Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-06-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στην οποία συζητήθηκαν το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων, καθώς και σειρά μέτρων που λαμβάνονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και αφορούν στην ανάπτυξη του εμπορίου και στην ενίσχυση εν γένει των εμπορικών δράσεων στη χώρα μας. Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας έχει ήδη προβεί σε μια συνοπτική δήλωση και αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχωρεί στους αρμόδιους συντάκτες. Από την πλευρά μου, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι καθιερώνεται εθνικό πλαίσιο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για όλη τη χώρα που θα έχει ως εξής: Τα εμπορικά καταστήματα, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, θα κλείνουν στις 9 το βράδυ. Το Σάββατο θα κλείνουν στις 8 το βράδυ. Δεν τίθεται θέμα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Η ρύθμιση αυτή που ανακοινώνεται σήμερα, είναι μια ρύθμιση που παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αν όχι σε όλες, τα καταστήματα λειτουργούν πολύ περισσότερες ώρες απ` ό,τι στην Ελλάδα. Είναι μια ρύθμιση που θα βοηθήσει και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Βεβαίως δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για αγορές και στο εμπόριο μεγαλύτερη αγοραστική κίνηση.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 20:00, θα παραστεί στα εγκαίνια του μνημείου των εκτελεσθέντων πατριωτών, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω το λογαριασμό του ΟΤΕ. Μπορείτε να μεσολαβήσετε στον κ. Βουρλούμη να μου σβήσει τα χρήματα που χρωστάω γιατί δεν έχω κι εγώ χρήματα όπως οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Όπως γνωρίζετε, ο κ. Βουρλούμης είναι πολύ δύσκολος και δεν μπορώ να μεσολαβήσω για να σβήσει το λογαριασμό σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως εσείς το βλέπετε θετικά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος ενός Οργανισμού εισηγμένου στο Χρηματιστήριο ανακοινώνει ότι έσβησε τα χρέη βουλευτών. Υπάρχει ισονομία και ισότητα σ` αυτή τη χώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννα Μπενάκη έχει κάνει ήδη από χθες μια δήλωση. Σε αυτή και θα μείνω. Υπάρχει σειρά χρεών τα οποία παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση. Είναι χρέη που ρυθμίζονται αναλόγως και κατά περίπτωση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και μεταξύ πολλών οργανισμών υπάρχουν χρέη. Αυτές οι ρυθμίσεις ανακοινώνονται κατά περιόδους. Όμως θα μείνω στη δήλωση την οποία έκανε χθες η Πρόεδρος της Βουλής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι στη ρύθμιση για το ωράριο όλοι σχεδόν οι ενδιαφερόμενοι του χώρου, έμποροι, εργαζόμενοι κλπ. επαγγελματοβιοτέχνες, είναι αντίθετοι και μόνο μια μικρή μειοψηφία από τις μεγάλες πολυεθνικές είναι υπέρ αυτής της ρύθμισης. Η κυβέρνηση αγνοεί δηλαδή τους πολλούς για άλλη μια φορά και νομοθετεί για τους λίγους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είναι λάθος η πληροφόρηση που έχετε. Οι μεγάλες εταιρείες, οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως γνωρίζετε, ήδη λειτουργούν πολύ περισσότερες ώρες απ` ότι άλλες. Τίθεται μια σειρά μέτρων -τα οποία σας καλώ να διαβάσετε, μετά τις λεπτομερείς ανακοινώσεις που θα κάνει ο κ. Σιούφας- έτσι ώστε μεγάλες επιχειρήσεις -αντίστοιχες με αυτές στις οποίες αναφέρεστε-να μπορούν να ανοίξουν πλέον πολλά χιλιόμετρα έξω από μια μεγάλη πόλη. Οι ρυθμίσεις αυτές βοηθούν σίγουρα το μικρομεσαίο εμπόριο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που άλλωστε αποτελούν και την πλειοψηφία του εμπορίου στην Ελλάδα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή οι μικρομεσαίοι δεν ξέρουν το συμφέρον τους και το γνωρίζει καλύτερα η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ανέφερα τους λόγους για τους οποίους οδηγούμαστε σε αυτή τη ρύθμιση. Υπάρχει μια σειρά μελετών και ερευνών, οι οποίες αποδεικνύουν ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα και για τις θέσεις εργασίας που θέλουμε όλοι να δημιουργηθούν και για την ανάπτυξη του εμπορίου και για την κίνηση στην αγορά.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας ενημερώνω ότι σήμερα το πρωί ο Διοικητής του ΙΚΑ κ. Βαρθολομαίος δήλωσε στο ALTER ότι η διαφορά που υπάρχει στο θέμα των τραπεζών σε σχέση με μεταφορά της ασφάλισης, θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θέλω να ρωτήσω κατά πόσο ισχύει αυτό και αν υπάρχει δυνατότητα να μας αποσαφηνίσετε με πολύ απλά λόγια πως θα καλυφθεί αυτή η διαφορά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κάνει μια δήλωση ο κ. Βαρθολομαίος, γιατί κάποια πράγματα που είπε χθες στη Βουλή @είδα και δημοσιεύματα σήμερα, τα είδαμε όλοι μας- έχουν παρερμηνευτεί. Θα μείνω στη δήλωση του κ. Βαρθολομαίου. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία, μπορώ να σας δώσω μερικά μόνο από αυτά που έχω στη διάθεσή μου, ξεκινώντας από τις χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου τομεάρχη @συντονιστή στο ΠΑΣΟΚ. Θα ήθελα να πω ότι είναι φαρισαϊσμός να ανησυχούν δήθεν στο ΠΑΣΟΚ για το μέλλον και την τύχη του ΙΚΑ όλοι αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια δεν φρόντισαν να είναι συνεπείς, ούτε καν στις νομοθετημένες από τους ίδιους ρυθμίσεις για το ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα:

