Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-11-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Η σημερινή επέτειος του Πολυτεχνείου είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Είναι γιορτή Δημοκρατίας και εθνικής ενότητας. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες όλοι μαζί ενωμένοι, τιμούμε σήμερα όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη Δημοκρατία, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Στο όνομά τους και με το βλέμμα στο μέλλον, στις γενιές που έρχονται, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να απαντήσουμε στα αιτήματα του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο. Σήμερα που η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, το διακύβευμα που μας συνέχει είναι ο αγώνας για τη διασφάλιση της ποιότητας του Πολιτεύματος. Είναι η διαρκής μάχη για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Είναι η μάχη για την εμπέδωση ενός νέου πολιτικού πολιτισμού. Είναι η συνεχής προσπάθεια για την αναβάθμιση του δημόσιου βίου στη βάση της διαφάνειας, της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας, του ήθους και της εντιμότητας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με την έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία που δείχνει ότι οι στόχοι τους οποίους θέλει να καλύψει η κυβέρνηση το 2006 δεν συμπίπτει με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, κυρίως σε σχέση με το έλλειμμα. Αρα, λοιπόν, μήπως θα πρέπει τώρα να ομολογήσει η κυβέρνηση επιτέλους ότι, ναι, θα πάρουμε καινούργια μέτρα, γιατί αυτά τα οποία σας έχουμε πει για τρίτη ή τέταρτη φορά -δεν θυμάμαι πόσες- δεν ισχύουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχω την αίσθηση ότι διαβάζετε λάθος τα στοιχεία της Κομισιόν. Η έκθεση της Κομισιόν@

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Συγνώμη, δεν μιλά για έλλειμμα 4,4%;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν μιλά για έλλειμμα 4,4%. Η έκθεση της Κομισιόν -την οποία παρουσιάζει, εξ όσων γνωρίζω, αυτή τη στιγμή ο κ. Αλμούνια στις Βρυξέλλες- δείχνει αντιθέτως ότι σημειώνεται μια μεγάλη βελτίωση στα δημοσιονομικά μεγέθη, στη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα επιβεβαιώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, από την έκθεση αυτή προκύπτει ότι το έλλειμμα της Γενικής κυβέρνησης μειώνεται φέτος κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες, σχεδόν τρεις μονάδες, δηλαδή από το 6,6% στο 3,7% του ΑΕΠ. Αυτή είναι μια πάρα πολύ σημαντική διαπίστωση που κάνει η Επιτροπή και κινείται στο πλαίσιο όσων είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση επιδιώκει σταθερά τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2006, με την εφαρμογή της ήπιας προσαρμογής που αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι αποτελεσματική. Η πολιτική αυτή -επαναλαμβάνω- βασίζεται στη συγκράτηση των δαπανών, στην αντιμετώπιση της σπατάλης και της φοροδιαφυγής, θα αποτυπώνεται δε με σαφή τρόπο στον Προϋπολογισμό που, όπως γνωρίζετε, θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Συγνώμη, έχω λάθος πληροφόρηση ότι για το 2006 προβλέπει έλλειμμα 4,4%;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι αυτοί οι αριθμοί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είναι, όμως, 3,8% για το 2006 και το 2007.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε κάθε περίπτωση@

