Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-05-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 2 Μαΐου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Χρόνια πολλά και καλό μήνα.

Όπως γνωρίζετε, συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή. Έχει ήδη κάνει δηλώσεις ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για την πορεία της οικονομίας. Η πλήρης εισήγηση του κ. Αλογοσκούφη, θα δοθεί σε λίγη ώρα, στους οικονομικούς συντάκτες. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα μεγέθη της. Χαρακτηριστικό των μεγεθών και του καλού ρυθμού στον οποίο κινείται πλέον η ελληνική οικονομία είναι: ο ρυθμός ανάπτυξης, που είναι σταθερά πάνω από το 3%, καθώς και πολλά άλλα μεγέθη που εμφανίζονται και είναι πολύ θετικά. Η προσπάθεια αποδίδει καρπούς. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεχιζόμενη προσπάθεια θα δώσει πολύ μεγαλύτερους καρπούς από αυτούς που πολλοί ανέμεναν.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, να σας θυμίσω ότι:

Αύριο, στις 14:30, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα προεδρεύσει στη Σύνοδο Κορυφής της διαδικασίας συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας ακούω να λέτε ότι ευημερούν οι αριθμοί. Όμως, υποψιάζομαι ότι κι εσείς έχετε ακούσει ότι υπάρχουν πολλά παράπονα, πρώτον για την αισχροκέρδεια και δεύτερον, για μεγάλες αυξήσεις κυρίως στο επίπεδο των καυσίμων. Σκέφτεστε να κάνετε κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αισχροκέρδειας υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια -όπως γνωρίζετε- από τα αρμόδια υπουργεία για την πάταξή της. Οι έλεγχοι έχουν αποδώσει και αυτό είναι γνωστό. Σε ό,τι αφορά την τιμή των καυσίμων, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου είναι μεγάλη και αυτό ισχύει σε όλο τον κόσμο. Τα δύο προβλήματα, ουσιαστικά, που έχει να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία είναι: Το μεν πρώτο η τιμή του πετρελαίου, το δε δεύτερο των επιτοκίων. Αυτά είναι τα δύο ζητήματα που μπορεί να αποτελούν και τους αστάθμητους παράγοντες. Κατά τα λοιπά, η ελληνική οικονομία βαδίζει σε πολύ καλύτερους ρυθμούς από τους ρυθμούς των περασμένων ετών και αντιμετωπίζει τα προβλήματά της με σταθερότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θέλετε να μας πείτε κάτι περισσότερο για την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν την Πέμπτη και πως σχολιάζετε το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν αποφάσισε να έρθει στη Θεσσαλονίκη μετά τις διαβεβαιώσεις που πήρε από την κ. Ράις για κοινή στάση στο Κυπριακό και στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω σχόλιο επί του σχολίου που ουσιαστικά εμπεριέχει η ερώτησή σας. Θα πω μόνο ότι ο κ. Ερντογάν θα έρθει για να συμμετάσχει στη διαδικασία συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν και τη συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και βεβαίως θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Διαβάζουμε σήμερα σε μια συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο» του