Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-02-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, αύριο το πρωί, στις 10:30 με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Μορατίνο.

@Στις 11:00 θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του Υπουργείου Παιδείας.

@Στις 19:30 θα παραστεί στη δεξίωση, στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του Δικαστικού Σώματος, της Ακαδημίας Αθηνών, των Πρυτανικών Αρχών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Προέδρων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Θα ήθελα να κάνω ένα μικρό σχόλιο στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου, σχετικά με το θέμα των υποκλοπών: «Ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ασυνήθιστοι στις διαδικασίες διαφάνειας που υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, προσπαθούν να βγουν από τα εσωκομματικά τους προβλήματα, με κινήσεις εντυπωσιασμού και εντυπώσεων. Αναρωτιέται κάθε καλόπιστος, τι ενοχλεί άραγε το ΠΑΣΟΚ; Ότι δόθηκαν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα; Ότι η Δικαιοσύνη ασκεί το θεσμικό της ρόλο χωρίς παρεμβάσεις; Μάλλον και τα δύο».

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Πάγκαλος έθεσε θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του κ. Παπαγγελόπουλου για την περαιτέρω διενέργεια της έρευνας σε ό,τι αφορά το ζήτημα των υποκλοπών, ενώ ο κ. Βενιζέλος έθεσε ένα συνολικότερο ζήτημα εμπιστοσύνης προς τους δικαστικούς λειτουργούς. Υπάρχει, λοιπόν, ένα θέμα που θέτει η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και που όπως καταλαβαίνω, εστιάζεται κυρίως στο χρόνο που απαιτήθηκε γι` αυτή την έρευνα, την προκαταρκτική, που ήταν 11 μήνες και στο αποτέλεσμά της. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές οι δηλώσεις πού έγιναν; Έγιναν δημοσίως;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Είναι δηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της συνεδρίασης οργάνου του ΠΑΣΟΚ και μεταδόθηκαν απ` όλους τους συναδέλφους μας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να κάνω σχόλιο για κάτι το οποίο δεν έγινε δημοσίως. Εάν ισχύει -γιατί μου έρχεται στο μυαλό η υπόθεση Μαρκογιαννάκη, όπου σε ιδιωτική ομιλία του ο κ. Μαρκογιαννάκης, με τη γνωστή υπόθεση, μίλησε για τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου- εάν υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία έχουν καταφερθεί εναντίον της Δικαιοσύνης και στελεχών της Δικαιοσύνης, τότε ουσιαστικά αποκαλύπτεται ότι το ΠΑΣΟΚ εξανέστη και φωνασκούσε υποκριτικά σε εκείνη την πρώτη υπόθεση. Και θα περίμενε κανείς απ` όλους που υπερασπίστηκαν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όπως έπραξε η κυβέρνηση επισήμως, να το κάνουν και τώρα. Εάν δηλαδή ισχύει αυτό που μου λέτε, θα περίμενε κανείς από τον κ. Παπανδρέου, εκείνη την ώρα κιόλας, υπερασπιζόμενος την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, να είχε βάλει στη θέση τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Διότι δεν μπορεί να έγινε ό,τι έγινε στην υπόθεση του πρώην Υφυπουργού Δημοσίας Τάξεως, δηλαδή τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να κατηγορούν τον κ. Μαρκογιαννάκη και σήμερα -εάν συνέβη, ξαναλέω για τρίτη φορά, αυτό ενώπιον του κ. Παπανδρέου- δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να έχουν κατηγορήσει τη Δικαιοσύνη και λειτουργούς της και να μην έχει ακουστεί τίποτα από τον κ. Παπανδρέου. Ελπίζω να το ξεκαθαρίσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αν μου επιτρέπετε, δεν υπήρξαν προσωπικές αιχμές, όπως ίσως να ήταν ανάλογο αυτό που είχε γίνει με τον κ. Λινό και τον κ. Μαρκογιαννάκη στην ιδιωτική κουβέντα. Αλλά, εδώ ετέθη ένα θέμα αξιοπιστίας των λειτουργών που έχουν αναλάβει την έρευνα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είναι αυτό που μου λέτε; Η αξιοπιστία των λειτουργών; Οι λειτουργοί είναι πρόσωπα. Εάν λοιπόν -ξαναλέω για τέταρτη φορά- υπήρξαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία, ενώπιον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καταφέρθηκαν καθ` οιονδήποτε τρόπο, εναντίον λειτουργών της Δικαιοσύνης και ο κ. Παπανδρέου δεν τους έβαλε στη θέση τους, τότε είναι υπόλογος και ο ίδιος.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να μου εξηγήσετε, γιατί την ημέρα, 10 Μαρτίου, που ο κ. Κορωνιάς πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου και τους αποκάλυψε ότι γινόταν παρακολούθηση τηλεφώνων, μεταξύ αυτών και του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση δεν αντέδρασε αμέσως, να μπλοκάρει τη Vodafone, να βάλει δικούς της ανθρώπους, ειδικούς, για να ελέγξουν τα συστήματα της Vodafone. Δεύτερον, έχει γίνει αυτή η υποκλοπή. Είναι μέσα σε αυτούς που έχουν υποκλέψει και ο Πρωθυπουργός. Κανείς Υπουργός δεν αισθάνεται την ανάγκη να παραιτηθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, είναι η απόλυτη ταύτιση της ερώτησής σας με τη θέση που εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου και ως εκ τούτου, έχω απαντήσει ήδη από την αρχή.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν λέτε «ταύτιση», τι εννοείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι ακριβώς το ίδιο πράγμα είπε ο κ. Παπανδρέου. Και είχα απαντήσει ήδη πριν με ρωτήσετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, δύο πολίτες σε αυτή τη χώρα δεν μπορούν να έχουν την ίδια άποψη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ή θα κάνετε ερώτηση και θα περιμένετε απάντηση ή θα κάνετε σόου. Σόου στο press room, ενώ εγώ είμαι απέναντί σας, δεν το δέχομαι. Παρακαλώ, έχει τελειώσει η ερώτησή σας για να σας απαντήσω;

