Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-02-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο, Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στις 11:00, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα την ενημέρωση των μελών της Κ.Ε. για τους στόχους των αποκρατικοποιήσεων. Αμέσως μετά, στις 12.00, θα συνεδριάσει, επίσης υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή, το ΚΥΣΕΑ, με θέμα τις κρίσεις για τις θέσεις των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τη δημοσκόπηση που παρουσίασε χθες η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», σύμφωνα με την οποία για πρώτη φορά από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, το ΠΑΣΟΚ έχει προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα έχουμε πει επανειλημμένως για τις δημοσκοπήσεις. Είναι πάντοτε ένα χρήσιμο εργαλείο που καταγράφει τις τάσεις που υπάρχουν σε μια δεδομένη στιγμή.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θεωρείτε ότι αυτή η δημοσκόπηση είναι μήνυμα για την κυβέρνηση@;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών για το μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο προωθεί και εφαρμόζει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και ένα δεύτερο συναφές ερώτημα, εάν μου επιτρέπετε: Η άνοδος του ποσοστού του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη, έτσι όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση, προβληματίζει την κυβέρνηση; Με δεδομένο ότι υπάρχουν κάποιες διαρροές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κάνω κανένα ειδικό σχόλιο για δημοσκοπήσεις.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά στη δημοσκόπηση, ωστόσο εσείς δεν κάνετε σχόλια και χαρακτηρίζετε τη δημοσκόπηση εργαλείο, όμως η εκτίμηση του κυβερνώντος κόμματος, είναι ότι τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης, δεν συμπίπτουν με τα αποτελέσματα άλλων δημοσκοπήσεων, που διεξήχθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Θέλω να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση αμφισβητεί την αξιοπιστία αυτής της δημοσκόπησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου μεταφέρετε συμπεράσματα για τα οποία εγώ δεν γνωρίζω από πού προέρχονται.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν σας μεταφέρω συμπεράσματα, απλώς (δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον: Δεν σχολιάζω συμπεράσματα, τα οποία εσείς μεταφέρετε και τα οποία εγώ δεν γνωρίζω. Δεύτερον: Ό,τι είχα να πω για το συγκεκριμένο θέμα το έχω πει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να σας ρωτήσω για το θέμα «Καποδίστρια», τι διαφορετικό έχει η Κοινότητα του Βραχασίου, η οποία κατέκτησε την αυτονομία της έναντι του «Καποδίστρια», από την Κοινότητα του Νέου Μαρμαρά της Χαλκιδικής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει απαντήσει σ` αυτό επαρκέστατα ο αρμόδιος υπουργός κ. Παυλόπουλος στη Βουλή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί στο Νέο Μαρμαρά εξεγείρονται για τον «Καποδίστρια»; Μήπως δεν έχουν καταλάβει ότι η κυβέρνηση θα τον καταργήσει, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα και άλλες φορές ότι έχετε κάθε δυνατότητα να κάνετε σχόλια, να καταλήγετε σε συμπεράσματα αυθαίρετα ή μη -τις περισσότερες φορές αυθαίρετα, σπεύδω να πω, χωρίς αυτό να έχει καμία επικριτική διάθεση- αλλά η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει εκεί όπου εσείς υπαινίσσεστε.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαβάζοντας τα στοιχεία από τις τράπεζες, βλέπουμε για μια ακόμη φορά να έχουν αστρονομικά κέρδη. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής, το σχόλιό σας θέλω: Μήπως εκτιμάτε ότι κάποια στιγμή, θα πρέπει να ωφεληθούν από αυτά και οι εργαζόμενοι; Διότι σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις, χωρίς να υπάρχει διάλογος μεταξύ της ηγεσίας της μιας τράπεζας και των εργαζομένων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον: Σε όλες τις περιπτώσεις, όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου. Και υποστηρίζουμε και σε αυτή την περίπτωση ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος. Δεύτερον: Η κυβέρνηση θεωρεί αυτονόητο, πως όπου υπάρχουν κέρδη -και ειδικά μεγάλα κέρδη- θα πρέπει από ένα μερίδιο αυτών των κερδών να ωφελούνται και οι εργαζόμενοι, που άλλωστε συμβάλλουν στο να υπάρχουν αυτά τα κέρδη. Αυτό ισχύει βεβαίως και στις τράπεζες.