κ. Παπαδόπουλου να λέει ότι δεν πρόκειται η Κυπριακή Δημοκρατία να θυσιάσει τα συμφέροντά της για να γίνει αρεστή στις ΗΠΑ και μάλιστα, κατά κάποιο τρόπο, εκφράζει και μια άποψη ότι υπάρχει μια άλλη συμπεριφορά των ΗΠΑ προς την Κύπρο και μια άλλη προς την Τουρκία, ότι είναι δηλαδή ευνοϊκά διακείμενη προς την Τουρκία και ότι, ούτως ή άλλως, όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουμε την εύνοια την ΗΠΑ. Θεωρείτε ότι αυτή η στάση, η άποψη του κ. Παπαδόπουλου σηματοδοτεί και μια αρνητική στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξέλιξη του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήταν αδόκιμο να σχολιάσω τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω -και αυτό θεωρώ ότι υποβοηθά το δημοσιογραφικό έργο σας- να δείτε καλύτερα τη συνέντευξη. Χρησιμοποιήσατε εκφράσεις και κρίσεις, οι οποίες μάλλον δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Έχω μπροστά μου τι ακριβώς είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σχολιάσετε αυτά που λέει σήμερα ο κ. Πάγκαλος σε μια συνέντευξη ότι ο Πρωθυπουργός είναι απών, ότι το «παίζει αριστερός» και κάτι άλλα. Την είδατε τη συνέντευξη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος είναι αρμοδιότητας του κ. Αθανασάκη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Έχουμε κάτι νεότερο για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε κάτι καινούργιο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε ενημερωθεί για την επιστολή που απέστειλε ο καθηγητής κ. Κρεμαστινός στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο σχετικά με ένα θέμα που έχει ανακύψει με την εξαίρεση του κ. Κρεμαστινού νομίζω από Επιτροπή Αξιολόγησης Γιατρών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να έχει φθάσει τέτοια επιστολή στον Πρωθυπουργό. Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα ασχοληθεί με το θέμα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το «Βήμα» είχε ένα κύριο άρθρο την Κυριακή και έλεγε ότι βεβαίως η κυβέρνηση μπορεί να μην έκανε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και έργα, αλλά δεν ασχολήθηκε ούτε με τα αυτονόητα στα προβλήματα της υγείας. Σκέπτεται η κυβέρνηση να βοηθήσει πρακτικώς τον κ. Αβραμόπουλο για να λειτουργήσει το Αττικό Νοσοκομείο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σχόλιό σας, η κυβέρνηση όχι απλώς ασχολήθηκε, αλλά ασχολείται διαρκώς με θέματα υγείας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αντιμετώπισε με επιτυχία ένα θέμα που χρόνιζε στα δημόσια νοσοκομεία, το θέμα του ράντζου. Στο πλαίσιο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας. Κάνουμε πράξη το πρόγραμμα για την υγεία, το οποίο είναι σημαντικό στην παρέμβασή του στην ελληνική κοινωνία. Ειδικότερα για το Αττικό Νοσοκομείο ή για όποιο άλλο νοσοκομείο, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο. Η προσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο των οικονομικών του κράτους γίνεται σε όλους τους τομείς και για τα θέματα υγείας.

