Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-12-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο το πρωί, στις 10:00, θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Athens Imperial.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τα όσα δήλωσε χθες ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι εμπίπτουν στη συνήθη άσκηση των καθηκόντων του ή ότι ο κ. Ρις υπερέβη λίγο τα όρια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε τι αναφέρεστε ακριβώς;

ΧΙΩΤΗΣ: Ο κ. Ρις, νομίζω ότι είναι πρωτοσέλιδο σε αρκετές εφημερίδες σήμερα οι δηλώσεις του, μάλλον υποδείξεις έκανε προς την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια, σε ό,τι αφορά τη φορολογία και επανέλαβε και ότι οι Αμερικανοί πουλούν καλά αεροπλάνα. Όλα αυτά μια ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, τουλάχιστον εγώ θεωρώ ότι είναι κάπως προσβλητικά για την ελληνική κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η σύγχρονη ελληνική Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος των διεθνών οργανισμών, τόσο στις διμερείς όσο και στις πολυμερείς σχέσεις της, δεν επιτρέπει τέτοιου είδους παρεμβάσεων, όπως αυτές που υπαινίσσεστε με την ερώτησή σας. Κατά τα λοιπά, ισχύει αυτό που ισχύει για όλους τους πρέσβεις σε όλο τον κόσμο. Στην εποχή μας, οι πρέσβεις όλων των χωρών, της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης, ασκούν και οικονομική διπλωματία.

ΧΙΩΤΗΣ: Γνωρίζετε καλύτερα από μένα πλέον ότι μερικές φορές, οι σχέσεις των δύο χωρών οικοδομούνται από τις συμπεριφορές των πολιτικών που τις εκπροσωπούν και των διπλωματών. Άρα, νομίζω ότι υποβαθμίζετε εσκεμμένα τη συμπεριφορά του κ. Ρις και τις δηλώσεις του, με δεδομένο ότι δεν έγιναν σε μια τυχαία χρονική στιγμή, αλλά πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να βλέπει κανείς ποιο είναι το ουσιώδες. Εάν λοιπόν μιλάτε για οποιαδήποτε προώθηση προϊόντων, σας λέω ότι η οικονομική διπλωματία στις σύγχρονες χώρες, στις σύγχρονες κοινωνίες ασκείται από τους πρέσβεις όλων των χωρών. Επειδή αναφερθήκατε σε θέματα διαφάνειας -και σας θυμίζω ότι σήμερα είναι η Ημέρα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, όπως αποφάσισε πέρσι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Παυλόπουλος έχει ήδη εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση, την οποία σας συνιστώ να διαβάσετε. Αφορά τις πράξεις, τις ενέργειες και τα νομοθετήματα που έχει φέρει αυτή η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι όποιες διαπιστώσεις σε ζητήματα διαφάνειας ή διαφθοράς, είναι διαπιστώσεις που γίνονται από διεθνείς οργανισμούς, είναι διαπιστώσεις που γίνονται από τους Έλληνες πολίτες, είναι διαπιστώσεις που γίνονται από την ίδια την κυβέρνηση, γι` αυτό και προσπαθούμε να πατάξουμε ένα φαινόμενο που έχει λάβει παγκόσμια διάσταση και δεν είναι μόνο ελληνικό.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο ελληνικός λαός πρέπει να μαθαίνει από τον Αμερικανό Πρέσβη, τη συζήτηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό του, διότι εσείς μας είχατε στο σκοτάδι και μάθαμε από τον κ. Ρις ότι ήρθε, έκανε τον πλασιέ των F16, έθεσε και άλλα θέματα, δεν ξέρω αν είπε κάτι και για 17Ν. Αλήθεια έδωσε τίποτα στοιχεία για τη 17Ν ο κ. Ρις στον κ. Πρωθυπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι έγινε μια γενική συζήτηση που αφορούσε διάφορα διμερή θέματα. Τίποτε περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Και αυτό είναι διαφωτιστικό