Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-12-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Λυπούμαι για την καθυστερημένη προσέλευσή μου στο χώρο του briefing. Θα σας μοιράσουμε, τυπώνεται ήδη, αλλά έχουμε ορισμένα αντίγραφα, την απάντηση της κυβέρνησης, του κ. Ρουσόπουλου στην επιστολή παραίτησης που απέστειλε ο μέχρι τώρα Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ κ. Γιάννης Παλαιοκρασσάς, καθώς και την επιστολή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα μας μοιράσετε την επιστολή απάντησης και όχι την ίδια την επιστολή;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε, έχει δημιουργηθεί μείζον θέμα. Έχει δημιουργηθεί τεράστιο θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διευκρίνισα ότι η επιστολή θα σας μοιραστεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Την απάντηση Ρουσόπουλου θέλω να διαβάσετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την απάντηση του κ. Ρουσόπουλου ευχαρίστως να σας τη διαβάσω: «Ο αγώνας για την επιβολή της διαφάνειας στο δημόσιο βίο είναι διαρκής. Για να έχει αποτέλεσμα χρειάζονται από τη μια θεσμικές παρεμβάσεις που ήδη γίνονται και από την άλλη τεκμηριωμένη πάντα στοιχειοθέτηση, η οποία πρέπει να οδηγεί στη Δικαιοσύνη και να κρίνεται από αυτή. Αυτή είναι η σταθερή επιλογή της κυβέρνησης και η εντολή που έδωσαν σε όλους μας οι Έλληνες πολίτες. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στη Δικαιοσύνη ήδη βρίσκονται υποθέσεις που αφορούν θέματα της ΔΕΗ».

Μια σύντομη ανακοίνωση σχετικά με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί στα Υπουργεία ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, θα μεταβεί αύριο Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, στη Μυτιλήνη, όπου -όπως γνωρίζετε- βρίσκεται η έδρα του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κατ` αρχάς, ήθελα να διαμαρτυρηθώ. Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα που αφορά στη δεοντολογία. Έχει διανεμηθεί η ανακοίνωση κατά προτεραιότητα σε συναδέλφους που βρίσκονταν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όταν όλοι οι διαπιστευμένοι στον Πρωθυπουργό συνάδελφοι, βρισκόμαστε εδώ για το briefing. Μας έρχεται με μισή ώρα καθυστέρηση εμάς εδώ, ενώ στα e-mail μας, μέχρι την ώρα που μιλήσαμε, δεν είχε πάει. Θα ελεγχθεί από την πολιτική ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου αυτή η καθυστέρηση; Για ποιο λόγο έγινε; Είναι επιλεκτική ενημέρωση; Θέλω να μου πείτε εάν είναι επιλεκτική ενημέρωση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κυρία Σπυράκη, σας παρακαλώ πολύ, εμφανίζεστε σήμερα ιδιαίτερα εριστική.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, ποιο είναι το επίσημο βήμα της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ. Η επιστολή εστάλη σε όλους ως e-mail.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν εστάλη ποτέ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ, εστάλη.

ΒΛΑΧΟΣ: Καταργήσαμε το briefing και το αντικαταστήσαμε με το e-mail;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πιστεύω ότι θα με αφήσετε να τελειώσω.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, αν το καταργήσαμε, να το ξέρουμε. Για να δικαιολογήσουμε, γι` αυτό το πήρατε και από το κέντρο για να έχουμε δυσκολότερη πρόσβαση και εμείς και οι ξένοι ανταποκριτές. Εάν το καταργήσαμε και είναι e-mail, ναι. Και δεύτερον, κ. Εκπρόσωπε, με συγχωρείτε, αισθάνεται την ανάγκη ο κ. Ρουσόπουλος να απαντήσει στον κ. Παλαιοκρασσά και στέλνει εσάς εδώ, που δεν είστε πολιτικό πρόσωπο; Είστε αναπληρωτής του. Δεν είστε πολιτικό πρόσωπο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι απολύτως πολιτικό πρόσωπο.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι. Δεν είστε πολιτικό πρόσωπο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος εκτίμηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Ρουσόπουλος είναι πολιτικό πρόσωπο. Ο κ. Ρουσόπουλος εκφράζει αξιόπιστα την εικόνα της κυβέρνησης σε ένα τόσο μεγάλο θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την έχω εκφράσει πάρα πολλές φορές αξιόπιστα.