Πρώτον, ποτέ δεν κατέβαλαν στο ακέραιο την προβλεπόμενη από τον δικό τους νόμο 3029/2002 χρηματοδότηση του 1% προς το ΙΚΑ.

Δεύτερον, φρόντισαν να ρυθμίσουν την προβλεπόμενη από το νόμο 2084 εισφορά στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης, με δεκαετή ορίζοντα και επιτόκιο 2% υπολογίζοντας όμως, αυθαίρετα, την οφειλή αυτή σε 1,5 τρισεκατομμύρια δραχμές, ενώ είναι βέβαιο ότι ήταν τουλάχιστον υπερδιπλάσια.

Τρίτον, στις 8 Μαρτίου 2004 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα μισά περίπου αναλογούσαν στο ΙΚΑ. Όλα αυτά τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ έκανε πως δεν καταλάβαινε ότι υπήρχε το πρόβλημα και αγόραζε «βερεσέ» κατά το κοινώς λεγόμενο. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το μέλλον του ΙΚΑ. Και το λέω αυτό, γιατί άκουσα πάλι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ φωνές ανησυχίας. Αλλωστε, όπως προκύπτει και από την τοποθέτηση του Διοικητή του ΙΚΑ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους 15 μήνες. Σε ότι αφορά τα ζητήματα των ταμείων, έχω ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες. Θα προτιμήσω να μείνω σε μια γενική αναφορά θυμίζοντας ότι η σύνταξη στο ΙΚΑ ουσιαστικά είναι μια σύνταξη εγγυημένη από το Σύνταγμα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας φόβος και κανένας λόγος να δημιουργούνται εντυπώσεις. Ενδεχομένως υπάρχουν λόγοι να δημιουργούνται εντυπώσεις για κομματικές αντιπαραθέσεις ή θεωρούμενα κομματικά οφέλη. Επί της ουσίας όμως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μια διευκρινιστική ερώτηση. Από πότε θα ξεκινήσει να ισχύει το νέο ωράριο λειτουργίας για τα εμπορικά καταστήματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σιούφας θα ανακοινώσει τις ημερομηνίες και όλες τις λεπτομέρειες. Πρώτα πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει μέσα στον Ιούλιο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δηλαδή είναι άμεσο, αυτό ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το δεύτερο ερώτημα μου έχει να κάνει με το εξής: Λέει η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα ότι το ασφαλιστικό των τραπεζών και η υπόθεση του ΟΤΕ είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση και φαίνεται ότι είναι μια πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση την οποία κάνει η κυβέρνηση όπως λένε οι Υπουργοί σας. Χθες ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μιλτιάδης Έβερτ είπε ότι δεν θα ψηφίσει τη σχετική τροπολογία εάν δεν υλοποιηθούν αυτά τα οποία ο ίδιος έχει προτείνει. Ήθελα να ρωτήσω, πρώτον: Αν δημιουργεί ένα πολιτικό ζήτημα με δεδομένο ότι ένα κορυφαίο και ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει ότι δεν θα το ψηφίσει και το δεύτερο είναι, αν περιμένετε πώς να πειστούν οι πολίτες όταν φαίνεται ότι ο κ. Έβερτ δεν έχει πειστεί για την ορθότητα της επιλογής της κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως έχω πει και άλλη φορά, σέβομαι απολύτως τις δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Δεν τις σχολιάζω, όμως. Θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω, διορθώνοντας αυτό που είπατε, ότι δεν είναι η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση. Έχουμε μια σειρά μεγάλων μεταρρυθμίσεων:

Πρώτη διαρθρωτική αλλαγή ήταν η υπόθεση του ΟΤΕ.