ΜΟΥΡΤΗΣ: Το 3,7% κ. Εκπρόσωπε είναι με τιτλοποίηση ή χωρίς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στην εκτίμηση μείωσης του ελλείμματος, διότι ακόμη είναι εκτίμηση μείωσης για το 2005 έχουν συμπεριληφθεί έσοδα ύψους 1,5 δις. ευρώ από τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αρα, λοιπόν, για το φετινό ισχύει ότι η προσμέτρηση γίνεται με την τιτλοποίηση, ενώ για το 2006 ο στόχος είναι κάτω από το 3%, όμως οι προβλέψεις μιλούν για 3,8% από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Λέτε ότι δεν είναι αυτό το στοιχείο. Ποιος είναι ο αριθμός; Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ότι θα είμαστε κάτω από το 3%;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς αναφερθήκατε στο 4,4% και εγώ έσπευσα να διευκρινίσω ότι αυτό δεν είναι το σωστό νούμερο. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι οι στόχοι που έθεσε η κυβέρνηση για το 2005 πραγματοποιούνται και επιβεβαιώνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για το 2006, ας περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Σε τελευταία ανάλυση, εκείνο που μετρά είναι τα συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του 3% της Κομισιόν δεν επιβεβαιώνεται για το 2006 και 2007 προβλέπει έλλειμμα 3,8%.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του ελλείμματος, στο τέλος του 2006, κάτω από το 3%.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εσείς μας λέτε ποιος είναι ο στόχος, εγώ σας ρωτώ ποια είναι η@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή τη στιγμή πλησιάζουμε στη λήξη του οικονομικού έτους 2005. Εκείνο που μετρά είναι ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει τους στόχους της. Και αυτό καταγράφεται πάντα σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, στο χρονικό διάστημα που έχουμε ήδη διανύσει και μέσα στον οποίο οι στόχοι της κυβέρνησης έχουν πραγματοποιηθεί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Με τις τιτλοποιήσεις μέσα, όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με τις τιτλοποιήσεις μέσα. Μα, ο αριθμός που είχαμε πει αρχικά ελάμβανε υπόψη τις τιτλοποιήσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αλλά τώρα τις βγάλατε. Αυτό σας λέω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποιοι τις έβγαλαν;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Στο σχέδιο του προϋπολογισμού δεν είναι οι τιτλοποιήσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα έχουμε πει. Η Κομισιόν μόνη της -και αυτό ενδεχομένως μπορεί να θεωρηθεί ως πρόκριμα και το υπογραμμίζω ως πρόκριμα μόνον για την απόφαση που θα πάρει η EUROSTAT- υπολογίζει τις τιτλοποιήσεις. Αυτό αποδεικνύει ότι οι ισχυρισμοί διαφόρων πως δήθεν κάτω από την πίεση της Επιτροπής η ελληνική κυβέρνηση αφαίρεσε τις τιτλοποιήσεις από τον προϋπολογισμό του 2005, δεν έχει καμία βάση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα έχετε υπόψη σας την έκθεση της «Alpha Finance» για τη ΔΕΗ, η οποία μεταξύ άλλων λέει τη χαρακτηριστική φράση «ότι το 2005 η διοίκηση της ΔΕΗ έκανε ό,τι μπορούσε να πάει στραβά για την εταιρεία». Ηθελα να σας ρωτήσω, με όλες αυτές τις μαύρες προβλέψεις για μείωση των κερδών, -«κατρακύλα» την ονομάζει- αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι ευχαριστημένη από τη διοίκηση της ΔΕΗ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει αλλάξει τίποτα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είναι ευχαριστημένη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει αλλάξει τίποτα.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν έχω καταλάβει εάν ο κ. Αλογοσκούφης θα καταθέσει ένα καινούργιο προϋπολογισμό, τον τέταρτο κατά σειρά, όπου θα προσθέτει πλέον και την τιτλοποίηση ή θα παραμείνουμε σε αυτό τον τρίτο προϋπολογισμό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν έχει κατατεθεί κανένας προϋπολογισμός. Εχει κατατεθεί προσχέδιο.

