Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-06-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

O Πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο, στις 11 το πρωί, για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Θα ήθελα να κάνω μια δήλωση, με αφορμή τα όσα είπε σήμερα ο κ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ: «Όπως κατεδείχθη και από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, από τη μια πλευρά υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία με αίσθημα ευθύνης κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, προχωρά με αποφασιστικότητα στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και αξιώνουν οι πολίτες, παράγει έργο. Και από την άλλη υπάρχει μια αντιπολίτευση που αμήχανη παρακολουθεί τις εξελίξεις. Μια αντιπολίτευση που, ενώ στα λόγια δέχεται ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, στην πράξη τις αρνείται. Μια αντιπολίτευση που ουσιαστικά επιλέγει τη συντήρηση του χθες, γυρίζοντας την πλάτη στο αύριο».

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιας και η Γενική Γραμματεία Τύπου έχει και αυτή μυστικά κονδύλια, θα κεράσετε κανένα παγωτίνι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπαινίσσεστε κάτι, για να σοβαρευτούμε;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα ερχόμουν και στο σοβαρό της υπόθεσης. Υπάρχει ένα πρόβλημα και είναι ανησυχητικό: Όταν ο ίδιος ο υφυπουργός -κατ` αρχάς είναι απόλυτα πιστευτός ο κ. Μιχαλολιάκος, δεν αναφέρομαι όμως σε αυτό- δεν ξέρει μια απόδειξη πώς παρεισέφρυσε μέσα σε αυτά τα έξοδα, αύριο γιατί να μην υπάρξει μια απόδειξη ενός δημοσιογράφου που υποτίθεται ότι πήρε χρήματα από τα μυστικά κονδύλια, ενός στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή της ελάσσονος αντιπολίτευσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, εννοείτε ότι υπάρχει δημοσιογράφος που θα πάρει από τα μυστικά κονδύλια χρήματα;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βλέπω ότι είναι διάτρητο το σύστημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και δεύτερον, υπάρχει δημοσιογράφος που θα πάρει από τα μυστικά κονδύλια χρήματα και θα κόψει και απόδειξη;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Λέω ότι είναι διάτρητο το σύστημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι υπάρχει σαφής και καταλυτική απάντηση από τον κ. Μιχαλολιάκο στα όσα ανυπόστατα εγράφησαν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή δεν έγινα κατανοητός, εννοούσα μια ψεύτικη απόδειξη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αυτό που λέτε. Και εν πάση περιπτώσει, με αυτή την κυβέρνηση δεν θα γίνει.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας άκουσα να κατατροπώνετε τη σημερινή αντιπολίτευση. Θεωρείτε ότι έπρεπε να υπάρχει άλλη αντιπολίτευση, με άλλον αρχηγό; Αυτό μας λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ρήμα «κατατροπώνω» -όσο τιμητικό και αν ακούγεται για κάποιον, όταν απευθύνεται στον αντίπαλό του- είναι δική σας κρίση. Εγώ κάνω μια κρίση για την αντιπολίτευση και επιμένω σε αυτήν. Στις δημοκρατίες δεν επιλέγει η κυβέρνηση την αντιπολίτευσή της. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε άλλα καθεστώτα. Κρίνουμε την ουσία των όσων λέει ο κ. Παπανδρέου.

