Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-03-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω, εάν συμμερίζεστε την άποψη ότι οι Κινέζοι, επί Μάο, έβραζαν τα μωρά και τα χρησιμοποιούσαν για λίπασμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω ειδικές γνώσεις για εσωτερικά θέματα χωρών που βρίσκονται μάλιστα τόσο μακριά. Ως δημοσιογράφος ασχολήθηκα κυρίως με τη Μέση Ανατολή.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο κ. Μπερλουσκόνι ισχυρίζεται ότι είναι ιστορικό γεγονός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω ειδικές γνώσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάμε σε ένα άλλο ιστορικό γεγονός. Απ` ό,τι κατάλαβα χθες, ο κ. Καραμανλής είπε ότι γίνονταν υποκλοπές, απλώς αυτοί που τις έκαναν, οι υπάλληλοι της ΕΥΠ εννοώ, ήταν Πασόκοι. Είναι έτσι, υπάρχει τέτοιο θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να αποδώσετε με ακρίβεια το συγκεκριμένο απόσπασμα, στο οποίο αναφέρεστε.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπε στον κ. Παπανδρέου ότι ξέρετε, δεν αλλάξαμε τίποτα από το προσωπικό της ΕΥΠ, ότι όλοι είναι από την προηγούμενη κυβέρνηση, άρα Πασόκοι, δηλαδή με κομματικά κριτήρια. Και μάλιστα είπε και στον κ. Παπανδρέου, να μην πω και ποιος έχει προμηθεύσει αυτό το σύστημα@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέλετε να σας διαβάσω το ακριβές απόσπασμα, γιατί το έχω μπροστά μου;

ΒΛΑΧΟΣ: Εάν μπορείτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως, αν και είναι εκτενές.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχουμε υπομονή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Λέει, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός: «Πρώτον, εγώ κι εμείς δεν καταλαβαίνουμε από υπαινιγμούς, ούτε ανεχόμαστε υπαινιγμούς και μισόλογα. Αν έχετε, αν ξέρετε κάτι, να βγείτε και να το πείτε ευθέως και ανοικτά. Δεν θέλετε να τα πάτε εσείς στη Δικαιοσύνη; Βάλτε κάποιο στέλεχός σας να το κάνει. Δεν θέλετε ούτε αυτό; Πείτε τα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν θέλετε ούτε αυτό; Πείτε τα στον ελληνικό λαό». Και συνεχίζει ο Πρωθυπουργός: «Και, πάντως, ερωτήματα σαν αυτά που θέσατε να τα υποβάλετε εδώ, στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης των δικών σας κυβερνήσεων. Να ρωτήσετε αυτούς, εάν γινόντουσαν συνακροάσεις. Εάν υπήρχαν μηχανήματα. Πότε ήρθαν τα μηχανήματα. Πώς, πότε και ποιος τα προμηθεύτηκε. Και κάτι ακόμα. Ρωτήστε και τους διοικητές της ΕΥΠ που εσείς είχατε διορίσει. Γιατί, στο τέλος-τέλος της γραφής, εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε και να φοβηθούμε τίποτα. Ρωτήστε όποιον θέλετε. Εν πάση περιπτώσει, είναι γνωστό σε όλους ότι το 90% των εργαζομένων στην ΕΥΠ, διορίστηκαν από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό τι σημαίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να ερμηνεύσω τον Πρωθυπουργό. Εσείς ως δημοσιογράφος μπορείτε να κάνετε ερμηνείες.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν λέει ο Πρωθυπουργός@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είπε ο Πρωθυπουργός, ισχύει.