ΚΟΡΑΗ: Εχει ανακοινωθεί, όμως, ο γενικός κορμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την τιτλοποίηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάθε χρονιά, κατατίθεται ένα προσχέδιο προϋπολογισμού επί του οποίου γίνονται συζητήσεις, αλλαγές και προσαρμογές. Ισχύουν όσα σας είπαμε: Η κυβέρνηση θα καταθέσει προϋπολογισμό χωρίς τιτλοποίηση. Ισχύουν αυτά που έχει πει ο κ. Αλογοσκούφης. Δεν αλλάζει τίποτα. Απλώς, σήμερα, γίνεται μια εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΚΟΡΑΗ: Πώς αισθάνεται ο Πρωθυπουργός που η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και άλλα στελέχη, το τελευταίο διάστημα καθημερινά του λένε πώς θα κυβερνήσει. Δηλαδή, να κάνει ένα μικρό κυβερνητικό συμβούλιο, να κάνει μια επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων, μια άλλη κυβερνητική Επιτροπή που να ασχολείται με τα επικοινωνιακά. Αισθάνεται ευχάριστα να του λένε πώς θα κυβερνήσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις. Είναι φυσικό να ακούει και να καταγράφει τις απόψεις όλων των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέτω ένα θέμα ηθικής τάξεως και έντιμης αντιμετώπισης του κράτους απέναντι στον πολίτη. Όπως γνωρίζετε, πολλοί Ελληνες έχουν οικονομικά προβλήματα και ως εκ τούτου είναι αναγκασμένοι να κάνουν ένα προγραμματισμό. Κάθε χρόνο, λοιπόν, η τελευταία δόση της Εφορίας έρχεται τέλη Δεκεμβρίου. Φέτος, η τελευταία δόση έρχεται τέλη Νοεμβρίου. Αυτό είναι έντιμη συμπεριφορά του κράτους απέναντι στον πολίτη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

ΒΛΑΧΟΣ: Εάν συμβαίνει αυτό, είναι έντιμη η συμπεριφορά του κράτους απέναντι στον πολίτη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να απαντήσω σε υποθετικές ερωτήσεις. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Χθες από την κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε προκλητική η έκθεση μελών της «17 Νοέμβρη» στο Πολυτεχνείο. Θα ήθελα να ρωτήσω, η απόφαση των πρυτανικών Αρχών να εγκρίνουν την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης είναι προκλητική κατά την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει στο ακέραιο η δήλωση που έκανε χθες ο κ. Ρουσόπουλος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση: Οτι σε μια σημαντική -όπως τη χαρακτήρισα και εγώ στην εισαγωγή μου- επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η προβολή τέτοιων μηνυμάτων αποτελεί πρόκληση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός και ως αντιπολίτευση, αλλά και ως κυβέρνηση, καλούσε τους νέους να μπουν στο Internet να προχωρήσει η πληροφορική και μάλιστα τους υποσχέθηκε φθηνό Internet και συνδρομές στους φοιτητές. Τώρα έρχεται ο ΟΤΕ και κάνει φοβερές αυξήσεις, λέγοντας ότι έχει να το αυξήσει από το 1999. Δεν ήξερε ο Πρωθυπουργός ότι είχε να αυξηθεί από τότε και τώρα ειδικά τη νύχτα κάνει αυξήσεις γύρω στα 500%.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση υποστηρίζει με πολύ συγκεκριμένους τρόπους την πρόσβαση όλων των Ελλήνων πολιτών και όχι μόνο των νέων @είναι βεβαίως φυσικό να επικεντρωνόμαστε στους νέους γιατί αυτοί κάνουν μεγαλύτερη χρήση- στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Ολοκληρώνεται η πρόθεση η οποία έχει διατυπωθεί για πολύ ευνοϊκή πρόσβαση στο Internet όσων φοιτούν στα Α.Ε.Ι.. Ταυτόχρονα -και αυτό υποστηρίζεται και νομοθετικά- λαμβάνονται μέτρα προς ενίσχυση της λεγόμενης ευρυζωνικότητας. Δηλαδή της δυνατότητας που έχουν οι χρήστες του Internet, που αυξάνουν συνεχώς αριθμητικά, να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους στο διαδίκτυο με μεγάλες ταχύτητες πρόσβασης. Αυτή ακριβώς η προσπάθεια, θα υποστηριχθεί με κάθε τρόπο. Σημασία έχει να διευκολυνθεί η πρόσβαση των χρηστών στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Internet με μεγάλες ταχύτητες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με 400% αυξήσεις θα προχωρήσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ήμουν πολύ συγκεκριμένος σ@ αυτά που είπα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τρεις φορές πάνω από την Γερμανία αυτές οι τιμές. Εσείς ξέρετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ήμουν πολύ συγκεκριμένος σε αυτά που είπα. Είμαι βέβαιος ότι ο ΟΤΕ θα ανταποκριθεί στην ανάπτυξη αυτών των δικτύων που είναι το κέλευσμα των καιρών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να αναμένουμε παρέμβαση Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Βουρλούμης είναι στη θέση του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν επικοινώνησα σήμερα μαζί του, δεν έχω λόγο όμως να πιστεύω το αντίθετο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αν υπάρχει περίπτωση επανεξέτασης της συγκεκριμένης τιμολογιακής πολιτικής του ΟΤΕ για το Internet.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε πάνω σ@ αυτό.