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν ταυτίζετε έναν δημοσιογράφο με έναν πολιτικό, αυτό είναι μομφή εναντίον του δημοσιογράφου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια ιδιαίτερη αντίληψη και πραγματικά ιδιόμορφη, οφείλω να ομολογήσω. Εγώ, όπως γνωρίζετε, έχω σε εκτίμηση και τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους. Είναι, όμως, δικό σας θέμα. Σε κάθε περίπτωση -ξαναλέω- είναι το θέμα που έθεσε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ίδιο πράγμα ρωτήσατε. Υπάρχει λοιπόν ταύτιση στο θέμα. Το ίδιο είπε ο κ. Παπανδρέου, το ίδιο λέτε κι εσείς. Εγώ απάντησα από την αρχή, μπαίνοντας στην αίθουσα. Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι έχω απαντήσει. Στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, χρησιμοποιήσατε τη φράση «δικούς της ανθρώπους». Και εδώ είναι μια μεγάλη διαφορά, πραγματικά. Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι υπάρχουν δικοί της και μη. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν θεσμοί. Η κυβέρνηση απευθύνθηκε σε θεσμούς, απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη, ως όφειλε να κάνει. Και η Δικαιοσύνη, από κει και πέρα, άσκησε το θεσμικό ρόλο της, για να φτάσει την υπόθεση, με την προκαταρκτική εξέταση, εκεί που έχει φτάσει: Στην περαιτέρω διερεύνηση από μια κύρια ανάκριση. Άρα, λοιπόν, η κυβέρνηση λειτούργησε από την πρώτη στιγμή, μέσα στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο επέβαλαν το Σύνταγμα και οι νόμοι μας.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν λέω «δικούς της ανθρώπους» εννοώ ηλεκτρονικούς, στους οποίους θα έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, να πάνε να ελέγξουν αμέσως τα συστήματα, να δουν πόσα είναι πειραγμένα και από ποιους είναι πειραγμένα. Υπάρχει Αρχή Προστασίας που έχει μηχανισμούς. Το κράτος έχει κάποιους μηχανισμούς αυτοπροστασίας. Αυτούς εννοώ «δικούς της». Ειδικούς ανθρώπους για να ελέγξουν και να φροντίσουν να μην καθαριστεί, να μην εξαφανιστούν στοιχεία από το μηχανισμό της Vodafone. Είναι απλό το πράγμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Χθες, σε πολλές εφημερίδες δημοσιεύτηκαν διάφορα ονόματα τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση. Θέλω να ρωτήσω: Υπάρχουν τηλέφωνα του Ιδρύματος, στο οποίο ήταν Πρόεδρος ο κ. Παπούλιας; Υπάρχει το όνομα του κ. Παπανδρέου, του κ. Χριστόδουλου και άλλα ονόματα και στελεχών του ΠΑΣΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άκουσα διάφορα σενάρια και διάβασα διάφορα σενάρια. Εκείνο το οποίο θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά είναι: Εδόθησαν όλα τα ονόματα τα οποία βρίσκονταν στη λίστα. Είπαμε από την πρώτη ημέρα ότι δεν θα δώσουμε αριθμούς και δεν θα δώσουμε και τίποτα περισσότερο, εφόσον δεν είναι καταγεγραμμένο με το όνομά του. Θυμάστε ότι εκείνη την ημέρα ο κ. Βουλγαράκης μίλησε για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας κοκ. Είπαμε για ιδιώτες, για οργανισμούς ή φορείς. Δεν θυμάμαι, ποια από τις δύο λέξεις είχαμε χρησιμοποιήσει. Μπορείτε να το βρείτε στο briefing που έγινε και που κράτησε πολλή ώρα. Τα ονόματα που μου αναφέρατε, δεν υπάρχουν σε κάποια λίστα.

ΒΛΑΧΟΣ: Τη λίστα αυτή σας την έδωσε ο κ. Κορωνιάς ή εσείς τη βρήκατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχουμε πει ήδη και αυτό. Η εταιρεία Vodafone έδωσε τη λίστα με τα τηλέφωνα που παρακολουθούνταν.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε ότι έχουν δοθεί τα ονόματα. Ωστόσο έχουν δοθεί 46 ονόματα, υπάρχουν 103 ονόματα στη λίστα, στην οποία δημοσίευσε χθες η κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία». Αυτά προφανώς ανήκουν σε κάποια πρόσωπα, πολλά δεν είναι διπλά, εννοώ δηλαδή ότι είναι σε φορείς, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης κλπ και ανήκουν σε πρόσωπα που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα. Δηλαδή, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας κλπ είναι πρόσωπα τα οποία είχαν αυτά τα τηλέφωνα ασχέτως εάν δεν δόθηκαν στη λίστα την οποία δώσατε εσείς. Είναι έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ανέφερα, από την πρώτη κιόλας ημέρα, το παράδειγμα με την σύζυγο του Πρωθυπουργού: Δηλαδή, ότι το τηλέφωνο που αντιστοιχούσε στην εταιρεία ΑΤΕΚΕ, το χρησιμοποιούσε ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του κ.ο.κ. Εδόθησαν τα ονόματα και αν δείτε τη λίστα, δεν υπάρχει το όνομα της κ. Νατάσσας Καραμανλή, παρά το ότι ένα απ` τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε ήταν τηλέφωνο που βρήκαμε ότι παρηκολουθείτο. Εδόθησαν λοιπόν μόνο τα ονόματα που αντιστοιχούσαν σε τηλέφωνα. Από εκεί και πέρα, αριθμοί που χρησιμοποιούντο από φορείς, όπως ανέφερα για παράδειγμα τηλέφωνα της Νέας Δημοκρατίας, που ήταν σε χρήση από διαφορετικά στελέχη κάθε φορά δεν τα δώσαμε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με τη σκοπιμότητα, το να ζητήσει η κυβέρνηση τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να διερευνήσει το θέμα, θα μπορούσατε να μας πείτε, πέρα από τους λόγους πολιτικών εντυπώσεων, ποιος ουσιαστικός λόγος κρύβεται πίσω απ` αυτή την κίνηση; Δηλαδή τι περιμένετε να βγάλει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για να πάψουν να δημιουργούνται πολιτικές εντυπώσεις. Και χαίρομαι που χρησιμοποιήσατε τη φράση αυτή, για να μου δώσετε και αφετηρία για την απάντηση. Η κυβέρνηση σε αυτή την υπόθεση, όπως έχουμε πει από την αρχή, έδωσε όλα τα στοιχεία. Θεώρησε και θεωρεί ότι η λειτουργία εντός του θεσμικού πλαισίου είναι η μόνη η οποία μπορεί να σταθεί ικανά απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες του τόπου, κυρίως πολιτικοί από την αντίπαλη πλευρά, που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το θέμα, με έναν τρόπο που δεν θα τον σχολιάσω, δημιουργώντας μόνο εντυπώσεις, όπως είπα στην αρχή. Εκείνο το οποίο λέμε, λοιπόν, είναι: Η Εξεταστική Επιτροπή που θα ξεκινήσει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δίνει το δικαίωμα σε κάθε κόμμα, πάντοτε στο θεσμικό πλαίσιο και εντός του Κοινοβουλίου, να εξετάσει τα πάντα. Να έλθει το κάθε κόμμα που μετέχει στο Κοινοβούλιο και στην Εξεταστική Επιτροπή να ζητήσει την έρευνα, τη διερεύνηση, την εξέταση προσώπων, καταστάσεων κ.ο.κ.. Ελεύθερα, ανοιχτά, χωρίς κανένα φόβο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη εάν ξανανοίγει ο φάκελος αυτοκτονίας του στελέχους της Vodafone που έμενε στον Κολωνό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Δικαιοσύνη, όπως γνωρίζετε, λειτουργεί ανεξάρτητα. Είναι θέμα της Δικαιοσύνης, εάν κρίνει ότι πρέπει να ερευνήσει και πάλι την υπόθεση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επειδή δεν το αναφέρει η συνέντευξη Τύπου που είχατε δώσει, όταν αποκαλύψατε το θέμα, να υποθέσω ότι η κυβέρνηση δεν συσχετίζει την αυτοκτονία αυτού του στελέχους με την όλη υπόθεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αναφορά σε ατράνταχτα δεδομένα ήταν εκείνη η οποία μας επέτρεπε να κινηθούμε. Δηλαδή, εμείς κινηθήκαμε στη λογική των δεδομένων, τα οποία είχαν αποδειχθεί ως τέτοια. Ότι, ας πούμε, υπήρχε παρακολούθηση, είχε αποδειχθεί στην πράξη. Η αυτοκτονία είναι ένα ενδιαφέρον θέμα, το οποίο όμως εκείνη τη στιγμή δεν αναφέρθη διότι δεν θεωρήθηκε ότι μπορούσε να συσχετιστεί αμέσως από τα στοιχεία που είχαμε. Εάν η περαιτέρω έρευνα της Δικαιοσύνης, που είναι ανοιχτή, επαναλαμβάνω, οδηγηθεί σε άλλα συμπεράσματα, τότε περιμένουμε όλοι, και εσείς και εμείς.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το δεύτερο ερώτημά μου, έχει να κάνει με τα θύματα των υποκλοπών. Τα πολιτικά πρόσωπα που ήταν θύματα των υποκλοπών. Πότε ενημερώθηκαν για το ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται; Έχουν ενημερωθεί; Εσείς ή ο κ. Βουλγαράκης έχει φωνάξει την κ. Μπακογιάννη, τον κ. Δήμα, να τους εξηγήσετε πώς έχει αυτή η υπόθεση, μια και τους ενδιαφέρει άμεσα το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα γι` αυτό το θέμα και απάντησα την Παρασκευή. Ίσως απουσιάζατε. Δεν θα αναφέρω τίποτε περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της αμερικάνικης Πρεσβείας ή όχι, την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση έδειξε την έμμεση εμπλοκή της. Υπέδειξε έμμεσα με τις συντεταγμένες που όρισε. Τη δεύτερη ημέρα, το διαψεύσατε κατηγορηματικά και την τρίτη ημέρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας, μίλησε για προβοκάτσια ή στημένη ενοχοποίηση. Η ερώτηση είναι σαφής. Η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο κατασκοπείας σε βάρος της χώρας, από ξένες υπηρεσίες με πρωτεύοντα ρόλο, προεξαρχόντων δηλαδή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρ` ότι θα ήθελα να κάνω σχόλιο επί των σχολιασμών σας, δεν θα κάνω, ούτε θα δώσω περισσότερες απαντήσεις στα όσα ήδη έχω αναφέρει. Ρωτήθηκα και την πρώτη και τη δεύτερη ημέρα στο press room. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή, διαψεύδετε κατηγορηματικά ότι υπάρχει ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, άρα και της Πρεσβείας σε αυτή την ιστορία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, επιβεβαιώνετε ότι τα συμπεράσματα είναι πάντοτε δικά σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση επανεξετάζει το θέμα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, μετά την απεργία των τραπεζών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «εάν επανεξετάζει το θέμα» η κυβέρνηση;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που έμμεσα καταργούνται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν μιλάμε για το ίδιο θέμα, όπως γνωρίζετε, είναι ζήτημα των κοινωνικών φορέων, οι οποίοι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, κάνουν τις συζητήσεις τους. Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Δεν υπήρξε απόφαση της κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά αυτή τη στιγμή όμως, το αφήνετε να εννοηθεί διότι συζητάει και ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Παναγιωτόπουλος. Πρόκειται να γίνει κάτι; Έχουν κάποια εντολή από τον Πρωθυπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα θέμα, το οποίο, εν πρώτοις, αναφέρεται στους κοινωνικούς εταίρους. Δεν έχω κάτι περισσότερο.

