής εταιρείας με μεγάλες προοπτικές. Αντίθετα, αν δεν είχε γίνει αυτή η συμφωνία ο κίνδυνος να αποκτήσουμε σύντομα μια δεύτερη Ολυμπιακή θα ήταν μεγάλος. Η λύση αυτή δίνει το μέτρο αντιμετώπισης και χειρισμού προβλημάτων που έχουν διάφοροι Οργανισμοί, ώστε με πλήρη σεβασμό προς τα δικαιώματα των εργαζομένων να προχωρήσουν αυτές οι εταιρείες σε μια ουσιαστική και αποτελεσματική εξυγίανσή τους.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Γιατί απαντάτε για τον ΟΤΕ και δεν απαντάτε για τη ΔΕΗ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω τίποτε άλλο να πω.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο κ. Παλαιοκρασσάς κατήγγειλε κάποιες ατασθαλίες και γι` αυτό προσέφυγε στον εισαγγελέα. Το γεγονός ότι επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας καταγγέλλονται σε έναν πολύ μεγάλο Οργανισμό όπως είναι η ΔΕΗ, από τον πρόεδρό της, και κατατίθενται στον εισαγγελέα συγκεκριμένα στοιχεία, δεν απασχολεί την κυβέρνηση; Δεν είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να σας υπενθυμίσω ότι ο κ. Νέζης, ο οποίος παραιτήθηκε, ήταν διευθύνων σύμβουλος από το 2000.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να σας πω, εκτός αν είναι λάθος οι πληροφορίες, να τις διαψεύσετε, ότι ο κ. Παλαιοκρασσάς κατήγγειλε και πεπραγμένα επί διακυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι ο κ. Νέζης ήταν διευθύνων σύμβουλος από το 2000 μέχρι χθες.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Η περίοδος που αφορά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αξίζει κάποιο σχόλιο από την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα επικρίνουμε τον κ. Παλαιοκρασσά, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου γιατί όταν διαπίστωσε κάτι, κατέφυγε στον εισαγγελέα; Προς Θεού!

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε δύο φορές ότι ο κ. Νέζης ήταν διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ από το 2000. Ωστόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρά το γεγονός ότι δέχθηκε και κριτική από τη ΔΑΚΕ, διατήρησε τον κ. Νέζη και τη χρονιά που πέρασε. Κατά συνέπεια προφανώς θα τον έκρινε ως ικανό για να τον διατηρήσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας αυθαίρετη κρίση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Γιατί έμεινε ο κ. Νέζης; Προφανώς θα κρίθηκε ως ικανός. Αυτό δεν λέει η λογική;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο. Αυτή είναι δική σας αυθαίρετη κρίση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναφέρθηκε γενικώς και αορίστως στο θέμα της Εκκλησίας, ειδικά χθες από το Ηράκλειο, αλλά ισχυρίστηκε ότι υπήρχε μια συμπαιγνία του κυβερνώντος κόμματος με ένα κομμάτι της Εκκλησίας στο θέμα διακίνησης των γνωστών προεκλογικών φυλλαδίων. Τι απαντάτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε αυτή η υπόθεση έχει ερευνηθεί επαρκώς στο παρελθόν και έχει λήξει. Θα πρέπει, όμως, ο κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του επιτέλους ποίοι από τους ισχυρισμούς, που κατά καιρούς προέβαλε, ισχύουν. Τότε έλεγε ότι τα διακινούσε η Νέα Δημοκρατία. Χθες είπε ότι στάλθηκαν από τις ενορίες. Ας καταλήξει κάπου. Αυτά που λέει είναι πολύ αντιφατικά και προφανώς τα λέει για λόγους εντυπωσιασμού.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στο θέμα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, επειδή είναι μείζον, ήθελα να ρωτήσω πότε ακριβώς ενημερώθηκε αρμοδίως η κυβέρνηση γι` αυτή την εξέλιξη και αν παρακολουθούσε αυτό το ζήτημα και τι είχε κάνει. Γιατί είναι ένα ζήτημα το οποίο εκκρεμεί από τα τέλη του 2000 ή αρχές του 2001.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα στο θέμα του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν θα σας ζητήσω σχόλιο γιατί είναι προφανές ότι δεν θέλετε να το κάνετε αλλά θα ήθελα να μου πείτε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Από την περασμένη εβδομάδα που η ιεραρχία ανακοίνωσε μέτρα για τη λεγόμενη αυτοκάθαρση, η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί. Θέλω να ρωτήσω πρώτον αν η διαδικασία που ακολουθείται από την περασμένη εβδομάδα μέχρι σήμερα καλύπτει την κυβέρνηση και δεύτερον αν ανταποκρίνεται στην κατεύθυνση, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, για τολμηρές αποφάσεις και αυτοκάθαρση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση περιμένει από την Εκκλησία της Ελλάδας να προχωρήσει με τολμηρές κινήσεις στην αυτοκάθαρση. Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να ισχύει.