ΤΡΙΚΑΣ: Μήπως πληρώνουμε μέσω αυτών των ιλιγγιωδών αυξήσεων την εθελουσία έξοδο που συμφώνησε η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν συνδέεται το ένα θέμα με το άλλο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κατ` αρχάς, είναι μη υγιής ανταγωνισμός. Γιατί την ευρυζωνικότητα την έχει μονοπώλιο ο ΟΤΕ και όχι άλλες εταιρίες. Δεύτερον: Πώς βοηθείται η εύκολη πρόσβαση όταν σε ωθεί στην ευρυζωνικότητα η οποία έχει αυξημένο τιμολόγιο; Έτσι θα μπούμε στη νέα εποχή; Είναι ταξικό μέτρο. Αποκλείονται οι χαμηλόμισθοι να μπαίνουν στο Internet;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέτετε πολλά θέματα σε μια ερώτηση. Πρώτον: Η πρόσβαση στο διαδίκτυο με ευρυζωνικότητα δεν είναι μονοπώλιο του ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ είναι ο κεντρικός πάροχος. Αλλά το ζητούμενο είναι να έχουν πρόσβαση στο Internet όσο το δυνατόν περισσότεροι χρήστες με μεγάλες ταχύτητες. Αυτή είναι και η τάση σε όλο τον κόσμο. Δηλαδή να μπαίνουν στο Internet με όσο το δυνατό μεγαλύτερες ταχύτητες σε όσο το δυνατό χαμηλότερες τιμές. Αφήστε λοιπόν να δούμε τις εξελίξεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εδώ γίνεται το αντίθετο. Αυξάνεται η εύκολη πρόσβαση. Θα πάει ο χαμηλόμισθος υπάλληλος ή συνταξιούχος ή οποιοσδήποτε να μπει με DSL και να πληρώσει διπλάσια και τριπλάσια, αντί να του επιτρέπεται αυτή την υπάρχουσα εύκολη και φθηνή σύνδεση;

ΚΟΡΑΗ: Ο κ. Βουρλούμης είναι επιλογή της κυβέρνησης. Δεν πήρε μόνος του αυτή τη θέση. Πώς ανακοινώνετε τέτοιου είδους αποφάσεις, όταν εδώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση διαφωνεί; Τι γίνεται σ@ αυτές τις περιπτώσεις; Και ποια από τις δύο γραμμές ισχύει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όλα όσα είπα μόλις προ ολίγου και όλα όσα είπε ο κ. Ρουσόπουλος χθες σε αυτή εδώ την αίθουσα, ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν διαφωνεί. Τον καλύπτετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπα.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί ισχύουν αυτά που λέτε εσείς και ο κ. Ρουσόπουλος το Νοέμβριο του 2005 και δεν ισχύουν αυτά που έλεγε ο κ. Καραμανλής πριν τις εκλογές. Ποιος έχει μεγαλύτερη βαρύτητα απέναντι στον ελληνικό λαό; Εσείς ή ο Πρωθυπουργός; Γιατί ο Πρωθυπουργός έχει εκτεθεί. Και αυτός που πήρε αυτή την απόφαση, εκθέτει ουσιαστικά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Τον εμφανίζει αναξιόπιστο. Και είναι θέμα του Πρωθυπουργού να παρέμβει και να πάρει μέτρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει δέσμευση για επένδυση στις νέες τεχνολογίες.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει δέσμευση για φθηνή πρόσβαση. Είναι φράση την οποία έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με διακόψατε στη μέση της φράσης μου. Δεν με αφήνετε να τελειώσω. Επαναλαμβάνω: Ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει δέσμευση για επένδυση στις νέες τεχνολογίες. Έχει μιλήσει για παροχή φθηνής σύνδεσης στο Internet για τους φοιτητές, κάτι το οποίο προχωράει ήδη με γρήγορα βήματα και θα γίνει σύντομα πραγματικότητα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίφαση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Καλά οι φοιτητές. Ο ελεύθερος επαγγελματίας πόσο θα πληρώσει και πόσο θα αυξήσει το κόστος της εργασίας του; Ο υπάλληλος, ο συνταξιούχος, πόσο θα πληρώσει που έχει ανάγκη να δει κάτι στο Internet; Αυξάνεται το κόστος και περιθωριοποιούνται τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που δεν θα μπορούν να υποφέρουν αυτό το κόστος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν προσέξατε όσα είπα προηγουμένως. Η προσπάθεια του ΟΤΕ είναι να αυξήσει και να αναπτύξει τα δίκαια ευρυζωνικότητας τα οποία χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο με ταχύτατα αυξανόμενους ρυθμούς. Τα δίκτυα τα οποία χρησιμοποιεί μέχρι στιγμής, απ@ ότι αντιλαμβάνομαι η πλειοψηφία των Ελλήνων, δεν είναι αυτά τα οποία γίνονται αντικείμενο ευρείας χρήσης στο εξωτερικό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα χαμηλώσει όμως τα τιμολόγια ευρυζωνικότητας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο στο θέμα.