Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-06-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Η κυβέρνηση επιδιώκει σταθερά την οικοδόμηση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Ο Πρωθυπουργός άκουσε με προσοχή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πολλές από τις θέσεις που ακούστηκαν στη συνάντηση είναι ήδη γνωστές. Υπάρχει πάντα μια σειρά ερωτημάτων που θα πρέπει να απαντηθούν. Πυρήνας της στρατηγικής της χώρας τα τελευταία χρόνια, είναι η ενθάρρυνση της ευρωπαϊκής προσαρμογής της Τουρκίας στο δρόμο της προς την ένταξη και ταυτοχρόνως, σε διμερές επίπεδο, πρέπει να συνεχιστεί η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, η οικονομική συνεργασία σε διάφορους τομείς και η διαδικασία των διερευνητικών επαφών. Η Ελλάδα συνεχίζει σταθερά την προσπάθεια δημιουργίας των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την προσφυγή στη Χάγη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφερθήκατε σε ορισμένα ερωτήματα. Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία προέκυψαν από τη συζήτηση με τον κ. Παπανδρέου ή είναι γενικά ερωτήματα εξωτερικής πολιτικής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Μα, διευκρινιστικά είναι , τι αφορούν τα ερωτήματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η προσφυγή στη Χάγη έχει οριστεί ως στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα και την προηγούμενη εβδομάδα ότι η προσφυγή στη Χάγη είναι ένα εργαλείο, ένα τμήμα της γενικής ελληνικής στρατηγικής.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Το οποίο είναι διαχρονικό, αλλά βρισκόταν στο χρονοντούλαπο το τελευταίο διάστημα. Τώρα ξαναβγαίνει στην επιφάνεια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας εκτίμηση, την οποία δεν συμμερίζομαι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν είναι δική μου εκτίμηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι δική σας εκτίμηση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν είναι δική μου εκτίμηση αφού απορρέει από την επικαιρότητα της τελευταίας διετίας. Η λέξη «Χάγη» δεν είχε ειπωθεί τα τελευταία@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι η Ελλάδα συνεχίζει σταθερά στο πλαίσιο αυτό την προσπάθεια δημιουργίας των προϋποθέσεων, που θα επιτρέψουν την προσφυγή στη Χάγη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, εξ όσων γνωρίζω, η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί ότι η μοναδική διαφορά, η οποία μπορεί να παραπεμφθεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Σωστά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έτσι είναι.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεδομένου ότι για να φθάσει κανείς στην παραπομπή της υφαλοκρηπίδας στο Δικαστήριο προϋποτίθεται ότι θα πρέπει να έχει επιλύσει ζητήματα αμφισβήτησης της έκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, άρα και του εθνικού εναέριου χώρου, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα συνεχίζει σταθερά την προσπάθεια δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων, που θα επιτρέψουν την προσφυγή στη Χάγη.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Για άλλο θέμα, θέλω το σχόλιο της κυβέρνησης για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία εμπλέκονται μια σειρά από χώρες σε παράνομη διακίνηση αιχμαλώτων της CIA και η χώρα μας αναφέρεται ως Athens stop over. Ο κ. Πάγκαλος μάλιστα μίλησε σήμερα για ποινικές και πολιτικές ευθύνες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω πει και στο παρελθόν και θα το επαναλάβω και τώρα: Όλες οι κινήσεις αεροσκαφών από και προς την Ελλάδα γίνονται με πλήρη και αυστηρό σεβασμό των νόμων, των κανονισμών και των διεθνών συνθηκών που διέπουν τη διεθνή αεροπλοϊα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δηλαδή, θεωρείτε ότι η έκθεση, την οποία έχει στη διάθεσή της το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν είναι αξιόπιστη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: @Ο,τι είχα να πω για το συγκεκριμένο θέμα, το είπα.

ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Για ποια θέματα η Ελλάδα σκέφτεται να προσφύγει στη Χάγη όταν υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτήθηκα από συνάδελφό σας πριν δύο λεπτά και απάντησα.

ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν απαντήσατε. Επαναλάβατε αυτό που είπατε πριν και ήταν για άλλη η ερώτηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος. Έχω απαντήσει. Ρωτήθηκα για την υφαλοκρηπίδα και είπα ότι έτσι είναι. Επαναλαμβάνω: Τα θέματα αυτά τα έχουμε πει. Είναι γνωστά. Μια είναι η διαφορά: Το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτή η μετάθεση της τουρκικής άσκησης στο Αιγαίο θεωρείται απλά σαν μια χειρονομία καλής θελήσεως, όσον αφορά το ταξίδι της κ. Μπακογιάννη στην Κωνσταντινούπολη ή διαβλέπετε μια γενικότερη αλλαγή της τουρκικής στάσης, εν αναμονή μάλιστα της διεύρυνσης στην Ε.Ε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω, το είπα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή, η κυβέρνηση όπως μας είπατε συνεργάστηκε για τις πτήσεις με τη CIA στη χώρα μας, αλλά συνεργάστηκε νομότυπα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Δεν είπα κάτι τέτοιο. Έκανα μια δήλωση, η οποία λέει ότι: Όλες οι πτήσεις από και προς την Ελλάδα έγιναν με πλήρη σεβασμό των νόμων, των κανονισμών και των διεθνών συνθηκών που διέπουν τη διεθνή αεροπλοϊα. @Ο,τι σας έχουμε πει στο παρελθόν ο κ. Ρουσόπουλος κι εγώ -και εάν θέλετε ευχαρίστως να σας το υπενθυμίσω, δεν έχω καμία αντίρρηση- ισχύει πλήρως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ακριβώς αυτό είπατε. Επιβεβαιώσατε τη συνεργασία για αυτές τις πτήσεις, αλλά στη βάση των διεθνών συμφωνιών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσο κι αν επιμείνετε δεν θα με κάνετε να επιβεβαιώσω αυτό το οποίο εσείς επιδιώκετε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Έγιναν αυτές οι πτήσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Έχουμε κάνει πολλή συζήτηση στο παρελθόν γι αυτό το θέμα. Σας απαντώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