ΧΙΩΤΗΣ: Μέχρι πότε θα περιμένει η κυβέρνηση για να εκφέρει μια κρίση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το αίτημα του Πρωθυπουργού εξακολουθεί να είναι το ίδιο και μετά την ανακοίνωση των μέτρων; Άρα αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι επικροτούμε τα μέτρα που στοχεύουν προς την κάθαρση. Εξακολουθεί να ισχύει η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.

ΧΙΩΤΗΣ: Ζητώ επίσης τη θέση της κυβέρνησης και όχι σχόλιο για ένα ακόμη ζήτημα. Το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του Συντάγματος ναι ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε σε καθηγητές του Πανεπιστημίου, για να πάρετε σχετικές γνωματεύσεις. Είπα όμως ότι την κυβέρνηση δεν την απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα, διότι ο νόμος είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο. Συνεπώς, δεν υπάρχει θέμα τι υπερισχύει τίνος. Είναι εντελώς θεωρητική η συζήτηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν είναι εντελώς θεωρητική. Η κυβέρνηση προωθεί ένα πλαίσιο που συχνά συγκρούεται με το κοινοτικό δίκαιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την απόλυτη πεποίθηση ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν συγκρούεται, είναι δηλαδή συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο.

ΧΙΩΤΗΣ: Μα, δεν το θέτω για το συγκεκριμένο νόμο, γιατί το συνδέετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμάς αυτό μας απασχολεί. Όταν προκύπτουν τα θέματα, τα αντιμετωπίζει κανείς ad hoc. Δεν πρόκειται να κάνουμε νομικές αναλύσεις εδώ μέσα.

ΧΙΩΤΗΣ: Σας είπα και πάλι ότι δεν θέλω καμία νομική ανάλυση, ούτε κανένα σχόλιο. Ζητώ τη θέση της κυβέρνησης και το λέω, διότι: Ετοιμάζει η κυβέρνηση και νέο νόμο που έρχεται στη συνέχεια, ο οποίος θέλω, τουλάχιστον εγώ, να πληροφορηθώ αν θα τον καταρτίσει με βάση μόνο τους εσωτερικούς νόμους και το Σύνταγμα ή αν θα λάβει υπόψη της το Κοινοτικό Δίκαιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Η ελληνική κυβέρνηση κατά την προετοιμασία των νόμων, τους οποίους καταθέτει προς έγκριση στη Βουλή, λαμβάνει υπόψη της τόσο το Σύνταγμα -ώστε οι νόμοι να είναι σύμφωνοι με το Σύνταγμα- όσο και τις κοινοτικές υποχρεώσεις που έχει η χώρα, το κοινοτικό πλέγμα δικαίου, ώστε οι νόμοι να είναι συμβατοί με αυτό.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Θέλω να ρωτήσω κάτι για το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, σχετικά με την ιδιοκτησία πολλών ΜΜΕ. Μπορείτε να μου καταστήσετε σαφές εάν αυτό το νομοσχέδιο θα αφορά και τις εφημερίδες, όπου εκεί παρουσιάζεται το φαινόμενο της πολυ-ιδιοκτησίας, είτε σε καθημερινές, είτε σε εβδομαδιαίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση είναι ένα ειδικό θέμα, το οποίο είναι ακόμη αντικείμενο μελέτης. Η κυβέρνηση έχει τους προβληματισμούς της. Δεν είμαι αυτή τη στιγμή σε θέση να τοποθετηθώ με ακρίβεια πάνω σε αυτό.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Για θέμα δημόσιας τάξης δεν πρέπει να διερευνηθεί η σχέση ενός υψηλού δημοσίου προσώπου, που φαντάζομαι ότι έχει μια ιδιότητα νομική, κρατική, εννοώ τον κ. Χριστόδουλο, με έναν καταζητούμενο της Interpol; Δεν υπάρχει ένα θέμα δημόσιας τάξης εδώ μέσα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν προκύπτουν ποινικά θέματα, για τα θέματα αυτά είναι αρμόδια η ελληνική Δικαιοσύνη. Οποτε αυτή κρίνει ότι πρέπει να επέμβει, επεμβαίνει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να επανέλθω στο θέμα