ΧΙΩΤΗΣ: Αν συγκράτησα καλά την απάντησή σας, σε ό,τι αφορά τη σκοπιμότητα της Εξεταστικής Επιτροπής, είπατε «για να μη δημιουργούνται πολιτικές εντυπώσεις». Ο κ. Έβερτ, έχει δηλώσει ήδη, ότι θα προτείνει αύριο την άμεση συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής. Η κυβέρνηση το συζητά ή θεωρεί ότι πρέπει να αρχίσει η επιτροπή αφού ολοκληρωθεί η προανάκριση; Και εάν είναι έτσι, τότε οι πολιτικές εντυπώσεις θα μείνουν για πολύ ακόμη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοια δήλωση. Ωστόσο, αν απομονώσω το θέμα και δω την ουσία του, εάν δηλαδή πρέπει να γίνει τώρα ή όχι, εάν μπορεί να γίνει τώρα ή όχι Εξεταστική Επιτροπή, η απάντηση είναι: Γνωρίζετε ότι κατά τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου, εάν υπάρξει Εξεταστική Επιτροπή, την ίδια στιγμή θα σταματήσει η δικαστική έρευνα. Υπ` αυτήν την έννοια δηλώσαμε, χθες, ότι θέλουμε να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα και εν συνεχεία να γίνει Εξεταστική Επιτροπή.

