Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-08-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στην οποία συζητήθηκε το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης. Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ήδη κάνει αναλυτικές δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, στις οποίες και σας παραπέμπω.

Ο πρωθυπουργός αύριο στις 09.30 θα έχει συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη και στις 10.00 με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπήρχαν παράπονα του κ. Αβραμόπουλου για την βοήθεια που έπρεπε να δώσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ σε διάφορα θέματα ανάλογα με την τουριστική ανάπτυξη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Το εντελώς αντίθετο. Ένα θέμα που συζητήθηκε και αφορούσε το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρά με πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων. Πιστεύουμε ότι έως την άνοιξη θα έχει ανακοινωθεί ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά σε ζητήματα χωροταξίας. Δεν θέλω να πω περισσότερα. Προβλήματα ετών αντιμετωπίζονται με πολύ καλή συνεργασία και κοινές αντιλήψεις μεταξύ των δύο υπουργείων.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή πιστεύετε ότι αυτή η συνεργασία από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ, προχωρά σε ικανοποιητικό ρυθμό ή είναι μια συνεργασία που καθυστερεί, που θα μπορούσε να ήταν καλύτερη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προχωρά σε απολύτως ικανοποιητικό βαθμό όπως δήλωσε, άλλωστε, και ο ίδιος ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αβραμόπουλος.