ΒΛΑΧΟΣ: Σύμφωνα με κάποια πληροφορία ο κ. Γκιούλ είπε στην κ. Μπακογιάννη ότι δεν έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση της Τουρκίας να ανοίξει την Χάλκη. Έχετε τέτοια πληροφόρηση; Θα το θέσει αυτό ο κ. Καραμανλής στον κ. Ερντογάν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω τέτοια πληροφορία. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζετε ότι είναι ένα διεθνές θέμα. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας εντάσσεται -όπως έχουμε πει πολλές φορές- και ο σεβασμός του δικαιώματος στην θρησκευτική ελευθερία.

ΒΛΑΧΟΣ: Χωρίς ατζέντα πάει ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν; Δεν θα του θέσει κάποιο θέμα για να μπορούμε να ξέρουμε τι γίνεται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε αυτές οι συναντήσεις διαβαθμίζονται. Έχουν μια σειρά θεμάτων, τα οποία συζητούνται. Όπως σας είπα -την ατζέντα την ανακοίνωσα πριν- θα συζητήσουν ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν και θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

ΒΛΑΧΟΣ: Κάτι συγκεκριμένο δεν υπάρχει, δηλαδή; Το Πατριαρχείο, τις παραβιάσεις στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας. Χθες, όπως είδατε, έγινε κάτι με τον Πατριάρχη. Πήγε να κάνει μια λειτουργία ο Πατριάρχης και Τούρκοι κάτοικοι ανέβηκαν πάνω στην εκκλησία και κρέμασαν την τουρκική σημαία. Κάτι συγκεκριμένο δεν υπάρχει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συγκεκριμένα είναι πάντοτε τα θέματα που συζητούνται. Αναφέρθηκα ήδη σε αυτά. Όμως, μου δίνετε την ευκαιρία να κάνω ένα σχόλιο με αφορμή την αντίδραση ορισμένων Τούρκων πολιτών χθες: Τέτοιου είδους αντιδράσεις, τέτοιου είδους κινήσεις, σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν την προσαρμογή της γείτονος χώρας στην ευρωπαϊκή της πορεία.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Έχω τρεις ερωτήσεις: Η πρώτη είναι εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι αυτονόητο πως θα προσφέρει στις ΗΠΑ οποιαδήποτε στρατιωτική διευκόλυνση στην περίπτωση που αναλάβουν δράση κατά του Ιράν. Η δεύτερη είναι εάν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να ψηφίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν και η τρίτη είναι σε άλλο θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις δύο πρώτες ερωτήσεις σας, θέλω να πω ότι τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί από κανέναν. Κατά συνέπεια, δεν θα αρχίσω να απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις για το εάν θα τεθεί κάποτε κάποιο θέμα, σαν αυτό που είπατε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Είπε ο κ. Μεϊμαράκης ότι είναι αυτονόητο, γι αυτό σας ρωτάω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε για τη χώρα και τις συμβατικές υποχρεώσεις, τις οποίες πρέπει να τηρεί. Κάθε χώρα έχει συμβατικές υποχρεώσεις. Όπως εσείς, για παράδειγμα, εάν είστε ενοικιαστής έχετε υπογράψει να τηρείτε τη συμβατική σας υποχρέωση, να πληρώνετε το ενοίκιο μια φορά το μήνα, έτσι και κάθε χώρα έχει συμβατικές υποχρεώσεις. Σε αυτό αναφέρθηκε ο κ. Μεϊμαράκης. Όσον αφορά το συγκεκριμένο που με ρωτήσατε, ισχύει αυτό που σας είπα: Ότι τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί από κανέναν. Δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Θα γίνει συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ελλάδα μετέχει και όχι απλώς μετέχει, αλλά είναι και από εκείνες τις χώρες, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της άποψης ότι θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ να μην υπάρχει εξάπλωση των πυρηνικών. Προετοιμάζουμε και προσπαθούμε να προετοιμάσουμε έναν κόσμο ειρηνικό για τα παιδιά μας και όχι έναν κόσμο στον οποίο θα ζήσουν μέσα σε φοβίες και φόβους, εξαιτίας των πυρηνικών.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα ήθελα εάν είναι εύκολο να τα περιγράψετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε πολύ καιρό ακόμα. Το υπ` αριθμόν ένα κριτήριο είναι αυτό που σας είπα σε σχέση με την ειρήνη και τις διαδικασίες ειρήνευσης.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Σκοπεύει η κυβέρνηση να νομοθετήσει για την «αξιοποίηση» των χρημάτων των ταμείων στο Χρηματιστήριο. Θα ήθελα να ρωτήσω, τι θα γίνει στην περίπτωση που το Χρηματιστήριο δεν πάει καλά και έχουν επενδυθεί όλα αυτά τα χρήματα εκεί, τη στιγμή που ήδη τα ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα. Επιμένει η κυβέρνηση να νομοθετήσει σε αυτή την κατεύθυνση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι, ίσως, το θέμα στο οποίο αναφέρεστε. Θα θέλατε να γίνετε πιο σαφής; Όταν λέτε «σκοπεύει η κυβέρνηση» πού αναφέρεστε;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Διάβασα ότι πρόκειται να νομοθετήσει για την αξιοποίηση των χρημάτων των ταμείων μέσω επενδύσεων στο Χρηματιστήριο και σε άλλους τομείς της οικονομίας και ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση μπορεί να είναι βέβαιη ότι αυτού του είδους η επένδυση δεν θα οδηγήσει στο χάσιμο των χρημάτων αυτών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα αναφερθώ σε κάτι το οποίο, όπως μου είπατε, διαβάσατε. Δεν έχει υπάρξει επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση για κάτι τέτοιο, εξ όσων γνωρίζω. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα, στο χρήμα του Έλληνα πολίτη, είναι από τις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης και το έχει αποδείξει.