ΒΛΑΧΟΣ: Βεβαίως, σε ώρες ανάγκης, όταν ο κ. Ρουσόπουλος είναι στο εξωτερικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αποκρούω αυτή την προσωπική προσβολή, την οποία εκτοξεύετε προς το μέρος μου. Παρόλα ταύτα, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι είναι θέμα της κυβέρνησης, ποιος θα κάνει κάθε ημέρα το briefing. Δεν είναι κάτι που αφορά εσάς προσωπικά. Το θέμα είναι λήξαν. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο.

ΒΛΑΧΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως είδατε, αποφάσισε να απαντήσει στον κ. Παλαιοκρασσά γραπτώς, ο κ. Ρουσόπουλος. Άρα, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή αναγνωρίζει ότι αυτός που μπορεί να την εκπροσωπήσει απέναντι στον κ. Παλαιοκρασσά είναι ο κ. Ρουσόπουλος. Η ίδια η κυβέρνηση το αναγνωρίζει, δίνοντας γραπτή δήλωση Ρουσόπουλου. Δεν σας είπε, πηγαίνετε στο briefing να πείτε αυτό το πράγμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τους λεκτικούς «ακροβατισμούς» τους οποίους κάνετε. Ας προχωρήσουμε στην ουσία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είστε πολιτικό πρόσωπο, είστε αναπληρωτής, θεσμοθετημένη η θέση σας. Μόνο που δεν σεβαστήκατε το briefing. Είναι το επίσημο βήμα της κυβέρνησης το briefing; Γιατί τη μοιράσατε στο πεζοδρόμιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τη μοιράσαμε, όπως σας είπα, πρώτα για λόγους ταχύτητας, μέσω e-mail.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στους συναδέλφους έξω από το Μαξίμου τη μοιράσατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, ας προχωρήσουμε στη διαδικασία.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Τουλάχιστον στο δικό μου e-mail δεν έχει πάει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ένας λόγος παραπάνω που σας μοιράζω ξανά τα κείμενα. Δεν θέλετε να σας τα μοιράσω;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με καθυστέρηση μισή ώρα κ. Αναπληρωτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να εξηγήσω και ορισμένα πρακτικά θέματα, γιατί προφανώς υπάρχει κάποια δυσκολία να αντιληφθούμε απλά πράγματα Η φωτοτύπηση πέντε σελίδων σε μεγάλο αριθμό αντιτύπων απαιτεί ορισμένο χρόνο στο φωτοτυπικό μηχάνημα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επειδή έχω μια δυσκολία να αντιληφθώ ορισμένα πράγματα στη ζωή, γιατί το μοιράσατε στο πεζοδρόμιο και όχι στο επίσημο βήμα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ερωτήσεις παρακαλώ.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ο κ. Παλαιοκρασσάς, στη δήλωσή του, κάνει λόγο για στημένες δουλειές. Κάνει λόγο για μια θλιβερή κατάληξη μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια. Κάνει λόγο για βρώμικο πόλεμο από τα ΜΜΕ της διαπλοκής προς την κυβέρνηση. Και όλα αυτά, έρχονται σε μια στιγμή που μέσα σε 18-19 μήνες διακυβέρνησης από το κόμμα που εσείς εκπροσωπείτε, από την κυβέρνηση, 18 πρόεδροι και διοικητές έχουν ήδη παραιτηθεί. Μπορείτε να μου πείτε, ποιος έχει την πολιτική ευθύνη γι` αυτή την παραίτηση, δεδομένου ότι ο κ. Παλαιοκρασσάς, μετά από προσωπική πίεση του Κώστα Καραμανλή, παραιτήθηκε από τη θέση του βουλευτή για να αναλάβει τη θέση του Προέδρου της ΔΕΗ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την ιστορία τη γνωρίζετε.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Τη δική σας απάντηση θέλω όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας πω το εξής: Ο κ. Παλαιοκρασσάς έκανε συγκεκριμένες δηλώσεις, τις οποίες δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει. Εκλήθη να τις τεκμηριώσει χθες από τον συναρμόδιο υπουργό κ. Σιούφα, δεν το έπραξε και υπέβαλε την παραίτησή του, όπως του ζητήθηκε. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο πάνω σε αυτό. Όταν υπάρχουν κατηγορίες ή καταγγελίες, αυτές πρέπει να είναι τεκμηριωμένες.