Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-01-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Συνεδρίασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα το νομοσχέδιο για την καταχώρηση δημοσιεύσεων στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο περιφερειακό και τοπικό Τύπο καθώς και άλλες διατάξεις.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 19:00, θα εγκαινιάσει την έκθεση «Το Ελληνικό Χαρτονόμισμα από το 1822 έως το 2002», από τη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας.

Θα παραθέσω εν συντομία ορισμένα στοιχεία γιατί εντός των προσεχών ημερών πρόκειται να καλέσω τους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ των ΜΜΕ για να τους δώσω το νομοσχέδιο και εν συνεχεία να κατατεθεί και Βουλή.

Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο επεξεργαστήκαμε, οι Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με τις Ενώσεις Ιδιοκτητών και Δημοσιογράφων περιφερειακών ΜΜΕ -ειδικότερα εφημερίδων- επί σειρά ετών. Οι πρώτες συζητήσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2004 και διήρκεσαν περίπου 14 μήνες. Επιτύχαμε ένα ποσοστό συμφωνίας αρκετά υψηλό για τέτοιες περιπτώσεις, της τάξεως του 90% και πλέον. Το Νομοσχέδιο θέτει κριτήρια, προκειμένου εφημερίδες στην περιφέρεια να έχουν το δικαίωμα να δημοσιεύουν καταχωρήσεις, διακηρύξεις, προκηρύξεις και ισολογισμούς.

Ορισμένα από τα κριτήρια είναι: Ο χρόνος κυκλοφορίας των εφημερίδων, ο αριθμός των φύλλων κυκλοφορίας, ο αριθμός των εργαζομένων δημοσιογράφων, το ποσοστό της επίκαιρης και τοπικής ύλης καθώς επίσης και τα ποσοστά της αναπαραγωγής κειμένου από άλλα έντυπα ή από τρίτες πηγές. Είναι ένα Νομοσχέδιο το οποίο ζητούσαν επί σειρά ετών όλες οι επαρχιακές Ενώσεις, όλες οι Ενώσεις περιφερειακών ΜΜΕ.

Η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, από την περίοδο που ήμασταν στην αντιπολίτευση, ήταν ότι θα σκύψει με πολύ προσοχή στο αίτημα αυτό. Μετά από πολύ καιρό -είναι αλήθεια- καταλήξαμε. Αλλά είναι σημαντικό το ότι καταλήξαμε με πολύ μεγάλο ποσοστό συμφωνίας. Δεν θα ήθελα όμως, να πω περισσότερα σήμερα. Θα μιλήσω με λεπτομέρειες στους συναδέλφους σας που καλύπτουν το ρεπορτάζ των ΜΜΕ.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Το Νομοσχέδιο αφορά και την κατανομή της κρατικής διαφήμισης στον περιφερειακό Τύπο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αφορά την κατανομή που γίνεται σε προκηρύξεις, διακηρύξεις και ισολογισμούς. Όπως γνωρίζετε, η κρατική διαφήμιση ορίζεται από άλλο Νόμο, εδώ και πολλά χρόνια. Μου δίνετε την ευκαιρία να πω -παρότι ίσως να μην είναι στο άμεσο ενδιαφέρον σας- ότι από την ημέρα που ανέλαβα αυτή τη θέση ως υπεύθυνος για την τήρηση του 30% στην περιφέρεια -εφόσον περνούν οι εγκρίσεις των προγραμμάτων από τη Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης εκτός των άλλων- έχω συστήσει και μια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών των επαρχιακών εφημερίδων και είναι σε θέση να ελέγχουν, μήνα με τον μήνα, τις καταχωρήσεις όπως γίνονται από τις κρατικές επιχειρήσεις ώστε να διαπιστώνουν και οι ίδιοι ότι τηρείται το 30%.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχετε πάρει το πράσινο φως από τον Πρωθυπουργό να προχωρήσετε σ` αυτό το Νομοσχέδιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το Νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή.

ΒΛΑΧΟΣ: Λέω, από τον Πρωθυπουργό τον ίδιο ότι προφανώς έχετε πάρει@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, προεδρεύει της Κυβερνητικής Επιτροπής.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, είστε ένας από τους Υπουργούς που αισθάνεστε ασφαλής στη θέση σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνω τη δουλειά μου, όπως την κάνουν όλοι οι Υπουργοί. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Υπουργός που δεν κάνει τη δουλειά του ακόμη και αυτή την περίοδο, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα ή γραφόμενα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά είστε φαίνεται από τους λίγους που μπορείτε να προγραμματίζετε και να ανακοινώνετε τον προγραμματισμό σας για το επόμενο διάστημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με μια ματιά στην επικαιρότητα θα δείτε ότι υπάρχουν πολλοί Υπουργοί που έχουν προγραμματίσει και έχουν ανακοινώσει τις εργασίες τους για το επόμενο διάστημα.

ΒΛΑΧΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιοι είναι οι λίγοι Υπουργοί που δεν μπορούν να προγραμματίσουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι οι Υπουργοί.

ΒΛΑΧΟΣ: Οι λίγοι που δεν μπορούν να προγραμματίσουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν είπα «πολλοί που προγραμματίζουν», θα σας πω «όλοι».

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ένα από τα λίγα καλά που έγιναν τα τελευταία χρόνια, για να χτυπήσουν αυτό το ανελέητο για τον πολίτη κράτος, ήταν τα ΚΕΠ. Τώρα τα συρρικνώνετε. Αυτή ήταν η επανίδρυση που είχατε υποσχεθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει εκδοθεί ανακοίνωση από τον αρμόδιο Υφυπουργό. Όχι μόνο δεν γίνεται συρρίκνωση των ΚΕΠ, αντιθέτως έχουν αναπτυχθεί πάρα πολύ και σε αριθμό. Κυρίως αναπτύχθηκε ο αριθμός των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ΚΕΠ. Είχα την ευκαιρία, περίπου πριν από δύο μήνες, να παραστώ σε μια συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τον κ. Παυλόπουλο και τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Ανδρεουλάκο στο υπουργείο Εσωτερικών για την αναβάθμιση των ΚΕΠ. Σας συνιστώ να ανατρέξετε στα ρεπορτάζ των συναδέλφων σας εκείνης της ημέρας ή να πάτε εσείς ο ίδιος στα ΚΕΠ αν θέλετε, για να διαπιστώσετε και το ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των ΚΕΠ, αλλά και το ότι έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι υπηρεσίες. Έχει επίσης μειωθεί ο χρόνος που χρειαζόταν να περιμένει κάθε πολίτης για να εξυπηρετηθεί από τα ΚΕΠ. Συνεπώς, αυτό που μου λέτε δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν μπορώ να πάω σήμερα γιατί απεργούν. Λέτε να μην κατάλαβαν αυτά που λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να πάτε οποιαδήποτε άλλη ημέρα για να το διαπιστώσετε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Απεργούν γιατί θα συρρικνωθούν κατά 30% οι εργαζόμενοι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε έχω να σας κάνω δύο ερωτήσεις: Η πρώτη, πώς αποτιμά πολιτικά η κυβέρνηση την επανεμφάνιση του τέως σε συνέχειες σε μεγάλη εφημερίδα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα και χθες. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πολιτική αποτίμηση θέλω. Όχι σε σχέση με τα δημοσιεύματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν θα κάνω καμία πολιτική αποτίμηση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι ότι χθες ο Πρωθυπουργός στο Προεδρικό Μέγαρο, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα ξαναπάμε σύντομα εκεί, προφανώς για ορκωμοσία νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και απάντησε «όχι». Αυτό αποτελεί κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα για το χρόνο του ανασχηματισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήμουν παρών. Δεν άκουσα να απαντήσει κάτι ο Πρωθυπουργός σε αυτό. Μάλλον χαμογέλασε συγκαταβατικά στο ερώτημα που έγινε χαριτωμένα από συνάδελφό σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δηλαδή θα πάει σύντομα;

