Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-01-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει πολιτική ευθύνη για το περιστατικό με το «Χάμερ» χθες, εννοώ πολιτική ευθύνη του Υπουργού Εθνικής Αμύνης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας μην αποδίδουμε ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν. Έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην οποία περιέχονται όλα τα στοιχεία που χρειάζονται. Η μεγάλη προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων διαχρονικά στην ελληνική κοινωνία και στην άμυνα και στην ασφάλεια της χώρας, δεν μπορεί να απαξιωθεί, βέβαια, από ένα συμβάν για το οποίο θα αποδοθούν οι ευθύνες και οι προβλεπόμενες από τους στρατιωτικούς κανονισμούς κυρώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, απ` ό,τι διαβάζω, κλείνει τον κύκλο των συναντήσεων με τους Υπουργούς και από την 1η του μηνός ετοιμάζει κάποιο νέο σχήμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτα άλλο στο συγκεκριμένο θέμα, πέρα απ` όσα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει επικοινωνήσει το Μαξίμου με την Αρχιεπισκοπή, δηλαδή πότε θα είναι εδώ ο Αρχιεπίσκοπος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ, τι ερωτήσεις είναι αυτές;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μου απαντήσετε;

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως μπορείτε παρακαλώ να μας πείτε, ποιο είναι το πρόγραμμα του κ. Καραμανλή Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν υπάρξει κάτι σχετικά με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού προς ανακοίνωση, θα σας το ανακοινώσουμε.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό το πρόγραμμα του κ. Καραμανλή; Αυτό μας λέτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα εγώ κάτι τέτοιο; Σας είπα ότι όταν υπάρξει κάτι προς ανακοίνωση, θα σας ενημερώσουμε.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, είναι ανοιχτό αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει κάτι@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού διαμορφώνεται από μέρα σε μέρα. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, μην προσπαθείτε να με κάνετε να προβώ σε μια δήλωση για ένα θέμα για το οποίο δεν έχω να προσθέσω τίποτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού; Γι` αυτό ρωτάω. Απλά πράγματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στο θέμα με το στρατόπεδο, έχει τη συμβολική του διάσταση, είναι σοβαρότερο απ` ό,τι φαίνεται γιατί οι πεζοναύτες είναι κομάντος. Εάν ένας οποιοσδήποτε τυχαίος μπαίνει σε ένα τέτοιο στρατόπεδο, τι να περιμένουμε από τον υπόλοιπο στρατό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γίνονται οι απαραίτητες έρευνες. Αλίμονο, εάν οι Έλληνες πολίτες -είστε κι εσείς Έλληνας πολίτης- δεν έχουν εμπιστοσύνη στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πρέπει να μας το αποδεικνύουν.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τελικά, με τον Αρχηγό ΓΕΣ, υπάρχει θέμα ή όχι; Είπατε ότι θα αποδοθούν ευθύνες. Σε κατώτερο επίπεδο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας επαναλαμβάνω: Για το συγκεκριμένο θέμα θα αποδοθούν οι ευθύνες και οι προβλεπόμενες από τους στρατιωτικούς κανονισμούς κυρώσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αυτό που μας διαβάσατε, συμπεριλαμβάνει τον Αρχηγό ΓΕΣ ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω, πώς καταλήγετε σε τέτοια συμπεράσματα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αυτή η πληροφορία ότι καλείται να δώσει την παραίτησή του ο Αρχηγός ΓΕΣ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσον αφορά στα περί παραιτήσεως του Αρχηγού ΓΕΣ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Υπάρχει νεότερη εικόνα για την Κεφαλονιά και αν εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ διεξοδικά στην Κεφαλονιά. Πρώτον, σχετικά με την ερώτηση που μου κάνατε: Η κήρυξη ενός νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γίνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από εισήγηση του υπεύθυνου Νομάρχη. Ο Νομάρχης Κεφαλονιάς δεν έχει κάνει τέτοια εισήγηση προς την κυβέρνηση, παρά τα σχετικά ερωτήματα που του απηύθυνε το Υπουργείο