Δεύτερη διαρθρωτική αλλαγή είναι το Ασφαλιστικό των Τραπεζών που εκκρεμούσε επί σειρά ετών.

Τρίτη διαρθρωτική αλλαγή είναι το ωράριο των καταστημάτων την οποία ανακοινώσαμε σήμερα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να επιμείνω σ` αυτό το θέμα. Δεν σας ζητήσαμε να σχολιάσετε τις δηλώσεις και τις απόψεις του κ. Έβερτ. Ξέρουμε την πάγια θέση σας. Έχουμε ένα γεγονός, ότι ένας βουλευτής που τυχαίνει να είναι ο κ. Έβερτ δεν θα ψηφίσει μια ρύθμιση της κυβέρνησης. Αυτό πώς το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αλίμονο, ο βουλευτής είναι ελεύθερος, όπως γνωρίζετε, και από το Σύνταγμα και από τον Κανονισμό της Βουλής να αποφασίζει αυτός τι θα κάνει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Καλός ο «φιλιππικός» σας κατά του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν απαντήσατε ποιος θα πληρώσει, οι τράπεζες ή το κράτος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο «φιλιππικός» μπορεί να είναι μια ωραία ιστορική αναφορά την οποία κάνετε, ωστόσο θέλω να σας πω ότι απάντησα με συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθούν. Στο ερώτημά σας, πολύ πιο συγκεκριμένα, θα απαντήσω ότι με τις ρυθμίσεις που έκανε η σημερινή κυβέρνηση δεν χρειάζεται να πληρώσει το κράτος ούτε ένα ευρώ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ποιος θα πληρώσει κ. Εκπρόσωπε; Δεν μας λέτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα. Με τις ρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση, το κράτος δεν θα καταβάλει ούτε ένα ευρώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω για το ωράριο. Ποιος το έχει ζητήσει; Εφόσον δεν το έχουν ζητήσει οι εργαζόμενοι, δεν το έχουν ζητήσει οι μικρομεσαίοι, δεν το έχουν ζητήσει οι καταστηματάρχες, ποιος έχει ζητήσει αλλαγή ωραρίου και ασχολήθηκε η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης -και από το πρόγραμμά της έχει ανακοινωθεί αυτό- να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή που θα βοηθήσει σε όλα αυτά που σας είπα προηγουμένως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ζήτησε δηλαδή κανένας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά συνέπεια θα προχωρήσουμε σε αυτή τη δέσμευση την οποίαν είχαμε αναλάβει ενώπιον των ελλήνων πολιτών.

ΧΙΩΤΗΣ: Στη μεγάλη συζήτηση που έχει γίνει μέχρι τώρα για το ασφαλιστικό των τραπεζών, γνωρίζαμε ότι προχωράτε έχοντας απέναντι μόνο τη διαφωνία της αντιπολίτευσης. Τις τελευταίες δύο ημέρες όμως, προκύπτει ότι υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις από δικά σας στελέχη. Και αναφέρομαι τόσο στον κ. Έβερτ όσο και στον κ. Βαρθολομαίο. Αναρωτιέμαι λοιπόν, πρώτον: Αν εκτός από τις Βρυξέλες η κυβέρνηση είχε ενημερώσει και τον Διοικητή του ΙΚΑ και απλώς ο Διοικητής του ΙΚΑ αρχικώς συμφώνησε και τώρα διαφωνεί, και δεύτερον, αν η κυβέρνηση είναι πλέον αποφασισμένη να προχωρήσει αγνοώντας και τις αντιδράσεις που έχει από στελέχη της δικής της παράταξης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζετε σε βάθος τις χθεσινές και σημερινές δηλώσεις του κ. Βαρθολομαίου. Εάν διαβάσετε τις δηλώσεις του θα διαπιστώσετε ότι έχετε κατά το ήμισυ πάρει απάντηση. Κατά τα λοιπά ισχύει αυτό που είπα προηγουμένως.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η εικόνα που έχετε εσείς είναι ότι ο κ. Βαρθολομαίος αποδέχεται πλήρως τη διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΧΙΩΤΗΣ: Και όλα τα ΜΜΕ και οι εφημερίδες έχουν εσφαλμένη άποψη για το τι δήλωσε χθες ο κ. Βαρθολομαίος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει σημασία ποια είναι η άποψη που έχουν τα ΜΜΕ. Σημασία έχει αυτό που είπα από την αρχή: Εχει γίνει μια δήλωση του κ. Βαρθολομαίου @και χθες στη Βουλή και σήμερα- η οποία καλύπτει το θέμα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα επιμείνω σε σχέση @

