Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-03-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία. Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης θα ενημερώσει την Επιτροπή για το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και εν συνεχεία θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΡΑΗ: Αλλάζει ρότα ο Πρωθυπουργός στο θέμα του βασικού μετόχου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΚΟΡΑΗ: Ποια είναι ακριβώς η ρότα του, μπορείτε να μας πείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι η προάσπιση του Συντάγματος και του εθνικού συμφέροντος, όπως σας έχουμε πει επανειλημμένως τις προηγούμενες ημέρες. Η κυβέρνηση διαθέτει τα όπλα, τις δυνατότητες και τα επιχειρήματα για να φέρει σε πέρας με επιτυχία αυτή την αποστολή.

ΚΟΡΑΗ: Συνεργάζεστε με μεγάλο δικηγορικό γραφείο των Βρυξελλών ή και με άλλους διεθνολόγους, με καθηγητές πλέον του Ευρωπαϊκού Δικαίου για να έχετε όλες τις απόψεις; Γιατί, ένα σχόλιο που ακούγεται είναι ότι μέχρι στιγμής ακούστηκαν οι απόψεις των καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου και όχι των καθηγητών του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στη διάθεση των υπηρεσιών της Πολιτείας, βρίσκονται οι ειδικοί που χρειάζονται, ώστε να συμβουλεύουν κάθε φορά την πολιτική ηγεσία για τις δυνατότητες χειρισμών που υπάρχουν. Η σημερινή κυβέρνηση κάνει χρήση όλων αυτών των δυνατοτήτων που υπάρχουν στη διάθεσή της.

ΧΙΩΤΗΣ: Εχει δημιουργηθεί μια σύγχυση για το ποια στρατηγική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, μετά την προειδοποιητική επιστολή που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Πρωθυπουργός, στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει ένα σημείο συμφωνίας, ένα κοινό τόπο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την άλλη πλευρά, διαβάζω σήμερα μια συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου στα «ΝΕΑ» που λέει ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται καμία αλλαγή στον εκτελεστικό νόμο. Τι από τα δύο συμβαίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν θα ήθελα να παραφράζετε, ούτε τον Πρωθυπουργό, ούτε τον Υπουργό Εσωτερικών.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν τον παραφράζω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Υπουργός λέει αυτό ακριβώς που σας είπα και εγώ προηγουμένως: Θα προασπίσουμε το Σύνταγμα και το εθνικό συμφέρον. Και αυτό, αυτή η κυβέρνηση θα το πράξει. Με τον ίδιο τρόπο είχε τοποθετηθεί, όπως γνωρίζετε και ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος που δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές.

ΧΙΩΤΗΣ: Πώς ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό το σημείο συμφωνίας και ο κοινός τόπος -είναι φράσεις που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός, δεν παραφράζω κάτι- με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν το Σύνταγμα είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να αλλάξει σε αυτή τη χρονική στιγμή. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι αλλαγές στους εκτελεστικούς νόμους. Εάν η κυβέρνηση τα αρνείται, γιατί, από ό,τι καταλαβαίνω, και εσείς λέτε ότι έχει δίκιο ο Υπουργός Εσωτερικών, άρα αρνείται η κυβέρνηση αλλαγές στο νόμο. Πώς ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα τίποτε από όλα όσα είπατε μόλις εσείς. Πρόκειται για τη δική σας ερμηνεία και έχετε δικαίωμα όλοι οι δημοσιογράφοι να κάνετε ερμηνείες. Εκείνο το οποίο σας λέω εγώ είναι ότι η κυβέρνηση αυτή θα προασπιστεί το Σύνταγμα και το εθνικό συμφέρον. Θα απαντήσουμε μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί στην επιστολή που μας έχει απευθυνθεί. Όπως αντιλαμβάνεστε, όταν αυτή η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και γίνεται ανταλλαγή επιστολών, επιχειρημάτων και θέσεων, δεν είναι δυνατόν να προδικάζουμε εκ των προτέρων κάθε βήμα, κάθε κίνηση, κάθε μεθοδολογία που θα χρησιμοποιήσουμε.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν σας ζητώ αυτό και για να μην κάνουμε ερμηνείες, η ερώτησή μου θα είναι ευθεία: Η κυβέρνηση συζητά αλλαγές στους εκτελεστικούς νόμους, ναι ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέτετε την ερώτησή σας με τελεσιγραφικό τρόπο.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν είναι θέμα τελεσίγραφου. Είναι μια απλή ερώτηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ: Το θέμα δεν τίθεται, κατά τη δική μας αντίληψη, με τον τρόπο που το θέτετε εσείς. Εμείς θα παρουσιάσουμε ως απάντηση την επιχειρηματολογία μας, η οποία πιστεύουμε ότι έχει σαφείς και πειστικές βάσεις στην επιστολή που μας απέστειλε η Κομισιόν. Ας περιμένουμε, λοιπόν.