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», αποκάλυψε την ύπαρξη ενός τουρκικού χάρτη, τον οποίο και προέβαλε, ο οποίος αποσύρθηκε το 1995 και ο οποίος εμφάνιζε καθαρά τα Ίμια ως ελληνική περιοχή, ως ελληνική επικράτεια. Ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει στην κατοχή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αυτός ο χάρτης ή στις διπλωματικές υπηρεσίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω το θέμα. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως καθώς και στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, θεσμοθετήθηκαν με νόμο του ΠΑΣΟΚ το 1998, για να αντιμετωπίσουν την ανεργία, αλλά απέτυχαν. Τι σας κάνει να τα επαναφέρετε; Είναι στην πρόθεσή σας να υλοποιήσετε τις θέσεις του ΣΕΒ για μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και μείωση των εργοδοτικών εισφορών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεστε προφανώς στη χθεσινή έναρξη της συζήτησης. Όπως γνωρίζετε, η συζήτηση είναι ανοιχτή και οι προτάσεις κατατίθενται ελεύθερα από όλες τις πλευρές. Περιμένουμε να τελειώσει αυτό το πεδίο συζήτησης και παράθεσης απόψεων από τους φορείς, στο οποίο δεν είδα να είναι απολύτως αρνητικοί. Σε καμία περίπτωση τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα περιγράψατε στην ερώτησή σας. Ας περιμένουμε καλύτερα τα αποτελέσματα του διαλόγου.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα κλείνουν δέκα χρόνια από την ημέρα εκείνη που είχαν συμβεί τα επεισόδια στα Ίμια. Πιστεύετε ότι έχουν αποδοθεί οι πολιτικές ευθύνες για όλα όσα είχαν συμβεί εκείνη την περίοδο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια υπόθεση που έχει περάσει στην Ιστορία. Μια υπόθεση την οποία μπορεί να «αξιοποιήσει» κάποιος έτσι ώστε να αντλήσει χρήσιμα συμπεράσματα και για την εσωτερική πολιτική σκηνή και τη διαχείριση περιπτώσεων κρίσεων, αλλά και για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Δεν θέλω να πω τίποτε περισσότερο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την ίδια ημέρα σχεδόν, στη Σμύρνη έγιναν κάποιες εκδηλώσεις αποπομπής του Πατριάρχη από την Τουρκία. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εκδηλώσεις που έγιναν και παρακολουθήσαμε όλοι στους δέκτες μας, είναι επιεικώς απαράδεκτες. Δεν χαρακτηρίζουν χώρα η οποία διακρίνεται από διάθεση ευρωπαϊκής προοπτικής. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί βεβαίως να αντικατοπτρίζουν τέτοιου είδους φαινόμενα ολόκληρη τη χώρα. Ελπίζω ότι είναι μεμονωμένα περιστατικά, που θα καταδικαστούν και από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

ΒΛΑΧΟΣ: Ανοίγει πάλι ο φάκελος «Χρηματιστήριο»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η Δικαιοσύνη, έχει ασχοληθεί και συνεχίζει να ασχολείται με το θέμα του Χρηματιστηρίου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μια δικαστική έρευνα για τις μετοχές «φούσκες» του 1999 θεωρείται ότι είναι άσχετη από τη θέση που εξέφρασε η κυβέρνηση, όταν πρόσφατα τέθηκε στο αρχείο η υπόθεση από παλαιότερη έρευνα που γινόταν για την υπόθεση αυτή; Και δεύτερον, τι αποκλείει την επανάληψη αυτής της ιστορίας, όταν το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει ένα κύμα φημών στη Σοφοκλέους περί εξαγορών και συγχωνεύσεων ανύπαρκτων όπως φαίνεται μετά από τις διαψεύσεις. Τι αποκλείει να επαναληφθεί και σήμερα το ίδιο φαινόμενο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, ο ανεξάρτητος τρόπος λειτουργίας της Δικαιοσύνης, είναι δεδομένος και τον σέβεται απολύτως η σημερινή κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, θέλω να σας θυμίσω ότι έχουν υπάρξει δηλώσεις από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Χθες, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε ότι ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση θα πρέπει να συνοδευτεί και από ανασχηματισμό στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Τίθεται τέτοιο θέμα για την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν θα σχολιάσω τίποτε που να αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μα δεν το λένε οι δημοσιογράφοι. Αυτό το είπε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού. Δηλαδή θέλω να πω ότι είναι επίσημη δήλωση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με σεβασμό και στον γραμματέα αλλά και στους δημοσιογράφους -σε όλους όσους κάνουν ερωτήσεις, κρίσεις, σχόλια για το θέμα- θα επαναλάβω ότι δεν θα σχολιάσω.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ούτε για τις ΔΕΚΟ θα πείτε κάτι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα, ρωτώ δεν παίρνω θέση, με τον κ. Μεϊμαράκη; Του ζητήθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα θέμα που αφορά το κόμμα. Παρακαλώ όπως απευθυνθείτε στο κόμμα. Αν μη τι άλλο, όλη η ερώτησή σας είναι σαφές ότι έχει μια διάκριση σε σχέση με το κυβερνητικό έργο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 31 January 2006 - 14:05:15 UTC