ΧΙΩΤΗΣ: Εφόσον όμως, σας τεθεί τέτοιο ζήτημα, από βουλευτές ή από κόμματα της αντιπολίτευσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω, ότι δεν πρέπει να σταματήσει η δικαστική έρευνα. Πρέπει να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα και εν συνεχεία να γίνει Εξεταστική Επιτροπή.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Θέλω να ρωτήσω κάτι για το διαδικαστικό της συνέντευξης Τύπου της Πέμπτης. Σε όλη αυτή την ιστορία υπάρχει και ένας τέταρτος υπουργός, που ήταν συναρμόδιος στο θέμα αυτό. Είναι ο κ. Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος είτε δεν εκλήθη είτε δεν ήθελε να δώσει το παρόν στη συνέντευξη Τύπου. Ενημερώνεται για τα ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την Panafon;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε το ένα, ούτε το άλλο, μιας και είπατε «είτε-είτε». Αυτό το οποίο με ρωτάτε, απαντήθηκε και την πρώτη ημέρα στη διπλανή αίθουσα και τη δεύτερη ημέρα, την Παρασκευή, σ` αυτή την αίθουσα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Η δεύτερη ερώτησή μου αφορά το ενδεχόμενο να προσανατολίζεται η κυβέρνηση ή να έχει πληροφορίες ότι «κυκλοφορούν στην αγορά» περίεργες κασέτες ή cd ψηφιακής τεχνολογίας όπου μέσα σε αυτά εμπεριέχονται συνομιλίες κάποιων εκ των προσώπων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και γι` αυτό ρωτήθηκα την Παρασκευή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχω τρεις ερωτήσεις. Αυτός ο λαϊκισμός «του όλα να τα μάθει ο λαός» μήπως τελικά κάνει κακό σε εθνικά μας θέματα, σε ευαίσθητα θέματα ασφαλείας, αφού και εσείς στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε, την τιτλοφορήσατε ότι αφορούσε θέματα ασφαλείας. Είναι δυνατόν, αν υπάρχει κατασκοπεία και αν υπάρχουν κερκόπορτες σε αυτό το θέμα, είναι δυνατόν να βγουν όλα στη φόρα τώρα; Στο εξωτερικό βγαίνουν υποθέσεις κατασκοπείας, αλλά εφόσον έχει ωριμάσει ο χρόνος και έχουν αποστασιοποιηθεί οι άνθρωποι από τα γεγονότα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ειλικρινά, χαίρομαι για την ερώτησή σας και ειδικά γιατί στο κλείσιμο χρησιμοποιήσατε ακριβώς τη λέξη που χρησιμοποίησα εγώ, εκείνη την ημέρα. Είπα: «τώρα που ωρίμασαν οι συνθήκες» και εξήγησα τι εννοούσα με την ωρίμανση των συνθηκών. Εάν διαβάσατε το απόσπασμα της δηλώσεώς μου εκείνη την ημέρα, θα δείτε ότι ορθώς έπραξε η κυβέρνηση μέσα στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου και της άποψης που έχει ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βέβαια, κατά τη γνώμη σας έχουν ωριμάσει ή ίσως να ωρίμασαν δικαστικά. Είναι περυσινές οι συνθήκες. Δεν ξέρει κανείς κατά πόσον έχουν ωριμάσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σεβαστή η εκτίμηση του οποιουδήποτε και η δική σας, εννοείται. Η ιστορία θα αποδείξει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η χθεσινή κυριακάτικη «Καθημερινή», έγραψε για ένα σχέδιο «OLAF». Η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε τη συγκρότηση μιας ομάδας με αντικείμενο την παρακολούθηση τηλεφώνων, στο πλαίσιο της ΕΥΠ. Επιβεβαιώνετε αυτό το δημοσίευμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επικοινώνησα με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και θα σας διαβάσω δύο στοιχεία που έχω σημειώσει. Η λέξη «OLAF» είναι το ακρωνύμιο της «OFFICE DE LA LUTTE ANTI-FRAUDE», δηλαδή της αρμόδιας Υπηρεσίας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος, η οποία έχει χρηματοδοτήσει την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού της ΕΥΠ αλλά και άλλων υπηρεσιών του δημοσίου, όπως του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, μέσα από αυστηρές διαδικασίες, απόλυτα ελεγχόμενες από την Ε.Ε. Οι προμήθειες της ΕΥΠ ελέγχονται, εκτός από τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές και από το τμήμα ελεγκτικού. Προσφάτως δε, τετραμελής επιτροπή ελεγκτών της «OLAF», επισκέφθηκε την ΕΥΠ, έλεγξε όλα τα δικαιολογητικά και της γνωστοποίησε εγγράφως ότι όλα είχαν καλώς. Από τα μνημονευόμενα στο συγκεκριμένο δημοσίευμα μόνο η τηλεχειριζόμενη κάμερα είχε αγοραστεί με χρηματοδότηση από την «OLAF». Τα υπόλοιπα υλικά είχαν αγοραστεί από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό για τα ολυμπιακά έργα. Αφορούσαν την ασφάλεια των επικοινωνιών της ΕΥΠ και ουδεμία σχέση έχουν με υποκλοπές τηλεφώνων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων. Υπάρχουν διαπρεπείς νομικοί που λένε ότι το Σύνταγμα της χώρας, στερείται πλέον της θεμελιώδους διάταξης του άρθρου 22 παρ. 2, που ορίζει ότι με νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας και συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις. Εσείς τα αποποιείστε όλα αυτά. Μέσα στο κόκαλο της ειδησεογραφίας που μας πετάξατε και χορεύουμε σ` αυτό το ρυθμό τώρα, πάτε να περάσετε, κατά κάποιον τρόπο λαθραία την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Είναι έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν μπορεί να γίνει λίγο πιο κατανοητό. Από τη λίστα τι απουσιάζει; Συγκεκριμένα νούμερα, τα οποία δεν χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένα πρόσωπα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον: Δεν υπάρχει κανένας αριθμός. Δεύτερον: Δεν υπάρχει εταιρεία είτε είναι φορέας είτε δημόσιος οργανισμός είτε υπουργείο είτε όχι. Τρίτον: Υπάρχουν τα ονόματα στα οποία αντιστοιχούσαν συγκεκριμένοι αριθμοί τηλεφώνων. Για παράδειγμα : Στη Νέα Δημοκρατία, αναφέρονται δύο τηλέφωνα, τα οποία όμως δεν τα είχαν πρόσωπα αλλά τα είχε η Νέα Δημοκρατία, ως νομικό πρόσωπο, ως οργανισμός, ως κόμμα και τα διέθετε από καιρού εις καιρόν σε διαφορετικά πρόσωπα. Δεν αναφέρονται τα πρόσωπα που χρησιμοποιούσαν αυτά τα τηλέφωνα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Άρα και στους οργανισμούς που λέτε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει το ίδιο, όπου δεν αναφέραμε πρόσωπα. Εμείς μιλήσαμε για πρόσωπα όπου ήταν ταυτοποιημένο ότι αυτόν τον αριθμό τον χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Όπου ήταν σε εταιρεία ή σε επιχείρηση είτε σε κόμμα είτε σε άλλο οργανισμό είτε σε υπουργείο ή ήταν τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται από διαφορετικά πρόσωπα κάθε φορά, αναφέρθηκαν μόνο οι αριθμοί. Είπαμε παραδείγματος χάριν: Έξι τηλέφωνα από το τάδε υπουργείο, τρία από το δείνα κ.ο.κ.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Συγνώμη, αλλά θέλω να διευκρινίσω κάτι. Άρα, πώς είστε βέβαιος ότι τα ονόματα που αναφέρθηκαν δεν έκαναν χρήση των τηλεφώνων που έχετε εσείς τα νούμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε. Μου ειπώθηκαν ονόματα που δεν έχουν καμία σχέση με τη λίστα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ναι, αλλά μπορεί να χρησιμοποιούσαν τηλέφωνα που έχετε εσείς στη λίστα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαρτάται. Τηλέφωνα της Νέας Δημοκρατίας να χρησιμοποιεί στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μάλλον λίγο δύσκολο το βρίσκω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ναι, αλλά υπάρχουν και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που μπορεί να χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνα που λέτε, ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν γιατί αυτά τα τηλέφωνα εδίδοντο από καιρού εις καιρόν σε άλλα πρόσωπα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μάλιστα. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Μήπως ωρίμασαν ξαφνικά οι συνθήκες και σήμερα βλέπουμε να αποδίδετε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη λειτουργίας του θεσμικού πλαισίου; Διότι εάν είχατε πάντοτε την ίδια επιλογή, φαντάζομαι ότι θα είχατε εμπλέξει στην ιστορία την Αρχή Προστασίας Απορρήτου, το οποίο δεν κάνατε. Άρα, η έμφαση στο θεσμικό πλαίσιο πότε ωρίμασε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς εννοείτε την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτων Επικοινωνιών. Δεν είναι η θέση μου να κάνω μάθημα εδώ σε αυτή την αίθουσα. Θα πω μερικά απλά πράγματα, τα οποία, πιστεύω, ότι είναι παραδεκτά από όλους.

Οι Ανεξάρτητες Αρχές σε μια Δημοκρατία δυτικού τύπου, όπως είναι η δική μας, επιτελούν πολλούς ρόλους. Ο βασικότερος ρόλος τους είναι η προστασία του πολίτη από τυχόν αποφάσεις του κράτους ή των κρατικών λειτουργών, οι οποίες θα παραβίαζαν τα δικαιώματά του. Εδώ δεν έχουμε παραβίαση δικαιωμάτων ενός οποιουδήποτε πολίτη για να προσφύγει στην Ανεξάρτητη Αρχή, έχουμε παραβίαση δικαιωμάτων του Πρωθυπουργού, ο οποίος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.

Το δεύτερο σημείο: Όσοι αναφέρονται στην Αρχή -με σεβασμό αναφέρομαι σε κάθε Ανεξάρτητη Αρχή και το γνωρίζετε από αυτή την αίθουσα, αλλά και εκτός αιθούσης- θεωρούν ότι η Αρχή είναι πάνω από τη Βουλή ή πάνω από τους υπόλοιπους θεσμούς. Οι Αρχές προβλέπονται από το Σύνταγμά μας, από το οποίο καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται τα πρόσωπα που στελεχώνουν αυτές τις Αρχές. Η Δημοκρατία μας όμως έχει τρεις εξουσίες, η μια των οποίων έπεσε θύμα παρακολούθησης. Και απευθύνθηκε στη δεύτερη εξουσία για να διερευνήσει την υπόθεση. Άρα, λοιπόν, από τους πυλώνες της δημοκρατίας μας, οι δύο πυλώνες -που είναι οι ανώτεροι πυλώνες από τους υπολοίπους- είναι εκείνοι οι οποίοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Η εκτελεστική εξουσία απευθύνθηκε στη δικαστική εξουσία. Αυτό που έγινε ήταν η διερεύνηση, από τη δικαστική εξουσία, καταγγελιών που έκανε η εκτελεστική εξουσία. Υπάρχει, λοιπόν, η προσπάθεια δημιουργίας της εντύπωσης ότι απαξίωσε κάποιος να ασχοληθεί με την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτων Επικοινωνιών. Ουδέν αναληθέστερο τούτου. Σας εξήγησα και προηγουμένως, πρώτον, την ευρύτερη λογική των Ανεξαρτήτων Αρχών, και δεύτερον, ότι παρηκολουθείτο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απευθύνεται στην Δικαιοσύνη, ως έναν από τους τρεις ισχυρούς πυλώνες της Δημοκρατίας. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Εάν δεν είχε απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, τότε βεβαίως θα μπορούσε κανείς να πει «μα δεν πήγατε ούτε στη Δικαιοσύνη, δεν πήγατε πουθενά, σε καμία Ανεξάρτητη Αρχή». Η Δικαιοσύνη, όμως, δεν έχει ρόλο κάτω από την Ανεξάρτητη Αρχή, τουλάχιστον, στη Δημοκρατία μας.