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Γιατί δεν δημοσιοποιεί η κυβέρνηση την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απευθείας ανάθεση της μονάδας της ΔΕΗ στο Λαύριο, μια παραπομπή που σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη φθάσει στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε ότι τα κείμενα των παραπομπών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι σε όλους προσβάσιμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι στον κ. Παλαιοκρασσά του ζητήθηκε να δώσει εξηγήσεις και δεν τις έδωσε. Ο κ. Παλαιοκρασσάς τις έδωσε τις εξηγήσεις και το λέει και στην επιστολή του ότι κατέθεσε επτά φακέλους με στοιχεία υποθέσεων της ΔΕΗ στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διερευνηθεί τι έχει συντελεστεί και ποιες είναι οι αξιόποινες πράξεις. Τι άλλο να κάνει δηλαδή; Στη Δικαιοσύνη του είπατε να πάει, στη Δικαιοσύνη πήγε. Γιατί τον διώξατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έκανε νέες δηλώσεις μετά από αυτό. Αυτές, οι παλιές δηλαδή υποθέσεις, όπως γνωρίζετε, ήδη ερευνώνται.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν μας διαφωτίζετε πάντως.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Παλαιοκρασσάς στη δήλωσή του λέει ότι είναι αστείο να μου λένε μέσα σε τρεις ώρες να συγκεντρώσω τα στοιχεία για να πάω στον εισαγγελέα. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όποιος κάνει δημόσιους ισχυρισμούς, πρέπει να είναι σε θέση να τους τεκμηριώνει. Να τους έχει τεκμηριωμένους πριν καν τους κάνει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει σκέψη από την κυβέρνηση να αξιοποιηθεί ο κ. Παλαιοκρασσάς σε άλλο πόστο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό θα το βάλετε ως «άλλη ερώτηση» ή θα το αλλάξετε, όπως έγινε χθες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί χθες, που είπε ο κ. Ρουσόπουλος «άλλη ερώτηση», στο κείμενο το γράψατε «έχω απαντήσει». Και εγώ, τουλάχιστον είμαι τόσα χρόνια δημοσιογράφος, δεν έχω να αλλοιώνεται η ερώτηση και η απάντηση δημοσιογράφου ή κυβερνητικού εκπροσώπου. Το είδαμε χθες και δεν είναι η πρώτη φορά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιμένετε να δείτε την απομαγνητοφώνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Την απομαγνητοφώνηση την παίξαμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εννοώ την απομαγνητοφώνηση της δικής μου ενημέρωσης σήμερα.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, παίρνετε αποστάσεις από αυτό που έκανε ο κ. Ρουσόπουλος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν παίρνω καμία απόσταση. Μιλώ για το δικό μου briefing. Καταλαβαίνω ότι η Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα της εβδομάδας και υπάρχει κάποια ευχάριστη διάθεση στην αίθουσα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και σε σας υπήρξε χαλαρότητα, έτσι όπως διανεμήθηκε η επιστολή παραίτησης.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο κ. Παλαιοκρασσάς μιλά για βρώμικο πόλεμο των ΜΜΕ. Μιλά για κάθαρση που δεν έγινε. Λέει στον Πρωθυπουργό, σε πρώτο πρόσωπο, ότι πρέπει να διερευνήσεις και να μάθεις πότε άρχισε, με ποιους έγινε και με τι μέσα και μέχρι πού έχει φθάσει. Κάνει συγκεκριμένες@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι συγκεκριμένες.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Κάνει καταγγελίες. Είναι φαντασιόπληκτος ο κ. Παλαιοκρασσάς. Έχει ερευνήσει η κυβέρνηση εάν αυτά που λέει ο Πρόεδρος της ΔΕΗ έχουν βάση, με δεδομένο ότι τον διόρισε ο Πρωθυπουργός. Δεν τον διόρισε ούτε κάποιος υπουργός που να πει κάποιος ότι δεν είχε την έγκριση του κ. Καραμανλή, ούτε λέει κάτι ο κ. Παλαιοκρασσάς μια ημέρα τυχαία σε μια δήλωση. Έχει κάτι το οποίο ισχυρίζεται εδώ και καιρό. @Η λοιπόν είναι φαντασιοπληξίες όλα αυτά ή υπηρετεί κάποια συμφέροντα ή πιθανόν κάποια από αυτά να έχουν βάση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω το ψυχογράφημα κανενός. Εκείνο που έχω να σας πω είναι αυτό που επαναλαμβάνουμε συνέχεια: Υπάρχει πάγια εντολή, μόνιμη, ξεκάθαρη, αδιαμφισβήτητη, του Πρωθυπουργού ότι, όποιος έχει στοιχεία δεν έχει παρά να τα καταθέσει στον εισαγγελέα. Γενικές και αόριστες κατηγορίες μπορεί να εκφέρει οποιοσδήποτε. Όχι, όμως, χωρίς τις συνέπειες.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν λέτε ότι δεν θα κάνετε ψυχογράφημα κανενός, αφήνετε κάποιον υπαινιγμό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Ρωτήθηκα γιατί το έκανε και είπα ότι δεν κάνω το ψυχογράφημα κανενός.

