Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-09-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 30994314

Έκδοση 1

Brf2109

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Να σας διαβάσω μια ανακοίνωση: Σήμερα, στις 15.30, τοπική ώρα Νέας Υόρκης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σκοπός αυτής της συνεδρίασης, που πραγματοποιείται με αυτό το θέμα σε αυτό το υψηλό επίπεδο μετά από πολλά χρόνια, είναι να σταλεί από αυτό το όργανο παγκόσμιας εμβέλειας το μήνυμα ότι η Διεθνής Κοινότητα έχει πραγματικό και ισχυρό ενδιαφέρον για τη διευθέτηση της αραβοϊσραηλινής διένεξης, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του Παλαιστινιακού.

Η αποκατάσταση της σταθερότητας και η επιστροφή της ειρήνης σε αυτή την πολύ σημαντική και ευπαθή περιοχή του κόσμου, περνά από την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η Ελλάδα, ως χώρα που ασκεί την Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά τον τρέχοντα μήνα, ανέλαβε την ευθύνη και την προσπάθεια να επιτευχθεί η σύγκληση της έκτακτης αυτής συνεδρίασης σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Έχουν απαιτηθεί έντονες και συντονισμένες διπλωματικές προσπάθειες και διαβουλεύσεις, ώστε σήμερα να αναμένουμε αυτή τη θετική εξέλιξη. Παρά την ύπαρξη διιστάμενων απόψεων οι έως τώρα ενέργειες της χώρας μας έχουν τύχει της γενικής εκτίμησης. Η προσπάθεια αυτή της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Στη συνεδρίαση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας, σήμερα το απόγευμα, θα προεδρεύσει η υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαβάζω στη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Απασχόλησης ότι η τοποθέτηση του κ. Κατσικάρη ήταν νομότυπη. Γιατί πιστεύετε ότι χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Απασχόλησης αυτός ο όρος και όχι ο όρος ότι η τοποθέτηση του κ. Κατσικάρη ήταν νόμιμη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω την πρόθεση να μπω σε διαφορές νομικών όρων. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η ανακοίνωση που εξεδόθη, χθες, από το Υπουργείο Απασχόλησης, μας καλύπτει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πάντως, θέλω να σας θυμίσω ότι άλλοτε είχατε δηλώσει ότι είστε νομικός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω φοιτήσει πράγματι στη Νομική Σχολή. Δεν πρόκειται όμως από αυτή τη θέση να μπω σε ανάλυση νομικών όρων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για το ίδιο θέμα: Για ποιο λόγο καθυστέρησε να εκδοθεί αυτή η ανακοίνωση και βγήκε σε πραγματικό τηλεοπτικό χρόνο, ενώ αυτό το πράγμα ήταν ως ερώτημα και ίπτατο 12 ή 20 ώρες πριν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία έχει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι ο χρόνος τον οποίο εξεδόθη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό έχει ενδεχομένως σημασία για εσάς, για τον τηλεοπτικό χρόνο, όπως είπατε. Επαναλαμβάνω ότι σημασία έχει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ, σε χθεσινή της ανακοίνωση, λέει ότι ποτέ δεν υπήρξε καρτέλ γάλακτος, ούτε μπορεί να υπάρξει. Η κυβέρνηση τι λέει επ` αυτού; Μπορεί να υπάρξει καρτέλ γάλακτος; Υπάρχει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, απάντησε χθες σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Ρουσόπουλος. Έχω απαντήσει και εγώ -αν θυμάμαι καλά- την περασμένη εβδομάδα. Σας είπα ότι γίνεται μια έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η έρευνα πραγματοποιείται θεσμικά από την αρμόδια Αρχή. Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, θα σας γίνουν γνωστά τα αποτελέσματά της.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχει ή δεν υπάρχει καρτέλ; Τι ψάχνετε να βρείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν έγινε αντιληπτό αυτό που έχουμε πει πολλές φορές: Ότι η Αρχή Ανταγωνισμού είναι που διεξάγει την έρευνα. Θα ολοκληρωθεί η έρευνα και τότε θα πληροφορηθείτε τα αποτελέσματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Η ανακοίνωση της ΔΕΛΤΑ, όμως, λέει ότι επί δύο χρόνια δίνει στοιχεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού γι` αυτή την έρευνα. Και εγώ ρωτώ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επί δύο χρόνια, ψάχνει να βρει εάν υπάρχει καρτέλ ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να περιμένετε το αποτέλεσμα της έρευνας.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, είναι θέμα ηθικής τάξεως και πολιτικής τάξεως. Εάν η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει δύο χρόνια, όπως λέει η ΔΕΛΤΑ, να αποφασίσει εάν...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ αναφέρομαι σε θέματα ουσίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι απόλυτης ουσίας η προστασία του Έλληνα καταναλωτή και ενδιαφέρει την κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και είναι. Και όπως ξέρετε η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά ...