ΒΛΑΧΟΣ: Αλλά, εμείς πρέπει να ρωτήσουμε γι` αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός. Όταν λέει ο Πρωθυπουργός στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρωτήστε αυτούς που εργάζονται στην ΕΥΠ, εγώ ρωτώ@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν είπε αυτά.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα εσείς δεν το διαβάσατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχε να πει ο Πρωθυπουργός, το είπε χθες στη Βουλή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν κατάλαβα την απάντησή σας στην κ. Πουλίδου. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να τα έβραζαν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω ιστορικές αναφορές για χώρες των οποίων την ιστορία δεν γνωρίζω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σκέπτεστε ότι μπορεί να έχει πολιτική διάσταση η απάντησή σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν μπορώ να αναφερθώ σε εσωτερικά θέματα της Κίνας, τα οποία άλλωστε δεν γνωρίζω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε κάτι άλλο: Αντιμετωπίζει, ως ένα από τα ενδεχόμενα, η κυβέρνηση να γίνει τζαμί για τους μουσουλμάνους στο Μοναστηράκι, στο παλιό τζαμί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κ. Μπακογιάννη έδωσε σαφή απάντηση, ερωτηθείσα σχετικά την Τρίτη το πρωί, εξερχομένη του Μεγάρου Μαξίμου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και το άφησε ανοιχτό. Η κυβέρνηση θα το αποδεχθεί; Υπάρχει ένα σκεπτικό, αν μου επιτρέπετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε. Ισχύει η απάντηση που έδωσε η κ. Μπακογιάννη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το άφησε ανοιχτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για δική σας ερμηνεία των λεχθέντων από την κ. Μπακογιάννη. Δεν σας αμφισβητώ αυτό το δικαίωμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η κυβέρνηση δεν το αποκλείει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπε η κ. Μπακογιάννη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή ετέθη το θέμα για το τζαμί, σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, η κ. Μαριέττα Γιαννάκου θεωρεί πως δεν είναι αρμοδιότητα της κ. Μπακογιάννη η δημιουργία τζαμιού, μουσουλμανικού τεμένους, αλλά είναι δικό της θέμα, δηλαδή της Υπουργού Παιδείας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επικοινωνήσατε προσωπικά με την κ. Γιαννάκου;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σύμφωνα με πληροφορίες. Θέλετε, κύκλοι της Υπουργού; Οι κύκλοι της Υπουργού. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπε η κ. Μπακογιάννη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ωραία, θέλω τη γνώμη της κυβέρνησης. Οι μουσουλμάνοι έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν ένα λατρευτικό χώρο. Είναι όμως δυνατόν, το ιστορικό και τουριστικό κέντρο της Αθήνας, να γεμίζει κάθε Παρασκευή ή κάθε μέρα, με τουρμπάνια, κελεμπίες και μαντηλοφορούσες; Εκεί που έρχονται όλοι οι τουρίστες της υφηλίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς προσπαθείτε να εκμαιεύσετε τοποθέτηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, ζητώ τη γνώμη της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω: Διαβάστε προσεκτικά τη σύντομη δήλωση που έκανε η κ. Μπακογιάννη, εξερχομένη του Μεγάρου Μαξίμου. Η δήλωση είναι σαφής: «Δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις».

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με βάση την τριτολογία του Πρωθυπουργού χθες, για τις υποκλοπές, είναι φανερό ότι ο Πρωθυπουργός ξέρει τι ενημέρωση έχει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τους διοικητές της δημόσιας τάξης του ΠΑΣΟΚ και τους διορισμένους από το ΠΑΣΟΚ. Αυτά, ακριβώς, γιατί δεν τα λέει στον ελληνικό λαό για να ενημερωθεί και ο ελληνικός λαός γύρω από το ποιος διέπραξε τις υποκλοπές, ποιος προμηθεύτηκε τα μηχανήματα και όλα αυτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ερμηνεύετε, θα μου επιτρέψετε να σας πω, τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός κατά το δοκούν. Ο Πρωθυπουργός λέει -και σας επαναλαμβάνω- ότι όσα στοιχεία είχε η κυβέρνηση τα πήγε στη Δικαιοσύνη. Δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση. Πάρα πολύ απλά πράγματα. Καλεί, λοιπόν, τον κ. Παπανδρέου και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όποιους εντέλει ισχυρίζονται ότι έχουν στοιχεία, να τα δώσουν στη Δικαιοσύνη, να τα δημοσιοποιήσουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπαινίχθηκε, όμως, ότι ξέρει και όλα αυτά που ξέρει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την ενημέρωση που είχε από τους διοικητές της ΕΥΠ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, ότι όσα στοιχεία είχε η κυβέρνηση τα πήγε στη Δικαιοσύνη. Ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ξεκάθαρα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Από την τριτολογία προκύπτει ότι ξέρει κάτι περισσότερο. Αυτό λέω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Εννοείτε για υποκλοπές που γίνονταν επί ΠΑΣΟΚ; Αυτό εννοείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, όσα στοιχεία έχει για τη συγκεκριμένη υπόθεση, τα έχει στείλει στη Δικαιοσύνη.