ΒΛΑΧΟΣ: Αν υπάρχει κάτι που να@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Δεν κάνω κανέναν υπαινιγμό.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν λέει «εγώ είμαι ασυμβίβαστος», υπάρχει κάποιος συμβιβασμένος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω στην κυβέρνηση κανέναν που να έχει συμβιβαστεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, λέει ο κ. Παλαιοκρασσάς «εγώ φεύγω με το κεφάλι ψηλά γιατί δεν συμβιβάστηκα με το άγος αυτό της διαπλοκής». Δεν σας ενοχλεί που λέει ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν διαπλεκόμενοι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει, φθάνει να είναι σε θέση να το αποδεικνύει. Όταν δεν το αποδεικνύει, γνωρίζετε πώς τον αποκαλούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το απέδειξε πηγαίνοντας φακέλους της ΔΕΗ με αξιόποινες πράξεις στη Δικαιοσύνη και αυτό το πλήρωσε. Δηλαδή, δεν έπρεπε να πάει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα έπρεπε να είχε την υπομονή να περιμένει τότε να δει πώς θα εξελιχθεί η συνεχιζόμενη δικαστική διερεύνηση των θεμάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού συνέχισαν οι διαπλεκόμενοι να είναι μέσα στη ΔΕΗ, μπορούσε να δουλέψει σαν πρόεδρος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε πριν «ξέρετε πώς τον αποκαλούν». Επειδή δεν ξέρω πώς τον αποκαλούν@

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πώς τον αποκαλούν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ. Είπα ότι όποιος ισχυρίζεται κάτι χωρίς στοιχεία, είναι γνωστό πώς αποκαλείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Πώς τον αποκαλούν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, είναι συκοφάντης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξαρτάται τι ελληνικά γνωρίζει ο καθένας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι συκοφάντης;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν πολλές λέξεις που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση. Παρακαλώ άλλη ερώτηση.

ΤΡΙΓΚΑΣ: Πολιτικές ευθύνες, πέραν των ποινικών, υπάρχουν; Γιατί στον εισαγγελέα πας με στοιχεία που στοιχειοθετούν ποινικές ευθύνες και αυτό είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Εάν δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία που στοιχειοθετούν ποινικές ευθύνες, υπάρχουν όμως πολιτικές, στο πολιτικό σκηνικό πάντα. Αναγνωρίζει η κυβέρνηση πολιτικές ευθύνες σε κάποιους για την υπόθεση Παλαιοκρασσά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε. Η συζήτηση γινόταν για συγκεκριμένα θέματα και εκλήθη ο συγκεκριμένος διοικητής, εφόσον είχε στοιχεία να τα προσκομίσει εκεί που έπρεπε. Αυτό είναι όλο το θέμα. Τίποτε άλλο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Έχετε κάποια περαιτέρω πληροφόρηση για το εάν ο αντικαταστάτης του κ. Παλαιοκρασσά, όπως φημολογείται, θα είναι ο εξάδελφος του Πρωθυπουργού κ. Δόλογλου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία πληροφορία όσον αφορά το διάδοχο του κ. Παλαιοκρασσά.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Πότε θα αποφασιστεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως ορίζεται από το Καταστατικό, ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου προσωρινά ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Μανιατάκης. Όταν υπάρξει κάτι προς ανακοίνωση, θα σας γνωστοποιηθεί. Όπως γνωρίζετε, δεν μπορεί να κατέχει το ίδιο πρόσωπο και τις δύο θέσεις. Δεν είναι δυνατό βάσει του Καταστατικού.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύετε ότι μια ακόμα επιβεβλημένη παραίτηση και ύστερα από τέτοιες καταγγελίες, δηλαδή ο κ. Παλαιοκρασσάς έκανε λόγο για μαφία, διώχνουν τις σκιές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη δημόσια ζωή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σκιές πού;