ΒΛΑΧΟΣ: Εμένα με ενδιαφέρει εάν ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος, δεν με ενδιαφέρει ο κ. Αβραμόπουλος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν μιλάμε για το ίδιο θέμα, υπάρχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες στην Πράγα, ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν αυτή η εφαρμογή, πρέπει κατά την ελληνική κυβέρνηση να γίνει πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου. Εάν θα πρέπει δηλαδή τα τουρκικά λιμάνια και τα τουρκικά αεροδρόμια, να ανοίξουν στα πλοία και στα αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω στη δήλωση του Πρωθυπουργού Επίσης θα ήθελα να σας θυμίσω ότι υπάρχει μια σειρά διαβουλεύσεων και συζητήσεων στα αρμόδια όργανα τις επόμενες εβδομάδες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είστε σε θέση να μας ανακοινώσετε πόσα κονδύλια διατέθηκαν μέχρι σήμερα για τη διαφήμιση της χώρας στο εξωτερικό; Και αν τελικά έχετε εσείς σαν υπουργός Επικρατείας ευθύνη της διανομής αυτών των κονδυλίων για τη διαφήμιση και αν έχει γίνει κάποιος προγραμματισμός για του χρόνου, για το πόσα χρήματα θα διατεθούν γι@ αυτό το σκοπό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω στο ζήτημα της ευθύνης, γιατί ίσως δεν το έχετε παρακολουθήσει λεπτομερώς, επειδή δεν είστε ο αρμόδιος συντάκτης που ασχολείται με αυτά τα θέματα, γι@ αυτό και με ρωτάτε. Όπως θυμάστε είχε συναποφασιστεί πέρυσι στην Κυβερνητική Επιτροπή μια συνεργασία η οποία και έγινε μεταξύ των Υπουργείων Οικονομίας, Τουριστικής Ανάπτυξης και των Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης για τη στρατηγική της διαφήμισης. Αναλύθηκε η διαφήμισή μας και προχώρησε πολύ γρήγορα. Για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος έκανε διαφήμιση από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν στο παρελθόν η διαφήμιση της τουριστικής προβολής της χώρας στο εξωτερικό γινόταν Μάρτιο, Απρίλιο ή καμιά φορά και μέσα στο καλοκαίρι του ίδιου χρόνου. Αντιστοίχως θα προχωρήσουν τα προγράμματα και για την επόμενη τουριστική σεζόν. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την απόδοση αυτών των προγραμμάτων. Σε ό,τι αφορά λεπτομέρειες γι@ αυτά τα ζητήματα ή γι@ αυτά που ρωτήσατε και είναι σοβαρά ζητήματα, μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Αβραμόπουλο. Υπάρχουν διαγωνισμοί που είναι δημόσιοι, όπως ξέρετε -ίσως δεν τους παρακολουθείτε- όταν αυτοί οι διαγωνισμοί προκηρύσσονται καταγράφονται στις εφημερίδες, με συγκεκριμένους κανόνες για το ποιες εταιρείες αναλαμβάνουν τη διαφημιστική καμπάνια. Εφόσον έχετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρακαλώ να ανατρέξετε στις εφημερίδες που έχουν δημοσιευτεί -ίσως και στην εφημερίδα που εργάζεστε να έχουν δημοσιευτεί αυτές οι προκηρύξεις- και να απευθυνθείτε για ότι περαιτέρω στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εγώ ρώτησα απλά για τα κονδύλια. Αυτό ήταν το ενδιαφέρον, να δω@..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά καταγράφονται στους διαγωνισμούς.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αν συνεχιστεί η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, ή αν παραμείνει σ@ αυτά τα υψηλά επίπεδα που βρίσκεται σήμερα, για να μην μιλάμε με το αν εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο αυξήσεων σε δημόσιες συγκοινωνίες κλπ, το συζητά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι βιομήχανοι προανήγγειλαν ότι θα μετακυλήσουν στους καταναλωτές δηλαδή στα λαϊκά εισοδήματα τα βάρη της πετρελαϊκής κρίσης, της κερδοσκοπίας των πολυεθνικών πετρελαίων κατ@ εμέ, η κυβέρνηση θα παρακολουθεί απαθής αυτή τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν εννοείτε γιατί η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου διεθνώς @@.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι δεν εννοώ αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @Αν αυτό είναι το ερώτημά σας δεν χρειάζεται καν να απαντηθεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι βιομήχανοι είπαν ότι θα μετακυλήσουν τα βάρη αυτής της πετρελαϊκής κρίσης@..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας θυμίσω μια χαρακτηριστική περίπτωση, την ανέφερα μάλιστα και σ@ αυτή την αίθουσα, όταν ειπώθηκε σχεδόν απειλητικά ή «εκδικητικά» από κάποια ομάδα επιχειρηματιών ότι θα προχωρούσε στη μετακύληση βαρών στον καταναλωτή, θυμάστε πολύ καλά την άμεση αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Σιούφα και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν. Μιλάω για τα σούπερ μάρκετ, για να σας το θυμίσω, εάν το ξεχάσατε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και τώρα συνεχίζουν τα σούπερ μάρκετ τις ανατιμήσεις κανονικά. Μια φραστική απειλή δεν φθάνει. Αυτό θέλω να πω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν απειλεί κανέναν. Δεν ήταν απειλή. Ήταν η υποχρέωση που έχει η Πολιτεία να μπορέσει να βοηθήσει τον Έλληνα καταναλωτή ώστε να μην πέφτει θύμα κερδοσκοπίας. Και αυτό γίνεται και με πρόστιμα που επιβλήθηκαν και με συνεχείς εικοσιτετράωρους ελέγχους.