Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-10-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 32937509

Έκδοση 1

Brf0210

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα.

Αύριο Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, στις 11.00 θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή με αντικείμενο θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού και ενημέρωση από την Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΑΝΗ: Έχει ζητήσει η κυβέρνηση εξηγήσεις από τη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας για τις επενδυτικές της κινήσεις και για τα διαφορετικά στοιχεία που δίνει κατά καιρούς στη Βουλή για την οικονομική θέση της τράπεζας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το θέμα αυτό σας παραπέμπω σε λεπτομερή ανακοίνωση την οποία έχει εκδώσει η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας.

ΚΟΡΑΗ: Θα επιμείνω στο ίδιο ερώτημα της κ. Μάνη. Η απάντηση της Αγροτικής Τράπεζας είναι στη λογική ότι έχουμε εκφράσει τις δικές της απόψεις. Εμείς θέλουμε ένα σχόλιο της κυβέρνησης, δεδομένου ότι και ο κ. Δούκας στη Βουλή, έθεσε ένα θέμα χρηστής διοίκησης. Θεωρείτε ότι είναι χρηστή η διοίκηση της Αγροτικής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στην ανακοίνωση της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας.

ΚΟΡΑΗ: Θέλω ένα σχόλιο της κυβέρνησης για τον κ. Δόλογλου, ο οποίος μάλιστα έχει κάποια συγγενική σχέση και με τον Πρωθυπουργό. Με βάση ένα δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», μέσα σε μια νύκτα, ο κ. Δόλογλου άλλαξε πέντε μισθολογικά κλιμάκια και από κλητήρας της ΔΕΗ, βρέθηκε διευθυντής στο Πεντάγωνο. Με τι κριτήρια και με ποια λογική αξιοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα. Πρέπει να ενημερωθώ και να σας απαντήσω. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν σχολιάζω όλα τα δημοσιεύματα που υπάρχουν στις εφημερίδες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, από την περασμένη εβδομάδα, οπότε προέκυψε για πρώτη φορά το θέμα με την ΑΤΕ, από την εφημερίδα μου, ο κ. Μηλιάκος επικοινώνησε με το Μέγαρο Μαξίμου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα για το θέμα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν επικοινώνησε με τον κ. Ρουσόπουλο ή με τον κ. Αγγέλου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι επικοινωνίες του Γραφείου του Πρωθυπουργού με διοικητές Τραπεζών και με άλλα στελέχη του δημόσιου βίου δεν είναι κάτι το οποίο συζητούμε ή ανακοινώνουμε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Καταλαβαίνετε ότι έχει πολιτική σημασία, αν συνεννοήθηκε με το Μέγαρο Μαξίμου για το χειρισμό...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Η απάντησή μου ήταν ξεκάθαρη. Σας παραπέμπω για άλλη μια φορά στην ανακοίνωση της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Άρα, σας καλύπτει αυτή η ανακοίνωση. Το λέω ενόψει του ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει στον Εισαγγελέα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει με απόλυτη σαφήνεια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Από πότε οι αγώνες των εργαζομένων για τα δίκαια αιτήματά τους, θεωρούνται λόγος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; Πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα εκβιάσει τους αγώνες των εργαζομένων, επισύροντας την απειλή των πρόωρων εκλογών, όπως έκανε ο κ. Κεφαλογιάννης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κατάλαβα τι ακριβώς θέλετε να πείτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι σαφής η τοποθέτηση. Προκύπτει από τη συνέντευξη του κ. Κεφαλογιάννη...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτήθηκε ο κ. Ρουσόπουλος την περασμένη εβδομάδα, σε αυτή την αίθουσα για το θέμα των εκλογών και έδωσε σαφέστατη απάντηση. Το Σύνταγμα προβλέπει την ημερομηνία των εκλογών. Είναι στο τέλος της τετραετίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εγώ μιλάω για τον εκβιασμό που επιχειρείται από κυβερνητικούς συμβούλους για το θέμα των πρόωρων εκλογών. Δηλαδή, χρησιμοποιείται ως απειλή για πρόωρες εκλογές, ενάντια στους αγώνες των εκπαιδευτικών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση ούτε απειλεί ούτε εκβιάζει κανέναν. Εφαρμόζει απαρέγκλιτα όσα έχει ανακοινώσει και στο προεκλογικό της πρόγραμμα και στις προγραμματικές δηλώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός, με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, μετά τις εκλογές του Μαρτίου του 2004.