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν έχετε μεταφέρει την άποψη που μόλις μας εκθέσατε στους επικεφαλής των κρατικών τραπεζών που αρνήθηκαν το διάλογο και θέλουν να καταργήσουν τις συμβάσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας ανέφερα, η κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά το διάλογο. Τον υποστηρίζει σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς. Δεν υπάρχει, όμως, καταναγκασμός, δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξαναγκάσεις κάποιον να πάρει μέρος σε έναν διάλογο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ούτε αυτούς που έχει (δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο που μετρά για την κυβέρνηση είναι ότι για την επίλυση των θεμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια διαλλακτική προσέγγιση.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Άκουσα τον Πρωθυπουργό, την Παρασκευή, που αναφερόταν στις απεργίες και μίλαγε για ακραίες μορφές, οι οποίες δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές. Και επειδή δεν κατάλαβα ακριβώς, αύριο-μεθαύριο θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες -το έχουν εξαγγείλει ήδη- αυτή η απεργία που δεν επιτρέπει στο επιβατικό κοινό να πηγαίνει στις δουλειές του κ.τ.λ., δεν γίνεται ανεκτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα των εργαζομένων ή ομάδων εργαζομένων να απεργούν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Δεν είναι δυνατόν, όμως, μια μικρή ομάδα να προκαλεί με τη συμπεριφορά της μια μεγάλη αναστάτωση στη λειτουργία του συνόλου της κοινωνίας.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά τη σίγουρη αλλαγή στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί νέος αρχηγός ο κ. Δημοσχάκης. Έπαιξε ρόλο για την κυβέρνηση το γεγονός ότι ο κ. Δημοσχάκης είναι στενό συγγενικό πρόσωπο του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Φάνη Δημοσχάκη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι αλλαγές στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θα ανακοινωθούν αύριο, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Επ` αυτού δεν έχω να πω τίποτε άλλο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Και η δεύτερη ερώτηση αφορά την άνοδο των επιτοκίων που βλέπουμε και παρατηρούμε όλοι. Μάλιστα, σήμερα, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρεται σε αυτό. Υπάρχει το ενδεχόμενο να παρέμβει σε κεντρικό επίπεδο η κυβέρνηση, μέσα στα πλαίσια των προεκλογικών εξαγγελιών όπου μιλούσε τότε για συγκράτηση των επιτοκίων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλετε να πείτε. Όπως γνωρίζετε, το επιτόκιο του ευρώ ορίζεται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το επιτόκιο του ευρώ δεν το ορίζει κάποιος ελληνικός φορέας.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορεί, όμως, να γίνει διάλογος με τους τραπεζίτες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι το επιτόκιο ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε που επανέρχομαι στην υπόθεση του «Καποδίστρια», αλλά είναι θέμα που κυριαρχεί στην ενημέρωση και στην επικαιρότητα και λόγω των κινητοποιήσεων των κατοίκων των περιοχών που αισθάνονται αδικημένοι. Υπάρχει, λοιπόν, η εκτίμηση -και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως- ότι η κυβέρνηση έκανε δώρο στη γενέτειρα του κ. Ζουράρη την αυτονομία και κρατά τις υπόλοιπες κοινότητες που διαμαρτύρονται σε έναν ιδιότυπο αποκλεισμό. Εσείς πώς σχολιάζετε αυτή την εκτίμηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι σε αυτό το θέμα έχει απαντήσει με μεγάλη επάρκεια, σε βάθος και με λεπτομέρειες ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στη Βουλή. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού με το μέρος της για το μεταρρυθμιστικό της έργο. Από πού προκύπτει κάτι τέτοιο, εκτός από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες όμως συνολικά δείχνουν μια συρρίκνωση της εκλογικής επιρροής του κυβερνώντος κόμματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρέπει να διαβάζει κανείς τις δημοσκοπήσεις, τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, σε βάθος χρόνου και πολύ πιο αναλυτικά. Και τότε θα καταλήξει ασφαλέστατα στο συμπέρασμα που σας ανέφερα προ ολίγου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε, επίσης, ότι είναι αυτονόητο, ότι πρέπει να ωφελούνται οι εργαζόμενοι από τα υπερκέρδη, που έχουν οι επιχειρήσεις. Θα επισημάνω ότι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευθεί των εισηγμένων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο, για το 2005, βλέπω ότι τα κέρδη τρέχουν με 50%, σχεδόν 20 φορές πάνω από τον πληθωρισμό. Η κυβέρνηση, όμως, στη «γραμμή» που έχει δώσει είναι ότι οι αυξήσεις στους εργαζόμενους δεν πρέπει να είναι πάνω από 3%, δηλαδή, στις ΔΕΚΟ. Αυτό δεν είναι αυτονόητο, αυτό θέλω να πω, ότι δηλαδή να επωφελούνται και οι εργαζόμενοι από τα κέρδη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς μπερδεύετε δύο διαφορετικά θέματα. Τώρα αναφέρεστε σε επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ), οι οποίες, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, παρουσιάζουν ελλείμματα. Αυτά τα ελλείμματα πρέπει να αντιμετωπιστούν, να παραμεριστούν, ώστε σε βάθος χρόνου, με τη διατήρηση αυτών των επιχειρήσεων σε υγιή βάση, να μπορέσουν να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι εργαζόμενοι, όμως, στις άλλες επιχειρήσεις, που έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα των ελλειμμάτων δεν βλέπουμε να επωφελούνται, εάν το θέλουμε έτσι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει πλήρως η δήλωση που έκανα εισαγωγικά.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να επανέλθω στο θέμα του «Καποδίστρια»: Είπατε προηγουμένως ότι η κυβέρνηση δεν ανοίγει θέμα «Καποδίστρια». Δηλαδή, η υπόθεση με το Βραχάσι είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, δεν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο θέμα έχει τοποθετηθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Παυλόπουλος. Δεν έχω να πω απολύτως τίποτα άλλο για τον «Καποδίστρια».

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είναι κεντρική η απόφαση της κυβέρνησης. Ο κ. Παυλόπουλος είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό ότι θα λάβει αυτή την απόφαση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δρα συλλογικά, μην έχετε καμία αμφιβολία γι` αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, η εφημερίδα «ΠΑΡΟΝ» δημοσίευσε δήλωση της κας Μπενάκη, σύμφωνα με την οποία ο κ. Κορωνιάς θα έπρεπε να είναι φυλακή. Εσείς τι λέτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας επαναλαμβάνω αυτό που έχουμε πει επανειλημμένως και ο κ. Ρουσόπουλος και εγώ: Βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα, της οποίας θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα. Η έρευνα είναι μυστική. Δεν έχουμε να πούμε τίποτα επί των ενδεχομένων ευρημάτων ή των σταδίων της δικαστικής έρευνας.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Η κυβέρνηση μήπως σκέφτεται στο θέμα του «Καποδίστρια» σε ορισμένες περιπτώσεις κοινοτήτων που έχουν διατυπώσει κάποια αιτήματα να διεξαγάγει τοπικά δημοψηφίσματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτα άλλο γι αυτό το θέμα.

ΜΑΝΗ: Είπατε πριν ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τον διάλογο, πέραν τούτου, υπάρχει κυβερνητική σύσταση προς τις διοικήσεις των κρατικών τραπεζών να ξεκινήσουν διάλογο με την ΟΤΟΕ, κάτι που μέχρι τώρα δεν γινόταν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση υποστηρίζει το διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να βρεθούν λύσεις που να είναι αποδεκτές από τις δύο πλευρές. Πρέπει, λοιπόν, να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές εάν, πότε, με ποιες προϋποθέσεις θα κάτσουν γύρω από ένα τραπέζι για να συζητήσουν. Πιο απλά δεν μπορώ να σας το πω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 27 February 2006 - 16:05:10 UTC