ΒΛΑΧΟΣ: Στην πρώτη απάντηση της πρώτης ερώτησης του συναδέλφου, αν καταλαβαίνω καλά κάνετε μια μικρή «μπηχτή» στον κ. Μεϊμαράκη, που προσέτρεξε να πει ότι θα δώσουμε τη Σούδα στους Αμερικανούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν καταλαβαίνετε καθόλου καλά. Και με εντυπωσιάζει πώς καταλαβαίνετε αυτό που καταλαβαίνετε, γιατί χρησιμοποίησα φράση του κ. Μεϊμαράκη, απαντώντας ότι η χώρα μας έχει συμβατικές υποχρεώσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε τη φράση «δεν έχει τεθεί θέμα από κανέναν». Άρα, θα μπορούσε αυτό να πάει και στον κ. Μεϊμαράκη. Ότι, πώς θέτεις θέμα κ. υπουργέ της Εθνικής Άμυνας, αφού ήδη δεν στο έχουν ζητήσει. Γι` αυτό πολλοί έλεγαν ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν έπρεπε να το πει. Άρα, έρχεστε και εσείς να επιβεβαιώσετε αυτούς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να κάνετε διαλογική συζήτηση στο «παράθυρο» του καναλιού που εργάζεστε. Εδώ, όταν κάνετε ερωτήσεις, σας απαντώ. Σας απάντησα, λοιπόν.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας ρωτώ. Ερώτηση δεν είναι; Είναι «μπηχτή» ή δεν είναι τελικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα ήδη δύο φορές.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να επιστρέψω στη συνέντευξη του κ. Παπαδόπουλου. Θέλω να μου πείτε εάν οι απόψεις που εκφράζει συνολικά ο κ. Παπαδόπουλος στη συνέντευξη αυτή, απηχούν και τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε και όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, οι πολιτικές γίνονται στο πλαίσιο της αμοιβαίας κατανόησης και συνεννόησης μεταξύ των δύο χωρών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχατε ζητήσει μια γνωμάτευση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την AGB. Σας ήρθε; Τι λέει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει έρθει ακόμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε, δηλαδή, αναμένετε; Δεν μπορείτε να@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ανεξάρτητη λειτουργία το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Θα περιμένω την απάντησή του και θα σας το ανακοινώσω μόλις έρθει, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι έχει ένα δημόσιο ενδιαφέρον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην περίοδο των διακοπών του briefing είπατε γι` αυτό το νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις που θα δοθούν για τα νέα τηλεοπτικά κανάλια κ.τ.λ. Πόσες άδειες θα δοθούν; Έξι ή οχτώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένας αριθμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση αριθμός, ούτε ειπώθηκε αριθμός στην Κυβερνητική Επιτροπή. Είναι λανθασμένες οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν.

ΒΛΑΧΟΣ: Στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» θα δώσετε άδεια; Σας ήρθε η αίτηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω δώσει το λόγο στον κ. Παπαδόπουλο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ανεξαρτήτως του αριθμού των αδειών που θα δώσετε, μπορείτε να δεσμευθείτε εάν θα δοθούν αυτές πριν από τις δημοτικές εκλογές; Και ένα δεύτερο ερώτημα: Εάν ο αριθμός που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν καλύπτει όλα τα κανάλια που λειτουργούν με πανελλήνια εμβέλεια, τα κανάλια αυτά θα αναγκαστούν να κλείσουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, ο τελικός αριθμός θα ανακοινωθεί όταν όλα είναι έτοιμα. Δεύτερον, θέλω να σας θυμίσω τη διαδικασία: Δεν δίνει άδειες η κυβέρνηση. Άδειες δίνει το ΕΣΡ. Άρα, λοιπόν, το ερώτημα, εάν θα δώσει η κυβέρνηση και σε ποιους θα δώσει άδεια, όπως καταλαβαίνετε -επειδή ακούστηκε και από συνάδελφό σας στην αίθουσα- παρέλκει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν ρώτησα εγώ αυτό. Εάν δώσετε ένα συγκεκριμένο αριθμό, ο οποίος όμως είναι μικρότερος από τον αριθμό των καναλιών που ήδη λειτουργούν, αυτά τα κανάλια που θα μείνουν εκτός της αδειοδότησης τι θα κάνουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέτε «ήδη λειτουργούν», τι εννοείτε; Νομίμως;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό εσείς το ξέρετε και οι αρμόδιες υπηρεσίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς επειδή θέλω να καταλάβω τι εννοείτε, γι` αυτό@

