Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-05-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 31 Μαΐου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγη ώρα η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που είχε ως αποκλειστικό θέμα το σχέδιο νόμου για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μια σοβαρή παρέμβαση, μια σοβαρή τομή, ένα καινούριο χρηματοδοτικό εργαλείο για την παροχή υπηρεσιών και τη δημιουργία υποδομών. Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης έχει κάνει σχετικές δηλώσεις στις οποίες σας παραπέμπω.

Ο Πρωθυπουργός αύριο στις 20:00, θα εγκαινιάσει την έκθεση της συλλογής Τσολοζίδη με έργα βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης, στο Βυζαντινό Μουσείο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Καθώς ερχόμασταν είδαμε τον κ. Σάββα Τσιτουρίδη, εδώ από κάτω να πηγαίνει στον κουρέα του. Ξέρει κάτι παραπάνω από μας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντελήφθην το ερώτημά σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως ετοιμάζονται για τον ανασχηματισμό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει στο θέμα αυτό από χθες.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το κόστος της κρατικής συμμετοχής στην υπόθεση της εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ και στη ρύθμιση του ασφαλιστικού της Εμπορικής Τράπεζας ανέρχεται στα 3 δις. Θέλω να ξέρω αν η κυβέρνηση έχει μια τάξη μεγέθους να απαντήσει απέναντι σε αυτά τα δημοσιεύματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι παντελώς ψευδές. Για μια ακόμη φορά η πραγματικότητα καταρρίπτει την οποιαδήποτε σαθρή «επιχειρηματολογία». Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχει ήδη εκδώσει από χθες σχετική ανακοίνωση. Η παραφιλολογία, λοιπόν, για τον ΟΤΕ είναι παραφιλολογία όπως είπα και προηγουμένως. Η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή που αναφέρεται σε ορισμένα, ευτυχώς, ΜΜΕ. Όπως είπε και ο αρμόδιος Υπουργός δεν υπερβαίνει τα 290 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα εν είδει μετοχών του ΟΤΕ, όχι σε ρευστό. Οι μετοχές θα δοθούν στο ΤΑΠ-ΟΤΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περίφημα προγράμματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας -για να κάνουμε και μια σύγκριση για την δήθεν εξυγίανση- κόστισαν 1 τρισεκατομμύριο δραχμές. Δηλαδή δέκα φορές περισσότερο από αυτή την κίνηση που αποτελεί πραγματική εξυγίανση και ανοίγει έναν τελείως διαφορετικό δρόμο για τον ΟΤΕ στο μέλλον. Θέλω να θυμίσω, ότι στο παρελθόν είχαν υπάρξει διάφορα κίνητρα και μπόνους προκειμένου να αποχωρήσουν συνολικά 8.174 εργαζόμενοι από τον ΟΤΕ. Να υπενθυμίσω επίσης ότι με το νόμο 2843/2000 θεσπίστηκε η ανάληψη των ελλειμμάτων του ΤΑΠ-ΟΤΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιβαρύνοντας κάθε χρόνο, με αυτόν τον τρόπο, άμεσα τους φορολογούμενους πολίτες με ποσά που φτάνουν πλέον τα 300 και 400 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αντίστοιχες επιβαρύνσεις είχαμε και σε άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ωστόσο μένω στην υπόθεση του ΟΤΕ λέγοντας ότι οι όποιες προσεγγίσεις έχουν γίνει -όπως αυτές που αναφέρατε- είναι εντελώς λανθασμένες. Το καθαρό κόστος της εθελουσίας εξόδου για 6000 εργαζόμενους κατ` άλλους μπορεί να είναι 4000 ή 5000- είναι ένα μικρό κόστος. Είναι ένα κόστος το οποίο θα επωμιστεί ο ΟΤΕ κατά 80%, και κατά 20% το κράτος με τη λογική όμως που σας είπα: των μετοχών. Επίσης θέλω να σας αναφέρω, ορισμένα στοιχεία γύρω από τον ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ έχει περίπου 16.000 μόνιμους εργαζόμενους, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αναγκαίο. Η τεχνολογική εξέλιξη στις τηλεπικοινωνίες, όπως όλοι γνωρίζετε, επιβάλει συνεχή μείωση του προσωπικού από το ύψος που είναι σήμερα. Και βεβαίως επιβάλει νέο προσωπικό το οποίο θα είναι τεχνολογικά εξειδικευμένο και έναν Οργανισμό ο οποίος θα λειτουργεί πολύ πιο ευέλικτα. Ο ΟΤΕ με τη λογική που λειτουργεί σήμερα χάνει χρήματα. Από τη σταθερή τηλεφωνία, για παράδειγμα, το 2004 έχασε 133 εκατομμύρια ευρώ. Σε πολλές άλλες κοινοτικές χώρες, η απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών ανάγκασε τα πρώην μονοπώλια της τηλεφωνίας στην Ευρώπη να κάνουν μεγάλες μειώσεις στο προσωπικό τους και να αναδιοργανωθούν έτσι ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες.

