Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-04-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 12 Απριλίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, θα μιλήσει, αύριο Πέμπτη 13 Απριλίου, στη Βουλή, στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την ελληνική οικονομία.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο, στις 17:15 θα αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία. Αμέσως μετά την άφιξή του στη Σόφια και την επίσημη υποδοχή στην Πλατεία Αλεξάντερ Νέφσκι, ο Πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Ακολούθως, συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, θα επισκεφθεί τον Καθεδρικό Ναό Αλεξάντερ Νέφσκι, όπου θα υποδεχθεί τους δύο Πρωθυπουργούς ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Στις 20:30, ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που παραθέτει ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Στάνισεφ.

Την Παρασκευή, 14 Απριλίου, στις 09:15, θα διεξαχθούν οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών στο κτίριο του Υπουργικού Συμβουλίου. Αμέσως μετά, θα υπογραφούν συμφωνίες και θα ακολουθήσουν περίπου στις 10:30, κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Στις 11:00, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Παρβάνωφ και αμέσως μετά με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Πιρίνσκι και τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Μάξιμο. Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη. Την Παρασκευή το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον νομό Κιλκίς. Το λεπτομερές πρόγραμμα θα σας ανακοινωθεί.

Το Σαββατοκύριακο, ο Πρωθυπουργός θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη όπου, μεταξύ των άλλων, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στο Υπουργείο Μακεδονίας @ Θράκης και θα έχει συναντήσεις με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλο και τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδη.

