Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-06-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

O Πρωθυπουργός, αύριο στις 12:30, θα έχει συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υπουργό Επικρατείας της Σαουδικής Αραβίας κ. Αμπντουλάχ Μπιν Αχμέτ Ζεϊνάλ Αλί Ρεντά.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Αντικείμενο συζήτησης ήταν θέματα αγροτικής πολιτικής. Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μπασιάκος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου προέβη σε αναλυτικές δηλώσεις, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, σήμερα ή αύριο, στους συντάκτες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για την κατάσταση που δημιουργήθηκε το πρωί έξω από την Εξαρχεία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΒΛΑΧΟΣ: Εισέβαλαν μέσα, σπάσανε τις κλειδαριές και κατέλαβαν το χώρο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι κατακριτέα οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια, όπως αυτή που περιγράφετε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει το ασφαλιστικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει αυτό που σας έχω πει σε αυτή την αίθουσα και την προηγούμενη εβδομάδα. Το επανέλαβε χθες και ο κ. Αλογοσκούφης. Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μια συζήτηση, πριν από περίπου δύο μήνες, με την ΟΚΕ, η οποία και ανέλαβε πρωτοβουλία να συζητήσει με όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο -όπως σας είχα πει και τότε- πρέπει όλοι να προετοιμαζόμαστε. Ισχύουν όσα είχαμε πει και δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης είπε πάντως χθες ότι δεν θα γίνει διάλογος μόνο στο πλαίσιο της ΟΚΕ αλλά και στη Βουλή και γενικότερα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άρα ανοίγει ο διάλογος για το ασφαλιστικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποτέ δεν κρύψαμε ότι ανοίγει ο διάλογος. Είπαμε ότι δεν τίθεται θέμα Ασφαλιστικού τώρα. Θα σας παρακαλούσα να διαβάσετε την αναλυτική αναφορά την οποία έκανε, χθες, ο κ. Αλογοσκούφης, καθώς και τις αναφορές που έκανα κι εγώ πριν από λίγο καιρό εδώ, γιατί δίνουν απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματά σας. Η αναφορά καταλήγει με το θέμα του διαλόγου: Ο διάλογος θα απαιτήσει χρόνο που ξεπερνά την κυβερνητική θητεία. Άρα ισχύουν όσα έχουμε πει μέχρι τώρα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η φιλολογία σας περί διαπλοκής και διαπλεκόμενων προεκλογικά, μας είχε κάνει όταν εκτοξεύθηκε και η φράση «νταβατζήδες», να πιστέψουν ότι οι διαπλεκόμενοι ήταν οι «νταβατζήδες». Με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τις χθεσινές στον ΟΠΑΠ, βλέπουμε ότι οι «νταβατζήδες» τελικά ήταν τα κλάμπ των προνομιούχων όπως οι τραπεζοϋπλάλληλοι και όχι οι διαπλεκόμενοι. Είναι έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τότε γιατί ισχύει η ρήση Ορφανού ότι θα μπούνε οι ελληνικές ομάδες στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ, αφού το ΣΤΟΙΧΗΜΑ το διαχειρίζεται η INTRALOT κάτι που εσείς το είχατε απορρίψει, το είχατε διαψεύσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην πολιτική ενημέρωση της 1ης Ιουνίου 2005 είχαμε συζητήσει αναλυτικά το θέμα. Θα σας παρακαλούσα να την αναζητήσετε για να δείτε τι ακριβώς έχω δηλώσει.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή έχω μπροστά μου το briefing της 01/06, θα ήθελα να πάω όμως λίγο αργότερα. Στις 26/11/1999, όταν ο Πρωθυπουργός υπογράφει πρώτος, μαζί με όλη την κοινοβουλευτική ομάδα την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής γι` αυτό το θέμα. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: Η ανακήρυξη της INTRALOT σε ανάδοχο εταιρεία για την εκτέλεση του έργου προκαλεί τεράστιο θέμα αναξιοπιστίας στον υπό καθιέρωση αθλητικών στοιχημάτων καθώς ο κύριος μέτοχός της συμβαίνει να είναι ιδιοκτήτης ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, αγώνες των οποίων πιθανότατα θα συμπεριληφθούν και στα δελτία στοιχήματος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανε ακριβώς την ίδια ερώτηση, πριν από 22 ημέρες ο κ. Βλάχος και έχει πάρει απάντηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως μπορείτε να επαναλάβετε την απάντηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να δείτε το briefing.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω την απάντηση που δώσατε στον κ. Βλάχο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αναφορά στο κείμενο που διαβάσατε, καθώς και η απάντηση μου επισημαίνουν δύο πράγματα: Το ασυμβίβαστο και αυτό επισημαίνεται και χθες -ως δεύτερο το λέω αυτό- στην ανακοίνωση του ΟΠΑΠ. Δεν αλλάζει τίποτε από τότε.