Στη χώρα μας, όπως γνωρίζετε, απελευθέρωσε τις τηλεπικοινωνίες το 2001, ενώ η μετοχοποίηση είχε αρχίσει από τη δεκαετία του 1990. Η εθελουσία έξοδος, για την οποία έχουν γίνει αναλυτικές δηλώσεις και από τον Πρόεδρο του ΟΤΕ, σε καμία περίπτωση δεν θα επιβαρύνει -επαναλαμβάνω για τρίτη φορά- τον κρατικό προϋπολογισμό όπως αναφέρουν κάποια δημοσιεύματα. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάται κανένας ότι πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν τα παιδιά μας και το μέλλον τους αλλά θα δίνουν ένα τέλος σε ένα σαθρό τρόπο ο οποίος ακολουθήθηκε δυστυχώς όχι μόνο στον ΟΤΕ αλλά και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις του δημοσίου τα τελευταία χρόνια. Θέλω να σας πω επίσης για μια μόνο από τις ωφέλειες η οποία έχει καταγραφεί: Για κάθε ένα ευρώ που ανεβαίνει η μετοχή του ΟΤΕ, το κράτος κερδίζει περίπου 185 εκατομμύρια ευρώ. Μέσα σε ένα χρόνο η μετοχή έχει ανέβει περίπου 4 ευρώ. Άρα το δημόσιο έχει ήδη κερδίσει περίπου 740 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι μόνο ορισμένα στοιχεία. Υπάρχουν πάρα πολλά που δίνει στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Βουρλούμης.

ΒΛΑΧΟΣ: Και τώρα πάτε να δώσετε τις μετοχές που έχει το κράτος. Αυτό δεν είναι κέρδος που διαφεύγει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι το κράτος θα συμμετέχει στο συνολικό.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, να το εξειδικεύσω. Και οι μετοχές κοστίζουν κάποια χρήματα. Δηλαδή και οι μετοχές είναι επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάμε για ένα πολύ μικρό ποσοστό του 4%. Και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί κάποιος να πει ότι θα επιβαρύνεται στο μέλλον ο Έλληνας πολίτης.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι. Μα οι μετοχές όμως φεύγουν από το χαρτοφυλάκιο του κρατικού προϋπολογισμού. Πολύ δε περισσότερο που παραδέχεστε ότι κάθε ένα ευρώ ανόδου της τιμής του ΟΤΕ στο χρηματιστήριο έχει τέτοιο όφελος στο ελληνικό κράτος. Άρα λοιπόν, το γεγονός ότι θα δώσετε τις μετοχές που έχει το ελληνικό κράτος είναι διαφυγών κέρδος. Ακόμη περισσότερο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάμε για το 4%. Ένα πολύ μικρό ποσοστό.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν έχει σημασία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σύγκριση με τα μεγάλα οφέλη. Ήδη σας ανέφερα τα τεράστια οφέλη που έχει η μετοχή του ΟΤΕ αυξάνοντας την αξία της@

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά ζημιώνεται ο κρατικός προϋπολογισμός όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @κάτι το οποίο είχατε την ευκαιρία παρακολουθώντας το Χρηματιστήριο αυτές τις ημέρες να το διαπιστώσετε και εσείς.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά ζημιώνεται ο κρατικός προϋπολογισμός κύριε Εκπρόσωπε και πρέπει να το παραδεχθείτε αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία, είναι ότι παύει πλέον να ζημιώνεται ο Έλληνας πολίτης όπως ζημιωνόταν μέχρι τώρα ή όπως θα ζημιωνόταν για πολλές δεκαετίες ακόμη αν δεν άλλαζε αυτή η ιστορία.