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίμως, δεν λειτουργεί κανένα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν τα ξέρετε καλά. Υπάρχουν βεβαιώσεις νομίμου λειτουργίας για ορισμένα κανάλια, υπάρχουν αδειοδοτήσεις καναλιών που έγιναν πριν από περίπου 13-14 χρόνια και@

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και δεν ανανεώθηκαν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @από τότε δεν ξαναέγιναν αδειοδοτήσεις. Υπάρχει μια απόπειρα από το προηγούμενο ΕΣΡ, η οποία έμεινε στη μέση, γιατί έγινε προσφυγή στο ΣτΕ. Εκείνο που δημιούργησε τα θέματα, ίσως επειδή έχει συζητηθεί αρκετά στη δημοσιότητα, είναι το ζήτημα του αριθμού. Η απόφαση του ΣτΕ προβλέπει -και αυτό το έχω πει δημοσίως, στο δημόσιο διάλογο- ότι θα πρέπει, εκτός της γενικής στόχευσης καναλιών, να υπάρχουν και ειδικής στόχευσης κανάλια. Αυτό, όμως, όπως γνωρίζετε, είναι από τις βασικές προβλέψεις που γίνονται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι λέει ο νόμος θα ισχύσει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αυξήσει το χρόνο της θητείας της εκάστοτε κυβέρνησης από τέσσερα σε πέντε ή έξι χρόνια και να καθιερώσει το ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του βουλευτή και της ιδιότητας του υπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, αυτό δεν έχει να κάνει με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Αναφέρεστε προφανώς στην εισήγηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στο Σύνταγμα, να το προτείνει, εν πάση περιπτώσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκεί ακούγονται διάφορες προτάσεις και η Νέα Δημοκρατία θα θέσει τις δικές της προτάσεις στη δημόσια συζήτηση, σε συζήτηση στη Βουλή, στην αρμόδια Επιτροπή. Γνωρίζετε, ήδη, ότι ο Πρωθυπουργός έχει καθορίσει περίπου το πλαίσιο της αναθεώρησης. Άρα, λοιπόν, δεν έχω να πω κάτι τώρα. Ακούγονται πολλές προτάσεις από πολλές πλευρές. Όταν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή, είμαι βέβαιος ότι θα επιχειρηματολογήσουν όλοι όσοι αυτή τη στιγμή κάνουν κάποιες προτάσεις.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτά τα δύο που σας είπα, εσείς πώς τα κρίνετε, ως πολιτικό πρόσωπο, ως βουλευτής, υπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είμαι εδώ ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και δεν δίνω προσωπική συνέντευξη, θα μου επιτρέψετε να μην κάνω κρίση επί των προτάσεων.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έχετε, όμως, το κλίμα που αφορά και τον Πρωθυπουργό, γι` αυτό σας ρωτώ. Αν εντάσσονται στο πλαίσιο που έθεσε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αυτά τα δύο συγκεκριμένα ζήτημα που σας έθεσα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει κάνει συγκεκριμένη ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν θα πω κάτι περισσότερο. Θα έχουμε την ευκαιρία στο μέλλον να ξαναδούμε πολλά θέματα γύρω από την αναθεώρηση του Συντάγματος, όταν αρχίσει και η συζήτηση στη Βουλή.

