Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-05-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 8 Μαΐου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Σήμερα 8 Μαΐου, στις 19.30, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Γλέζου «Εθνική Αντίσταση 1940-1945», στο ίδρυμα Ευγενίδη.

Αύριο, Τρίτη 9 Μαΐου, στις 10.00 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη. Στις 11.00 θα συνέλθει η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Την Πέμπτη 11 Μαΐου, στις 11.00 το πρωί, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα παρουσιάσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, τις προτάσεις της πλειοψηφίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αληθεύει ότι ο κ. Καλαντζής ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου, να σταλεί η κ. Καραχασάν για ανάλυση αίματος, για να αποδειχθεί εάν έχει ελληνικό αίμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ!

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πώς αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός, αυτή την «ελληναράδικη» δήλωση του κ. υπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως είπα και την Παρασκευή, η κυβέρνηση δεν σχολιάζει κομματικές υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες είναι εκείνοι που κρίνουν, συγκρίνουν και τελικά επιλέγουν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα εδώ συζητάμε για την αντίδραση του υπουργού, όχι για την επιλογή του κ. Παπανδρέου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καλαντζής δεν είναι μέλος της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φυσικά και είναι.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε πώς λέτε ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει κομματικές υποψηφιότητες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο.

ΧΙΩΤΗΣ: Αφού οργανώνεται πια η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις θέσεις της, ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να βλέπει θετικά ή αρνητικά την πρόταση που κάνουν ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, αλλά γενικώς στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, για αύξηση της κυβερνητικής θητείας στην πενταετία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω καμία τοποθέτηση για το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Όπως σας είπα μόλις, την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός, θα παρουσιάσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, τις συνολικές προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Για την ενέργεια του κ. Ερντογάν, να εντάξει στην ατζέντα του τη Θράκη, έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να εντάξει τι;

ΒΛΑΧΟΣ: Να εντάξει στο λεξιλόγιό του, στις αναφορές του, τη Θράκη για μια ακόμη φορά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου διευκρινίζετε παρακαλώ τι εννοείτε;

ΒΛΑΧΟΣ: Μιλάει για τις μειονότητες, την εκλογή του Μουφτή@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά τα θέματα έχουν κριθεί, εδώ και πάρα πολλά χρόνια με διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες ορίζουν τι πρέπει να γίνει.

ΒΛΑΧΟΣ: Το γεγονός όμως ότι ο κ. Ερντογάν, δεν πειθαρχεί σ` αυτές τις συμβάσεις και θέτει θέμα εκλογής μουφτήδων, δεν σχολιάζεται από την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Τα θέματα αυτά έχουν οριστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια με τρόπο ξεκάθαρο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι η απάντησή σας δεν μας ικανοποιεί και θα θέλαμε πληρέστερες και ουσιαστικότερες απαντήσεις. Γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι αυτές οι συμφωνίες στις οποίες αναφέρεστε έχουν παραβιαστεί κατά κόρον από την άλλη πλευρά. Δεν μπορείτε εσείς να έρχεστε να μας λέτε τώρα ότι ισχύει η Συμφωνία της Λοζάνης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα@

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, ξεφεύγουμε και από την @

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ εγώ. Εγώ δεν υποτιμώ τη δική σας νοημοσύνη, να μην υποτιμάτε κι εσείς τη δική μου.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν την υποτιμώ. Οφείλω, όμως, να παρατηρήσω ότι είστε κυβερνητικός εκπρόσωπος και εμείς έχουμε απαιτήσεις να μας ενημερώνετε@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ, κ. Παπαδόπουλε, δεν θα ανοίξουμε διάλογο στην αίθουσα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αίτημα είναι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα τοποθετούμαι με τον τρόπο που επιλέγω.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αίτημα είναι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα, ως δημοκρατική χώρα και κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινείται με απόλυτη συνέπεια στο διεθνές στερέωμα και σέβεται όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Αυτό έχει για εμάς σημασία. Ότι, δηλαδή, εμείς συμπεριφερόμαστε ως χώρα, η οποία και δημοκρατική είναι και ευρωπαϊκή και ξέρει να σέβεται και να περιφρουρεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ευρωπαϊκές αξίες. Η Τουρκία θα πρέπει να φροντίσει, ώστε να εφαρμόσει και να τηρήσει όλες τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της, έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι από αυτά θα κριθεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν λέτε ότι η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα υπονοείτε προφανώς ότι η Τουρκία δεν είναι δημοκρατική χώρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ομιλώ ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης και δεν υπονοώ απολύτως τίποτα.

