Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-09-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Συνεδρίασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα το σχέδιο νόμου για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα. Έχει, ήδη, προβεί σε δηλώσεις ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Θα ήθελα να κάνω μια δήλωση με αφορμή πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τον τελευταίο καιρό σε ΜΜΕ -όχι μόνο ελληνικά, αλλά και διεθνή- καθώς, επίσης και πληροφορίες σε διάφορες ιστοσελίδες της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ε.Ε., για εκδήλωση νεοναζιστών, που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα, πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα επισήμως: «Η κυβέρνηση δηλώνει πως αποδοκιμάζει τέτοιου είδους εκδηλώσεις που υποθάλπουν ρατσιστικά φαινόμενα».

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Εκτός της αποδοκιμασίας της κυβέρνησης, σκοπεύει να πάρει κάποια ειδικά μέτρα για την προστασία εκείνων που δεν θα προσέλθουν ή εν πάση περιπτώσει θα διαμαρτυρηθούν για να μην διασαλευτεί η τάξη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από το Σύνταγμά μας και τη λοιπή έννομη τάξη.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Το «αποδοκιμάζει» σημαίνει ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η συγκέντρωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τέτοιου είδους συγκεντρώσεις δεν επιτρέπεται να γίνονται. Το Σύνταγμά μας είναι σαφές σε αυτό το σημείο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σκέφτεστε για άρση ή επανενεργοποίηση μελών της λίστας Σένγκεν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να σας πω κάτι.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Όταν λέτε «τέτοιου είδους συγκεντρώσεις δεν επιτρέπεται να γίνονται» σημαίνει ότι θα υπάρχει ένας μηχανισμός, από τη δημόσια τάξη, αποτροπής της δημιουργίας αυτής της συγκέντρωσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον κριθεί απαραίτητο, ναι. Σας είπα τι ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν έχει εκδηλωθεί αίτημα προς την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Κυβερνητική Επιτροπή, εκτός από το σχέδιο νόμου, συζητήθηκε και κάτι άλλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, αυτό ήταν το μόνο θέμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σκέφτεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει αύξηση στο ΕΚΑΣ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να σας πω κάτι. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις μας ισχύουν στο ακέραιο. Στη διάρκεια της τετραετίας θα εκπληρωθούν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ που ήδη έχουν εξαγγελθεί από πλευράς διαφόρων υπουργείων μέσω συναντήσεων, έχω να κάνω δύο ερωτήσεις: Πρώτον, ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί, εάν δηλαδή θα πρόκειται για ένα και μοναδικό νομοσχέδιο, που θα δοθεί προφανώς με τη διαδικασία της διαβούλευσης και μετά στη Βουλή και δεύτερον, εάν έχουν περιέλθει υπόψη του Μεγάρου Μαξίμου, οι διαφορές απόψεων -και το λέω ήπια- μεταξύ υπουργείων που ερίζουν για τις συναρμοδιότητες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε θα κατατεθεί νομοσχέδιο. Πέραν τούτου, δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν λέτε ότι η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει όλες τις προεκλογικές της δηλώσεις κατά τη διάρκεια της τετραετίας, εννοείτε ότι η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής έχουν αποφασίσει να εξαντλήσουν την τετραετία και να μην έχουμε πρόωρες εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση εκλέγεται για τέσσερα χρόνια.

ΒΛΑΧΟΣ: Λέω, εάν έχει αποφασιστεί από τον κ. Καραμανλή να εξαντλήσει την τετραετία ή αφήνει ανοικτό το σενάριο, έστω και με μια πολύ μικρή πιθανότητα, πρόωρων εκλογών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε κυβέρνηση εκλέγεται για τέσσερα χρόνια. Είναι πολύ νωρίς για οποιοδήποτε τέτοιο ερώτημα-θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν προεκλογική δέσμευση άλλωστε να εξαντλήσει την τετραετία.

