Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-02-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός, τη Δευτέρα στις 10:30 το πρωί, θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους Προέδρους των δύο ανεξαρτήτων αρχών, της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών κ. Λαμπρινόπουλο και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Αλεξανδρίδη. Στις συναντήσεις θα μετέχουν και οι υπουργοί Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας και Μεταφορών κ. Λιάπης. Η συνάντηση έχει την έννοια της σαφούς στήριξης του Πρωθυπουργού και εν γένει της Πολιτείας σε ό,τι χρειάζονται οι ανεξάρτητες αρχές για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τις ανεξάρτητες αρχές, τη γνώμη τους και προτάσεις για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου στο θέμα της αντιμετώπισης φαινομένων υποκλοπών.

Εν συνεχεία, στις 11:30, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους καθηγητές Πανεπιστημίου κυρίους Δημήτρη Τσάτσο, Αντώνη Μανιτάκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιάννη Μανωλεδάκη, Χρήστο Καψάλη και Π. Τσανάκα. Οι δύο τελευταίοι είναι και μέλη των ανεξαρτήτων αρχών που προανέφερα. Η συνάντηση αυτή έχει στόχο μια πρώτη συζήτηση του Πρωθυπουργού για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και τη σύσταση επιτροπής που θα εισηγηθεί προτάσεις. Και σε αυτή τη συνάντηση θα μετάσχουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Εκ μέρους του Πρωθυπουργού, θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω τους προαναφερθέντες καθηγητές για την αποδοχή της πρότασης και κυρίως για την παροχή της εξειδικευμένης και εξαιρετικά χρήσιμης επιστημονικής τους γνώμης σε ένα μείζον θέμα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Στις συναντήσεις αυτές είπατε ότι θα παρίστανται ο κ. Λιάπης και ο κ. Παπαληγούρας. Αναρωτιέμαι, γιατί δεν θεωρείται χρήσιμη η παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης στις συναντήσεις αυτές και πώς θεωρείται χρήσιμη τώρα η παρουσία του κ. Λιάπη, η οποία δεν θεωρήθηκε χρήσιμη στην αρχική συνέντευξη Τύπου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρθηκα σε συγκεκριμένα πράγματα, δηλαδή σε αυτό που θα γίνει από δω και πέρα: Στη θωράκιση και την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και την υποβολή προτάσεων από τις δύο Αρχές και τους καθηγητές, ώστε να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο, εφόσον αυτό, από τις συζητήσεις που θα γίνουν και τις προτάσεις που θα υποβληθούν μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κριθεί σκόπιμο, χρήσιμο και απαραίτητο.

ΧΙΩΤΗΣ: Συνεχίζοντας, λοιπόν, την ερώτηση, ερωτώ: Ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι θα δώσει στις δύο αυτές ανεξάρτητες αρχές οτιδήποτε χρειαστούν για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, όπως είπατε. Αναρωτιέμαι, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης που ελέγχει και την ΕΥΠ, δεν μπορεί να δώσει τίποτα στις δύο αρχές για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μιλάμε για δύο επιτροπές των οποίων την αρμοδιότητα έχουν οι συγκεκριμένοι δύο υπουργοί. Είναι σαφές αυτό το οποίο σας είπα.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς συνδυάζεται αυτό που είπατε τώρα με το γεγονός ότι ο κ. Κορωνιάς, πηγαίνοντας χθες στην ΑΔΑΕ είπε ότι: Εγώ επί δέκα μήνες δεν ήρθα στην ΑΔΑΕ και δεν την ενημέρωσα και δεν την κάλεσα, γιατί έτσι μου πρότεινε η κυβέρνηση να κάνω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Το επιβεβαιώνετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και δεν επιβεβαιώνω τίποτα. Δεν έχω να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο για θέματα τα οποία είναι αντικείμενο της δικαστικής διερεύνησης. Η δικαστική διερεύνηση διεξάγεται, όπως γνωρίζετε, με βάση την αρχή της μυστικότητας.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είναι δικαστική διερεύνηση, είναι ηθικής τάξεως θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κατάλαβα. Αυτές οι δηλώσεις, τις οποίες αναφέρατε έγιναν δημοσίως;

ΒΛΑΧΟΣ: Τι εννοείτε, αν έγιναν δημόσια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω δύο ερωτήσεις. Μας είπατε πριν από λίγο ότι οι δύο Αρχές, οι Πρόεδροι των οποίων θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό τη Δευτέρα, είναι αρμοδιότητας των υπουργών Επικοινωνιών και Μεταφορών και Δικαιοσύνης. Δεν ήταν αρμοδιότητα του υπουργού Επικοινωνιών και Μεταφορών το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει ήδη. Οι διευκρινίσεις, όσα έχουμε πει, ισχύουν στο ακέραιο. Νομίζω ότι αυτό το θέμα έχει εξαντληθεί.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το δεύτερο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου, ενδεχομένως το έχει παρουσιάσει αυτή την ώρα, ένα στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο έγινε μια συνάντηση ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου με εκπροσώπους όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, στην οποία συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την αποθήκευση των τηλεφωνικών δεδομένων. Εκτιμά η κυβέρνηση, φοβάται η κυβέρνηση, έχει ένδειξη η κυβέρνηση ότι μπορεί μέσα σε αυτή τη νόμιμη κατά τα άλλα διαδικασία να παρεισφρήσουν πρόσωπα τα οποία μπορούν να κάνουν καταστάσεις ανάλογες με αυτές που έχει συμβεί στη Vodafone;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείτε. Κατ` αρχάς, δεν επιβεβαιώνω καμία τέτοια συνάντηση. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο γεγονός -του οποίου τη σπουδαιότητα ουδέποτε απέκρυψε- έκανε το θεσμικό της καθήκον μόλις περιήλθε σε γνώση της. Το παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη. Δεν υπάρχουν άλλα τέτοια συμβάντα τα οποία να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι έχουν συμβεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Τα γνωρίζετε; Μπορεί να μην τα γνωρίζετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ. Η κυβέρνηση λειτουργεί βάσει στοιχείων τα οποία έχει.