ΒΛΑΧΟΣ: Το κατάλαβα. Εννοείτε ότι έχει στοιχεία ο Πρωθυπουργός και από υποκλοπές που γίνονταν επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τα πήγε στον Εισαγγελέα; Αυτό αφήνετε να εννοηθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσα είπε ο Πρωθυπουργός είναι σαφή. Δεν πρόκειται να ερμηνεύσω τον Πρωθυπουργό.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Οι κύριοι Αποστολίδης -ο οποίος ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ και συνέχισε επί των ημερών των δικών σας- και Κοραντής έχουν βεβαιώσει την κυβέρνηση ότι η υπηρεσία στην οποία προΐστανται δεν κάνει υποκλοπές, νόμιμες ή παράνομες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την περασμένη εβδομάδα σας είπα σαφέστατα ότι η ΕΥΠ, όπως και οι άλλες υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου, λειτουργούν στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο πάνω σε αυτό.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θέλω να μου πείτε τι εισηγήσεις έχει η κυβέρνηση, τι ιδέες έχουν πέσει για τη χωροθέτηση του τεμένους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση όταν λάβει μία απόφαση, θα την κοινοποιήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Η ΕΥΠ λειτουργεί μέσα στα νόμιμα πλαίσια επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας ή πάντα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μιλώ για τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχω, όμως, κανένα λόγο, μη υπαρχόντων στοιχείων για το αντίθετο, να πιστεύω ότι οι υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου δεν λειτουργούν στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας. Όποιος έχει στοιχεία για το αντίθετο, δεν έχει παρά να τα στείλει στη Δικαιοσύνη.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό ισχύει και για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτό μας λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα σαφέστατα γι` αυτό. Σας ανέφερα ότι μη υπαρχόντων στοιχείων περί του αντιθέτου, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν μπορώ να κατηγορήσω καμία υπηρεσία του ελληνικού Δημοσίου ότι δεν σέβεται την κείμενη νομοθεσία. Όποιος έχει στοιχεία, δεν έχει παρά να τα καταθέσει στη Δικαιοσύνη.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Χθες, το υπουργείο Απασχόλησης σταμάτησε την απόσπαση του νομικού του συμβούλου κ. Παπαλελούδη, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση με τις παράνομες υιοθεσίες. Δεδομένου ότι ο κ. Παπαλελούδης είναι υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, πώς θα χειριστείτε το ζήτημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Παπαλελούδης ήταν αποσπασμένος, κατόπιν αιτήσεώς του, στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του συγκεκριμένου υπουργείου. Η διακοπή της απόσπασης γίνεται με συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία και πρέπει να ολοκληρωθεί. Η Δικαιοσύνη θα επιληφθεί του θέματος και θα εφαρμοστούν όλες οι διατάξεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για την παράνομη διακίνηση βρεφών. Εάν προβληματίζεται η κυβέρνηση, διότι ορισμένα ζευγάρια οδηγούνται σε αυτή την παρανομία, στην προσπάθειά τους να υιοθετήσουν κάποιο παιδί. Υπάρχουν σε όλα τα ορφανοτροφεία πολλά παιδιά. Οι διαδικασίες που ζητούν οι αρμόδιοι για τις υιοθεσίες καταντούν σε πολλές περιπτώσεις απάνθρωπες. Σκέπτεται η κυβέρνηση να αλλάξει το πλαίσιο για να μπορούν να γίνουν ευκολότερες υιοθεσίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράνομη διακίνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε τι λόγοι επέβαλαν τη μετάβαση στη Ρώμη 35 στελεχών της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας και αν θεωρείτε ότι αυτός ο αριθμός είναι λογικός. Γιατί πληροφορήθηκα ότι μεταβαίνουν και στελέχη από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο Γραμματέας, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, η Γραμματέας Γυναικών και υπουργοί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που μου είπατε, αναιρεί αυτό που μόλις ισχυριστήκατε. Δεν γνωρίζω εάν το αντιλαμβάνεστε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για διευκρινίστε το.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το Τακτικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι κομματική εκδήλωση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εγώ σας ρώτησα για τον αριθμό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία μετέχει, εδώ και πολλά χρόνια, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και παρίσταται στα Συνέδρια, όπως μετέχουν και όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα που είναι μέλη του ΕΛΚ, το οποίο σημειωτέον φέτος γιορτάζει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του. Άλλωστε, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής μέχρι πρότινος ήταν και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Φέτος, πραγματοποιείται στη Ρώμη το 30ο Τακτικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο φυσικά μετέχει και η Νέα Δημοκρατία με συγκεκριμένο αριθμό μελών και ψήφων. Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις ψήφους που διαθέτουμε στο Συνέδριο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δέκατο έβδομο Συνέδριο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σωστά. Πρόκειται για δική μου παραδρομή. Είναι το 17ο Συνέδριο, το οποίο συμπίπτει με τη συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση του ΕΛΚ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τι εννοείτε «να αξιοποιήσουμε τις ψήφους που διαθέτουμε στο Συνέδριο»; Δηλαδή, να το κάνω πιο συγκεκριμένο, θα εκλεγεί σε κάποιο όργανο του ΕΛΚ Έλληνας; Θα υπάρξει, δηλαδή, ελληνική υποψηφιότητα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να ενημερωθείτε για το πώς γίνονται οι διαδικασίες εκλογής και οι ψηφοφορίες στο ΕΛΚ, για να διαπιστώσετε όσα σας είπα: Γιατί, δηλαδή, μετέχουμε με συγκεκριμένο αριθμό μελών και ψήφων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ ρώτησα άλλο. Θα υπάρξει εκπροσώπηση από Έλληνα; Δηλαδή, θα υπάρξει υποψηφιότητα από Έλληνα σε κάποια θέση, του Γραμματέα, του Αντιπροέδρου, όπως ήταν ο κ. Μεϊμαράκης, όπως ήταν ο Πρωθυπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας περιμένουμε τις ψηφοφορίες.