ΒΛΑΧΟΣ: Προβληματίζεται ο Πρωθυπουργός από το γεγονός ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει ένα μεγάλο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, που κυβερνά και τον τόπο και το οποίο παρουσιάζεται να συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία, το κατ` εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα αυτής της χώρας, με μακρά ιστορία στην ευρωπαϊκή πολιτική και με απτά δείγματα για τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, δεν συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι λάθος αυτό που λέτε. Όπως γνωρίζετε, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης πολλές φορές διαμορφώνονται διαφορετικές απόψεις. Συζητούνται πάρα πολλά θέματα και τα κράτη-μέλη μπορεί να έχουν και διαφορετικές απόψεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι επέρχεται σύγκρουση. Όπως είπα και την περασμένη εβδομάδα, δεν πρόκειται για πυγμαχικό αγώνα, όπου θα κριθεί ποιος θα πάρει τα σημεία ή ποιος θα βγει νοκ-άουτ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση -έτσι όπως έχει εξελιχθεί από τις αρχές της δεκαετίας του @60, όταν ξεκίνησε με έξι μέλη- είναι αποτέλεσμα ζυμώσεων, ανταλλαγής απόψεων, έκφρασης διαφορετικών θέσεων, αλλά βρίσκονται πάντοτε οι συνισταμένες. Δεν έχουμε εδώ θέμα γενικής σύγκρουσης επί παντός επιστητού.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι διάχυτη η άποψη ότι οι σύμβουλοι του κ. Καραμανλή δεν τον προστάτευσαν, δεν διέβλεψαν αυτό που έγινε τώρα και έφτασε στο σημείο ο Κώστας Καραμανλής, με ό,τι σημαίνει αυτό το όνομα, να εμφανίζεται σήμερα να συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ετσι εμφανίζεται το θέμα από μερίδα των ΜΜΕ. Ο Κώστας Καραμανλής δεν συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε τη δήλωση-τοποθέτηση του Μίκη Θεοδωράκη για το βασικό μέτοχο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει μια μακρά πορεία στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία. Η συγκεκριμένη δήλωσή του έχει αυθύπαρκτη αξία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Στο Σύνταγμα, η υπεράσπιση του Συντάγματος είναι υπεράνω και των κοινοτικών κονδυλίων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχω απαντήσει επ` αυτού πάρα πολλές φορές. Πιστεύω ότι δεν έχει γίνει σαφές αυτό που έχω πει και εγώ και ο κ. Ρουσόπουλος, αλλά και όλοι όσοι κατά καιρούς έχουμε ερωτηθεί. Γιατί θέτετε διαζευκτικά το ερώτημα; Δεν μπορούν και τα δύο να πάνε χέρι-χέρι;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το λέει, σήμερα, ο Υπουργός Εσωτερικών στη συνέντευξή του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να διαβάσετε ακριβώς τι λέει ο Υπουργός Εσωτερικών στην τελευταία απάντηση που έχει δώσει στη συγκεκριμένη συνέντευξη και να μην απομονώνετε μια φράση.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Τι λέει ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Εκπρόσωπε; Η ερώτηση είναι, εάν η κυβέρνηση έχει πολιτική βούληση, υπερασπίζοντας το Σύνταγμα, να χάσει και κάποια χρήματα και η απάντησή του είναι ότι το Σύνταγμα είναι υπεράνω χρημάτων. Τι διαφορετικό λέει; Μπορείτε να μας πείτε εάν η κυβέρνηση συμφωνεί με την τοποθέτηση του κ. Παυλόπουλου, κατ` αρχάς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συμφωνώ με την τοποθέτηση του κ. Παυλόπουλου. Επειδή, όμως, επιλεκτικά παρουσιάζετε αυτό που λέει ο κ. Παυλόπουλος στη δική σας εφημερίδα, ο υπουργός, κλείνοντας λέει: «Θέλω να σας πω πάντως πως οι σωστές κυβερνήσεις -και προσθέτω εγώ ότι αυτή είναι μια σωστή κυβέρνηση- καταφέρνουν και το Σύνταγμα να υπερασπίζονται και χρήματα να μην χάνουν». Αυτό ακριβώς λέει ο κ. Παυλόπουλος.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Μπορείτε να μας διαβάσετε και τι λέει προηγουμένως;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως, αλλά έχει σημασία το σημείο που καταλήγει. Είναι ένας ολόκληρος συλλογισμός. Και εν πάση περιπτώσει, αυτό με το οποίο κλείνει τη συνέντευξή του ο κ. Παυλόπουλος, έχει σημασία.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο διάστημα που θα υπάρχει αυτή η ανταλλαγή απόψεων και επιστολών με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τόσο για το Σύνταγμα όσο και για τον εκτελεστικό νόμο και ενδεχομένως κρατήσει σε μάκρος, δηλαδή πολύ πέραν του Ιουνίου, θα αναστείλει την εφαρμογή του δικού της εκτελεστικού νόμου η κυβέρνηση; Θα επιμηκύνει το διάστημα αναστολής εφαρμογής του νόμου αυτού και πόσο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν απαντώ σε υποθετικά ερωτήματα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είναι υποθετικό το ερώτημα το ότι εάν ανασταλεί ο εκτελεστικός νόμος της κυβέρνησης; Η εφαρμογή του ξεκινά από τις 14 Ιουνίου. Και προσθέτω πως εάν συνεχίζονται, που θα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και ανταλλαγές απόψεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν είναι φυσιολογικό η κυβέρνηση να προτίθεται να τον