Την Κυριακή, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στη Θεσσαλονίκη με τους Υπουργούς Πολιτισμού των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους σύνοδο από την ίδρυση του εν λόγω οργανισμού, την Παρασκευή στην Πάτρα και θα μεταβούν ακολούθως στη Θεσσαλονίκη. Σας υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα ασκεί κατά την τρέχουσα περίοδο την Προεδρία του εν λόγω οργανισμού.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Τον κ. Παπαγεωργόπουλο και τον κ. Ψωμιάδη, θα τους δει μαζί ο Πρωθυπουργός ή χωριστά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα έχει χωριστές συναντήσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν μπορούν δηλαδή αυτοί οι δύο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν πάμε στο θέμα του Πρωθυπουργού για τις περιοδείες θα ήθελα να μας σχολιάσετε και να μας πείτε πώς μπορεί να αντιδράσει η κυβέρνηση σε αυτό που συνέβη πριν από λίγο. Συγκεκριμένα στη Βαρβάκειο Αγορά ο ρεπόρτερ του ΑΝΤ1 κ. Πάνος Ρωγούλης μαζί με το τηλεοπτικό συνεργείο του ΑΝΤ1, προπηλακιστήκαν από τους κρεοπώλες ενώ είχαν πάει για να καλύψουν τους ελέγχους του ΕΦΕΤ στο όνομα του ρεπορτάζ αλλά και υπέρ της προστασίας των καταναλωτών. Θα κάνετε κάποιες ενέργειες και πώς σχολιάζετε αυτό το γεγονός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις προ ολίγων λεπτών πληροφορήθηκα κι εγώ από την τηλεόραση το εν λόγω συμβάν. Δεν έχω πλήρη εικόνα. Θέλω να τονίσω ότι βεβαίως οι δημοσιογράφοι στα πλαίσια της ελευθεροτυπίας και των κανόνων οι οποίοι διέπουν την άσκηση του επαγγέλματός τους, αλλά και με σεβασμό προς τους νόμους οι οποίοι ισχύουν, θα πρέπει να εργάζονται ανενόχλητα και να συλλέγουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το θέμα είναι πιο σοβαρό διότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα. Δέχθηκε προπηλακισμό. Εν όψει του Πάσχα είναι λογικό να γίνονται ρεπορτάζ για τις τιμές, για την ελληνοποίηση, για διάφορα θέματα που αφορούν την προστασία του καταναλωτή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. Δεν έχω αυτή τη στιγμή πλήρη εικόνα. Όπως σας είπα, πριν από λίγα λεπτά ενημερώθηκα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα αντιδράσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έκανα μια τοποθέτηση, η οποία ισχύει στο ακέραιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή είναι πολύ πιο σοβαρό το θέμα και αφορά την Ελληνική κοινωνία και όχι μόνο τους δημοσιογράφους. Είναι προφανές ότι κάποιοι όταν αντιδρούν κατ` αυτόν τον τρόπο, ότι κάτι θέλουν να κρύψουν. Κι αυτό που θέλουν να κρύψουν κάποιοι είναι κάτι κακό για τη δημόσια υγεία και το συμφέρον του Έλληνα πολίτη και αγοραστή. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει και θέλω να μου πείτε αν θα το κάνει με αυτή τη λογική για να προστατευθεί ο απλός Έλληνας πολίτης από τις αυθαιρεσίες που κάποιοι θέλουν να τις κρύψουν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βάζετε πολλά θέματα μέσα σε μια τοποθέτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Βάζω το θέμα της προστασίας του Έλληνα πολίτη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Έλληνας πολίτης, ο Έλληνας καταναλωτής προστατεύεται συνεχώς από τη σημερινή κυβέρνηση και ειδικά από τις αρχές, οι οποίες έχουν οριστεί για να τον προστατεύουν, με όλα εκείνα τα μέτρα, με όλους εκείνους τους ελέγχους, με όλους εκείνους τους τρόπους οι οποίοι προβλέπονται από τη νομοθεσία. Είναι συνεχής η εγρήγορση. Σε πολλούς τομείς τα αποτελέσματα είναι χειροπιαστά.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τη συμπεριφορά των κρεοπωλών@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω για ένα συμβάν τις λεπτομέρειες του οποίου δεν γνωρίζω επακριβώς.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τη συμπεριφορά όμως των κρεοπωλών, νομίζω μπορείτε να την κρίνετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω αυτή τη στιγμή καν πλήρη εικόνα. Επιφυλάσσομαι να σας απαντήσω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Και μόνο το γεγονός αυτό καθαυτό. Τη συμπεριφορά αυτή των κρεοπωλών, κύριε Εκπρόσωπε, την εγκρίνετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα ήδη από το πρώτο ερώτημα που μου κάνατε. Η τοποθέτησή μου ήταν σαφής.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ είδα χθες ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση το οποίο παρουσίαζε έναν εισαγωγέα, κρεατέμπορα, ο οποίος παρουσίαζε κάποια αρνιά, κάποιες θολές σφραγίδες και υπήρχε δήλωση της Νομαρχίας και του ΕΦΕΤ οι οποίοι είπαν το εξής: Τον κύριο αυτόν, τον είχαμε πιάσει και πριν λίγο καιρό με σάπια κρέατα και τώρα τον ξαναπιάνουμε με νέα κρέατα τα οποία είναι αγνώστου προελεύσεως. Είναι προφανές λοιπόν ότι κάποιος στην αλυσίδα της προστασίας των πολιτών δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Και αφήνεται ένας ο οποίος πιάστηκε πριν από λίγο καιρό με σάπια κρέατα, να φέρνει άλλα κρέατα των οποίων δεν γνωρίζουμε την προέλευση. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι κάτι στραβό υπάρχει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, έχουν την πάγια εντολή από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, να κάνουν ό,τι πρέπει, ό,τι επιβάλλεται προκειμένου να περιφρουρήσουν τη δημόσια υγεία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Καταρχήν εντυπωσιάζει το γεγονός ότι 1,5 ώρα μετά το περιστατικό, μετά τους προπηλακισμούς εις βάρος των δημοσιογράφων, εσείς δεν έχετε να κάνετε παρά μόνο μια γενικόλογη, χλιαρή θα τη χαρακτήριζα, δήλωση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι δικό σας θέμα, να χαρακτηρίζετε τις δηλώσεις μου όπως κρίνετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το ερώτημα είναι το εξής: Θεωρείτε τυχαίο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις και οι προπηλακισμοί κατά των δημοσιογράφων που κάνουν τη δουλειά τους, παρά τις φραστικές υποτίθεται καταδίκες που κάνετε εσείς; Άρα, μήπως δεν σας λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και γιατί δεν σας λαμβάνουν σοβαρά υπόψη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κύριε Κακαλή, έχετε μια τάση -και αυτό επιβεβαιώνεται και με τη συγκεκριμένη ερώτηση- να γενικεύετε θέματα, τα οποία έχουν το καθένα ξεχωριστά τη δική του αξία και τις δικές του παραμέτρους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά μαζεύονται πολλά μαζί όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ευχαρίστως, να μου πείτε ποια είναι τα πολλά περιστατικά στα οποία η κυβέρνηση, κατά την άποψή σας, δεν αντέδρασε ή δεν αντέδρασε όπως έπρεπε να αντιδράσει. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο συμβάν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να σας τα πω αν θέλετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι στου Σκαραμαγκά, είναι στην ΕΑΒ, είναι στη Χίο@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το καθένα σας είπα, έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όλα μαζί δείχνουν ένα κλίμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, για την ΕΑΒ που αναφέρατε, έχω τοποθετηθεί διαφορετικά. Σας παρακαλώ. Μη δημιουργείτε εσφαλμένες εντυπώσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι η πραγματικότητα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν είναι η πραγματικότητα. Το θέμα της ΕΑΒ με το θέμα του Σκαραμαγκά είναι δύο τελείως διαφορετικά θέματα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Λέτε ότι δεν έχετε πλήρη εικόνα για τους δημοσιογράφους. Μήπως γνωρίζετε για τον ΕΦΕΤ; Διότι τα ρεπορτάζ δείχνουν ότι προπηλάκησαν και τους υπαλλήλους του ΕΦΕΤ που είχαν πάει εκεί και είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι όπου υπάρχει παράνομη πράξη, θα επιβληθούν οι κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι` αυτό.

