Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-06-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 16 Ιουνίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Η κυβέρνηση υιοθετεί την άποψη του κ. Πολύδωρα, όπως εκφράστηκε χθες το βράδυ ότι η Δικαιοσύνη δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, αφήνοντας έξω συλληφθέντες για επεισόδια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, έχω την αίσθηση ότι δεν αποδίδετε με ακρίβεια όσα είπε ο κ. Πολύδωρας. Δεν πρόκειται να σχολιάσω όσα είπε ένας υπουργός παραθέτοντας ορισμένα στοιχεία, ορισμένα γεγονότα.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Επ` αυτού, είπε ακριβώς ότι είχαν συλληφθεί 17 άτομα από το ΦΟΡΟΥΜ, οι οποίοι είχαν λοστούς και μολότοφ και τους άφησαν οι δικαστές και ότι στη ληστεία της προηγούμενης Παρασκευής που είχε και τέσσερις τραυματίες, ο ένας ληστής είχε συλληφθεί, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος. Ήταν σαφείς οι αιχμές του κατά της Δικαιοσύνης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει. Θα προσθέσω όμως ότι ο κ. Πολύδωρας είπε, επί λέξει, ότι «εγώ δεν κρίνω το δικαστή».

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιος τους άφησε δηλαδή ελεύθερους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει κάποιος άλλος δηλαδή που άφησε ελεύθερους αυτούς, εκτός από το δικαστή; Δηλαδή, αφήνετε να εννοηθεί ότι υπάρχουν περίεργες δυνάμεις@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αφήνω τίποτε να εννοηθεί. Είπα ότι δεν έχω να πω τίποτε άλλο πάνω σε αυτό το θέμα. Θέλετε να μου κάνετε άλλη ερώτηση;

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή αφήσατε κάποια αιχμή@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καμία αιχμή δεν άφησα.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θεωρεί η κυβέρνηση ότι η συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι αγαστή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλα τα υπουργεία συνεργάζονται μεταξύ τους.

ΦΙΛΗΣ: Τόσο η Ευρωβουλή, όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν ζητήσει να κλείσει το Γκουαντάναμο. Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να φέρει αυτές τις αποφάσεις των Διεθνών Οργανισμών στον ΟΗΕ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί ο κ. Κουμουτσάκος.

ΦΙΛΗΣ: Δεν έχει τοποθετηθεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω: Έχει τοποθετηθεί ο κ. Κουμουτσάκος.

ΦΙΛΗΣ: Μου επιτρέπετε, έχω κάνει την ερώτηση εγώ στον κ. Κουμουτσάκο. Δεν έχει τοποθετηθεί. Πέστε μου όμως εσείς ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από όλους.

ΦΙΛΗΣ: Αλλά αν τις προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, ρωτώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω, το είπα.

ΦΙΛΗΣ: Και μια δεύτερη ερώτηση: Την προηγούμενη Παρασκευή, οι αμερικανικές αρχές απέλασαν από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης τον πανεπιστημιακό Γιάννη Μηλιό, ο οποίος είχε πάρει νόμιμη βίζα από την αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα. Ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να ερευνήσει τους ακριβείς λόγους της απέλασης και να υπερασπιστεί το δικαίωμα Ελλήνων πολιτών, νομίμως να μεταβαίνουν, με πρόσκληση (δεν ακούγεται) πανεπιστημίων στην Αμερική;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε ότι πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Η.Π.Α., εφαρμόζουν πολύ αυστηρά μέτρα ελέγχου κατά την είσοδο. Η ελληνική άποψη είναι ότι η προτεραιότητα για εθνική ασφάλεια είναι απολύτως κατανοητή. Ταυτόχρονα, όμως, αυτές οι ανάγκες που εκφράζονται από συγκεκριμένες χώρες για εθνική ασφάλεια, πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία με τον απόλυτο σεβασμό για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως φέρ` ειπείν το δικαίωμα για την ανθρώπινη προσωπικότητα. Αυτά ως θέση αρχής. Εννοείται βέβαια ότι όποιοι αποφασίσουν να επισκεφθούν κάποια χώρα, πρέπει να έχουν πλήρη γνώση όλων των λεπτομερειών και όλων των κανόνων που ισχύουν για την είσοδο σε αυτή τη χώρα.

ΦΙΛΗΣ: Αυτό είναι, όπως είπατε, θέσεις αρχής. Επί του συγκεκριμένου, υπάρχει πρωτοβουλία Αμερικανών γερουσιαστών, μεταξύ των οποίων η κ. Χίλαρι, για να ερευνήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεπράχθη αυτή η άδικη πράξη, εκ μέρους των αμερικανικών αρχών. Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία υπεράσπισης των δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς πιστεύουμε πως πρέπει οι Έλληνες πολίτες, σεβόμενοι τους κανόνες, οι οποίοι ισχύουν σε κάθε χώρα, να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα.

ΦΙΛΗΣ: Δεν είναι προσωπικό θέμα, είναι πολιτικό θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω, το είπα.