αναστείλει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί καταλήγετε μόνος σας σε συμπεράσματα;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν είναι αυθαίρετα, όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εφόσον πιστεύετε πως έχετε ήδη τις απαντήσεις, γιατί με ρωτάτε;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Γιατί οι απαντήσεις που έχετε δώσει ή που μου δώσατε τώρα, δεν είναι σαφείς. Μου λέτε ότι είναι υποθετικό το ερώτημα, ωστόσο είναι υπαρκτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι υποθετικό το ερώτημά σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να γνωρίζω αν η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη, σε περίπτωση που οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν καταλήξουν κάπου, να φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να υπερασπιστεί το Σύνταγμα και τους εκτελεστικούς νόμους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βιαστικές ερωτήσεις μου θέτετε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μα, όταν ξεκινά μια διαδικασία, όπως είναι αυτή της ανταλλαγής επιστολών και περιμένεις μια αιτιολογημένη γνώμη, φαντάζομαι ότι έχεις μπροστά σου ως κυβέρνηση και το τι θα κάνεις αν όλα αυτά δεν ευοδωθούν. Ετσι δεν είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχετε την εντύπωση ότι κατά τη διάρκεια μιας ανταλλαγής απόψεων, μιας διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει από τώρα για το τι θα κάνει σε έναν, δύο, τρεις ή έξι μήνες;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν λέω αν θα πάει κατ` ανάγκη. Λέω αν στην οπτική της είναι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παυλόπουλος που έκανε δηλώσεις στο ΣΚΑΙ το πρωί, είπε ότι θα δώσουμε μάχη για να υπερασπιστούμε αυτό το θέμα, μέχρι τέλους. Αυτό το «μέχρι τέλους» δεν το εκλαμβάνετε ως πρόθεση να φτάσουμε μέχρι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου στις οποίες αναφέρεστε. Ρωτήθηκα προηγουμένως για συγκεκριμένη δήλωση του κ. Παυλόπουλου, την οποία και έχω μπροστά μου και από την οποία μόλις ανέγνωσα ένα απόσπασμα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως θέλετε να διαβάσω ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση, γιατί είναι σαφέστατη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για ποιο θέμα;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «Με ρωτάτε αν θα πρέπει να θέσεις στη ζυγαριά το να υπερασπιστείς το Σύνταγμα ή να χάσεις χρήματα. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά από έναν πολιτικό και μάλιστα τον Προκόπη Παυλόπουλο, η μόνη απάντηση που μπορεί να σας δοθεί είναι ότι το Σύνταγμα είναι υπεράνω όλων».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι λέει παρακάτω; Πώς καταλήγει η απάντηση;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «@ και μάλιστα υπεράνω χρημάτων. Θέλω να σας πω πάντως πως οι σωστές κυβερνήσεις καταφέρνουν και το Σύνταγμα να υπερασπίζονται και τα χρήματα να μη χάνουν».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα προηγουμένως. Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε αυτή την ικανότητα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πριν από λίγο, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπατε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας Οργανισμός που γίνονται ζυμώσεις και βρίσκεται μια κοινή συνισταμένη. Φαντάζομαι ότι για να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, πρέπει να υπάρχουν υποχωρήσεις από τις πλευρές που συζητούν. Το ερώτημά μου είναι, λοιπόν, ποιες υποχωρήσεις διατίθεται να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθεί πράγματι αυτή η κοινή συνισταμένη. Φαντάζομαι, για να ολοκληρώσω, ότι κοινή συνισταμένη δεν βρίσκεται, όταν και οι δύο πλευρές είναι ανυποχώρητες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα βρίσκεται σε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα. Οσο εξελίσσεται αυτή η συζήτηση, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση, ως Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, να αναφερθώ σε θέματα που έχουν σχέση με τη μεθοδολογία ή τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Η μεθοδολογία αυτή είναι σαφής, γιατί ο κ. Παυλόπουλος ουδέποτε την έκρυψε και στη συνέντευξη που δίνει σήμερα στα «ΝΕΑ». Ο κ. Παυλόπουλος είναι σαφής στα επιχειρήματά του. Λέει ότι εμείς με το νόμο που εισάγουμε, δεν εισάγουμε μια επιπλέον κύρωση, όπως μας κατηγορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά θεσπίζουμε ακόμα ένα ασυμβίβαστο. Αυτή η επιχειρηματολογία του κ. Παυλόπουλου, η οποία φαντάζομαι ότι είναι και επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και με την οποία θα πάτε να πείσετε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι η σαφής γραμμή της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα και για το πώς θα απαντήσει στην επιστολή. @Η θα απαντήσει η κυβέρνηση διαφορετικά από τον κ. Παυλόπουλο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να γνωστοποιήσω εκ των προτέρων το περιεχόμενο της επιστολής που θα αποστείλουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως έχουμε υποχρέωση, εντός 15 ημερών από την παραλαβή της.