Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-11-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Θα σας διανεμηθεί, για την καλύτερη ενημέρωσή σας, φυλλάδιο σχετικά με το πρόγραμμα «Σύζευξης», το οποίο ανακοινώνει σήμερα ο κ. Παυλόπουλος. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα, που αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, με την ανάπτυξη προηγμένων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Αφορά τους 2.500 φορείς του Δημοσίου, όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και φυσικά όλους τους Ελληνες πολίτες που έρχονται σε επαφή με το ελληνικό Δημόσιο. Αποτελεί μια προσπάθεια να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες υποδομές για την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών και την καλύτερη επικοινωνία με τον πολίτη, σε ζητήματα που τον αφορούν.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για το ταξίδι του στην Ιαπωνία, έχει ως εξής:

Ο Πρωθυπουργός, απόψε, στις 24.00, αναχωρεί για το Τόκιο. Η άφιξή του προβλέπεται, αύριο στις 18.30, τοπική ώρα.

-Την Παρασκευή, στις 09.30, ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα Nικέι. Στο πρόγραμμά του προβλέπεται μια σειρά συνεντεύξεων, οι οποίες στοχεύουν στην προβολή της χώρας στην Ιαπωνία.

Στις 11.00, ο Πρωθυπουργός και η κ. Καραμανλή θα συναντηθούν με το αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας.

Από τις12.00-13.30, θα παρατεθεί γεύμα εργασίας, προς τιμήν του Πρωθυπουργού, από τη Συνομοσπονδία Βιομηχάνων Ιαπωνίας (KEINDAREN).

Στις 14.00, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιοχέι Κόνο.

Στις 18.00, θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα ομόλογό του κ. Κοϊζούμι. Στο τέλος της συνάντησης θα γίνουν σύντομες δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 19.00, θα παρατεθεί επίσημο δείπνο του Ιάπωνα Πρωθυπουργού, προς τιμήν του Ελληνα Πρωθυπουργού.

-Το Σάββατο (12/11), το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού ξεκινά με μια σειρά συνεντεύξεων στην εφημερίδα Yomiouri Shibun, στο δίκτυο Dow Jones / CNBC και στο κρατικό κανάλι NHK.

Στις 11.00, θα αναχωρήσει για την πόλη Νikko και στις 17.30 επιστρέψει στο Τόκιο.

-Την Κυριακή (13/11), στις 12.00, τοπική ώρα, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Οφείλω μια απάντηση στο ερώτημα που ετέθη τις προηγούμενες ημέρες από τον Σταματόπουλο: Επικοινώνησα με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για το θέμα του πετρελαίου και του λαθρεμπορίου καυσίμων. Όπως με ενημέρωσαν, το θέμα εξετάζεται ήδη από το υπουργείο, όπως άλλωστε εξετάζεται συνολικά το ζήτημα της λαθρεμπορίας στα καύσιμα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τι σκοπό έχει το ταξίδι του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για μια επίσκεψη, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της βελτίωσης των ήδη καλών σχέσεων με την Ιαπωνία και βεβαίως της προβολής της χώρας μας σε μια πολύ μεγάλη αγορά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πηγαίνει σε ένα από τα κέντρα του καπιταλισμού. Γιατί δεν παίρνει μαζί του επιχειρηματίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού είναι αυτό που σας ανακοίνωσα. Ο Πρωθυπουργός θα κάνει τις επαφές που πρέπει, προκειμένου να προβάλλει τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα στο διεθνές πεδίο και βεβαίως στην Ιαπωνία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπε ο Πρωθυπουργός ότι μειώθηκε η διαφθορά. Με ποιο κοντέρ τι μετρήσατε; Μπήκαν οι κακοί στη φυλακή και έμειναν οι αγνοί και οι τίμιοι να δουλεύουν στο Δημόσιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η προσπάθεια είναι διαρκής και έχει να κάνει με μια σειρά από νομοθετήματα, αλλά και με αλλαγή νοοτροπίας. Είναι μια προσπάθεια που δεν τελειώνει εύκολα -το έχουμε επαναλάβει και άλλες φορές αυτό- αφού η διαφάνεια αποτελεί το διαρκές αιτούμενο στο δημόσιο βίο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Για το ταξίδι στο Τόκιο, θα ήθελα να ρωτήσω, ότι συνήθως είστε και εσείς μαζί με τον Πρωθυπουργό. Δηλαδή, τον συνοδεύετε σε τέτοιου είδους μεγάλα ταξίδια. Μπορείτε να μου πείτε για ποιο λόγο αυτή τη φορά δεν θα είστε μαζί με τον Πρωθυπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα και προχθές για το ίδιο θέμα. Η ερώτησή σας περιλαμβάνει και την απάντηση: Είπατε «συνήθως».