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Μια διευκρινιστική ερώτηση. Ο Πρωθυπουργός είχε πει για τους φοιτητές φθηνό Internet ή δωρεάν Internet;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να κοιτάξω την ακριβή διατύπωση και θα σας απαντήσω.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Ο ΟΤΕ το 2004 παρουσίασε για πρώτη φορά ζημιά και φέτος προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη ζημιά. Μήπως αυτός είναι ένας τρόπος να κλείσει στον ισολογισμό του τη «μαύρη τρύπα»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν συνδέονται μεταξύ τους αυτά τα θέματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε να κοιτάξετε τι έχει πει ο Πρωθυπουργός; Για το τι έχει πει και τι έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός απέναντι στον ελληνικό λαό πρέπει να είναι ευαγγέλιο για σας. Δηλαδή πρώτα θα έπρεπε να έχετε ενημερωθεί τι έχει πει ο Πρωθυπουργός και μετά να έρθετε να μας πείτε, διότι πρέπει να είστε στην ίδια ευθεία γραμμή με αυτά που έχει πει ο Πρωθυπουργός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που σας είπα, είναι πάρα πολύ απλό. Μη διαστρέφετε και μη μου αποδίδετε πράγματα τα οποία εγώ δεν είπα.

ΒΛΑΧΟΣ: Μόνο για σας τα λέω και για τον κ. Ρουσόπουλο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον: Σας παρακαλώ πολύ να μη κάνετε σχόλια για άτομα τα οποία δεν είναι παρόντα στην αίθουσα. Αυτό ξεφεύγει των κανόνων της δεοντολογίας. Δεύτερον: Βεβαίως και ξέρω τι είπε ο Πρωθυπουργός. Αλλά δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή κάθε φράση, κάθε λέξη να μπορώ να την αποδίδω με απόλυτη ακρίβεια. Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι να υλοποιηθούν οι προγραμματικές διακηρύξεις της κυβέρνησης. Και αυτό γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες αποκαλύφθηκαν κάποιες συναντήσεις που είχαν ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Επικρατείας με τον εκδότης της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και το διευθυντή της εφημερίδας. Το πρώτο μου ερώτημα είναι με ποια κριτήρια επιλέγονται αυτές οι συναντήσεις με τους εκδότες και τους διευθυντές των εφημερίδων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο από αυτά που είπε ο κ. Ρουσόπουλος χθες.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν είπε. Ρωτώ τα κριτήρια, δηλαδή γιατί επελέγη να συναντηθούν ο κ. Καραμανλής και ο κ. Ρουσόπουλος με@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να απαντήσω τίποτα πέρα από αυτό. Αλίμονο αν ο Πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τους συνομιλητές του.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τους επιλέγει ο ίδιος ή μετά από εισήγηση του Υπουργού Επικρατείας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο σ` αυτό που είπα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι εκδότης εφημερίδας που στήριξε τη Νέα Δημοκρατία προεκλογικά, ο κ. Γιώργος Τράγκας, σε δηλώσεις του χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA είπε ότι επί δύο χρόνια δεν έχει κατορθώσει να δει ούτε τον Υπουργό Επικρατείας ούτε τον Πρωθυπουργό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός εκτός από την περιοδεία στα Γρεβενά, μέχρι το τέλος του χρόνου θα κάνει και άλλες περιοδείες κυρίως σε αγροτικές περιοχές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του Πρωθυπουργού.