Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-06-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 9 Ιουνίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός αναχώρησε πριν από λίγη ώρα για το Λουξεμβούργο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Γιούνκερ, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην προετοιμασία του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 16 και 17 Ιουνίου.

Αύριο στις 18.00, αρχίζει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Προβληματίζει τον κ. Καραμανλή το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσάς σας προβληματίζει; Γιατί θα σας επηρεάσει κι εσάς. Είναι προφανές αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε καν το έχουμε σκεφθεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, βλέπω ότι χαμογελάτε. Υπάρχει κάποιος λόγος που χαμογελάτε και είστε χαρούμενος σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή έδωσα πρώτα σε εσάς το λόγο και όχι στον κ. Σιδέρη, που συνήθως έχει τα πρωτεία.

ΒΛΑΧΟΣ: Γι αυτό χαμογελάτε; Δεν έγινε κάτι που να σας χαροποιεί το τελευταίο διάστημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν εννοείτε τι είναι αυτό που έχει χαροποιήσει την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, θα σας πω ότι αφορά -και το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό- στο γεγονός ότι η πλειοψηφία του κόσμου τάσσεται υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών. Διαρθρωτικές αλλαγές, στις οποίες η κυβέρνηση δίνει πρωτεύουσα σημασία και που έχουν ήδη ξεκινήσει. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και αυτές που έχουμε προγραμματίσει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η ατζαμοσύνη Παπανδρέου σας προσπόρισε μια τακτική νίκη. Είναι ικανή να καλύψει τον «έωλο», κατά Ρεγκούζα, προϋπολογισμό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην πολιτική σημασία έχει να λειτουργείς στρατηγικά. Η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση, έχει αναπτύξει τη στρατηγική της. Γνωρίζετε, λοιπόν, και τα επόμενα βήματα σε επίπεδο τακτικών κινήσεων και όχι τακτικιστικών, κατά την αντιδιαστολή. Εμείς κινούμαστε στρατηγικά. Και στρατηγικά θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, την Κυριακή το βράδυ, διευκολύνεται ο Πρωθυπουργός, το επόμενο διάστημα με το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και ΔΕΚΟ, μονιμότητα κ.λπ. να τα φέρει στην επικαιρότητα και να τα προωθήσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόγραμμα θα ακολουθηθεί ως έχει. Δεν αλλάζει τίποτα για εμάς. Συνεχίζουμε κανονικά.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εάν καταλαβαίνω καλά μέσα στο καλοκαίρι θα δούμε ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα γίνουν πράξη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλες όσες έχουμε αναφέρει ως διαρθρωτικές αλλαγές τον τελευταίο καιρό. Και θα συνεχίσουμε κανονικά. Δεν αλλάζει τίποτα για εμάς.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ανασχηματισμός θα γίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Σας έχω πει ότι πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση διαδραματίζουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η εμπιστοσύνη που θα πάρει από τους βουλευτές της Ν.