Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-11-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο στις 11:00, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και ειδικότερα αυτά που αφορούν στη ναυτική εκπαίδευση.

@Ο Πρωθυπουργός στις 19:00, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Ορφανό και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Μίνω Κυριακού.

@Στις 20:30 θα μιλήσει στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν ξέρω αν αληθεύει, κάπου διάβασα ότι είπατε για τον κ. Παπανδρέου, τι θα σκεπτόταν ο Κολοκοτρώνης, αν τον άκουγε. Είστε και εκπρόσωπος του Κολοκοτρώνη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παρακαλέσω να διαβάσετε τα πρακτικά της Βουλής -γιατί η συζήτηση αυτή έγινε δημόσια στη Βουλή- ώστε πριν σχολιάσετε με οποιοδήποτε τρόπο τα όσα έχουν ειπωθεί εντός του Κοινοβουλίου, να έχετε πλήρη εικόνα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Να σας εξηγήσω: Πέρα από το χιουμοριστικό της ερώτησης, σοκάρει να ανατρέχετε σε κάτι που δεν μπορείτε να το επιβεβαιώσετε, το πώς θα σκεπτόταν ένας εθνικός ήρωας για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντηση.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Πώς σχολιάζετε το σύνθημα που ακούστηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του κ. Παπανδρέου, την Παρασκευή στην Ηγουμενίτσα και τη στάση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λυπούμαι όταν ακούγονται τέτοιου είδους συνθήματα. Ο πολιτικός πολιτισμός, τον οποίο προσπαθούμε να φέρουμε στον τόπο με τη νέα διακυβέρνηση, δεν έχει χώρο για τέτοια συνθήματα. Θα παρακαλούσα, από αυτό το βήμα, τον κ. Παπανδρέου να πάρει δημόσια θέση και για το σύνθημα που ακούστηκε, αλλά και για τις ολοένα και περισσότερο, δυστυχώς, αυξανόμενες φωνές -ύβρεις που ακούγονται τον τελευταίο καιρό από πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα επιφανή- εντός ή εκτός Κοινοβουλίου.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί και αυτοκριτική για τους χαρακτηρισμούς που έκανε η Νέα Δημοκρατία για ορισμένα θέματα του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι διαφορετικός ο πολιτικός χαρακτηρισμός και διαφορετική η ύβρις.

ΧΙΩΤΗΣ: Φαντάζομαι ότι θα έχετε γνώση των αποσπασμάτων του βιβλίου του κ. Σημίτη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν θεωρείτε ότι τα όσα αναφέρει στο κεφάλαιο για τα Ίμια εκθέτουν τη χώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναρωτιέμαι απλώς αν βοηθάει τον τόπο η δημοσιοποίηση τέτοιων απόρρητων στοιχείων για το χειρισμό μιας κρίσης. Μια κρίση από την οποία η Ελλάδα βγήκε, πανθομολογουμένως, μάλλον πληγωμένη.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο κ. Καραμανλής πρόκειται να πάει στην Άγκυρα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε χθες ο κ. Ερντογάν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει ό,τι έχω πει. Δεν έχει αλλάξει τίποτε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Συγγνώμη, επειδή ο κ. Ερντογάν μίλησε συγκεκριμένα για μέχρι τέλος του χρόνου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ συγκεκριμένα έχω μιλήσει μέχρι τώρα. Έχω πει πολλές φορές ότι γίνεται μια συζήτηση, σε διπλωματικό επίπεδο, για τον καθορισμό ημερομηνίας. Τίποτε περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την Παρασκευή διοχετεύτηκε από κυβερνητικές πηγές σε εφημερίδες, σχεδόν στην πλειονότητά τους, ότι ο Πρωθυπουργός αναβάλλει επ` αόριστον την επίσκεψή του στην Άγκυρα. Αυτό είναι νεότερη εξέλιξη. Δεν είναι απόλυτα συμβατό με αυτό που είπατε εσείς ότι γίνονται διαβουλεύσεις και η πρόθεση είναι να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη. Τι ισχύει από τα δύο; Έχει αναβληθεί οριστικά η συζήτηση ή@;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάτε για δημοσιεύματα, για πληροφορίες ή «πληροφορίες». Εγώ σας είπα ποια είναι η κυβερνητική θέση.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να επιστρέψω στο βιβλίο του κ. Σημίτη. Αναφέρει, επίσης, ότι οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εξωτερικών@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω προλάβει να το διαβάσω, οπότε μη μου θέτετε πολλές ερωτήσεις.

ΧΙΩΤΗΣ: Μα, δεν σας ζητώ τώρα σχόλιο για την κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ζήτησα να μου το αγοράσουν, σήμερα.