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ένα τέτοιο στέλεχος βγαίνει και κάνει λόγο για μαφία, όπως και τόσοι άλλοι. Ο Πολύζος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είχε πει ότι κάποιοι τα παίρνουν και υπάρχουν και άλλοι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όποιος έχει συγκεκριμένα στοιχεία, όποιος κάνει ισχυρισμούς έχει υποχρέωση να τους τεκμηριώνει. Εάν δεν τους τεκμηριώνει, όλα αυτά μένουν στο κενό.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό αρκεί. Είναι απάντηση δηλαδή; Άρα αυτοί είναι φαντασιόπληκτοι; Από το μυαλό τους τα βγάζουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω. Εσείς χρησιμοποιείτε χαρακτηρισμούς. Εγώ δεν χρησιμοποίησα κανένα χαρακτηρισμό, κανένα επιθετικό προσδιορισμό. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι κάνει ο καθένας. Σας είπα ότι δεν θα μπω στη διαδικασία να αναλύσω γιατί ο α` ή ο β` συμπεριφέρεται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Αυτό είναι δική σας δουλειά, των δημοσιογράφων.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παλαιοκρασσάς είχε εκλεγεί βουλευτής. Παραιτήθηκε από βουλευτής για να πάει σε αυτή τη θέση και κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του για θλιβερή κατάληξη αυτής της πρόσκλησης που του είχε απευθυνθεί. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο. Τα λέει όλα στην επιστολή του. Μιλάει για «θλιβερή κατάληξη».

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς σχολιάζετε αυτό που γράφει ότι «το έγκλημά μου είναι ότι κατέθεσε επτά φακέλους με στοιχεία υποθέσεων της ΔΕΗ στη Δικαιοσύνη»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, λέει ότι κατέθεσε επτά φακέλους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας το είπα. Βεβαίως τους κατέθεσε.