Δ. στη Βουλή, αποτελούν το «πράσινο φως» και νομιμοποίηση για την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η άρση της μονιμότητας στον δημόσιο τομέα, το ελαστικό οκτάωρο και οι φθηνές υπερωρίες, για τις οποίες δεν έχει την έγκριση από τον ελληνικό λαό, αφού δεν ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμά της;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αρχίζοντας από το τελευταίο, σας λέω ότι εδώ και πολύ καιρό γίνονται συζητήσεις για τα θέματα που αναφέρατε, μεταξύ όλων των συναρμοδίων, των κοινωνικών εταίρων και των αρμοδίων Υπουργείων. Σε ό,τι αφορά το πρώτο και τη διατύπωση, απλώς είναι αναδιατύπωση της ερώτησης του κ. Σουγλέρη. Έχω απαντήσει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση εάν τα δημοσιονομικά για την περίοδο 2007-2013 κλείσουν στο 1,04% του ΑΕΠ των χωρών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια -και μάλιστα σε συνεργασία με πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε., κατόπιν πρωτοβουλίας της ελληνικής κυβέρνησης- να επιτευχθεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πώς σχολιάζετε την απόφαση των Τούρκων να επαναφέρουν το casus belli στο Αιγαίο, εφόσον επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα; Διερωτώμαι, γιατί παίρνουν αυτή τη θέση, αυτή τη στιγμή, που η Ελλάδα στέκεται πλάι τους, όσον αφορά την ενταξιακή τους πορεία στην Ευρώπη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι οποίες μάλιστα και εν πολλοίς είναι αντιφατικές. Όταν υπάρξει τελικό κείμενο, τότε θα έχουμε και επίσημη τοποθέτηση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Στη Σύνοδο Κορυφής η ελληνική κυβέρνηση τι είναι αυτό που πρωτίστως θα ήθελε να διασφαλίσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Συμφωνία στο μεγαλύτερο ποσοστό. Στα καθ` ημάς, υπάρχει κάποια προτεραιότητα σε πόρους ή σε κονδύλια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά στο ποσοστό, είναι το μείζον θέμα και μακάρι να κλείσει σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Όλη η προσπάθεια γίνεται για να κλείσει τώρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, πιο συγκεκριμένα έχετε να μας πείτε κάτι; Σε τι ύψος κονδυλίων θα ήθελε να κινηθεί η συμφωνία που θα κλείσει σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις της Ελλάδας ή σε ποια μορφή κονδυλίων θα ήθελε να στρέψει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μιλάμε για το Δ` ΚΠΣ, το επόμενο βήμα, το επόμενο ΚΠΣ ουσιαστικά θα ενισχύσει τις περιφερειακές πολιτικές. Αυτό είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τη χώρα μας. Απασχολεί ιδιαίτερα αυτή την κυβέρνηση, η οποία έχει στηρίξει ένα μεγάλο κομμάτι της στρατηγικής της στην ενίσχυση της Περιφέρειας. Θα μου επιτρέψετε, όμως, επειδή έχουμε μπροστά μας και τη σημερινή συνάντηση, αλλά κυρίως τη Σύνοδο, να μην πω τίποτε περισσότερο σήμερα.

ΒΛΑΧΟΣ: Πρόσφατα ο κ. Καραμανλής είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ και συναντήθηκε και με τον κ. Μπους, με τον οποίο συζήτησε διάφορα θέματα. Τώρα ο κ. Μπους συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν. Και φαίνεται ότι ικανοποίησε πολλά από τα αιτήματα των Τούρκων σε ό,τι αφορά στο «τουρκοκυπριακό κράτος». Είχατε πάρει κάποια υπόσχεση από τον κ. Μπους ότι θα στηρίξει τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις στο θέμα των Τουρκοκυπρίων ή όχι ή έχει αλλάξει πολιτική από τη μια ημέρα στην άλλη ο κ. Μπους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν προκύπτει ικανοποίηση στην οποία αναφέρεστε. Δεν θα σχολιάσω, βεβαίως, επίσημη επίσκεψη Αρχηγού κράτους σε άλλο κράτος. Εκείνο που θέλω να πω για το Κυπριακό είναι ότι γνωρίζετε πως παραμένει σταθερή η θέση μας για την επίλυση του ζητήματος, στο πλαίσιο πάντοτε του ΟΗΕ, και με ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, ώστε να αποφευχθεί μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η επίσκεψη παρανόμως βουλευτών της Αμερικής στο ψευδοκράτος, αυτό πώς το σχολιάζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ξαναρωτηθεί και έχω απαντήσει. Ισχύει ό,τι έχω πει και για άλλου είδους επισκέψεις. Η τελευταία φορά που ρωτήθηκα αφορούσε σε επιχειρηματίες.