ΒΛΑΧΟΣ: Η ερώτησή μου είναι, εάν θα επιθυμούσατε αντιπολίτευση με άλλον αρχηγό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ, όχι δικό μας.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Τα όσα λέτε για την αξιωματική αντιπολίτευση, ισχύουν και για τα κόμματα της αριστεράς; Διότι και αυτά δεν συμφωνούν με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Αρα, λοιπόν, έχουμε από την κυβέρνηση να προσπαθεί να δώσει μια πολιτική γεωγραφία, όπου η κυβέρνηση είναι η πρόοδος και το «μπροστά» και όλοι οι υπόλοιποι, η αντιπολίτευση εκφράζει το χθες. Αυτό δεν ακούγεται τόσο πολύ δημοκρατικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τυχαίνει η αριστερά να μην έχει κυβερνήσει τον τόπο, τουλάχιστον μετά το 1989 και το Συνασπισμό. Αρα, λοιπόν, το κόμμα το οποίο κυβέρνησε τον τόπο επί σειράν ετών, είχε ευθύνη για πολλές αλλαγές. Δεν έκανε μεταρρυθμίσεις. Θα ακούσει, λοιπόν, σήμερα -όταν προσπαθεί να κάνει κριτική- την πραγματικότητα, την αλήθεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μας κάνετε μια δήλωση γι` αυτά που είπε ο κ. Μπαρόζο, να πάει πίσω το Ευρωσύνταγμα, να σταματήσουν οι επικυρώσεις του Ευρωσυντάγματος. Πού πάει το Ευρωσύνταγμα, στις καλένδες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική θέση είναι γνωστή και έχει διατυπωθεί. Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία, λαμβανομένου βεβαίως υπόψη ότι είχαμε δύο αρνητικά δημοψηφίσματα. Να υπάρξει γενικότερος προβληματισμός και να αναλυθούν τα μηνύματα που έστειλαν οι λαοί των δύο χωρών με την αρνητική ψήφο τους. Τα μηνύματα αυτά, όμως, δεν θεωρούμε ότι είναι μηνύματα για αναστολή αυτής της διαδικασίας, αλλά μηνύματα για προβληματισμό. Πιστεύουμε, λοιπόν, στην προσπάθεια για τη συνέχιση των διαδικασιών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με αυτά που είπε, όμως, ο Πρόεδρος της Κομισιόν αλλάζουν τα δεδομένα πλέον.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρόεδρος της Κομισιόν έχει την άποψή του. Είναι σεβαστή.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως έχετε μετανιώσει, εννοώ η κυβέρνηση, για το γεγονός ότι δεν προσέφυγε στην κρίση του ελληνικού λαού με ένα δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η πολλοστή φορά που μου υποβάλλετε αυτή την ερώτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Με τις τελευταίες εξελίξεις, εννοώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Να γυρίσω στο προηγούμενο ερώτημα για τη στάση του κ. Παπανδρέου. Διευκολύνει ή δυσκολεύει την κυβέρνηση η θεωρητική ή η πρακτική στάση του; Θέλετε σκληρότερη αντιπολίτευση από το Γιώργο Παπανδρέου σε αυτή τη συγκεκριμένη φάση και για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι για τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση εξαρτά την πολιτική της από τις δεσμεύσεις που έχει λάβει ενώπιον των Ελλήνων πολιτών. Οι δεσμεύσεις αυτές βάρυναν σε πολύ σημαντικό βαθμό στην απόφαση των Ελλήνων πολιτών να ψηφίσουν αυτή την κυβέρνηση. Αρα, λοιπόν, δεν εξαρτάται η δική μας πολιτική από το πώς ασκεί αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με μια δήλωση που είχε κάνει ο κ. Μεϊμαράκης προχθές, που είχε αφήσει να διαφανεί ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο να μην ισχύει η μονιμότητα στο στενό δημόσιο τομέα, αν αυτό απηχεί την κυβερνητική θέση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι η δήλωση του κ. Μεϊμαράκη. Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο σε αυτό. Δεν τίθεται θέμα άρσης μονιμότητας στο στενό δημόσιο τομέα. Το κόμμα το οποίο έχει θέσει το ερώτημα αυτό σε εσωκομματικές εκλογές προσφάτως, ήταν το ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είναι πρόσφατη η δημοσκόπηση της MRB , δεν ανησυχεί την κυβέρνηση το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αρνητικές κρίσεις, όχι μόνο για σας, για την κυβέρνηση, αλλά και για την αντιπολίτευση και για τη ΓΣΕΕ, για τη στάση της ΓΣΕΕ σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές. Θέλω να πω ότι στην πλειοψηφία τους οι πολίτες εκφράζονται επιφυλακτικά για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και τις αποκρατικοποιήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω από πού βγάζετε αυτό το συμπέρασμα και ποια δημοσκόπηση διαβάσατε. Αν μιλάμε για την ίδια δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το 74% περίπου των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι χρειάζονται αλλαγές, για παράδειγμα, στο ασφαλιστικό σύστημα. Δεν ξέρω πού αναφέρεστε εσείς.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Γενικά, όμως, αλλαγές, δεν μιλάει συγκεκριμένα. Από ό,τι τουλάχιστον έλεγαν και οι άνθρωποι που ανέλυαν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, δεν γνώριζαν σε ποιες συγκεκριμένες αλλαγές αναφερόταν η δημοσκόπηση. Μιλούσαν γενικά για αλλαγές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οσα διάβασα είναι πολύ συγκεκριμένα. Δεν γνωρίζω πού αναφέρεστε, όταν λέτε «γενικά».