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βλάχο, σας είδα, αλλά έχετε κάνει ήδη δύο ερωτήσεις, ας ρωτήσει και κάποιος άλλος που δεν έχει κάνει ερωτήσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Μπαίνει ταρίφα στις ερωτήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, μπορείτε να κάνετε όσες θέλετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει ταρίφα στις ερωτήσεις; Δεν μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βλάχο, έχω δώσει το λόγο στον κ. Τσιόδρα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με τον κ. Εβερτ, επί της ουσίας αυτών που είπε: Λέτε εσείς ότι δεν θα πληρώσει ούτε μια δραχμή ο κρατικός προϋπολογισμός. Ο κ. Εβερτ λέει ότι είναι αδιανόητο να πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, για τις ιδιωτικές Τράπεζες. Εχει άδικο, λοιπόν, ο κ. Εβερτ; Δεν έχει διαβάσει κάτι καλά; Κάνει κάτι λάθος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισως να μην προσέξατε τι ακριβώς είπα. Είπα ότι από τις ρυθμίσεις που κάνει η σημερινή κυβέρνηση, δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ ο Ελληνας πολίτης. Υπάρχουν ρυθμίσεις που έχουν γίνει από το ν.3029, το νόμο του κ. Ρέππα, νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και είναι γνωστό ποια είναι τα χρήματα με τα οποία επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Είναι κάτι με το οποίο, πιστεύω, πως είχατε ασχοληθεί δημοσιογραφικά πολλά χρόνια πριν, όταν έφερε αυτές τις ρυθμίσεις ο κ. Ρέππας.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε, προηγουμένως, για τον κ. Εβερτ ότι είναι ελεύθερος να αποφασίζει τι θα κάνει ένας βουλευτής. Σας υπενθυμίζω ότι πριν από λίγο καιρό ο κ. Καραμανλής είχε πάρει την απόφαση και είχε διαγράψει βουλευτές που είχαν διαφορετικές θέσεις στη Βουλή, όπως ο κ. Μάνος, ο κ. Σουφλιάς, ο κ. Κοντογιαννόπουλος. Τι άλλαξε και υπάρχει διαφοροποίηση στη θέση του κ. Καραμανλή και αφήνει τους βουλευτές να είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν. Και ένα δεύτερο ερώτημα: Εχουμε καλύψει πάρα πολλές συναντήσεις και συσκέψεις του κ. Καραμανλή για το Ασφαλιστικό των Τραπεζών. Σε καμία από αυτές δεν είδαμε τον κ. Βαρθολομαίο. Τον αγνοείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, οι συσκέψεις του Πρωθυπουργού γίνονται με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς με τους οποίους κρίνει ο Πρωθυπουργός ότι συνεργάζεται. Αντιστοίχως οι υπουργοί και οι υφυπουργοί συνεργάζονται με τους διοικητές των οργανισμών τους οποίους εποπτεύουν κ.ο.κ.. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, έχει περάσει πάρα πολύ καιρός και ούτε καν θυμάμαι το λόγο για τον οποίο είχαν συμβεί αυτά που μου λέτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν ήσασταν στη Νέα Δημοκρατία τότε, γι` αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισως και αυτό είναι μια εξήγηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η ρύθμιση του κ. Αλογοσκούφη, αν δεν απατώμαι και διορθώστε με, στο πρώτο και το δεύτερο άρθρο επαναλαμβάνει στην ουσία κάτι που υπάρχει στο νόμο Ρέππα για την υπαγωγή των Ταμείων. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει και με μία υπουργική απόφαση, Προεδρικό Διάταγμα εκτελεστικό ή εφαρμοστικό του νόμου Ρέππα. Γιατί, ξαναπερνά από τη Βουλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Δεν έχω μπροστά μου τη ρύθμιση. Παρακαλώ απευθυνθείτε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχω μια γενική απορία@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η τελευταία ή έχετε και άλλες;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχω και άλλες μετά. Φέρατε το βασικό μέτοχο, καταργήθηκε. Εντάσσετε τα Ταμεία στο Ικα, δεν κάνετε αναλογιστική μελέτη. Τι κάνατε τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση, εκτός από το να καταγγέλλετε την προηγούμενη κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την πρώτη σας απορία @γιατί τελικά είχατε δύο απορίες και όχι μία, όπως είπατε- ο νόμος 3310 ουσιαστικά έχει πάρει μια παράταση. Γίνονται συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί των ρυθμίσεων εκείνων που, ενδεχομένως, μπορεί να εγείρουν αντιδράσεις, επειδή υπάρχουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις από Οδηγίες που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν σημαίνει ότι καταργήθηκε ο νόμος. Ο νόμος θα αλλάξει, όπου χρειαστεί να αλλάξει και θα προχωρήσει κανονικά@