του Κοινοτικού Δικαίου και θα ήθελα, εάν το γνωρίζετε καλώς, αλλιώς εάν μπορείτε να ενημερωθείτε και να μας πείτε, πριν ψηφιστεί ο νόμος για το βασικό μέτοχο, με ποιους ανθρώπους στις Βρυξέλλες, κοινοτικούς παράγοντες ή με τον Ελληνα κοινοτικό Επίτροπο κ. Δήμα, ο κ. Παυλόπουλος συνεννοήθηκε για το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, ούτως ώστε να είναι συμβατό @όπως εσείς λέτε και υποστηρίζετε- με το κοινοτικό δίκαιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω να σας πω. Και είναι άλλωστε περιττό να αναφέρουμε εκ των υστέρων ποιες επαφές έκαναν τότε ο κ. Παυλόπουλος ή ο κ. Ρουσόπουλος ή ο κ. Παπαληγούρας, οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και νυν νόμο του ελληνικού κράτους. Σημασία έχει το εξής: Στην Ελλάδα είμαστε σε θέση, με τους επαρκέστατους νομομαθείς που έχουμε, να κρίνουμε, όταν καταρτίζουμε ένα νόμο, εάν ο νόμος αυτός είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο ή όχι. Συνεπώς, επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, την απόλυτη πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι ο νόμος αυτός είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο. Αυτό είναι που μετράει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Παλαιότερα και ο κ. Ρουσόπουλος και εσείς, αν δεν απατώμαι -διορθώστε με εάν κάνω λάθος- είχατε πει ότι το ελληνικό Σύνταγμα υπερισχύει του κοινοτικού δικαίου. Τώρα, δεν το λέτε. Να υποθέσουμε ότι κάτι άλλαξε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτα πάνω σε αυτό. Δεν νομίζω ότι το είπα έτσι, αλλά κι αν ακόμη το έχω πει, σας λέω ότι δεν πρόκειται να κάνω καμία γενική τοποθέτηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και ένα δεύτερο, για να εξηγήσω γιατί ρωτάμε, το Σύνταγμα και τους νόμους δεν τους εφαρμόζουν οι νομομαθείς που μας παραπέμπετε για γνωματεύσεις. Τους εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για να μην με παρανοήσετε, ρωτήθηκα από τον κ. Σαραντάκο ποιους συμβουλεύθηκε ο κ. Παυλόπουλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά την προετοιμασία του νόμου. Και απάντησα ότι δεν χρειάζεται να συμβουλευτεί η ελληνική κυβέρνηση κανέναν νομομαθή στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συμβουλεύτηκε τους Ελληνες νομομαθείς, οι οποίοι είναι επαρκέστατοι και έχουν πλήρη γνώση του τι είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο ή όχι. Αυτό είπα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν αναφέρομαι σε αυτό. Αναφέρομαι στην απάντηση που δώσατε στον κ. Χιώτη που του είπατε «ζητείστε γνωματεύσεις από νομικούς».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οταν θέτετε γενικές ερωτήσεις για το τι υπερισχύει ή όχι, δεν πρόκειται να σας απαντήσω. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε εδώ νομικές αναλύσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Υποθέτω ότι η αναφορά σας περί νομομαθών στην Ελλάδα, αφορά κρίση τους για το τι είναι και δεν είναι συμβατό. Ετσι δεν είναι; Κατά την κρίση τους, αυτό είναι και αυτό εσείς νομοθετήσατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την κρίση τους, την εμπειρία τους, τις γνώσεις τους.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα πρέπει να είναι ίδια η κρίση, η εμπειρία και οι γνώσεις κάποιων άλλων που τελικά αποφασίζουν, όπως οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε άλλο πάνω σε αυτό το θέμα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πώς απαντά η κυβέρνηση στο αίτημα που διατυπώνεται από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παραίτηση του Αρχιεπισκόπου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο στο θέμα της Εκκλησίας.