ΒΛΑΧΟΣ: Στοιχεία από ιδιώτες όμως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κάπως αργά δεν θυμήθηκε ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει σε κινήσεις τέτοιες προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου και της θωράκισης των ανεξάρτητων αρχών, τη στιγμή που είναι γνώστης των υποκλοπών εδώ και ένα χρόνο, ο Πρωθυπουργός τουλάχιστον, αν μη τι άλλο, και θα έπρεπε και στο διάστημα αυτό την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου να την έχει ενισχύσει. Παρόλα αυτά, ένα χρόνο τώρα είναι απογυμνωμένη και δεν έχει ούτε το θεσμικό πλαίσιο ενισχύσει η κυβέρνηση ούτε @

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουν δοθεί κατ` επανάληψη τις τελευταίες ημέρες πλήρεις και διεξοδικές απαντήσεις. Η κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία έχει ενισχύσει όλες τις ανεξάρτητες αρχές, ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια στο καθήκον το οποίο τους έχει αναθέσει η Πολιτεία. Υπενθυμίζω για μια ακόμη φορά και δεν θα κουραστώ να το λέω ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε στο θεσμικό ρόλο και στο θεσμικό καθήκον το οποίο έχει. Έστειλε όλο το φάκελο στη Δικαιοσύνη, ενημέρωσε τη Βουλή, ενημέρωσε τον ελληνικό λαό, έκανε θεσμικά ό,τι έπρεπε να κάνει, μην παραλείποντας απολύτως τίποτα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τι νόημα έχουν αυτές οι κινήσεις τώρα; Δεν θα μπορούσε να τις κάνει πριν από ένα χρόνο; Μήπως είναι εικονικές@;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν δημιουργεί θέματα για λόγους εντυπώσεων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κάτω από την πίεση πάντως τις κάνει. Θα μπορούσε να τις είχε κάνει πριν από ένα χρόνο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ ο κ. Τσιόδρας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με την υπόθεση του κ. Κατσικέα και τις καταγγελίες για απαγωγή του από τη CIA, θα ήθελα να ξέρω, εάν είχαν γίνει στο υπουργείο Εξωτερικών τέτοιου είδους καταγγελίες και αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι συνδέεται η όλη υπόθεση με την υπόθεση που συζητάμε τώρα, των υποκλοπών, ή αν είναι μια ανεξάρτητη υπόθεση που έχει@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει απαντήσει επαρκέστατα και πολύ λεπτομερειακά, χθες, επί του συγκεκριμένου θέματος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος, στο briefing το οποίο έκανε. Επίσης, ο κ. Κουμουτσάκος προέβη χθες το βράδυ σε δήλωση για το θέμα, την οποία ασφαλώς γνωρίζετε. Την επαναλαμβάνω: «Σχετικά με την υπόθεση του κ. Κατσικέα στην οποία αναφέρεται σημερινό -χθεσινό δηλαδή- δημοσίευμα, πέραν των όσων έχουν ήδη δηλωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζεται ότι ουδέποτε και από οιονδήποτε Έλληνα πολίτη, υπήρξε καταγγελία στο υπουργείο των Εξωτερικών περί συλλήψεως, κρατήσεως και ανακρίσεώς του από μυστικές υπηρεσίες τρίτων χωρών. Οι ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές στη Βουλγαρία, εφαρμόζοντας όπως και για κάθε Έλληνα πολίτη, πάγιες οδηγίες, συνέδραμαν και μάλιστα αποτελεσματικά, τον κ. Κατσικέα, προκειμένου αυτός να επαναπατριστεί στη χώρα μας, όπως ο ίδιος και η οικογένειά του επεδίωκαν για ανθρωπιστικούς λόγους». Το θέμα έχει κλείσει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επειδή σήμερα υπάρχουν δημοσιεύματα ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, ο κ. Τσαρλς Ρις, όταν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του έθεσε ως αίτημα από την πλευρά της Ουάσινγκτον, τη σύλληψη τριών προσώπων, δύο αραβικής καταγωγής και ενός Έλληνα. Η εικόνα που υπάρχει από το δημοσίευμα είναι ότι πρόκειται για τον κ. Κατσικέα. Υπάρχουν τέτοια στοιχεία; Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση αυτές τις πληροφορίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία.

ΧΙΩΤΗΣ: Επιστρέφω λίγο στο πρώτο θέμα. Υποθέτω ότι ο Πρωθυπουργός μετά τις επαφές που θα έχει τη Δευτέρα με τις ανεξάρτητες αρχές και τους πανεπιστημιακούς, θα προβεί σε κάποιες δηλώσεις. Αναρωτιέμαι γιατί ο Πρωθυπουργός επέλεξε αυτή την τακτική του μονολόγου μέσω ενός «διαγγέλματος» από το να παραστεί σήμερα στη Βουλή και να απαντήσει σε δύο ερωτήσεις για το ίδιο θέμα του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, καταλήγετε -και πάλι θα μου επιτρέψετε να πω- σε χαρακτηρισμούς, αναφερόμενος σε μονολόγους και συμπεράσματα για το τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός τη Δευτέρα. Δεύτερον, επαναλαμβάνω@

ΧΙΩΤΗΣ: Γνωρίζετε εάν θα υπάρξει δήλωση ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζω εάν θα υπάρξει δήλωση.

ΧΙΩΤΗΣ: Άρα, δεν είναι ότι δεν είναι βάσιμο το συμπέρασμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Εσείς μιλάτε σαν να το γνωρίζετε.