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως η κυβέρνηση, μετά το χθεσινό αλαλούμ με τα «πόθεν έσχες», τα οποία ήταν μόνο «έσχες» και όχι «πόθεν», πρόκειται να αλλάξει αυτό το έντυπο, τουλάχιστον να ξέρει ο ελληνικός λαός από πού πήραν κάποιοι και πόσα πήραν από το Χρηματιστήριο; Γιατί τώρα φαίνεται ότι πολλοί λίγοι πήραν. Ολοι έχασαν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει κάνει αναλυτικές δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Τραγάκης. Το γνωρίζετε, γιατί ήταν εκεί όλοι οι δημοσιογράφοι του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ. Ηταν παρόντες οι ορκωτοί ελεγκτές, οι οποίοι έλεγξαν όλες αυτές τις δηλώσεις. Ηταν μια ογκωδέστατη δουλειά που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο. Εχουν δοθεί απαντήσεις στο θέμα. Δεν έχω να συμπληρώσω κάτι περισσότερο. Αν η Βουλή κρίνει ότι χρειάζεται να διαφοροποιηθεί η διαδικασία, είναι ένα θέμα το οποίο θα κρίνει η Βουλή. Θα το εισηγηθεί και θα αποφασιστεί.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εσείς από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από αυτόν τον αναδρομικό έλεγχο, αισθάνεστε ότι έχετε, τουλάχιστον, απαντήσει ή έχετε πάρει απάντηση στο ερώτημα, εάν κάποια πολιτικά πρόσωπα πρώην υπουργοί και βουλευτές έπαιζαν «αέρα» ή ως τζογαδόροι στο Χρηματιστήριο την επίμαχη περίοδο; Θέλω να πω τα αποτελέσματα σας έδωσαν απάντηση σε αυτό το ερώτημα; Γιατί, νομίζω ότι ο κόσμος αυτό ήθελε να μάθει από αυτόν τον έλεγχο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο έλεγχος που έγινε σε βάθος χρόνου έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία. Αναλυτικοί κατάλογοι δεκάδων αν όχι εκατοντάδων σελίδων δόθηκαν στη δημοσιότητα. Δεν θα κάνω κρίση εγώ για το τι έκανε καθένας βουλευτής. Είναι στην κρίση του καθενός να γράψει ή να πει τα σχόλιά του.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε, προηγουμένως, ότι η κυβέρνηση εξαρτά την πολιτική της από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Προεκλογική δέσμευση του κ. Καραμανλή, την οποία επαναλάμβανε συνεχώς, ήταν ότι το έγκλημα του Χρηματιστηρίου δεν θα μείνει ατιμώρητο. Τι θα γίνει με αυτή την ιστορία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμένει αυτή η ρήση του Κώστα Καραμανλή, η οποία είναι προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Εχουμε συζητήσει και άλλες φορές εδώ ότι υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία στη Δικαιοσύνη. Η αναλυτική αναφορά που είχα κάνει πριν από λίγες μέρες, όταν ρωτήθηκα, ισχύει και σήμερα.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Θα επιμείνω στην προηγούμενη ερώτηση που σας έκανα με μια μικρή διόρθωση ότι η Αριστερά δεν έχει κυβερνήσει, έχει συγκυβερνήσει κάποιο διάστημα. Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι όταν κάποιος διαφωνεί με τις διαρθρωτικές αλλαγές είναι αντιδραστικός, κινητοποιείται εναντίον της, είναι καθοδηγούμενος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπαθείτε να εκμαιεύσετε κάτι. Ως δημοσιογράφος, από την πλευρά σας ενδεχομένως ορθώς κάνετε.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Ένα ερώτημα θέτω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε, όμως, να ολοκληρώσω την απάντησή μου. Με ρωτάτε κάτι διαφορετικό. Με ρωτάτε, γιατί κάνω κρίση στα όσα είπε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Όχι, δεν ρώτησα αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα, κάνω κρίση διότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που κυβέρνησε επί σειράν ετών. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που όφειλε να έχει προβεί σε μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στις οποίες και δεν προέβη.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Το ερώτημά μου ήταν αν πιστεύει η κυβέρνηση ότι όποιος αντιδρά ή έχει μια διαφορετική άποψη για τις διαρθρωτικές αλλαγές είναι αντίδραση και όποιος κινητοποιείται εναντίον της είναι καθοδηγούμενος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν διέπεται από λογικές μονολιθικότητας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τζογάρονται πολλοί με την υπόθεση του Χρηματιστηρίου και κάποιοι άνθρωποι σπιλώθηκαν και τους είδαμε και εκτός Βουλής. Γιατί είναι ποινικά ή ηθικά πιο κολάσιμο τα 40 εκατομμύρια του Μανίκα και όχι το ένα δις του ευρωβουλευτή του κ. Αβέρωφ ή και άλλων στελεχών που είχαν πολύ περισσότερα κέρδη από τον προηγούμενο, και δεν είμαι υπερασπιστής του προηγούμενου. Απλά το αναφέρω ως ένας άνθρωπος που σπιλώθηκε, ενώ κάποιοι άλλοι είχαν πολύ περισσότερα κέρδη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω να κάνω τρεις παρατηρήσεις:

