Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-05-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 25 Μαΐου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Κατατέθηκε, σήμερα, από το Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κ. Απόστολο Σταύρου στην Πρόεδρο της Βουλής κ. Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, υπογεγραμμένη από το σύνολο των 163 βουλευτων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτη την υπογραφή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επίπτει στην κατηγορία των στρατιωτικών μυστικών η κασέτα της σύγκρουσης των δύο αεροσκαφών, καθώς και η κασέτα του Puma όταν πλησίασε τον Τούρκο πιλότο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι εννοείτε;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα δοθούν στη δημοσιότητα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εννοείτε εάν υπάρχουν τα σχετικά βίντεο;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Από ό,τι ξέρουμε είναι πάγια διαδικασία να υπάρχουν τέτοια βίντεο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξ όσων με πληροφόρησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχουν βίντεο. Δεν ξέρω, όμως, πόσο ευκρινή είναι. Παρακαλώ για περισσότερες λεπτομέρειες απευθυνθείτε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι, αλλά είναι και θέμα πολιτικής απόφασης. Δεν είναι τεχνικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Απευθυνθείτε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Και για το αν θα δοθούν φαντάζομαι, μας παραπέμπετε εκεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Χθες, βγήκαν ένα-δύο στοιχεία καινούργια. Αν μπορείτε να μας τα επιβεβαιώσετε ή να μας τα διαψεύσετε. Για παράδειγμα, εάν ισχύει αυτό που ακούσαμε χθες από πολλούς στρατιωτικούς συντάκτες ότι το SUPER PUMA το ελληνικό έφτασε πριν από το Παναμέζικο καράβι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα σας έχω πει. Σας παραπέμπω στην αρχική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Από τα τουρκικά μέσα σήμερα λέγεται ότι οι Τούρκοι κομάντος που κατέβηκαν στο Παναμέζικο πλοίο είναι εκείνοι που έκαναν την όλη φασαρία στη διαπραγμάτευση και απαίτησαν να πάρουν τον Τούρκο πιλότο μαζί τους. Ξέρετε εάν ισχύει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η διαδικασία που σας ανέφερα, χθες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός κάλεσε, χθες, την Άγκυρα να αναθεωρήσει τη στάση της. Δεν είπε, όμως, ποια στάση πρέπει να αναθεωρήσει. Με δεδομένο ότι η Τουρκία κρατά την ίδια στάση εδώ και χρόνια, την ίδια στάση που έχει επιβραβεύσει ο Πρωθυπουργός, είτε στηρίζοντας τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, είτε ενθαρρύνοντας μπίζνες στη γειτονική χώρα. Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η στάση που πρέπει να αναθεωρήσει η Τουρκία; Γιατί δεν τοποθετείται ευθέως η ελληνική κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σταθερή. Έχει παρουσιαστεί, επανειλημμένως, από τον Πρωθυπουργό. Σας παραπέμπω σε αυτές τις τοποθετήσεις. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί και να εφαρμόσει, προκειμένου να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες τις προϋποθέσεις οι οποίες τις έχουν τεθεί από τα 25 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θέλω να μου πείτε μια δήλωση του κ. Καραμανλή ως Πρωθυπουργού πλέον, όχι ως Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που να λέει ότι υπάρχει θέμα παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Σαν Πρωθυπουργός δεν έχει θέσει κανένα τέτοιο θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας διαβάζω τη δήλωση του Πρωθυπουργού από τη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει στην Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο: «Υπάρχει η ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει». Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία -και δεν μπορώ εγώ αυτή τη στιγμή να σας κάνω ανάλυση των σχετικών κειμένων, τα οποία εσείς ως δημοσιογράφοι ασφαλώς τα γνωρίζετε- αναφέρονται σε συγκεκριμένα θέματα, περιγράφουν συγκεκριμένη συμπεριφορά, την οποία η Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει, προκειμένου να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμπεριφορά αυτή παρακολουθείται, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός και συνεκτιμάται από όλες τις 25 χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να ρωτήσω, εάν αυτή η χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού προς την Τουρκία να εγκαταλείψει συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας, μπορεί να ερμηνευτεί, κατά κάποιο τρόπο, ως κριτήριο-προϋπόθεση για την συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Αν δηλαδή θα θέσει η Ελλάδα κάποια ειδική προϋπόθεση για τη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι πολύ σαφής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων θα δεχθεί την Τουρκία στους κόλπους της. Μερικά από αυτά τα κριτήρια είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας, η ειρηνική διευθέτηση διαφορών, η προσέγγιση με τους γείτονες. Σας λέω με απλά λόγια ότι αυτά είναι τα κριτήρια τα οποία έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία. Εμείς είμαστε μία από τις 25 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρωθυπουργός, χθες, ήταν πάρα πολύ σαφής. Συνεκτιμώνται όλα αυτά. Ποιο περιεκτική λέξη δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να περιγράψει αυτό ακριβώς που γίνεται.