ΚΟΣΚΙΝΙΔΟΥ: Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κυριακόπουλος άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει λαϊκιστές κορυφαία στελέχη. Και στη συνέχεια της συνέντευξης (δεν ακούγεται) του ασφαλιστικού μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ προβλέπει άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Το σχόλιό σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Είναι λίγο παλιό το θέμα. Αφορά το Πάσχα. Παρατηρήθηκε το φαινόμενο να λείπουν καράβια. Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές δεν δρομολόγησαν τα καράβια για τα νησιά. Υπήρξε κόσμος που είχε προβλήματα, δεν μπόρεσαν να πάνε διακοπές, δεν μπορούσαν να γυρίσουν. Ενόψει της τουριστικής σεζόν πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επικοινώνησα σήμερα το πρωί με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και από τα στοιχεία που μου δόθηκαν για τις δύο τελευταίες εβδομάδες, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, προκύπτει ότι διακινήθηκαν δεκάδες χιλιάδες επιβατών με απόλυτη τάξη και χωρίς καθυστερήσεις. Αυτή είναι η εικόνα που έχω από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Εάν έχετε κάτι πιο συγκεκριμένο, παρακαλώ, απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο.

ΧΙΩΤΗΣ: Έχω δυο διαφορετικές ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Επειδή από τις προτάσεις που κατατίθενται δημοσίως, κάποιες ήδη τις έχει απορρίψει η κυβέρνηση και κάποιες άλλες ήδη τις έχει δεχθεί. Θέλω να επαναφέρω το ερώτημα συναδέλφου και θα ήθελα να μας πείτε εάν αυτές οι δύο προτάσεις για την πενταετία και το ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού, εάν η κυβέρνηση τις μελετά θετικά ή αρνητικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα απαντήσω το ίδιο. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΧΙΩΤΗΣ: Η δεύτερη ερώτησή μου έχει να κάνει με τις δημοτικές εκλογές. Ο κ. Μεϊμαράκης την περασμένη εβδομάδα είπε ότι οι δήμαρχοι και οι νομάρχες που υπηρετούν αυτό το αξίωμα και έχουν εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία, έχουν αυτόματα το χρίσμα και για τις επόμενες εκλογές. Αυτό ισχύει και για την περίπτωση του κ. Αγραπίδη, του οποίου η υποψηφιότητα αμφισβητείται από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής της, παρακαλώ να τη θέσετε στο κόμμα. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, θα κάνω μια εξαίρεση, όχι για άλλους λόγους αλλά διότι όπως γνωρίζετε, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον κ. Αγραπίδη και συζήτησε μαζί του ζητήματα του Δήμου Πειραιώς και της εκλογικής μάχης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

ΧΙΩΤΗΣ: Συνεπώς θεωρείται υποψήφιος;

ΒΛΑΧΟΣ: Πήρε το χρίσμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από το κόμμα. Η απάντηση δίνεται από το κόμμα.

ΧΙΩΤΗΣ: Εκτός από κόμμα, σε υποψηφίους στήριξη παρέχει και η κυβέρνηση. Δεν είναι κάτι διαφορετικό σ` αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ για την πληροφορία. Την είχα ακούσει στο παρελθόν. Την ήξερα. Θέλω να σας επαναλάβω, όσον αφορά τον κ. Αγραπίδη, για να μην έχουμε συζητήσεις ή παραφιλολογίες, ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της οποίας έχουν συζητηθεί μια σειρά θεμάτων βεβαίως και η επερχόμενη υποψηφιότητά του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μου είπατε προηγουμένως να απευθυνθώ στον κ. Αθανασάκη για τον κ. Πάγκαλο. Αλλά ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στον Πρωθυπουργό. Ο κ. Αθανασάκης θα μου απαντήσει για τον Πρωθυπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω κάνει σχόλια για τον κ. Πάγκαλο για τα σχόλια που κατά καιρούς εξαπολύει εναντίον του Πρωθυπουργού. Ισχύει το ίδιο δηλαδή.