ΒΛΑΧΟΣ: Προηγουμένως είπατε να πάει στον εισαγγελέα. Λέει, λοιπόν, ότι αυτό που έκανα εγώ, κατά τον κ. Παλαιοκρασσά, είναι έγκλημα και γι` αυτό τιμωρούμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία σύνδεση του ενός θέματος με το άλλο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να θέσω κάτι για την πολιτική διαδικασία του θέματος: Οι δηλώσεις του κ. Παλαιοκρασσά έγιναν στην «Καθημερινή»της Κυριακής. Ο κ. Παλαιοκρασσάς απεπέμφθη το απόγευμα. Μεσολάβησαν τέσσερα 24ωρα. Θέλω να ρωτήσω εάν διαπιστώνει η κυβέρνηση κεντρικά, ότι υπήρξε μια καθυστέρηση στη διαλεύκανση αυτών των καταγγελιών του Διοικητή ή από την άλλη πλευρά δεν το διαπιστώνει αυτό, διαπιστώνει ότι παραπλανήθηκε ίσως από τον απελθόντα Διοικητή, σε σχέση με τον παρόντα ή τον παρελθόντα χρόνο που χρησιμοποίησε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλες αυτές τις ημέρες, από τη Δευτέρα και μετά, έχετε ενημερωθεί για τις επαφές που είχαν κυβερνητικά στελέχη με τον κ. Παλαιοκρασσά, Συνεπώς, υπάρχει μια χρονική εξέλιξη των πραγμάτων. Δεν υπάρχει τίποτε από όσα λέτε ή υπαινίσσεστε.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Προεκλογικά ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε πολλές φορές στον όρο «εθνικοί προμηθευτές», στη δήλωσή του, στην 3η σελίδα, ο κ. Παλαιοκρασσάς αναφέρεται και αυτός σε «εθνικούς προμηθευτές». Επειδή θυμόμαστε τις ερωτήσεις που είχαν καταθέσει οι βουλευτές της Ν.Δ., πριν την εκλογή σας νίκη της 7ης Μαρτίου 2004, μπορείτε να πείτε ποιοι είναι αυτοί οι εθνικοί προμηθευτές που ζημιώνουν τη ΔΕΗ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, γιατί; Δεν ξέρετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, ο κ. Πεπόνης.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Πώς χαρακτηρίζετε το ύφος της επιστολής, που εάν δεν κάνω λάθος την έστειλε στον Πρωθυπουργό και είναι στον ενικό, «σου στέλνω την παραίτησή μου για τη δική σου προστασία κ.λ.π.». Γιατί στον Πρωθυπουργό και όχι στον προϊστάμενό του υπουργό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε και για το ύφος και για τους αποδέκτες της επιστολής, στον συγγραφέα της επιστολής. Δεν την έγραψα εγώ.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Τον δικό σας χαρακτηρισμό, σαν κυβέρνηση, σαν κυβερνητικό εκπρόσωπο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανέναν χαρακτηρισμό. Εδώ, στην αίθουσα, δεν κάνω χαρακτηρισμούς.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει ένα θέμα, γιατί χρησιμοποιεί ενικό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απευθυνθείτε στον ίδιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σας θυμίζω ότι παλαιότερα, το ότι «όποιος έχει στοιχεία πηγαίνει στον εισαγγελέα», το έλεγε ο κ. Σημίτης και ο κ. Καραμανλής όταν τον αποκαλούσε «αρχιερέα» της διαπλοκής. Και εάν θέλετε λέτε κάτι πάνω σε αυτό. Και δεύτερον, ο κ. Παλαιοκρασσάς είναι στέλεχος της παράταξής σας, εδώ και πολύ καιρό, τον ανακάλεσε από την αποστρατεία ο κ. Καραμανλής, το λέω έτσι σχηματικά, έγινε βουλευτής και παραιτήθηκε για να γίνει Πρόεδρος της ΔΕΗ και τώρα αποχωρεί κάνοντας καταγγελίες για διαπλοκή αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση τις συγκαλύπτει . Δεν δημιουργεί πολιτικό θέμα αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν την αγγίζουν αυτά τα πράγματα την κυβέρνηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πολιτικό θέμα, λέω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανένα πολιτικό θέμα. Την κυβέρνηση δεν την αγγίζουν αυτά τα πράγματα. Είπαμε ότι η μάχη κατά της διαπλοκής είναι συνεχής. Όποιος έχει στοιχεία για υποθέσεις διαπλοκής να τα καταθέσει στον εισαγγελέα. Και επειδή κάνατε μια σύγκριση ατυχή -θα έλεγα- παραλληλισμό@

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εάν ήθελα να κάνω σύγκριση, θα την έκανα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή κάνατε έναν παραλληλισμό@

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ούτε παραλληλισμό. Ανέφερα μόνο τα γεγονότα. Δεν θέλω χαρακτηρισμούς, να μου επιτρέψετε@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με αυτή την κυβέρνηση, όσοι είχαν στοιχεία πήγαν στον εισαγγελέα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μπορείτε να μου πείτε, τι είναι αυτό που είπα και δεν ισχύει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κύριε Βλάχο η σειρά σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Με το γεγονός ότι ο κ. Πρωθυπουργός αποφάσισε να ζητήσει την παραίτηση του κ. Παλαιοκρασσά, επειδή δεν πήγε στον εισαγγελέα με στοιχεία, υπάρχει εκτίμηση γιατί όλα αυτά τα έκανε ο κ. Παλαιοκρασσάς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω καμία εκτίμηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν υπάρχει; Δεν μας τι λέτε ή δεν υπάρχει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχουμε να κάνουμε, ως κυβέρνηση, καμία εκτίμηση. Ο κ. Παλαιοκρασσάς είπε συγκεκριμένα πράγματα για τα οποία εκλήθη να δώσει εξηγήσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί τα είπε λοιπόν; Ξύπνησε το πρωί και είπε δεν έχω τι να κάνω, ας..

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα και προηγουμένως ότι δεν έχω την πρόθεση να κάνω ψυχογράφημα κανενός. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι τα πραγματικά περιστατικά: Ο κ. Παλαιοκρασσάς έκανε μια συγκεκριμένη δήλωση. Εκλήθη να δώσει εξηγήσεις, επί της δηλώσεώς του. Μετά από αυτό εκλήθη, εφόσον ισχυρίστηκε ορισμένα πράγματα, να τεκμηριώσει όσα είχε πει και να πάει στο εισαγγελέα. Δεν το έκανε και του ζητήθηκε η παραίτησή του.