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πιστεύετε ότι είναι κατευθυνόμενες οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, όπως είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα επ΄ αυτού την περασμένη εβδομάδα. Η απάντηση που έχω δώσει ισχύει στο ακέραιο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για το ίδιο θέμα. Από τη δήλωση του κ. Ρουσόπουλου την προηγούμενη εβδομάδα έως και σήμερα, μεσολάβησε η τοποθέτηση του κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», όπου ήταν σαφής ότι αν συνεχιστεί η όξυνση από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, τότε ο Πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή. Αυτό είναι το ερώτημα. Γιατί προφανώς, η δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη είναι ένα νέο δεδομένο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η δήλωση που έκανα προ ολίγου ισχύει στο ακέραιο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να ολοκληρώσω την ερώτησή μου. Ο κ. Κεφαλογιάννης δεν είναι ένας βουλευτής. Είναι από τους παλαιότερους κοινοβουλευτικούς και είναι ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, γι` αυτό είναι και η ερώτηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απάντησα.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, εάν η κυβέρνηση θα απευθύνει κάποιες συστάσεις στα προβεβλημένα της στελέχη, όπως είναι ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης, όπως είναι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, οι οποίοι προφανώς αδιαφορούν για τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και αν μη τι άλλο ή λειτουργούν αποπροσανατολιστικά ή, εν πάση περιπτώσει, εκτρέπουν τον πολιτικό διάλογο, όταν δυο ημέρες μετά τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, εγείρουν θέμα πρόωρων εκλογών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα εγείρεται από άλλους και όχι από τα συγκεκριμένα στελέχη, με τις αυθαίρετες ερμηνείες που δίνονται σε όσα λένε δημόσια ορισμένα στελέχη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δύο πράγματα. Το πρώτο έχει ως εξής: Πώς αποτιμά η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, αταλάντευτα, εφαρμόζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα στην Παιδεία. Σας είπα την περασμένη εβδομάδα ότι όλα τα στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνονται στις διακηρύξεις που έχει κάνει η κυβέρνηση στο θέμα της Παιδείας, ένα  ένα γίνονται πράξη. Και αυτό θα συνεχιστεί.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το δεύτερο που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι, αν πιστεύετε ότι δεδομένου ότι υπάρχει μια έκρυθμη κατάσταση στα σχολεία, η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι η δεύτερη φορά που με ρωτάτε σε δυο συνεχόμενα briefing για το ίδιο θέμα. Η απάντηση είναι αυτή που σας έδωσα την Παρασκευή.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στο ίδιο θέμα. Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι η τρίτη εβδομάδα που οι εκπαιδευτικοί απεργούν και προβαίνουν σε κινητοποιήσεις. Το ερώτημά μου είναι το εξής: Δεν μπορώ να καταλάβω, για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί, τουλάχιστον ως προς τις δικές της προθέσεις και δεν έρχεται σε διάλογο, μέσω της κ. Γιαννάκου, με τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου τουλάχιστον να σταματήσει αυτή η απεργία, η οποία, αν δεν κάνω λάθος, δεν συμφέρει ούτε τους ίδιους τους δασκάλους, ούτε τους γονείς, ούτε τους μαθητές. Δεν μπορώ να καταλάβω, για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η ακαμψία από την πλευρά της κ. Γιαννάκου και της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία ακαμψία. Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, πραγματοποίησε την προεκλογική της δέσμευση και έχει ανακοινώσει ήδη την παροχή επιδόματος, ύψους 105 ευρώ, σε έξι εξαμηνιαίες δόσεις, στους δασκάλους. Αυτά γίνονται μέσα στα πλαίσια των αντοχών, της οικονομίας, όπως έχουμε πει και την περασμένη εβδομάδα. Δεν νομίζω ότι πολλοί Έλληνες πολίτες θα δείξουν κατανόηση για τις απαιτήσεις μιας ομάδας εργαζομένων που ζητάει αύξηση της τάξης του 45%.