ΒΛΑΧΟΣ: Που σημαίνει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα αρχίσει η διαδικασία αυτή θα υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της εταιρείας που διαχειρίζεται το ΣΤΟΙΧΗΜΑ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είχα πει και τότε υπάρχουν δύο μελέτες: Η μία μελέτη έχει ολοκληρωθεί. Η δεύτερη μελέτη είναι σε εξέλιξη. Σας έλεγα τότε, ότι μελετάται η σταδιακή εισαγωγή των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος στο «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» κ.λπ. Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Βλάχου, καθώς και του κ. Σιδέρη, επεσήμανα ότι θα γίνει -αν τελικώς γίνει, αν εκτιμηθεί ότι είναι προσοδοφόρο για τον Οργανισμό- εφόσον προχωρήσει και η δεύτερη μελέτη και έχει λάβει απόφαση επί του δεύτερου θέματος δηλαδή να αναλάβει τη διαγωνιστική διαδικασία ο ίδιος ο ΟΠΑΠ. Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πω, αναρωτιόμουν τότε. Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε χθες ότι αναλαμβάνει ο ίδιος τη διαγωνιστική διαδικασία με τη λήξη αυτής της σύμβασης. Επίσης, ανακοίνωσε τη μελέτη για την εισαγωγή, δοκιμαστικά, κάποιων -ή κάποιας και όχι μιας συγκεκριμένης, μπορεί να είναι μια αριθμητικά ενδεχομένως, αλλά δεν θα είναι συγκεκριμένη- ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Επίσης ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι βεβαίως μελετώνται και θα καταγραφούν τα οποιαδήποτε ασυμβίβαστα υπάρχουν. Ακριβώς όπως σας το είχα πει και τότε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, ο Ολυμπιακός θα είναι στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ μέσα; Γιατί ο Κόκαλης είναι και στο ένα και στο άλλο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι Εκπρόσωπος του ΟΠΑΠ. Είμαι Εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει ορίσει το γενικό θεσμικό πλαίσιο. Σας λέω ότι μελετώνται και βεβαίως θα υπάρξει μια σειρά ασυμβιβάστων. Το ερώτημά σας θα απαντηθεί με τη δεύτερη μελέτη την οποία ετοιμάζει ο ΟΠΑΠ και θα δοθεί στη δημοσιότητα. Θα δοθεί δηλαδή το κείμενο εκείνο το οποίο θα λέει: Επιτρέπεται διαγωνιστική διαδικασία, ας πούμε, για τη Eurovision -γιατί θα περιλαμβάνει και καλλιτεχνικά γεγονότα- για το πόλο, για μία σειρά άλλων αθλημάτων. Μην εστιάζουμε μόνο στο ποδόσφαιρο. Στο ποδόσφαιρο, σε άλλα αθλήματα και οπουδήποτε αλλού, θα υπάρξει μια σειρά από ασυμβίβαστα. Αυτά τα ασυμβίβαστα θα καταγραφούν. Η πρώτη μελέτη για την οποία σας μιλούσα τότε, ολοκληρώθηκε. Η δεύτερη μελέτη θα ολοκληρωθεί και αυτή και θα καταγραφούν τα ασυμβίβαστα τα οποία θα σας ανακοινωθούν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή το όραμα και το όνειρο του Πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή, ήταν να αναλάβει το κράτος, να διαδώσει τον τζόγο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το εντελώς αντίθετο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, με συγχωρείτε αν σας@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας συγχωρώ σίγουρα. Ούτως ή άλλως δεν θεωρώ ότι οι ερωτήσεις υποβάλλονται εδώ για να επιτιμήσουν εμένα ή την κυβέρνηση. Υποβάλλονται για να κάνετε τη δουλειά σας καλύτερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το πρότυπο που δίδει προς την κοινωνία και τη νεολαία είναι να το ρίξουν στον τζόγο για να δουν καλύτερες μέρες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το εντελώς αντίθετο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί αντίθετο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι ούτως ή άλλως η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Όταν λοιπόν, πιστεύει η κυβέρνηση ότι ο τζόγος δεν μπορεί να είναι αντικείμενο δραστηριότητας του κράτους, αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι διαδικασίες που γίνονται τώρα είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που περιγράψατε εσείς.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Επ` αυτού. Δεν καταλαβαίνω τη συλλογιστική σας. Λέτε ότι γίνεται το αντίθετο γιατί η ιδιωτικοποιείται ο ΟΠΑΠ. Τότε αν δώσετε άδειες σε πάρα πολλές ιδιωτικές εταιρείες σημαίνει ότι δεν ενισχύετε τον τζόγο; Δηλαδή, το ζήτημα είναι αν το κάνει το κράτος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα για το κράτος, ρωτήθηκα για την κυβέρνηση. Και απάντησα για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση@