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχει κάποιος άλλος λόγος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Κανένας λόγος.

ΒΛΑΧΟΣ: Στο πλαίσιο της πάταξης της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου καυσίμων, προτίθεται η κυβέρνηση να κλείσει τα δύο τελωνεία που είχαν ανοίξει στα Σκόπια και τα οποία είχαν θεωρηθεί ότι είναι μια δίαυλος για διακίνηση λαθρεμπορίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει ήδη ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Μπέζα, ότι στα δύο τελωνεία που αναφερθήκατε δεν μπορούσε να γίνει πάντοτε έλεγχος σε όλα τα προϊόντα από την πλευρά των Σκοπίων, γι` αυτό και αποφασίστηκε να γίνονται οι διακινήσεις αυτών των προϊόντων από άλλα τελωνεία.

ΒΛΑΧΟΣ: Επρεπε, δηλαδή, να γίνει ο κ. Μπέζας υφυπουργός για να διαπιστωθεί αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Είχε γίνει προσπάθεια και υπήρχαν συζητήσεις με τη σκοπιανή πλευρά. Δηλώθηκε αδυναμία να ελέγξουν μια σειρά από προϊόντα και γι` αυτό και επελέγη από την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει ο χώρος εισαγωγής εισόδου στη χώρα αυτών των προϊόντων.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, αυτά άλλαξαν, ενώ ήταν σε εξέλιξη ο διάλογος με τα Σκόπια; Δεν θα μπορούσαν να περιμένουν να ολοκληρωθεί ο διάλογος και να διαπιστωθεί @

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Ο διάλογος βρισκόταν σε εξέλιξη, εδώ και πολύ καιρό. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι δεν μπορούσε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος σε μια σειρά από προϊόντα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά λειτουργούσαν, όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για εξειδικευμένα προϊόντα. Για περισσότερες λεπτομέρειες, θα μπορούσα να απευθυνθώ στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ή θα μπορούσατε να ρωτήσετε και εσείς. Όταν, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι η πλευρά των Σκοπίων δεν μπορούσε να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο, όπως θα ήθελε η Ελλάδα, σε μια σειρά προϊόντων, είτε διότι δεν διέθετε την κατάλληλη τεχνική υποδομή ή προσωπικό, είτε για άλλους λόγους που δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή, αποφασίστηκε αυτό που σας ανέφερα.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, οφείλετε να ομολογήσετε ότι όσο διαρκούσε αυτός ο διάλογος, η λαθραία και μη ελεγχόμενη διακίνηση διαφόρων προϊόντων γινόταν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκούσε ο διάλογος, όπως είπατε. Τουλάχιστον, δεν το γνωρίζω εγώ.

ΒΛΑΧΟΣ: Εστω και μια ημέρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική Πολιτεία διαπίστωσε ένα πρόβλημα και το έλυσε αμέσως.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν το έλυσε αμέσως. Πώς το έλυσε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν διαπιστώθηκε το πρόβλημα, λύθηκε.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, ήρθε ο κ. Μπέζας και το έλυσε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μπέζας είναι μέλος της κυβέρνησης. Όταν διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αυτό λύθηκε.