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αναφέρομαι στο απροετοίμαστο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία ανετοιμότητα σε αυτό. Καμία ανετοιμότητα και πάντως σίγουρα δεν υπάρχει ανεντιμότητα σε ό,τι αφορά το θέμα της διαπλοκής και της αντιμετώπισής της. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο θα ήθελα να σας παρακαλέσω να διαβάσετε το νόμο 3029, ο οποίος αναφέρεται σε οικονομικές μελέτες. Η οικονομική μελέτη που γίνεται είναι ακόμη πιο σημαντική από την αναλογιστική μελέτη. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ της μιας και της άλλης μελέτης. Και, βεβαίως, διαβάζοντας το νόμο θα διαπιστώσετε ότι όλα γίνονται με βάση το νόμο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όπως προκύπτει από τον αναδρομικό έλεγχο του πόθεν έσχες των βουλευτών ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής δήλωσε τις μετοχές που κατείχε εννέα χρόνια μετά, δηλαδή από το @89 που άρχισε ο έλεγχος. Απασχολεί την κυβέρνηση αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν απαντηθεί όλα τα θέματα του πόθεν έσχες από τον αρμόδιο αντιπρόεδρο της Βουλής. Εγινε αναλυτική ενημέρωση στους συναδέλφους σας, κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Εχουν τεθεί και τα ερωτήματα που θέτετε και έχει δοθεί απάντηση.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επιτρέψτε μου, κ. Υπουργέ, υπάρχουν ερωτήματα διότι ο έλεγχος αφορά το @89 και ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής δηλώνει τις μετοχές της Τράπεζας Εργασίας που κατέχει από τη δεκαετία του @70, όπως λέει, στη δήλωση του @98, το @99 δηλαδή. Τις πουλά και στη συνέχεια εισπράττει ένα ποσό το οποίο δεν ξαναδηλώνει. Ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής δεν είναι ένας οποιοσδήποτε βουλευτής. Όπως, επίσης και το θέμα που συζητάμε δεν είναι ένα οποιοδήποτε θέμα. Γι` αυτό σας ρωτώ: προβληματίζει την κυβέρνηση αυτή η εικόνα που έχει δημιουργηθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, θα πρέπει να διαβάσετε αναλυτικότερα την έρευνα που διεξήγε η Επιτροπή επί ένα χρόνο. Δεν αναφέρεται μόνο στο @89 ή το @99. Η έρευνα της Επιτροπής καλύπτει μια περίοδο, σχεδόν, 10 ετών. Υπάρχει, λοιπόν, απάντηση γι` αυτό που με ρωτάτε από τον αρμόδιο αντιπρόεδρο. Καλύπτεται μια πολύ μεγάλη χρονική περίοδος από την έρευνα της Επιτροπής. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που αναδεικνύεται μέσα από εκεί. Σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο πρόσωπο που αναφέρατε, τον κ. Αχιλλέα Καραμανλή, είναι σαφές ότι δηλώνει τα περιουσιακά στοιχεία του επί σειράν ετών και στο πόθεν έσχες, ως βουλευτής που ήταν άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια. Και βεβαίως και η έρευνα της Βουλής απέδειξε το ειλικρινές αυτών των δηλώσεων.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχουν ενστάσεις @όπως και αγωγές- πολλών βουλευτών γι` αυτό το πόρισμα, οπότε η επίκληση αυτού του πορίσματος ως αλάνθαστου κειμένου δεν νομίζω ότι ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Γι` αυτό ακριβώς σας ρωτώ και πάλι, εάν την κυβέρνηση την απασχολεί η εικόνα ενός βουλευτή και μάλιστα του θείου του Πρωθυπουργού, ο οποίος δεν δηλώνει ότι το 89, το 90, το 91, το 92, το 93, το 94, το 95, το 96, το 97 έχει αυτές τις μετοχές και τις δηλώνει αυτές τις μετοχές το 98;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο αντιπρόεδρο της Βουλής για να θέσετε όποιο ερώτημα έχετε. Σας υπενθυμίζω, όμως, γιατί προφανώς το ξεχνάτε, ότι η έρευνα αυτή έγινε όχι μόνο από μια Επιτροπή της Βουλής, αλλά με τη συνδρομή ορκωτών λογιστών, οι οποίοι και παρίσταντο στη συνέντευξη Τύπου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εσείς έχετε θέσει αυτά τα ερωτήματα στον αρμόδιο αντιπρόεδρο της Βουλής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έχω ρωτήσει τον αρμόδιο αντιπρόεδρο της Βουλής για το πώς λειτούργησε η Επιτροπή επί ένα χρόνο. Σε αυτή την Επιτροπή συμμετείχαν βουλευτές από όλα τα κόμματα. Υπήρχαν ορκωτοί ελεγκτές. Ηλεγξαν επί ένα ολόκληρο χρόνο πλέον της μιας δεκαετίας το πόθεν έσχες των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Εγιναν αναλυτικές ανακοινώσεις. Δόθηκαν έγγραφα. Αν θυμάμαι καλά σε κάθε δημοσιογράφο δόθηκε ένα πακέτο με 600 σελίδες, αναλυτικά το κάθε έγγραφο. Μπορεί καθένας να αναδιφήσει σε αυτά τα έγγραφα και για την όποια απορία να απευθυνθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αφού ο νόμος Ρέππα είναι διαλυτικός και καταστροφικός για το ΙΚΑ και επιτρέπει στους Τραπεζίτες να μην πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να τον εφαρμόζει και δεν τον αλλάζει σε αυτά τα σημεία για τα οποία τον είχε και καταγγείλει παλιότερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση αυτή έχει την τόλμη να προχωρά σε τομές. Στο Ασφαλιστικό δεν χωρούν παλινωδίες. Αλλωστε, θέλω να σας θυμίσω, ότι η κυβέρνηση αυτή ουδέποτε είπε πως θα καταργήσει αυτόν τον νόμο. Ουδέποτε. Και στην προεκλογική περίοδο δεν είπε κάτι τέτοιο.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλώντας χθες στη Βουλή ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι ο θεσμοθετημένος πόρος που έχει βάλει ο νόμος Ρέππα, το 1% του ΑΕΠ, δεν αρκεί για να καλυφθούν αυτά τα ελλείμματα και ζήτησε από την κυβέρνηση να προβλέψει στον Προϋπολογισμό του 2006 βαθμιαία άνοδο αυτού του ποσού. Θα γίνει αυτό; Θα ικανοποιήσετε αυτό το αίτημα του κ. Βαρθολομαίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποιο τέτοιο αίτημα στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Παρακαλώ απευθυνθείτε εκεί.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν από δύο ημέρες ένα περιοδικό που εκδίδει η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει καλαμοκαβαλάρηδες τους διοικητές των ΔΕΚΟ@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αυτή ήταν έκφραση του κ. Σκανδαλίδη. Ηταν η πρώτη φορά που ακούστηκε.