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μα η κυβέρνηση δίνει τις@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @να ορίζει το θεσμικό πλαίσιο. Όταν λοιπόν, η ερώτηση του συναδέλφου σας ήταν συγκεκριμένα για το αν η κυβέρνηση προωθεί το τζόγο, πήρε απάντηση. Αν θέλετε να κάνετε άλλη ερώτηση, ευχαρίστως να σας απαντήσω.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι, η ερώτηση ήταν πολύ συγκεκριμένη. Το αν δώσει, δεν έχει σημασία αν ασκείται από μια κρατική εταιρεία ο τζόγος ή όχι, αλλά αν δώσει η κυβέρνηση σε ιδιωτικές εταιρείες τη δυνατότητα να ασκούν τζόγο, τότε συγνώμη, το προωθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επί της αρχής@

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μα και τα φρουτάκια, όταν είχε γίνει η όλη ιστορία τότε, και είχε αντιδράσει η Νέα Δημοκρατία έντονα, δεν θα τα έκανε το κράτος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επί της αρχής, όπως το θέτετε, μπορεί να έχετε δίκιο. Ας δούμε όμως την πραγματικότητα. Ποια είναι η πραγματικότητα; Θέλουμε μια χώρα στην οποία δεν θα υπάρχει, κανενός είδους τέτοιο παιχνίδι; Αν αυτό επιθυμούμε, είναι ένα άλλο ζήτημα. Όλες οι χώρες, όπως γνωρίζετε, χρησιμοποιούν τέτοιου είδους μέσα για να έχουν έσοδα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι, εμένα μου αρέσει ο τζόγος. Εσείς τον καταγγέλλετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα δεν μου αρέσει. Δεν έχει, όμως, καμία σημασία αυτό, είναι προσωπικές εκτιμήσεις περί γούστου. Αλλά, είναι ένα ζήτημα, το οποίο ισχύει σε όλο τον κόσμο. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να οριζει θεσμικό πλαίσιο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η σειρά των ασυμβιβάστων που θα τεθούν τώρα, ισχύουν μόνο μέχρι το διάστημα που ισχύει και η σύμβαση με την INTRALOT@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι βέβαια.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: @ Ή θα ισχύει και μετά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπάρχει μια σειρά από ασυμβίβαστα, τα οποία θα ισχύσουν @αυτά θα σας ανακοινωθούν από τον ΟΠΑΠ, όταν θα είναι έτοιμη η μελέτη του- και θα δημιουργηθούν κανόνες αντικειμενικής λειτουργίας αυτού του νέου παιγνίου.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και αν μετά το διαγωνισμό του 2007 πάρει το παιχνίδι ένας επιχειρηματίας που δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο, όση έχει τώρα ο επιχειρηματίας της INTRALOT, θα ισχύουν και πάλι τα ασυμβίβαστα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου ζητάτε να σας απαντήσω κάνοντας τη δουλειά της Επιτροπής η οποία θα αποφασίσει για τα ασυμβίβαστα. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι και Υπουργός Πολιτισμού. Θέλει να συνδέσει αυτή του την ιδιότητα, με την εισαγωγή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο τζόγο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας. Αν εννοείτε ότι κακώς όλα αυτά τα χρόνια δίνονται χρήματα υπέρ της προώθησης του πολιτισμού από τα χρήματα που κερδίζει ο ΟΠΑΠ, να το πείτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι άλλο αυτό και άλλο να βάζει κανείς καλλιτεχνικά γεγονότα..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός και αν δεν γνωρίζετε, ότι εδώ και πολλά χρόνια, πολλά από τα χρήματα που βοηθούν τις πολιτιστικές δραστηριότητες αυτού του τόπου, προέρχονται από τον ΟΠΑΠ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βεβαίως το γνωρίζουμε, αλλά είναι διαφορετικό αυτό και διαφορετικό τα ίδια τα γεγονότα να μπαίνουν στον τζόγο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε «τα ίδια τα γεγονότα». Γεγονός δεν είναι ένας ποδοσφαιρικός αγώνας στο ΠΡΟ-ΠΟ; Δεν είχαμε 1,2,Χ στο ΠΡΟ-ΠΟ και το έχουμε ακόμα;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν είναι καλλιτεχνικό γεγονός@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΡΟ-ΠΟ, λοιπόν, το λαχείο αποφέρουν έσοδα. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτά τα έσοδα, όπως γνωρίζετε, πηγαίνει υπέρ της προώθησης του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΟΠΑΠ. Αυτό είναι γνωστό, χρόνια τώρα, σ` αυτό τον τόπο.