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: Πάντως, εάν δεν εκπληρωθούν αυτά τα κριτήρια, μπορεί να τεθεί και ζήτημα βέτο από την πλευρά της χώρας μας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μη μου υποβάλλετε υποθετικές ερωτήσεις τις οποίες δεν πρόκειται βεβαίως να απαντήσω. Η θέση του Πρωθυπουργού δεν νομίζω ότι αφήνει καμία αμφιβολία για τη συνεκτίμηση όλων ακριβώς των στοιχείων της συμπεριφοράς της Τουρκίας στο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει για την Ευρώπη.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχετε ένα σχόλιο για τη θέση υπέρ των τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο που εξέφρασε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τη θέση αυτή. Συνεπώς, δεν έχω κανένα σχόλιο. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΒΛΑΧΟΣ: Συγνώμη, νόμιζα ότι την ξέρατε. Εγώ την ξέρω, αλλά δεν την ξέρω ακριβώς@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συνεπώς, εφόσον δεν τη γνωρίζετε ακριβώς, παρακαλώ να πληροφορηθείτε το ακριβές περιεχόμενό της και κατόπιν να την υποβάλετε προς σχολιασμό στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος μιλά για το επεισόδιο στο Αιγαίο και παίρνει θέση υπέρ των αξιώσεων της Τουρκίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή η ερώτησή σας εμπεριέχει σχολιασμό, τον οποίο εγώ δεν μπορώ να δεχτώ εκ των προτέρων ότι περιέχεται στην τοποθέτηση, παρακαλώ να υποβάλετε το ερώτημά σας στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως «ειρηνική διευθέτηση διαφορών». Έχουμε πολλές διαφορές με την Τουρκία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε μία διαφορά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: (δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο όρος «ειρηνική επίλυση διαφορών» @

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει σημασία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο όρος «ειρηνική επίλυση διαφορών» είναι όρος της διεθνούς διπλωματικής πρακτικής. Είναι γενική διατύπωση, δεν λέμε ποτέ «ειρηνική επίλυση διαφοράς». «Διαφορών», στον πληθυντικό είναι ο συνήθης διεθνής όρος. Αυτό ακριβώς εννοούσα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατάλαβα τι θέλετε να μου πείτε, αλλά όμως πρέπει και εσείς πρέπει να καταλάβατε γιατί ρώτησα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι σαφές αυτό που σας λέω

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η λέξη «βέτο» υπάρχει στο λεξιλόγιο της ελληνικής κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κατάλαβα τι εννοείτε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εάν η λέξη «βέτο» στα ελληνοτουρκικά, υπάρχει στο λεξιλόγιο της ελληνικής κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει πει ο Πρωθυπουργός -δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή την ακριβή διατύπωση- ότι η άσκηση του βέτο είναι η άσκηση ενός δικαιώματος που γίνεται όταν έχουν αποτύχει οι συνεννοήσεις. Εκφράζομαι με επιφύλαξη για την ακριβή διατύπωση. Αλλά το νόημα είναι σαφές. Στην Ευρώπη οι λύσεις αναζητούνται και βρίσκονται με συζήτηση, με διαπραγματεύσεις, γύρω από ένα τραπέζι. Έχετε δει πολλές χώρες να ασκούν βέτο; Όχι θα είναι η απάντηση. Γίνονται διαβουλεύσεις, συζητήσεις, συνεννοήσεις, προσπάθειες για να επιλυθούν με συναινετικό τρόπο τα προβλήματα που υπάρχουν. Έτσι συνηθίζεται στη διεθνή διπλωματία, στην οποία η Ελλάδα μετέχει ενεργά.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι γίνεται με το θέμα των υποκλοπών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω τίποτε να προσθέσω, πέραν των όσων σας έχω πει. Υπάρχει διερεύνηση σε δικαστικό επίπεδο.