για τον ελληνικό λαό σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με έναν Αμερικανό Πρέσβη ή θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες και άλλες αποκαλύψεις από την αμερικανική πλευρά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέτετε ερώτηση - σχόλιο. Μπορείτε να το κάνετε μόνος σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, δεν είναι σχόλιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η πρώτη ερώτησή μου είναι για τον κ. Ρις: Μας προέκυψε νέος ανθύπατος, όπως ήταν κατά Απόστολο Κακλαμάνη, ο κ. Μπερνς; Ο κ. Ρις δεν είναι μόνο, όπως πρέπει να είναι ένας σύγχρονος Πρέσβης, έμπορος, οικονομικός πλασιέ -μακάρι να ήταν και οι δικοί μας στο εξωτερικό- έδωσε οδηγίες για το φορολογικό σύστημα, για τη διαφάνεια, για τα ωράρια των εργαζομένων. Αυτά που είπατε σε μας για την ανεξάρτητη χώρα της Ελλάδας, γιατί δεν τα λέτε με μια επιστολή προς τον ίδιο; Γιατί δεν τον καλείτε@;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμώ ότι έχω απαντήσει ήδη στο ερώτημα, σε θέση-ερώτηση που έγινε από προηγούμενο συνάδελφό σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Απαντήσατε σε επίπεδο οικονομικής διάστασης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει συνολικά στο ερώτημά σας. Το τι ισχύει στην Ελλάδα, το πώς λειτουργεί η σημερινή κυβέρνηση, είναι γνωστά. Από κει και πέρα, τα υπόλοιπα είναι σχόλια που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μια προσωπική ερώτηση: Έχετε κι εσείς καμιά χαμηλοσυνταξιούχα μητέρα που τη χρηματοδοτείτε στο τέλος του μήνα και της λύνετε το συνταξιοδοτικό της πρόβλημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Άκουσα τον κ. Αλογοσκούφη σε μια τηλεοπτική εκπομπή να λέει ότι έχει μια μητέρα η οποία είναι χαμηλοσυνταξιούχα και κάθε μήνα, αυτός και τα δύο αδέρφια του τη χρηματοδοτούν και έτσι λύνουν το συνταξιοδοτικό της πρόβλημα. Έκανε δε παραίνεση όλοι οι Έλληνες να κάνουν το ίδιο, προκειμένου να λυθούν τα συνταξιοδοτικά προβλήματα των γονιών τους. Δεν είπε βέβαια για τις μανάδες που έχουν παιδιά άνεργα ή για τις μανάδες που έχουν παιδιά μισθωτούς των 800 και των 1000 ευρώ. Σας θυμίζει αυτή η παραίνεση Αλογοσκούφη τη Μαρία Αντουανέτα και το παντεσπάνι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύς θόρυβος στην ερώτησή σας, απλώς και μόνο για να κάνετε ένα σχόλιο. Έχετε την ελευθερία να το κάνετε και στο ραδιόφωνο που εργάζεστε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ; Μήπως ξέρετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον κ. Γιαννακό και με τα έργα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω καν το θέμα. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΠΟΕΣΥ αποφάσισε να σας ζητήσει να βγάλετε τις κάμερες. Τι θα κάνετε; Σας έχει στείλει σχετική επιστολή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, έχει στείλει επιστολή. Δεν γνωρίζω τι αποφάσισε η ΠΟΕΣΥ@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες το βράδυ αποφάσισε και σήμερα στέλνουν και την επιστολή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα περιμένω την επιστολή. Εκείνο που έχω πει είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι. Η διαδικασία του briefing είναι μια δημόσια διαδικασία. Ήταν πάντοτε δημόσια διαδικασία. Οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούν. Τα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης είναι εδώ όπως και η δημόσια τηλεόραση και το καταγράφουν. Η ηχογράφηση -δεν γίνεται μαγνητοσκόπηση όπως γνωρίζετε- είναι καθαρά για την εξυπηρέτηση των δημοσιογράφων. Δηλαδή, για να μπορούν να πάρουν το κείμενο του briefing πολύ νωρίτερα. Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να σας πω ότι -μην επαναλάβω ότι αυτό ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια- από τη ερχόμενη Δευτέρα, η ενημέρωση θα μεταδίδεται δορυφορικά έτσι ώστε να μπορούν και τα Μέσα Ενημέρωσης της περιφέρειας να παίρνουν τα αποσπάσματα που τους ενδιαφέρουν όπως ακριβώς κάνουν τα μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα στην Αθήνα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνεται ζωντανή μετάδοση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως μεταδίδεται αυτή τη στιγμή από τη δημόσια και την ιδιωτική τηλεόραση. Δεν γνωρίζω αν το ξέρετε, τα ιδιωτικά κανάλια που είναι στημένα με τις κάμερές τους, μεταδίδουν το σήμα -ότι συζητάμε εδώ δηλαδή- στο control, στο κανάλι τους και επιλέγουν από εκεί και πέρα τι θα χρησιμοποιήσουν στην ειδησεογραφία τους. Αυτό θα γίνεται και για τα επαρχιακά κανάλια. Επίσης θα γίνεται και μέσω Internet, όταν πολύ σύντομα οι τεχνολογικές συνθήκες θα το επιτρέψουν. Και η κάμερα που υπάρχει και καταγράφει τον ήχο και δείχνει μόνο τον ομιλούντα θα μεταδίδει το briefing στο Internet για να έχουν γνώση οι Έλληνες πολίτες στην επαρχία, στην περιφέρεια, τα δίκτυα ενημέρωσης, οι εφημερίδες κ.ο.κ. Επαναλαμβάνω ότι είναι μια δημόσια διαδικασία. Ο θόρυβος που δημιουργείτε είναι άνευ αντικειμένου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η ΠΟΕΣΥ λέει ότι στους χώρους δουλειάς των δημοσιογράφων δεν θέλει να υπάρχουν μυστικές κάμερες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει εδώ κανένας χώρος δουλειάς δημοσιογράφων. Προφανώς έχει γίνει κάποια παρεξήγηση. Στην αίθουσα αυτή οι δημοσιογράφοι έρχονται για να κάνουν ερωτήσεις στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Μιλάμε για δημόσιο χώρο, για δημόσιο κτίριο, για δημόσια ενημέρωση. Υπάρχει κάποιος λόγος που κάποιος θέλει να σταματήσει την ενημέρωση από το να είναι δημόσια; Η ενημέρωση δεν είναι μόνο για τους δημοσιογράφους που παρίστανται εδώ. Είναι για όλους. Υπάρχει κάποιος λόγος που δεν πρέπει να βλέπουν και τα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης της περιφέρειας το καθημερινό briefing του Εκπροσώπου της κυβέρνησης; Δεν το αντιλαμβάνομαι. Είναι ένας δημόσιος χώρος. Όλα γίνονται δημόσια. Όλα είναι ανοιχτά στο φως. Εάν υπήρχε κάμερα στο οποιοδήποτε γραφείο, τότε θα καταλάβαινα το αίτημα. Αλλά εδώ μιλάμε για δημόσια διαδικασία που πραγματοποιείται εδώ και χρόνια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αφού υπάρχουν εδώ ιδιωτικές κάμερες και κάμερες του κρατικού καναλιού, δεν καταλαβαίνω που αποσκοπεί η παρουσία των κρυφών καμερών. Αφού υπάρχει αυτή η ζωντανή σύνδεση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς, εάν ήταν κρυφές οι κάμερες δεν θα τις βλέπατε. Άρα, λοιπόν, να χρησιμοποιείτε φρασεολογία που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτές οι κάμερες που είναι εδώ, δεν είναι καμουφλαρισμένες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κάνετε λάθος. Οφείλετε να γνωρίζετε την τεχνολογία γιατί επί 6 χρόνια τουλάχιστον υπήρχαν και υπάρχουν αυτές οι κάμερες στο press room. Και στο προηγούμενο κτίριο υπήρχαν επί προηγούμενης κυβερνήσεως και τώρα υπάρχουν εδώ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν νομιμοποιείστε όμως@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί βλέπετε τα πράγματα τόσο καχύποπτα. Έχετε να κρύψετε κάτι στις ερωτήσεις που κάνετε; Φοβάστε κάτι; Γιατί εγώ βρίσκομαι εδώ απέναντί σας για να απαντήσω στα ερωτήματά σας, όπως κάθε ημέρα, και δεν έχω κανένα λόγο να φοβηθώ τίποτα. Ποιος είναι ο λόγος που πρέπει να μείνει κρυφή η ενημέρωση στο press room; Μπορείτε να μου τον πείτε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε και εμείς έχουμε να κρύψουμε τίποτε. Ούτε να φοβηθούμε τίποτε. Εγώ σας είπα για την απόφαση της ΠΟΕΣΥ. Εσείς το πάτε αλλού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας κατηγορώ προσωπικά. Απαντώντας στην απόφαση που μου είπατε -δεν την έχω δει- έχω λάβει μια επιστολή. Είναι αλήθεια ότι έχω λάβει μια επιστολή, αλλά δεν γνωρίζω εάν υπάρχει και κάτι καινούργιο από χθες το βράδυ. Επαναλαμβάνω ότι είναι μια δημόσια διαδικασία. Προς Θεού! Δεν είναι κάτι μυστικό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αναγνωρίζετε το δικαίωμα στον Αμερικανό πρεσβευτή να ασκεί οικονομική διπλωματία. Μήπως στην πραγματικότητα του αναγνωρίζετε το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις και στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας; Γιατί αυτό έκανε ο Αμερικανός πρεσβευτής. Μίλησε από την 17Ν μέχρι τη διαφθορά και τις εργασιακές σχέσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω ήδη απαντήσει ότι η σύγχρονη ελληνική Δημοκρατία, τόσο στις διμερείς, όσο και στις πολυμερείς σχέσεις, δεν επιτρέπει παρεμβάσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στα μη πολιτικά αλλά υπαρξιακά θέματα που θα κληθεί η κυβέρνηση να πάρει θέση, κατατέθηκε ένα σχέδιο νόμου για την καύση των νεκρών. Είναι ένα απόλυτο δικαίωμα των ανθρώπων να ορίζουν αυτοί πώς θα φύγουν από αυτή τη ζωή. Τι θα κάνει η κυβέρνηση; Υπάρχουν και άνθρωποι που το δόγμα τους, τους το επιτρέπει πέραν των Χριστιανών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα, γιατί, όπως είπατε και εσείς, υπάρχουν και δόγματα που το επιτρέπουν. Είναι κάτι που θα συζητηθεί στη Βουλή και εκεί θα ακούσετε και τη θέση της κυβέρνησης, δοθέντος ακριβώς ότι υπάρχουν δόγματα που το επιτρέπουν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και ένας Χριστιανός μπορεί να έχει το δικαίωμα και να θέλει να καεί. Είναι θέμα ανθρώπινης ελευθερίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γιατί το βάζετε ως ζήτημα δογμάτων και θρησκευτικών κ. Εκπρόσωπε; Αυτό δεν είναι θέμα θρησκευτικό, είναι θέμα Πολιτείας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στη σκέψη της κυβέρνησης δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αυτή τη στιγμή. Θα ακούσουμε τις απόψεις. Θα γίνουν συζητήσεις στη Βουλή και θα αποφασίσει η Ολομέλεια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πρόσφατα είδαμε στα κανάλια τη συγκλονιστική περίπτωση μιας Ελληνίδας που πήγε στην Αμερική, σε μια από τις Πολιτείες όπου επιτρέπεται η ευθανασία. Ηταν συγκλονιστικό θέμα. Και πάλι εναπόκειται στην ανθρώπινη ελευθερία και στο δικαίωμα του ανθρώπου να καθορίσει πώς θα φύγει από τη ζωή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι απλά θέματα. Δεν μπορώ πρόχειρα να πάρω θέση, αυτή τη στιγμή, για ένα τόσο σημαντικό και σύνθετο θέμα που απασχολεί όντως μερίδα της διεθνούς κοινότητας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι. Αν σκέφτεται η κυβέρνηση να το συζητήσει@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ούτε να απασχολήσει την κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, όχι.