ΒΛΑΧΟΣ: Επιθυμεί η κυβέρνηση, οι δάσκαλοι να γυρίσουν ταπεινωμένοι στα σχολεία; Σκέφτεται αυτές τις έξι εξαμηνιαίες δόσεις να τις κάνει τέσσερις, διότι έχω την εντύπωση, ακούγοντας τον κ. Μπράτη, να θεωρώ ότι υπάρχει μια διέξοδος στην περίπτωση που η κυβέρνηση τους δώσει αυτή τη δυνατότητα να πουν ότι κάτι πέτυχαν. Έχετε τη βούληση να δώσετε την αίσθηση στους δασκάλους ότι κάτι πέτυχαν για να σπάσει αυτή η ιστορία ή θέλετε να γυρίσουν ταπεινωμένοι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει κάνει μια συγκεκριμένη ανακοίνωση, η οποία σημαίνει και υλοποίηση μιας προεκλογικής δέσμευσης την οποία είχε αναλάβει. Εκείνο που επιθυμεί η κυβέρνηση είναι να επαναλειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία της χώρας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κατ` αρχάς, σ` αυτό το θέμα, οι έξι εξαμηνιαίες δόσεις, το μεγάλο μέρος τους, θα υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση. Με ποιο δικαίωμα δεσμεύετε εσείς την επόμενη κυβέρνηση και πού ξέρετε ποια θα είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το κράτος έχει συνέχεια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τι έκανε η κυβέρνηση γι` αυτή την παραθεσμική λειτουργία της αστυνομίας με τις κάμερες; Όταν σας λέγαμε για τις κάμερες, μας λέγατε ότι είναι σύμφωνα με τα δεδομένα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ατυχώς, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, βρήκε 49 κάμερες στις οποίες δεν είχαν εγκαταστήσει λογισμικό απόκρυψης εικόνων. Κάμερες που παρακολουθούσαν διαδηλωτές. Επιδοκιμάζει η κυβέρνηση αυτή τη συμπεριφορά της αστυνομίας; Αν όχι, πρόκειται για μια παραθεσμική συμπεριφορά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε υπόψη σας την ανακοίνωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω, λοιπόν, εκεί εφόσον την έχετε υπόψη σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και εγώ σας παραπέμπω στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, άσχετα με το αν οι πολίτες δικαιώσουν ή δεν δικαιώσουν μια κοινωνική ομάδα που είναι σε κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση σκέπτεται να κάνει κάτι για να ανοίξουν τα σχολεία που είναι κλειστά για τρίτη συνεχή εβδομάδα και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με τα παιδιά μας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση κάνει όλα εκείνα για τα οποία έχει δεσμευτεί. Προχωρεί σε συγκεκριμένες κινήσεις. Επίσης, στο χώρο της Παιδείας, έχει υλοποιήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της, αφ` ότου ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, τον Μάρτιο του 2004. Συνεπώς, οι υπερβολικές απαιτήσεις είναι εκείνες που δεν διευκολύνουν αυτή τη στιγμή την επαναλειτουργία των σχολείων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Από τη μια είναι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι συνεχίζουν για τρίτη συνεχή εβδομάδα την απεργία τους. Από την άλλη οι τραπεζικοί προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις. Αναρωτιέμαι, μήπως έχει δίκιο τελικά ο ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος λέει ότι εάν τελικά η αντιπολίτευση και ορισμένες συντεχνίες πολώσουν το κλίμα με τις κινητοποιήσεις, τότε δεν έχει κανένα λόγο η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός να μην πάει σε εκλογές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι εγώ εκείνος ο οποίος συντηρεί αυτή τη συζήτηση, αλλά εσείς.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ρωτάω, εάν δικαιώνεται η πρόβλεψη που έκανε ο κ. Κεφαλογιάννης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η τοποθέτηση που έκανα είναι ξεκάθαρη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αλλά εγώ σας ανέφερα ότι υπάρχουν δυο κοινωνικές ομάδες, οι οποίες τελικά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εφόσον δεν σας αρκεί η κεντρική τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο, από το να την επαναλάβω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μήπως έρχεται σε πλήρη διαφωνία με αυτή του ειδικού συμβούλου του Πρωθυπουργού;

ΒΛΑΧΟΣ: Να συμπεράνουμε ότι έγινε παρατήρηση στον κ. Κεφαλογιάννη από το Μέγαρο Μαξίμου, γι` αυτές τις δηλώσεις του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να μην συμπεράνετε τίποτε. Απλώς, να διαβάζετε προσεκτικά, τι λέει το κάθε στέλεχος όταν δίνει μια συνέντευξη.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε πριν, ότι το θέμα πρόωρων εκλογών εγείρεται από άλλους και όχι από τα κυβερνητικά στελέχη.. Θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα είπα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εκτός από τον κ. Κεφαλογιάννη, που, τέλος πάντων, λέει αυτά που λέει και ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν συμπράττει σε κλίμα πόλωσης. Ότι η οξύτητα, η πόλωση, ο διχασμός έβλαψαν τον τόπο και δεν θα συμπράξει σε αυτό. Διαβάζω τη δήλωση έτσι όπως τουλάχιστον έχει αποδοθεί από την εφημερίδα μέσα σε εισαγωγικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλούσα μόνο να μη μου διαβάζετε αποσπάσματα από εφημερίδες, αλλά να μου παραθέσετε αυτούσια τη δήλωση του Πρωθυπουργού.