ΒΛΑΧΟΣ: Η κυβέρνηση επιθυμεί την επανεκλογή του κ. Μπερλουσκόνι ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται σε εσωτερικές υποθέσεις ξένων χωρών.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν θα δει ο κ. Καραμανλής τον κ. Μπερλουσκόνι; Θα του ευχηθεί καλή επιτυχία ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Η κυβέρνηση, όπως όλες οι κυβερνήσεις, δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

ΜΑΝΗ: Ο κ. Βουρλούμης μίλησε χθες για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Είναι προγραμματική θέση της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η δήλωση που έκανε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης: Ότι δεν υπάρχει θέμα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ κατά το τρέχον έτος. Για θέματα ιδιωτικοποιήσεων την αποφασιστική αρμοδιότητα έχει η κυβέρνηση.

ΜΑΝΗ: Δεν ρωτώ για το τρέχον έτος, αλλά για το επόμενο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα: Για θέματα ιδιωτικοποιήσεων αποφασίζει η κυβέρνηση. Όταν έχουμε κάτι θα σας το ανακοινώσουμε. Ο κ. Αλογοσκούφης έχει τοποθετηθεί πολύ πρόσφατα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άρα, αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο αν όχι τον επόμενο χρόνο, τουλάχιστον στην επόμενη θητεία, εάν ήσαστε κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο απ` αυτά που είπα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στις 4 Απριλίου, το θέμα της Ο.Α. θα συζητηθεί στο Κολέγιο Επιτρόπων. Αυτοί οι περίφημοι επενδυτές για τους οποίους ο κ. Δούκας και μόνον έχει μιλήσει, ξέρουμε ποιοι είναι τελικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα βρίσκεται σε ένα πολύ λεπτό και ευαίσθητο στάδιο. Συνεπώς δεν πρόκειται να κάνουμε δημόσια συζήτηση για το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η συζήτηση αφορά μια διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όταν ολοκληρωθούν και όταν ωριμάσουν οι διαδικασίες, θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μην μου πείτε ονόματα, μόνον εάν έχουν βρεθεί οι επενδυτές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν ωριμάσουν οι διαδικασίες θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν απασχολεί την κυβέρνηση το γεγονός ότι οι συνθήκες μπορεί να μην έχουν ωριμάσει, αλλά σε λίγες μέρες θα γίνει μια συζήτηση και ενδεχομένως παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι θέμα που ενδείκνυται για δημόσια συζήτηση στο στάδιο που βρίσκεται.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει δημόσια συζήτηση μεταξύ του κ. Αλογοσκούφη και του κ. Δούκα. Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν θα χαθεί το όνομα, ο κ. Δούκας, όμως, είπε ότι δεν μπορεί να διασωθεί το όνομα, γίνεται μόνο μια προσπάθεια να διασωθούν τα χρώματα και οι κύκλοι. Τι από τα δύο ισχύει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: @Ο,τι είχα να πω για το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας το είπα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Για τη δημόσια αψιμαχία μεταξύ του κ. Κακλαμάνη προς τον κ. Αβραμόπουλο. Ο κ. Κακλαμάνης είπε στη ΝΕΤ ότι εγώ δεν μπορώ να απαντήσω σε ό,τι λέει ο καθένας, ούτε σε μικροπολιτική.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις όλων των στελεχών.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας προβληματίζει αυτή η αντιπαράθεση Κακλαμάνη-Αβραμόπουλου; Πιστεύετε ότι εγκυμονεί κινδύνους για τον κ. Κακλαμάνη ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στη διοίκηση των υπουργείων υπάρχει συνέχεια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγκυμονεί, όμως, κινδύνους αυτή η αντιπαράθεση για τον κ. Κακλαμάνη και την προσπάθειά του να εκλεγεί στο Δήμο της Αθήνας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Κακλαμάνης έχει αναλάβει, ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, έναν άλλο σημαντικό ρόλο. Προετοιμάζεται κατάλληλα για αυτό τον ρόλο και η προετοιμασία πάει πολύ καλά