ΒΛΑΧΟΣ: Σκέφτεστε να κάνετε πιο αυστηρές τις κυρώσεις; Θέλω να σας επισημάνω ότι εδώ έρχεται ένας τύπος και λέει «φέρνω σάπια κρέατα, οικονομάω 10 εκατ. δρχ., μου δίνει πρόστιμο 1 εκατ. και βάζω στην τσέπη μου 9 εκατ.. Ξαναφέρνω νέα σάπια κρέατα, με ξαναπιάνουν, έχω βγάλει άλλα 20 εκατ., πληρώνω 1 εκατ. και βάζω 19 στην τσέπη μου». Μήπως εδώ πάει κάτι στραβά και εσείς απλώς αφήνετε τους κακόμοιρους υπαλλήλους χωρίς να παρεμβαίνετε για να κάνετε πιο αυστηρούς ελέγχους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς δεν δέχομαι, σε καμία περίπτωση, τη μομφή ότι αφήνει η κυβέρνηση ανεξέλεγκτους ορισμένους, ελάχιστους, μεμονωμένους εμπόρους, διακινητές εμπορευμάτων, όπως θέλετε πείτε τους, οι οποίοι βεβαίως και δεν χαρακτηρίζουν τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων οι οποίοι εμπορεύονται σημαντικά αγαθά για τη δημόσια υγεία. Συνεπώς, όλα τα άλλα δημιουργούν εντυπώσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ποια διαδικασία άρα θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, για τη διερεύνηση αυτού του περιστατικού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή η διαδικασία που προβλέπεται από τους ελληνικούς νόμους. Η ελληνική νομοθεσία είναι υπέρ αρκετή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Προχθές που σας μίλησα για τριτοκοσμικό των δύο κομμάτων, μου είπατε ότι δεν σέβομαι την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ίδιο λέω και σήμερα που μιλάτε για τριτοκοσμική συμπεριφορά των κομμάτων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Για πείτε μου λοιπόν τι είναι όταν η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει για σουηδικό μοντέλο και ο υπουργός Οικονομίας μιλάει για ιρλανδικό; Ελληνικό θα βρείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέλετε να σας διαβάσω ακριβώς τι είπε ο Υπουργός Οικονομίας; Είπε λοιπόν: «Ένα άλλο μοντέλο που εγώ θεωρώ ότι είναι πιο κατάλληλο να το μελετήσει κάποιος στα ελληνικά πλαίσια, είναι αυτό της Ιρλανδίας... Βεβαίως, δεν μπορεί κάποιος να το αντιγράψει σημείο προς σημείο, αλλά υπάρχουν διδάγματα». Σας παρακαλώ, λοιπόν, να διαβάσετε προσεκτικά τι λένε οι υπουργοί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τα ίδια λέει και το ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπε ο κ. Αλογοσκούφης. Δεν έχω να προσθέσω απολύτως τίποτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό που είπε ο κ. Αλογοσκούφης δείχνει ότι δεν υπάρχει αυτογενές μοντέλο ανάπτυξης. Και προστρέχουμε ως τριτοκοσμικοί στα βορειοευρωπαϊκά μοντέλα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αδυνατώ να παρακολουθήσω όσα ευρηματικά, κατά καιρούς, διατυπώνετε.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Σχετικά με τους προπηλακισμούς, θα ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση καταδικάζει τους προπηλακισμούς κατά των δημοσιογράφων. Ναι ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Δεν απαντήσατε εάν τους καταδικάζετε ή όχι. Μας είπατε πώς πρέπει να δουλεύουν οι δημοσιογράφοι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ποιες ελευθερίες πρέπει να απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι. Είναι πάρα πολύ σαφές αυτό.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Τους προπηλακισμούς τους καταδικάζετε, ναι ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει. Σας είπα ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει στα πλαίσια των νόμων και των αρχών που διέπουν την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, λειτουργήματος, αν προτιμάτε, να αφήνονται ελεύθεροι να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αυτό που λέω είναι απολύτως σαφές. Δεν νομίζω ότι επιδέχεται καμιά απολύτως αμφισβήτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Να επανέλθω στην αναφορά του κ. Αλογοσκούφη, στο θέμα του ιρλανδικού μοντέλου. Εάν κατάλαβα καλά, μας λέτε ότι σκέπτεται η κυβέρνηση ακόμα και το ενδεχόμενο να μειώσει τη φορολογία στο 8 με 10% όπως γινόταν στην Ιρλανδία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσον αφορά στα θέματα μείωσης της φορολογίας, έχουν τοποθετηθεί η κυβέρνηση και ο κ. Αλογοσκούφης ξεκάθαρα. Όσα, συνεπώς, έχει πει ο υπουργός και γίνονται βήμα-βήμα πράξη, εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο. Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι άλλωστε ελληνικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εφαρμόζονται στην Ελλάδα, για το καλό των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