ΒΛΑΧΟΣ: Γράφει ο κ. Σκανδαλίδης στο «Μετεξέλιξη»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, αναφερόταν σε υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Από ό,τι καταλαβαίνω, υπάρχει κάποιο δημοσίευμα για Διοικητές ΔΕΚΟ. Άλλο επίπεδο.

ΧΙΩΤΗΣ: Γι` αυτό το δημοσίευμα, τις τελευταίες δύο ημέρες, δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από την κυβέρνηση. Αντιθέτως, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις Διοικητές ΔΕΚΟ που με πρωτοβουλίες τους, τις δύο τελευταίες ημέρες προκαλούν μια αναταραχή στο κυβερνητικό έργο. Αναφέρομαι στους Διοικητές του ΙΚΑ, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Θέλω, λοιπόν, να γνωρίζω εάν η κυβέρνηση υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται σ` αυτό το περιοδικό ή αν οι συγκεκριμένοι Διοικητές είναι εναρμονισμένοι με την κυβερνητική πολιτική.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά γενικότερα τους Διοικητές των Οργανισμών, αυτοί εργάζονται καθημερινώς υπέρ του συμφέροντος του Οργανισμού, τον οποίον έχουν αναλάβει να διοικήσουν. Και βεβαίως, κρίνονται όλοι από τους αρμοδίους υπουργούς. Δεν έχει καμία αιχμή αυτό, ούτε υπαινίσσεται κάτι. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, αφού επί δύο ημέρες δεν έγινε κανένα σχόλιο, δεν θα χαλάσω την παράδοση σήμερα, τρίτη ημέρα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο κ . Βαρθολομαίος χαίρει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ακούγοντας τόσο τις δηλώσεις του κ. Εβερτ χθες, στο σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ, όσο και εσάς σήμερα, απ` ό,τι αντιλαμβάνομαι, πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους παρεξήγηση, διότι άλλα λέει ο κ. Εβερτ, άλλα εσείς, η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, ο κ. Εβερτ λέει κάτι άλλο. Μάλλον είναι παρεξήγηση, λοιπόν. Σκέφτεται ο Πρωθυπουργός να καλέσει τον πρώην Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να του εξηγήσει ακριβώς ποιο είναι το πλάνο της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση. Δεν έχετε κατανοήσει σε βάθος το θέμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τώρα, μέσα στην «σοσιαλμανία» σας, αφού χτυπάτε τα κλαμπ των προνομιούχων, άκουσα τον Πάνο Παναγιωτόπουλο να λέει σε μία εκπομπή ότι θα ήταν υπέρ του να μπουν και οι βουλευτές στο ΙΚΑ. Πώς το βλέπετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω, αρμόδιος υπουργός είναι. Εχει καλύτερη γνώμη από εμένα. Δεν το γνωρίζω, δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο, ούτε μπορώ να σχολιάσω κάτι τέτοιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το Ασφαλιστικό είναι ανοικτό ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το Ασφαλιστικό, για το οποίο έχουμε κάνει πολύ λόγο σ` αυτή την αίθουσα, δεν είναι ανοιχτό. Είναι ένα θέμα το οποίο συζητούν με δική τους πρωτοβουλία οι κοινωνικοί εταίροι. Η ΟΚΕ έχει αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία και συνεχίζεται αυτός ο διάλογος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο κλαμπ των προνομιούχων στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός περιλαμβάνονται και οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες και ποιες θυσίες τους ζήτησε; Διότι δεν έχω ακούσει τον Πρωθυπουργό να ζητάει θυσίες από αυτές τις ευγενείς τάξεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει σειρά προνομίων, τα οποία είναι σε βάρος των υπολοίπων πολιτών. Όπως γνωρίζετε, η ισονομία και η ισοπολιτεία που προβλέπονται από το Σύνταγμά μας, πρέπει να είναι κανόνας και οδηγός κάθε κυβέρνησης. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό το είπατε στον κ. Βουρλούμη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν χρειάζεται να το πω. Το Σύνταγμα είναι δημόσιο κείμενο. Οφείλουν να το γνωρίζουν όλοι οι Ελληνες.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, επειδή λέτε για ισοπολιτεία. Τον πήρατε τηλέφωνο τον κ. Βουρλούμη, μετά από αυτά που είπε χθες, ότι «ξέρετε, κύριε Βουρλούμη, πρέπει να διαγράψετε και τους λογαριασμούς άλλων πολιτών»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα προηγουμένως στο ερώτημά σας. Αφού το θέτετε και πάλι, σας ξαναλέω ότι ετέθη το θέμα με επιστολή του κ. Βουρλούμη στην Πρόεδρο της Βουλής. Η Πρόεδρος της Βουλής έχει προβεί σε σχετική δήλωση. Το συγκεκριμένο θέμα αφορά συνολικά τη Βουλή των Ελλήνων, δεν αφορά αποκλειστικά την κυβέρνηση ή τους κυβερνητικούς βουλευτές. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Αφορά, όμως, και την κυβέρνηση. Είναι ηθικής τάξεως θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο είναι το «ηθικής τάξεως» θέμα;

ΒΛΑΧΟΣ: Ότι ο Διοικητής του ΟΤΕ, ενός Οργανισμού που είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο, διαγράφει τα χρέη βουλευτών, ενώ, εάν ένας πολίτης δεν πληρώσει εγκαίρως το λογαριασμό του, ο ΟΤΕ του το κόβει. Αυτό είναι δίκαιο;

Αυτό είναι ηθικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού προκύπτει ότι διαγράφονται τα χρέη;

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Βουρλούμης το είπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βουρλούμης έχει στείλει μία επιστολή στην κ. Μπενάκη, σχετικά με το πώς θα διευθετηθεί το χρέος με τη Βουλή. Η κ. Μπενάκη την έχει παραδώσει στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και διεξάγεται συζήτηση. Σας είπα προηγουμένως ότι υπάρχει ολόκληρη συζήτηση και από άλλους Οργανισμούς, άλλες ΔΕΚΟ, για χρέη που παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση από το παρελθόν. Δεν έχει κλείσει το θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι σημαίνει όμως αυτό; Ότι μπορεί να τα διαγράφει ο κ. Βουρλούμης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σημαίνει ότι δεν έχει κλείσει το θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: @Αρα, δηλαδή, θα κληθούν να δώσουν τα χρήματα οι βουλευτές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν υπάρχει κάποιος που να έχει ξεπεράσει αυτό το οποίο επιτρέπεται από τους κανονισμούς της Βουλής, θα το χειριστεί η Βουλή όπως πρέπει. Δεν μπορώ να σας πω εγώ, σήμερα, τι θα γίνει. Είναι σε εξέλιξη το θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Λογικά, θα πρέπει ο κ. Βουρλούμης, εφόσον κάποιοι χρωστάνε το λογαριασμό τους, να δώσει εντολή να κόψουν τα τηλέφωνα, όπως γίνεται με τους απλούς πολίτες, στη λογική της ισονομίας και της ισοπολιτείας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι η επιμονή σ` αυτό το θέμα, δεν ωφελεί σε τίποτα περισσότερο από το να συζητάμε κάτι που έχει ήδη απαντηθεί από την πρώτη κιόλας ερώτηση. Σας λέω ότι το θέμα αυτό είναι σε εξέλιξη, δεν έχει κλείσει -κακώς νομίζετε ότι έχει κλείσει- και παρακαλώ απευθυνθείτε στην Πρόεδρο της Βουλής για οποιεσδήποτε άλλες διευκρινίσεις.

