Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-04-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 5 Απριλίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο Τετάρτη 6 Απριλίου στις 10.30 το πρωί, θα επισκεφθεί την εν Ελλάδι διπλωματική εκπροσώπηση του Βατικανού στο Ψυχικό, προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήρια και τη θλίψη του για το θάνατο του Πάπα Ιωάννη- Παύλου Β@, υπογράφοντας και στο βιβλίο συλλυπητηρίων. Στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με το Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας κ. Τάκη Αράπογλου.

Ο Πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τις επαφές του με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις αύριο στη 1 η ώρα, μετά το μεσημέρι, με τους βουλευτές κυρίους Δημήτρη Γαλαμάτη, Γεώργιο Δεικτάκη, Νίκο Δένδια, Σταύρο Καλαφάτη, Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο και Μαργαρίτη Τζίμα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι προηγούμενοι είχαν ανάπτυξη 4,5% και δεν σας έφτανε. Μας υποσχόσασταν 5%. Τώρα από τις Βρυξέλλες έρχονται οι εκτιμήσεις για 2,9%. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από όλη την εκτίμηση αυτό απομονώσατε;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εμείς κάνουμε τις ερωτήσεις, κ. Εκπρόσωπε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι λογικό να απομονώσουμε αυτό@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ερώτησή μου είναι μορφή απάντησης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: @γιατί έχει άμεση σχέση και με την ανεργία και βέβαια και με το επίπεδο της ποιότητας της ζωής μας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως γνωρίζετε, γίνονται στις Βρυξέλλες. Είναι δε, αρκετές φορές, διαφορετικές από τις εθνικές εκτιμήσεις. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση πραγματικά στην πράξη. Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω ορισμένα στοιχεία που περιλαμβάνουν -εφόσον μου δίνετε αυτή την ευκαιρία- οι οικονομικές προβλέψεις:

@ Μιλούν για αναμενόμενη αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, μετά την προσφάτως εγκριθείσα φορολογική μεταρρύθμιση για τις επιχειρήσεις.

@ Μιλούν για προβλεπόμενη αύξηση @και σας λέω ακριβώς τι λέει η έκθεση- της οικονομικής δραστηριότητας κατά τα έτη 2005 και 2006, που θα είναι ισχυρότερη από το μέσο κοινοτικό όρο.

@ Αναφέρουν, επίσης, ότι οι προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τη δέσμη φορολογικών μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος και ειδικά στο σημείο που εμφανίζει την αύξηση των ανέργων, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, αν δεν κάνω λάθος 30.000 νέοι άνεργοι κάθε μήνα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΧΙΩΤΗΣ: Σας ανησυχεί αυτό, ως κυβέρνηση; Υπήρξε πρόσφατα και μια δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού που έσπευσε, μάλλον, να ανακοινώσει μια μικρή πτώση της ανεργίας. Δεν προκύπτει αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου τη συγκεκριμένη δήλωση. Δεν σας το λέω για να υπεκφύγω. Δεν την γνωρίζω.

ΧΙΩΤΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα της ανεργίας επανέρχεται από ένα φορέα, που φαντάζομαι ότι δέχεστε τις εκτιμήσεις του, από την Τράπεζα της Ελλάδος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ότι δεν κάνω σχόλιο δεν εμπεριέχει κριτική αμφισβήτησης για τα στοιχεία που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζουμε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΧΙΩΤΗΣ: Να το θέσω διαφορετικά. Ας ξεφύγουμε, λοιπόν, από την έκθεση. Η πορεία της ανεργίας στην Ελλάδα τους τελευταίους 12 με 13 μήνες είναι κάτι που ανησυχεί την κυβέρνηση ή θεωρεί ότι κινείται στα φυσιολογικά πλαίσια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τη βεβαιότητα ότι με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία ενός πολύ ευνοϊκού κλίματος στη χώρα, θα δημιουργηθούν εκείνες οι δυνατότητες απασχόλησης που θα δώσουν την ευκαιρία σε Ελληνες πολίτες να βρουν θέση στην αγορά εργασίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δηλαδή, να υποθέσουμε ότι έχει κάποιο πλάνο η κυβέρνηση, έτσι ώστε στα επόμενα χρόνια να έχει κάποιο στόχο για το πόσο και μέχρι θα μειώσει την ανεργία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα υπεισέλθω σε τέτοιου είδους αναφορές σε ποσοστά. Η κυβέρνηση έχει στόχο να ενισχύσει το περιβάλλον εκείνο που χρειάζεται και το οποίο θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τα ίδια μέτρα παίρνουν και στη Γερμανία και στη Γαλλία, αλλά η ανεργία και εκεί ανεβαίνει διαρκώς. Πώς στην Ελλάδα θα γίνει κάτι διαφορετικό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα σχολιάσω τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και καταβάλλει τις δικές της προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τα θέματα που την αφορούν. Εμείς ζούμε στην Ελλάδα και γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μας. Καταβάλλουμε εκείνες τις προσπάθειες που πιστεύουμε ότι απαιτούνται, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα, τα ίδια μέτρα προτείνονται και εδώ και στη Γερμανία, μείωση φορολογικών συντελεστών, έκκληση στους επιχειρηματίες να επενδύσουν κ.τ.λ. Δεν γίνεται κάτι διαφορετικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μολονότι, όπως γνωρίζετε ήμουν για πολλά χρόνια ανταποκριτής γερμανικών ΜΜΕ, δεν είμαι σε θέση, αυτή τη στιγμή, να αναλύσω τα μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα αυτή. Αλλωστε, είναι άλλα τα μεγέθη της Γερμανίας και είναι άλλοι οι λόγοι από τους οποίους προέκυψαν εκεί τα προβλήματα. Ας μην υπεισέλθουμε σε θέματα οικονομικών αναλύσεων. Δεν είμαι και σε θέση να το κάνω αυτό.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μιας και μιλάμε για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μήπως μπορείτε να μας πείτε τα επόμενα ραντεβού του Πρωθυπουργού με τους επιχειρηματίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπα και χθες, δεν υπάρχει τίποτα προς ανακοίνωση. Μόλις υπάρξει κάτι, θα σας το ανακοινώσω.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Υπάρχει κάποιο συμπέρασμα που έβγαλε ο Πρωθυπουργός από τις πρώτες συναντήσεις που είχε χθες; Του έθεσαν κάποια θέματα οι επιχειρηματίες και οι θεσμικοί παράγοντες; Υπάρχει κάποιο πολιτικό ή οικονομικό συμπέρασμα που έβγαλε η κυβέρνηση από αυτές τις επαφές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παραπέμψω σε μια φράση που είπε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός στη δεξίωση που παρέθεσε η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας: «Στην προσπάθεια να διασφαλίσουμε μια νέα αναπτυξιακή πολιτική πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι οι πολίτες που απαιτούν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού. Φυσικοί μας συνομιλητές και συνεργάτες είναι οι θεσμοθετημένοι φορείς της οικονομίας, είναι οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, είναι όλοι οι άνθρωποι της παραγωγής». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνονται οι επαφές του Πρωθυπουργού.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δηλαδή, θα συναντήσει εργαζόμενους, ανέργους κ.τ.λ.;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα και χθες ότι ο Πρωθυπουργός κατά καιρούς συναντάται με όλους τους εκπροσώπους των φορέων της κοινωνίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και κατ` ιδίαν με ορισμένους, όχι μόνο με τους εκπροσώπους.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε για θεσμοθετημένους παράγοντες, ωστόσο χθες μας είπατε εσείς ότι βλέπει και μεμονωμένους επιχειρηματίες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας διαβάζω, για άλλη μια φορά, τι είπε ο Πρωθυπουργός: «Φυσικοί μας συνομιλητές και συνεργάτες είναι οι θεσμοθετημένοι φορείς της οικονομίας, είναι οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, είναι όλοι οι άνθρωποι της παραγωγής».

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Έχετε κάποια απάντηση για τη χθεσινή μου ερώτηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως. Έχετε όμως την καλοσύνη να την επαναλάβετε;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αν υπάρχει στα σκαριά σχέδιο νόμου για την ανωτατοποίηση των ιερατικών σχολών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία πρόθεση για την υποβολή στη Βουλή τέτοιου νομοσχεδίου που να αναφέρεται στην ανωτατοποίηση των ιερατικών σχολών. Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος των ενδιαφερομένων πλευρών για την αναβάθμιση αυτών των σχολών.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δηλαδή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με ρωτήσατε για την ύπαρξη νομοσχεδίου. Σας λέω ότι δεν υπάρχει κανένα νομοσχέδιο, καμία πρόθεση για να υποβληθεί στη Βουλή, προς έγκριση, νομοσχέδιο για την ανωτατοποίηση των ιερατικών σχολών.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Το κατάλαβα αυτό. Ως προς αυτό το σκέλος είστε σαφής. Ο διάλογος που κατατείνει όμως;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο διάλογος γίνεται στις ιερατικές σχολές από τις οποίες βγαίνουν οι εκπρόσωποι του κλήρου και οι ιερωμένοι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Άρα όταν μιλάμε για αναβάθμιση τι εννοούμε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εννοώ ποιοτική αναβάθμιση, όχι αναβάθμιση όσον αφορά τη βαθμίδα των σχολών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως υπάρχει τίποτε σχετικό στη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για τα θέματα Παιδείας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την ώρα που ερχόμουν εδώ έκανε δηλώσεις η κ. Γιαννάκου και για τις οποίες δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω. Επίσης δεν ήμουν παρών στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σχετικά με το θέμα του Βασικού Μετόχου. Η επιστολή πότε θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η επιστολή θα σταλεί εντός της προθεσμίας, όπως είπα και χθες. Θα δημοσιοποιηθεί όταν σταλεί, μέσω της κανονικής οδού, στον παραλήπτη της. Όπως γνωρίζετε, η προθεσμία είναι συγκεκριμένη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το πρόστιμο της ΦΑΓΕ πότε θα ανακοινωθεί; Έχετε κάποια ενημέρωση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω. Για το συγκεκριμένο θέμα παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Τι γίνεται με τα φιστίκια Αιγίνης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, τα φιστίκια για τα οποία γίνεται αναφορά στα ΜΜΕ δεν είναι φιστίκια Αιγίνης. Τα φιστίκια Αιγίνης έχουν συγκεκριμένη προέλευση και είναι ασύγκριτα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 5 April 2005 - 14:05:10 UTC