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Επανέρχομαι στο θέμα της νεοναζιστικής συνάντησης που έχει αναγγελθεί για το Σεπτέμβριο στο Μελιγαλά. Θα ήθελα να γνωρίζω αν η κυβέρνηση καταδικάζει την πραγματοποίηση τέτοιων συναντήσεων στην Ελλάδα και αν πρόκειται να απαγορεύσει αυτή τη συγκεκριμένη συνάντηση, αν τελικά επιβεβαιώνεται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με αφορμή δική σας ερώτηση είχαμε κάνει έρευνα από την οποία δεν προκύπτει ότι υπάρχει επίσημο αίτημα για την πραγματοποίηση τέτοιας συνάντησης. Ως εκ τούτου δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Έθεσα το ερώτημα επί της αρχής, σημειώνοντας ότι όντως έχει αναγγελθεί απλώς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επί της αρχής: Σε μια Δημοκρατία ισχύουν νόμοι και κανόνες, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επανέρχομαι στη συνάντηση Μπους-Ερντογάν: Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μετά τη συνάντηση, έκανε λόγο για σημαντική στρατηγική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Υπενθυμίζω, όμως, ότι στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό είχε απλά μιλήσει για στρατηγική σχέση. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση χάνει έδαφος στο μοίρασμα των ρόλων, στο πλαίσιο των αμερικανικών σχεδίων στην περιοχή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, μίλησε για στρατηγική σχέση. Στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό είχε μιλήσει για στρατηγικό εταίρο. Δείτε εσείς αν αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία και ποιο θεωρείται σημαντικότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Στην πολιτική παίζει μεγάλη σημασία η κάθε λέξη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Δείτε, όμως, εσείς τι θεωρεί σημαντικότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, το θέμα είναι αν είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση ή όχι ή αν αλλάζει κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση είναι απολύτως ικανοποιημένη από τη συνεργασία στρατηγικού επιπέδου που υπάρχει με τις ΗΠΑ. Είναι απολύτως ικανοποιημένη από τις μέχρι στιγμής συζητήσεις που έχουν γίνει. Δεν βλέπω να υπάρχει κανένα σύννεφο μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδας και ΗΠΑ. Διότι εάν οι χώρες μεταξύ τους έχουν πολύ καλές σχέσεις, αυτό όπως γνωρίζετε κατά συνεπαγωγή σημαίνει ότι και οι όμορες χώρες θα έχουν πολύ καλές σχέσεις. Δεν υπαινίσσομαι κάτι για να μη δημιουργηθεί παρεξήγηση. Κι εμείς προσπαθούμε με την Τουρκία να έχουμε μια πολύ καλή σχέση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε ότι δεν έχει σχέση η ψήφος εμπιστοσύνης με τον ανασχηματισμό. Έχουν άμεση σχέση, θα μου επιτρέψετε να σας πω, γιατί άρτι ψηφισθείσα κυβέρνηση που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης δεν την ανασχηματίζεις. Είναι σεβασμός στους θεσμούς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα διαβιβάσω την άποψή σας στον Πρωθυπουργό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτό που σας λέω έχει ουσία υπό την έννοια ότι αν ζητάμε από την κυβέρνηση, νομίζετε ότι είναι σεβασμός στην θεσμική ευταξία, αν γίνει ανασχηματισμός μέσα σε ένα συνδιάστημα τριών, πέντε μηνών, εφόσον αυτή η κυβέρνηση έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης; Δεν χρειάζεται να λέτε ότι θα διαβιβάσετε την άποψή μου, γιατί δεν έκανα κάποια εξυπνάδα. Ρωτώ αν είναι σεβασμός στους θεσμούς αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το Σύνταγμα τι λέει; Είναι ή δεν είναι;