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός, επί ένα και πλέον χρόνο που είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, καταναλώνει δυνάμεις για να διορθώσει λάθη που κάνουν υπουργοί ή μέλη του επιτελείου του. Θα ήθελα να μου πείτε εάν πραγματικά ο κ. Καραμανλής αισθάνεται ότι κάποιοι οι οποίοι έχουν το καθήκον να το προστατεύουν, δεν το πράττουν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλετε να πείτε. Ο Πρωθυπουργός είναι ο συντονιστής του κυβερνητικού έργου. Σ` αυτή την αποστολή ο Πρωθυπουργός @δεν χρειάζεται να το αναφέρω- ανταποκρίνεται με άριστο τρόπο.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είναι όμως μέσα στα καθήκοντα του Πρωθυπουργού να διορθώνει λάθη που κάνουν οι υπουργοί ή οι σύμβουλοί του. Διότι, είναι βασικό θέμα το θέμα που συζητάμε τώρα @περί του νόμου για το βασικό μέτοχο- ότι κάποιοι δεν συμβούλευσαν ή δεν είπαν την πραγματικότητα στον Πρωθυπουργό. Δεν θέλω να αναφερθώ σε παλαιότερα θέματα, όπως είναι το θέμα του ΛΑΦΚΑ ή η υπόθεση του Σινούκ. Είναι προφανές ότι για το θέμα του βασικού μετόχου, κάποιοι δεν είπαν όλη την αλήθεια στον Πρωθυπουργό και τον οδήγησαν μέχρις αυτού του σημείου, έτσι ώστε να καταναλώνει ο κ. Καραμανλής δυνάμεις, χρόνο, σε γνωριμίες και επαφές για να διορθώσει λάθη των συμβούλων του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η καταπολέμηση της διαπλοκής και η διασφάλιση της διαφάνειας στη χώρα μας είναι κεντρική επιλογή του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Μένουμε αμετακίνητοι σε αυτό.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, αφήνετε υπαινιγμό ότι κάποιοι συμβούλευσαν λάθος τον κ. Καραμανλή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι δικό σας αυθαίρετο συμπέρασμα ότι έχουν δοθεί λάθος συμβουλές.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, εκ των πραγμάτων φαίνεται αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω: Αυτή είναι η δική σας αυθαίρετη εκτίμηση. Εχετε βήμα και μπορείτε να το χρησιμοποιείτε, βάσει του δικαιώματος που σας δίνει η δημοσιογραφική σας ιδιότητα, για να προβάλλετε τις απόψεις σας.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Ο νόμος, όπως έχει ψηφιστεί, πρέπει να εφαρμοστεί τον Ιούνιο. Υπάρχει, όμως, μια μεταβατική περίοδος για τους επιχειρηματίες. Αν υπάρξει αναστολή του νόμου, αλλάζει και η μεταβατική περίοδος. Υπάρχει, επομένως, και ένα θέμα για τους παράγοντες της αγοράς, από την εφαρμογή ή μη του νόμου αυτού από τον Ιούνιο. Πρέπει οι παράγοντες της αγοράς να γνωρίζουν αν θα εφαρμοστεί ή αν θα ισχύσει και το κατά πόσο θα μπορούν να προσαρμοστούν, έχοντας στη διάθεσή τους ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο νόμος δημοσιεύθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εχει αρχίσει να «τρέχει» αυτό που εσείς αποκαλέσατε προθεσμία, δηλαδή η μεταβατική περίοδος, η οποία λήγει στις 14 Ιουνίου. Επ` αυτού δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, λέτε συνεχώς ότι φταίμε εμείς οι δημοσιογράφοι που γράφουμε για τους κακούς συμβούλους του Πρωθυπουργού. Η πρώτη παρατήρηση επ` αυτού είναι ότι το σχόλιο για «κακούς συμβούλους του Πρωθυπουργού» έγινε από κοινοτικό αξιωματούχο στις Βρυξέλλες. Αν θέλετε να μη το σχολιάσουμε αυτό, αφού είναι και ανώνυμη πηγή. Ας σχολιάσουμε, όμως, σημερινό δημοσίευμα του συμβούλου Επικοινωνιακής Στρατηγικής του Πρωθυπουργού, κ. Γιάννη Λούλη, στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», όπου λέει ακριβώς το ίδιο πράγμα: «Κάποιοι σύμβουλοι παραπλάνησαν τον Πρωθυπουργό». Τι λέτε, λοιπόν, γι` αυτή την παρατήρηση από ένα δικό σας άνθρωπο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Λούλης είναι ανεξάρτητος σύμβουλος Επικοινωνίας. Δεν είναι μέλος της κυβερνητικής ομάδας Επικοινωνίας. Συνεπώς, δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι ανεξάρτητος σύμβουλος Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα ότι είναι ανεξάρτητος σύμβουλος Επικοινωνίας. Δεν είναι του Πρωθυπουργού.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Παρέχει τις υπηρεσίες του στον Πρωθυπουργό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν ανήκει στην επικοινωνιακή ομάδα της κυβέρνησης. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό που λέτε δίνει μεγαλύτερη αξία σ` αυτό που λέει ο κ. Λούλης. Λέτε δηλαδή ότι ο κ. Λούλης ανήκει στην προσωπική ομάδα Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, άρα μεταφέρει ένα άλλο κλίμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω: Δεν είπα αυτό. Σας παρακαλώ, μη μου αποδίδετε λόγια που δεν είπα. Οποιοσδήποτε επικοινωνιολόγος, οποιοσδήποτε Ελληνας πολίτης, έχει το δικαίωμα, εφόσον οι εφημερίδες τον κρίνουν άξιο για μια συνέντευξη, να εκφέρει την άποψή του. Τελεία και παύλα.