ΒΛΑΧΟΣ: Πότε να το ξαναρωτήσω, κατά τη δική σας άποψη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στις αρχές του 2008.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει την αίσθηση ότι η οικονομία απογειώνεται, αλλά οκτώ στους δέκα πολίτες αισθάνονται ότι βουλιάζουν όλο και πιο βαθιά και χειροτερεύει η οικονομική τους κατάσταση. Μήπως ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί τα κέρδη των εταιριών που είναι τα μόνα μεγέθη σ` αυτή τη χώρα που απογειώνονται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι έχουμε τελείως διαφορετική προσέγγιση για τα πράγματα. Οι πληροφορίες τις οποίες αναφέρετε ελέγχονται ως ανακριβείς. Η κυβέρνηση προσπαθεί -και το προσπαθεί με πολύ συστηματικό τρόπο- την ενίσχυση των επενδύσεων, την ενίσχυση της διαδικασίας εξεύρεσης νέων θέσεων εργασίας και βεβαίως κατά συνέπεια και την ενίσχυση της οικονομίας και της οικονομίας ενός εκάστου των Ελλήνων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν φτάνει δηλαδή κανένα μήνυμα δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα, το οποίο θέτετε τώρα. Εκείνο το οποίο θέλω να σας πω, είναι αυτό που είπα και πριν από λίγες ημέρες, όταν συζητήσαμε το ίδιο θέμα: Ποτέ κανένας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος. Πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και να προσπαθούμε.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε υπουργέ, ερωτηθήκατε και χθες αλλά σας παρακαλώ, μη με παραπέμψετε στη χθεσινή σας απάντηση. Υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση για το τι συμβαίνει με τα παιχνίδια του Στοιχήματος και τον ΟΠΑΠ. Μήπως σήμερα η κυβέρνηση είναι σε θέση να μας αποσαφηνίσει, τι ακριβώς θα συμβεί με αυτή την υπόθεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω αναφερθεί -όχι μόνο χθες, αλλά πολλές φορές- και έχω πει ότι θα τηρηθούν αυστηρά τα ασυμβίβαστα. Δεν θα υπάρξουν δηλαδή υπόνοιες ότι γίνονται κάποιου είδους εκπτώσεις για τον οποιονδήποτε. Πρέπει να τηρηθούν τα ασυμβίβαστα, τα οποία, όπως γνωρίζετε, τα διερευνά ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από το αρμόδιο υφυπουργείο Αθλητισμού. Ελπίζω σύντομα να έχει έτοιμη την έκθεσή της και τότε θα προχωρήσουμε σε δημόσιες ανακοινώσεις.

ΚΟΥΙΝ: Εάν κατάλαβα σωστά, η κυβέρνηση χωρίς να έχει εκδηλωθεί η επιθυμία οποιουδήποτε να κάνουν αυτή τη συνάντηση ακόμα, εκδηλώνει διαμέσου εσάς, ότι θα απαγορεύσει να γίνει εάν εκδηλωθεί ένα τέτοιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, πολύ καλά καταλάβατε.

ΚΟΥΙΝ: Δεν υπάρχει αίτημα, αλλά δεν θα επιτραπεί να γίνει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αίτημα δεν υπάρχει. Εν πρώτοις το θέμα ετέθη περίπου τον Ιούνιο -εάν δεν με απατά η μνήμη μου- και τότε δεν υπήρχε καμία πληροφορία, παρά μόνο ένα δημοσίευμα. Είδαμε ότι πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες, εντός και εκτός Ελλάδας. Γι` αυτό, έκρινα σκόπιμο σήμερα να σας κάνω τη δήλωση την οποία σας έκανα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Ορφανός, μετά τη δήλωσή του, με την οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην τηρηθεί το ασυμβίβαστο, παραμένει υπουργός της κυβέρνησης ή έχει αλλάξει κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αφήνει τέτοιο ενδεχόμενο ανοικτό.

ΒΛΑΧΟΣ: Τον ρωτήσατε εσείς δηλαδή; Τον πήρατε τηλέφωνο και του είπατε «μην αφήνεις ανοικτό το ενδεχόμενο»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σαφές αυτό το οποίο είπα και σήμερα και χθες και πριν από ένα μήνα.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, εμείς οι δημοσιογράφοι, καταλάβαμε άλλα πράγματα από αυτά που είπε ο κ. Ορφανός και άλλα εσείς προφανώς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα τι ισχύει. Και σ@ αυτό υπάρχει από την πρώτη στιγμή και δήλωση του κ. Ορφανού, σε μια συνέλευση -αν θυμάστε- αλλά και δική μου δήλωση, σε αυτή την αίθουσα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πόσο ο Πρωθυπουργός προτίθεται να εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ, ότι θα επιτραπεί στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η κίνηση πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων αγνοώντας τις αντιρρήσεις του κ. Σουφλιά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ερωτήθηκα για το ίδιο θέμα και την προηγούμενη εβδομάδα. Το θέμα έχει εξαντληθεί.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 6 September 2005 - 13:05:10 UTC