ΒΛΑΧΟΣ: Πήρατε αυτή τη λίστα από την Vodafone με τους ανθρώπους που παρακολουθούσαν. Αυτό για να έρθει στην δημοσιότητα, κανονικά θα έπρεπε να το κάνει το γραφείο Τύπου της Vodafone. Όμως, εμφανίστηκαν τρεις υπουργοί, οι οποίοι διάβασαν αυτή η λίστα. Δηλαδή, πήρατε το πολιτικό ρίσκο, να δώσετε μια εγκυρότητα σε αυτή τη λίστα. Θέλω να ξέρω εάν αποκλείετε δι αυτού του τρόπου να είναι και κάποιοι άλλοι σε αυτή τη λίστα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ:Θα ίσχυε αυτό που λέτε, εάν είχαμε κάνει αυτό που κάποιοι ζητούν σήμερα: Δηλαδή, την επομένη κιόλας της ανακάλυψης της υπόθεσης, να είχαν γίνει δημόσιες δηλώσεις. Μεσολάβησε χρονικό διάστημα έντεκα μηνών και μεσολάβησαν οι έρευνες που έκανε η Δικαιοσύνη.

ΒΛΑΧΟΣ: Η Δικαιοσύνη, δηλαδή, βρήκε εάν παρακολουθείται, για παράδειγμα, το τηλέφωνο του κ. Καραμανλή και δεν παρακολουθείται του κ. Ρουσόπουλου; Έχει τεχνικές γνώσεις η Δικαιοσύνη γι αυτά τα θέματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιο είναι το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης, το οποίο, όπως γνωρίζετε, παραμένει μυστικό. Αλλά εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ο έλεγχος που έγινε από τις αστυνομικές αρχές και κατέληξε σε αυτή την λίστα, στην οποία αναφέρομαι.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά αυτή τη λίστα σας την έδωσε η Vodafone δεν σας την έδωσαν ούτε οι δικαστικές, ούτε οι αστυνομικές αρχές. Αυτό είπατε τώρα εσείς. Ότι δεν γνωρίζετε το πόρισμα της προανακριτικής. Άρα, η λίστα αυτή δεν είναι στο πόρισμα της προανακριτικής. Είναι στο γραφείο Τύπου της Vodafone.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς πως βγάζετε το συμπέρασμα ότι δεν είναι στο πόρισμα;

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί εσείς είπατε ότι δεν το γνωρίζετε. Άρα, πως διαβάσατε μια λίστα που δεν γνωρίζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω το πόρισμα, διότι δεν μπορώ να το γνωρίζω, όπως ούτε εσείς, ούτε κανείς άλλος.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, τη λίστα γιατί τη διαβάζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς βγάζετε το συμπέρασμα ότι αφού δεν το γνωρίζω εγώ, δεν είναι κιόλας η λίστα στο πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης;

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά η λίστα που διαβάσατε, όμως, δεν έχει τη σφραγίδα της εγκυρότητας της δικαστικής έρευνας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς βγάζετε το συμπέρασμα ότι κάτι που δεν το γνωρίζω εγώ δεν είναι κιόλας εκεί; Ξέρετε κάτι περισσότερο;

ΒΛΑΧΟΣ: Λέω ότι η λίστα που διαβάσατε δεν έχει τη σφραγίδα της εγκυρότητας της δικαστικής έρευνας, έχει τη σφραγίδα της Vodafone.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έγιναν, λοιπόν, έρευνες από τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές.

ΒΛΑΧΟΣ: Και μια δεύτερη ερώτηση: Πότε η κυβέρνηση έμαθε για την αυτοκτονία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από την πρώτη στιγμή αναφέρθηκε το θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Και κανείς δεν υποψιάστηκε ότι μπορεί αυτό το πράγμα να συνδυάζεται με αυτή την ιστορία των υποκλοπών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά τα στοιχεία αναφέρθηκαν στη Δικαιοσύνη.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά η αστυνομία δεν πήγε στο σπίτι του να ελέγξει, απ ότι μας λένε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δέχομαι οποιαδήποτε ερώτηση και θεωρώ ότι όλες οι ερωτήσεις είναι καλόπιστες, και σας το λέω εν πλήρει ειλικρινεία. Όμως, ειλικρινά επιτρέψτε μου να κάνω κι εγώ ένα ρητορικό ερώτημα: Προσφεύγει κάποιος στη Δικαιοσύνη, σε έναν από τους τρεις πυλώνες της Δημοκρατίας μας, και λέει ότι «έχω αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία» ως καταγγελλόμενα στοιχεία, δηλαδή, παρακολουθήσεις Πρωθυπουργού, υπουργών και άλλων πολιτών της χώρας και εν συνεχεία, ειλικρινά πιστεύετε ότι αυτό δεν είναι το σημαντικότερο πράγμα που έπρεπε να πράξει μια κυβέρνηση, από το να το καταγγείλει στη Δικαιοσύνη; Ούτε το «κουκούλωσε» η κυβέρνηση, ούτε το έκρυψε, ούτε έκανε πως δεν άκουσε, ούτε σφύριξε αδιάφορα. Πήγε στη Δικαιοσύνη. Και ρωτώ ως πολίτης -αφού κάνουμε διάλογο και ξεφύγαμε λίγο πέραν των ερωτήσεων και απαντήσεων- τί είναι εκείνο το οποίο θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση; Η Δικαιοσύνη είναι ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας. Αναρωτιέμαι, γιατί όλοι αυτοί που -στο βωμό απλώς του πολιτικού εντυπωσιασμού- επιτίθενται στη κυβέρνηση για «το τί έκανε, γιατί το έκανε αυτό, γιατί έκανε το άλλο». Τι άλλο, δηλαδή, έπρεπε να κάνει; Θέλω να σκεφθεί ένας απλός πολίτης που με ακούει τώρα, εάν έχει μια καταγγελία δεν πηγαίνει στη Δικαιοσύνη; Μπορείτε να μου πείτε, σας παρακαλώ ή να σκεφθείτε μόνοι σας στα σπίτια σας αυτοί που με βλέπετε αυτή την ώρα, νομίζετε ότι κάνατε λάθος, που πήγατε στη Δικαιοσύνη; Διότι αυτό είναι που κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν. Ότι ήταν λάθος που η κυβέρνηση κινήθηκε, πηγαίνοντας στη Δικαιοσύνη. Και πραγματικά αναρωτιέμαι, όχι μόνο ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και ως Έλληνας πολίτης.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν, λοιπόν, έχουμε μια υποκλοπή του Πρωθυπουργού και έχουμε και μια αυτοκτονία που έχει καταγγελθεί από την πρώτη στιγμή, πως εξηγείτε το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση πήγε στη Δικαιοσύνη, δεν έγιναν αμέσως έρευνες αστυνομικές ή δικαστικές για να δουν εάν αυτή η αυτοκτονία συνδυάζεται με το θέμα των υποκλοπών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, πως το ξέρετε ότι δεν υπήρξαν;