ΧΙΩΤΗΣ: Μένω στο άρθρο του κ. Λούλη. Εσείς μερικές φορές, και σήμερα το κάνετε, λέτε ότι κάποιες από τις ερμηνείες που γίνονται δεν είναι οι σωστές. Σε ό,τι αφορά την ερμηνεία που εκφράζει ο κ. Λούλης, η κυβέρνηση την δέχεται ή την απορρίπτει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα λίγο πριν στον κ. Βλάχο, λέγοντας ότι η άποψη περί κακών συμβούλων ή κακών συμβουλών που έχουν δοθεί προς τον Πρωθυπουργό είναι αυθαίρετη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σχετικά με την επιστολή που είναι να στείλει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ποιος τελικά θα την συντάξει; Ποιος δηλαδή θα διαχειριστεί τελικά την υπόθεση της απάντησης προς την Κομισιόν για το θέμα του Βασικού Μετόχου; Θα είναι ένας ή περισσότεροι του ενός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα δείτε όταν έρθει η ώρα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν αργεί. Σε λίγες μέρες είναι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προς τι λοιπόν η ανυπομονησία;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Παρακολουθήσατε χθες τη συνέντευξη του κ. Βαβύλη; Πώς σας φάνηκε και αν απ` όσα είπε η κυβέρνηση κινείται προς μια κατεύθυνση ή έχει δώσει κάποιες εντολές για να γίνουν έρευνες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για να σας λύσω την απορία, σας λέω ότι δεν την παρακολούθησα, διότι βρισκόμουν σε χώρο που δεν μπορούσα να την παρακολουθήσω. Έτσι λύνω αυτή την προσωπική απορία σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επί της ουσίας θα ξέρετε από αυτά που διαβάσατε, πώς σας φάνηκαν αυτά που είπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει να κάνει κανένα απολύτως σχόλιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ούτε για το γεγονός ότι παραμένει ακόμη ασύλληπτος ο κ. Βαβύλης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει να κάνει κανένα απολύτως σχόλιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η υπόθεση του Βαβύλη, που είναι και μακρά και πλούσια, δεν σχετίζεται και με κάποια πρόσωπα προηγούμενων κυβερνήσεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ο κ. Βαβύλης ήταν πράκτορας της ΕΥΠ;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα τα ψάξετε αυτά που είπε ο κ. Βαβύλης; Αν δηλαδή ήταν πράκτορας της ΕΥΠ έχει άμεση σχέση με την κυβέρνηση και είναι θέμα δικό σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μήπως είναι ακόμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ άλλη ερώτηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ρωτάμε αν είναι ακόμη πράκτορας της ΕΥΠ και αν ήταν στο παρελθόν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά έχουν απαντηθεί σε προηγούμενα briefing. Παρακαλώ να ανατρέξετε και θα βρείτε τις απαντήσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το θέμα του κ. Αγγελάκου δεν αφορά την κυβέρνηση; Δεν είναι ο Διευθυντής της Αστυνομίας; Δεν τον εμπλέκει ο κ. Βαβύλης στην ιστορία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φαντάζομαι ότι θα έχετε διαβάσει τη σχετική ανακοίνωση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ δεν περιμένω μόνο την ανακοίνωση του κ. Αγγελάκου αλλά και την επίσημη στάση της κυβέρνησης γι` αυτό το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε ποιο θέμα;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στο θέμα της εμπλοκής ενός ανώτατου αξιωματούχου, όχι κυβερνητικού, αλλά της Αστυνομίας στην υπόθεση Βαβύλη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παραπέμπω στη δήλωση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Αγγελάκου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άρα η κυβέρνηση καλύπτει τον κ. Αγγελάκο στην απάντηση που δίνει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στη δήλωσή του.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Την αποδέχεται λοιπόν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σας φάνηκε αξιόπιστος μέσα απ` όσα είπε ο κ. Βαβύλης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν παρακολούθησα τη συνέντευξη.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Απ` όσα διαβάσατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Άλλα ειπώθηκαν και άλλα γράφτηκαν, απ` ότι άκουσα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σε ποιο θέμα; Ξέρετε να μας πείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Καταλαβαίνετε ότι εδώ υπάρχει ένα θέμα. Κάποιος που καταζητείται κατηγορεί τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν τίθεται κανένα θέμα για τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Περιορίζεται απλά να βγάλει μια διάψευση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με τη δήλωση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας έκλεισε το θέμα. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο επ` αυτού.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Για το θέμα της εθνικής αποστολής στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Βαβύλης στη συνέντευξη, τι έχει να πει η κυβέρνηση για μια ενδεχόμενη συμμετοχή κάποιων κρατικών υπηρεσιών σε μια αποστολή στήριξης του κ. Ειρηναίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο στα όσα φέρεται να είπε ο κ. Βαβύλης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η αυριανή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής θα σημάνει το τέλος της λεγόμενης ήπιας προσαρμογής και θα εντατικοποιηθούν οι φορολογικές επιδρομές που άλλοτε η κυβέρνηση κατήγγειλε με επιβολή εμμέσων φόρων και περικοπές κοινωνικών δαπανών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει καμιά φορολογική επιδρομή. Η κυβέρνηση καλείται να δώσει λύση στο βαρύ τίμημα που άφησε πίσω της η ανεπίτρεπτη δημιουργική λογιστική του ΠΑΣΟΚ. Προκειμένου να περιορίσουμε το έλλειμμα που έχει φτάσει στο 6,1% πρέπει να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις οι οποίες είναι: Πρώτον να μειώσουμε τη σπατάλη στο δημόσιο τομέα χωρίς να επηρεαστούν αρνητικά οι προσφερόμενες υπηρεσίες και δεύτερον να αυξήσουμε τα έσοδα του δημοσίου. Η κατευθυντήρια γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση παραμένει αναλλοίωτη. Είναι μέθοδος της ήπιας προσαρμογής και η αυστηρή εφαρμογή του προϋπολογισμού χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς μετακύλιση κατά το δυνατόν των βαρών στους Ελληνες πολίτες. Ειδικά αυτή την κρίσιμη διετία θα βάλουμε τις βάσεις ώστε να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας και κυρίως των οικονομικά ασθενέστερων.