ΒΛΑΧΟΣ: ... ότι δεν ενδιαφέρεστε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέλετε να κάνετε σχόλιο ή να μου υποβάλετε ερώτηση;

ΒΛΑΧΟΣ: Ερώτηση σας κάνω. Σας ενδιαφέρει η προστασία του καταναλωτή και πώς τοποθετείται η κυβέρνηση όταν μία εταιρεία λέει ότι επί δύο χρόνια δίνω στοιχεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία ψάχνει ένα θέμα που αφορά τους καταναλωτές και δεν έχει γίνει τίποτα; Δύο χρόνια η Επιτροπή συνεδριάζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζω ότι αυτή η υπόθεση ερευνάται σε βάθος, όπως σας έχουμε πει...

ΒΛΑΧΟΣ: Δύο χρόνια κ. Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σας διέκοψα. Μπορώ να ολοκληρώσω την απάντησή μου; Έχετε, λοιπόν, πληροφορηθεί ότι η υπόθεση αυτή ερευνάται σε βάθος. Όταν υπάρχουν αποτελέσματα, θα τα πληροφορηθείτε. Η κυβέρνηση κάνει στον τομέα της προστασίας του καταναλωτή, του μέσου Έλληνα πολίτη, πολύ περισσότερα από όσα έχουν γίνει συνολικά, για πολλά χρόνια στο παρελθόν.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Συνεκτιμά η κυβέρνηση στοιχεία που έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας σχετικά με κέντρα, με την αλλαγή μάλλον του καθεστώτος με το οποίο παίρνουν προγράμματα τα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, χωρίς πλέον -και με απόφαση του κ. Τσιτουρίδη- την έγκριση ή την αξιολόγηση από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν έχετε ενημερωθεί για την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας σχετικά με το θέμα, στην οποία και σας παραπέμπω. Είναι αναλυτική και δίνει επαρκείς απαντήσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η ερώτησή μου είναι εάν συνεκτιμά η κυβέρνηση...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και μόλις σας απάντησα. Δεν ακούσατε, όμως, προφανώς το δεύτερο σκέλος της απάντησής μου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σήμερα, 13.15, ο κ. Τσιτουρίδης εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχει απαντήσει ο κ. Ρουσόπουλος, σε επανειλημμένες ερωτήσεις που κάνατε. Εξακολουθεί να ισχύει η απάντηση που έδωσε. Όλοι οι υπουργοί απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

ΚΟΡΑΗ: Σήμερα η Υπουργός Παιδείας, εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε πιέσεις, θα προχωρήσει στην ποιότητα της εκπαίδευσης. Αυτό τι σημαίνει, ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως οι δάσκαλοι απεργούν μόνο για οικονομικά αιτήματα και ότι δεν θέλουν την ποιότητα της εκπαίδευσης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έδωσε εκτενή απάντηση χθες, εάν δεν κάνω λάθος, ο κ. Ρουσόπουλος, η οποία και ισχύει στο ακέραιο.

ΚΟΡΑΗ: Εγώ σας λέω ότι σήμερα έκανε τη δήλωση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως. Αλλά όπως σας είπαμε, η κυβέρνηση διεξάγει διάλογο και χαιρετίζει τη διεξαγωγή διαλόγου με τους εκπροσώπους των δασκάλων και των καθηγητών. Ενός διαλόγου στον οποίο πρέπει όμως να ανταποκριθεί και η άλλη πλευρά. Νομίζω ότι και σε αυτό αναφέρθηκε η κ. Γιαννάκου.

