Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-03-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί, αύριο στις 10 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Φάτος Νάνο. Στις 11.30, θα δεχθεί την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα-2004» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου.

Το Σάββατο, 5 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, με το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως έχετε καταλάβει και εσείς, έχει δημιουργηθεί μείζον κοινωνικό ζήτημα και ενδοκυβερνητική αναταραχή με το θέμα των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ. Μπορείτε να μας πείτε σε ποιο στάδιο είναι τώρα, αν έχει ληφθεί κάποια τελική απόφαση ή αν υπάρχει κάποια συνεννόηση του αρμόδιου υπουργού κ. Αλογοσκούφη με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου το ζήτημα αυτό να λυθεί δια πολιτικής αποφάσεως με την έκδοση ενός νομοθετήματος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν ακριβώς όσα είπαμε χθες. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Η δέσμευση αυτή εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Σύμφωνα με τη δέσμευσή σας χρειάζεται μια δικαστική απόφαση. Όμως, στη δήλωση που κάνατε χθες αναφερθήκατε στο ΠΑΣΟΚ ότι καταδίκασε τους συνταξιούχους να πληρώνουν την εισφορά του ΛΑΦΚΑ. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι συνταξιούχοι δεν όφειλαν να πληρώνουν αυτή την εισφορά. Γιατί, λοιπόν, χρειάζεται δικαστική απόφαση για να πάρουν τα χρήματα που εσείς πιστεύετε ότι δεν όφειλαν να παρακρατούνται από τη σύνταξή τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό το έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα. Η Νέα Δημοκρατία είχε αναλάβει προεκλογικά τη δέσμευση να καταργήσει με άμεση απόφαση την καταβολή των εισφορών του ΛΑΦΚΑ, το οποίο και έπραξε χωρίς καθυστέρηση. Το θέμα των αναδρομικών προέκυψε στη διαδρομή και η κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, με δική της θέληση, χωρίς κανείς να την πιέσει, ανέλαβε αυτή τη συγκεκριμένη δέσμευση. Αυτή τη δέσμευση, όταν επέλθει το γεγονός που μόλις σας είπαμε, η κυβέρνηση θα τη σεβαστεί στο ακέραιο. Αλλωστε, επειδή πολύς λόγος γίνεται για την απόσυρση της συγκεκριμένης προσφυγής, με την εν λόγω απόσυρση δεν επέρχεται στην ουσία καμία καθυστέρηση. Υπάρχει εδώ συγκεκριμένη άλλη υπόθεση, η οποία σε 18 ημέρες θα συζητηθεί. Συνεπώς, «κοντός ψαλμός αλληλούια».

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Στον ίδιο βαθμό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα τη δείτε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εφόσον, λοιπόν, σε 18 ημέρες θα υπάρξει εκδίκαση άλλης υπόθεσης -και μάλιστα από ό,τι γνωρίζω στο Διοικητικό Εφετείο- του κ. Δημήτρη Τριάντου, υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του Δημοσίου, το οποίο εκπροσωπεί η κυβέρνηση, να παραιτηθεί των ένδικων μέσων και να διευκολύνει στην ουσία σε μια ευνοϊκή απόφαση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να πάρω θέση σε οτιδήποτε έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη, όταν μάλιστα πρόκειται για μια εκκρεμή υπόθεση.

ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είναι αυτό που θα αλλάξει μέσα σε 18 ημέρες, έτσι ώστε αν υπάρχει μια απόφαση που αφορά την απόδοση των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ, τι είναι αυτό που αλλάζει μέσα σε 18 ημέρες και γιατί 18 ημέρες νωρίτερα και η κυβέρνηση για να μην σέρνεται αυτό το θέμα δεν προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση και δεύτερον, θέλω να επαναλάβω αν υπάρχει πρόθεση να δοθούν τα αναδρομικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχω απαντήσει επανειλημμένως. Η κυβέρνηση σε ανύποπτο χρόνο ανέλαβε μια συγκεκριμένη δέσμευση. Αυτή η δέσμευση, με τις παραμέτρους που περιλαμβάνει, εξακολουθεί να ισχύει.

ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να το θέσω διαφορετικά. Για να φύγει από αυτό το πολιτικό κόστος που εν πάση περιπτώσει υπάρχει, είναι υπαρκτό, δεν κάνει κάτι νωρίτερα των 18 ημερών που και πάλι είναι Διοικητικό Δικαστήριο. Θέλω να πω, ότι δεν τελεσιδικεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μια κυβέρνηση πρέπει να είναι συνεπής σε όσα λέει. Και αυτή η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι συνεπής σε όσα λέει.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχει ο κίνδυνος, μετά από αυτά που ακούσαμε και σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικές εκπομπές, εάν απορριφθεί η προσφυγή, εάν δηλαδή η δικαστική απόφαση δεν είναι συμβατή με την πρώτη, να κατηγορηθείτε για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Το γνωρίζετε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν άλλες 35 υποθέσεις του ΛΑΦΚΑ, οι οποίες εκκρεμούν προς εκδίκαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σας είπα και χθες ότι υπάρχουν πάρα πολλές υποθέσεις. Αυτοί που ανησυχούν, ας μην ανησυχούν. Δεν υπάρχει λόγος, εκ των υστέρων, να χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα» αυτοί που είχαν υποχρεώσει τους Ελληνες συνταξιούχους να πληρώνουν και το 1998 και το 1999 και το 2000 και το 2001 και το 2002 και το 2003 και το 2004 το ΛΑΦΚΑ και τους είχαν καταδικάσει να συνεχίζουν να πληρώνουν μέχρι το 2007. Η σημερινή κυβέρνηση σταμάτησε αυτή την κατάφωρη αδικία.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Με αφορμή χθεσινή ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν εσείς γνωρίζετε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση του κ. Γκόνη, τέως βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και αν γνωρίζετε, όπως ρωτούν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αν και εκείνος έχει αποσύρει την προσφυγή του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου τη συγκεκριμένη υπόθεση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τόσος θόρυβος έγινε, τόσο κατηγορήσατε το ΠΑΣΟΚ και κάνατε την απογραφή που βασικά ήταν η λογιστική απεικόνιση των εξοπλισμών. Διαβάζω σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του συνάδελφου Λουκά Δημάκα στα «ΝΕΑ» ότι την ίδια μέθοδο χρηματοδότησης των αγορών όπλων για την οποία η κυβέρνηση είχε καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ ότι τη χρησιμοποιεί για να παραπλανήσει τις στατιστικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υιοθετούν και τα υπουργεία Αμυνας και Οικονομικών για τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αυτό είναι ένα δάνειο, το οποίο τα δύο υπουργεία Οικονομικών και Αμυνας, αντί να εγγράψουν στον τρέχοντα Προϋπολογισμό θα το μετακυλήσουν στους επόμενους. Οπότε η επόμενη κυβέρνηση, μετά από τρία-τέσσερα-πέντε χρόνια θα υποστεί αυτά που υποστήκατε και εσείς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποια είναι η ερώτησή σας;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι δυνατό να καταγγέλλετε το ΠΑΣΟΚ, να κάνετε τόση φασαρία για τη λογιστική απεικόνιση των εξοπλισμών και να κάνετε το ίδιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτός είναι δικός σας ισχυρισμός. Εσείς μόνος σας αποκαλέσατε την απογραφή «λογιστική απεικόνιση». Η κυβέρνηση διαφωνεί κάθετα με αυτή την υπερ-απλουστευτική προσέγγιση. Η απογραφή είναι η πραγματική και όχι η λογιστική απεικόνιση της δημοσιονομικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό είναι πολύ περισσότερο από μια απλή λογιστική απεικόνιση. Αυτό το οποίο είπατε ότι αφορά μόνο στην εγγραφή των δαπανών για θέματα άμυνας, επίσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το έχουμε πει επανειλημμένως, το έχουμε τεκμηριώσει επανειλημμένως και, το κυριότερο, το έχουν αποδεχθεί οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Αυτά είναι στοιχεία που κανένας πλέον δεν αμφισβητεί. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ισχύει το δημοσίευμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το συγκεκριμένο θέμα που εγείρετε, παρακαλώ απευθυνθείτε στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν μπορώ, γιατί είναι κυβερνητικό θέμα. Εμπλέκονται δύο υπουργεία, άρα είναι κυβερνητικό θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είστε έμπειρος δημοσιογράφος, έχετε καλές πηγές. Δεν έχετε, παρά να απευθυνθείτε και στα δύο υπουργεία.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όταν κυβερνητικά στελέχη, περί το Δεκέμβριο, στην ουσία προέτρεπαν τους συνταξιούχους να μην καταθέτουν αιτήσεις προσφυγής για την υπόθεση των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ, είχαν έλθει σε συνεννόηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Παρακαλώ, για μια ακόμη φορά, να σταματήσετε να εμπλέκετε τον Πρωθυπουργό. Είχα χθες μια σαφή τοποθέτηση σ` αυτή την αίθουσα, η οποία από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης έγινε αντικείμενο εσφαλμένης ερμηνείας. Είπαμε και χθες ότι ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις, μετά από την ενέργεια του συγκεκριμένου συνταξιούχου, δηλαδή μετά από την απόσυρση της προσφυγής. Αυτό είναι σαφές και δεν χωρεί καμία απολύτως αμφισβήτηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, άλλο ρώτησα. Ρώτησα για συγκεκριμένα στελέχη, κατονομάζω τον Υπουργό Απασχόλησης -δεν έχω κανένα πρόβλημα- ο οποίος στην ουσία, σε κάποιο έγγραφό του προέτρεπε τότε να μην προστρέχουν οι συνταξιούχοι γιατί, ούτως ή άλλως, με την προσφυγή του ενός, του όποιου ανώνυμου ή επώνυμου, δεν υπήρχε λόγος να προσφύγουν και οι άλλοι συνταξιούχοι και να χρησιμοποιήσουν ένδικα μέσα. Και λέω όταν τα συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη προέτρεπαν τους συνταξιούχους να κάνουν αυτό το πράγμα, γνώριζαν τις συνέπειες, ενδεχομένως, αυτής της ενέργειας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Άλλο πράγμα με ρωτήσατε. Σας απαντώ λοιπόν στην ερώτησή σας, όπως τη θέτετε τώρα. Η δέσμευση την οποία έχει αναλάβει η κυβέρνηση, και το λέω για μια ακόμη φορά, είναι ότι όταν έχουμε δικαστική απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα περί ΛΑΦΚΑ, τότε θα πάρουν πίσω τα αναδρομικά όλοι οι συνταξιούχοι της ίδιας ομάδας ή της ίδιας κατηγορίας. Συνεπώς, δεν υπήρχε λόγος να προσφεύγουν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, να υποβάλλονται σε έξοδα, προκειμένου να καταθέσουν τις προσφυγές, τις ενστάσεις ή οτιδήποτε άλλο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ξέρετε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις δικαστηρίων, για διαφορετικές δηλαδή περιπτώσεις συνταξιούχων. Μπορείτε να μας διευκρινίσετε σε αυτή την περίπτωση, τι θα γίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν μπορώ να διευκρινίσω, ούτε βέβαια να σχολιάσω εκ των προτέρων ενδεχόμενες αποφάσεις δικαστηρίων. Αλλά, επειδή σας είπα ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχει θέμα να μην εκδικαστούν και μάλιστα σύντομα τέτοιες υποθέσεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επ` αυτού και ως προς το διαδικαστικό, ας μη μπούμε στο ερώτημα για το αν υπάρχουν διαφορετικές αποφάσεις. Ας υποθέσουμε ότι βγαίνει μια απόφαση που είναι και τελεσίδικη. Μετά, θα γίνει κάποια νομοθετική ρύθμιση@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα λίγο πριν έρθετε στην αίθουσα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική οικονομία είχε δυνατότητα να αντέξει να δοθούν τα χρήματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν υπόσχονται κάτι η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό Δημόσιο, ανταποκρίνονται σε όσα έχουν υποσχεθεί.