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και όλοι αυτοί οι φόροι που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τι είναι; Μόνο κεφαλικό φόρο δεν έχει βάλει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε το δικαίωμα να χρησιμοποιείτε χαρακτηρισμούς που εσείς προκρίνετε και ας μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επιμένει η κυβέρνηση, παρά τα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο @ μεθαύριο ότι εξακολουθεί να ισχύει η ήπια προσαρμογή; Ειρήσθω εν παρόδω σας το είχαμε πει ότι είχε δίκιο ο κ. Δούκας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις σας το είπα. Όπως θα έχετε καταλάβει στους οκτώ @ εννιά μήνες που βρίσκομαι σ` αυτή τη θέση, ένα από τα πράγματα που απεχθάνομαι, είναι να επαναλαμβάνομαι χωρίς λόγο. Ίσως να μην είναι χαρακτηριστικό για τη συμπεριφορά Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αλλά είναι από τα πράγματα που πραγματικά δεν μου αρέσει, να λέω δηλαδή συνέχεια τα ίδια και τα ίδια. Τα είπα πριν από λίγο και εξακολουθούν να ισχύουν. Αυτό θα το δείτε και στην πράξη.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να μου πείτε αν διακρίνετε κάποια αντίφαση ανάμεσα σε αυτό που έλεγε προεκλογικά ο κ. Καραμανλής, ότι δεν θα επιβληθούν επιπλέον φόροι και σ` αυτό που είπε στις Βρυξέλες πριν από μερικές μέρες ότι η κυβέρνηση βλέπει ως δεύτερο τρόπο αντιμετώπισης των ελλειμμάτων, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται ούτε να ερμηνεύσω, ούτε να προσθέσω τίποτε σε όσα είπε ο Πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλες. Εκείνο που έχει σημασία για μας, πρωταρχικός μας στόχος είναι οι σημερινές θυσίες να μη χαθούν, να μην περάσουν ανεκμετάλλευτες για το κοινωνικό σύνολο όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Επιμένω, αν ισχύει η προεκλογική δέσμευση. Πως κρίνετε τώρα την προεκλογική δέσμευση ότι δεν θα επιβληθούν επιπλέον φόροι γι` αυτό που είπε ο κ. Καραμανλής και δεύτερον μου κάνει εντύπωση ότι για πρώτη φορά μιλάτε για θυσίες, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα τουλάχιστον ούτε προεκλογικά, ούτε κατά τη διάρκεια της δεκατριάμηνης διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έχει ειπωθεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να διαβάζετε προσεκτικά τους λόγους που εκφωνούνται κατά καιρούς για να διαπιστώσετε ότι αυτά που σας λέω δεν περιέχουν τίποτα καινούριο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Νομίζω ότι διαβάζω αρκετά προσεκτικά τους λόγους του Πρωθυπουργού και θα μπορούσα να σας φέρω αύριο τη συγκεκριμένη δέσμευση που λέει ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν επιπλέον φόροι. Άρα λοιπόν νομίζω ότι μάλλον θα πρέπει να αναζητηθούν τα καινούρια μέτρα σ` αυτά που είπε χθες ο Πρωθυπουργός περί αλλαγής ρότας παρά στη συνέπεια προεκλογικών λόγων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αύριο θα έχετε την ευκαιρία να υποβάλετε όλες αυτές τις ερωτήσεις στον κ. Αλογοσκούφη. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΧΙΩΤΗΣ: Όχι μόνο προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά ο Πρωθυπουργός δήλωσε και αναφέρομαι χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που έδωσε στη ΔΕΘ, ότι το βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες και ιδιαίτερα τα χαμηλά στρώματα. Αυτή η δέσμευση του Πρωθυπουργού ισχύει ακόμη ή έχει αναιρεθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γυρίστε μερικές φράσεις πίσω και θα δείτε τι είπα.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Αυτό το κατά το δυνατόν δεν υπήρχε σε καμία προηγούμενη ομιλία. Ήταν ξεκάθαρη δήλωση ότι θα υπάρξει μια δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες. Τώρα μπαίνει και κατά το δυνατόν. Το ερώτημα είναι αυτό το κατά το δυνατόν πόσο κοστίζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παραπέμψω αμέσως μετά σε συγκεκριμένη ομιλία του Πρωθυπουργού.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Πρώτη φορά ακούστηκε στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Εκτοτε επαναλαμβάνετε. Πριν από την Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας δεν υπήρχε αυτό το «κατά το δυνατόν».

ΚΟΡΑΗ: Εάν μου επιτρέπετε να παρέμβω, υπήρχε και στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ακριβώς.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Αυτό δεν δείχνει ότι υπάρχει μια ποιοτική στροφή; Αυτό είναι το ερώτημά μου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τις ερωτήσεις που αφορούν στην οικονομία, παρακαλώ να τις θέσετε αύριο στον κ. Αλογοσκούφη.

ΒΛΑΧΟΣ: Να ικανοποιήσω μια περιέργειά μου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ.

ΒΛΑΧΟΣ: Από περιέργεια ρωτώ περισσότερο, παρά από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον: Ποιος σας είπε να έρθετε εδώ και να αποδοκιμάσετε τον κ. Δούκα, όταν μας είχε προαναγγείλει αυτές τις φορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ 24 ώρες αργότερα ο Πρωθυπουργός το επιβεβαίωσε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα σε αυτήν εδώ την αίθουσα, όταν ρωτήθηκα, ότι την οικονομική πολιτική την παρουσιάζει αυθεντικά και με ευθύνη ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Φάνηκε πως τα είχε δει και ο κ. Δούκας, συγνώμη.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό που είπατε δεν είναι αποδοκιμασία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η λέξη «αποδοκιμασία» είναι εκφορά κρίσης, την οποία έχετε δικαίωμα, ως δημοσιογράφος, να την κάνετε. Αλλά μη μου την αποδίδετε εμένα.