ΒΛΑΧΟΣ: Άλλο αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι άλλο, γιατί πρέπει να σκεφθεί κανείς ότι μια πολιτική απόφαση, μια επιχειρηματική δραστηριότητα έχει συν και πλην. Εν προκειμένω λοιπόν, τα συν είναι πολύ περισσότερα από τα όποια πλην υπάρχουν. Κανείς δεν είπε ποτέ ότι όλη αυτή η ιστορία θα γίνει χωρίς κανένα κόστος. Εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι το κόστος είναι πάρα πολύ μικρό σε σύγκριση με το όφελος το οποίο έχει ο Οργανισμός. Σας ανέγνωσα ορισμένα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα αυτό που σας είπα από την αρχή.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η συμφωνία για τον ΟΤΕ ανακοινώθηκε την Πέμπτη. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά που μας επαναλαμβάνετε σήμερα δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Υπάρχει ένα κενό ημερών το οποίο επέτρεψε σε εμάς να κάνουμε εκτιμήσεις που εσείς τις λέτε παραφιλολογία. Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί αυτό το κενό; Όπως και γιατί δεν έχει δοθεί συνολικά η συμφωνία στη δημοσιότητα; Επίσης ένα άλλο ερώτημα, αν σκέφτεται η κυβέρνηση να εκχωρήσει και το management σε ιδιώτες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας δεν υπάρχει κάτι καινούριο. Θα ανακοινωθεί αν υπάρξει -και όποτε υπάρξει- κάποιο θέμα σε σχέση με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Κατά συνέπεια δεν θεωρώ ότι υφίσταται τέτοιο ερώτημα. Σε ότι αφορά το πρώτο@

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει. Και επειδή γνωρίζω -διορθώνω δημοσιογραφικά- ότι το «αυτή τη στιγμή» μπορεί να δημιουργήσει παρεξηγήσεις, σας απαντώ: Δεν υπάρχει. Όσον αφορά στο πρώτο ερώτημα που μου θέσατε, η παραφιλολογία απευθύνθηκε μόνο σε αυτούς οι οποίοι έκαναν χρήση στοιχείων που είναι εντελώς ψευδή. Εάν κάνατε και εσείς χρήση τέτοιων στοιχείων, τότε λυπούμαι αλλά θα περιλάβει και εσάς αυτός ο χαρακτηρισμός. Εάν δεν κάνατε όμως, δεν σας περιλαμβάνει βεβαίως. Διότι δεν είναι δυνατόν να αναφέρεται ότι κοστίζει αυτή η ιστορία στο ελληνικό δημόσιο 1,5 δις ή 3 δις ευρώ, όταν το κόστος για το ελληνικό δημόσιο είναι 290 εκατομμύρια ευρώ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ωστόσο μένει ένα κενό που δημιουργήθηκε και γι` αυτό υπήρξαν και αυτές οι εκτιμήσεις. Και αν δεν απατώμαι της ΓΣΕΕ δεν ήταν η εκτίμηση αυτή για το 1,5 δις ευρώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δημοσιοποίησε χθες τα ακριβή ποσά. Χθες κάναμε, εδώ, μια μεγάλη συζήτηση. Εντός της ημέρας είχατε την απάντηση την οποία ζητούσατε και ορθώς τη ζητούσατε από το μεσημέρι.