ΒΛΑΧΟΣ: Μας το λένε οι γονείς. Ότι πήγαν λέει αυτοί το κομπιούτερ@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι η δικαστική έρευνα είναι μυστική. Δεν μπορεί να γνωρίζει κάποιος τι έχει ερευνήσει η Δικαιοσύνη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βέβαια, ατυχές το παράδειγμα γιατί ο μέσος πολίτης δεν έχει μηχανισμούς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κυρίτσης περιμένει τουλάχιστον μισή ώρα σηκώνοντας το χέρι του για ερωτήσεις.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Αναφερθήκατε στην εκτελεστική εξουσία, στην κυβέρνηση και στη Δικαιοσύνη, αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτή ήταν μια αναφορά σαν να είναι δύο πυλώνες οι οποίοι αιωρούνται. Υπάρχουν νόμοι οι οποίοι καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αναφέρεται η μια εξουσία στην άλλη. Δεν είναι άντε γενικά, η εκτελεστική εξουσία ειδοποίησε τη δικαστική. Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος της προανακρίσεως που μας είπατε ότι δεν βγήκε τίποτα, δεν μπορεί κανείς να αναρωτηθεί βάσιμα αν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες ή δεν ακολουθήθηκαν, γι` αυτό βρισκόμαστε σε μηδενικό αποτέλεσμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με το «δεν βγήκε τίποτα», εννοείτε το ποιος παρακολουθούσε τελικά; Έτσι δεν είναι;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να γίνει μια έρευνα από τη Δικαιοσύνη. Διαπράττονται εγκλήματα, ληστείες και διεξάγονται έρευνες. Έτσι πρέπει να λειτουργεί ένα κράτος.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Η διαδικασία ήταν η προβλεπόμενη από τους νόμους; Ο τρόπος με τον οποίο κινητοποιήθηκε η Δικαιοσύνη. Αυτά τα λένε οι νόμοι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να κάνουμε κρίση αν δούλεψε καλά η Δικαιοσύνη; Αν έκανε καλά τη δουλειά της;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Όχι. Αν η λογική η οποία λέει ο Πρωθυπουργός, Υπουργός Δικαιοσύνης φωνάζει τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του λέει, σε παρακαλώ κοίτα το αυτό, αν είναι η διαδικασία η οποία προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προβλέπεται. Μην ξεχνάμε ποιοι είναι οι θεσμοί στον τόπο μας. Μην ξεχνάμε την ιεραρχία στη χώρα μας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Στο μαραθώνιο briefing της περασμένης Πέμπτης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε ότι αν δεν είχε έρθει ο κ. Κορωνιάς να μας το πει, δεν θα έπαιρνε κανείς χαμπάρι. Τούτου δοθέντος στο μέλλον και με δεδομένο ότι έχει ενεργοποιηθεί ο νόμος ο οποίος προβλέπει παρακολουθήσεις και καταγραφές, θα μπορεί κανείς να το πάρει χαμπάρι; Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται αν δεν μπορούσε να το διασφαλίσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και μας λέει ότι αν δεν μας το έλεγε η Vodafone δεν θα το έπαιρνε κανείς χαμπάρι; Τι έχετε κάνει έκτοτε για να το διασφαλίσετε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι εφόσον κριθεί πως χρειάζεται κάποια συμπλήρωση στο θεσμικό μας πλαίσιο, αυτή θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση γνωρίζετε ότι η αρχή στην οποία αναφερθήκαμε τόσες πολλές φορές, έχει το δικαίωμα να κάνει ελέγχους στις εταιρείες τηλεφωνίας, κινητής ή σταθερής, ανά πάσα στιγμή θέλει. Εάν υπάρχει οποιοδήποτε κενό σε αυτό το κομμάτι, και αυτό θα συμπληρωθεί.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θέλω να ρωτήσω εάν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων ή κατά τη διάρκεια της τελέσεώς τους έγιναν παρακολουθήσεις με κρατική ευθύνη, από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για τον ΟΤΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν διαδικασίες εντός του πλαισίου του νόμου. Εάν συνέβη κάτι τέτοιο, που δεν το γνωρίζω, είμαι βέβαιος ότι συνέβη εντός του πλαισίου του νόμου.

ΧΙΩΤΗΣ: Τρεις μέρες μετά τη συνέντευξη των τριών Υπουργών, εσάς και των άλλων δύο, δεν έχουμε καταλάβει ακόμη πώς αξιολογεί η κυβέρνηση τη στάση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Άκουσα τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να λέει ότι ο διευθύνων σύμβουλος απέδειξε μια υπεύθυνη στάση. Διάβασα τον Υπουργό Δικαιοσύνης να λέει ότι αν δεν προέβαινε στην αποκαθήλωση του λογισμικού, ίσως φτάναμε στους ενόχους. Εσείς την Παρασκευή που ερωτηθήκατε, ήσασταν κάπου ανάμεσα στις δύο. Τελικώς η κυβέρνηση πώς αξιολογεί τη στάση αυτής της εταιρείας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το «πιθανόν» το είπα και την προηγούμενη Πέμπτη -εάν διαβάστε τη συνέντευξη θα δείτε ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή είχε αναφερθεί- όπως επίσης είπα κάτι το οποίο συμπλήρωσε ο κ. Βουλγαράκης, όταν ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη πράξη της γνωστοποίησης στην πολιτεία. Διότι όπως συμπλήρωσε ο ίδιος ο κ. Βουλγαράκης, ενδεχομένως θα μπορούσε να μην το πει. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση, όπως ειπώθηκε από την πρώτη κιόλας ημέρα, δεν σημαίνει ότι αν υπάρχουν ευθύνες, αυτές οι ευθύνες δεν πρέπει να αποδοθούν. Πιο ξεκάθαρα απ` ό,τι έχει ειπωθεί από εκείνη την πρώτη μέρα, δεν μπορεί να ειπωθεί. Είπαμε όλοι οι υπουργοί από την πρώτη μέρα ότι είναι θέμα της Δικαιοσύνης.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, μετά την ανακάλυψη αυτού του σκανδάλου, από δω και κάτω για την αφερεγγυότητα των τηλεπικοινωνιών όχι μόνο της Vodafone αλλά και της Telestet και της Cosmote, ποιος την έχει από δω και πέρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω, ότι υπάρχουν κάποιοι νόμοι σ` αυτό τον τόπο. Υπάρχουν οι εντεταλμένοι για να τηρούν τους νόμους. Έχουν υποχρεώσεις οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις οι υπηρετούντες το νόμο. Έχει δικαιώματα η αρχή διασφάλισης απορρήτου επικοινωνιών. Επαναλαμβάνω, εάν υπάρχει οποιοδήποτε θεσμικό κενό, αυτό θα συμπληρωθεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σύμφωνα με έγγραφο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών που δημοσιεύεται σήμερα σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα, το πρώτο εξάμηνο του 2004, γινόταν μαζικές παρακολουθήσεις, πάνω από 500, μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν ενεργοποιημένα τα συστήματα παρακολούθησης αυτές οι εταιρείες, από την αρχή του 2004.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, εννοείτε ότι υπάρχει έγγραφο της ΑΔΑΕ που λέει ότι γίνονταν παρακολουθήσεις;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, το δημοσιεύει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με βάση αυτό το έγγραφο@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το δημοσίευμα το είδα, αλλά δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι το οποίο να έχει τη βαρύτητα που επισημαίνετε. Αν δηλαδή, η ανεξάρτητη αρχή έχει καταγγείλει ότι υπήρξαν παρακολουθήσεις τηλεφώνων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σαφώς αυτό λέει ότι ήδη γίνονταν παρακολουθήσεις μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, με βάση το νόμο, εννοείται, με δικαστικά βουλεύματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, λέτε κάτι άλλο. Μιλάτε για νόμιμη διαδικασία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σαφώς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η διατύπωσή σας ήταν ότι έγινε παράνομη διαδικασία και τη γνώριζε η Αρχή Διασφάλισης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εγώ λέω ότι με βάση το νόμο, με δικαστικά βουλεύματα γίνονταν, αλλά ταυτόχρονα δείχνει ότι είχαν νόμιμα ενεργοποιήσει τα συστήματα παρακολούθησης αυτές οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι ότι απλά παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του Πρωθυπουργού; Όταν παρακολουθούνται οι υπόλοιποι πολίτες δεν υπάρχει θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για όλους τους πολίτες υπάρχει θέμα. Πώς δεν υπάρχει θέμα; Όταν γίνεται κάτι παράνομο φυσικά και υπάρχει. Και όπως είδατε προηγουμένως δεν μίλησα μόνο για τον Πρωθυπουργό. Αλλά ο Πρωθυπουργός είναι ένας από τους πρώτους πολιτικούς παράγοντες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι νόμιμες παρακολουθήσεις είναι καλές, οι κακές είναι αυτές που στρέφονται κατά της κυβέρνησης μας λέτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαρτάται. Εάν σχεδιάζει κάποιος να βάλει βόμβα στο press room και να αποδεκατίσει τη δημοσιογραφική οικογένεια και τον ομιλούντα, βεβαίως και εφόσον ο νόμος το επιτρέπει για λόγους εθνικής ασφαλείας@