ΒΛΑΧΟΣ: Και εσείς ως πρώην δημοσιογράφος γνωρίζετε πολύ καλά ότι μια λέξη σας μπορεί να ερμηνευτεί με αυτό τον τρόπο. Αρα, τη χρησιμοποιήσατε επίτηδες. Είναι σαφές αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να διαβάσετε εκείνη τη δήλωσή μου επακριβώς. Δεν αποδοκίμασα κανέναν.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το «κατά το δυνατόν» το είχε πει και ο Πρωθυπουργός, δεν το λέτε εσείς πρώτη φορά. Ωστόσο, πριν από λίγο είπατε «πρωταρχικός μας στόχος οι σημερινές θυσίες». Τη λέξη «θυσία» πρώτη φορά τη χρησιμοποιείτε εδώ. Τι εννοείτε με αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ολοι οι Ελληνες συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, στην ανασύνταξη των δημόσιων οικονομικών, τα οποία το ΠΑΣΟΚ άφησε πίσω του, σε πολύ άσχημη κατάσταση. Εχω μιλήσει και στο παρελθόν για άδεια ταμεία. Το λέω, επειδή βλέπω ότι υπάρχει κάποια έκπληξη στην αίθουσα, λες και λέμε κάτι καινούργιο. Η αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους δεν είναι κάτι που οφείλεται στη διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία. Δείτε τους αριθμούς, πώς τους αναπροσάρμοσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια που κυβερνούσε τη χώρα το ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο, η έμμεση φορολογία δεν είναι η πιο δίκαιη μορφή φορολογίας και κατανομής των βαρών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω συζήτηση, όσον αφορά στην εφαρμογή φορολογικών ή άλλων συστημάτων. Αυτά είναι θεωρητικά θέματα, τα οποία μπορούν να τα συζητήσουν οικονομολόγοι μεταξύ τους. Μπορείτε κι εσείς να τα συζητήσετε και να τα αναλύσετε στις στήλες ή στις εκπομπές σας. Η κυβέρνηση, όταν κρίνει, λαμβάνει αποφάσεις, είτε αφορά στο Σύνταγμα, είτε στη φορολογία. Επ` αυτών των μέτρων η κυβέρνηση θα κριθεί, από τους Ελληνες πολίτες, στο τέλος της τετραετίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν είναι θεωρητική η συζήτηση. Σας κατηγορεί και η αντιπολίτευση ότι, επειδή κατέρρευσε ο μηχανισμός εσόδων, δεν μπορείτε να καλύψετε πια τις ανάγκες και όλο καταφεύγετε στην έμμεση φορολογία που είναι η πιο άδικη μορφή κατανομής βαρών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η αντιπολίτευση καλά θα κάνει να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να ομολογήσει τα λάθη που διέπραξε, ώστε με δική της υπαιτιότητα, να φτάσει η οικονομία εδώ που είμαστε. Η κυβέρνηση κοιτιέται στον καθρέφτη κάθε ημέρα και έχει το θάρρος να βλέπει τον εαυτό της. Δεν έχει κάνει τίποτε, για το οποίο θα μπορούσε να την μεμφθεί κάποιος.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πρόωρες εκλογές θα γίνουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησε ο κ. Ρουσόπουλος την προηγούμενη Πέμπτη. Απάντησα κι εγώ νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα. Γιατί επαναλαμβάνετε την ερώτηση; Δεν δίνουν τίτλους πια αυτές οι ερωτήσεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και πριν από ένα μήνα μας λέγατε ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η ήπια προσαρμογή, αλλά τώρα μας τα λέτε λίγο διαφορετικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως και θα τηρηθεί η ήπια προσαρμογή.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι απαρέγκλιτα, όμως. Ηδη κάνατε μια μικρή παρέκκλιση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα, αλλά δεν προσέξατε αυτό που σας είπα. Την έκφραση «χωρίς παρεκκλίσεις» την επανέλαβα και προηγουμένως.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε σχέση με τα αποτελέσματα του ελέγχου που έγινε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, σήμερα θα είχαμε την επίσημη απάντηση όσον αφορά στο τι ελέχθη στον έλεγχο της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Κατ` αρχάς, έγινε αυτός ο έλεγχος και έγινε με όλες τις καλές προϋποθέσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων που εστάλη από το Υπουργείο Εξωτερικών και η οποία επέστρεψε στην Ελλάδα, θα υποβάλει μια έκθεση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο πάνω σε αυτό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ρωτώ και με αφορμή τη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» του πρώην οικονομικού διαχειριστή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο οποίος βεβαίως επιμένει στις κατηγορίες του ότι είχε το απόλυτο πληρεξούσιο από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Και ρωτώ: ο έλεγχος, η έρευνα που έγινε τελικά απέδωσε, έγινε κατ` αρχήν με όλους τους τύπους, συνέδραμε και ο ίδιος ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιμένετε να σας πω, σε αυτή την αίθουσα, πριν συνταχθεί και υποβληθεί η συγκεκριμένη έκθεση στα αρμόδια όργανα, ποιο θα είναι το περιεχόμενό της;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν σας ρώτησα μόνο για το περιεχόμενό της.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να περιμένετε την υποβολή της έκθεσης.