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Το πρωί ο κ. Παπαληγούρας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και αμέσως μετά υποστήριξε ότι «θα φτάσει μέχρι τέλους η έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα, σας διαβεβαιώνω ότι συνεχίζεται και ότι θα ολοκληρωθεί». Αναρωτιέμαι, υπήρχε κάποιος λόγος να κάνει τέτοιες διαβεβαιώσεις ο Υπουργός; Μήπως υπάρχουν κάποιοι που βάζουν εμπόδια; Γνωρίζει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση στην προσπάθειά της ή στην προσπάθεια της δικαιοσύνης για την αποκάλυψη του κυκλώματος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απολύτως όχι. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Ο κ. Παπαληγούρας, όπως γνωρίζετε, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, όπως συναντώνται όλοι οι Υπουργοί. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσαν οι παριστάμενοι εδώ ή άλλοι συνάδελφοί σας. Επανέλαβε μια πάγια θέση της κυβέρνησης από την οποία δεν υπάρχει απολύτως καμία απόκλιση.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για τη δήλωση του κ. Παπαληγούρα επειδή έχει αμφισβητηθεί η αρμοδιότητά του να μιλά για θέματα κάθαρσης της δικαιοσύνης από την αντιπολίτευση. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σ` αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αλίμονο αν ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει το δικαίωμα να τοποθετείται σε θέματα κάθαρσης που αφορούν τη Δικαιοσύνη.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να μας πείτε αν συμφωνείτε ή αν υιοθετείτε την άποψη του κ. Πολύδωρα ότι δεν είναι η κυβέρνηση light αλλά είναι εν γένει η πολιτική light έτσι όπως εφαρμόζεται και εκπροσωπείται από τα δύο κόμματα εξουσίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του κ. Πολύδωρα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αν εσείς πιστεύετε ότι πράγματι η πολιτική που ασκείται από τα δύο μεγάλα κόμματα είναι «light».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έκανα εγώ καμία τέτοια δήλωση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες, είχαμε το κάψιμο ενός βαν της αστυνομίας. Σκοπεύει η κυβέρνηση να τιμήσει με μετάλλιο τον αρχηγό των δυνάμεων εκείνων; Το λέω θέλοντας να πω ότι άλλες φορές τους καίνε τα βαν, άλλες φορές τους παίρνουν τα πιστόλια, άλλες φορές τους παίρνουν τα αυτοκίνητα. Τους καίνε τα αυτοκίνητα έξω από αστυνομικά τμήματα. Ενίοτε έχουμε αστυνομία και ενίοτε έχουμε αστυνομία καρικατούρα. Θα κάνει κάτι η κυβέρνηση; Δεν οφείλεται σε σας μόνο. Το παραλάβατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να συμμεριστώ με κανένα τρόπο τον υποτιμητικό τρόπο με τον οποίο εκφράζεστε για τις γυναίκες και τους άντρες των σωμάτων ασφαλείας οι οποίοι, όπως γνωρίζετε, για πάρα πολλές ώρες, ειδικά αυτές τις ημέρες, που είναι απαιτητικές, κάνουν το καθήκον τους. Και επιτελούν το καθήκον τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, στο ακέραιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν αντιλέγει κανείς, απλά ρώτησα αν σκοπεύει η κυβέρνηση να επανεκπαιδεύσει το αστυνομικό σώμα για να στέκεται στις περιστάσεις. Δεν αρκεί η αυτοθυσία, χρειάζεται και η εκπαίδευση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξακολουθώ να μην μπορώ να καταλάβω τον τρόπο απαρέσκειας με τον οποίον εκφράζεστε για τα σώματα ασφαλείας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή συνήθως δεν κάνω συζήτηση, απλά θα σας πω ότι για γεγονότα μίλησα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξαρτάται πώς βλέπει κανείς τα γεγονότα και αν «την τρίχα την κάνει τριχιά».