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Γνωρίζετε πότε θα έρθει ο Βαβύλης στην Ελλάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είναι γνωστή η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Απ` ό,τι αντιλαμβάνομαι είναι θέμα ρύθμισης τεχνικών λεπτομερειών, πλέον, γιατί το δικαστικό θέμα έχει ολοκληρωθεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση δείχνει σπουδή για να ξεκινήσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό, ωστόσο, την ίδια στιγμή, δεν κάνει τίποτα, δεν έχει κάνει το παραμικρό για να αντιμετωπίζει την εισφοροδιαφυγή, η οποία ανέρχεται στα 4,5 δις ευρώ το χρόνο και μάλιστα έχει αυξηθεί στα χρόνια της Ν.Δ. Επίσης, δεν κάνει τίποτα για να αποδώσει τα χρέη του δημοσίου προς τα ταμεία. Γι αυτό δεν χρειάζεται κανένας διάλογος. Έχει να πει κάτι γι αυτό η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει καλέσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τους κοινωνικούς φορείς, τα κόμματα να κάνουμε όλοι μαζί τη διάγνωση που απαιτείται για το ασφαλιστικό. Να βρούμε εκείνες τις σταθερές που είναι απαραίτητες, ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα, που όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν, σχετικά με το ασφαλιστικό και να μην το μετακυλίσουμε -όπως δεν έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε- στις επόμενες γενιές. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό το διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, κοινωνικούς φορείς και κόμματα. Και ο διάλογος αυτός θα γίνει με όποιον προσέλθει και θέλει να κάνει διάλογο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τι ρόλο θα παίξει ο διάλογος από τη στιγμή που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το θέμα της φοροδιαφυγής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το συγκεκριμένο θέμα που αναφέρετε είναι μια μόνο παράμετρος του ασφαλιστικού.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά είναι θέμα καθαρά πολιτικής βούλησης ή έχει την βούληση η κυβέρνηση και φτιάχνει μηχανισμούς για να το αντιμετωπίσει ή όχι. Αυτό είναι το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Όπως έχετε πει κύριε Εκπρόσωπε, και εσείς και οι αρμόδιοι Υπουργοί, το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να λυθεί σε αυτή την τετραετία. Μέχρι να λυθεί λοιπόν το ασφαλιστικό, οι εισφοροδιαφυγές και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία -και κυρίως προς το ΙΚΑ- θα παραμένουν στη σημερινή κατάσταση ή θα γίνει κάτι για να αντιμετωπιστεί και τι θα γίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γίνονται συγκεκριμένες προσπάθειες. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο για να σας κάνουν λεπτομερή ανάλυση των μέτρων τα οποία λαμβάνονται. Σημασία έχει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ουσιαστικό νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Ποιος σας εμποδίζει να το κάνετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα ήδη: Μέσα από το διάλογο είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν όλες εκείνες οι παράμετροι που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είναι πάρα πολλές οι παράμετροι, δεν είναι μια, σαν κι αυτή που εσείς μόλις προ ολίγου απομονώσατε.