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, συχνά πυκνά, όταν σας ρωτούμε για διάφορες πτυχές του κυβερνητικού έργου επικαλείστε την 20ετή παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Αναρωτιέμαι, μετά από 20 χρόνια πρέπει να σας θέσουμε το ερώτημα για να μην κουραζόμαστε εκατέρωθεν, δηλαδή, και να έχουμε μια συγκριτική αναφορά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μπορείτε να θέτετε, όποτε θέλετε, τα ερωτήματά σας. Είναι δικαίωμά σας. Όπως διατηρώ κι εγώ το δικαίωμά μου να δίνω τις απαντήσεις που κρίνω ότι θέλω να δώσω κάθε φορά. Δεν μπορούν, όμως, να διαγραφούν τα πολλά χρόνια της κακής διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ με μια μονοκονδυλιά.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μέχρι πότε θα τα επικαλείσθε αυτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οσο τα αποτελέσματα αυτής της κακής διακυβέρνησης εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά όσα έχουν συμβεί και συμβαίνουν στη χώρα, δεν βρίσκω το λόγο γιατί να μη γίνεται επίκληση αυτής της κακής διακυβέρνησης. Η οικονομία έφτασε εδώ που έφτασε, γιατί για πάρα πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ έκανε όσα έκανε. Εχετε την εντύπωση ότι αυτό οι Ελληνες πολίτες δεν θέλουν να το ξέρουν; Δεν θέλουν να το μάθουν;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Φυσικά, μα είναι ουσιαστική ερώτηση και οι Ελληνες πολίτες θέλουν να ξέρουν πότε θα θεραπεύσετε εσείς όλα αυτά τα δεινά, έτσι ώστε να ξέρουν κι εκείνοι@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς θα μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας. Πολύ σύντομα, όπως σας είπα, θα βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Αυτό είναι εκείνο που μετρά. Οι δυσκολίες ασφαλώς και θα ξεπεραστούν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το «πολύ σύντομα» είναι μετά τη διετία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Σας είπα ότι διανύουμε μια δύσκολη διετία. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Το έχουμε πει κατ` επανάληψη και φαντάζομαι ότι αντίθετα με λίγους, θα έλεγα, εκπροσώπους των ΜΜΕ οι Ελληνες πολίτες έχουν καταλάβει ότι η αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας δεν γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Συγγνώμη, κ. Εκπρόσωπε, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο λέει η κυβέρνηση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ολη την προεκλογική περίοδο και όλο τον προηγούμενο χρόνο πριν από τις εκλογές έλεγε ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά την κατάσταση που αναλαμβάνει στην οικονομία και ότι δεν θα επιβληθούν@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα πω για μια ακόμη φορά αυτά που, κατ` επανάληψη, έχουν δηλώσει και ο Πρωθυπουργός και ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Ρουσόπουλος και ο υποφαινόμενος: Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί το μέγεθος της δημιουργικής λογιστικής και της κακής οικονομικής διαχείρισης που έκανε το ΠΑΣΟΚ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ωραία, γιατί δεν λέτε ευθέως ότι η κυβέρνηση ή εσείς ότι επειδή παραλάβατε μια κατάσταση την οποία δεν γνωρίζατε στην έκταση που είναι αναγκάζεστε να αλλάξετε πολιτική και να γίνεστε ασυνεπείς με τις δεσμεύσεις σας; Περί αυτού είναι η συζήτηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Τις εκφράσεις που θα χρησιμοποιώ, θα μου επιτρέψετε να τις επιλέγω εγώ και όχι εσείς.

ΚΟΡΑΗ: Σύμφωνα με όσα μας είπατε για το βασικό μέτοχο η εντύπωση που δημιουργήθηκε τουλάχιστον σε μένα, κ. Εκπρόσωπε, είναι ότι δεν έχετε μια συγκεκριμένη στρατηγική, παρά το γεγονός @η κυβέρνηση όχι εσείς προσωπικά- ότι μέσα το αργότερο στις επόμενες δέκα ημέρες πρέπει να στείλει αυτή την απαντητική επιστολή στην Κομισιόν. Σε κάθε μάχη η γενική λογική είναι ότι υπάρχουν προτεραιότητες, ένα, δύο, τρία. Εσείς έχετε αυτές τις προτεραιότητες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα δύο ή τρεις φορές σε προηγούμενες ερωτήσεις.

ΚΟΡΑΗ: Απαντήσατε, αλλά είπατε ότι όλα είναι στην ίδια ευθεία. Είναι και το συμφέρον και τα κονδύλια και το εθνικό συμφέρον και το Σύνταγμά μας, αλλά μπορεί και να χάσουμε και κονδύλια για την εθνική μας υπερηφάνεια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας -θα μου επιτρέψετε να πω και ξέρετε ότι δεν το εννοώ προσωπικά- αυθαίρετη ερμηνεία. Εγώ δεν είπα, ούτε υπαινίχθηκα κάτι τέτοιο.

ΚΟΡΑΗ: Η οποία βασίζεται στον Υπουργό Εσωτερικών@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρατε ότι εγώ είπα πως μπορεί να χαθούν και τέτοια κονδύλια. Κάτι τέτοιο ούτε το είπα, ούτε καν το υπαινίχθηκα.

ΚΟΡΑΗ: Αρα, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η μη απώλεια κοινοτικών κονδυλίων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υπεράσπιση του Συντάγματος και ή διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος. Οσο είναι σε εξέλιξη η συνεννόηση, η ανταλλαγή απόψεων, η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι χρήσιμο να λέει εκ των προτέρων μια κυβέρνηση ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 28 March 2005 - 15:05:17 UTC