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας άκουσα πριν από λίγο να υπερηφανεύεστε ότι η Ελλάδα έκανε εγκαίρως διαφήμιση στο εξωτερικό με τα χρήματα του ελληνικού λαού, όπως και πράγματι έγινε, όμως έρχονται οι τουρίστες και διαπιστώνουν την πολύ κακή έως άθλια εικόνα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Ηδη, διαβάζουμε και σε διάφορες εφημερίδες ότι υπάρχει σε εξέλιξη εκβιασμός από ορισμένους ακτοπλόους. Μάλιστα, θυμάμαι σε μια περιοδεία προεκλογικά του κ. Καραμανλή στα Δωδεκάνησα όλοι ένα πράγμα του είχαν ζητήσει, να κάνει κάτι με την ακτοπλοϊα στα Δωδεκάνησα. Ο Πρωθυπουργός θα κάνει κάτι με την ακτοπλοϊα ή θα περιμένει η κυβέρνηση τους ακτοπλόους να εκβιάζουν και να διασύρουν διεθνώς την εικόνα της Ελλάδας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως δεν απειλεί μια κυβέρνηση -και έτσι πρέπει να γίνεται με κάθε κυβέρνηση- έτσι και μια κυβέρνηση δεν πρέπει να εκβιάζεται. Θέλω να σας θυμίσω ότι έχουν υπάρξει αναλυτικές δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Κεφαλογιάννη, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό. Εχει υπάρξει μια σειρά μέτρων που έλαβε ο αρμόδιος υπουργός. Επίσης, επιβλήθηκαν πολλά πρόστιμα σε εταιρείες, οι οποίες δημιούργησαν προβλήματα στον κόσμο που ήθελε να ταξιδέψει στα νησιά. Προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν, δεν λύθηκαν όλα. Η προσπάθειά μας είναι να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Επίσης, η προσπάθειά μας είναι να σέβονται όλοι όπως οφείλουν και να παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν με πλοίο. Εχετε δίκιο ότι βλάπτεται η τουριστική εικόνα μας από μικρά ή μεγαλύτερα γεγονότα. Ενα μικρό γεγονός καθυστέρησης που οφείλεται σε κακό προγραμματισμό της εταιρείας ή εικόνες που παρατηρούνται σε πολλά τουριστικά μέρη με σκουπίδια στους δρόμους, είναι θέματα που βλάπτουν τον ελληνικό τουρισμό. Ευτυχώς, η Πολιτεία επαγρυπνεί. Ευτυχώς αρκετοί πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η υπόθεση του τουρισμού αφορά, όχι μόνο την εθνική οικονομία, αλλά κατά συνέπεια και την οικονομία του καθενός. Αφορά τον τόπο και το μέλλον του. Ευτυχώς τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα στον τουρισμό, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Αβραμόπουλος.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να επιμείνω, γιατί πριν από λίγες ημέρες είχαμε το εξής φαινόμενο: Ένα πλοίο να ξεκινά από ένα νησί και στη διάρκεια του διάπλου του Ικάριου Πελάγους, το πλοίο ταξίδευε με κλίση. Δηλαδή, έφτασε στο λιμάνι, επειδή απλώς είχε την τύχη να μην υπάρχουν κακές καιρικές συνθήκες. Δεν συγκινήθηκε κανείς. Το διαβάσατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον αυτό συνέβη, είναι ένα απαράδεκτο γεγονός. Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν όλοι μαζί μας. Επίσης, πιστεύω πως θα συμφωνήσετε ότι για πρώτη φορά επιβλήθηκαν μια σειρά από πρόστιμα σε εταιρείες που είχαν παραλείψεις του είδους που αναφέρατε προηγουμένως, οι οποίες όχι απλώς βλάπτουν την εικόνα της τουριστικής Ελλάδας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδεχομένως, έθεταν και σε κίνδυνο τη ζωή άλλων συνανθρώπων μας. Η Πολιτεία επαγρυπνεί. Κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Επιβάλλει τα πρόστιμα που πρέπει και κάνει τους ελέγχους. Στις περιπτώσεις αυτές που αναφέρατε, τα πρόστιμα ήταν υπέρογκα σε σχέση με άλλες περιπτώσεις του παρελθόντος. Τα προβλήματα δεν τελειώνουν και σίγουρα δεν μπορεί μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση να τα λύσει όλα. Ελπίζω τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα του χρόνου.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να επιμείνω. Τι να το κάνω το πρόστιμο, εάν το πλοίο έχει βουλιάξει; Η Πολιτεία παίρνει μέτρα πριν. Μετά τι να το κάνει το πρόστιμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και η Πολιτεία λαμβάνει μέτρα πριν. Όταν, λοιπόν, έρχεται μια εταιρεία και λέει ότι χάλασε η μηχανή του καραβιού την πρώτη και τη δεύτερη ημέρα, οφείλει η Πολιτεία να κάνει κάτι. Δεν μπορεί η Πολιτεία να φτιάξει τη μηχανή. Θέλει, λοιπόν, να κάνει τον επιχειρηματία να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με τρόπο που εν τέλει θα είναι βλαπτικός για τη συγκοινωνία και τους πολίτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το μέσο. Αυτό τον τρόπο έχει η Πολιτεία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εχει και τις επιδοτήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να απελευθερώσει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Υπάρχουν κανόνες που τηρούνται. Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποια σκέψη, όπως αυτή που αναφέρατε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Πούτιν όταν έρθει εδώ; Πού και πότε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα επίσκεψη του κ. Πούτιν στο Αγιο Ορος. Όταν επιβεβαιωθεί, θα σας ενημερώσω.