ΚΟΡΑΗ: Χθες, από το δελτίο του «ALPHA», ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, είπε ότι υπάρχουν κόμματα και πολιτικοί οι οποίοι είναι στο pay role βιομηχανιών. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όποιος διατυπώνει ισχυρισμούς, θα πρέπει να προσκομίζει και τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία να θεμελιώνουν τέτοιους βαρείς ισχυρισμούς.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί μου θυμίσατε Σημίτη με αυτή την απάντηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω τι σας θυμίζω κάθε τόσο, κ. Σιδέρη. Προφανώς η μνήμη σας περιδιαβάζει από δω και από κει. Ισχύει η συγκεκριμένη απάντηση που έδωσα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τόσο ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, όσο εσείς και ο κ. Ρουσόπουλος έχετε μιλήσει κατ` επανάληψη για τη λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει να προχωρήσει και ότι είναι σημαντικό για την κυβέρνηση. Εν τούτοις, οι κινητοποιήσεις από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας συνεχίζονται. Μάλιστα, έχει εξαγγελθεί και νέα κινητοποίηση την άλλη εβδομάδα. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η αντίδραση; Στο ότι δεν έχουν αντιληφθεί ακριβώς οι εκπαιδευτικοί το τι ακριβώς προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ή μήπως θεωρείτε ότι είναι υποκινούμενες αυτές οι κινητοποιήσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ερώτηση, όπως τη θέτετε τώρα, έχει υποβληθεί στον κ. Ρουσόπουλο και σε μένα πολλές φορές.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σας ζητώ να το κάνετε μια μέρα μετά από μια ακόμη κινητοποίηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο θέμα, δια του Πρωθυπουργού, με απόλυτη σαφήνεια. Τοποθετήθηκε πάλι σήμερα η αρμόδια υπουργός κ. Γιαννάκου. Κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους για μια ακόμη φορά, να προσέλθουν στο διάλογο. Κάλεσε ειδικά εκείνους τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι αρνούνται -εάν δεν κάνω λάθος- από τον Ιούνιο να ζητήσουν μια συνάντηση με την αρμόδια υπουργό. Θέλω να πιστεύω ότι και εκείνοι που επιλέγουν να απεργούν ή να διαδηλώνουν για να προβάλλουν τις απόψεις τις οποίες θεωρούν ότι πρέπει να προβάλλουν, αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Απέναντι στα παιδιά, που θέλουν ασφαλώς να γυρίσουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία στα θρανία και στους γονείς οι οποίοι και αυτοί θέλουν τα παιδιά τους να πάρουν εκείνη την εκπαίδευση που τους αρμόζει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν μου απαντάτε όμως στα κίνητρα που έχουν αυτοί οι οποίοι διαμαρτύρονται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θέλω να αναλύσω τα οποιαδήποτε κίνητρα όλων όσων προκρίνουν να παρουσιάσουν τα αιτήματά τους και τις απόψεις τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αλλά θα πρέπει και εκείνοι να υπολογίσουν ότι με τον τρόπο με τον οποίο προβάλλουν τα αιτήματά τους, ενδεχομένως, προκαλείται μια αναστάτωση στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτή τη θεωρία, θα θυμάστε ότι οι προκάτοχοί σας την αποκαλούσαν «θεωρία του κοινωνικού αυτοματισμού». Δηλαδή, να φέρνουν τους απεργούς απέναντι σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Αυτή τη θεωρία την είχατε καταδικάσει ως αντιπολίτευση. Τώρα την επαναφέρετε. Μήπως μοιάζετε όλοι και πιο πολύ με το ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση η οποία σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004, ασφαλώς έχει τα δικά της ειδικά χαρακτηριστικά που την διαφοροποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό και απόλυτα διακριτό από τη σημερινή ελληνική κοινωνία, από το κόμμα της σημερινής αντιπολίτευσης.