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Μπορείτε να μας πείτε εάν ανάμεσα στα διμερή θέματα που είπατε ότι συζήτησαν ο Πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Πρέσβης ήταν το ζήτημα των F-16 και οι εξελίξεις της 17Ν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω ήδη απαντήσει. Ας μην δημιουργούνται διάφορες εντυπώσεις. Τα θέματα αυτά συζητούνται στα αρμόδια υπουργεία, με ομόλογους υπουργούς, με στελέχη, με εμπειρογνώμονες κ.ο.κ. Δεν είναι θέματα που συζητούνται σε επίπεδο Πρωθυπουργού.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει δημοσκόπηση που λέει ότι δεν θέλουν οι πολίτες εκλογές αλλά θέλουν ανασχηματισμό. Ακούτε τη θέληση των πολιτών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η γενική απάντηση στο ερώτημά σας είναι: Μια κυβέρνηση οφείλει να ακούει πάντα τη θέληση των πολιτών.

ΒΛΑΧΟΣ: Πότε θα γίνει ανασχηματισμός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ειδική απάντηση -αφού ρωτάτε για ανασχηματισμό- είναι αυτό που σας έχω αναφέρει και άλλες φορές, ότι είναι απόφαση του Πρωθυπουργού. Όπως γνωρίζετε, συνήθως δεν σχολιάζω για τις δημοσκοπήσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, μας λέτε ότι όλοι οι άλλοι ακούνε την κοινή γνώμη, εκτός από τον Πρωθυπουργό; Γιατί όταν λέτε ότι ακούμε σαν κυβέρνηση την κοινή γνώμη, σημαίνει ότι και ο Πρωθυπουργός ακούει την κοινή γνώμη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσο και αν προσπαθώ, ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω, πώς ο συλλογισμός άλφα έγινε συλλογισμός βήτα ή γάμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Εκλογές θα γίνουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Πρόωρες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Εκλογές γενικά θα γίνουν φυσικά, στο τέλος της τετραετίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει πρόβλημα με τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Τατούλη, μετά απ@ αυτά που βγήκαν στη Χίο για κάποιες καταστροφές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν αναφέρεστε σε θέματα που δημοσιοποιήθηκαν από τηλεοπτικό κανάλι -πριν από μια εβδομάδα νομίζω- σας απαντώ ότι, επικοινώνησα με τον κ. Τατούλη και μου ανέφερε ότι έχει γίνει έλεγχος. Θα προτιμούσα να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Από τη συζήτηση που είχα μαζί του -προ μιας εβδομάδος- μου ανέφερε ότι το θέμα έχει συζητηθεί ήδη απ` την αρμόδια Εφορία. Είχαν δοθεί οι άδειες που έπρεπε να δοθούν, αφού είχαν προηγουμένως αφαιρεθεί τα αρχαία αξίας, όπως έκριναν οι αρχαιολόγοι της περιοχής. Δεν γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ, έχει κάποιο πτυχίο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προβλέπεται ούτε είναι υποχρεωτικό από τον κανονισμό, να έχει κάποιο πτυχίο. Σίγουρα έχει πάρα πολλά πτυχία, στην εμπειρία της ζωής, στις μεγάλες θέσεις που ανέλαβε στα πολλά χρόνια που ασχολήθηκε στον τραπεζικό κλάδο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση επιζητά ακόμη και «νεκρούς στον πόλεμο» που διεξάγει στις ΔΕΚΟ, όπως είπε ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γιακουμάτος, δεν είπε ότι «επιζητά νεκρούς». Αλίμονο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τι είπε;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ότι θα υπάρξουν και «νεκροί σ@ αυτό τον πόλεμο».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μια φρασεολογία μεταφορικού περιεχομένου, ας μην μεταφέρεται εδώ αλληγορικά.