Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-11-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 38843804

Έκδοση 1

brf0311

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πώς κρίνετε την παραμονή του υφυπουργού Υγείας κ. Κωνσταντόπουλου σε εκπομπή, η οποία παρουσίασε μαθητικό πορνό υπό το πρόσχημα ότι έδινε αποδείξεις για την παραβατική συμπεριφορά των μαθητών και νομιμοποίησε έτσι την παρουσίαση αυτής της εκπομπής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για δικά σας σχόλια και δική σας ανάλυση. Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, από την πρώτη στιγμή και με την ευαισθησία που διακρίνει τον ίδιο και φυσικά όλα τα μέλη της κυβέρνησης της οποίας είναι επικεφαλής, έδωσε εντολή στον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο να συναντηθεί με τη μητέρα της κοπέλας και την ίδια την κοπέλα και να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Όπως γνωρίζετε όσοι από εσάς ήταν παρόντες εδώ, προχθές Τετάρτη, σε μια άτυπη συζήτηση που είχαμε αμέσως μετά την ενημέρωση, σας είχα προαναγγείλει αυτή τη συνάντηση, η οποία και έγινε χθες το πρωί στο γραφείο του κ. Κωνσταντόπουλου. Από την ελληνική Πολιτεία που εκπροσωπεί ο κ. Κωνσταντόπουλος, με την ιδιαίτερη ευαισθησία που διακρίνει και τον ίδιο, γίνεται ό,τι επιβάλλεται, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες αυτού του πολύ δυσάρεστου περιστατικού. Θα γνωρίζετε, επίσης, ότι σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε, με εντολή της Υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου, συνάντηση της μητέρας και της 16χρονης μαθήτριας με τους ειδικούς γραμματείς διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μετέφεραν προς τη μητέρα της μαθήτριας το προσωπικό ενδιαφέρον της Υπουργού και φυσικά της κυβέρνησης για την εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την περαιτέρω ομαλή σχολική πορεία της μαθήτριας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ουδείς αντιλέγει ως προς αυτό και είναι προς τιμήν σας. Εγώ ρώτησα για την ευθυκρισία του κ. Υφυπουργού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι δεν θέλετε να αμφισβητήσετε ότι πρέπει να ακουστεί, σε ένα τέτοιο πολύ δυσάρεστο συμβάν και η άποψη της Πολιτείας. Φαντάζομαι ότι και εσείς ο ίδιος θα επικρίνατε τον κ. Κωνσταντόπουλο εάν δεν είχε τοποθετηθεί ο ίδιος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να μου πείτε, πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη νέα τουρκική τορπίλη, η οποία απέρριψε τελικά την πρόταση της φινλανδικής Προεδρίας για τριμερής στο Ελσίνκι. Ο κ. Γκιούλ μάλιστα, σε δηλώσεις του, επέκρινε την Αθήνα ως την αιτία αυτού του ναυαγίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επ` αυτού, τοποθετήθηκε χθες, όπως γνωρίζετε, με διεξοδική δήλωσή της η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα ουδέποτε προσκλήθηκε σε αυτή την άτυπη συνάντηση. Άλλωστε, δεν υπήρχε κανένας λόγος γι` αυτό. Διαβάζω από τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη: «Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να συμμετάσχει σε μια συζήτηση για τον Κανονισμού Εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης-τουρκοκυπριακής Κοινότητας, θα το έκανε όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα αρμόδια όργανά της μαζί με τα λοιπά κράτη-μέλη. Επομένως, η Ελλάδα ούτε προσεκλήθη, ούτε άλλωστε ετέθη ποτέ τέτοιο θέμα», καταλήγει η κ. Μπακογιάννη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κατά την άποψή σας αυτή η αδιάλλακτη συνεχιζόμενη τουρκική θέση τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για την ενταξιακή της πορεία, αφού σε λίγες ημέρες θα βρεθεί ενώπιος ενωπίων των 25.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες και πρέπει να ανταποκριθεί πλήρως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ωραία η ευαισθησία του Πρωθυπουργού για την δεκαεξάχρονη για να αμβλυνθούν οι συνέπειες αυτού του δυσάρεστου περιστατικού, όπως είπατε, ο Πρωθυπουργός έχει την ευαισθησία να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο λάσπης και εξαθλίωσης από τη μεριά των καναλιών αυτόν τον τηλεκανιβαλισμό των τελευταίων ημερών. Η κυβέρνηση δεν θα πάρει θέση απέναντι σε αυτή την κατάσταση; Πολιτική θέση εννοώ και όχι να παραπέμψει στο ΕΡΣ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλα όσα είπα θέτουν με σαφήνεια το πλαίσιο μέσα στο οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πιστεύεται δηλαδή ότι ο τηλεδιασυρμός βοηθάει να φωτιστούν τα γεγονότα αυτού του δυσάρεστου περιστατικού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να σας απαγορεύσω να ερμηνεύσετε τα όσα είπα με τον τρόπο που εσείς προκρίνετε. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων σας θα τα σχολιάσει, θα τα αναλύσει διαφορετικά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν αποδοκιμάζετε καν αυτόν τον τηλεκανιβαλισμό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι πρόκειται για ένα πολύ δυσάρεστο συμβάν που ανάγεται στην προσωπική σφαίρα ατόμων. Και όλα τα θέματα που ανάγονται στην προσωπική σφαίρα ατόμων πρέπει να τα αντιμετωπίζει κανείς με ιδιαίτερη ευαισθησία και με πολύ μεγάλη διακριτικότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Βλέπετε αυτή η στάση να τηρείται από τα κανάλια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω, το είπα.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εσείς ήσαστε και δημοσιογράφος. Θα μείνω λίγο στο θέμα. Θα υιοθετούσατε τέτοια πρακτική;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω άλλο σχόλιο. Εγώ δεν είμαι πια δημοσιογράφος. Είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τοποθετούμαι σε αυτή την αίθουσα.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Με την προηγούμενη ιδιότητά σας ως δημοσιογράφος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν την έχω πλέον.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την έχει αποκηρύξει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν χρησιμοποίησα φυσικά εγώ αυτή τη λέξη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» παραθέτει στοιχεία από την ομιλία του Πρωθυπουργού το 2005 για την εξωτερική πολιτική και την ομιλία τη χθεσινή και είδαμε πανομοιότυπες εκφράσεις. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε ότι η εξωτερική πολιτική τελεί εν ακινησία και έτσι μας κάναν οι φράσεις του 2005 για να τις χρησιμοποιήσουμε και χθες, είτε βαριόντουσαν αυτοί που γράφουν το λόγο του Πρωθυπουργού. Έχετε τρίτη άποψη, υπάρχει ερμηνεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνος που επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια είναι ο κ. Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός του απάντησε με τις θέσεις της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική που είναι πάγιες, σταθερές, ξεκάθαρες.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει σήμερα μια έντονη φημολογία ότι υπάρχει μια νέα κόντρα στους κόλπους της κυβέρνησης, μεταξύ του κ. Πολύδωρα και του οικονομικού επιτελείου για το επίδομα επικινδυνότητας στα Σώματα Ασφαλείας. Μάλιστα, υπάρχει φημολογία ότι ο κ. Πολύδωρας είναι έξαλλος και θέλει να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό για το θέμα αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω φημολογίες. Δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με όσα μου μεταφέρετε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πέρα από τις φημολογίες υπάρχει μια δήλωση του κ. Πολύδωρα που χθες το βράδυ είπε σε συνάντηση ότι διακατέχεται από εναγώνια αισιοδοξία, για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί το 8% που ως επίδομα είχε ανακοινωθεί πριν από την ΔΕΘ. Έχετε να δώσετε μια εξήγηση στο τι ακριβώς σημαίνει εναγώνια αισιοδοξία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν έχω καμία. Ξέρετε ότι κατά την προετοιμασία του προϋπολογισμού οι υπουργοί βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου όλα τα μεγέθη να οριστικοποιηθούν. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό. Δεν γίνεται πρώτη φορά.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Η δεύτερη ερώτηση κ. Εκπρόσωπε, αφορά στο χρόνο στον οποίο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ΑΕΙ. Έχει κάτι νεότερο να μας πει η κυβέρνηση επ΄ αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όλα όσα έχω πει κατ΄ επανάληψη αυτή την εβδομάδα. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Η μεταρρύθμιση παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το είπα με πολύ ξεκάθαρο τρόπο προχθές την Τετάρτη και το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Η μεταρρύθμιση προχωράει. Δεν υπάρχει ούτε αναβολή, ούτε αναστολή των σχεδίων της κυβέρνησης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πιστεύετε ότι η απόφαση της ΑΔΑΕ να μην προχωρήσει σε ελέγχους στην εταιρία Ericsson, συνδέεται με έναν τρόπο και με την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει την επιτροπή της Βουλής για το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ΑΔΑΕ, όπως γνωρίζετε, είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Δεν σχολιάζω τις αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το πολιτικό μήνυμα όμως ήταν σαφές από την απόφαση της κυβέρνησης. Δηλαδή να κουκουλωθεί η υπόθεση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με οποιονδήποτε τρόπο και εάν με ρωτήσετε, δεν πρόκειται να τοποθετηθώ επί αποφάσεων Ανεξαρτήτων Αρχών. Ξέρετε το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργούν οι Ανεξάρτητες Αρχές στην χώρα μας.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει ένα ταξίδι στο Λονδίνο στις 20 του μηνός. Θα μεταβεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κάτι προς ανακοίνωση. Μόλις οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού θα ενημερωθείτε.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 3 November 2006 - 14:24:54 UTC