Πρώτη παρατήρηση, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν το παρακολουθήσατε όλοι. Πολλοί εκ των δημοσιογράφων έγραψαν για την υπόθεση. Αρα, δεν ήταν απλοί θεατές.

Δεύτερη παρατήρηση, σε ό,τι αφορά στο θέμα του κ. Αβέρωφ ή άλλων βουλευτών, όπως είπατε, υπάρχει αναλυτική αναφορά στους πίνακες που δόθηκαν στη δημοσιότητα για βουλευτές ή ευρωβουλευτές που παραδοσιακά διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και οι οποίοι τα αξιοποίησαν.

Τρίτη παρατήρηση, δεν δέχομαι το «τζογάρατε όλοι». Τι πάει να πει; Αν κάποιος τζόγαρε, ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία δια του κ. Παπαντωνίου, του κ. Σημίτη σε δήλωσή του κάποια στιγμή και πολλών άλλων υψηλόβαθμων στελεχών, μας έλεγε ότι είναι ευκαιρία να επενδύσετε στο Χρηματιστήριο. Εδινε ουσιαστικά γραμμή για το τι έπρεπε να κάνουν οι πολίτες στο Χρηματιστήριο με τα γνωστά αποτελέσματα. Αρα, λοιπόν, το ρήμα «τζογάρω» απορρίπτεται σε ό,τι αφορά στη Νέα Δημοκρατία που επεσήμαινε και τότε τα προβλήματα. Και επιστρέφεται, όχι σε σας, αλλά στην τότε κυβέρνηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βέβαια, είχε πάει και ο τωρινός Πρωθυπουργός στο Χρηματιστήριο και είχε πει ότι όταν έρθουμε εμείς θα φυσάει. Και εσείς είχατε επενδύσει στην άνοδο του Χρηματιστηρίου. Είχε γίνει πολιτική δήλωση υπέρ της ανόδου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύουν αυτά που σας είπα προηγουμένως. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να θυμηθώ επακριβώς τη δήλωση του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, θα την αναζητήσω για να δω τι είχε ακριβώς πει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα θυμάστε όλοι σας ότι πολλές φορές ο Κώστας Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία, ως Αντιπολίτευση, επεσήμανε αυτή την ανορθολογική άνοδο του Χρηματιστηρίου. Εκανε ιδιαιτέρως δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ, σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Φτάσαμε σε σημείο να καταθέσουμε και πρόταση μομφής εναντίον ενός συγκεκριμένου προσώπου. Αρα, λοιπόν, δεν είμαστε το ίδιο.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Για την κυβέρνηση αποτελεί σκάνδαλο, για τους βουλευτές πρώην ή νυν τα στοιχεία από το πόθεν έσχες που κατέθεσαν στη Βουλή το 2004;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχε ένας νόμος που επέτρεπε τότε σε πολιτικά στελέχη να επενδύουν στο Χρηματιστήριο. Μετά την υπόθεση αυτή το 1999 -αυτό το μεγάλο «μπαμ» ή «μπουμ», όπως θέλετε πείτε το- υπάρχει ένας άλλος νόμος που δεν επιτρέπει σε πολιτικά στελέχη που κατέχουν συγκεκριμένες θέσεις να επενδύουν στο Χρηματιστήριο.

ΒΛΑΧΟΣ: Η μείωση της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ προβληματίζει τον κ. Καραμανλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν βλέπουμε κάποια μείωση.