ΒΛΑΧΟΣ: Με δεδομένο ότι θεωρώ πως ένας Έλληνας πολιτικός και μάλιστα όταν είναι κυβέρνηση, έχει την ευαισθησία να βοηθήσει τον πολίτη να περάσει με λιγότερα οικονομικά προβλήματα τη ζωή του. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, τι είναι αυτό που σας εμποδίζει σαν κυβέρνηση, με δεδομένο ότι έχει αυξηθεί η τιμή των καυσίμων, να δώσετε άδεια στην πετρελαιοκίνηση στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα, να μειωθεί κατά 30% το κόστος μετακίνησης πολλών συμπολιτών μας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε -και φαντάζομαι ότι θα το γνωρίζετε γιατί ξέρω ότι οδηγείτε και οδηγείτε μάλιστα καλά- η χώρα μας έχει τη χαμηλότερη λιανική τιμή βενζίνης στην Ευρώπη.

ΒΛΑΧΟΣ: Για την πετρελαιοκίνηση ρώτησα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το θέμα της πετρελαιοκίνησης έχουμε τοποθετηθεί ο κ. Ρουσόπουλος και εγώ επανειλημμένως. Δεν αλλάζει τίποτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή αυξάνεται ραγδαίως η τιμή του πετρελαίου, σκοπεύετε να βάλετε ένα 5% ειδικό φόρο. Αυτό θα αναβληθεί ή θα μπει ως το καλοκαίρι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μιλάτε για 5% ειδικό φόρο. Είναι υποχρέωση την οποία έχει@