ΒΛΑΧΟΣ: Θεωρείτε ότι η Δικαιοσύνη κωλυσιεργεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση αναμένει την έκβαση της δικαστικής διερεύνησης του θέματος.

ΒΛΑΧΟΣ: Όσο χρόνο κι αν πάρει αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα κ. Βλάχο.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, υπάρχει θέμα με τη Δικαιοσύνη. Αυτό μας λέτε.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μπορείτε να μας πείτε ξεκάθαρα εάν υπήρξε παραβίαση ή παράβαση από τουρκικά F-16 και το Φάντομ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα περιέχονται στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, εάν έχει κάποια εκτίμηση η κυβέρνηση σχετικά με το ποιοι είναι οι στόχοι της Τουρκίας σχετικά με το FIR Αθηνών και αν το προχθεσινό περιστατικό εντάσσεται σε αυτούς τους στόχους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν προτίθεμαι να κάνω ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας σε αυτή την αίθουσα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Έχει κάποια ανάλυση η ελληνική κυβέρνηση επ` αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω καμία ανάλυση τέτοιου είδους.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Σχετικά με την πρόσληψη στην αγροφυλακή, στους καταλόγους που έχουν κυκλοφορήσει δεν υπάρχουν καθόλου γυναίκες. Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ίση μεταχείριση των γυναικών στην απασχόληση. Και επειδή συζητείται στη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο ήθελα να μου πείτε, εάν προτίθεται η κυβέρνηση να το διορθώσει, ώστε και να είναι σύμφωνο με την κοινοτική νομοθεσία και να μην υπάρχει και η προφανής αδικία να μην υπάρχουν γυναίκες στο Σώμα αυτό, άσχετα με το αν κανείς θεωρεί ότι πρέπει να συγκροτηθεί ή όχι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ κατά πόσο αυτό που λέτε ισχύει και θα σας ενημερώσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι η καλή γειτονία και η ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβάνονται στα κριτήρια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, όντως έτσι είναι, δηλαδή η κυβέρνηση έχει αναθέσει και περιμένει τη λύση των «διαφορών» στο Αιγαίο από τις Βρυξέλλες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς δεν έχετε αντιληφθεί πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε@.να αναλάβει η κυβέρνηση οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, όσον αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν στο Αιγαίο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι ούτε ο χρόνος, ούτε ο τόπος για να κάνω σεμινάρια περί εσωτερικής λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να σας αναλύσω πώς λειτουργεί η αρχή της αλληλεγγύης και πώς συνεργάζονται τα κράτη-μέλη μεταξύ τους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το έχουμε δει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σχόλια μπορείτε να κάνετε εκεί όπου εργάζεστε. Δεν μπορείτε, όμως, να με εμποδίσετε να κάνω την τοποθέτηση την οποία θέλω, με ενδιάμεσες παρεμβάσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Διάλογος γίνεται. Συζήτηση γίνεται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, κάνετε λάθος. Δεν γίνεται διάλογος σε αυτή την αίθουσα. Υποβάλλετε ερωτήσεις και δίνω απαντήσεις. Δεν είναι χώρος διαλόγου. Είναι χώρος ενημέρωσης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, μια ερώτηση ακόμη. Αν η κυβέρνηση είναι υπέρ της επιδιαιτησίας των διαφορών, υπέρ της παραπομπής μάλλον των προβλημάτων του Αιγαίου στην επιδιαιτησία όπως είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργιάδης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω την εν λόγω δήλωση. Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι σαφείς. Τις έχουμε παρουσιάσει επανειλημμένως. Σας παραπέμπω σ` αυτές για να τις μελετήσετε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Λέτε ότι ο κ. Γεωργιάδης δεν τις έχει μελετήσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι βουλευτές, όπως γνωρίζετε -και το έχω πει επανειλημμένως- έχουν το δικαίωμα, ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, να εκφέρουν τις προσωπικές τους απόψεις στα πλαίσια του Συντάγματος και της κείμενης νομοθεσίας.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω δύο ερωτήματα. Το ένα είναι αν ήταν γραπτό ή προφορικό το αίτημα των Τούρκων για να παραλάβουν τον πιλότο τους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χθες δεν ήσασταν εδώ. Έχω απαντήσει επ` αυτού. Παρέπεμψα για το ειδικό αυτό θέμα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν γνωρίζω πόσοι από όσους παρέπεμψα εκεί χθες, έθεσαν το ερώτημα στο αρμόδιο Υπουργείο. Έχω την αίσθηση ότι κανένας δεν το έκανε, διότι το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να δημιουργήσουν εντυπώσεις στην αίθουσα@

ΚΟΡΑΗ: Αφού όπως είπατε χθες, έχετε ασχοληθεί τόσο πολύ, γιατί δεν μας το λέτε; Για να έχουμε αγωνία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως είπα και χθες, σημασία έχει ότι υπεβλήθη τουρκικό αίτημα. Αυτό, άλλωστε, περιλαμβάνεται και στην αρχική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

ΚΟΡΑΗ: Επειδή έθεσα στο Υπουργείο Εξωτερικών το ερώτημα και δεν πήρα απάντηση, διότι επειδή διάβασα με μεγάλη προσοχή τα όσα είπατε χθες εδώ και επειδή και εκεί δεν υπάρχει απάντηση, θα ήθελα να ξέρω αν θα μας δώσει η κυβέρνηση μια απάντηση εάν ήταν γραπτό ή προφορικό το ερώτημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ είπα να απευθυνθούν όσοι ενδιαφέρονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΚΟΡΑΗ: Δεδομένου ότι το τελευταίο συμβάν δεν επηρεάζει το ταξίδι της κ. Μπακογιάννη στην Άγκυρα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως και η ίδια είπε, στις 10 Ιουνίου. Έχουμε κάτι νεότερο για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, η πρώτη προσέγγιση της ελληνικής πλευράς, δημοσίως δια του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, εφόσον συνέβη η σύγκρουση, είναι ότι επρόκειτο για ατύχημα. Σήμερα έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία και δείχνουν ότι οι Τούρκοι είχαν προγραμματίσει να προχωρήσουν στη φωτογράφηση των θέσεων των S-300. Θέλω να ρωτήσω αν η τελική εκτίμηση της κυβέρνησης είναι αν πρόκειται για ατύχημα ή για εσκεμμένη ενέργεια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα και χθες ότι πρόκειται για ένα δυσάρεστο συμβάν, του οποίου οι ακριβείς συνθήκες διερευνώνται.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Στο ίδιο θέμα θέλω να κάνω δύο ερωτήσεις. Είπαμε ότι η Τουρκία ζήτησε άδεια. Χθες ο ΑΝΤ1 παρουσίασε ένα έγγραφο με βάση το οποίο η Τουρκία απλώς ανακοίνωσε στις ελληνικές αρχές ότι θα προβεί σε διάσωση και έρευνα στα διεθνή ύδατα. Το γνωρίζετε αυτό το χαρτί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο γνωρίζω και σας παραπέμπω ξανά σε αυτό, είναι η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, με ημερομηνία 23 Μαΐου 2006, όπου αναφέρεται μεταξύ των άλλων: «Στη συνέχεια, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς επετράπη η παραλαβή του Τούρκου χειριστού από το τουρκικό ελικόπτερο, το οποίο κατέφθασε μετέπειτα στην περιοχή». Δεν έχω να προσθέσω τίποτε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το χαρτί που σας λέω αφορά την έρευνα και τη διάσωση. Ότι δεν