ΒΛΑΧΟΣ: Τον θεωρείτε έντιμο τον κ. Παλαιοκρασσά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γίνομαι μονότονος: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο και κανέναν επιθετικό προσδιορισμό.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι πολύ σημαντικό να μας πείτε εάν, έστω και μετά από αυτή την εξέλιξη, η κυβέρνηση, ο κ. Καραμανλής, που γνωρίζει τόσα χρόνια τον κ. Παλαιοκρασσά, που του ζήτησε να είναι βουλευτής, που του ζήτησε να γίνει Πρόεδρος της ΔΕΗ, αν σήμερα η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο κ. Παλαιοκρασσάς είναι έντιμος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κάνω επιθετικούς προσδιορισμούς σε αυτή την αίθουσα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι με αυτή την κυβέρνηση όσοι είχαν στοιχεία πήγαν στον εισαγγελέα. Αυτό ήταν όλη και όλη η διαπλοκή που διατυμπανίζατε, επί οκτώ χρόνια; Δεν είδαμε πολλές υποθέσεις να έχουν πάει στον εισαγγελέα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φοβούμαι ότι έχετε ασθενή μνήμη. Όποιος ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία τα πηγαίνει πράγματι στον εισαγγελέα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και ρωτώ: Αυτό ήταν η διαπλοκή όλο κι όλο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η διαπλοκή αφορά πάρα πολλά πράγματα. Τα έχουμε συζητήσει, τα έχουμε αναλύσει σε αυτή την αίθουσα. Γνωρίζετε πολύ καλά περί τίνος πρόκειται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παλαιοκρασσάς να πούμε ότι έκανε λάθος που πήγε τους φακέλους στη δικαιοσύνη@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με συγχωρείτε, κ. Σταματόπουλε. Αυτός είναι δικός σας ισχυρισμός. Δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο εγώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν το «έγκλημα» του, το λέει και ο ίδιος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αντιλαμβάνομαι ορθά; Προσυπογράφετε τον ισχυρισμό του κ. Παλαιοκρασσά;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι δικός μου, το λέει και ο ίδιος στην επιστολή του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση που παρέπεμψε τη ΔΕΗ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για περιπτώσεις διαφάνειας έχει κάνει και αυτή λάθος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συγχέετε δύο πράγματα. Δεν ζητήθηκε η παραίτηση του κ. Παλαιοκρασσά επειδή πήγε υποθέσεις στον εισαγγελέα. Ζητήθηκε η παραίτηση του κ. Παλαιοκρασσά διότι ισχυρίστηκε πράγματα, τα οποία δεν μπορούσε να τεκμηριώσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Για ποια πράγματα, μιλάτε;

ΒΛΑΧΟΣ: Σε τρεις ώρες να τα τεκμηριώσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο ίδιο ακριβώς ερώτημα σας απάντησα πριν από δέκα λεπτά. Είπα ότι: Όταν κάποιος ισχυρίζεται κάτι, το οποίο περιλαμβάνει βαριές κατηγορίες, πρέπει να είναι σε θέση εκείνη τη στιγμή, όχι σε τρεις ώρες, να το τεκμηριώσει. Το ότι δεν μπορεί να το τεκμηριώσει, σημαίνει προφανώς ότι δεν έχει τα αποδεικτικά στοιχεία ή τουλάχιστον τις αποχρώσες ενδείξεις.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Τότε τι νόημα είχε το τελεσίγραφο του κ. Σιούφα μέχρι τις έξι η ώρα, αφού ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στις πέντε παρά δέκα; Αυτό μπορείτε να μου το εξηγήσετε, γιατί δεν το έχω αντιληφθεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά: Ο κ. Σιούφας, που είναι ο αρμόδιος υπουργός, είχε μια μακρά συνομιλία με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ και βγαίνοντας είπε ότι μέχρι τις έξι η ώρα το απόγευμα, θα έπρεπε να είχε προσκομίσει στον εισαγγελέα τα στοιχεία για τα θέματα, που είχε θίξει, διαφορετικά να υποβάλει την παραίτησή του. Εν τω μεταξύ, ο κ. Παλαιοκρασσάς, μόνος του, αναζήτησε τον Πρωθυπουργό, έγινε η τηλεφωνική επικοινωνία και συνεπώς το θέμα λύθηκε νωρίτερα, γιατί ο κ. Παλαιοκρασσάς δεν ήταν σε θέση να προσκομίσει αυτά τα στοιχεία. Αυτά τα έχουμε πει από χθες.