ΒΛΑΧΟΣ: Η διαφορά είναι 4,1%. Δεν είναι μείωση αυτό από το 6%, 7% που είχατε πριν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν σχολιάζω δημοσκοπήσεις. Εκανα εξαίρεση μια φορά. Θέλετε να με βάλετε να κάνω και μια δεύτερη εξαίρεση;

ΒΛΑΧΟΣ: Μα ήδη κάνατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα την κάνω, λοιπόν, τη δεύτερη εξαίρεση. Προ εικοσαημέρου ρωτήθηκα τρεις φορές συνέχεια στην αίθουσα ενημέρωσης για μια δημοσκόπηση που έδινε διαφορά 1,4%.

Ακολούθησε προ εβδομάδος δημοσκόπηση που έδινε διαφορά 5,5% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε μία ερώτηση.

Σήμερα έχουμε διαφορά 4,1% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Ερώτηση για μείωση ψαλίδας.

Σας λέω, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση έχει λάβει κάποια μέτρα που είναι μέτρα για τη διόρθωση λαθών του παρελθόντος. Μέτρα τα οποία μεταρρυθμίζουν, αλλάζουν το τοπίο. Αυτά τα μέτρα είναι αποδεκτά από τους πολίτες.

Είναι, λοιπόν, η κυβέρνηση πολύ ικανοποιημένη.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι εννοείτε όταν μας κάνετε παρατήρηση ότι δεν κάναμε ερώτηση γιατί η διαφορά ήταν 5,1; Γιατί, αυτό ως παρατήρηση είναι στους δημοσιογράφους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι επισήμανση. Και επιτρέπεται να κάνω κι εγώ επισημάνσεις, όχι μόνο εσείς.

ΒΛΑΧΟΣ: Μπορεί εκείνη την ημέρα κάποιος δημοσιογράφος να μην έκανε ερώτηση. Ο τρόπος, όμως, που το θέτετε είναι σαν να μας λέτε ότι περιμένουμε να έχει κάποια κακή είδηση για την κυβέρνηση, προκειμένου να κάνουμε ερωτήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ίσχυε αυτό που λέτε αν θεωρούσαμε ότι είναι κακή είδηση για την κυβέρνηση το ότι προηγείται μετά από 16 μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας με 4,1% από το ΠΑΣΟΚ. Αν αυτό είναι κακή είδηση, ας το κρίνουν όσοι μας ακούν αυτή την ώρα.

ΒΛΑΧΟΣ: Αλλά και οι ερωτήσεις μας δεν είναι υπό κατηγορία πάντα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επισήμανση είναι.

ΒΛΑΧΟΣ: Ούτε είναι δυνατόν ένας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να έχει το δίκαννο και να μας περιμένει στη γωνία αν θα κάνουμε ή όχι ερώτηση. Γιατί αυτό κάνετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θέλετε να πείτε; Πείτε το ευθέως. Δεν δικαιούμαι να κάνω επισημάνσεις;

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς το λέτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν δικαιούται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να κάνει επισημάνσεις;

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς μας κάνατε παρατήρηση γιατί δεν κάναμε ερώτηση όταν υπήρχε η διαφορά του 5,1%.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνατε;

ΒΛΑΧΟΣ: Μπορεί εκείνη την ημέρα να μην ήμουνα. Αν δεν έκανα, κακώς δεν έκανα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παράλειψη.

ΒΛΑΧΟΣ: Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Δεν σημαίνει ότι μετά από τόσο καιρό θα μας περιμένετε στη γωνία για να μας πείτε ότι δεν κάναμε ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ, να διαβάσετε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της πολιτικής ενημέρωσης για να κατανοήσετε αυτό που σας είπα από την αρχή.