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Καραμανλής τι λέει; Αυτό είναι το θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με έχετε ρωτήσει πολλές φορές για τον ανασχηματισμό. Θα είχε ενδιαφέρον να ψάξετε εσείς οι ίδιοι -γιατί εγώ το γνωρίζω- πόσες φορές έχει γραφεί και έχει ειπωθεί ότι θα γίνει ανασχηματισμός τους τελευταίους οκτώ, εννέα μήνες. Από ό,τι βλέπετε ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε. Με έχετε ρωτήσει πολλές φορές. Έχω απαντήσει. Σχεδόν κάθε μέρα απαντώ. Δεν έχει και νόημα να κάνουμε άλλη συζήτηση για τον ανασχηματισμό. Δεν πρόκειται να κερδίσετε τίποτε ειδησεογραφικά, γιατί δεν υπάρχει κάτι που σας κρύβω για να το κερδίσετε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή: Πέρα από τη μάχη των εντυπώσεων στο ότι μια πρόταση από τον κ. Παπανδρέου για πρόταση μομφής εναντίον κάποιου συγκεκριμένου υπουργού μετατρέπεται από τον κ. Καραμανλή σε ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης. Πέρα από την πόλωση που είναι δεδομένη ότι θα υπάρξει το τριήμερο, τι άλλο θα βγει από αυτή τη συζήτηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπε ο Πρωθυπουργός είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία να ακουστούν τουλάχιστον δύο πράγματα: Πρώτον, τα όσα έχουν συμβεί στην οικονομία κατά την περίοδο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, συμπυκνωμένα και αναλυτικά. Και δεύτερον, να ακουστεί, για μια ακόμη φορά συνολικά πλέον, το έργο της κυβέρνησης τους τελευταίους 15 μήνες, καθώς και ο στρατηγικός σχεδιασμός της για τα επόμενα βήματα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υποτίθεται ότι όλες αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση γίνονται για να προσελκύσουν επενδύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Αυτό το γνωστό «παραμύθι» που έως τώρα δεν έχουμε δει να επαληθεύεται. Προχθές, βγήκε μέλος της κυβέρνησης και κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Ρουμανία. Αυτά τα δύο πώς συμβιβάζονται; Μήπως την ελληνική κυβέρνηση την ενδιαφέρουν μόνο τα κέρδη των επιχειρήσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ισχυρή οικονομία μιας χώρας, όπως γνωρίζετε, έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Μια ελληνική επιχείρηση εάν μπορεί να αναπτύσσεται και εντός και εκτός των συνόρων και δη σε γειτονικές χώρες, προσφέρει και στην εθνική οικονομία πέραν της όποιας δικής της ανάπτυξης. Διότι η ανάπτυξη μιας επιχείρησης πάντοτε βοηθά και στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι προφανές ότι ο κ. Καραμανλής στη Βουλή ήταν προετοιμασμένος και είναι προφανές ότι κι εσείς μετείχατε σε αυτή την προετοιμασία του κ. Καραμανλή. Θα ήθελα, λοιπόν, να μου εξηγήσετε, εφόσον ο κ. Καραμανλής θέλει την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του, γιατί ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές, που είναι έτσι κι αλλιώς περισσότεροι από τους άλλους βουλευτές και δεν ζήτησε την προσφυγή στις κάλπες για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δυνατόν να θέτει κανείς σήμερα θέμα εκλογών;

ΒΛΑΧΟΣ: Εάν το έθετε χθες ο κ. Καραμανλής..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Έλληνες πολίτες αποφάσισαν με την ψήφο τους πριν από ενάμιση χρόνο. Υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή, υπάρχει απόφαση να προχωρήσουμε, με την εντολή του ελληνικού λαού, σε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών. Βλέπετε κι εσείς -παρότι ξέρετε ότι σπάνια χρησιμοποιώ τις δημοσκοπήσεις- ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ανεξαρτήτως κόμματος, τάσσεται υπέρ αυτών των αλλαγών. Η ψήφος εμπιστοσύνης που ζητήθηκε, ζητήθηκε για τους λόγους που εξήγησε ο Πρωθυπουργός χθες στη Βουλή.