Εσωτερικών. Δεν κρίνει συνεπώς ο Νομάρχης ότι χρειάζεται να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεύτερον, όσον αφορά στο θέμα της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στο νομό Κεφαλονιάς: Έχει αποκατασταθεί μέχρι στιγμής περίπου 40% της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, στα δύο νησιά που αποτελούν το Νομό Κεφαλονιάς, δηλαδή στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη. Συνεχίζονται με γρήγορους ρυθμούς οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της λείτουργίας του ηλεκτρικού δικτύου. Οι 110 τεχνικοί της ΔΕΗ που βρίσκονταν στην Κεφαλονιά ενισχύθηκαν από άλλα 37 άτομα που έφτασαν χθες βράδυ. Οι τεχνικοί αυτοί καταβάλλουν, παρά τις δύσκολες συνθήκες, τεράστιες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του ηλεκτρικού δικτύου. Θα ήθελα να σας πω ότι πέραν των άλλων καταστροφών, κατεστράφησαν και 80 ξύλινοι στύλοι στο εσωτερικό ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ στην Κεφαλονιά. Μέχρι χθες το βράδυ, είχε αποκατασταθεί η λειτουργία του 65% αυτών των στύλων. Επίσης, μεταφέρονται, όπως γνωρίζετε -έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- με αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη από διάφορες μονάδες, από τον Ναύσταθμο Κρήτης, από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Μεταφέρονται επίσης 4 γεννήτριες --σας τα λέω αυτά περιληπτικά, υπάρχει επαναλαμβάνω σχετική αναλυτική ανακοίνωση-- του στρατού ξηράς. Επιπλέον, ένα αεροσκάφος τύπου C130 μεταφέρει δύο γεννήτριες της Πολεμικής Αεροπορίας. Το αρματαγωγό «Σάμος» ετέθη σε ετοιμότητα μιας ώρας για εκτέλεση μεταφορών, κατ` εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εφόσον αυτό ζητηθεί. Επίσης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αγόρασε δύο ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, τα οποία μεταφέρονται με οχηματαγωγό της γραμμής προς το νησί.

Σε άλλους τομείς, όσον αφορά την αντιμετώπιση του τοπικού πληθυσμού ο οποίος, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δοκιμάζεται, θα ήθελα να σας επισημάνω ορισμένα μέτρα τα οποία ελήφθησαν: Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Απασχόλησης ανέστειλε μέχρι τις 30 Απριλίου, δηλαδή για τους επόμενους 3 μήνες, την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία κάθε είδους για τους κατοίκους του νομού Κεφαλονιάς, δηλαδή της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν στην τοπική κοινωνία του Νομού Κεφαλονιάς από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα, παρατείνει έως το τέλος Φεβρουαρίου 2006, όλες τις προθεσμίες που ισχύουν για τις φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων που φορολογούνται στο Νομό και έληγαν τον Ιανουάριο του 2006 ή στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2006. Επίσης, αναστέλλονται όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που λήγουν την 31η Ιανουαρίου 2006 έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2006, χωρίς προσαυξήσεις. Εντός της ημέρας θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική απόφαση.

Πέρα από αυτό, η διοίκηση της ΔΕΗ θα παρατείνει την προθεσμία εξόφλησης λογαριασμών της ΔΕΗ, με ημερομηνία λήξης Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, για τους κατοίκους των περιοχών Κεφαλονίας και Ιθάκης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αποζημίωση θα τους δώσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί αναφέρονται σε παρελθούσες χρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι παρέχεται μια ταμειακή διευκόλυνση -αν θέλετε- στους κατοίκου ενός νομού, ο οποίος αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται. Εξάλλου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπασιάκος, σε σχέση με τις ζημιές γενικά στον αγροτικό τομέα, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση: Οι χιονοπτώσεις και ο παγετός που έπληξαν τη χώρα από τις 23 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, προκάλεσαν εκτεταμένες σοβαρές ζημιές, τόσο στη φυτική παραγωγή, όσο και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και στην ιχθυοπαραγωγή. Η ακριβής έκτασή τους και η αποτίμηση του κόστους της αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών και της αποκατάστασης των καταστροφών που σημειώθηκαν στο φυτικό και πάγιο κεφάλαιο, είναι σήμερα αδύνατη. Θα καταστεί δυνατή εντός των προσεχών ημερών, μόλις εκλείψουν τα καιρικά φαινόμενα και οι αρμόδιοι υπάλληλοι των γραφείων Γεωργικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και του ΕΛΓΑ ολοκληρώσουν τις επισκέψεις τους στις περιοχές που έγιναν ζημιές για να επισημάνουν την έκτασή τους και να κάνουν την πρώτη εκτίμηση του οικονομικού τους κόστους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε μέχρι στιγμής ο ΕΛΓΑ από τα κατά τόπους καταστήματά του, υπάρχουν σοβαρές ζημιές στις σιτοκαλλιέργειες και στα λοιπά δημητριακά, ιδίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, στα εσπεριδοειδή, κυρίως στην όψιμη παραγωγή, σε ένα μικρό μέρος του ελαιόκαμπου που δεν είχε συλλεχθεί και εκτεταμένες ζημιές στα κηπευτικά. Επίσης, ζημιές σημειώθηκαν στο ζωικό και το πάγιο κτηνοτροφικό κεφάλαιο. Η πιθανή προσβολή σε ορισμένες περιοχές και του φυτικού κεφαλαίου δεντροδών καλλιεργειών, κυρίως λόγω του συνεχιζόμενου παγετού θα διαπιστωθεί πολύ αργότερα, όπως συνέβη σε όλες τις προηγούμενες προσβολές από τα ίδια φαινόμενα. Για τις ζημιές στο φυτικό και πάγιο κεφάλαιο, ύστερα από εισήγηση του ΕΛΓΑ, τόσο για τις ζημιές της τελευταίας θεομηνίας, όσο και για άλλες που ενδεχομένως θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χειμώνα, η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλλει σχετικό πρόγραμμα προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε και μετά την εφαρμογή του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ να συντομευτεί εντυπωσιακά ο χρόνος καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων στους παραγωγούς που έχουν πληγεί. Ήδη, ο χρόνος αυτός έχει μειωθεί στο ήμισυ σε σχέση με το παρελθόν. Σας είπα ένα μέρος των δράσεων που έχουν ήδη αναληφθεί.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πρώτον, θα ήθελα να ρωτήσω, αν αυτό το πρόβλημα που θα υποβάλετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά τακτικές αποζημιώσεις; Δηλαδή, αποζημιώσεις που θα δίνοντας ούτως ή άλλως λόγω της καταστροφής ή αν πρόκειται να ζητήσετε κονδύλι από τις έκτακτες ανάγκες. Και δεύτερον, αν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς που είναι χωρίς ρεύμα εδώ και αρκετό καιρό να καταβάλλουν στη ΔΕΗ το πάγιο τέλος που αναλογεί στη χρονική περίοδο που δεν είχαν ρεύμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, είναι ειδικό θέμα. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στη ΔΕΗ για να λάβετε απάντηση ή ενδεχομένως να ρωτήσω εγώ και να σας τη δώσω αργότερα. Όσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διευκρίνιση.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Ωραία αυτά τα μέτρα που ελήφθησαν. Θα σταθώ, όμως, στο ένα. Στις γεννήτριες. Γιατί δεν τις στείλατε από τη δεύτερη ημέρα ούτως ώστε να μην χρειαστούν όλα αυτά τα μέτρα, αφού ήταν γνωστό το πρόβλημα ότι το ρεύμα δεν θα αποκατασταθεί σύντομα και οι γεννήτριες -είναι η τέταρτη, πέμπτη ημέρα- θα αρχίσουν να δουλεύουν την έκτη ημέρα, οπότε είχε επέλθει η καταστροφή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη έχουν ήδη μεταφερθεί στην Κεφαλονιά και λειτουργούν. Δεύτερον, η διαπίστωση της ακριβούς έκτασης της ζημιάς που έχει προκληθεί ήταν μέχρι και χθες πάρα πολύ δύσκολη. Συνεπώς, μόλις ολοκληρώθηκε και είχαμε μια σαφή εικόνα λάβαμε όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε να αποκατασταθεί με ταχείς ρυθμούς η ηλεκτροδότηση του νησιού. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ορισμένες μονάδες, για παράδειγμα νοσοκομεία, τράπεζες κ.τ.