ΒΛΑΧΟΣ: Γνωρίζετε ότι η εισαγγελέα κλείνει στις 14:30 και ανοίγει στις 18:00-18:15, δηλαδή από τις 14:30 μέχρι τις 18:00 ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν σπίτι του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε ότι πάντα υπάρχει εισαγγελέας υπηρεσίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο εισαγγελέας υπηρεσίας πηγαίνει 18:00 με 18:15. Το ξέρω πολύ καλά γιατί επικοινωνούσε ο κ. Παπαγγελόπουλος με δημοσιογράφους γιατί δεν μπορούσε να βρει κάποιον κυβερνητικό παράγοντα για να δει τι θα κάνει. Και κανείς δεν του είπε να πάει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ωραία.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα και να ήθελε να πάει δεν θα έβρισκε κανέναν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς δεν είχε την πρόθεση να πάει. Παρακαλώ επόμενη ερώτηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο κ. Παλαιοκρασσάς στην επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό ζήτησε να τον συναντήσει. Γιατί ο Πρωθυπουργός είπε, όχι, σε αυτή τη συνάντηση. Και η συνομιλία, απ` ό,τι μας είπαν, διήρκεσε λιγότερο από ένα λεπτό. Συνήθως όταν ζητάς από κάποιον παραίτηση, νομίζω ότι έχει το δικαίωμα, όχι να απολογηθεί, αλλά να εκθέσει τις απόψεις του, να εξηγήσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την παραίτηση τη ζήτησε ο αρμόδιος υπουργός κ. Σιούφας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι ο Πρωθυπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την παραίτηση τη ζήτησε ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Σιούφας, ο οποίος είχε μακρά συνάντηση με τον κ. Παλαιοκρασσά.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο κ. Καραμανλής γιατί δεν θέλησε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ και να ακούσει τις εξηγήσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διότι, σας είπα, η συζήτηση ήταν πάρα πολύ απλή. Είχε αποδείξεις; Δεν είχε αποδείξεις; Μπορούσε να τεκμηριώσει τις καταγγελίες του; Να πάει στον εισαγγελέα; Όχι. Συνεπώς, δεν υπήρχε λόγος περαιτέρω συζήτησης. Δεν έχουμε να πούμε τίποτα άλλο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Φαντάζομαι ότι είναι πολιτικός ο λόγος που δεν θέλησε να μιλήσει με τον@..

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα ότι: Συναρμόδιοι είναι δύο υπουργοί ο κ. Σιούφας και ο κ. Αλογοσκούφης.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Άρα, σύμφωνα με αυτά που ακούστηκαν, ο κ. Σιούφας πράγματι ζήτησε την παραίτηση του κ. Παλαιοκρασσάς, στο μεσημβρινό ραντεβού που είχαν οι δυο τους@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, αφού βγήκε και το είπε δημόσια.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Και ο κ. Παλαιοκρασσάς δεν την έδωσε. Και του είπε, μέσα στη συνάντηση@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ γνωρίζω τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Σιούφα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Να ολοκληρώσω την ερώτηση: Και του είπε μέσα στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι εγώ παραδίδω την παραίτησή μου μόνο στον Πρωθυπουργό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ γνωρίζω τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Σιούφα.

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς γίνεται στους 18 μήνες διακυβέρνησης να έχουν φύγει περίπου 30 στελέχη; Κάτι στραβό υπάρχει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στραβό;

ΒΛΑΧΟΣ: Το στραβό, πού υπάρχει, στην επιλογή αυτών των προσώπων ή στην συνέχεια κάτι έχει στραβώσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ξέρετε πόσα στελέχη έχουν διοριστεί;

ΒΛΑΧΟΣ: Πόσα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας καλώ, λοιπόν, να ψάξετε να βρείτε.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Το έργο του κ. Παλαιοκρασσά στη ΔΕΗ είναι αυτό που προσδοκούσε ο Πρωθυπουργός όταν τον επέλεγε για τη θέση αυτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 2 December 2005 - 15:05:09 UTC