ΧΙΩΤΗΣ: Για το ωράριο των καταστημάτων που συζητήθηκε σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή, θα ήθελα να ρωτήσω: Επειδή οι αντιδράσεις που υπάρχουν από τους εμπορικούς συλλόγους σχεδόν όλης της χώρας είναι σημαντικές, θα ήθελα να ξέρω αν το πλαίσιο που συμφωνήσατε σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή θεωρείται για σας αδιαπραγμάτευτο ή αν κατά τη διαδικασία κύρωσής του από τη Βουλή θα συζητήσετε κάποιες @έστω ελαφρές- τροποποιήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν γίνει συζητήσεις με τους εμπορικούς συλλόγους όλης της χώρας, με τα Εμπορικά και Βιοτεχνικά Επιμελητήρια. Εχει υπάρξει σειρά διαβουλεύσεων. Αυτές είναι οι προτάσεις και οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

ΧΙΩΤΗΣ: Ωστόσο, αποκλείετε, δεν συζητάτε πλέον ένα διάλογο της τελευταίας στιγμής για να αμβλυνθούν αυτές οι αντιδράσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν γίνει ήδη πολλοί διάλογοι και επί σειρά μηνών. Αυτές είναι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή ο Πρωθυπουργός επέκρινε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι υποκινεί τις απεργίες και επειδή στις απεργίες πρωταγωνιστούν και στελέχη της ΔΑΚΕ, μήπως η κυβέρνηση σκέπτεται να πάρει κάποια μέτρα γι` αυτό το φαινόμενο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε στη Βουλή αυτό το οποίο είχε πει ο κ. Παπανδρέου πριν από λίγες ημέρες. Αν το διαβάσετε από τα Πρακτικά της Βουλής, θα διαπιστώσετε ότι ο κ. Παπανδρέου με σαφή τρόπο, ουσιαστικά δήλωσε ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ, θα υποκινήσει απεργίες, όπου είναι αντίθετο με την κυβερνητική πολιτική. Αυτό στηλίτευσε ο Πρωθυπουργός. @Αρα, λοιπόν, δεν ισχύει το ερώτημα όπως το θέσατε. Ισχύει αυτό που σας λέω τώρα. Κατά τα λοιπά, ο συνδικαλισμός για εμάς, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ -από ότι σαφώς φαίνεται πλέον- είναι ακηδεμόνευτος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και πού είναι το κακό ένα πολιτικό κόμμα @μπορεί να είναι το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να είναι το ΚΚΕ αύριο- να συμφωνεί με απεργιακές κινητοποιήσεις που κάνουν κάποιοι συνδικαλιστές, εργαζόμενοι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος είπε ότι είναι κακό να συμφωνεί; Σας είπα εγώ κάτι τέτοιο;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτό κατάλαβα απ` όλη τη συζήτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλάβατε καλά, τότε. Αυτό που είπα εγώ, επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου στη Βουλή, είναι ότι ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως θα υποκινήσει απεργίες το ΠΑΣΟΚ. Άλλο, λοιπόν, να συμφωνεί κάποιος με συνδικαλιστικά αιτήματα και άλλο να υποκινεί αυτός απεργίες και μάλιστα ένα μεγάλο κοινοβουλευτικό κόμμα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μήπως υποκινεί και τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Περιμένετε απάντηση στο ερώτημά σας;

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Γιατί όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πάρετε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα κινήσετε κάποια εξεταστική επιτροπή κατά του «ακατονόμαστου υπουργού» ο οποίος υλοποίησε τη σύμβαση του ΠΑΣΟΚ για τα ΤΟΡΜΙ-1, τα οποία κατήγγειλε κάποτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θέλετε να είστε σαφής. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε με τη φράση «ακατονόμαστου υπουργού».

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μας απαγορεύει η ΕΣΗΕΑ να πούμε το όνομά του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε μην κάνετε ερωτήσεις. Εάν σας απαγορεύει η ΕΣΗΕΑ να αναφερθείτε στο πρόσωπο ενός υπουργού, μην κάνετε ερωτήσεις.

Ευχαριστώ πολύ.

Η καθιερωμένη πολιτική ενημέρωση θα επαναληφθεί τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 23 June 2005 - 15:05:14 UTC