ΧΙΩΤΗΣ: Αναφέρει ότι οι διαβουλεύσεις που είχαν οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών περιελάμβαναν, εκτός της υφαλοκρηπίδας και άλλες λεγόμενες ελληνοτουρκικές διαφορές, όπως η αιγιαλίτιδα ζώνη και οι λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Θα ήθελα να ρωτήσω, γίνεται και τώρα συζήτηση γι` αυτά τα ζητήματα μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παραπέμπω σε αυτά που πρόσφατα είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι για την Ελλάδα, για την ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχουν διαφορές. Ένα είναι το ζήτημα: Η υφαλοκρηπίδα. Όπως γνωρίζετε, έγινε μεγάλη συζήτηση και αντιπαράθεση στη Βουλή, σε επίπεδο επιχειρημάτων, μεταξύ της κυβέρνησης και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τα θέματα που μου θέτετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Με εντυπωσίασε η δήλωσή σας ότι δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο του κ. Σημίτη. Αυτό είναι πολιτική απάντηση; Είναι, δηλαδή, πολιτική απαξίωση για τον κ. Σημίτη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι δεν έχω προλάβει -και μάλιστα συμπλήρωσα ότι ζήτησα από το γραφείο μου να το αγοράσει σήμερα- να το διαβάσω. Είναι και ευμέγεθες, από ό,τι πληροφορούμαι.

ΒΛΑΧΟΣ: Αν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στις 13.00 της Δευτέρας δεν έχει διαβάσει τι λέει ο πρώην Πρωθυπουργός, που αφορά και εσάς οπωσδήποτε, γιατί εσείς είστε στην κυβέρνηση, άρα επηρεάζει και αυτά που λέει, όπως παραδεχτήκατε πριν από λίγο, το θέμα των Ιμίων, αυτό είναι πολιτική απαξίωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Σας επαναλαμβάνω πολύ απλά και ανθρώπινα ότι δεν είναι δυνατόν να διαβάσεις ένα βιβλίο, το οποίο μάλιστα είναι και ευμέγεθες, σε διάστημα δύο ημερών από την ημέρα της κυκλοφορίας του. Υπάρχουν ορισμένα θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αναφέρθηκα, ήδη, σε ένα από αυτά. Δεν θα σχολιάσω περαιτέρω.

ΒΛΑΧΟΣ: Ανθρώπινη απάντηση, όχι πολιτική απάντηση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο κ. Μεϊμαράκης, σε δηλώσεις του, λέει ότι το θέμα του συντονισμού της κυβέρνησης το έχει και το υπουργείο Επικρατείας. Είστε και συντονιστής της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω, ήδη, απαντήσει σε αυτά τα θέματα. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Με αφορμή τη δήλωση του κ. Μεϊμαράκη@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν αλλάζει κάτι. Έχω, ήδη, μιλήσει γι` αυτά τα θέματα, πολλές φορές.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και δύο αλληλένδετα θέματα. Επειδή εντείνονται τα δημοσιεύματα σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, χθες είδα και σε τηλεοπτικά δελτία ότι υπάρχει και πρόθεση να συσταθεί Επιτροπή διαχείρισης κρίσεων, είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης κάτι τέτοιο; Επιτροπή διαχείρισης κρίσεων από υπουργούς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια πρόταση, από το παρελθόν, να παραμείνει σε λειτουργία το Συντονιστικό Συμβούλιο, το οποίο λειτούργησε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Θυμάστε ότι σε αυτό μετείχαν πολλοί υπουργοί που είχαν αρμοδιότητα και ευθύνη γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ναι, έχει ακουστεί μια τέτοια πρόταση και βρίσκεται στο στάδιο της συζήτησης.

ΒΛΑΧΟΣ: Το αντικείμενο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ζητήματα διαχείρισης κρίσεων. Όπως γνωρίζετε, μέχρι στιγμής, οι όποιες κρίσεις έχουν γίνει αντικείμενο διαχείρισης με συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή με παρόντες τους αρμόδιους υπουργούς και τον Πρωθυπουργό.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτή η Επιτροπή θα επεκτείνεται και σε διαχείριση κρίσεων εντός της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς εξηγείτε τη ματαίωση της συμμετοχής σας στην αποστολή που θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στην Ιαπωνία; Μήπως υπάρχει μια ανασφάλεια για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν υπάρχει καμία ανασφάλεια. Άλλωστε, ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου γίνεται από τον Πρωθυπουργό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ένα γκάλοπ που διαβάσαμε χθες στην εφημερίδα «ΠΑΡΟΝ», το 71,6% των Ελλήνων πιστεύουν ότι τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ δεν οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη. Τι απαντάτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω δημοσκοπήσεις. Έχω πει ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη στιγμή. Τις λαμβάνουμε υπόψη μας ως εργαλεία. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το πολύ συγκεκριμένο ερώτημα που μου θέσατε, για τις υποθέσεις που έχουν ερευνηθεί, έχουν ληφθεί και εκείνες οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και για το χρηματιστήριο εννοείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για το χρηματιστήριο έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη η δίκη της «ΔΕΚΑ».