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι, είναι υποχρέωση@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι ειδικός φόρος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν το καταλόγισα σε σας. Είναι υποχρέωση της χώρας. Απλά ρωτάω αν θα αναβληθεί ή όχι. Είχε πει ο κ. Αλογοσκούφης αρχές του καλοκαιριού. Λόγω ότι αυξάνονται ραγδαία οι τιμές, ρωτάω αν πρόκειται να αναβληθεί ή όχι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει κάποια αλλαγή στα όσα έχει ανακοινώσει ο κ. Αλογοσκούφης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης χθες, ότι πρέπει να συγκλίνουν οι δύο αγορές εργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει οι εργαζόμενοι να μεταπηδούν εύκολα από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και αντίστροφα. Αυτή η αναφορά του υπουργού σημαίνει ότι θέτει θέμα άρσης μονιμότητας πέρα από τους νεοεισερχόμενους και για τους υπόλοιπους σε ένα ορατό προσεχές διάστημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και πάλι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί, με απόλυτη σαφήνεια όσον αφορά την άρση της μονιμότητας. Δεν αλλάζει τίποτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τότε γιατί επανέρχεται ο υπουργός διαρκώς και καλλιεργεί το έδαφος για την άρση της μονιμότητας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καλλιεργεί κανένα έδαφος. Ο υπουργός έκανε μια γενική τοποθέτηση. Δεν είπε τίποτε τέτοιο σαν και αυτό που υπαινίσεσθε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός στη Βουλγαρία θα συζητήσει το θέμα των υδάτων του Έβρου με τους Βούλγαρους; Ένα πρόβλημα που το έχουμε κάθε χρόνο και κάθε φορά τα ίδια γίνονται. Μήπως θα συζητήσει να λύσουν και αυτό το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα συζητηθούν πολλά διμερή θέματα. Δεν έχω να σας πω τίποτε άλλο ειδικότερο. Το θέμα της υπερχείλισης -σας το είχα πει όταν προέκυψαν τα συγκεκριμένα προβλήματα- είναι ένα θέμα που απασχολεί τις τρεις γειτονικές χώρες, εδώ και πολλά χρόνια. Γίνονται διαβουλεύσεις, γίνονται συνεννοήσεις. Οι συνεννοήσεις, στο διπλωματικό επίπεδο, όπως γνωρίζετε, έχουν μια συγκεκριμένη διάρκεια, δεν τελειώνουν από τη μία ημέρα στην άλλη. Δεν γνωρίζω εάν αυτό είναι θέμα αιχμής για τις συζητήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός. Πάντως, συζητείται μεταξύ των τριών κυβερνήσεων, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, είναι στην ατζέντα αυτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να σας πω κάτι άλλο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί ο Πρωθυπουργός δεν επιλέγει να επισκεφθεί και όμορους νομούς, στους οποίους υπάρχουν αυτή τη στιγμή κινητοποιήσεις, αντιδράσεις, προβλήματα κυρίως από τους αγρότες; Και θα ήθελα σε αυτό να προσθέσω ότι πριν από λίγη ώρα ο βουλευτής σας κ. Γιάννης Μανώλης είπε ότι αντίθετα θα πρέπει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να πηγαίνει στις περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα και όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Γιατί δεν επέλεξε να πάει ο Πρωθυπουργός σε αυτούς τους νομούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως είπα και κατά τη χθεσινή ενημέρωση, στον Πρωθυπουργό υποβάλλονται διάφορες προτάσεις σχετικά με τις επισκέψεις, σχετικά με το πρόγραμμά του. Αυτές οι προτάσεις γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας και ο Πρωθυπουργός καταλήγει στα μέρη που θα επισκεφθεί. Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός και από την εποχή που ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης επισκεπτόταν όλη την Ελλάδα. Αυτή η συμπεριφορά συνεχίζεται. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε, αυτή τη φορά, να πάει στο Κιλκίς. Το πρόγραμμα των επισκέψεών του θα συνεχιστεί. Όταν υπάρχουν άλλες επισκέψεις, θα ανακοινωθούν.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα απλώς να ρωτήσω, διότι έχει δημιουργηθεί μια τέτοια αίσθηση: Αποφεύγει ο Πρωθυπουργός να επισκεφθεί νομούς όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και όχι. Ο Πρωθυπουργός συζητά με πάρα πολλούς φορείς, με πάρα πολλούς Έλληνες πολίτες, προβλήματα, θέματα που υπάρχουν και τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

ΧΙΩΤΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, εάν η δέσμευση και η εξαγγελία που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός -για στροφή στην περιφέρεια και στα προβλήματα που την μαστίζουν- υλοποιείται με αυτή την επίσκεψη όπου σε τρεις ημέρες που θα βρίσκεται στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας αφιερώνει ένα απόγευμα για το Κιλκίς και δύο ημέρες για τη Θεσσαλονίκη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει και συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Τις ανακοίνωσα προ ολίγου. Όπως τη συνάντηση με τους υπουργούς Πολιτισμού, συναντήσεις με τοπικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην υποβαθμίζετε τη σημασία αυτών των συγκεκριμένων συναντήσεων. Επαναλαμβάνω ότι ο Πρωθυπουργός προγραμματίζει και άλλες επισκέψεις και σε άλλους νομούς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα βρεθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

ΧΙΩΤΗΣ: Επειδή μου αποδώσατε εσείς μομφή ότι υποβαθμίζω τη σημασία αυτών των επαφών, δεν τις υποβαθμίζω@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν το λέω ειδικά για εσάς, το είπα γενικά. Το είπα ρητορικά. Δεν το είπα με την έννοια ότι τις υποβαθμίζετε εσείς.

ΧΙΩΤΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, θέλω να σας πω ότι δεν υποβαθμίζω εγώ, αλλά θεωρώ ότι από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ανά τακτά διαστήματα την εξαγγελία της ότι θα στραφεί στην περιφέρεια, θεωρώ ότι θα μπορούσε στο πρόγραμμά του να συμπεριληφθεί και κάτι παραπάνω, που έτσι και αλλιώς οι πληροφορίες μας είναι ότι είχε συμπεριληφθεί αρχικώς και όχι να συναντηθεί με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον οποίο προ 15 ημερών συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή επικαλείστε πληροφορίες, θέλω να διευκρινίσω: Κάθε πληροφορία, κάθε λεπτομέρεια, η οποία αναγράφηκε τις τελευταίες ημέρες, στον Τύπο ή σε μερίδα του Τύπου, σχετικά με δήθεν επισκέψεις, δήθεν μεταβάσεις του Πρωθυπουργού σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΧΙΩΤΗΣ: Γνωρίζετε αν ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη μεταξύ 3 και 5 Μαΐου που θα γίνει η Διαβαλκανική Διάσκεψη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να σας ανακοινώσω τίποτε σχετικά με αυτό το θέμα, αυτή τη στιγμή.

ΧΙΩΤΗΣ: Επειδή αυτό είναι άλλη μια πληροφορία που έχουμε που, όπως και οι περισσότερες που έχουμε, θα επιβεβαιωθεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν επιθυμώ να αντιδικήσω μαζί σας. Δυστυχώς, ήσασταν απών χθες. Αναφέρθηκα, όμως, σε πληροφορίες τις οποίες ανέγραψε η εφημερίδα σας το περασμένο Σάββατο, σχετικά με δήθεν διορισμούς και είπα ότι στερούνται κάθε βάσης. Μην επικαλείστε, λοιπόν, γενικά πληροφορίες, διότι και εγώ μπορώ να αναφερθώ σε δήθεν πληροφορίες που ανεγράφησαν και στις οποίες δόθηκε μεγάλη έκταση, χωρίς να έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι και παραπλανητικές και παραποιούν την αλήθεια βάναυσα.

ΧΙΩΤΗΣ: Επειδή δεν μπορώ να απαντήσω για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, γιατί δεν είμαι ο συντάκτης και δεν γνωρίζω τις πηγές όσων έχουν γραφτεί, σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που αναγράφει όχι μόνο η δική μου εφημερίδα, αλλά και άλλες εφημερίδες, για τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού, σπανίως έχουν πέσει έξω. Συνήθως, ό,τι προαναγγέλλεται, επιβεβαιώνετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω, λοιπόν, επειδή πολλά γράφτηκαν ότι δεν υπήρχε τέτοιος προγραμματισμός για επισκέψεις ή επαφές. Πρόκειται για αποκυήματα φαντασίας.