ΒΛΑΧΟΣ: Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την παρέμβαση του κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει κάποια συμμόρφωση του κ. Χριστόδουλου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Το δημοσίευμα το είδατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το είδα το δημοσίευμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ρωτήσατε εάν είναι έτσι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάτι τέτοιο. Πάντως, γενικά θα έλεγα ότι όποτε χρειάστηκε, η ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που της αναλογεί, συνέβαλε στην ενίσχυση της συνεργασίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις των Τούρκων βουλευτών κατά την περιοδεία τους στη Θράκη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι ακριβώς μου ζητάτε να σχολιάσω;

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό για την τουρκική μειονότητα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στην Ελλάδα υπάρχει αναγνωρισμένη μια και μοναδική μειονότητα, η οποία απαρτίζεται από Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνους στο θρήσκευμα.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Στην εφημερίδα «πολιτική κόντρα» διαβάζω ένα δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση μελετά την τοποθέτηση τσιπαρισμένων βραχιολιών στους κρατούμενους στις φυλακές, ειδικά σε αυτούς που χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι, για να τους ελέγχουν ακόμα κι όταν παίρνουν τις άδειές τους. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ειδικό θέμα. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Εάν μελετά κάτι τέτοιο η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΦΙΛΗΣ: Ένα θέμα που αφορά το να τοποθετήσουμε τσιπς ηλεκτρονικά είναι τεχνικό θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα δεν το γνωρίζω. Κατ` αρχάς δεν γνωρίζω εάν ευσταθεί το εν λόγω δημοσίευμα. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να διαπιστώσετε κατά πόσο ευσταθεί το εν λόγω δημοσίευμα.

ΦΙΛΗΣ: Πάντως είναι μέσα στις πολιτικές αξίες της κυβέρνησης να τοποθετεί τσιπς σε πολίτες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω ένα δημοσίευμα, για το οποίο δεν γνωρίζω εάν ευσταθεί.

ΦΙΛΗΣ: Στην ερώτηση εάν θα σκοτώνουν τα ΜΑΤ πολίτες απαντάτε ότι είναι ειδικό θέμα; Είναι ανάλογο θέμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων το να βάλουμε τσιπς πάνω σε έναν πολίτη, έστω και φυλακισμένο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε δικαίωμα να κάνετε σχόλια όπου κρίνετε ότι θέλετε να τα κάνετε. Εκτροχιάζετε, όμως, τη συζήτηση.

ΦΙΛΗΣ: Δεν εκτροχιάζω τη συζήτηση όταν εσείς αυτονόητες αξίες του πολιτεύματός μας τις θεωρείτε τεχνικά ζητήματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι ακριβώς θέλετε να ρωτήσετε;

ΦΙΛΗΣ: Εάν είναι ενδεχόμενη πολιτική θέση της κυβέρνησης η τοποθέτηση@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δικαίωμά σας να αναφέρεσθε σε διάφορα ενδεχόμενα. Δεν θα παίρνω, όμως, θέσεις σε ενδεχόμενα. Είμαι εδώ για να ερμηνεύω και να σας εξηγώ την πολιτική της κυβερνήσεως σε συγκεκριμένα θέματα.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μήπως γνωρίζει η κυβέρνηση εάν τελικά η Τουρκία έχει στείλει πόρισμα στο ΝΑΤΟ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Για το θέμα της παιδείας και τη συνάντηση του κ. Ταλιαδούρου με τους φοιτητές και τα χθεσινά επεισόδια έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάντε μου ερώτηση να σας απαντήσω.

ΒΛΑΧΟΣ: Χθες οι φοιτητές ζήτησαν από τον κ. Ταλιαδούρο να αποσυρθεί και να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή. Σας την έχω εξηγήσει κατ` επανάληψη. Την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για θέματα παιδείας και θα αρχίσει η δημόσια διαβούλευση.

ΒΛΑΧΟΣ: Πριν από δύο ημέρες, από αυτό το βήμα, είχατε πει ότι ο ρόλος της αστυνομίας είναι να προστατεύει τις περιουσίες των πολιτών. Πείτε μου, χθες που ήταν η αστυνομία στην αρχή της Συγγρού όταν έγιναν εκτεταμένες καταστροφές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έκανα μια γενική τοποθέτηση, η οποία εξακολουθεί να ισχύει.

ΒΛΑΧΟΣ: Πού ήταν η αστυνομία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αποστολή της αστυνομίας σας είπα ότι είναι, μεταξύ των άλλων, η διατήρηση της έννομης τάξης, η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, η προστασία των περιουσιών των πολιτών. Πρέπει πάντα να βρίσκεται το ιδανικό μέτρο στη συμπεριφορά.

ΒΛΑΧΟΣ: Χθες, ποιο ήταν το ιδανικό μέτρο που δεν υπήρχε αστυνομία πουθενά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος. Υπήρχε αστυνομική παρουσία. Η αστυνομία ήταν παρούσα και επιτήρησε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχει, την πορεία.

ΒΛΑΧΟΣ: Και πώς έσπασαν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο είπα χθες -και απομονώνετε στοιχεία όσων είπα- είναι ότι μεγάλη ευθύνη και υποχρέωση για την περιφρούρηση κάθε τέτοιας εκδήλωσης έχουν και αυτοί που οργανώνουν αυτές τις πορείες.

ΒΛΑΧΟΣ: Ό,τι έγινε, έγινε εκτός πορείας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, η θέση μου είναι σαφής.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Βερέμης προτίθεται να παραιτηθεί από πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία τέτοια πληροφόρηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε κάτι για τη συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον κ. Παπαδόπουλο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες θα γίνει, όπως γνωρίζετε, ενημέρωση επί τόπου από τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς που τον συνοδεύουν.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 16 June 2006 - 13:05:15 UTC