ΧΙΩΤΗΣ: Είπατε προηγουμένως και από στοιχεία που φαντάζομαι ότι είναι επίσημα ότι ο ΟΤΕ σήμερα απασχολεί 16.000 υπαλλήλους, αριθμός που είναι διπλάσιος από τον αναγκαίο. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, από τη στιγμή που η εθελουσία έξοδος θα σπρώξει εκτός οργανισμού 6.000 υπαλλήλους, ο αριθμός όμως των υπαλλήλων θα παραμένει υψηλότερος του αναγκαίου, γιατί γίνονται 2.000 προσλήψεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, μιλάμε για 1.000 και όχι για 2.000 προσλήψεις. Σας εξήγησα ότι είναι μια λογική την οποία γνωρίζετε οι περισσότεροι ή κάποιοι από εσάς ζώντας την μετάβαση των εφημερίδων από την τυπογραφία στη φωτοσύνθεση και την ανάγκη των δημοσιογράφων να γράφουν οι ίδιοι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ παλαιότερα έγραφαν σε χειρόγραφο ή στην γραφομηχανή. Υπάρχουν, λοιπόν, αλλαγές στις επιχειρήσεις, οι οποίες τις βοηθούν να πάνε καλύτερα. Αυτή η αλλαγή έχει αποτιμηθεί από τη διοίκηση του ΟΤΕ με τους αριθμούς που σας ανέφερα. Το γεγονός ότι δεν μπορεί να φθάσει στο 100% η αλλαγή αλλά φθάνει σε ένα ποσοστό 80%, δεν σημαίνει ότι η επιχείρηση μένει πίσω. Το αντίθετο. Δίνουμε περισσότερες δυνατότητες στην επιχείρηση να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα και ευέλικτα στην αγορά.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν έχετε απαντήσει στο πρώτο ερώτημα της κ. Σπυράκη που απ` ό,τι κατάλαβα έχει δύο σκέλη. Δεν σας ρώτησε για την κρατική συμμετοχή μόνο για τον ΟΤΕ, αλλά και για την κρατική συμμετοχή που θα έχει το ασφαλιστικό των Τραπεζών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διέλαθε της προσοχής μου, ίσως δεν άκουσα καλά το ερώτημα.

ΧΙΩΤΗΣ: Από τη στιγμή που πληροφορούμαστε χθες ότι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομίας συμφώνησαν να προχωρήσει και αυτό, έχετε κοστολογήσει πόση θα είναι η κρατική συμμετοχή στο ασφαλιστικό των Τραπεζών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε είναι μια συζήτηση, που συνεχίζεται εδώ και αρκετές ημέρες. Όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει τον κύκλο των συζητήσεων, θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις και θα έχετε απαντήσεις στο ερώτημά σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Υποθέτω, επειδή η οικονομία βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση, όταν η κυβέρνηση αποφασίζει να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα το έχει κοστολογήσει. Άρα, νομίζω ότι γνωρίζετε ήδη, πόσο θα κοστίσει αυτό για να εγκρίνεται να προχωρήσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επίσης, γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση αποφασίζει για το πότε θα ανακοινώσει κάτι. Θα ήταν, βεβαίως, παράδοξο να ανακοινωθεί το στοιχείο που ζητάτε, εάν δεν έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει αυτή η ενέργεια.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με το ασφαλιστικό των Τραπεζών: Πότε θα περιμένουμε τη λύση και εάν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αυτό, ακόμη και εάν δεν συναινέσουν οι τραπεζοϋπάλληλοι στη συγκεκριμένη λύση. Επίσης, εάν έχουν γίνει οι διαβουλεύσείς ή έστω κάποιες προκαταρτικές συζητήσεις σαν αυτές που είχαν γίνει από τον κ. Βουρλούμη με την Κομισιόν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει. Ωστόσο, να θυμίσω ορισμένα πράγματα, όπως τα έχουμε πει. Γίνονται συζητήσεις εδώ και αρκετό καιρό. Έχουν γίνει και σχετικές δηλώσεις κατά καιρούς από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας. Γνωρίζετε πολύ καλά την απόφαση της κυβέρνησης εδώ και τουλάχιστον έναν-ενάμιση χρόνο. Από την προεκλογική περίοδο, ως αντιπολίτευση, η Ν.