ΜΠΑΛΗΣ: Θέλω να μας πείτε εάν στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπανδρέου τέθηκε καθόλου το θέμα του συνυποσχετικού. Εάν ο κ. Παπανδρέου ήξερε κάτι για το θέμα του συνυποσχετικού, που υποτίθεται ότι είχαν φθάσει κοντά οι δύο χώρες το 2003;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο όσον αφορά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτές οι πτήσεις γνωρίζετε ότι δεν έγιναν ή νομίζετε ότι δεν έγιναν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει για το συγκεκριμένο θέμα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω εάν ανησυχεί η κυβέρνηση από την επανεμφάνιση της ομάδας «επαναστατικός αγώνας» η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του κ. Βουλγαράκη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όλοι οι δημοκράτες πολίτες, καταδικάζουν απερίφραστα πράξεις ωμής βίας που στρέφονται κατά της κοινωνίας, κατά της Δημοκρατίας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει πρόθεση να τους ζητήσει να παραδοθούν, όπως ζήτησε με τους αδελφούς Παλαιοκώστα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο σε αυτές τις, υπό μορφή αστεϊσμού, υποβαλλόμενες ερωτήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τον τελευταίο καιρό το Χρηματιστήριο πέφτει συνέχεια και μιλούν πάλι για ξένους οι οποίοι ήρθαν, κάνανε κάποιες κομπίνες στο Χρηματιστήριο και φεύγουν. Έχει κάτι η κυβέρνηση γι` αυτό; Έχει κάποιες πληροφορίες γύρω από το Χρηματιστήριο και κάποιους@;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει με κανένα τρόπο την εξέλιξη του Χρηματιστηρίου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο καθορισμός της Αιγιαλίτιδας ζώνης είναι προϋπόθεση για την προσφυγή στη Χάγη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω καμία ειδική συζήτηση για θέματα που έχουν σχέση με την εξωτερική πολιτική. Αυτό@

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν είναι ειδική, είναι εννοιολογική διευκρίνιση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω συζήτηση σε αυτό το χώρο για θέματα που συνδέονται με το διεθνές δίκαιο. Δεν είμαι ειδικός διεθνολόγος. Απευθύνετε τις ερωτήσεις σας εκεί όπου μπορούν να σας απαντήσουν. Εγώ σας είπα ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειές της, ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την προσφυγή της χώρας -με τη γνωστή διαδικασία του συνυποσχετικού, αυτό είναι σαφές- στη Χάγη για το ένα και μοναδικό ζήτημα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν είναι διεθνές δίκαιο. Είναι πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αυτό που σας ρωτώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο επ `αυτού.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και άλλη μια ερώτηση: Επομένως, εφόσον η Ελλάδα δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την προσφυγή στη Χάγη, η κ. Μπακογιάννη το Σάββατο θα συζητήσει με τον κ. Γκιούλ επ` αυτών των θεμάτων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να μην παραφράζετε όσα είπα. Επαναλαμβάνω: Η Ελλάδα συνεχίζει σταθερά την προσπάθεια δημιουργίας των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την προσφυγή στη Χάγη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν παράφρασα τίποτα. Το ίδιο λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Εξάλλου, σας είπα χθες ότι για τις συζητήσεις της κ. Μπακογιάννη στην Τουρκία θα ενημερωθείτε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών που θα έχει εκεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης έκανε μια ερώτηση στον Πρωθυπουργό, που ρωτάει εάν θα κάνει έως το τέλος Ιουνίου τη χρήση της δυνατότητας που δίνει το Σύνταγμα, ώστε να εξεταστούν από το Κοινοβούλιο οι εκκρεμείς προτάσεις και καταγγελίες για σκάνδαλα της προηγούμενης κυβέρνησης. Τι προτίθεται να κάνει ο Πρωθυπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω, γιατί δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ήθελα να μου πείτε εάν στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, συζητήθηκε αίτημα του ΝΑΤΟ για αποστολή νέων στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ενόψει της σημερινής συνόδου Υπουργών Άμυνας@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κάτι τέτοιο. Σας είπα ότι συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα αρμοδιότητας των δύο υπουργείων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι πληροφορίες λένε ότι συζητήθηκαν. Ρωτάω εάν το επιβεβαιώνετε ή γενικά ποια είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ενδεχόμενο αποστολής νέων στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Η Ελλάδα έχει μια συγκεκριμένη παρουσία και μένουμε σε αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα αυξηθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένουμε σε αυτό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 7 June 2006 - 13:05:11 UTC