ΒΛΑΧΟΣ: Μια και είμαστε σ` αυτό το πνεύμα, εσείς τι στοίχημα θα βάζατε; Θα αποσύρει την τροπολογία ο κ. Εβερτ ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω βάλει μέχρι τώρα κανένα στοίχημα. Μη με βάζετε σ` αυτό τον πειρασμό.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι. Τι θα λέγατε λοιπόν για την τροπολογία; Θα την αποσύρει ο κ. Εβερτ ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Ρωτήστε τον κ. Εβερτ.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς τον ρωτήσατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα τον πάρετε τηλέφωνο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν έχετε περιέργεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσετε και να μας πληροφορήσετε αύριο ποιες ήταν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του Υπουργού Πολιτισμού και των δύο Υφυπουργών που τους εμπόδισαν να παρευρεθούν στην κηδεία του Μανόλη Αναγνωστάκη, χθες. Διότι θεωρώ ότι η προσφορά της κηδείας δημοσία δαπάνη προφανώς δεν έχει να κάνει με τα έξοδα μιας κηδείας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο σεβασμός και η τιμή σε μια προσωπικότητα που φεύγει δεν αποδεικνύεται αποφασιστικά, καθοριστικά και πάντως τελικά με το να συμμετάσχει κάποιος στην εξόδιο ακολουθία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Με τη φυσική παρουσία πάρα πολύ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο σεβασμός αποδεικνύεται από το πόσο σέβεσαι το έργο ενός πνευματικού ανθρώπου και από το πόσο κάποιος αντιλαμβάνεται την απώλεια. Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Μανόλη Αναγνωστάκη, προέβη σε δήλωση για τη μεγάλη αυτή απώλεια πιστεύω πως αποδεικνύει ότι ο νυν Πρωθυπουργός και Υπουργός Πολιτισμού και αντιλαμβάνεται και σέβεται την προσωπικότητα του αποθανόντος.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Συγγνώμη, ποιος είναι ο λόγος της φυσικής παρουσίας των Υπουργών, λοιπόν, στις λοιπές κηδείες, αν νοερά εκφράζουν μόνο την τιμή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θέλετε να το συζητήσουμε κοινωνιολογικά, πολιτισμικά, ιστορικά η παρουσία είναι ένα κομμάτι της τιμής. Δεν είναι όμως όλη η τιμή.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κατά την εκτίμησή σας, λοιπόν, δεν υπάρχει πρόβλημα από το γεγονός ότι δύο υφυπουργοί Πολιτισμού δεν παραβρέθηκαν, χθες, στην κηδεία του Αναγνωστάκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν υπάρχει πρόβλημα. Αυτό μου απαντάτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω απαντήσει. Σας είπα ότι η τιμή σε ένα πρόσωπο που φεύγει δεν αποτείεται μόνο με τη φυσική παρουσία. Αυτό, επαναλαμβάνω, ιστορικά, κοινωνιολογικά, πολιτισμικά είναι κάτι που το γνωρίζουν όλες οι κοινωνίες από τους κλασικούς χρόνους, για να μην πω από τους προϊστορικούς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με τις χθεσινές τροπολογίες του κ. Αλογοσκούφη στη Βουλή μπορείτε να μας διευκρινίσετε μέχρι πότε διευκολύνονται οι Τράπεζες να πληρώσουν τις υποχρεώσεις στο Επικουρικό μέχρι το 2035, 2045 ή μέχρι τον αιώνα τον άπαντα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

ΒΛΑΧΟΣ: Μου λένε όλοι ότι είναι πάρα πολύ επιχειρηματίες@.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοι είναι αυτοί οι «όλοι» που σας το λένε;

ΒΛΑΧΟΣ: Γνωστοί και φίλοι. Την Πέμπτη τελειώνει η απεργία των Τραπεζών και το Υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει την Παρασκευή, δηλαδή μέσα σε 24 ώρες, να αποδώσουν το ΦΠΑ. Ολος αυτός ο κόσμος μπορεί να τρέχει την Παρασκευή το πρωί να πάρει τα χρήματα από την Τράπεζα για να πάει να καταθέσει το ΦΠΑ, σε μια ημέρα μέσα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλετε να ρωτήσετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Αν η κυβέρνηση σκέπτεται να δώσει μια περαιτέρω παράταση@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ειλικρινώς δεν το γνωρίζω. Παρακαλώ απευθυνθείτε στο Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας για να δώσει απάντηση στο ερώτημά σας. Είναι ένα σημαντικό θέμα, για το οποίο όμως δεν μπορώ να σας απαντήσω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης, χθες, έκανε μια παρέμβαση με την οποία στήριξε την κυβέρνηση. Μάλιστα το απόγευμα βγήκε και στο κεντρικό Δελτίο του Alpha και είπε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τη δική του πολιτική. Ανησυχεί αυτή την παρέμβαση