ΒΛΑΧΟΣ: Να τη διαβάσουμε ολόκληρη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Αλλά μη μου μεταφέρετε τι γράφουν οι εφημερίδες. Εμένα οι πηγές μου δεν είναι οι εφημερίδες, είναι τα επίσημα κείμενα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι από την προχθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού. Δε νομίζω ότι την παραχαράσσω, είναι σαφές...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα ότι την παραχαράσσετε. Δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ούτε ότι δεν αποδίδω το νόημά της. Νομίζω ότι...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Άλλο το νόημα και άλλο οι ακριβείς λέξεις. Εν πάση περιπτώσει πάντως... .

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτή είναι πάντως η δήλωση και το έχει πει και άλλες φορές σε ομιλίες του ο κ. Καραμανλής. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Πού υπάρχει πόλωση και διχασμός. Γιατί μας δημιουργείται εμάς η εντύπωση ότι όποτε η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί αντιπολιτευτική κριτική, όπως έχει υποχρέωση από το Σύνταγμα, ή όποτε κάποιες κοινωνικές ομάδες διεκδικούν, όπως έχουν δικαίωμα στο πλαίσιο της Δημοκρατίας, τότε πια η κυβέρνηση κάνει λόγο για διχασμό και πόλωση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χαίρομαι που αναφερθήκατε στον Πρωθυπουργό, διότι σας υπενθυμίζω ότι αυτή είναι μια αμετάβλητη, πάγια, σταθερή θέση την οποία έχει ο Πρωθυπουργός από την εποχή που ήταν ακόμη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σας υπενθυμίζω ότι τον Μάιο του 2001 απαντώντας σε αντίστοιχες τοποθετήσεις του τότε Πρωθυπουργού, είχε πει επί λέξει ο κ. Καραμανλής ότι «ως επόμενος Πρωθυπουργός θα έρθει όχι για να διχάσει τους Έλληνες, αλλά για να τους ενώσει». Αυτή η πολιτική θέση αρχής ισχύει στο ακέραιο. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν είναι κάτι που λέει ο κ. Καραμανλής μόνο αφότου έγινε Πρωθυπουργός της χώρας.