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σήμερα αναγγέλθηκε η έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό. Είναι πρόθεση της κυβέρνησης -όπως έχει διατυπωθεί- να γίνει νόμος την επόμενη τετραετία ή τουλάχιστον μετά τις εκλογές. Μπορεί να πει κάποιος ότι ο διάλογος δεν θα οδηγήσει όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη σήμερα στην αύξηση των ορίων ηλικίας; Μπορεί αυτό να λεχθεί εκ των προτέρων ή είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί στο διάλογο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω μιλήσει πολλές φορές για το ασφαλιστικό. Θα σας παραπέμψω σε όσα αναφέρονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για αυτό το ζήτημα καθώς και στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Τίποτα περισσότερο από όσα έχουν κατά καιρούς ειπωθεί.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Άρα, δεν μπορείτε να πείτε από τώρα εάν θα προχωρήσετε σε αύξηση ορίων ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει και σε αυτό το θέμα. Παρακαλώ ανατρέξτε στις δηλώσεις μου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στην Μπαρτσελόνα, εσείς σε ποια θέση θα παίζατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δυστυχώς πάει πολύς καιρός που έχω εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο.

ΧΙΩΤΗΣ: Την τελευταία εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός έχει συναντήσει σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν αυτό συνιστά μια κινητικότητα που θα έπρεπε να μας προβληματίσει ή εάν ξαφνικά όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί έχουν θυμηθεί εκκρεμότητες τις παραμονές της αναχώρησης του Πρωθυπουργού για την Ιαπωνία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμβαίνει τίποτα διαφορετικό τους τελευταίους είκοσι μήνες. Οι συνεργασίες του Πρωθυπουργού είναι συχνές με όλους τους υπουργούς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση έχει λόγους να φοβάται ότι η κοινωνική έκρηξη που σημειώνεται στη Γαλλία μπορεί να επεκταθεί κάποια στιγμή και στη χώρα μας ή έχει λυμένα όλα τα προβλήματα που αφορούν τα δικαιώματα και την καθημερινότητα των μεταναστών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα είναι διαρκής. Γνωρίζετε ότι έχει ήδη γίνει προσπάθεια από το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για θέματα που αφορούν τους μετανάστες.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το αντικείμενο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Διευθυντή της Ν.Δ. κ. Σημαιοφορίδη, ποιο ήταν σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για θέματα του κόμματος.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επειδή, είχε δει τον κ. Σταύρου και τον κ. Μεϊμαράκη, την Πέμπτη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον κ. Σταύρου συζήτησαν θέματα της κοινοβουλευτικής ομάδος και με τον κ. Μεϊμαράκη θέματα που αφορούν το κόμμα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ πότε προβλέπεται ότι θα κατατεθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να κάνω κάποια ανακοίνωση αυτή τη στιγμή. Αλλά, πιστεύω ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχετε αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι εδώ τέτοια επεισόδια και πως θα τα αντιμετωπίσετε; Δεν αναφέρομαι στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων, αλλά σε καθαρά διοικητικό επίπεδο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει κάποιος να προβλέψει. Είναι τελείως διαφορετικές οι κοινωνίες σε κάθε χώρα της Ε.Ε. Η κυβέρνηση προσπάθησε να προβλέψει τα προβλήματα που αφορούν τους μετανάστες και φρόντισε δια του αρμόδιου υπουργού -όπως σας είπα πριν- να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αναφερόμουν στο επιχειρησιακό επίπεδο, άμα εκδηλωθούν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ερώτηση με το «εάν» θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πώς σχολιάζετε τα όσα είπε ο κ. Έβερτ, ότι δηλαδή πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα το κυβερνητικό έργο, ότι χρειάζεται μικρότερο υπουργικό σχήμα και ότι υπάρχουν επικοινωνιακά προβλήματα στην κυβέρνηση. Υιοθετείτε αυτές τις απόψεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σέβομαι πάντα τις απόψεις του κ. Έβερτ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 7 November 2005 - 14:05:17 UTC