ΧΙΩΤΗΣ: Γιατί δεν νιώσατε την ανάγκη να τα διαψεύσετε όταν δημοσιοποιούνταν στις τοπικές εφημερίδες; Επί μία εβδομάδα γράφουν για επισκέψεις στην Πέλλα, στην Ημαθία και@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διότι ερωτώμενος, χθες και προχθές σε αυτήν εδώ την αίθουσα, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, είπα στους παρισταμένους συναδέλφους σας ότι θα ανακοινώσω τις λεπτομέρειες όταν αυτές υπάρχουν. Παρόλα ταύτα, και χθες και σήμερα, εξακολουθεί αυτή η παραφιλολογία, χωρίς καμία βάση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή είπατε προηγουμένως ότι η συμπεριφορά του Πρωθυπουργού είναι η ίδια, όπως και όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι ο Πρωθυπουργός, όπως πήγαινε στην περιφέρεια ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, έτσι εξακολουθεί να πηγαίνει και τώρα. Ο Πρωθυπουργός, τώρα, βεβαίως έχει αυξημένα καθήκοντα και υποχρεώσεις. Έχει και άλλες πολύ περισσότερες δεσμεύσεις, οι οποίες συνδέονται με το αξίωμα, με τη θέση του Πρωθυπουργού της χώρας. Αυτό, άλλωστε, το αντιλαμβάνονται όλοι. Αλλά, δεν διέκοψε ποτέ τις επισκέψεις του, είτε σε περιοχές της πρωτεύουσας, είτε σε περιοχές της περιφέρειας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως πρόκειται, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη βόρεια Ελλάδα να σταματήσει σε κάποιο χωράφι και να μιλήσει με τους αγρότες, όπως έκανε προεκλογικά ή να σταματήσει σε κάποιο από τα δεκάδες απολυμένα εργοστάσια και να συζητήσει με τους εργαζόμενους, γιατί η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να μετακομίζουν τα εργοστάσιά τους στις βαλκανικές χώρες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε πρόθεση να παρακολουθήσετε τον Πρωθυπουργό σε αυτό το ταξίδι του;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εγώ, όχι. Δεν έχω πρόθεση. Δεν την κάνει, όμως, προφανώς για μένα την περιοδεία του. Την κάνει για τα κανάλια, όπως έκανε και προεκλογικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας προέτρεπα, τότε, να περιμένετε να δείτε τι επαφές και τι επισκέψεις θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπαινίσσεστε εκπλήξεις, δηλαδή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο και δεν χρησιμοποίησα τη λέξη «εκπλήξεις».

ΒΛΑΧΟΣ: Ξέρετε εάν θα μετακινηθεί ο Πρωθυπουργός με ελικόπτερο από τη Θεσσαλονίκη στο Κιλκίς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω τέτοιες λεπτομέρειες.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί εάν πάει με αυτοκίνητο, θα πρέπει να περάσει από τη Νέα Σάντα που έχει (δεν ακούγεται) μπλόκα για τον «Καπποδίστρια», καταλάβατε;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μιας και ο λόγος περί ελικοπτέρων, ήθελα να σας ρωτήσω: Την Κυριακή η εφημερίδα «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» είχε ένα θέμα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την αγορά πέντε αεροσκαφών τύπου «Eμπραέρ» και δύο ελικοπτέρων. Ρωτώ, σκοπεύει σε τίποτα αυτή η δαπάνη σε περίοδο λιτότητας ή απλώς την καλύτερη και πιο πολυτελή μετακίνηση των υπουργών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι βέβαιος ότι όλα τα αναγραφόμενα στοιχεία στο εν λόγω ρεπορτάζ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άρα, δεν το σχεδιάζει; Αρνείστε την εισήγηση που έχει γίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Η εισήγηση, εάν έχει γίνει εισήγηση, δεν συνεπάγεται απαραίτητα και τη λήψη απόφασης.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, υπάρχει άνθρωπος δηλαδή που εισηγείται σπατάλη χρημάτων σε περίοδο λιτότητας και αυτός βρίσκεται σε θέση και μπορεί να κάνει τέτοιες εισηγήσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 12 April 2006 - 14:05:16 UTC