ΒΛΑΧΟΣ: Είστε ικανοποιημένος για τον χειρισμό της υπόθεση με τον «μελιταίο πυρετό»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε εάν είμαι ικανοποιημένος.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχουν αρρωστήσει άνθρωποι, κάποιοι λένε ότι υπάρχει κίνδυνος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό γνωρίζω ότι θα γίνει εντός της ημέρας, σε λίγες ώρες εκτενής ανακοίνωση από το αρμόδιο υπουργείο. Η προσπάθεια της Πολιτείας -κάθε Πολιτείας- είναι να προστατεύει τους πολίτες, να προβλέπει και να δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες για να μην εξαπλώνεται ένα πρόβλημα από τη στιγμή που αυτό γεννιέται.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό έγινε; Η προσπάθεια πέτυχε μέχρι τώρα; Γιατί δεν βλέπω να πέτυχε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν έγινε η προσπάθεια θα σας πω ότι έχουν γίνει πάρα πολλά για το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά παρακαλώ να περιμένετε την αναλυτική ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακολουθώ το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλά σχόλια επικριτικά για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος στην ΕΡΤ με αναθέσεις, με εκπομπές, με προσλήψεις συμβούλων κλπ. και στο ΒΗΜΑ και στο ΠΑΡΟΝ και στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κλπ. Ταυτοχρόνως όμως δεν βλέπω καμία απάντηση από τη διοίκηση της ΕΡΤ σ` αυτά τα δημοσιεύματα. Εσείς ως αρμόδιος επικεφαλής της κρατικής τηλεόρασης τι έχετε να δηλώσετε γι` αυτά; Αυτά τα στοιχεία που δημοσιεύονται κατά καιρούς, εκθέτουν τη διοίκηση της ΕΡΤ σε συγκεκριμένα θέματα. Αλλά δεν υπάρχει κάποια απάντηση από τη διοίκηση. Αιωρείται η εντύπωση ότι εκεί γίνεται κάτι το οποίο εσείς εδώ καθημερινά λέτε ότι «προχωράμε σε μια έντιμη διαχείριση».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΡΤ, όπως γνωρίζετε, υπόκειται σε καθημερινό έλεγχο από ελεγκτικούς μηχανισμούς και εντός της ίδιας εταιρείας αλλά και εκτός, από τα συναρμόδια και αρμόδια υπουργεία, ανάλογα με τα θέματα. Γι` άλλα θέματα, για παράδειγμα, από το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, γι` άλλα από τις οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση η ΕΡΤ έχει προχωρήσει σε αλλαγή πάρα πολλών από τα στρεβλά του παρελθόντος. Η προσπάθεια αυτή αποδίδει καρπούς για την εταιρεία. Σύντομα θα υπάρχει και αναλυτική ανακοίνωση στη συνέντευξη Τύπου που κάνει ο Πρόεδρός της για τα οικονομικά στοιχεία. Θα σας δώσω ένα - δυο μικρά παραδείγματα. Συγχωρείστε μου την εκτενέστερη αναφορά, γιατί ο οργανισμός αυτός υπόκειται στον πολιτικό έλεγχο του ομιλούντος.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε πολλές λεπτομέρειες οι οποίες μένουν αναπάντητες από την ΕΡΤ και καλά θα κάνετε να απαντήσετε αφού δεν απαντάει η ΕΡΤ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά λοιπόν τις διαδικασίες, θέλω να σας πω ότι η ΕΡΤ είναι μια ανώνυμη εταιρεία πολλών χιλιάδων εργαζομένων και μέχρι τώρα δεν είχε υπάρξει καταγραφή καν των διαδικασιών με τις οποίες δουλεύει, από τις πιο απλές προμήθειες υλικού ως τις πιο σύνθετες για μεγάλες παραγωγές ή συμπαραγωγές με άλλες χώρες. Αυτές οι διαδικασίες καταγράφονται. Δεν υπάρχουν διαδικασίες πιστοποίησης με βάση τα διεθνή πρότυπα. Έχει γίνει ήδη μια πολύ μεγάλη δουλειά στο θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης. Υποθέσεις οι οποίες εγείρουν ερωτήματα να είστε βέβαιος ότι απαντώνται και μέσα στην ΕΡΤ και από την ΕΡΤ αλλά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως αυτές που προανέφερα ή εάν χρειαστεί και όπου χρειαστεί με το να στέλνονται τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη. Έχουν συμβεί και αυτά, απλώς δεν έχουν πάρει μεγάλη δημοσιότητα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Η συνάντηση με τον Ερντογάν είναι πρωί, μεσημέρι, απόγευμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας ανακοινώσω την ώρα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 2 May 2006 - 13:05:14 UTC