ΜΑΝΗ: Ο Στέφανος Τζουμάκας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Γεωργίας, έχει πει τρεις φορές, τις τελευταίες τρεις μέρες ότι οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν συγκροτήσει «κοινοβουλευτικές ομάδες» για να προωθούν τα συμφέροντά τους στη Βουλή. Επειδή πρόκειται για σχόλιο βουλευτή, το σχόλιο της κυβέρνησης ποιο είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θέλω και δεν μπορώ να πιστέψω ότι ισχύει για Έλληνες βουλευτές όλων των παρατάξεων κάτι τέτοιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θεωρείτε ότι ο κ. Τσιτουρίδης, έχει στοχοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ ή από κάποια συμφέροντα εντός της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρείτε ότι είναι ένα είδος πολέμου απέναντι στον κ. Τσιτουρίδη, τα όσα βγαίνουν στη δημοσιότητα και τον αφορούν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για την τοποθέτηση που κάνατε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είναι συνεχείς οι αποκαλύψεις, τα δημοσιεύματα των εφημερίδων και του Τύπου που τον αφορούν. Θεωρείτε ότι υπάρχει ένας πόλεμος εναντίον ενός υπουργού της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω καμιά τέτοια υπόθεση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μετά τη χθεσινή απάντηση που έδωσε ο κ. Τσιτουρίδης, το θέμα θεωρείται λήξαν για την κυβέρνηση; Δεν υπάρχει θέμα Τσιτουρίδη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα σε δυο-τρεις ερωτήσεις που μου έγιναν στην αρχή της σημερινής ενημέρωσης με απόλυτη σαφήνεια.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ότι τι; Εγώ σας ρωτώ εάν υπάρχει θέμα ηθικής ή πολιτικής τάξεως. Είμαι συγκεκριμένος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα με πολύ σαφή τρόπο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πάντως, κάθε μέρα, έχουμε δημοσιεύματα, έχουμε κάποιο θέμα που αφορά τον κ. Τσιτουρίδη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Άνευ βάσεως.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτό προβληματίζει την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Έδωσα σαφείς απαντήσεις, όσον αφορά στο θέμα του υπουργού κ. Τσιτουρίδη. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι διαφορετικού τύπου. Λέτε άνευ βάσεως. Τότε γιατί αυτή η επίθεση ή ποιοι μπορεί να βρίσκονται πίσω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι θέμα που αφορά τη δημοσιογραφική έρευνα.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν αφορά την κυβέρνηση, εάν δέχεται επιθέσεις ένας υπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με συγχωρείτε, κάνετε υπαινιγμούς...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι για τον Τύπο και τους συναδέλφους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι οι υποθέσεις, οι υπαινιγμοί, οι αναλύσεις, αφορούν τη δημοσιογραφία. Δεν εννοώ τίποτε άλλο πέρα από αυτό που είπα. Δεν εκφράζω μομφή αυτή τη στιγμή.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω: Το γεγονός ότι τα ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ο κατηγορούμενος Κωνσταντινίδης επικοινώνησε με τον Ειδικό Γραμματέα του κ. Τσιτουρίδη, με τον Ευγένιο Παπαδόπουλο, λίγο πριν συλληφθεί επ΄αυτοφόρω, το γεγονός ότι τα ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι άλλο πρόσωπο από το περιβάλλον του κ. Τσιτουρίδη, ο κ. Κατσικάρης είχε μια παράλληλη απασχόληση στο γραφείο του Υπουργού, ως Διευθυντής, ενώ είχε αποσπαστεί ως σύμβουλος, είναι ζήτημα που αφορά στα ΜΜΕ; Δεν είναι ζήτημα που αφορά και στον τρόπο με τον οποίο υπουργός της Κυβέρνησης επιλέγει τους στενούς του συνεργάτες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ερμηνεύετε αυτό το οποίο είπα, για ένα πεδίο στο οποίο δεν αναφέρθηκε προηγουμένως ο κ. Γκουτζάνης. Ο κ. Γκουτζάνης ρώτησε κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάντε μου, λοιπόν, την ερώτηση την οποία θέλετε για να σας απαντήσω.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Σας έκανα την ερώτηση. Ακριβώς όπως τη διατύπωσα: Το γεγονός ότι τα ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι η επικοινωνία του κατηγορούμενου για την υπόθεση Κωνσταντινίδη, την αποκάλυψαν τα ΜΜΕ ότι επικοινώνησε με τον κ. Ευγένιο Παπαδόπουλο Ειδικό Γραμματέα του κ. Τσιτουρίδη, ότι τα ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ο διευθυντής του γραφείου του κ. Τσιτουρίδη είχε οριστεί ως ειδικός σύμβουλος και ταυτόχρονα εργαζόταν ως υποδιευθυντής στο Κέντρο Περιφερειακού Ελέγχου, είναι ζητήματα που αφορούν τα ΜΜΕ και όχι την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξακολουθείτε να διατυπώνετε με τη μορφή καταγγελίας ή με τη μορφή μομφής, θέματα τα οποία έχουν απαντηθεί, όπως σας είπα στην αρχή της σημερινής ενημέρωσης, με απόλυτη επάρκεια.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θεωρείτε δηλαδή ότι όσα αποκαλύπτονται για το περιβάλλον Τσιτουρίδη είναι «άνευ βάσεως» όπως είπατε στο συνάδελφο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο σας είπα είναι ότι για το συγκεκριμένο θέμα, το δεύτερο στο οποίο αναφερθήκατε, η κυβέρνηση κρίνει ότι η απάντηση του κ. Τσιτουρίδη είναι απολύτως επαρκής. Συνεπώς είναι άνευ βάσεως οι ισχυρισμοί.