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Λέτε ότι ο Πρωθυπουργός προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Εντάξει σωστή κίνηση. Αλλά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό θέμα. Από τη στιγμή που παρακολουθείται ο Πρωθυπουργός, η ηγεσία της κυβέρνησης, οι σημαντικότεροι Υπουργοί, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας κλπ, υπάρχει ένα μείζον πολιτικό θέμα σε σχέση με την ασφάλεια της χώρας. Σε αυτό το ερώτημα, το πώς δηλαδή, έχει λάβει μέτρα η Πολιτεία ώστε να θωρακιστεί από τέτοιου είδους παρακολουθήσεις, δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη από μέρους της κυβέρνησης; Δηλαδή, ξεμπλέκει με το ότι «μας παρακολουθήσαν παιδιά, τι να κάνουμε, πάμε στη Δικαιοσύνη» και ξεμπλέξαμε; Δεύτερον, είπατε πριν από λίγο σε σχέση με τις νόμιμες παρακολουθήσεις, αν σχεδιάζει κάποιος να βάλει βόμβα στο press room κτλ με τους δημοσιογράφους. Μπορείτε να μας πείτε με ποιο κριτήριο κάποιος θεωρείται εκ των προτέρων ύποπτος ώστε να παρακολουθείται το τηλέφωνό του μην τυχόν και βάλει βόμβα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν είναι άγνοια. Εν πάση περιπτώσει φαντάζει εντυπωσιακή η ερώτησή σας, αλλά νομίζω ότι μάλλον αγνοείτε την πραγματικότητα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε ποιο ζήτημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν υπάρχουν εκείνες οι επίσημες Αρχές σε μια Πολιτεία, στην οποία και εσείς και εγώ έχουμε επιλέξει να ζούμε, σεβόμενοι τους νόμους και οι αρχές αυτές έχουν την οποιαδήποτε πληροφορία η οποία πείσει τον Εισαγγελέα ότι πρέπει να αρθεί το απόλυτο της επικοινωνίας του κυρίου Χ, τότε εσείς τι πιστεύετε; Ότι πρέπει να μην αρθεί το απόρρητο της επικοινωνίας; Δεν καταλαβαίνω το ερώτημά σας. Έχουμε επίσημες Αρχές, έχουμε νόμους. Με βάση αυτούς τους νόμους, μια από τις επίσημες Αρχές που είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια του τόπου, μπορεί να απευθυνθεί στον Εισαγγελέα και να ζητήσει την άρση απορρήτου επικοινωνιών, επισυνάπτοντας κάποια στοιχεία. Ο Εισαγγελέας αποφασίζει. Δεν αποφασίζω ούτε εγώ, ούτε εσείς. Δεν αποφασίζει δηλαδή, ένα πολιτικό πρόσωπο. Δεν αποφασίζει ένας οποιοσδήποτε άσχετος. Αποφασίζει αυτός που έχει ταχθεί από την ελληνική Πολιτεία να διαφυλάσσει τους νόμους.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ξέρουμε ότι υπάρχουν εκ των προτέρων ύποπτοι. Δηλαδή, θέλω να πω το εξής: Ότι στον κατάλογο έτσι όπως έχουν τα πράγματα, νομίζω ότι αν δεν υπήρχαν τα ονόματα του Πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης, περίπου θα θεωρούσαν φυσιολογικό να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των ανθρώπων του αντιεξουσιαστικού χώρου, το οποίο δεν είναι καθόλου σωστό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω τελείως διαφορετική αντίληψη. Δεν θεωρώ ότι μπορεί να παρακολουθήσει οποιαδήποτε εταιρεία το τηλέφωνο του οποιουδήποτε πολίτη.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Κι εγώ θεωρώ αυτό ακριβώς. Γι αυτό δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει κάποιος που είναι εκ των προτέρων ύποπτος και πρέπει ντε και καλά να παρακολουθείται το τηλέφωνό του, μήπως βάλει βόμβα ή μήπως κάνει κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γι αυτό και υπάρχουν εισαγγελείς, για να αποφασίσουν εάν είναι ικανά τα στοιχεία που θα παραδώσουν οι αρμόδιες Αρχές στον Εισαγγελέα για να αρθεί το απόρρητο ή όχι. Και αυτό δεν το αποφασίζει ούτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε ο υπουργός, ούτε ο βουλευτής. Είναι απόφαση συγκεκριμένων πυλώνων της Δημοκρατίας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Πιστεύω ότι αυτό γίνεται μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη ομάδα πολιτών που παρακολουθούνται μονίμως. Αλλά, αυτό είναι άλλης τάξεως θέμα και δεν θα το λύσουμε εδώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν το καταγγέλλετε στον εισαγγελέα ή γιατί δεν το γράφετε; Έχετε τη γραφίδα της εξουσίας που είναι αρκετά ισχυρή. Γράψτε τα συγκεκριμένα στοιχεία που έχετε και είμαι βέβαιος ότι θα παρέμβει ο Εισαγγελέας, όταν γράψετε ότι έγινε παρακολούθηση του τάδε και του τάδε, παρανόμως. Σε μια συντεταγμένη κοινωνία ζούμε, νόμοι υπάρχουν, εισαγγελείς υπάρχουν. Γιατί δεν δοκιμάζετε;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με την πολιτική ευθύνη, που σας ρώτησα. Για την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, όταν φαίνεται ένα κράτος εντελώς ανοχύρωτο απέναντι στους οποιοσδήποτε υποκλοπείς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάντε ελεύθερα όποια κρίση θέλετε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τα εύσημα που απέδωσε ο κ. Βουλγαράκης στην εταιρεία. Δεν δικαιούμαστε να υποθέσουμε ότι σας έχει πει περισσότερα απ` ό,τι μας λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να υποθέσω κάτι άλλο; Ότι είστε απών από όλη τη διαδικασία εδώ, την Πέμπτη και την Παρασκευή: Και μόνο ότι κάνατε τη διατύπωση «τα εύσημα που απέδωσε στην εταιρεία».