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση, επειδή έχω μπερδευτεί, σχετικά με την επιστολή που θα στείλει ο κ. Παυλόπουλος@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται για επιστολή.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Είπατε ότι θα στείλει από το αρχείο του κάποιες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για δύο αποφάσεις, όπως σας είπα και πριν.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Δεν τις έχει η Commission αυτές τις αποφάσεις; Δεν έχει αρχείο η Commission;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς όχι. Τις έχει πάντως ο κ. Παυλόπουλος.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Και περιμένει από το υπουργείο Εσωτερικών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Θα επανέλθω στο θέμα της Εκκλησίας: Σκοπεύει η κυβέρνηση να ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να παραιτηθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Δηλαδή, το αφήνετε «ανοικτό»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ο Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται από την Ιεραρχία της Ελλάδος. Μην προσπαθείτε να εκμαιεύσετε από εμένα στοιχεία για θέματα στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει επεμβατική δυνατότητα.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση στηρίζει την οικονομική πολιτική της στην εξωστρέφεια της οικονομίας και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όπως, κατά κόρον, διακηρύσσει. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Ο νόμος για τον βασικό μέτοχο, πόσο συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, όταν οι φορείς της ιδιωτικής οικονομίας και ο επικεφαλής της που είναι ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, επικρίνουν το νόμο αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση καθορίζει την οικονομική πολιτική της χώρας, όχι ο ΣΕΒ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πιστεύετε ότι ο νόμος αυτός εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αντιθέτως. Ο νόμος αυτός εξασφαλίζει τη διαφάνεια στη διακίνηση όσων αναφέρατε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Διαβάζοντας το περιεχόμενο της προηγούμενης απάντησής σας, ότι δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται από την Ιεραρχία και να μην περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει σχόλιο σε θέματα@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα ότι δεν μπορεί να περιμένει κανείς από την κυβέρνηση να επεμβαίνει σε αποφάσεις, που δεν είναι δικές της.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω, εάν στο επίπεδο της πολιτικής πρωτοβουλίας η κυβέρνηση διατίθεται να πάει ένα βήμα παραπέρα και στο αίτημα για «αυτοκάθαρση» να αλλάξει τον όρο και να χρησιμοποιήσει τον όρο «κάθαρση».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει πλήρως η δήλωση του Πρωθυπουργού. Τίποτε πέρα από αυτό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Παρακολουθούμε εδώ και λίγο καιρό έναν χορό αποκαλύψεων γύρω από πρόσωπα με αμφιλεγόμενες δραστηριότητες. Οι αρμόδιες Αρχές γνώριζαν τίποτε από όλα αυτά ή τα μαθαίνουν από τους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά παράθυρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 24 February 2005 - 15:05:10 UTC