ΒΛΑΧΟΣ: Αναφέρεστε σε δήλωση που έκανε ο κ. Καραμανλής για τον τότε Πρωθυπουργό κ. Σημίτη. Εννοώ τον αρχάγγελο της διαπλοκής;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αρχιερέα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν ο κ. Παπανδρέου είχε πει τον Πρωθυπουργό «Αρχιερέα της διαφθοράς» θα ήταν στα πλαίσια (δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μην μπερδεύετε εντελώς διαφορετικά πράγματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποια είναι η διαφορά κ. Εκπρόσωπε; Εκτός εάν παραδεχτείτε ότι το είπε για κοπλιμέντο στον κ. Σημίτη, οπότε θα συμφωνήσουμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνουμε συζήτηση, δεν θα γίνει η ενημέρωση στο χώρο αυτό με απόπειρες αστεϊσμού.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Συμπεραίνω από την απάντησή σας κ. Εκπρόσωπε ότι αυτές οι αναφορές του Πρωθυπουργού είναι μόνιμες, γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και δεν σχετίζονται με τη συγκυρία την οποία περνούμε τώρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παρασυρθεί από την προσπάθεια την οποία καταβάλλει ο κ. Παπανδρέου να οδηγήσει τη χώρα σε πόλωση, σε μηδενισμό, σε λαϊκισμό. Οι Έλληνες πολίτες και θυμούνται και ξέρουν και συγκρίνουν και παίρνουν τις αποφάσεις τους.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε που επιμένω στο θέμα της Παιδείας, αλλά είναι το κορυφαίο ζήτημα. Θέλω να ρωτήσω εάν έχουν περιέλθει υπόψη του Πρωθυπουργού τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των δασκάλων και εάν αυτά έχετε τη δυνατότητα να μας τα δώσετε ως επίσημη πηγή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να σας δώσω κανένα ποσοστό. Ασφαλώς δεν ελέγχουμε τους Έλληνες, οι οποίοι κρίνουν, εφόσον το κρίνουν, ότι θέλουν να μετάσχουν σε μια κινητοποίηση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη την οποία έκανε σήμερα ήταν ξεκάθαρη. Ότι εάν συνεχιστεί η όξυνση από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ο Πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα και θα έχει κάθε λόγο να το κάνει, να ζητήσει λαϊκή εντολή. Το ερώτημα προς εσάς είναι ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απάντησα. Μου απευθύνετε ερώτημα με την ιδιότητά μου ως Κυβερνητικού Εκπροσώπου και τοποθετούμαι ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος έχει την εντολή να παίρνει θέση σε ερωτήματα τα οποία απευθύνεται εσείς εδώ, ως εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ΄ αυτού, είπατε ότι δε σημαίνει αυτό ότι θα γίνουν εκλογές, όμως η κυβέρνηση επικαλείται την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σαν φόβητρο, σαν «μπαμπούλα» απέναντι στις (δεν ακούγεται) κινητοποίηση των εργαζομένων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ σε αυτό το χώρο δεν επικαλείται τίποτα σχετικό με αυτό που υπαινιχθήκατε μόλις.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Πρωθυπουργός σκέπτεται ακόμη να πάει στην Άγκυρα για επίσημη επίσκεψη μετά τις δηλώσεις Ερντογάν και Σεζέρ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει απαντήσει επ΄ αυτού σήμερα εξερχόμενη εκ του Μεγάρου Μαξίμου η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχει απαντήσει στις δηλώσεις. Εγώ ρωτώ ... .