ΒΛΑΧΟΣ: Ωραία. Η κυβέρνηση που βλέπει «άνευ βάσεως» -όπως εσείς είπατε- να δέχεται επιθέσεις σε καθημερινή βάση ένας υπουργός της, προβληματίζεται τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτή την επίθεση; Ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την επίθεση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να σας δώσω καμιά απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, μου λέτε ότι προβληματίζεται και απλώς δεν έχει ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να σας δώσω καμιά απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για το καρτέλ γάλακτος είπατε ότι γίνονται έρευνες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι γνωστή η υπόθεση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουμε μία έρευνα σε εξέλιξη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στις τράπεζες υπάρχει καρτέλ με δεδομένη και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που διαπιστώνει τη μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, ανάμεσα στην Ελλάδα και στον μέσο όρο της Ε.Ε.; Δηλαδή, με δεδομένο ότι εδώ πέρα γίνεται η μεγαλύτερη ληστεία -νόμιμη βέβαια- υπάρχει καρτέλ από τις Τράπεζες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα -και σας έχω πει κι άλλες φορές ότι η Ελλάδα είναι πολύ υπερήφανη που είναι μια από τις 25 χώρες κράτη μέλη της Ε.Ε.- δεν είναι αποστολή, δουλειά της κυβέρνησης να κρίνει αν και πού υπάρχουν καρτέλ ή εναρμονισμένες πρακτικές. Αυτό είναι αντικείμενο έρευνας από τις θεσμικά αρμόδιες Αρχές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το πολιτικό της βάρος η κυβέρνηση πού το ρίχνει; Υπέρ των τραπεζών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα ακριβώς αυτό μας λέτε. Τότε καλύπτεται το καρτέλ των τραπεζών. Η πολιτική σας τοποθέτηση αυτό σημαίνει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε ερμηνεία θέλετε. Δεν σας αμφισβητώ, σε καμία περίπτωση, αυτό το δικαίωμα. Η κυβέρνηση, όπως σας υπενθυμίζω, έχει ενισχύσει θεσμικά όλες εκείνες τις Αρχές, οι οποίες από το Σύνταγμα και τους νόμους είναι εξουσιοδοτημένες ώστε να διεξάγουν αυτούς τους ελέγχους.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι η πολιτική της κυβέρνησης συμβάλλει στην προστασία των καταναλωτών. Έχουμε λοιπόν: Υψηλή τιμή γάλακτος, υψηλά επιτόκια όταν παίρνουμε δάνεια, χαμηλά επιτόκια όταν καταθέτουμε τα λεφτά στις τράπεζες. Έχουμε το πετρέλαιο να έχει πέσει κάτω από τα 60 ευρώ, όμως η τιμή στα βενζινάδικα να είναι πάνω από ένα ευρώ και. Μήπως πρέπει να αλλάξετε κυβερνητική πολιτική;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλούσα μόνο, τα στοιχεία τα οποία αναφέρετε, να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΒΛΑΧΟΣ: Για πείτε μου, ποιο δεν ανταποκρίνεται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνω αυτή τη στιγμή διαλογική συζήτηση, αλλά θα σας παρακαλούσα τα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιείτε στην αίθουσα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΒΛΑΧΟΣ: Αν αμφισβητείτε αυτά που λέω, πρέπει να μου πείτε σε τι διαφωνείτε. Στα 60 δολάρια το βαρέλι; Στα υψηλά επιτόκια στις τράπεζες ή στην υψηλή τιμή του γάλακτος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα πω για μια ακόμη φορά ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αναλάβει σε όλους αυτούς τους τομείς στους οποίους αναφέρεστε, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θεσμικές, νομοθετικές και όσον αφορά τους ελέγχους ώστε να καταπολεμηθούν όπου υπάρχουν τέτοιες πρακτικές. Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών δεν φαίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Η Δημοκρατία μας προϋποθέτει ορισμένες διαδικασίες, οι οποίες όσο και εάν είναι ανυπόμονοι οι πολίτες -και αυτό είναι απολύτως φυσικό- απαιτούν χρόνο. Δεν ολοκληρώνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, μια μεγάλη έρευνα, η διαλεύκανση μιας υπόθεσης, εάν και εφόσον υπάρχει.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα κ. Εκπρόσωπε, όταν ανέβαινε η τιμή του βαρελιού, ανέβαινε και η βενζίνη στα πρατήρια. Τώρα που πέφτει το βαρέλι, δεν πέφτει η βενζίνη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η κυβέρνηση εκτός από το να ασκεί τη διοικητική λειτουργία μέσω των οργάνων των οποίων αναφέρατε και καλά κάνατε, έχει και πολιτική, παίρνει και πολιτικές θέσεις. Σε ένα ζήτημα όπως είναι των επιτοκίων, όταν δεν αποδοκιμάζει μια πρακτική των τραπεζών, τότε δείχνει ότι συμφωνεί με αυτή την πρακτική.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι μια δική σας, λίγο περίεργη, ερμηνεία. Η κυβέρνηση, σας είπα, αναλαμβάνει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες σε πολλούς τομείς, ώστε να καταπολεμηθούν τέτοιες τακτικές, εάν και εφόσον υπάρχουν. Και όπου υπάρχουν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επανέρχομαι στο θέμα Τσιτουρίδη και θα ρωτήσω το εξής: Υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησης, τις προσεχείς ημέρες, του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Απασχόλησης κ. Τσιτουρίδη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μου είναι γνωστό να έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Έχει ζητηθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν ξέρω να έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και η δεύτερη ερώτηση: Αναβλήθηκε το αποψινό δείπνο του Πρωθυπουργού με την τελευταία ομάδα βουλευτών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είχε ανακοινωθεί κάτι τέτοιο;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ δε το γνωρίζω καθόλου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναβάλλεται κάτι το οποίο έχει ανακοινωθεί. Εάν κάτι δεν έχει ανακοινωθεί, δεν μπορεί να αναβληθεί.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: ΄Αρα, θα έχει δείπνο απόψε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν το ξέρω σας λέω.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Την προηγούμενη εβδομάδα μας είπατε για την άλλη Πέμπτη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σας είπα εγώ την άλλη Πέμπτη σε καμία περίπτωση. Επαναλαμβάνω: Αναβάλλεται κάτι το οποίο έχει ανακοινωθεί. Όταν δεν ανακοινώνεται κάτι δεν μπορεί και να αναβληθεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, με δεδομένο ότι ο κ. Παπαθανασίου ζητάει να επιμηκυνθεί, ενώ ο κ. Κοντός ζητάει να παραμείνει ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για πολύ ειδικό θέμα. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στα αρμόδια υπουργεία. Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω σε τέτοια ειδικά θέματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχει μια διάσταση όμως, μεταξύ υπουργών, δημόσια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι υπουργοί συζητούν μεταξύ τους και όπου υπάρχουν θέματα προς επίλυση, βρίσκουν κοινά συμπεφωνημένες λύσεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 24 October 2006 - 14:22:54 UTC