ΒΛΑΧΟΣ: Διαπιστώθηκε, δηλαδή, ότι αυτό το πρόβλημα υπήρχε επί ημερών Ρεγκούζα και λύθηκε επί ημερών Μπέζα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ανέφερα και προηγουμένως ότι δεν γνωρίζω το θέμα με λεπτομέρειες. Αν θέλετε, μπορώ να ρωτήσω και να σας ενημερώσω αύριο ή να ρωτήσετε και εσείς στο αρμόδιο υπουργείο. Είμαι βέβαιος ότι θα σας δώσουν όποιες πληροφορίες θέλετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή ο κ. Καραμανλής έδωσε το στίγμα για την πάταξη της διαφθοράς από την κυβέρνησή του, νομίζω ότι αφορά όλη την κυβέρνηση να γνωρίζουμε τι έγινε σε μια συγκεκριμένη περίοδο και τι γίνεται τώρα σε μια άλλη συγκεκριμένη περίοδο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες ενός θέματος, κινδυνεύουμε να κάνουμε λάθος και οι δύο μας. Σας παρακαλώ λοιπόν ή να απευθυνθείτε αύριο στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ή να ενημερωθώ για το θέμα και να σας απαντήσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι το θέμα για το λαθρεμπόριο πετρελαίου και για το δαχτυλίδι, το Υπουργείο το εξετάζει. Αυτό όμως το θέμα, έπρεπε να μπει τώρα, πριν αρχίσει η διανομή πετρελαίου στα σπίτια. Εκεί γίνεται το μεγάλο φαγοπότι και το μεγάλο λαθρεμπόριο. Πότε θα το εξετάσουν; Όταν τελειώσει, τι να το κάνουμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς μιλάμε για ένα θέμα που επί χρόνια δεν είχε αντιμετωπιστεί, όπως θα έπρεπε από την ελληνική πολιτεία. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση πήρε ήδη κάποια μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί εδώ και πολλούς μήνες -από το καλοκαίρι, όπως θυμάστε- ώστε να αρχίσει η προσπάθεια πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων. Μου θέσατε ένα εξειδικευμένο θέμα. Η απάντηση από το Υπουργείο Οικονομίας είναι: Στο πλαίσιο της πάταξης γενικότερα της λαθρεμπορίας καυσίμων, εξετάζεται και το ζήτημα που αναφέρατε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποιες εναλλακτικές λύσεις έχει υπόψη της η κυβέρνηση στην περίπτωση που απορριφθεί από τις Βρυξέλες η τιτλοποίηση στην οποία αναφέρθηκε χθες ο κ. Αλογοσκούφης. Θεωρείτε πιθανό να παραταθεί το καθεστώς επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας και πέρα από το 2006 από την Κομισιόν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων που παραλάβαμε στο θέμα των ελλειμμάτων, είναι μια προσπάθεια που έχει ημερομηνία λήξεως στο τέλος του 2006 και έχει ανακοινωθεί πολλές φορές. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Σας θυμίζω ότι το έλλειμμα της ελληνικής κυβέρνησης ανερχόταν στο 6,6% του ΑΕΠ το 2004, στο 3,6% το 2005 και προβλέπεται να μειωθεί στο 2,6% το 2006 με την πολιτική που ακολουθούμε. Μια πολιτική συνολικής προσαρμογής στα δύο αυτά χρόνια, το 2005 και το 2006 η οποία θα αποδώσει 4 ποσοστιαίες μονάδες κάτω του ΑΕΠ. Από αυτές οι σχεδόν 3,5 μονάδες αποδίδονται σε διαρθρωτικές αλλαγές μόνιμου χαρακτήρα. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των τιτλοποιήσεων -το έχουμε συζητήσει και άλλες φορές εδώ- θέλω να σας θυμίσω ότι είχε γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση διότι δήθεν δεν θα ενεκρίνετο η τιτλοποίηση για το 2005. Εγκρίθηκε η τιτλοποίηση για το 2005. Ο αρμόδιες Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στις δηλώσεις του, καθώς επίσης και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Eurostat έχουν ανακοινώσει ότι έως το τέλος του έτους θα κριθεί το ζήτημα της τιτλοποίησης του 2006. Άρα, λοιπόν, το να μιλήσουμε με υποθέσεις τώρα θα είναι άτοπο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είναι υποθέσεις. Είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να απορριφθεί η τιτλοποίηση που αφορά το 1% του ελλείμματος για το 2006. Ο κ. Αλογοσκούφης μίλησε για εναλλακτικές λύσεις και αυτό ρώτησα, ποιες είναι αυτές για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» του 1%.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμώ την επιμονή σας. Είναι υποθέσεις, όπως υπόθεση ήταν ότι δεν θα ενεκρίνετο η τιτλοποίηση για το 2005, που τελικά απεδείχθη υπόθεση άνευ ουσίας γιατί ενεκρίθη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Άρα, δεν θα πάρετε άλλα μέτρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει σ` αυτό το θέμα πολλές φορές. Δεν κρίνω ότι υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνομαι κάθε μέρα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Μάνος χθες, χρησιμοποίησε μια βαριά έκφραση. Μίλησε για απατεώνες και επεσήμανε ότι άλλο δημόσιο χρέος εμφανίζει η κυβέρνηση και άλλο συνεννοείται ότι υπάρχει με τη Eurostat με μια απόκλιση 3,6 δις ευρώ. Τι έχετε να πείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ότι αφορά το σχόλιο, το επιστρέφω. Δεν πρόκειται να απαντήσω. Εφόσον έχει ειπωθεί με αυτόν τον τρόπο, ένα τέτοιο σχόλιο που αφορά την κυβέρνηση, επιστρέφεται αυτούσιο. Για την ουσία του προβλήματος, μόλις απάντησα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Μάνος σας λέει ότι κρατάτε διπλά βιβλία. Δηλαδή ότι άλλα λέτε έξω και άλλα μέσα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ίσως έχει μπερδευτεί με τη χρονική περίοδο. Συνέβαιναν κάποτε αυτά. Έχουν ξεπεραστεί, δεν υπάρχουν πλέον.