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Όταν ξεκίνησε αυτή η πορεία για τις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως τις χαρακτηρίσατε, ο Πρωθυπουργός βγήκε προς τα έξω με μήνυμά τους προς τον ελληνικό λαό, από το Μέγαρο Μαξίμου, και μίλησε συγκεκριμένα για συναίνεση. Μετά από τις χθεσινές εξελίξεις στη Βουλή και ενόψει της τριήμερης αυτής συζήτησης, πώς συμβιβάζονται αυτές οι δύο έννοιες η «συναίνεση» και το «πολωτικό κλίμα», που υπήρξε και χθες και θα υπάρξει και τις επόμενες ημέρες στη Βουλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν βλέπω γιατί δεν συμβιβάζεται. Το αίτημα για συναίνεση είναι αίτημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μένει σε επίπεδο κορυφής, δηλαδή, σε επίπεδο κομματικών ηγεσιών ή κοινοβουλευτικής δραστηριότητας. Το αίτημα για συναίνεση είναι βαθύτερο. Όταν μιλάμε για συναίνεση, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός χθες στη Βουλή, κάνουμε εξαντλητικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Στον ΟΤΕ είχαμε ένα τρανό παράδειγμα αυτής της πολιτικής. Μακάρι να προχωρήσουμε και σε άλλα ζητήματα εξίσου σημαντικά -είτε σημαντικότερα- όπως αυτό της παιδείας, για την οποία έχουμε ανοίξει διάλογο εδώ και πολλούς μήνες.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και πολιτική συναίνεση δεν εννοούσε; Δηλαδή δεν επιθυμούσε ο κ. Καραμανλής, η κυβέρνηση την ανοχή ή τη συναίνεση και των πολιτικών δυνάμεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που σας περιγράφω είναι πολιτική συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, το κάθε κόμμα όταν είναι στην αντιπολίτευση θα κάνει τη δική του πολιτική και όταν είναι στην κυβέρνηση θα ακολουθήσει, επίσης, τη δική του πολιτική.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μιλήσατε για την παιδεία. Τι συναίνεση και τι διάλογο κάνατε; Σηκώθηκαν και έφυγαν όλοι. Γιατί για την αλαζονεία που σας κατήγγειλαν τους περιόριζε σε δεύτερη και Τρίτη μοίρα. Δεν τους δίνατε καμία σημασία. Καταθέτατε νομοσχέδια χωρίς να ρωτήσετε, χωρίς να περάσουν από διάλογο. Ποιος είναι ο διάλογος για την παιδεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχετε παρακολουθήσει πολύ καλά τα θέματα της παιδείας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τουλάχιστον παρακολουθούσα τις κινήσεις όσων αποχωρούσαν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ εύκολη η λύση του «καταγγέλλω και αποχωρώ». Το αίτημα του Έλληνα πολίτη είναι να βρεθεί επιτέλους μια κυβέρνηση που θα μπορέσει να συγκεντρώσει και τα υπόλοιπα κόμματα να συζητήσουν προκειμένου να καταρτίσουν ένα εικοσαετές πρόγραμμα για την παιδεία. Όχι να αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση ή ακόμα χειρότερα από Υπουργό σε Υπουργό. Αυτό, λοιπόν, το αίτημα εμείς το ακούσαμε όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση. Το θέσαμε ως σημαντική προϋπόθεση της πολιτικής μας. Γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πρόγραμμά μας για την παιδεία είναι ιδιαιτέρως αναλυτικό. Θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το πρόγραμμά μας χωρίς να συζητήσουμε με κανέναν. Αντιθέτως κάναμε διάλογο. Επί της διαδικασίας ή των επιμέρους καταγγελιών έχει τοποθετηθεί η Υπουργός Παιδείας πολλές φορές.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Περί παιδείας. Θα ήθελα να ρωτήσω κατά τι προωθεί τον Έλληνα πολίτη που τελειώνει το Γυμνάσιο και ο οποίος θα ζήσει σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον η μείωση της διδασκαλίας των ωρών ξένων γλωσσών και η αύξηση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω για μείωση ή αύξηση, όπως αναφέρετε. Έχω διαβάσει κάποια δημοσιεύματα. Θα μου επιτρέψετε να σας έχω συγκεκριμένη απάντηση αύριο από το Υπουργείο Παιδείας.

Ευχαριστώ πολύ.

Αύριο 10 Ιουνίου 2005 δεν θα πραγματοποιηθεί η καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, λόγω της συζητήσεως στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 9 June 2005 - 14:05:10 UTC