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Τότε, λοιπόν, γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει μια πολιτική απόφαση να ξεπεράσει αυτή τη δυσκολία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα σ` αυτό το ερώτημα επανειλημμένως. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Βάσει των δεσμεύσεων αυτών, στο περίγραμμα των δεσμεύσεων αυτών, κινείται.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μία διευκρίνιση, στην απάντησή σας στον κ. Γκουτζάνη. Καταλάβαμε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται, αν βγει μια τέτοια απόφαση. Διαδικαστικά αυτό πώς θα εφαρμοστεί για τους άλλους δικαιούχους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ο κ. Μητρόπουλος είπε σήμερα ότι πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε κάποια ρύθμιση@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας υπάρξει πρώτα δικαστική απόφαση και μετά θα δείτε την τοποθέτηση της κυβέρνησης.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση, είπατε κι εσείς, ότι αν δικαιωθεί κάποιος, η κοινωνική ομάδα, η εργασιακή, η συνταξιοδοτική στην οποία ανήκει, θα της καταβάλλεται το ποσό. Δεν είναι αυτονόητο ότι οι υπόλοιπες ομάδες που επίσης το δικαιούνται και επίσης το κατέβαλαν παράνομα, όπως έχετε πει εσείς, θα διεκδικούν αυτά τα χρήματα; Γιατί να περιμένουν; Στην ουσία πάμε σε μια καταβολή μερισματική, σαν δόσεις, κάθε ομάδα θα τα παίρνει λίγα - λίγα, ενδεχομένως γιατί δεν υπάρχουν στα ταμεία τα χρήματα. Δεν θα υπάρξει αντίδραση από άλλες κοινωνικές ομάδες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης, όπως ακριβώς την έχει διατυπώσει επανειλημμένως, χθες, πριν από τρεις μήνες, πριν από ένα μήνα. Στη δέσμευση αυτή, τίποτα δεν αλλάζει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σε τι αριθμό αναφέρεται αυτή η δέσμευση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για το ίδιο θέμα. Χθες διατυπώθηκε από τον Υφυπουργό Απασχόλησης, κ. Γιακουμάτο, μια άποψη, χρεώνοντας, βεβαίως, λάθη πολιτικά, αλλά είπε χαρακτηριστικά ότι κάποιοι έπαιξαν επικοινωνιακά με τους εργατολόγους και ότι απορεί με τα νεύρα του Καραμανλή και με την υπομονή του. Μπορείτε να μου δώσετε μια εξήγηση, αν τον έχετε ρωτήσει, τι ακριβώς εννοεί, για πολιτικά παιχνίδια με εργατολόγους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μην περιμένετε να σχολιάσω δήλωση που έκανε ο κ. Γιακουμάτος. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στον ίδιο. Ο κ. Γιακουμάτος είναι πολύ προσπελάσιμος άνθρωπος και έχετε τη δυνατότητα να συνομιλήσετε μαζί του.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Έχει υπόψη της η κυβέρνηση, ποιους εννοεί@;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις σας απάντησα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορείτε να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε τις πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν ότι την Τρίτη, στη συνέντευξη Τύπου, στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος με τους συνταξιούχους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω καμία τέτοια πρωτοβουλία.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Θα επανέλθω στο θέμα του ΛΑΦΚΑ, επειδή όλοι οι συνάδελφοι μιλάμε με συνταξιούχους, εμένα, λοιπόν, μου είπαν -επειδή έρχομαι στην πολιτική ενημέρωση- να σας κάνω την εξής σαφή ερώτηση: Για ποιο λόγο, αφού παράνομα τα πλήρωναν σύμφωνα με την κυβέρνησή σας, χρειάζεται να ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια και να περιμένουν χρόνια για να πάρουν τα χρήματα που κακώς κατέβαλαν; Μπορείτε να δώσετε μια σαφή απάντηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω εξηγήσει: Διότι εάν η κυβέρνηση δεν είχε αναλάβει αυτή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, δεν θα υπήρχε φως στο βάθος του ορίζοντα. Η κυβέρνηση μόνη της ανέλαβε την πρωτοβουλία για να καταβάλει αυτά τα χρήματα, όταν επέλθει το συγκεκριμένο γεγονός.

ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή εισπράττουμε σε επίπεδο πληροφοριών τη δυσφορία του Πρωθυπουργού για όλα όσα συμβαίνουν και με το ΛΑΦΚΑ και με άλλα επικοινωνιακά θέματα κ.λπ., τίθεται θέμα ανασχηματισμού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει ότι είπα πριν από δύο-τρεις ημέρες. Τίποτα δεν έχει αλλάξει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε σχέση με τη φιλολογία για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, έχουν τεθεί όροι ή προϋποθέσεις από την αμερικανική πλευρά σχετικά με τον προγραμματισμό και τον τρόπο με τον οποίο ενδέχεται να συναντηθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από πού τα συνάγετε όλα αυτά τα πράγματα; Δεν υπάρχει τίποτε προς ανακοίνωση, αυτή τη στιγμή.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα που μιλούν για όρους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή μας δείξατε αυτή την αγωγή που έχει γίνει για το ΛΑΦΚΑ, αυτή η αγωγή αφορά τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ. Όταν βγει αυτή η απόφαση, εάν είναι θετική, θα το πάρουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει. Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Σας είπα ότι υπάρχουν πάρα πολλές εκκρεμείς υποθέσεις. Ισχύουν όλα όσα έχουμε πει. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο στο συγκεκριμένο θέμα.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Ρωτώ επανειλημμένως, αλλά απάντηση δεν παίρνω ούτε από εσάς, ούτε από τον Υπουργό Οικονομίας. Προτίθεται η κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογία για να εξαιρεθούν 430 εκατομμύρια ευρώ από τον ισολογισμό του «ΑΘΗΝΑ-2004», ώστε να μην είναι ελλειμματικός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτα απ` όλα, το συγκεκριμένο θέμα που θίξατε σήμερα, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, αφορά μια ρύθμιση της οποίας όλες οι λεπτομέρειες είναι ακόμα σε συζήτηση. Πρόκειται για μια λογιστική τακτοποίηση ενός θέματος, το οποίο είναι πολύ ειδικό και εν πάση περιπτώσει δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εκταμίευση νέων χρηματικών ποσών. Πρόκειται για χρήματα που έχουν δοθεί, ούτως ή άλλως, κατά τα έτη 2003-2004 στην Οργανωτική Επιτροπή του «ΑΘΗΝΑ-2004» και συνεπώς έχουν ήδη εκταμιευθεί προ πολλού. Ούτως ή άλλως, ο «ΑΘΗΝΑ-2004» θα συντάξει τον ισολογισμό της και θα τον υποβάλει ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Δεν μου απαντήσατε όμως. Τα χρήματα αυτά θα εμφανίζονται στον ισολογισμό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αφού τα χρήματα αυτά έχουν εισπραχθεί.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Άρα, η ρύθμιση αυτή σε τι ωφελεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι λογιστική. Επαναλαμβάνω: Δεν πρόκειται για καινούργια λεφτά, τα οποία θα βγουν από το δημόσιο ταμείο και θα πάνε εκεί. Πρόκειται απλώς για το πώς θα χαρακτηριστούν. Γι αυτό και σας είπα, χθες και προχθές, να απευθυνθείτε για ακριβέστερες και εγκυρότερες πληροφορίες, όσον αφορά στις λεπτομέρειες του συγκεκριμένου θέματος, στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Επειδή υπάρχει και το θέμα του ΛΑΦΚΑ και τα 800 εκατομμύρια ευρώ κι εδώ μιλάμε για πάνω από τα μισά χρήματα, 430 εκατομμύρια ευρώ, δεν θα φαίνονται στον ισολογισμό. Είναι, δηλαδή, επιχορήγηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συγκρίνετε δύο θέματα που δεν έχουν σχέση. Εξακολουθείτε να επιμένετε ότι δεν θα φαίνονται στον ισολογισμό. Επαναλαμβάνω: Είναι χρήματα που έχουν εκταμιευθεί, κατά τα έτη 2003-204. Δεν είναι χρήματα που θα βγάλει τώρα από το ταμείο του το ελληνικό δημόσιο για να τα δώσει. Συνεπώς, πρόκειται μόνο για τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα χρήματα θα εγγραφούν λογιστικά.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Για να μην είναι ελλειμματικός ο ισολογισμός. Εάν είναι επιχορήγηση δεν θα φαίνεται ελλειμματικός ο ισολογισμός, θα φαίνεται ισοσκελισμένος. Εάν, όμως, δεν είναι επιχορήγηση, θα εμφανιστεί έλλειμμα 430 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα χρήματα έχουν δοθεί ούτως ή άλλως. Δεν υπάρχουν στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου. Δεν καλείται το ελληνικό δημόσιο να καταβάλει καινούργια ποσά. Και επειδή το συνδέσατε με το ΛΑΦΚΑ, δεν έχει καμία απολύτως σχέση το ένα με το άλλο.

ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, δηλαδή, να μην φαίνεται ότι αυτά τα χρήματα εκταμιεύθηκαν εκεί. Εάν πάρει τη μορφή που λέει ο συνάδελφος δεν θα φαίνεται. Γιατί να μην φαίνεται ότι πήγαν τόσα χρήματα εκεί; Τουλάχιστον να φαίνεται για την ιστορία. Στο κάτω-κάτω δεν τα έδωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, εγώ δεν αναφέρθηκα σε καμία κυβέρνηση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που έγιναν πέρσι, είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων. Τα χρήματα τα έδωσε το ελληνικό δημόσιο.

ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δόθηκαν. Η ρύθμιση, όμως, θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί από εμάς, ως «μαγείρεμα». Αυτό λέει τόση ώρα ο συνάδελφος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας λέω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 3 March 2005 - 15:05:14 UTC