Δ., είχε μιλήσει για αλλαγές που θα γίνονται με συναινετικές διαδικασίες και για αλλαγές που θα γίνονται στο πλαίσιο του διαλόγου με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Εάν κάτι δεν προχωρήσει, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει απόφαση. Η κυβέρνηση είναι για να κυβερνά, όπως σας είπα και την προηγούμενη Πέμπτη σε αυτή την αίθουσα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με την Κομισιόν εάν γίνουν κάποιες προκαταρτικές συζητήσεις όπως αυτές που είχε κάνει ο κ. Βουρλούμης για τον ΟΤΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παράλληλα με τη συζήτηση αυτή με τους εργαζόμενους, τις Τράπεζες και τους ενδιαφερόμενους φορείς, γίνονται και συζητήσεις με την Κομισιόν.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Χθες για πρώτη φορά εδώ στην αίθουσα Τύπου δεν επαναλάβατε τη θέση της κυβέρνηση για τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, υπό τον όρο ότι η Τουρκία κ.λπ. αυτό που συνήθως λέει η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψετε μου να σας πω ότι εάν κάποια στιγμή δεν επαναλαμβάνω ακριβώς τις φράσεις αυτό μπορεί βεβαίως να αποτελεί διευκρινιστικό ερώτημα εκείνη την ώρα, ώστε να δοθεί μια απάντηση. Δεν σημαίνει, όμως, ότι κάθε φορά έχω ένα φιξ λεξιλόγιο, το οποίο επαναλαμβάνω για διάφορα θέματα. Δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό από όσα έχουμε πει μέχρι τώρα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επειδή είναι ένα θέμα ουσίας και επειδή αφήσατε ανοικτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι θα εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, σας ρωτά εάν έχει αλλάξει κάτι ή εάν υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση, μετά το δημοψήφισμα στη Γαλλία, και μετά το ενδεχόμενο όχι στην Ολλανδία, για επαναπροσέγγιση της στάσης μας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απαντώ κατηγορηματικά όχι. Η χθεσινή αναφορά μου για τη συζήτηση στις 16 Ιουνίου, ήταν η προσέγγιση μετά την απόφαση που πήραν στην πλειοψηφία τους οι Γάλλοι πολίτες συνολικά επί του θέματος του Ευρωσυντάγματος.

ΒΙΔΑΛΗ: Θα περιληφθούν στο «πάμε στοίχημα» και οι ελληνικές ομάδες, αίτημα της INTRALOT από το 2000. Τότε η Ν.Δ. θεωρούσε ότι είναι ασυμβίβαστο. Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχει κάνει δήλωση, στην οποία αναφέρει ότι αυτό το θέμα μελετάται. Δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση αυτή τη στιγμή. Μελετάται, όμως, το θέμα του τι θα γίνει: Δηλαδή να πάρει ο ίδιος ο ΟΠΑΠ την υπόθεση του στοιχήματος, εφόσον λήξει η σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία. Είναι στο στάδιο της μελέτης. Δεν υπάρχει καμία απόφαση η οποία να ανακοινωθεί σήμερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η επίλυση του ασφαλιστικού των Τραπεζών με αιχμή την Εμπορική και την Αγροτική σε πρώτη φάση, γίνεται μεταξύ άλλων για να εκχωρηθεί η πλειοψηφία των μετοχών της Εμπορικής στη γαλλική Credit Agricole. Και δεύτερον, στο ασφαλιστικό των Τραπεζών αναλαμβάνει το κράτος ένα μεγάλο μέρος του κόστους, τη στιγμή που οι τραπεζίτες έχουν τεράστια υπερκέρδη τα τελευταία χρόνια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι όποιες κινήσεις γίνονται σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, γίνονται με τους εξής στόχους: Πρώτον, να δημιουργηθούν συνθήκες, ώστε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, αυτές να είναι ανταγωνιστικές. Δεύτερον, να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μαρασμού αυτών των επιχειρήσεων, που θα έχει πολύ σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Και τρίτον, διότι με αυτή τη διαδικασία το ίδιο το κράτος έχει οφέλη. Αντί να πληρώνουν, οι Έλληνες πολίτες, θα έχουν οφέλη.