λ. είχαν φροντίσει και είχαν εκείνες τις απαραίτητες μικρές γεννήτριες που απαιτούνται, όχι μόνο γι` αυτή, αλλά και για άλλες έκτακτες περιστάσεις. Άλλοι, όπως διάφοροι Δήμοι στην Κεφαλονιά, δεν είχαν φροντίσει να πράξουν το ίδιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Μέσα στο αίσθημα δικαίου που πρέπει να εκπέμπει η εκάστοτε κυβέρνηση, βλέπετε σωστό, δίκαιο, θα φροντίζατε να είστε συνήγορος υπεράσπισης σε αγωγές κατοίκων Κεφαλονιάς εναντίον της ΔΕΗ, που σάπισαν τα προϊόντα τους στα ψυγεία; Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να προστατεύσει τους κατοίκους από διανομή ή πώληση τέτοιων σάπιων προϊόντων; Και δεύτερον, μετά τη χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Μανιατάκη, μήπως μετανιώσατε τον κ. Παλαιοκρασσά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να τα πάρουμε ένα-ένα με τη σειρά: Πρώτον, όλοι οι παραγωγοί έχουν μια σαφή υποχρέωση: Να φροντίζουν ώστε τα προϊόντα που διοχετεύουν στην αγορά να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές εκείνες που ισχύουν στη χώρα μας. Δεύτερον, δεν θα υποδείξω σε κανέναν τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει. Αυτό το κρίνει ο ίδιος. Αλλά, όπως γνωρίζετε -και το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά- το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα και με τον ΕΛΓΑ, όπως μόλις σας είπα, ώστε να περιοριστούν οι ζημιές που έχουν προκύψει για τον τοπικό πληθυσμό. Τρίτον, όλοι όσοι είδαμε τον κ. Μανιατάκη στην τηλεόραση βγάλαμε και τα σχετικά συμπεράσματα. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ απέδειξε τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα με την οποία χειρίζεται τα θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση θα στείλει την υπόθεση της κατασκευής των πυλώνων στον εισαγγελέα, ώστε να υπάρξουν κυρώσεις και σε αυτούς που τους έφτιαξαν και έπεσαν -γιατί είναι η δεύτερη φορά που γίνεται αυτό- και σε αυτούς που τους παρέλαβαν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην Κεφαλονιά. Όλα τα άλλα, εάν γίνουν, έπονται. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε, ότι μέχρι χθες η διαπίστωση του μεγέθους της ζημιάς, ήταν δύσκολο να γίνει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διευκρίνισα μόλις προ ολίγου ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών απαιτήθηκε κάποιος χρόνος για τη συνολική αποτίμηση των ζημιών στο δίκτυο. Διότι για να διακριβωθεί φερ` ειπείν, ότι υπήρχαν 80 ξύλινοι στύλοι οι οποίοι είχαν καταπέσει, στύλοι που πολλές φορές βρίσκονται και σε απόκρημνα, μη εύκολα προσβάσιμα σημεία και δεδομένου ότι μέχρι χθες το μεσημέρι συνεχιζόταν η κακοκαιρία με ασυνήθιστη ένταση, όταν υποχώρησαν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, έγινε η συνολική αποτίμηση της ζημιάς στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην Κεφαλονιά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Παρόλο όμως, ότι δεν είχε διαπιστωθεί μέχρι χθες, το ακριβές μέγεθος της ζημιάς, η κυβέρνηση είχε σπεύσει από τις πρώτες ημέρες να δώσει την αίσθηση ότι είναι θέμα ημερών ή ωρών, η αποκατάσταση των ζημιών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να ανατρέξετε και σ` αυτά που είπε ο κ. Ρουσόπουλος από την Τρίτη μέχρι και την Τετάρτη και σ` αυτό που είπα και εγώ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στην πολιτική προστασία, τουλάχιστον, αυτό έλεγαν και η ΔΕΗ αυτό έλεγε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, εμφανίζεται σ` αυτή την αίθουσα και τοποθετείται με σαφήνεια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, ωραία. Για το συγκεκριμένο θέμα, δεν υπάρχουν ευθύνες που δημιουργήσατε προσδοκίες και παραπλανητική εικόνα στους κατοίκους, οι οποίοι αφέθηκαν; Τουλάχιστον να λάμβαναν κάποια μέτρα προστασίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σταδιακά, αποκαθίσταται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Κεφαλονιά, με γρήγορους ρυθμούς.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Έχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά στον ανασχηματισμό. Είπατε ότι ισχύουν όσα έχετε πει το τελευταίο διάστημα. Το τελευταίο διάστημα έχετε κάνει δύο ειδών δηλώσεις. Η μία λέει ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού. Και η δεύτερη ότι ο ανασχηματισμός είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού. Μπορείτε να μας πείτε ποια από τις δύο δηλώσεις ισχύει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και οι δύο δηλώσεις ισχύουν. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι ο ανασχηματισμός είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού. Θα σας έλεγα μάλιστα ότι είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού σύμφωνα με το Σύνταγμα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αυτό δεν χρειάζεται να το δηλώσετε. Νομίζω ότι προκύπτει, όπως είπατε, από το Σύνταγμα. Θα μπορούσατε να επαναλάβετε τη δήλωση ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάντε μου ερώτηση, για να απαντήσω.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι. Τίθεται θέμα ανασχηματισμού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι εννοείτε εάν τίθεται θέμα ανασχηματισμού;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εννοώ αν ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να αλλάξει κάποιους υπουργούς, κάποιους υφυπουργούς, να βάλει καινούργιους@ Αυτό που λέμε ανασχηματισμός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπε, λίαν προσφάτως, ο Πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μάλιστα. Και μια δεύτερη ερώτηση: Είπατε για την εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις. Συγνώμη, αλλά με αυτά τα οποία βλέπω, εγώ δεν έχω και μεγάλη εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το λέω προσωπικά. Γιατί: Όταν βλέπω ότι μπαίνει κάποιος από το συρματόπλεγμα, σε ένα στρατόπεδο που είναι @υποτίθεται- ειδικών δυνάμεων, παίρνει ένα τζιπ και όχι οποιοδήποτε, ένα «χάμερ» και φεύγει από την πύλη, με συγχωρείτε, αλλά δεν ξέρω πώς μπορώ να έχω εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω καμία άλλη δήλωση στο συγκεκριμένο θέμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν πήρε και τανκς άλλωστε, αυτοκίνητο πήρε.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο Ελληνικό Προξενείο στη Μόσχα, δρούσε ένα κύκλωμα υπαλλήλων που εξέδιδε βίζες για Ρωσίδες χορεύτριες. Στη συνέχεια ο Πρόξενος αντιλήφθηκε την υπόθεση και ζήτησε την ανάκληση των υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρ/Φ Alpha, οι υπάλληλοι αυτοί ήρθαν πίσω, στην Αθήνα. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι συνεχίζουν να εργάζονται στο πόστο τους. Ποια είναι η θέση σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξ` όσων γνωρίζω, θα τοποθετηθεί επ` αυτού το Υπουργείο Εξωτερικών, εντός ολίγου. Σημασία έχει πάντως, ότι τέτοιου είδους καταγγελίες, ερευνώνται αμέσως μόλις γίνονται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εκτός από το αίτημα για την απελευθέρωση των απολύσεων, που απέρριψε ο υπουργός Απασχόλησης, η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί στα υπόλοιπα αιτήματα απ` το πακέτο που επέβαλε ο ΣΕΒ. Αυτό τι σημαίνει; Ότι η κυβέρνηση αποδέχεται το υπόλοιπο πακέτο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας ανέφερα και χθες ότι ο καθένας μπορεί να διατυπώνει αιτήματα. Σημασία έχει τι κάνει η κυβέρνηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχει τοποθετηθεί η κυβέρνηση και @

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση τοποθετείται και χαράζει την οικονομική πολιτική. Είδατε να γίνει καμία αλλαγή;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχει ένα άλλο δεδομένο από χθες, ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος, απέρριψε από το πακέτο του ΣΕΒ, μόνο το θέμα που αφορά την απελευθέρωση των απολύσεων. Όλα τα υπόλοιπα; Τι να καταλάβουμε; Ότι τα αποδέχεται η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, να μην καταλάβετε αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ένα άλλο θέμα. Η κυβέρνηση πώς τοποθετείται απέναντι στο θέμα των εκλογών στην Παλαιστίνη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έγινε μια εκλογική διαδικασία ομαλή, που σεβάστηκε τις δημοκρατικές διαδικασίες. Το αποτέλεσμα είναι σεβαστό. Βεβαίως η Χαμάς που ανεδείχθη νικητής μιας δημοκρατικής διαδικασίας θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει τη θεμελιώδη δημοκρατική αρχή της απόρριψης κάθε πρακτικής βίας. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την προσπάθεια που συνεχίζεται ώστε να επιτευχθεί μια λύση στο χρονίζον παλαιστινιακό πρόβλημα. Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την προσπάθεια αυτή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτή η προτροπή για απόρριψη κάθε πρακτικής βίας, απευθύνεται και προς την άλλη πλευρά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 27 January 2006 - 14:05:14 UTC