ΧΙΩΤΗΣ: Όχι, είπα «υποθέτω».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υποθέσεις μπορείτε να κάνετε. Ποτέ δεν σας αμφισβητώ αυτό το δικαίωμα. Το δεύτερο που θα ήθελα να πω και επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά είναι: Η κυβέρνηση εγκαίρως, χωρίς καμία χρονοτριβή, ενημέρωσε θεσμικά, όπως έπρεπε, όλους όσους έπρεπε να ενημερώσει. Από την πρώτη στιγμή, ενημέρωσε τη Δικαιοσύνη, ώστε να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης, όπως πρέπει να γίνει μέσα στα θεσμικά πλαίσια της Δημοκρατίας μας. Οι συναρμόδιοι υπουργοί, σε μια εκτενή συνέντευξη Τύπου, ενημέρωσαν τους Έλληνες πολίτες, όπως και έπρεπε να γίνει. Επίσης, οι συναρμόδιοι υπουργοί ενημέρωσαν σε βάθος και δια μακρόν την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Όλα τα άλλα, τα οποία χρησιμοποιεί μέρος της αντιπολίτευσης, ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να ενημερώσει, είναι προς εντυπωσιασμό. Ο Πρωθυπουργός ενημερώνει δια των υπουργών του, δια των στελεχών της κυβέρνησης, όπως εκείνος κρίνει.

ΧΙΩΤΗΣ: Κατ` αρχάς, μια παρατήρηση: Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Δευτέρα και θα συζητήσει με μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία δεν ενημερώθηκε όταν η κυβέρνηση έκανε τον κύκλο των ενημερωτικών επαφών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σπεύδω να σας διορθώσω. Δεν είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή, η οποία λειτουργεί βάσει των ρυθμίσεων λειτουργίας της. Το έχουμε πει πολλές φορές μέσα σε αυτή την αίθουσα, τις τελευταίες ημέρες. Ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει -είναι σαφής η δήλωση που έκανα εισαγωγικά- με την Επιτροπή το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Και το λέω αυτό για να μην υπάρξει καμία παρανόηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Το δεύτερο που ρώτησα, είναι γιατί ο Πρωθυπουργός δεν παρέστη σήμερα στη Βουλή, νομίζω ότι δεν μου απαντήσατε και όχι μόνο ο Πρωθυπουργός, αλλά δεν παρέστησαν ούτε καν οι συναρμόδιοι υπουργοί στους οποίους θα μπορούσε να παραπέμψει. Θεωρείτε ότι η ενημέρωση που έκανε πριν από 10 ημέρες η κυβέρνηση, αρκεί για να απεμπολήσει κάθε υποχρέωση κοινοβουλευτικού διαλόγου ή ελέγχου που έχει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς, όχι. Πρώτον, λησμονείτε ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε την Τρίτη τη Βουλή, σε βάθος. Ενημερώθηκε το Σώμα. Δεύτερον, θα ήθελα να σας πω το εξής: Η συζήτηση των συγκεκριμένων ερωτήσεων, η οποία ήταν να γίνει σήμερα, αναβλήθηκε για την άλλη Παρασκευή.