την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα, χθες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μήπως φέρει κακοτυχία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα, χθες, σε αντίστοιχη ερώτηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπήρξε η χθεσινή συνέντευξή του γι` αυτό την επανέφερα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι δεν σχολιάζω τις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού και Επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Χθες, υπήρξε μια συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κ. Μπακογιάννη, η οποία μετά το πέρας της συνάντησής της μας είπε ότι το βασικό θέμα ήταν το γήπεδο του Παναθηναϊκού και η αναμόρφωση του Ελαιώνα. Ηθελα να ρωτήσω ποια είναι η θέση της κυβέρνησης πάνω σε αυτό και τι είπε ο Πρωθυπουργός που είδε ολοκληρωμένη την πρόταση της Δημάρχου και αν έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα επιτέλους για να αναμορφωθεί ο Ελαιώνας και ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει δικό του γήπεδο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα και χθες ότι μιλάμε για μια ολοκληρωμένη πρόταση που δεν αναφέρεται μόνο στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, αλλά συνολικά στην αξιοποίηση μιας περιοχής, η οποία είναι πάρα πολύ υποβαθμισμένη. Αξιοποίηση με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται και θα βοηθά το περιβάλλον και θα αναπτυχθεί πράσινο εκεί που δεν υπάρχει. Η πρόταση της Δημάρχου Αθηναίων περιλαμβάνει ακόμη την παράλληλη αξιοποίηση των δύο αυτών χώρων που έχει σχέση με το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και τους χώρους που βρίσκονται στον Ελαιώνα. Τους έχετε επισκεφθεί και γνωρίζετε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Η πρόταση είναι ενδιαφέρουσα. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Για το δεκάλεπτο που μείνατε εσείς με τον κ. Καραμανλή και την κ. Μπακογιάννη έχετε να μας πείτε κάτι περισσότερο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Ηταν μια προκαταρκτική συζήτηση επί του θέματος.

ΒΛΑΧΟΣ: Για ποιο θέμα, προκαταρκτική για το γήπεδο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΒΛΑΧΟΣ: Συζητήσατε και τίποτε άλλο; Για τον ανασχηματισμό; Για τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη στην κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Ορκίζεστε!

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εκτός από την αξιοποίηση του Ελαιώνα, υπάρχει κάποιο deadline για την αξιοποίηση της κ. Μπακογιάννη στην κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «deadline», δεν καταλαβαίνω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εννοώ καταληκτική ημερομηνία, δηλαδή στον επόμενο@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν με ρωτάτε πότε θα γίνει ανασχηματισμός, έχω απαντήσει πολλές φορές στο ερώτημα. Ισχύει η απάντησή μου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, εγώ ρωτάω στον επόμενο ανασχηματισμό όποτε γίνει, οψέποτε και αν γίνει η κ. Μπακογιάννη θα είναι στην κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω!

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας είπατε πριν σε ερώτηση για το αν έχει ανοίξει το Ασφαλιστικό ή όχι ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε και μάλιστα αναφερθήκατε στη φράση που είπε ο κ. Αλογοσκούφης στη Βουλή ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος από μια τετραετία. Ο κ. Αλογοσκούφης σε αυτή τη φράση είχε προσθέσει και τη λέξη πιθανόν, αφήνοντας ανοιχτό ότι μπορεί να είναι και λιγότερο από μια τετραετία. Εν πάση περιπτώσει ο κ. Αλογοσκούφης δεν είχε καλέσει ποτέ σε Διακομματική Επιτροπή για το Ασφαλιστικό και δεν είχε πει ποτέ ότι θα πρέπει αυτή η συζήτηση να γίνει και μέσα στη Βουλή. Εχει αλλάξει κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας διαβάζω τι είπε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης χθες στη Βουλή: «Ο νόμος που υποτίθεται θα έλυνε τα προβλήματα του Ασφαλιστικού του ΠΑΣΟΚ, του Ασφαλιστικού για 30 χρόνια απλώς μετέφερε τα βάρη του Ασφαλιστικού στο φορολογούμενο και τις επόμενες γενιές. Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας αυτές τις αδυναμίες έχει ήδη ζητήσει από τους κοινωνικούς φορείς και τα πολιτικά κόμματα να γίνει ένας εκτεταμένος δημόσιος διάλογος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ασφαλιστικού. Προβλήματα που με την πάροδο του χρόνου γίνονται ολοένα και πιο εκρηκτικά. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί παρά να είναι ένας διάλογος μακράς πνοής, ο οποίος θα οδηγήσει στη συνολική αναθεώρηση του 3029. Να θυμίσω ότι στις 26 Απριλίου, πριν από δύο μήνες, ζητήσαμε από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) να ξεκινήσει τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων σύμφωνα με το άρθρο 82 παράγραφος 3 του Συντάγματος. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι απαιτείται εθνικός διάλογος για το Ασφαλιστικό, ο οποίος θα πρέπει να είναι μακράς πνοής, ώστε να αποσαφηνιστούν όλες οι παράμετροι του ζητήματος, να επικαιροποιηθούν οι μελέτες που έχουν γίνει και να δημιουργηθεί μια κοινή βάση πάνω στην οποία θα αναζητηθούν οι απαραίτητες συναινέσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κομμάτων. Ο διάλογος θα απαιτήσει χρόνο που ξεπερνά την κυβερνητική θητεία». Στη συνέχεια, ο κ. Αλογοσκούφης παραθέτει μια σειρά από στοιχεία.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Με συγχωρείτε, κ. Εκπρόσωπε, ο κ. Αλογοσκούφης έχει πει «πιθανόν» τον άκουσα με τα αυτιά μου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τελείωσα, παρακαλώ περιμένετε να ολοκληρώσω την απάντησή μου. Σας διάβασα ένα απόσπασμα από την ομιλία του κ. Αλογοσκούφη. Αυτό που σας έχω πει πολλές φορές είναι ότι θα πρέπει μια σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση να προνοεί να συζητεί για το μέλλον. Εάν το Ασφαλιστικό θα έχει προβλήματα σε 10, 15 ή 20 χρόνια αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς δεν πρέπει να συζητήσει από τώρα. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος αυτός -συνήθως με κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συνέβη αυτό στο παρελθόν- είναι ότι δεν σχεδιάζει, δεν προνοεί. Εμείς, λοιπόν, ακολουθούμε τελείως διαφορετική στάση, τελείως διαφορετική πολιτική. Είναι μια πολιτική με στρατηγική στόχευση: Προνοούμε, συζητούμε. Ολες οι χώρες της Ε.Ε. συζητούν γι` αυτά τα θέματα. Εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε απέξω, γιατί αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Θα είναι ένα πρόβλημα @αν όχι για μας- για τα παιδιά μας. Ετσι, λοιπόν, ξεκίνησε αυτή η υπόθεση του διαλόγου και έτσι θα συνεχιστεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Στο πακέτο Γιαννίτση δεν είχατε πάει στη συζήτηση. Η Νέα Δημοκρατία απείχε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε αυτός ο διάλογος ήταν διαφορετικές.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν έχει καμία σημασία, διάλογο ζήτησε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και σας θυμίζω επίσης ότι η λογική με την οποία προχώρησε τότε το Ασφαλιστικό και βεβαίως η οπισθοχώρηση που σήμανε το ΠΑΣΟΚ @και προσωπικά ο κ. Σημίτης- ήταν τόσο κραυγαλέα που απέδειξε την προχειρότητα του εγχειρήματος. Το ακριβώς αντίθετο κάνουμε εμείς. Αντί να έχουμε λάβει μια απόφαση και να πούμε ελάτε να συζητήσουμε επί της αποφάσεως, ανοίγουμε το διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Λέμε στους κοινωνικούς εταίρους ελάτε να συζητήσουμε. Λέμε στα κόμματα να συζητήσουμε. Δεν λέμε, λοιπόν, ότι σε τρεις μήνες, σε έξι μήνες θα φέρουμε ένα νομοσχέδιο. Ανοίγουμε αυτό το διάλογο, γιατί είναι απαραίτητο να ανοίξει ο διάλογος, να ακουστούν όλες οι απόψεις. Η ΓΣΕΕ στην πρόσφατη έκθεσή της επισημαίνει, επίσης, την ανάγκη να ξεκινήσει διάλογος για το μέλλον του Ασφαλιστικού. Αυτό γίνεται, τίποτε περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ανοίγετε δηλαδή διάλογο με λευκό χαρτί, όπου εκεί θα κατατεθούν οι προτάσεις@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα διάλογο καταγραφής των προβλημάτων @γνωρίζουμε όλοι μας ποια είναι- από όλες τις πλευρές, αντίληψης και συναντίληψης γύρω από αυτά τα προβλήματα. Ανοίγουμε ένα διάλογο στον οποίο θα κατατεθούν στο τραπέζι ιδέες, προτάσεις, πρακτικές από άλλες χώρες. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι σε εξέλιξη ένας τέτοιος διάλογος. Προχωρούμε και σε αυτή την υπόθεση, όπως ακριβώς σας προδιέγραψα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να επαναλάβω τη δήλωση που κάνατε προεκλογικά και στη συνέχεια ως κυβέρνηση, ότι δεν τίθεται ζήτημα αύξησης ορίων ηλικίας και αύξησης εισφορών στο Ασφαλιστικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ισχύει. Ισχύει ό,τι είχαμε πει προεκλογικά.