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κ. Μπακογιάννη έχει κάνει δηλώσεις επ΄ αυτού εξερχόμενη σήμερα του Μεγάρου Μαξίμου. Αναζητήστε τις.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με το σύμβουλό του κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω. Ο Πρωθυπουργός έχει συχνές συνεργασίες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα επανέλθω στο θέμα του κ. Κεφαλογιάννη. Επειδή ερμηνεύω ή προσπαθώ να ερμηνεύσω στο μέτρο που μπορώ τη δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να υπάρξει μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης για όξυνση του πολιτικού κλίματος με αφορμή τις κινητοποιήσεις...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω πει και άλλες φορές ότι ασφαλώς έχετε και το δικαίωμα και τη δυνατότητα και την ευχέρεια και σχόλια να κάνετε και ερμηνείες και αναλύσεις. Δική μου αποστολή όμως είναι να κάνω συγκεκριμένες τοποθετήσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ ρώτησα όμως αν υπάρχει μεθόδευση. Γιατί προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Κεφαλογιάννη η μεθόδευση για να πάμε σε παρόμοιες λύσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει στο συγκεκριμένο θέμα με απόλυτη σαφήνεια.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε αύριο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αν δεν απατώμαι ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα για θέματα που αφορούν το Υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης, θα ενημερώσει η κ. Μπακογιάννη τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για θέματα που είχαν σχέση με το πρόσφατο ταξίδι της.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ζήτησε και ο Πρωθυπουργός προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την εξωτερική πολιτική;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις υπάρξει κάτι θα σας γνωστοποιηθεί.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Πριν από λίγες μέρες εκπρόσωποι των δασκάλων ζήτησαν ραντεβού με τον Πρωθυπουργό. ΄Εχει δοθεί επίσημη απάντηση στους εκπαιδευτικούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν προβλέπεται τέτοια συνάντηση. Δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Με αφορμή τις δηλώσεις του Σεζέρ ο οποίος έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας  είναι πολλοστή φορά που το κάνει αυτό από την πλευρά της η Τουρκία ή ΄Αγκυρα  και αναρωτιέμαι τελικά εάν όλο αυτό το νταβαντούρι, ας μου επιτραπεί η έκφραση, περί ελληνοτουρκικής προσέγγισης αποτελεί πομφόλυγα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση της χώρας μας είναι σαφής. Στην Ελλάδα υπάρχει μια μειονότητα και αυτή είναι η μουσουλμανική μειονότητα, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν όπως άλλωστε όλοι οι ΄Ελληνες πολίτες, τα αγαθά της ισονομίας και της ισοπολιτείας που ισχύει, που επικρατούν στη χώρα μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Με το κλείσιμο των εργασιών της Βουλής, εξέλιπε και η δυνατότητα άσκησης ποινικών διώξεων σε πολιτικά πρόσωπα. Όμως οι κατηγορίες σας εμμένουν, υπάρχουν και στο διηνεκές θα υπάρχουν και θα υπάρχει η σπίλωση κάποιων προσώπων. Γιατί δεν μετατρέπεται την εξεταστική σε προανακριτική ώστε να αποδώσετε πολιτικές ευθύνες, έστω και εάν δεν μπορούν να δοθούν ποινικές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το θέμα αυτό έχω τοποθετηθεί από την Παρασκευή. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Χθες ο κ. Παπαθανασίου που έχει καταθέσει πρόσφατα αγωγή σε εφημερίδα, ερωτηθείς σε συνέντευξη για το αν έχει κοινωνικές επαφές με επιχειρηματίες, δεν το αρνήθηκε. Είπε χαρακτηριστικά και ότι έχει πάει στο σπίτι επιχειρηματιών όπως του κ. Φιλίππου και πολλών άλλων. Αναρωτιέμαι τότε ποιο ήταν το κίνητρο και η σκοπιμότητα εν τέλει να προχωρήσει σε αγωγή κατά μιας εφημερίδας που επικαλέστηκε το γεγονός ότι έγινε κάποια προεκλογική συνάντηση στο σπίτι επιχειρηματία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Λυπάμαι που θα το πω. Δεν θέλω να παριστάνω τον δάσκαλο σε αυτή την αίθουσα. Θα σας παρακαλούσα όμως να διαβάζετε με περισσότερη ακρίβεια τα όσα έχουν γραφτεί και όσα έχει απαντήσει σχετικά με αυτά που έχουν διατυπωθεί ως ισχυρισμοί εναντίον του, ο Υφυπουργός κ. Παπαθανασίου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν είναι επιλήψιμο να έχει ένας πολιτικός σχέσεις και επαφές με επιχειρηματίες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κ. Μπακογιάννη, εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, είπε ότι η Τουρκία, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της. Η ερώτηση είναι: Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τι θα κάνει, αν η Τουρκία δεν τιμήσει τις υποχρεώσεις της ή θα ακολουθήσει την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας», ως συνήθως δηλαδή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση εφαρμόζει σε όλους τους τομείς συγκεκριμένη πολιτική. Έχει συγκεκριμένη στρατηγική την οποία έχει χαράξει και περιμένει από την Τουρκία να ανταποκριθεί πλήρως στις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η Τουρκία, όχι έναντι της Ελλάδος, αλλά έναντι των 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η ερώτηση έλεγε το εξής: Αν η Τουρκία δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της, η Ελλάδα τι θα κάνει; Θα βάλει βέτο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν περιμένετε ασφαλώς από εμένα να απαντήσω σε υποθετική ερώτηση και μάλιστα σε ένα θέμα το οποίο είναι τόσο λεπτό...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ξεκάθαρο θέμα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ:....Όπως είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Θέματα που αφορούν τις σχέσεις της χώρας μας και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη γειτονική χώρα.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είναι υποθετικό το ερώτημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ερώτημα είναι υποθετικό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η θέση της Τουρκίας είναι σαφής και συγκεκριμένη.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει δήλωση, χθες, του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ερντογάν, που λέει ότι εμείς δεν θα υλοποιήσουμε. Δεν είναι υποθετικό, είναι επίσημη δήλωση. Άρα είναι μια πραγματικότητα, η οποία υπάρχει από χθες και δεν είναι υποθετική.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στη δήλωση που έκανε η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, εξερχόμενη σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΜΑΝΗ: Οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας που επικαλεστήκατε πριν στην ερώτηση για τους δασκάλους, επιτρέπουν σε έναν υπουργό να ξοδεύει 355 χιλιάδες ευρώ για κατασκευές μιας μέρας για να κάνει μια εκδήλωση και να τις ξηλώνει την επόμενη; Αναφέρομαι στο δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» για τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κεφαλογιάννη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο.

ΜΑΝΗ: Εσάς δεν σας ενόχλησε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ειδικό θέμα για το οποίο δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να απαντήσω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 24 October 2006 - 14:30:54 UTC