ΧΙΩΤΗΣ: Την άλλη Παρασκευή θα υπάρξει απάντηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στη Βουλή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν μέσα στη λίστα υπάρχει και λίστα με ονόματα επιχειρηματιών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επ` αυτών των θεμάτων απάντησε επανειλημμένως, τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Ρουσόπουλος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για λίστα επιχειρηματιών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ότι δεν υπάρχουν άλλες λίστες. Αυτό σας το είπε ξεκάθαρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. δεν είχαν βγει τα ονόματα και βγήκαν μετά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επανέρχεστε σε ένα θέμα, το οποίο είναι περισσότερο από ξεκάθαρο. Δεν είχαν εκδοθεί τα συγκεκριμένα τηλέφωνα στα ονόματα των ατόμων που αναφέρθηκαν. Είχαμε πει από την αρχή, από την πρώτη ανακοίνωση, από την πρώτη συνέντευξη Τύπου που έγινε, ότι υπήρχαν και τηλέφωνα, συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, σε φορείς.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι καθηγητές με τους οποίους θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός είναι νομίζω όλοι συνταγματολόγοι, έτσι δεν είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω την ιδιότητα όλων των καθηγητών. Θα σας πω, όμως, ότι ο κ. Ν. Ανδρουλάκης είναι ποινικολόγος. Ήταν καθηγητής μου στο πανεπιστήμιο. Δεν είναι συνταγματολόγος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν κάποιος από αυτούς είναι ειδικός επί της πληροφορικής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μιλάμε για το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα θωρακιστεί, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το οποίο θεσμικό πλαίσιο μπορεί να καταντήσει ηθικολογία απλή, εάν δεν υπάρχει και ένας ειδικός, ώστε να γνωρίζει πώς διενεργούνται σήμερα οι υποκλοπές, ποια είναι τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, ώστε το θεσμικό πλαίσιο να έχει αντιστοίχιση με την πραγματικότητα, για να μην καταντήσει θεωρητικό κατασκεύασμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Επιτροπή που θα συγκροτηθεί θα έχει τη δυνατότητα να καλεί εξειδικευμένους τεχνικούς, προκειμένου να τη συμβουλεύουν και να δίνουν τις πληροφορίες, τις τεχνικές γνώσεις τους, όποτε αυτές χρειάζονται.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Τον Ιούλιο του 2004, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκης συναντήθηκε με τους τρεις διευθύνοντες συμβούλους των τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Κατ` αρχάς, τους ζήτησε να ενεργοποιήσουν το σύστημα συνακροάσεων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων για λόγους ασφαλείας και δεύτερον τους υποσχέθηκε, επειδή οι δύο από τις τρεις εταιρείες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αρνήθηκαν, τους υποσχέθηκε ότι θα έχουν και το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο χρειάζεται. Οι δύο, όπως είπα, εταιρείες, είπαν ότι δεν έχουμε το χρόνο και επίσης δεν έχουμε διασφαλίσει και το νομοθετικό πλαίσιο που απαιτείται, ώστε να μην έχουμε προβλήματα και δεν το έπραξε. Μία από αυτές το έπραξε. Μήπως η κυβέρνηση ξέρει ποια είναι, ποια τηλέφωνα παρακολουθούνταν και με ποιο νομικό καθεστώς το έπραξε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Δεν γνωρίζω καμία από τις πληροφορίες, τις οποίες μόλις διατυπώσατε.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Μπορούμε να έχουμε κάποια απάντηση γι` αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία τέτοια πληροφορία. Εσείς μου μεταφέρετε διάφορες «πληροφορίες». Πληροφορίες από πού; Δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Σύμφωνα με τα στελέχη των εταιρειών που εκλήθησαν, οι πρώτες πληροφορίες, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν έχει αρνηθεί αυτές τις@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όποιος έχει να κάνει δηλώσεις, καλό είναι να τις κάνει επώνυμα. Και όποιος έχει να διατυπώσει ισχυρισμούς ή καταγγελίες ή οτιδήποτε άλλο, καλό είναι να τις κάνει, επίσης, επώνυμα. Ανώνυμοι ισχυρισμοί, οι οποίοι διατυπώνονται με άγνωστη προέλευση, δεν μετράνε. Καθένας ανώνυμα μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Θα μου επιτρέψετε να σας πω, χωρίς αυτό να είναι μομφή προς εσάς βεβαίως, ότι όπως αντιλαμβάνεστε, ανώνυμοι ισχυρισμοί και καταγγελίες διακινούνται πολύ ευκολότερα από έναν επώνυμο ισχυρισμό, μία επώνυμη διατύπωση της οποίας και την ευθύνη αναλαμβάνει εκείνος που την κάνει.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Ωραία. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να μας ενημερώσει ποιο ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης με τους τρεις διευθύνοντες συμβούλους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είπατε προηγουμένως ότι οι ερωτήσεις στην ώρα του Πρωθυπουργού μετατίθενται για την επόμενη Παρασκευή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι συμφωνήθηκε η απάντηση των ερωτήσεων να γίνει την άλλη Παρασκευή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μάλιστα. Το ερώτημα παραμένει. Γιατί δεν απαντήθηκαν σήμερα; Ξέρετε να μας πείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στη Βουλή. Πρόκειται για κοινοβουλευτική διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες, η «Espresso» είχε υποβάλει ένα γραπτό ερώτημα στον κ. Ρουσόπουλο, σύμφωνα με το οποίο ζητά να πληροφορηθεί εάν θα υπάρξουν κυρώσεις στη Vodafone που αρνήθηκε να πληρώσει πρόστιμα για έκδοση εικονικών τιμολογίων. Απάντηση, όμως, δεν έχουμε πάρει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ σας κατηγορεί ότι καλύπτεται τη Vodafone. Όχι εσείς, μέλη της κυβέρνησης. Από τη στιγμή, λοιπόν, που το υπουργείο Οικονομικών στο οποίο απευθυνθήκαμε δεν μας έδωσε μια σαφή απάντηση και εσείς, αυτή τη στιγμή, μιλάτε με γενικολογίες@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έδωσα μόλις σαφή απάντηση. Άλλωστε και το έγγραφο το οποίο δημοσίευσε χθες η συγκεκριμένη εφημερίδα, περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία. Σας είπα ότι ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία, όσον αφορά τους ελέγχους, την επιβολή προστίμων, τι γίνεται εάν η εταιρεία στην οποία επιβάλλονται τα πρόστιμα κάνει χρήση των δικαιωμάτων που προβλέπονται στο νόμο, έτσι ώστε να μην καταβάλλει με την πρώτη το πρόστιμο. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία και τηρείται. Και σας λέω ότι η διαδικασία αυτή ακολουθείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζετε εάν έχει γίνει σύσκεψη μεταξύ του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Αργυρού με τον κ. Αλογοσκούφη για το ίδιο θέμα, χωρίς να υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα από αυτή τη συνάντηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Αυτό είναι πολύ ειδικό θέμα. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κ. Αλογοσκούφη, για τις εσωτερικές συσκέψεις του υπουργείου Οικονομίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως έχετε την ευγενή καλοσύνη να μας ενημερώσετε και να ενημερώσετε τον ελληνικό λαό, πότε ο Πρωθυπουργός έμαθε από τους υπουργούς που χειρίστηκαν το θέμα ότι υπάρχει και μια αυτοκτονία στελέχους της Vodafone που μπορεί να συνδέεται, αλλά και όχι; Δηλαδή, πότε υπουργός είπε στον Πρωθυπουργό ότι «ξέρετε κ. Πρόεδρε υπάρχει και μια αυτοκτονία, την οποία ψάχνουμε».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας πω τίποτε τέτοιο. Ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος εξαρχής για τις εξελίξεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Για τις υποκλοπές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το θέμα των υποκλοπών.

ΒΛΑΧΟΣ: Για τις υποκλοπές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα και για την αυτοκτονία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Το είπατε. Αφού δεσμευτήκατε ότι για το θέμα ήταν συγκεκριμένα@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το θέμα σας είπα, για τις υποκλοπές, δηλαδή.