ΒΛΑΧΟΣ: Η κ. Γιαννάκου, προφανώς μέσα στο κλίμα το οποίο καλλιεργούν πολλά κυβερνητικά στελέχη εναντίον των δημοσιογράφων, έκανε μια δήλωση λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να εκφράζουν τις απόψεις τους αλλά να μεταφέρουν μόνο τις απόψεις των πολιτικών και το ρεπορτάζ που καλύπτουν. Μετά από όλα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, υπάρχει και φίμωτρο στους δημοσιογράφους; Δεν πρέπει να έχουν άποψη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι ουδέποτε υπήρξε -ούτε υπάρχει- επίθεση εναντίον δημοσιογράφων. Δεύτερον, δεν γνωρίζω τη δήλωση και πώς αυτή έχει διατυπωθεί. Γι` αυτό είμαι επιφυλακτικός απέναντι σε δηλώσεις που μεταφέρονται -με καλοπιστία, είμαι βέβαιος, από όλους σας- σε αυτή την αίθουσα. Τρίτον, ως γενική τοποθέτηση, σας λέω ότι από καταβολής δημοσιογραφίας, υπάρχει το ρεπορτάζ, το άρθρο, το σχόλιο. Ο δημοσιογράφος κάνει τη δουλειά του ελεύθερα.