ζήτησαν, αλλά απλά ενημέρωσαν ότι θα προβούν@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ωραία. Και το δεύτερο ερώτημα: Χθες ακούσαμε όλοι στις τηλεοράσεις μας, από την πλευρά της Τουρκίας να λέγεται ότι τελικά έφταιγε ο Έλληνας πιλότος. Ρωτώ αν συμμερίζεται η κυβέρνηση αυτή την εκδοχή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας διαβάζω: «Ο τουρκικός σχηματισμός αποτελούμενος από ένα αεροσκάφος RF-4 και δύο F-16» -και δεν κάνω τίποτα άλλο από το να σας διαβάζω την επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας- «εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς κατάθεση σχεδίου πτήσεως και κινήθηκε προς την περιοχή βορείως της νήσου Κρήτης, παραβιάζοντας έτσι τους κανόνες εναερίου κυκλοφορίας. Ελληνικός σχηματισμός αποτελούμενος από δύο αεροσκάφη F-16, σύμφωνα με τις διατάξεις του ICAO για τη διασφάλιση της διεθνούς αεροπλοϊας, εκινήθη με σκοπό την αναγνώριση των αγνώστων ιχνών». Από το εδάφιο που σας διάβασα μόλις γίνεται περισσότερο από σαφές ποιος φέρει την ευθύνη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είπατε και εσείς προηγουμένως, το έχετε πει και άλλες φορές ότι όλη η συμπεριφορά της Τουρκίας θα συνεκτιμηθεί τον Οκτώβριο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στη χθεσινή μου εισαγωγική τοποθέτηση, η οποία ήταν σαφής.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση προσδοκά κάποια πράγματα, πολλά ή λίγα, από όλη αυτή τη διαδικασία. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι εάν σκέφτεται παράλληλα και κάποιες άλλες πολιτικές έναντι της Τουρκίας. Όπως για παράδειγμα, ενδεχομένως, ο απευθείας διάλογος και δεν εννοώ στο επίπεδο των τεχνοκρατών, εννοώ σε επίπεδο υψηλότερο και πολιτικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω πει επανειλημμένως σε αυτή την αίθουσα, ότι ο διάλογος μεταξύ χωρών οι οποίες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών οι οποίες είναι υποψήφια μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι συνεχής. Υπουργοί των δύο αυτών πλευρών συναντώνται σχεδόν κάθε μήνα, με διάφορες αφορμές. Συνεπώς, οι επαφές γίνονται. Ξέρετε, άλλωστε, ότι ο Πρωθυπουργός συνάντησε πρόσφατα δύο φορές τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Συνεπώς, δεν αντιλαμβάνομαι τι διαφορετικό υπονοείτε ότι θα μπορούσε να γίνει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εξαρτάται από το τι συζητούν. Γιατί συζήτησαν όντως για τις τουριστικές ανταλλαγές, για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Καταλαβαίνετε ότι υπό αυτή τη συγκυρία που βρισκόμαστε, είναι λίγο διαφορετικό τώρα το πλαίσιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο που έχει σημασία και στο οποίο εμείς αποβλέπουμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι εκεί θα πρέπει να αποβλέπει και η γείτονα χώρα, είναι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Με κάθε τίμημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα δεν πληρώνει κανένα τίμημα στην εξωτερική πολιτική της. Θέλω, όμως, να σταθώ στο ότι σεβόμαστε απεριόριστα όλους εκείνους που με αυτοθυσία, με όλη την επαγγελματική επάρκεια που διαθέτουν, υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Και δεν πιστεύω ότι κανείς μέσα σε αυτή την αίθουσα θα πρέπει να αμφισβητήσει ότι η Ελλάδα έχει την υποχρέωση, έχει το καθήκον να υπερασπίζεται με όλα τα μέσα που διαθέτει, τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και γι` αυτό ακριβώς, το προχθεσινό συμβάν είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο. Διότι στη διάρκεια αυτής της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων υπήρξε ένας φόρος αίματος, υπήρξε μια απώλεια.