ΒΛΑΧΟΣ: Από τις εφημερίδες περιμένετε να ενημερωθείτε δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν κι αν επιβεβαιωθεί αυτή η επίσκεψη, θα σας ενημερώσω.

ΒΛΑΧΟΣ: Οι εφημερίδες γράφουν ότι ο κ. Καραμανλής θα πάει στις 8 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ισχύει αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν κι αν επιβεβαιωθεί, θα σας ενημερώσω. Σας θυμίζω ότι άλλες δύο φορές στο παρελθόν επρόκειτο να επισκεφτεί το Αγιο Ορος ο κ. Πούτιν και δεν πήγε τελικά.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο Πρωθυπουργός, χθες, στην Πράγα, μίλησε για την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ και αν κατάλαβα σωστά προανήγγειλε ότι η Ελλάδα μπορεί να θέσει βέτο όταν τεθεί το θέμα της έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση του Πρωθυπουργού στο ερώτημα ήταν σαφής. Η ερώτηση όπως έγινε στον Πρωθυπουργό -έχω το κείμενο μπροστά μου- ήταν: «Για την Ελλάδα παραμένει η δήλωση ότι εφόσον δεν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας δεν μπορεί να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Δημοκρατίας των Σκοπίων». Και η απάντηση, μεταξύ άλλων καταλήγει «Και βεβαίως είναι μια παράμετρος, η οποία βαρύνει ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή προοπτική μιας χώρας». Ηταν σαφής η απάντηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εχει και ένα άλλο σκέλος η απάντηση. Ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει η προοπτική να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της χώρας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι καταλήγει έτσι. Ο Πρωθυπουργός έχει απαντήσει αναλυτικά.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Γιατί τότε, έναντι της Τουρκίας, η γενική στρατηγική της κυβέρνησης είναι ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας διευκολύνει τη συνάρτηση άλλων εθνικών θεμάτων και έναντι της FYROM δεν ισχύει αυτή η λογική, παρά εδώ έχουμε μια τελείως διαφορετική αντίληψη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος «εξωτερική πολιτική είναι τα εθνικά σου συμφέροντα». Υπάρχει, λοιπόν, διαφορετική προσέγγιση. Είναι λογικό να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση σε κάθε ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν μπορεί να ακολουθηθεί μια ενιαία γραμμή για τα πάντα. Αυτό, ιστορικά είναι αποδεδειγμένο και μάλλον ορθό να γίνεται από τις κυβερνήσεις των κρατών.

ΧΙΩΤΗΣ: Γνωρίζετε εάν ο Πρωθυπουργός απάντησε στην επιστολή που έλαβε την Παρασκευή από την κ. Μέρκελ; Και αν τελικά η κυβέρνηση υιοθετεί ή αποδοκιμάζει τις απόψεις που εκφράζει με την επιστολή της κ. Μέρκελ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν έχει υπάρξει απάντηση. Φαντάζομαι ότι θα υπάρξει. Θέλω να σας επαναλάβω -και σας ειπώθηκε από την πρώτη στιγμή, είτε από εμένα, είτε από τους συνεργάτες μου- ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις της κ. Μέρκελ στο πλαίσιο της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής μας.