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Για την οικονομία θέλω να ρωτήσω κάτι ακόμη. Εν όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού και με την έκθεση αυτή της κομισιόν, μπορεί η κυβέρνηση σήμερα, στη δεδομένη στιγμή, να αποκλείσει το ενδεχόμενο της επιβολής μικρών ή μεγαλύτερων ενδεχομένως εισπρακτικών μέτρων για το 2006; Μπορεί να αποκλειστεί αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει ότι έχει πει ο κ. Αλογοσκούφης. Τίποτα πέραν αυτού.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Γνωρίζετε αν και πότε ο κ. Ρουσόπουλος επισκέφτηκε την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και συναντήθηκε με το δημοσιογραφικό της επιτελείο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν το γνωρίζετε ή @

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Γνωρίζετε αν έχει επισκεφθεί επιτελεία και άλλων εφημερίδων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως αυτές για τις οποίες με ρωτάτε@

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Γιατί; Είναι μυστικές; Φαντάζομαι ότι είναι@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Ρουσόπουλος είναι Υπουργός Επικρατείας@

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ιδιωτικές είναι οι συναντήσεις αυτές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω την απάντησή μου. Ο κ. Ρουσόπουλος είναι Υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα, μεταξύ των άλλων, για τα θέματα των ΜΜΕ. Πραγματοποιεί, όπως γνωρίζετε -και πολλοί από εσάς το γνωρίζετε και από δική σας εμπειρία- πάρα πολλές συναντήσεις και στο γραφείο του και εκτός αυτού. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω με λεπτομέρειες τις συναντήσεις, τις επαφές, τις επισκέψεις τις οποίες κάνει ο κ. Ρουσόπουλος σε όλα τα ΜΜΕ. Και, όπως γνωρίζετε, τα ΜΜΕ στη χώρα μας -δόξα τω Θεώ- είναι πάρα πολλά.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εγώ δεν σας ρώτησα τις λεπτομέρειες. Εάν γνωρίζετε ένα γεγονός ρώτησα. Δεν θέλω να μου πείτε τι συζητήθηκε, προς Θεού. Φαντάζομαι δεν θα το ξέρετε. Αλλά ρώτησα ως γεγονός αν το ξέρετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απάντησα ότι δεν γνωρίζω.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είναι εν κρυπτώ αυτές οι συναντήσεις; Θέλω να πω, δεν συζητούνται ούτε καν μεταξύ υμών που είστε και στενοί συνεργάτες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι εννοείτε «εν κρυπτώ»; Πώς μπορείς να επισκεφθείς τα γραφεία μιας εφημερίδας, ενός ραδιοφωνικού σταθμού, ενός τηλεοπτικού σταθμού και να είναι εν κρυπτώ; Μου λέτε πράγματα τα οποία δεν έχουν βάση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επειδή δεν το ξέρετε, γι` αυτό ρωτώ. Γιατί φαντάζομαι ότι θα έπρεπε να το ξέρετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω. Ο κ. Ρουσόπουλος κάθε ημέρα, όπως και εγώ άλλωστε, κάνουμε πάρα πολλές συναντήσεις, επισκέψεις, επαφές. Απλά πράγματα σας λέω.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Για το θέμα της απόφασης του μισθοδικείου: Αναδρομικά 9%, όχι παραγραφή στα 5 χρόνια, έως 5 χρόνια καταβολή. Ερωτώ, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυτή την απόφαση; Γιατί αφορά πάρα πολύ κόσμο που κάνει να λαμβάνει χρήματα από το δημόσιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω σε καμία περίπτωση -όπως δεν το έχω κάνει ποτέ- αποφάσεις δικαστικών οργάνων.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Δεν ζητώ να τις σχολιάσετε. Ρωτώ αν θα εφαρμόσετε την απόφαση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 17 November 2005 - 16:05:12 UTC