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Καρχιμάκης κατέθεσε ερώτηση, σύμφωνα με την οποία γίνονται παρακολουθήσεις στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ότι διαβαθμίζονται οι εργαζόμενοι εκεί σε Νεοδημοκράτες και ΠΑΣΟΚ. Έχετε να κάνετε κάποια δήλωση επ` αυτού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα και χθες και είπα ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Υπάρχει απάντηση βέβαια στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Υπάρχει επίσης ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην οποία αναφέρεται ότι τέτοιου είδους παρακολουθήσεις καταγγέλθηκαν και έγιναν αντικείμενο έρευνας λίγο μετά τις εκλογές του Μαρτίου. Αφορούν υποθέσεις που αναφέρονται στο παρελθόν, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Αν δεν πρόκειται για γκάφα ολκής του κ. Καρχιμάκη και των άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν αυτή την ερώτηση, τότε δεν μπορεί κανείς να υποθέσει τίποτε άλλο. Μόνο σε προχειρότητα θα μπορούσε να αναφερθεί.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Μετράει μέρες η κυβέρνηση, κ. Υπουργέ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε έως το τέλος της τετραετίας, οκταετίας ή για πόσο θέλετε;

ΧΟΝΔΡΟΣ: Διότι ο κ. Παπανδρέου είπε χθες ότι η κυβέρνηση μετράει μέρες, άλλοι λένε ότι θα γίνει ανασχηματισμός της κυβέρνησης, οπότε γενικά υπάρχει μέτρημα ημερών. Δεν ξέρω πόσες μέρες μετράει η κυβέρνηση, μέχρι τέλος τετραετίας, μέχρι τέλη Ιουνίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι να αποτυπώνει στην πράξη ένα πρόγραμμα για το οποίο δεσμεύτηκε. Από εκεί και πέρα οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά το έργο της κυβέρνησης και θα είναι σε θέση να το εκτιμήσουν, όχι μόνο σε καθημερινή βάση, αλλά και στο τέλος της τετραετίας. Σε κάθε περίπτωση, εμείς εμπιστευόμαστε την κρίση των Ελλήνων πολιτών και όταν κάποιος εμπιστεύεται την κρίση των Ελλήνων πολιτών δεν κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πόσο χρόνο θέλει η κυβέρνηση για να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως έχουμε δηλώσει και από την προεκλογική περίοδο, οι άξονες του κυβερνητικού προγράμματος πρέπει να εφαρμοστούν μέσα στην τετραετία. Υπάρχουν, βεβαίως, και ζητήματα τα οποία και να θέλει η κυβέρνηση δεν μπορεί, μέσα στην τετραετία, να τα ολοκληρώσει. Για παράδειγμα: Εμείς, όπως γνωρίζετε, επί χρόνια ως κόμμα είμαστε υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων. Το ΠΑΣΟΚ ήταν αντίθετο. Στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση δεν δέχτηκε να προχωρήσει σε μια τέτοια ρύθμιση. Βεβαίως, είδαμε με χαρά στην προεκλογική περίοδο του 2004, ότι ο κ. Παπανδρέου άλλαξε θέση, καθώς και το κόμμα του. Αυτό, ας πούμε, ενώ θα θέλαμε να το εφαρμόσουμε -θεωρώντας ότι θα βοηθήσει ώστε και να μην έχουμε διαρροή συναλλάγματος προς άλλες χώρες- δεν μπορούμε διότι γνωρίζετε ότι το απαγορεύει το Σύνταγμά μας. Άρα, λοιπόν, είναι κάτι το οποίο -το γνωρίζουν και οι Έλληνες πολίτες- αποτελεί στόχο και δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στην τετραετία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Στο απώτερο μέλλον, όμως, εφόσον θα μπορέσετε να κάνετε αναθεώρηση του Συντάγματος, θα το ρυθμίσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με αυτό που είπατε τώρα, δηλαδή η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με έχετε ξαναρωτήσει, σε αυτή την αίθουσα, γι` αυτό το θέμα. Σας είπα μια θέση της Νέας Δημοκρατίας -που είναι θέση ετών- και για την οποία χαιρόμαστε να λέμε ότι συμφωνεί πλέον και η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία στην προηγούμενη αναθεώρηση. Είναι ένα ζήτημα που μας προβληματίζει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός από τα Πανεπιστήμια, αυτό της Παιδείας, θα αναθεωρήσετε και άλλα άρθρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ νωρίς για την όποια συζήτηση για αναθεώρηση του Συντάγματος. Άλλωστε, η συζήτηση θα μπορεί να αρχίσει, τουλάχιστον, μετά από ένα χρόνο. Υπάρχουν συνταγματικές προθεσμίες που προβλέπουν όλα αυτά.