ΒΛΑΧΟΣ: Μπορείτε να κάνετε ένα σχόλιο για το γεγονός ότι είναι άκαρπη η συνάντηση ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-Εργοδοτών και θα επαναληφθεί τη Δευτέρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βρίσκω ιδιαίτερα θετικό το ότι θα επαναληφθεί ο διάλογος τη Δευτέρα. Όπως σας έχουμε πει η κυβέρνηση στηρίζει το διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, όπως στηρίζει το διάλογο σε πολλά άλλα επίπεδα, με την πρόθεση βεβαίως που πρέπει να έχουν οι πλευρές να βρουν έναν κοινό παρονομαστή, σε ένα θέμα που προσεγγίζουν προφανώς από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Έχουμε μια συνέχιση του διαλόγου.

ΒΛΑΧΟΣ: Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη χθεσινή μάχη αρχηγών στη Βουλή; Δηλαδή θεωρεί ότι είναι μέσα στο επίπεδο του διαλόγου να λέει ο ένας τον άλλο -και από τις δύο πλευρές εννοώ, και τις δύο πλευρές επικρίνω- «τουρίστα»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έγινε μια συζήτηση στη Βουλή, κατά την οποία η κυβέρνηση με απόλυτη σαφήνεια απέδειξε σε όσους με καλή προδιάθεση ήθελαν να παρακολουθήσουν αυτά που ειπώθηκαν, ότι και αποτελεσματικό έργο κάνει και λύσεις δίνει και δεν αφήνει πουθενά, σε κανέναν τομέα, να πέσει σκιά.

ΒΛΑΧΟΣ: Και για τον χαρακτηρισμό «τουρίστας», που είπε ο κ. Καραμανλής για τον κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπανδρέου για τον κ. Καραμανλή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή είπατε ότι η κυβέρνηση δίνει λύσεις, μπορείτε να μας πείτε ποιες λύσεις θα δώσει η κυβέρνηση για τους 2.170.000 συνταξιούχους που έχουν μέση κύρια σύνταξη 475 ευρώ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει μια τιτάνια προσπάθεια, να νοικοκυρέψει την οικονομία, να την απαλλάξει από τη βαριά κληρονομιά των πρόσφατων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Στόχος αυτής της προσπάθειας, που όπως σας έχουμε πει πολλές φορές δεν είναι αυτοσκοπός, είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες, που θα επιτρέψουν σε όλους τους Έλληνες να επωφεληθούν σε βάθος χρόνου από ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποιο βάθος χρόνου εννοείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η έκφραση που χρησιμοποίησα είναι σαφέστατη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μακροπρόθεσμα όλοι θα είμαστε νεκροί, λογικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η σημερινή κυβέρνηση θέλει να νοικοκυρέψει την οικονομία. Και δεν έχει σκοπό να επαναλάβει ό,τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που έδιναν λεφτά με δανεικά και είχαν μετά άδεια ταμεία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 30 March 2006 - 15:05:11 UTC