ΒΛΑΧΟΣ: Και η άποψη του δημοσιογράφου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και η άποψη. Το άρθρο και το σχόλιο, περιλαμβάνει και την άποψη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σήμερα επειδή γίνεται η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του από τον κ. Σημίτη, δεν ξέρω αν το έχετε διαβάσει@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μη με ρωτήσετε πάλι. Με ρώτησε ο κ. Βλάχος τόσες φορές και απάντησα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ θέλω να σας ρωτήσω για κάτι συγκεκριμένο. Αν έχετε διαβάσει από το βιβλίο τη συγκεκριμένη αναφορά του κ. Σημίτη ότι η Νέα Δημοκρατία εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί συμφέροντα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το έχω διαβάσει αυτό. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι μια υπόθεση που επίσης επιστρέφεται στον κ. Σημίτη. Είναι γνωστό ποιος εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί συμφέροντα στο χώρο της πολιτικής και των επιχειρηματιών.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Απλά θα ήθελα να σχολιάσετε ή να μας πείτε εάν υιοθετείτε την άποψη που εξέφρασε χθες ο κ. Λυμπέρης, ότι η τότε κυβέρνηση, η ηγεσία της Ελλάδας διακατέχονταν από αντιστρατιωτικό σύμπλεγμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω τον κ. Λυμπέρη.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως στο βιβλίο ο κ. Σημίτης λέει στη σελίδα που αναφέρεται στη Ν.Δ., λέει ότι η Ν.Δ. ως Αξιωματική Αντιπολίτευση προσάρμοσε τον πολιτικό της λόγο στο «λόγο» των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων. Δηλαδή ότι ακολουθήσατε μια αντιπολιτευτική λογική που ταίριαζε με την εικόνα, με τα δελτία ειδήσεων και όλα αυτά. Συμφωνείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στις μέρες που ζούμε, κανονικά η πολιτική είναι αυτή που δημιουργεί ειδήσεις. Και βεβαίως τα ΜΜΕ αναπαράγουν τις ειδήσεις. Αν, τώρα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποια ΜΜΕ δημιουργούν ειδήσεις χωρίς να υπάρχει πραγματική αποτύπωσή τους στην πολιτική, αυτό είναι ένα ζήτημα που μπορεί να αφορά ελάχιστους δημοσιογράφους ή ελάχιστα ΜΜΕ. Δεν θα ασχοληθώ μ@ αυτό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε «η πολιτική δημιουργεί ειδήσεις». Ο Ρεγκούζας το ξέρει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν κατάλαβε κανείς το χιούμορ σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Νομίζω το κατάλαβαν όλοι, απλά θέλετε να ξεφύγετε. Δημιούργησε η τηλεόραση εντυπώσεις και ακολούθησε η κυβέρνηση με την ανάλογη δράση, για να ανταποκριθεί στις εντυπώσεις που δημιούργησε η τηλεόραση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η παρατήρησή μου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή συχνά, όταν αναφέρεστε σε σχόλια κομματικών στελεχών της Ν.Δ. που αποδοκιμάζουν κάποια μορφή κυβερνητικής λειτουργίας, λέτε ότι οι καταγγελίες πρέπει να είναι συγκεκριμένες, μήπως μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος σε αυτό που είπατε πριν, ποια συμφέροντα εξυπηρετούσε ο κ. Σημίτης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε μιλήσει όλα αυτά τα χρόνια πολλές φορές για διάφορους τομείς. Ανατρέχοντας κανείς στις βασικές ομιλίες του νυν πρωθυπουργού, θα ανακαλύψει πολλά πράγματα που ίσως έχουν ξεχαστεί.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Χθες ο Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην λεγόμενη «βιώσιμη λύση» για την Ολυμπιακή. Ωστόσο δεν έχουμε πολυαντιληφθεί ποιά ακριβώς είναι αυτή η «βιώσιμη λύση». Μας λέτε πέντε κουβέντες για να καταλάβουμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, σήμερα δεν θα σας πω τίποτα. Σήμερα ο αρμόδιος υπουργός κ. Λιάπης, έχει συνάντηση το απόγευμα στις Βρυξέλλες, με τον Επίτροπο κ. Μπαρό. Μετά τις συναντήσεις του θα προβεί σε δηλώσεις και από κει πιστεύω ότι θα εξαχθούν ενδιαφέρονται συμπεράσματα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ο Πρωθυπουργός όμως αναφέρθηκε χθες συγκεκριμένα, προαναγγέλλοντας τη λύση για την Ολυμπιακή, ότι θα γίνει με κοινωνική ευθύνη. Αυτό υπονοεί ότι εγκαταλείπετε οποιοσδήποτε συνδυασμός για την εκκαθάριση εν λειτουργία ή για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μην υπεισέρχεστε πάλι σε θέματα τα οποία έχουν απαντηθεί. Η αναφορά του Πρωθυπουργού για την κοινωνική ευθύνη, διέπει όλο το κυβερνητικό έργο.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Θα έρθω σε ένα θέμα, με το οποίο ασχοληθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ήρθε πάλι στην επικαιρότητα χθες. Είναι αυτή η απόφαση του ΕΣΡ για το Ραδιοσταθμό BEST. Έγιναν κάποιες δηλώσεις και χθες. Με τη διευκρίνιση ότι δεν έχω καμία εργασιακή σχέση, αλλά μου προκάλεσαν εντύπωση..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρειάζεται διευκρίνιση, γιατί είναι σαν να απαξιώνεται ένας σταθμός ή έστω ο δημοσιογράφος.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Όχι, όχι. Μου προκάλεσαν εντύπωση πάλι, οι χθεσινές δηλώσεις και θέλω να ρωτήσω: Πολλές φορές, εσείς οι πολιτικοί, σχολιάζετε κάποιες αποφάσεις της Δικαιοσύνης και λέτε «και οι κρίνοντες κρίνονται». Στην προκειμένη περίπτωση του ΕΣΡ μπορούμε να πούμε ότι ισχύει το ίδιο; Οι κρίνοντες κρίνονται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι ουδέποτε θυμάμαι τον Πρωθυπουργό ή ως αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον κ. Καραμανλή αλλά ούτε και τον εαυτό μου να χρησιμοποιεί τέτοια έκφραση για τη Δικαιοσύνη. Νομίζω ότι μάλλον από άλλο πολιτικό χώρο προήλθε αυτή η φράση. Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό καθεαυτό, έχω κάνει δήλωση από την πρώτη μέρα. Θα μείνω σ@ αυτή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Διαβάζουμε ότι χθες είχαμε μπαράζ παραβιάσεων στον εθνικό εναέριο χώρο από την Τουρκία. Μήπως θα θέλατε να σχολιάσετε σε συνδυασμό και με την Έκθεση που αναμένεται σήμερα από την Ευρώπη για την πορεία της γειτονικής χώρας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τέτοιες συμπεριφορές δεν ταιριάζουν με τη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος που θέλουμε να υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχει βέβαια και η απαγόρευση σε γερμανικό αεροσκάφος να προσγειωθεί στην Αττάλεια, επειδή πέρασε από το αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Αυτά βρίσκονται έξω από το πνεύμα της Ε.Ε., έρχονται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία είναι έτοιμη να πάρει την ενταξιακή της πορεία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει αυτό που είπαμε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 9 November 2005 - 14:05:20 UTC