ΒΛΑΧΟΣ: Για τις υποκλοπές (δεν ακούγεται). Χθες, ο κ. Ρουσόπουλος είπε -και το έχει πει πολλές φορές- ότι δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται η κυβέρνηση ότι δεν χειρίστηκε καλά το θέμα, γιατί η κυβέρνηση είναι θύμα των υποκλοπών. Γνωρίζουμε, όμως, από τις δηλώσεις των υπουργών ότι τη λίστα με τους ανθρώπους που παρακολουθούσαν τα τηλέφωνά τους την έχει δώσει ο κ. Κορωνιάς. Άρα, λοιπόν, είναι μια λίστα, η οποία βγήκε μετά από μια σύσκεψη που είχαν κυβερνητικά στελέχη με τον κ. Κορωνιά. Δεν είναι μια λίστα που βγήκε μετά από έρευνα που έκανε μια ανεξάρτητη αρχή. Ως εκ τούτου, η λίστα θα μπορούσε να είναι μη αντικειμενική, δηλαδή να έχουν αφαιρεθεί ονόματα που ενδεχομένως θα έκρινε κάποιος, είτε ο κ. Κορωνιάς, είτε κάποιο κυβερνητικό στέλεχος, ότι εάν ήταν μέσα στη λίστα αυτοί, θα δημιουργούσε μείζον πολιτικό θέμα. Εννοώ, δηλαδή, το όνομα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το όνομα του Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας, το όνομα των αρχηγών των άλλων πολιτικών κομμάτων και πλειάδα επιχειρηματιών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προσπαθείτε -θα σας το ξαναπώ και λυπάμαι που το λέω- να δημιουργήσετε εντυπώσεις στην αίθουσα. Είναι σαφής η απάντηση που σας έδωσε ο κ. Ρουσόπουλος, χθες, τη Δευτέρα, την Παρασκευή. Η κυβέρνηση δίνει αμέσως στη Δικαιοσύνη τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της. Από εκεί και πέρα, την έρευνα, τη διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος, την κάνουν βάσει του Συντάγματος και των κειμένων νόμων που ισχύουν σε αυτή τη χώρα, εκείνες οι Αρχές, οι οποίες έχουν την αρμοδιότητα να την κάνουν. Δεν κάνει την έρευνα η κυβέρνηση. Δεν ξέρω εάν αυτό γίνεται σαφές.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, δεν γίνεται σαφές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς έχετε διαφορετική αντίληψη για το πώς λειτουργεί η δημοκρατία.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, δεν είναι αντίληψη. Είναι θέμα διανοητικής κατάστασης. Αλλά, εγώ ρωτώ: Έρχεται ένας κύριος και λέει «κύριοι, μέσα από το γραφείο μου παρακολουθούσαμε τον Πρωθυπουργό». Σας δίνει μια λίστα, κι εσείς υιοθετείτε τη λίστα που σας έδωσε αυτός ο κύριος@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν έχετε αντιληφθεί τι έγινε.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, δεν έχω αντιληφθεί. Για πείτε μου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι δικαστικές αρχές και προηγουμένως οι αστυνομικές αρχές διερεύνησαν για 11 μήνες την υπόθεση. Τα στοιχεία τα οποία παρουσίασαν πριν από οκτώ-εννέα ημέρες, οι τρεις υπουργοί στη διπλανή αίθουσα, είναι αποτέλεσμα αυτής της διερεύνησης. Αυτό είναι απολύτως σαφές.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, πήγαν τεχνικοί και είδαν ότι παρακολουθείται το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα της δικαστικής διερεύνησης. Κι εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

ΒΛΑΧΟΣ: Οι δικαστές έχουν τεχνικές γνώσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς, η σημερινή κυβέρνηση, έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Μας είπατε ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ήταν αποτέλεσμα της δικαστικής διερεύνησης. Αλλά, μέχρι χθες λέγατε ότι η δικαστική διερεύνηση είναι μυστική και τα στοιχεία της.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι πάρα πολύ σαφές αυτό το οποίο είπαμε. Αυτή ήταν η προκαταρκτική εξέταση, που ολοκληρώθηκε. Καταλήγει σε πρώτα συμπεράσματα. Από εκεί και πέρα, η διερεύνηση συνεχίζεται. Στην πρόοδο της διερεύνησης δεν έχει δικαίωμα να υπεισέρχεται κανείς. Αυτό είναι σαφές και νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε νομικός θα σας το επιβεβαιώσει.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Ο κ. Βουλγαράκης έδωσε κάποια πρόσθετα ονόματα, τα οποία δεν δόθηκαν στην αρχή. Πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι ο κ. Βουλγαράκης, για παράδειγμα, δεν γνωρίζει και άλλα ονόματα, τα οποία δεν έχει δώσει; Και το λέω για τον εξής λόγο: Την πρώτη ημέρα μας είπατε αυτά είναι τα ονόματα, υπάρχουν φορείς, εταιρείες, υπηρεσίες που είχαν τηλέφωνα και δεν σας δίνουμε τα ονόματα, διότι@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ούτε τον αριθμό τηλεφώνου σας δίνουμε. Γιατί δεν υπήρχε ταυτοποίηση, αν θέλετε, του τηλεφώνου με το πρόσωπο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Μάλιστα. Προφανώς, μετά από λίγες ημέρες έγινε κάποια ταυτοποίηση, συνδυάστηκε ο χρήστης και ο αριθμός και διαπίστωσε ο κ. Βουλγαράκης και ενημέρωσε τη Βουλή, δίνοντας παραδείγματα@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Άλλωστε είδατε ότι και εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα έγιναν αργότερα διευκρινήσεις.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Δόθηκαν, λοιπόν, κάποια νέα ονόματα που δεν δόθηκαν στη συνέντευξη. Πώς ξέρουμε εμείς, λοιπόν, ότι από τα τηλέφωνα υπηρεσιών και φορέων που παρακολουθούνταν δεν γνωρίζει η κυβέρνηση ποιοι ήταν οι χρήστες των τηλεφώνων και δεν το λέει; Αφού, ήδη, μας έχετε δώσει μια νέα λίστα με κάποια ονόματα, δόθηκαν και διευκρινήσεις, πώς ξέρουμε εμείς ότι οι φορείς και οι εταιρείες που είχαν τηλέφωνα, δεν ξέρετε εσείς ποιοι τα χρησιμοποιούσαν; Και γιατί δεν τους λέτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπου υπήρχε ταυτοποίηση, αυτή δόθηκε. Υπάρχουν πολλά τηλέφωνα, τα οποία ενδεχομένως χρησιμοποιούνται από διάφορα άτομα. Δηλαδή, ένα τηλέφωνο, ένας συγκεκριμένος αριθμός, ο οποίος είχε εκδοθεί στο όνομα μιας υπηρεσίας εχρησιμοποιείτο από πολλούς εργαζομένους ή απασχολουμένους σε αυτή την υπηρεσία. Αυτό γίνεται, ξέρετε, πάρα πολύ συχνά στις δημόσιες υπηρεσίες. Άλλωστε, γνωρίζετε, ότι αυτό γίνεται και στα ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ έχουν πολλές φορές διάφορα κινητά τηλέφωνα, τα οποία διαθέτουν σε συντάκτες τους, οι οποίοι βγαίνουν για εξωτερική δουλειά ή πηγαίνουν στο εξωτερικό.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Πώς λοιπόν προέκυψαν τα ονόματα των αρχηγών της Αστυνομίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Νομίζω ότι αυτό το θέμα έχει εξαντληθεί. Δεν έχουμε να πούμε τίποτα άλλο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Δεν υπάρχουν άλλα ονόματα, κ. Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχουν άλλα, αφού σας το έχουμε πει.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αφού η κυβέρνηση θεσμικά ενημέρωσε όσους έπρεπε να ενημερώσει, θα ήθελα να ξέρω, για ποιόν λόγο δεν θα έπρεπε να ενημερωθεί θεσμικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τη στιγμή που παρακολουθείτο ο ίδιος, όπως προκύπτει, και το επιτελείο του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι πολύ σαφές τι εννοούσα «θεσμικά», όλες τις φορές που χρησιμοποίησα αυτόν τον όρο. Όταν περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης η τέλεση μιας παράνομης πράξης, έχει υποχρέωση τα στοιχεία, τα οποία περιέρχονται σε γνώση της για την συγκεκριμένη πράξη, να τα παραπέμψει, εκεί που πρέπει να τα παραπέμψει. Στο θεσμό που πρέπει να τα παραπέμψει. Στη δικαιοσύνη. Αυτό είναι πάρα πολύ σαφές. Αυτό εννοούσα και σε αυτό μένω.