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μεταφορικά το ρωτάμε και εμείς. Θα υπάρξουν νεκροί σ` αυτόν τον πόλεμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν ρωτάτε, εάν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, σας απαντώ: Είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για ποιές μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν τόλμησε μέχρι σήμερα, δήλωσε περήφανος χθες ο Πρωθυπουργός; Γι` αυτές που εξομοιώνουν προς τη φτώχεια τους εργαζόμενους και που ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε το ένα συμβαίνει, ούτε το άλλο. Εκείνο το οποίο συμβαίνει, όπως γνωρίζετε, είναι οι μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ, οι οποίες θα βοηθήσουν σίγουρα τις ίδιες τις επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα. Θα αναπτύξουν τις επιχειρήσεις σε οικονομικό επίπεδο προς το συμφέρον των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών, των καταναλωτών και βεβαίως γενικότερα της ελληνικής Οικονομίας. Θα έπρεπε να κατηγορήσει κάποιος μια κυβέρνηση εάν άφηνε στην ίδια πορεία καταστάσεις που είναι γνωστό από το παρελθόν ότι οδηγούσαν στην απαξίωση των δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Ανακόπτεται αυτή η πορεία και δημιουργούνται νέες συνθήκες και προϋποθέσεις πολύ καλύτερες για όλους στο μέλλον.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Από που προκύπτει ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές τυγχάνουν της υποστήριξης των πολιτών, όπως είπε ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον: Οι πολίτες το έχουν δηλώσει, στις εκλογές, αφού γνώριζαν από το πρόγραμμα της Ν.Δ. ότι θα γίνουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Δεν αιφνιδίασε κανένας μ` αυτό. Δεύτερο -παρότι έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι χρησιμοποιώ μόνο ως εργαλείο δουλειάς τις δημοσκοπήσεις- θα ήθελα να αξιοποιήσω αυτά που είπε προηγουμένως ο κ. Βλάχος για τη δημοσκόπηση: Υπάρχει και μια πολύ σημαντική αναφορά, μεταξύ και πολλών άλλων μετρήσεων κοινής γνώμης, για το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, τάσσεται υπέρ αυτών των μεταρρυθμίσεων. Επαναλαμβάνω ότι το ουσιώδες είναι πως οι @Έλληνες πολίτες ψήφισαν στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004, αυτές τις μεταρρυθμίσεις, όπως προβλέπονται στο πρόγραμμα της Ν.Δ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο πρόγραμμα της Ν.Δ. δεν υπήρχε καμία αναφορά για κατάργηση συλλογικών συμβάσεων ούτε υπήρχε καμία αναφορά για ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταργεί κανείς τις συλλογικές συμβάσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στην Κύπρο, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς το περνάμε απαρατήρητα. Στην οδό Λήδρας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Οι Τούρκοι πάνε να κάνουνε κράτος εν κράτει. Έχουν προχωρήσει, έχουν πάρει τη μισή ζώνη και η μεν Κυπριακή Δημοκρατία έκανε τις δικές της παραστάσεις. Διερωτώμαι, η Ελλάδα, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στα Η.Ε., έχει προχωρήσει σε κάποιες παραστάσεις μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση, όπως γίνεται σε όλα τα θέματα. Δεν γνωρίζω να σας απαντήσω συγκεκριμένα. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών ή να αναμένετε ως τη Δευτέρα να ενημερωθώ και να σας απαντήσω.

Σας ευχαριστώ

Καλό Σαββατοκύριακο


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 9 December 2005 - 14:05:11 UTC