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Επειδή είναι 31 Μαΐου και αν θυμάμαι από την απάντησή σας στην επιστολή του κ. Σάουμπ, υπήρχε θέμα μέχρι τέλος Μαΐου για τις διευκρινίσεις για το νόμο 3021 του ΠΑΣΟΚ, μπορείτε να μας ενημερώσετε τι έχει γίνει σε αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει έρθει τροπολογία στη Βουλή για τον 3310. Είμαστε σε συζήτηση με την Επιτροπή. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Χθες δώσατε συγχαρητήρια στους παίκτες του Ολυμπιακού για το νταμπλ. Παραλείψατε, όμως, τον προπονητή. Προφανώς είχατε προβλέψει την έξοδό του από την ομάδα. Μήπως μπορείτε να μας πείτε τι γίνεται με τον κ. Παυλόπουλο, τον κ. Σουφλιά ή την κ. Μπακογιάννη και την κυβερνητική ομάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να είχα σε βάθος γνώση των ποδοσφαιρικών δεδομένων, δυστυχώς δεν μπορώ να επαίρομαι γι` αυτό.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Ρωτώ, γιατί είχατε προβλέψει αυτό το πράγμα και επομένως αν μπορείτε να μας πείτε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες μου έγινε η ίδια ερώτηση με άλλο τρόπο, το ίδιο χαριτωμένο.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Αν ξέρετε κάτι για παραμονή ή έξοδο του κ. Παυλόπουλου, του κ. Σουφλιά ή της κ. Μπακογιάννη στην κυβερνητική ομάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει. Εάν με ρωτάτε για ανασχηματισμό ισχύει η χθεσινή απάντησή μου.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Θα επιμείνω λίγο σε αυτό, συνεχίζονται, δηλαδή, οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον 3021 ή δεν πρόκειται να κάνετε τίποτε από εδώ και στο εξής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο που έχω πει είναι -δεν το έχω πει εγώ, το έχει πει η Ευρωπαϊκή Ένωση περίτρανα- ότι και ο 3021 είναι ένας νόμος, ο οποίος αντίκειται σε βασικές διατάξεις του κοινοτικού δικαίου. Και αυτό ήταν μια σαφής απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και απάντηση όχι μόνο στην υπόθεση αυτή συνολικά του βασικού μετόχου, απάντηση στα όσα είχαν ειπωθεί από επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Ότι, δηλαδή, αυτοί γνώριζαν να νομοθετούν με βάση το κοινοτικό δίκαιο, ενώ εμείς δεν γνωρίζουμε. Σας λέω, λοιπόν, ότι σε ό,τι αφορά τον 3310 υπάρχει τροπολογία που ψηφίζεται σε μια ή δύο μέρες στη Βουλή για την αναστολή του. Και συνεχίζεται μια συζήτηση στην Κομισιόν για τον 3021. Τίποτε δεν αποκλείεται. Δεν αποκλείεται να ανασταλεί και ο 3021.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι το αντικείμενο της απογευματινής σύσκεψης του Πρωθυπουργού με τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Παναγιωτόπουλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεργασία για θέματα που αφορούν τους τομείς των δύο Υπουργών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν υπάρχουν καινούργια θέματα ημερήσιας διάταξης, συγκεκριμένα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, αν έχω κάτι περισσότερο θα σας το ανακοινώσω το απόγευμα ή αύριο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 31 May 2005 - 13:05:12 UTC