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν σε έναν άνθρωπο πάει κάποιος και του λέει ξέρεις κάτι, τόσο καιρό σου παρακολουθούσαν το τηλέφωνο, το πιο φυσιολογικό που του έρχεται στο μυαλό είναι να πει, τι είπα όλο αυτό το διάστημα, για να δει εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του. Όταν, λοιπόν, ανακοινώθηκε στον Πρωθυπουργό ότι του παρακολουθούσαν το τηλέφωνο, σκέφθηκε ότι έχει πει κάτι στη διάρκεια αυτών των ημερών, που θα μπορούσε κάτω από προϋποθέσεις να χρησιμοποιηθεί πολιτικά εναντίον του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σκέφθηκε ότι θα έπρεπε η υπόθεση να πάει στη Δικαιοσύνη. Αυτό σκέφθηκε ο Πρωθυπουργός και αυτό έκανε.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση μας είπε ότι τα στοιχεία που δόθηκαν, αφού στην ουσία είχε απενεργοποιηθεί το λογισμικό, δεν μπορούσαν να οδηγήσουν στους δράστες. Σωστά έχω καταλάβει μέχρι εδώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε ότι είναι πιθανόν να μπορούσαν να οδηγήσουν.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Πιθανόν να μπορούσαν. Προφανώς δεν μπορούν αφού δεν υπάρχουν τα στοιχεία του λογισμικού. Λέει ο κ. Κορωνιάς ότι δεν κατέστρεψε κανένα στοιχείο και τα έδωσε όλα στη Δικαιοσύνη. Τι από τα δύο ισχύει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν είπε ότι κατέστρεψε κάποιο στοιχείο. Εκείνο που ειπώθηκε είναι ότι αφαιρέθηκε το λογισμικό. Δεν καταστράφηκε. Το λογισμικό -από την πρώτη ημέρα, παρακαλώ ξαναδιαβάστε εκείνη την συνέντευξη, το είπε ο κ. Βουλγαράκης ευθέως- φυλάσσεται στα αρχεία. Το είπε. Δεν το είπε την επομένη ή την μεθεπομένη. Το είπε εκείνη την πρώτη στιγμή. Εκείνο το οποίο δηλώσαμε, επίσης από την πρώτη στιγμή, είναι ότι είναι πιθανόν εάν δεν είχε αφαιρεθεί το λογισμικό, οπότε «κατάλαβαν» οι 14 ή 16 συσκευές ότι κάτι μεσολάβησε και χάλασε το σύστημα παρακολούθησης, τότε εφόσον ήταν εν λειτουργία, είναι πιθανόν να μπορούσαμε να οδηγηθούμε στους δράστες, στα σημεία, μάλλον, που ήταν τοποθετημένες οι συσκευές.

ΒΛΑΧΟΣ: Σε αυτό προσδίδετε δόλο ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει και άλλη ερώτηση ο κ. Μποτσαράκος.

ΒΛΑΧΟΣ: Διευκρινιστικά: Προσδίδετε δόλο στο γεγονός ότι κόπηκε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι βέβαιο ότι θα με κατηγορήσουν οι συνάδελφοί σας ότι δεν προστατεύω το δικαίωμά τους να κάνουν ερωτήσεις.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Δεν μας έχετε πει, εάν έχει γίνει απολογισμός πρώτον, του κόστους των παρακολουθήσεων. Δηλαδή, τι είδους μυστικά μπορεί να γνώριζαν αυτοί που παρακολουθούσαν; Εάν γνώριζαν και προσωπικά μυστικά, και εάν υπάρχουν καταγγελίες από πρόσωπα που εκ των υστέρων έμαθαν ότι παρακολουθούνταν εάν κάποιο από αυτά τα πρόσωπα έχει πει ότι τον εκβίαζαν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει τεθεί η ίδια ερώτηση την Πέμπτη, την έθεσε από εσάς τους δημοσιογράφους και για τα εθνικά θέματα και μάλιστα την έθεσε ο ανταποκριτής της «Liberation» και του απάντησα.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Για το θέμα του εκβιασμού δεν έχετε απαντήσει. Δεν υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες για εκβιασμό, επειδή αυτοί που παρακολουθούσαν γνώριζαν προσωπικά μυστικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιόν να έχουν εκβιάσει;

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Πολιτικά πρόσωπα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θεωρώ αδιανόητο να έχουν εκβιάσει πολιτικά πρόσωπα. Εν πάση περιπτώσει, εάν κάποιο πολιτικό πρόσωπο δεχθεί την οποιαδήποτε τέτοια πίεση, είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Γιατί η κυβέρνηση εξακολουθεί και χρησιμοποιεί κινητά τηλέφωνα των ιδιωτικών εταιρειών και ειδικά της Vodafone αφού έχει διαπιστωθεί ότι υπήρξε σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας και δεν χρησιμοποιεί τηλέφωνα της Cosmote που είναι κρατική εταιρεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ αρχάς, δεν ξέρω, εσείς πως ξέρετε ποια τηλέφωνα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δεν φαίνεται; Δεν έχετε τηλέφωνα Vodafone;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω, πως ξέρετε εσείς, ποια τηλέφωνα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. Και εάν με τη λέξη κυβέρνηση, εννοείτε τους υπουργούς, τους υφυπουργούς@

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Φαίνεται από τα τέσσερα πρώτα ψηφία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τη λίστα θέλετε;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δεν θέλω τη λίστα. Ρωτώ@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από το τηλέφωνο ενός υπουργού που ξέρετε, βλέπετε ποιας εταιρείας είναι. Με αυτήν έννοια το λέτε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ:Ναι. Και γενικά γιατί δεν προτιμάτε την κρατική Cosmote.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το κρατική, δεν απαντώ γιατί δεν είναι κρατική, όπως γνωρίζετε. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, εγώ χρησιμοποιώ κινητά τηλέφωνα διαφορετικών εταιρειών και διαφορετικής τεχνολογίας, κάθε φορά.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Τα θεωρείτε όλα εξίσου ασφαλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και γι αυτό το θέμα ερωτηθήκαμε και απαντήσαμε την προηγούμενη Πέμπτη.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Κατά καιρούς, έχουμε δει στον Τύπο κυρίως στον εβδομαδιαίο Τύπο ρεπορτάζ τα οποία είναι πράγματι αποκαλυπτικά και ενδεχομένως να εμπεριέχουν και το στίγμα της αλήθειας, αλλά ρεπορτάζ για να τα δημοσιοποιήσει κάποιος πρέπει να έχει πολύ έγκαιρη πληροφόρηση μέσα από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού. Αναφέρομαι σε ρεπορτάζ που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα του Πρωθυπουργού, φωτογραφίες που τραβίχθηκαν σε περίεργα μέρη, σε ιδιωτικές στιγμές του Πρωθυπουργού κ.λπ. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Θεωρείτε από τη δημοσιογραφική θέση και βεβαίως την κυβερνητική άποψή σας, αυτά τα ρεπορτάζ θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόν τηλεφωνικών υποκλοπών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ρεπορτάζ να αποτελέσουν προϊόν αξιοποίησης; Δηλαδή, να πει κάποιος διάβασα ένα ρεπορτάζ τέτοιο στο τηλέφωνο;

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι. Να πει κάποιος συνέταξε ένα τέτοιο ρεπορτάζ, γιατί κάποιος μου έδωσε πολύ έγκυρη πληροφόρηση μέσα από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σαν να με βάζετε να κρίνω τον τρόπο με τον οποίο κάνουν ρεπορτάζ οι δημοσιογράφοι, ή βγάζουν φωτογραφίες οι φωτογράφοι. Αυτά είναι δημόσια, εμφανή, δεν χρειάζεται να κάνω σχόλιο. Επειδή διάβασα σχεδόν ως κατηγορία ότι η συνέντευξη της Πέμπτης διήρκεσε δύο ώρες -ακόμα και σήμερα το διαβάζω ως κατηγορία εναντίον των υπουργών- δεν θέλω να κατηγορηθώ ότι το briefing σήμερα διήρκεσε μια ώρα. Μην βρεθώ εγώ να είμαι υπεύθυνος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι, είπατε τη μισή αλήθεια. Κατηγορηθήκατε γιατί δύο ώρες και δεν απαντήσατε σε τίποτα. Γι αυτό κατηγορηθήκατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα ότι επί δύο ώρες μιλούσαν οι υπουργοί, δύο ώρες συνέντευξη, και γιατί τρεις ώρες κ.λπ.

ΒΛΑΧΟΣ: Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησής σας ότι δεν εάν δεν είχε κοπεί το λογισμικό ίσως να είχαμε φθάσει. Σε αυτή τη διακοπή του λογισμικού δίνετε δόλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί. Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 6 February 2006 - 17:05:26 UTC