ΜΑΝΗ: Είπατε πριν να ρωτήσουμε τη Βουλή, γιατί δεν ήρθε ο Πρωθυπουργός να απαντήσει στις δύο ερωτήσεις. Δεν αποφασίζει, όμως, η Βουλή, ποιος υπουργός θα έρθει να απαντήσει, αντί του Πρωθυπουργού. Αυτό βγαίνει από τα γραφεία του Πρωθυπουργού και των υπουργών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ερωτήθηκα προηγουμένως γιατί δεν προσήλθε κάποιος υπουργός στη θέση του Πρωθυπουργού να απαντήσει στις ερωτήσεις. Σας λέω, λοιπόν, ότι αυτό είναι ειδικό θέμα, διότι αφορά, ενδεχομένως, τις υποχρεώσεις ενός υπουργού.

ΜΑΝΗ: Ναι, αλλά το γιατί δεν ήρθε ο Πρωθυπουργός δεν το απαντά η Βουλή, το απαντά ο Πρωθυπουργός, το γραφείο του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απήντησα ότι η κυβέρνηση έχει δια των αρμοδίων υπουργών ενημερώσει διεξοδικά, σε βάθος, και όπως πρέπει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, πριν της το ζητήσει οποιοσδήποτε άλλος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η κυβέρνηση έχει κάνει εκτίμηση των συνεπειών της βαρύτατης δολιοφθοράς που έκανε η κ. Βάσω Παπανδρέου στην εθνική μας οικονομία και στα εθνικά μας θέματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επανέρχεστε σε ένα θέμα, όπου η τοποθέτηση της κυβέρνησης χθες, ήταν ξεκάθαρη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μια εκτίμηση ζήτησα των συνεπειών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αποστολή της κυβέρνησης είναι να πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε στο πλαίσιο της ήπιας προσαρμογής, να ανακάμψει η οικονομία και να σταθεροποιηθούν οι δείκτες, προκειμένου όλοι οι Έλληνες σε βάθος χρόνου, να απολαύσουν τα οφέλη μιας ισχυρής οικονομίας με συνεχή ρυθμό ανάπτυξης, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε σταθερό περιβάλλον.

ΒΛΑΧΟΣ: Μια απάντηση κ. Εκπρόσωπε, για το πότε έμαθε ο Πρωθυπουργός για την αυτοκτονία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Σας απήντησα συνολικά.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αφού η κυβέρνηση ενημέρωσε θεσμικά και αρμοδίως, τότε γιατί ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. δεν γνωρίζει, μέχρι αυτή την ώρα που μιλάμε, ποιοι αριθμοί κινητών τηλεφώνων που ανήκουν στο κυβερνών κόμμα παρακολουθούνταν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς δεν παρακολουθήσατε την απάντηση που έδωσα πριν από τρία λεπτά. Είπα ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ενημερώσει θεσμικά τη δικαιοσύνη, όταν περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης η τέλεση μιας αξιόποινης πράξης. Είναι σαφές σε ποιόν θεσμό αναφέρθηκα. Στη δικαιοσύνη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Από εκεί και πέρα, θέλω να μου πείτε εάν μπορώ να συμπεράνω ότι δεν έχει καμία υποχρέωση, ούτε ηθική, ούτε πολιτική, να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους -μιλώ για το κυβερνών κόμμα στην προκειμένη περίπτωση- για το ποιοι αριθμοί παρακολουθούνταν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα συμπεράσματα μπορείτε να τα εξάγετε εσείς στα σχόλια, τα οποία κάνετε.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση, μας είπατε, κινήθηκε θεσμικά και αυτό αφορά τη δικαιοσύνη, τη Βουλή, κ.λπ. Επίσης, μας έχει πει και ο κ. Ρουσόπουλος ότι δεν ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να ενημερώσει αυτή την αρμόδια Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το επανέλαβα προ ολίγου.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Μάλιστα. Δεν μας έχετε πει, όμως, ποιος είχε υποχρέωση να ενημερώσει την ΑΔΑΕ, εάν αυτό αποτελεί συμβατική υποχρέωση της εταιρείας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό παρακαλώ, να κάνετε τη δική σας έρευνα, ως οφείλετε, δημοσιογραφικά και να το διαπιστώσετε.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: (δεν ακούγεται) κύριε Εκπρόσωπε, ήταν υποχρέωση ή όχι της VODAFONE να ενημερώσει την αρμόδια Αρχή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφέρομαι στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης. Στις οποίες η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε πλήρως, με επάρκεια και ταχύτατα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν τα τηλέφωνα τα οποία παρακολουθούντο, όταν μάθατε ότι γίνονταν οι παρακολουθήσεις, άλλαξαν ή αποσύρθηκαν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω. Επανερχόμαστε σε ένα θέμα το οποίο προφανώς δεν έχει γίνει αντιληπτό. Τα τηλέφωνα αυτά παρακολουθούντο. Όταν έγινε γνωστή η παρακολούθηση είχαν πάψει να παρακολουθούνται. Συνεπώς, δεν έχει λόγο κανείς να απενεργοποιήσει το συγκεκριμένο τηλέφωνο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ψυχολογικά και μόνο@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα ψυχολογικά ανάγονται σε άλλες σφαίρες. Ο καθένας μπορεί να κρίνει ανάλογα με την ψυχολογία του.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε για ταχύτητα ανταπόκρισης της κυβέρνησης. Να επανέλθω στην ημερομηνία 10 Μαρτίου 2005, όταν ο κ. Κορωνιάς πάει στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημερώνει τον κ. Αγγέλου και τον κ. Βουλγαράκη. Δηλαδή, τους λέει ότι παρακολουθούνται το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού και τα τηλέφωνα σχεδόν της μισής κυβέρνησης, ο κ. Βουλγαράκης έφυγε από τη σύσκεψη γιατί είχε μια ομιλία. Και μετά του στείλανε με φαξ το χαρτί, αφού βέβαια τον είχαν ενημερώσει, στο σπίτι του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι όταν ετέθη το θέμα@