ΒΛΑΧΟΣ: Αφήνετε, όμως, την αιχμή κατά της Τουρκία ότι δεν λειτουργεί δημοκρατικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αφήνω καμία αιχμή. Ερωτήθηκα για πράγματα που συμβαίνουν στην ελληνική επικράτεια. Είπα, λοιπόν, ότι η Ελλάδα ως δημοκρατική χώρα είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις, όπως αυτές πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και όλες τις συμφωνίες στις οποίες έχει προσχωρήσει η Ελλάδα. Είναι απολύτως σαφές αυτό το οποίο λέω. Εγώ αναφέρομαι αποκλειστικά στην Ελλάδα.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, οι δηλώσεις που κάνει ο κ. Ερντογάν κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών είναι προκλητικές κατά τη δική σας άποψη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα: Η Τουρκία έχει συγκεκριμένες, ειλημμένες υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να τιμήσει και να εκπληρώσει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μια που επισημάνατε ότι η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα, πώς κρίνετε τότε το γεγονός εσείς, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος μια δημοκρατικής χώρας, ότι υπουργός της κυβέρνησης και νομάρχης προσκείμενος στην κυβέρνηση, φέρεται να ζητούν την ταυτότητα της κ. Καραχασάν, να αμφισβητούν την ελληνικότητά της και τον πατριωτισμό της ενδεχομένως;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, θα σας παρακαλούσα να μην παραφράζετε όσα λένε μέλη της κυβέρνησης. Δεύτερον, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σας παρουσίασα, πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση, τη θέση της κυβέρνησης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μου επιτρέπετε. Είπατε ότι παραφράζω τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να μη μου διαβάσετε τι λένε οι εφημερίδες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι. Έχω ακούσει με τα αυτιά μου τον κ. Καλαντζή να μας λέει, εάν θα έρθει η κ. Καραχασάν την 25η Μαρτίου στην παρέλαση και να μας δηλώσει εάν είναι Ελληνίδα. Εάν αυτό δεν είναι@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρέθεσα την τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι σαφής.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν αποδοκιμάζετε, όμως, με όλο το θάρρος@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε όσα είπα προηγουμένως προσθέτω ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, μας λέτε ότι εάν είχατε ένα στέλεχος που έκρινε η κυβέρνηση ότι ήταν άξιο να πάρει μια τέτοια υποψηφιότητα, ακόμη κι αν ήταν Μουσουλμάνος, θα το κατέβαζε σε κάποια Νομαρχία ή σε κάποια υπερνομαρχία η Νέα Δημοκρατία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας -είναι ένα θέμα άλλωστε το οποίο είναι κομματικό, ανάγεται στην κομματική σφαίρα- ανακοινώνει, όπως γνωρίζετε, τους υποψηφίους του.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτοί οι υποψήφιοι, όμως, που προτού να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα περνούν και από έλεγχο των θρησκευτικών τους πιστεύω;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Μόνο κακόπιστος μπορεί να αμφισβητήσει τη σαφήνεια των όσων λέω.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, λοιπόν, θα μπορούσε να ήταν και ένας υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Μουσουλμάνος, αυτό μας λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι. Θέλω μία απάντηση. Θα μπορούσε να ήταν υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Μουσουλμάνος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα με τον τρόπο που επιλέγω εγώ να σας απαντήσω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τι απαντάτε στο ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα στο Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος σας κατηγορεί για ακροδεξιές αντιλήψεις, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχουν ανάγκη, σε καμία περίπτωση, επιβεβαίωσης της δημοκρατικότητάς τους από τον κ. Παπανδρέου ή από άλλο κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι το κόμμα το οποίο στέριωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα μετά από την επτάχρονη δικτατορία. Αυτό είναι το κόμμα που οδήγησε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τα άλλα που χρησιμοποιούν ορισμένοι είναι εκ του πονηρού. Η Νέα Δημοκρατία είναι περήφανη και για το παρελθόν και για το παρόν της και ασφαλώς και για το δημοκρατικό μέλλον που είναι πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ένα άλλο στέλεχος, ο κ. Παπαθεμελής, ο οποίος συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία, υποστήριξε ότι είναι λάθος επιλογή -αναφερόμενος πάλι στην επιλογή της κ. Καραχασάν- λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο η Τουρκία επιτυγχάνει συνδιοίκηση στη Θράκη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω, σε καμία περίπτωση, τις δηλώσεις ενός ανεξάρτητου βουλευτή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΡΤ με λεφτά του ελληνικού λαού αγοράζει ποδοσφαιρικά δικαιώματα στις διπλάσιες τιμές από ό,τι τα είχαν άλλα κανάλια. Πώς επιτρέπετε αυτή την κατασπατάληση του χρήματος του ελληνικού λαού, σαν προϊστάμενη αρχή της ΕΡΤ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, θα ήθελα να παρακαλέσω, για μια ακόμη φορά, να μην χρησιμοποιείτε λέξεις ή αριθμούς προς εντυπωσιασμό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα κανένα νούμερο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χρησιμοποιήσατε τη λέξη «διπλάσια» που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεύτερον, ανακοινώσεις επί του θέματος έχει κάνει ο Πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Παναγόπουλος στις οποίες και παραπέμπω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, συμφωνείτε με αυτές τις@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παραπέμπω στις δηλώσεις του κ. Παναγόπουλου.

ΜΑΝΗ: Ένας από τους σημερινούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι ο κ. Αχμέτ Ιλχάν Σαμπρί. Είναι βουλευτής Ροδόπης. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι Μουσουλμάνος στο θρήσκευμα από το βιογραφικό που έχω μπροστά μου. Και μόνο η ύπαρξη αυτού του βουλευτή δεν θα έπρεπε να κάνει τον κ. Καλαντζή να μην διατυπώσει, ευθύς εξαρχής αυτά που διατύπωσε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο. Η δήλωσή μου είναι απολύτως σαφής.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 8 May 2006 - 13:05:12 UTC