ΒΛΑΧΟΣ: Για το BBC θα κάνετε σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σχετικά με τι;

ΒΛΑΧΟΣ: Το BBC έχει παρουσιάσει ένα ρεπορτάζ με το οποίο αμφισβητεί την ασφάλεια των πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και έχει μια δήλωση ενός ειδικού, υποτίθεται, ο οποίος λέει ότι είναι θέμα χρόνου να πέσει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, είτε της Ελλάδος είτε της Τουρκίας, πάνω σε ένα πολιτικό αεροσκάφος. Δεν το ξέρετε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω αυτό το οποίο μου μεταφέρετε. Εκείνο το οποίο θα σας πω είναι ότι η Ελλάδα με ιδιαίτερη προσοχή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της έχουν ανατεθεί διεθνώς, φροντίζει για την ασφάλεια της αεροπλοίας σ` αυτό το χώρο ο οποίος ακριβώς λόγω της γεωγραφικής του δομής είναι σταυροδρόμι πολλών πτήσεων πολιτικών αεροσκαφών, τα οποία διέρχονται προς διάφορους διεθνείς προορισμούς. Και εν πάση περιπτώσει, ας αποφεύγουμε την επανάληψη τέτοιων ανόητων υποθέσεων, που όπως μου μεταφέρετε περιέχονται σε ξένα ρεπορτάζ.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τι λέει η κυβέρνηση για τα όσα είπε ο κ. Μανιατάκης, ότι πρέπει να διπλασιαστεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ερώτημα αυτό έχει τεθεί πάρα πολλές φορές. Επαναλαμβάνω ότι ισχύει στο ακέραιο η απάντηση που έχει δώσει ο Υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Σιούφας, ότι δηλαδή τα τιμολόγια της ΔΕΗ καθορίζονται από την κυβέρνηση και μάλιστα με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Ανάπτυξης.

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: Τι απαντά η κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ που κάνει λόγο για υποχωρητικότητα, για γύμνια της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική και για εγκατάλειψη της συμφωνίας του Ελσίνκι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει σταθερή θέση. Σας είπα και προηγουμένως ότι χάρις ακριβώς στη σταθερή αυτή τοποθέτηση της κυβέρνησης, στην αταλάντευτη πολιτική που ακολουθούμε, η Τουρκία βρίσκεται υπό διαρκή έλεγχο, κατά τη διαδρομή που κάνει με στόχο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τους Πρυτάνεις και είπατε ότι υπήρξε και ταύτιση απόψεων τότε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι η δεύτερη ή η τρίτη φορά που μου γίνεται η ίδια ερώτηση. Δεν έδωσα ακριβώς αυτή την απάντηση. Απάντησα για ταύτιση στους βασικούς άξονες. Αυτό σας είχα πει, αν θυμάμαι καλά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ταύτιση απόψεων στους βασικούς άξονες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ακριβώς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και από την επόμενη άρχισε απεργία, έκλεισαν τα Πανεπιστήμια. Τι θα κάνει η κυβέρνηση γι` αυτό το πράγμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στα θέματα της Παιδείας θα τοποθετηθεί αύριο ο Πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που γίνεται στη Βουλή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 25 May 2006 - 15:05:12 UTC