ΒΛΑΧΟΣ: Το είπε ο κ. Βουλγαράκης αυτό. Σας προστατεύω για να μην @

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που σας λέω εγώ δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μου μεταφέρετε ότι είπε ο κ. Βουλγαράκης .

ΒΛΑΧΟΣ: Στη Βουλή το είπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέλω να σας πω, λοιπόν, το εξής: Σημασία τι έχει; Ότι μόλις ενημερώθηκε η κυβέρνηση ότι υπάρχει ένα θέμα, συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της συγκεκριμένης εταιρείας. Αμέσως. Την άλλη μέρα το πρωί ο κ. Παπαληγούρας συναντήθηκε αμέσως και έκανε τις ενέργειες τις οποίες έπρεπε να κάνει. Υπάρχει καμία αμφισβήτηση όσον αφορά αυτό που είπα ότι όλα έγιναν με ταχύτητα και επάρκεια;

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε κύριε Εκπρόσωπε, δηλαδή πάει ένας κύριος και λέει παιδιά υπάρχει παρακολούθηση του τηλεφώνου του Πρωθυπουργού, ενδεχομένως κατασκοπεία, ενδεχομένως κάτι άλλο και ο Υπουργός κρίνει ότι πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμά του, δηλαδή να πάει να μιλήσει κάπου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία έχει το αποτέλεσμα, δηλαδή η άμεση θεσμική ενημέρωση της Δικαιοσύνης, η οποία έγινε σε λιγότερο από 24 ώρες.

ΒΛΑΧΟΣ: Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν βρέθηκαν αυτοί που παρακολουθούσαν. Αυτό είναι το αποτέλεσμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προτρέχετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα τους βρούμε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προτρέχετε είπα. Προτρέχετε διότι η δικαστική έρευνα, όπως σας εξηγώ, είναι σε εξέλιξη. Εσείς καταλήγετε σε συμπεράσματα πριν ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση του θέματος.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή λέτε «προτρέχετε», προφανώς κάτι ξέρετε περισσότερο από μας, άρα θα τους βρούμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Ακριβώς αυτό διευκρινίζω: Η δικαστική διερεύνηση είναι σε εξέλιξη. Πώς μπορείτε να ξέρετε το αποτέλεσμα μιας έρευνας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη;

ΒΛΑΧΟΣ: Ελπίζω να ζούμε μέχρι να τελειώσει η έρευνα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χτυπήστε ξύλο!

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει μια χθεσινή δημόσια ανταλλαγή ανακοινώσεων, από τη μια εργαζόμενοι στο ΥΠΕΧΩΔΕ εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους γιατί η κ. Μπακογιάννη στον απολογισμό της δεν αναφέρθηκε στην συνεισφορά του ΥΠΕΧΩΔΕ και από την άλλη κύκλοι της Δημάρχου Αθηναίων λένε ότι υπάρχουν κάποιοι «βασιλικότεροι του βασιλέως». Το πολιτικό συμπέρασμα στο οποίο όλοι αβίαστα φτάνουμε είναι ότι πριν «αλέκτορα φωνήσαι» η κ. Μπακογιάννη αντιπαρατίθεται με τον κ. Σουφλιά ή για να το πω ορθά ο κ. Σουφλιάς έσυρε το χορό, ο κ. Σουφλιάς αντιπαρατίθεται με την κ. Μπακογιάννη. Αυτό θεωρείτε ότι είναι καλό δείγμα γραφής ενόψει ανασχηματισμού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία έχει ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν πάρα πολλά έργα, σημαντικά έργα, κόστισαν πολλά χρήματα, η πόλη ομόρφυνε, άλλαξε, έγινε πολύ πιο ευχάριστη και για τους κατοίκους της και για τους επισκέπτες. Σε αυτό, ξέρετε, συμβάλλουν συνήθως περισσότεροι από ένας. Συμβάλλουν πολλοί άνθρωποι. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει.

ΒΛΑΧΟΣ: (Δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι σαφές άλλωστε το τι είπε χθες ο κ. Ρουσόπουλος. Σας είπα ότι οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έχουν συνέχεια. Σας διαβάζω, λοιπόν, τι είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ρωτήθηκε ο κ. Ρουσόπουλος χθες «πώς κρίνετε το έργο της κ. Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων και τι της ευχόσαστε από δω και στο εξής». Και απάντησε: «Τι να ευχηθώ στην κ. Μπακογιάννη ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος; Ό,τι εύχομαι σε κάθε άνθρωπο. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, θα πω ότι η αποτίμηση που γίνεται από την κ. Μπακογιάννη -και αυτό οφείλω να το πω γιατί κάποιοι έσπευσαν να της επιτεθούν- είναι ετήσια αποτίμηση του έργου της για το Δήμο της Αθήνας. Είναι μια αποτίμηση που δικαιώνει τις επιλογές των Αθηναίων πολιτών». Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΧΙΩΤΗΣ: Τελικώς δεν κατάλαβα. Οι ανησυχίες ή η οργή των εργαζόμενων στο ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρείτε ότι είναι αδικαιολόγητες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τα χαρτιά για τα οποία έγινε μόλις λόγος. Γι αυτό άλλωστε και δεν σχολιάζω τα συγκεκριμένα κείμενα.