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αυτό ισχύει για το μέλλον ή εννοείτε για τώρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν εννοείτε για το 2025, δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι, εννοώ για το διάλογο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα. Αυτό που έχουμε πει προεκλογικά ισχύει. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θέλω να ρωτήσω αν είναι στο πλαίσιο του διαλόγου που ανοίγει και τα όρια ηλικίας και η αύξηση των εισφορών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο διάλογος είναι και ανοιχτός και ελεύθερος. Ξεκίνησε από τους κοινωνικούς εταίρους. Οι κοινωνικοί εταίροι καταθέτουν τον προβληματισμό. Η κυβέρνηση εξετάζει τον προβληματισμό αυτό και ζητεί από τα κόμματα να συνεισφέρουν στο διάλογο. Το προδιέγραψα, πιστεύω, με απόλυτη σαφήνεια.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ανοίγετε το διάλογο για το Ασφαλιστικό και κατά την άποψή μου καλά κάνετε. Γιατί, όμως, προδιαγράφετε ότι δεν θα ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος οπωσδήποτε μέσα σ` αυτή την τριετία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ακριβώς δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα εσπευσμένα. Μπορεί να ολοκληρωθεί και λίγο πριν την εκπνοή της τετραετίας. Δεν το αποκλείει κανένας. Μπορεί να βρεθούν συγκλίνουσες απόψεις σε χίλια δυο προβλήματα στους επόμενους 12, 14 ή 18 μήνες. Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Εκείνο όμως το οποίο λέμε εμείς, είναι ότι θα πρέπει να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, να ακουστούν όλες οι απόψεις από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, από όλα τα κόμματα, να θέσουμε το πρόβλημα στο τραπέζι. Να το αντιμετωπίσουμε επιτέλους, βλέποντάς το κατάματα και όχι με μικροκομματικές σκοπιμότητες που θα οδηγήσουν τον άλφα ή τον βήτα σε υπαναχώρηση. Τα είδαμε αυτά. Εγιναν πριν από δύο @ τρία χρόνια. Δεν πέρασε πολύς καιρός που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη μία σειρά αποφάσεων και εν συνεχεία ήρθε το κόμμα και τα πήρε όλα πίσω και έφερε τον Ν.3029 του κ. Ρέππα. Δεν πέρασε πολύς καιρός, τα θυμάστε όλοι. Εμείς, λοιπόν, προχωρούμε με μια άλλη λογική όπως σας την περιέγραψα. Με την πολιτική στρατηγικής στόχευσης. Είναι τελείως διαφορετική η προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ, τελείως διαφορετική η δική μας. Καλούμε, λοιπόν, όλους να συνεισφέρουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους σε αυτή την πολιτική.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η ερώτηση είναι, απλά, γιατί προκαταλαμβάνετε το διάλογο, έστω ως προς τη διάρκειά του ή ως προς την έκταση@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι: «Αν τελειώσει σε 12 μήνες, θα το φέρετε στη Βουλή τον επόμενο χρόνο;» κ.ο.κ. Σας λέω, λοιπόν, ότι η πρόθεση δεν είναι να προχωρήσουμε σε ένα διάστημα 6,10,22 μηνών. Η πρόθεσή μας είναι να ανοίξει αυτός ο διάλογος, να συζητηθούν χωρίς πίεση χρόνου ή άλλου είδους πιέσεις, όλα τα ζητήματα και να υπάρξει η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι λόγοι που ανοίγει το Ασφαλιστικό στην Ευρώπη είναι, είτε για να αυξηθούν τα όρια ηλικίας, είτε να μειωθούν οι συντάξεις, είτε να ιδιωτικοποιηθεί η κοινωνική ασφάλιση. Η κυβέρνηση, δηλαδή, συμμορφούμενη με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν θα κινηθεί σ@ αυτή την κατεύθυνση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο λόγος για τον οποίο ανοίγει οποιοδήποτε ζήτημα είναι όταν αντιλαμβάνεται κάποιος πως υπάρχει πρόβλημα ή πως μπορεί να υπάρξει πρόβλημα. Αλλιώς, αν δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν υπάρχει και λόγος να ανοίξει το οποιοδήποτε ζήτημα. Στο συγκεκριμένο θέμα, βλέπουμε σαφώς ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα. Μπορώ να σας δώσω στοιχεία γι` αυτό, αν θέλετε. Από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2004 @ 2007, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο αφορά τις μακροπρόθεσμες τάσεις των ασφαλιστικών δαπανών και εσόδων, προέρχεται ο πίνακας που κατέθεσε χθες ο κ. Αλογοσκούφης στη Βουλή. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτόν τον πίνακα που βασίζεται στην πιο πρόσφατη ανάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, οι δαπάνες για τις συντάξεις γήρατος θα αυξηθούν από 12,4% του ΑΕΠ το 2005, σε 17,3% του ΑΕΠ το 2030 και στο 22,6% του ΑΕΠ το 2050. Αντιστοίχως, τα έσοδα από συνταξιοδοτικές εισφορές με τις σημερινές τάσεις όπως καταγράφονται, αυξάνονται ελάχιστα: το 8,3% του ΑΕΠ το 2005 γίνεται 9% του ΑΕΠ το 2030 και 8,8% του ΑΕΠ το 2050. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι κάποιος που σκέπτεται στρατηγικά για το μέλλον και τις επόμενες γενεές πρέπει να φροντίζει, όταν τα στοιχεία αυτά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ανησυχία για το Ασφαλιστικό μετά από 15, 20 ή 30 χρόνια. Σας θυμίζω ότι η τελευταία μεταρρύθμιση για το Ασφαλιστικό, έγινε την περίοδο 1990 @ 1993. Για σκεφθείτε: Εχουν περάσει σχεδόν τα μισά χρόνια από αυτά που είχαν πει οι αναλογιστές ότι μπορεί να αντέξει αυτή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Το είπαν και οι Βρετανοί αναλογιστές που είχε φέρει ο κ. Γιαννίτσης, όταν ήταν αρμόδιος υπουργός, πριν γίνει ανασχηματισμός και πάρει τη θέση του ο κ. Ρέππας. Αυτός είναι ο λόγος. Βλέπετε, λοιπόν, ότι κάποια στιγμή θα προκύψει κάποιο πρόβλημα. Αλίμονο, λοιπόν, αν δεν το σκεφτείς και δεν σχεδιάσεις την αντιμετώπισή του.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή, ομολογείτε έμμεσα, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, ότι κινείστε στην κατεύθυνση της αύξησης των ορίων ηλικίας και της μείωσης των συντάξεων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Με ρωτάτε «γιατί ανοίγετε το θέμα» και σας εξηγώ το λόγο για τον οποίο ανοίγει ένα θέμα. Όπως εσείς κάνετε μία ερώτηση, γιατί προφανώς έχετε σκοπό να γράψετε ένα ρεπορτάζ, μία κυβέρνηση ανοίγει ένα θέμα γιατί ξέρει ότι κάποια στιγμή θα προκύψει ως πρόβλημα. @Αρα, λοιπόν, ή το σπρώχνουμε κάτω από το χαλί, κάτι το οποίο δεν κάνουμε @το κατηγορούσαμε αυτό στην προηγούμενη κυβέρνηση- ή το ανοίγουμε προς συζήτηση, προκειμένου να πορευθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε που θα επιμείνω, αλλά αυτά τα στοιχεία που παρουσιάσατε και παρουσίασε και ο κ. Αλογοσκούφης, τι προέλευση έχουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εχουν παρατηρηθεί κρούσματα κερδοσκοπίας στις τιμές των καυσίμων, με αφορμή την άνοδο. Ρωτώ αν σκέφτεται η κυβέρνηση να λάβει κάποια μέτρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα και χθες σε αυτό το ερώτημα. Ανέφερα ορισμένα πράγματα για τα καύσιμα -ο κ. Σιούφας ήδη έχει κάνει ανακοινώσεις- και σε σχέση με τις προσπάθειες για τη μείωση του ειδικού φόρου, κάτι το οποίο, όπως είπα, είναι δύσκολο και χρειάζεται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναλογικά είμαστε από τις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση σ` αυτό το χώρο, αλλά κυρίως και στην επανατοποθέτηση του θέματος του φόρου σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης. Γιατί, όπως ξέρετε, ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος ξεκινά από εκεί. Οι προσπάθειες που γίνονται από τις αρμόδιες επιτροπές ελέγχου σε μία σειρά προϊόντων είναι πολύ μεγάλες. Όχι μόνο στο πετρέλαιο, όχι μόνο στην κίνηση. Για παράδειγμα, είδατε το θέμα της ζάχαρης. Εχετε σημειώσει όλοι σας και επιτρέψτε μου να κάνω μία μικρή αναφορά σ` αυτό @το είχα πει και πριν από λίγες ημέρες- ότι το τελευταίο δίμηνο - τρίμηνο έχουμε διαρκώς θέματα τα οποία έρχονται στη δημοσιότητα από ενέργειες που κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης υπέρ της προστασίας του καταναλωτή, χτυπώντας την κερδοσκοπία και όσους κερδοσκοπούν.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Καραμανλής, σήμερα που μιλάμε, έχει περισσότερο φιλικά αισθήματα προς τον κ. Μητσοτάκη ή προς τον κ. Εβερτ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντώ. Με συγχωρείτε, αλλά μου κάνατε μία ερώτηση για τα «φιλικά αισθήματα» του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός τρέφει προς όλους φιλικά αισθήματα. Ακόμη και προς τους αντιπάλους του. Δεν διακατέχεται από αισθήματα μίσους ή αρνητικά αισθήματα και σκέψεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Συμπεριλαμβάνετε στους αντιπάλους και τον κ. Εβερτ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, μιλώ για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Δεν έχει καμία αντιπαλότητα με τον κ. Εβερτ.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση είναι η κίνηση Εβερτ για την τροπολογία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί; Είναι πρόβλημα το να πει κάποιος την άποψή του; Ο κ. Εβερτ είπε την άποψή του.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 28 June 2005 - 15:05:07 UTC