ΒΛΑΧΟΣ: Αιχμή ήταν αυτό. Παραδεχθείτε το. Βλάχοι είμαστε, όχι βλάκες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε κάνει αντιφατικές δηλώσεις και σε αυτό το θέμα σε αυτή την αίθουσα, οπότε ας το αφήσουμε. Είπα, λοιπόν, από την αρχή και το επαναλαμβάνω ότι σήμερα κάνω εξαίρεση και αναφέρθηκα σε τρεις δημοσκοπήσεις.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Πριν ρωτήσω επί της δημοσκόπησης, μια παρένθεση: Υποθέτω ότι οι συνάδελφοί μας που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να κάνουν μια ερώτηση στο αντίστοιχο press room «γιατί δεν τραβάει ο Παπανδρέου», ας πούμε. Είναι ο ρόλος μας να κάνουμε και κάπως ενοχλητικές ερωτήσεις, έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μπορούσα να διανοηθώ μετά από 20 χρόνια στη δημοσιογραφία ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να κάνουν ερωτήσεις αρεστές στον οποιοδήποτε κυβερνητικό εκπρόσωπο. Το έχω πει πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα και το γνωρίζετε πολύ καλά και στην καθημερινή επαφή που έχουμε. Ωστόσο, δεν θα μπορέσουμε να αποκλείσουμε στον όποιο κυβερνητικό εκπρόσωπο το δικαίωμα να κάνει επισημάνσεις.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Σωστό. Επί της δημοσκόπησης, μια επισήμανση: Είδαμε ότι στο θέμα της υγείας υπάρχει μια πτώση του ποσοστού των πολιτών που την αξιολογούν ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, προφανώς επειδή έχουν δει να γίνεται κάποιο έργο εκεί. Αντιθέτως, ανεβαίνουν πάρα πολύ τα ποσοστά που αφορούν τους τομείς της ανεργίας και της ακρίβειας. Αυτό το εκτιμάτε ως ένα μήνυμα των πολιτών ότι εκεί ενδεχομένως να έχει καθυστερήσει η κυβερνητική δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Υπάρχουν χώροι στους οποίους τα πράγματα μπορεί να γίνουν με πιο αργό και πιο επίπονο τρόπο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην αγορά έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες με χιλιάδες ελέγχους που διεξάγονται σχεδόν σε όλο το 24ωρο. Εχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα πολλά από τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών. Δηλαδή έχουν αποκαλυφθεί. Και είχα την ευκαιρία πριν από λίγες ημέρες να αναφερθώ σε ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα. Είναι όμως μια επίπονη διαδικασία, δεν είναι εύκολη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επανέρχομαι στο θέμα του Χρηματιστηρίου. Επειδή ήσασταν απορριπτικός σε σχέση με την έκφραση του συναδέλφου ότι «τζόγαραν» κάποιοι, που ειπώθηκε για βουλευτές και επικρίνατε το ΠΑΣΟΚ ότι εκείνο ήταν το οποίο «τζόγαρε» την περίοδο εκεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μια διευκρίνιση, επειδή αναφέρθηκε ο συνάδελφος στην ερώτησή μου: Αναφερόμουν ότι πολιτικά «τζογάρισε» η Νέα Δημοκρατία, ως κόμμα. Όχι τα πρόσωπα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @εγώ δεν το κατάλαβα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ, όμως, λέω το εξής: Από τη στιγμή που προέτρεπε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τότε, στον κόσμο να «τζογάρει» και «τζόγαρε» και αυτή παράλληλα, δεν είδα πάντως να είναι απορριπτική και οι συνάδελφοι βουλευτές από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να πω ότι και εκείνοι ακολούθησαν την προτροπή του ΠΑΣΟΚ και «τζόγαραν» στο ΧΑΑ. Δεν γνωρίζω κατά πόσο εσείς βλέπετε ότι ήταν απορριπτικοί απέναντι σε αυτή την προτροπή του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ισοπεδωτική η λογική με την οποία προσεγγίζετε το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, είναι άλλο να επενδύω στο Χρηματιστήριο -όπως είναι και ο ορθός όρος- και άλλο να «τζογάρω» στο ΧΑΑ. «Πολιτικά τζογάρετε», λοιπόν, ήταν το ερώτημα που ετέθη από το συνάδελφό σας και πολιτικά το ρήμα «τζογάρετε» απαντήθηκε.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Με αφορμή τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Αρσένη, χθες είχαμε ένα σχόλιο για «νεοκαραμανλική αριστερά» στην Ελλάδα. Να ρωτήσω, εάν υπάρχουν ή υπονοούνται και άλλες σχετικές επαφές του Πρωθυπουργού με στελέχη του ΠΑΣΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή ακούστηκε, με τον κ. Πεπονή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με τον κ. Φλωρίδη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφιβάλω ότι μπορεί να ακούστηκε κάτι. Σας απαντώ ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θεωρούνται φιλικές αυτές οι συναντήσεις ή @

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εχθρικές συνήθως γίνονται σε πεδίο μαχών.

Σας ευχαριστώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η πολιτική ενημέρωση θα επαναληφθεί την Τρίτη 21 Ιουνίου.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 15 June 2005 - 14:05:12 UTC