ΧΙΩΤΗΣ: Στάλθηκαν με e-mail, μπορούμε να σας τα στείλουμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, οι ανακοινώσεις ή οι δηλώσεις πρέπει να γίνονται επώνυμα. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος@

ΧΙΩΤΗΣ: (Δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν σχολιάζει πράγματα τα οποία είναι ανώνυμα ή διοχετεύονται με διαφόρους τρόπους. Εκείνο που μετράει και επαναλαμβάνω είναι ότι έγιναν σημαντικά έργα στην πόλη, ότι άλλαξε η μορφή της πόλης. Αυτό είναι προς το καλύτερο και το γνωρίζουν όλοι. Κανείς δεν το αμφισβητεί. Και σε αυτό συμβάλλουν, όπως γνωρίζετε όταν πρόκειται για τέτοια έργα, πολλοί φορείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρώτο θέμα είναι ότι σήμερα όλος ο αλβανικός Τύπος και χθες το βράδυ στα δελτία ειδήσεων, και χθες υπήρχε και συνάντηση από εκπροσώπους των Τσάμηδων της Αλβανίας και μίλησαν στους δημοσιογράφους μετά από μια απόφαση που πήρε το ανώτατο δικαστήριο του Αρείου Πάγου για το θέμα των περιουσιών των Τσάμηδων στην Ελλάδα. Η απόφαση, όπως γνωρίζετε@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω. Λυπάμαι αλλά δεν γνωρίζω την απόφαση και έτσι δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ενημερώσω τότε. Η απόφαση επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει πλέον ό,τι θέλει με τα περιουσιακά στοιχεία των Τσάμηδων, αλλά το θέμα είναι αλλού: Οι Τσάμηδες της Αλβανίας πλέον ζητούν την επέμβαση της αλβανικής κυβέρνησης και να τους βοηθήσει και να επεμβαίνουν στα ανώτατα δικαστήρια μέχρι το Στρασβούργο. Ποια θα είναι η στάση της Ελλάδας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να σχολιάσω μια εξέλιξη την οποία δεν γνωρίζω. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω αργότερα ή ακόμα καλύτερα σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ασφαλώς έχουν πληρέστερη γνώση του θέματος από εμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα και κάτι δεύτερο. Αυτές τις μέρες πάλι ο αλβανικός Τύπος ασχολιόταν πολύ με κάποιο άλλο θέμα. Όπως γνωρίζετε, έχει συμβεί κάτι σε ένα χωριό της μειονότητας στην Αλβανία πριν από 15 ημέρες, όπου κάποιοι χωρικοί είχαν πρόβλημα με μια εταιρεία και επενέβη και η αστυνομία, όπως γνωρίζετε, και το θέμα πήρε άλλη τροπή. Εκεί πήρε μέρος και ένας βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας που ανήκει στη μειονότητα. Παρόλα αυτά η επέμβαση αυτού του βουλευτή και ενός άλλου της μειονότητας έφτασε στο σημείο να στείλουν επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση, αν γνωρίζετε, ότι καταπατούνται τα δικαιώματα της μειονότητας στην Αλβανία. Και ζήτησαν το διωγμό του Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ακούω από σας πολύ προσεκτικά, όμως, δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικώς αυτό ήταν πολιτικό θέμα, αλλά δεν σταμάτησε εκεί, μετά τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας που ξανακούσαμε που είπε ότι ο δρόμος της Αλβανίας περνάει από το σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας. Τόσο μεγάλο θέμα και δεν το γνωρίζει κανένας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ξέρω τελικά ποια είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο ότι ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρώπη περνάει πράγματι@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για να γίνει κάποια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, πρέπει να ανταποκριθεί στις αρχές τις οποίες τα 25 μέλη που απαρτίζουν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τα άλλα κράτη που θέλουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συμφωνήσει ότι σέβονται και δεσμεύονται να εφαρμόζουν. Αυτή είναι βασική αρχή από την οποία κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο πάνω σε αυτό. Σας είπα για το συγκεκριμένο θέμα να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για να καταλήξω, τίθεται η ερώτηση επειδή τους τελευταίους μήνες ακούγεται πάρα πολύ από μέρους της Ελλάδος ότι ο δρόμος της Αλβανίας περνάει από τα δικαιώματα της μειονότητας της Αλβανίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα πρέπει να μας ξενίζει όταν λέγεται κάτι το αυτονόητο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση ως προς την πρώτη ερώτηση του συναδέλφου: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει θέμα Τσάμηδων και περιουσιών δηλαδή, γιατί είπατε ότι θα ενημερωθείτε από το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο συνάδελφός σας είχε την ευγενή καλοσύνη, πολύ αναλυτικά, να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο θέμα, μάλιστα με δικαστικές προεκτάσεις. Τις τελευταίες νομικές εξελίξεις του οποίου δεν γνωρίζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αριθμός 5/2006.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και εννοώ, προκειμένου να μην υπάρξει καμία παρανόηση, τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης δικαστικής απόφασης. Βεβαίως και γνωρίζω το θέμα των αυτοαποκαλούμενων Τσάμηδων, αλλά δεν μπορώ να τοποθετηθώ σε ένα ειδικό θέμα που δεν γνωρίζω. Παρακάλεσα τον συνάδελφό σας να απευθυνθεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Είναι ένα θέμα που άπτεται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Αυτό εννοούσα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 10 February 2006 - 17:05:16 UTC