ΧΙΩΤΗΣ: Το «λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις απόψεις της κ. Μέρκελ», δεν απαντά στο ερώτημα εάν η ελληνική κυβέρνηση τις υιοθετεί ή όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν περιμένετε στην εξωτερική πολιτική να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα δια μιας, δεν συμβαίνει αυτό. Η εξωτερική πολιτική μας στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει αναλυθεί πολλές φορές και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Επαναλαμβάνω ότι οι επισημάνσεις της κ. Μέρκελ, που εστάλησαν με την επιστολή, αποτελούν για την ελληνική κυβέρνηση ένα κείμενο ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σημαντικό, γι` αυτό και τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στις διεθνείς αγορές. Είπατε πριν αναφορικά με τις προαναγγελίες των βιομηχάνων, επίσης, ότι δεν μπορεί να απειλεί. Το ερώτημα είναι το εξής: Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση για το ποιος θα επωμιστεί @ ή πώς θα επωμιστούν @ το κόστος της αύξησης του πετρελαίου σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία; Τι μέτρα θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση; Υπάρχουν προβλέψεις ότι το αργό πετρέλαιο θα αγγίξει και τα 100 δολάρια το βαρέλι. Υπάρχει σχεδιασμός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @Ισως απουσιάζατε την ημέρα που είχε έρθει ο κ. Σιούφας, γιατί είχαν τεθεί τέτοια ερωτήματα. Θα σας αναφέρω μόνον μία γενική τοποθέτηση από τα όσα είχε πει ο κ. Σιούφας σ@ αυτή την αίθουσα. Παρά την αύξηση η οποία υπερβαίνει το 100% διεθνώς στην τιμή του πετρελαίου, οι αυξήσεις των προϊόντων στην Ελλάδα, με υπερπροσπάθεια έχουν φτάσει σε ποσοστά πολύ χαμηλότερα. Δεν θέλω να αναφερθώ σε περισσότερους αριθμούς σήμερα. Μπορώ να σας παραπέμψω σε εκείνη την ενημέρωση του κ. Σιούφα, την οποία άλλωστε έχετε στους υπολογιστές σας εφόσον αναζητήσετε το αρχείο. Γενικότερα πάντως, θέλω να σας πω ότι ισχύει ότι είπα και νωρίτερα. Γίνεται προσπάθεια και για τον έλεγχο και για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου είναι πολύ μεγάλη, πλήττει πολλές οικονομίες, ίσως τη δική μας περισσότερο από άλλες, γιατί εξαρτάται πολύ περισσότερο από άλλες οικονομίες. Γίνεται προσπάθεια από πλευράς κυβερνήσεως να προωθηθούν νέες εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Για παράδειγμα: Η υπόθεση φυσικού αερίου την οποία γνωρίζετε θα βοηθήσει τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν τουλάχιστον το 20% των χρημάτων που πληρώνουν σήμερα στη θέρμανση. Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας με βιομάζα για την δημιουργία και την παραγωγή ενέργειας προχωρούν, έχει γίνει ήδη το πρώτο εργοστάσιο. Γίνεται μία σειρά από παράλληλες προσπάθειες. Αρκεί κανένας να πει - βεβαίως, με το «εάν» δεν κάνει κανείς δουλειά - ότι εάν δεν υπήρχε αυτή η τεράστια άνοδος της τιμής του πετρελαίου, η Ελλάδα θα είχε φέτος το χαμηλότερο πληθωρισμό μετά από σχεδόν 50 χρόνια. Αλλά δυστυχώς τα πράγματα στη διεθνή αγορά του πετρελαίου δεν πάνε καλά.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Αυτή τη στιγμή δεν περιμένετε νέο κύμα ανατιμήσεων με βάση την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι γίνεται προσπάθεια να παταχθεί κάθε απόπειρα κερδοσκοπίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μας αναπτύξατε την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να περιορίσει την αύξηση των τιμών λόγω της διεθνούς αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Μήπως σκοπεύει να πάρει και κάποια μέτρα για την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων, που έστω και από αυτή τη μικρότερη αύξηση των τιμών επιβαρύνονται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι προσπάθειες που γίνονται είναι πολλές και γνωστές. Να μην αναφερθώ και πάλι στα όσα σας έχω πει κατά καιρούς από την υπόθεση του ΛΑΦΚΑ και επέκεινα. Γίνεται μια σειρά πολλών προσπαθειών για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής και των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεδομένης της συγκυρίας μία παράμετρος είναι η κίνηση. Μήπως η Κυβέρνηση σκέφτεται επιτέλους να επιτρέψει και την πετρελαιοκίνηση στα Ι.Χ. στην Ελλάδα; Δεδομένου ότι καίνε λιγότερο από τα άλλα αυτοκίνητα και είναι το ίδιο οικολογικά πλέον όσο είναι και οι μηχανές της καταλυτικής βενζίνης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για αυτό. Νομίζω σας το είχε επιβεβαιώσει στο παρελθόν και ο κ. Αλογοσκούφης και, αν δεν με απατά, η μνήμη μου, ο κ. Σουφλιάς. Γίνονται διάφορες συζητήσεις. Υπάρχουν επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα στην υπόθεση του πετρελαίου κίνησης, ιδιαίτερα στο Νομό Αττικής, που είναι αρκετά επιβαρημένος. Δεν έχουν καταλήξει ακόμα, αλλά το θέμα μελετάται πληθυσμιακά από τους αρμόδιους υπουργούς.

ΒΛΑΧΟΣ: Να συμπεράνω δηλαδή ότι οι ξένοι που έχουν επιτρέψει την πετρελαιοκίνηση στις μεγάλες πόλεις, είναι βλάκες και εμείς είμαστε οι έξυπνοι που ακόμα το μελετάμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ:@Εχετε πάντοτε μία μανιχαϊστική άποψη με το άσπρο και το μαύρο.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι «μελετάμε»; Περιμέναμε τον κ. Αλογοσκούφη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Είχε πει ότι αρχές του χρόνου θα επιτραπεί και δεν κάνει κανείς τίποτα. Μάλλον παίζουν με τον πόνο των @.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα, δεν είναι τόσο απλό.

ΒΛΑΧΟΣ: Το έχουν λύσει στο εξωτερικό κ. υπουργέ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα αυτό έχει μία σειρά πολλών παραμέτρων. Πιστέψτε με, δεν είμαι ειδικός, έχει τύχει να το ακούσω σε συζητήσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής στο παρελθόν και διαπίστωσα και εγώ ότι υπάρχουν μία σειρά πολλών προβλημάτων. Μακάρι να λυθούν αυτά τα προβλήματα και να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή λύση για τους πολίτες .

ΒΛΑΧΟΣ: Στα ταξίδια σας στο εξωτερικό που ρωτούσατε τις ξένες χώρες για το βασικό μέτοχο και τους άλλους νόμους, γιατί δεν ρωτούσατε και τι κάνουν εκεί για το πετρέλαιο, να ενημερωθείτε να δείτε πώς τα έχουν λύσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι θέμα της αρμοδιότητάς μου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 30 August 2005 - 15:05:07 UTC