Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-11-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 41067019

Έκδοση 1

brf1511

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο στις 10.00, θα έχει συνεργασία, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο και στις 11.00΄ θα έχει συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρη Ζαγορίτη.

" Ο Πρωθυπουργός χθες έλαβε την ακόλουθη επιστολή από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο:

«Αγαπητέ Πρωθυπουργέ, αγαπητέ μου Κώστα, συζητήσαμε τον Ιούνιο σχετικά με το ρυθμό απορρόφησης από την Ελλάδα των χρηματοδοτήσεων της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και το αίτημα της Ελλάδας για παράταση κατά ένα χρόνο της προθεσμίας εφαρμογής του μέχρι το 2008. Εξήγησα τους λόγους, για τους οποίους η Επιτροπή δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει μια τέτοια παράταση, αλλά από την άλλη, συμφωνήσαμε ότι η Επιτροπή θα εξέταζε με την κυβέρνησή σου εναλλακτικά μέσα επιτάχυνσης της απορρόφησης των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας τροποποίησης των επιπέδων συγχρηματοδότησης. Στις 10 Ιουλίου, η Επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ και ο Υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης συμφώνησαν επί ενός πλαισίου μέτρων που θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να επιταχύνει την απορρόφηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων. Εν συνεχεία, τα στοιχεία του πλαισίου συζητήθηκαν μεταξύ των υπηρεσιών της κυβέρνησής σου και της Επιτροπής. Αυτό μας οδηγεί στην ακόλουθη πρόταση.


-Η Επιτροπή θα συμφωνήσει σε αναθεωρήσεις των ελληνικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εισαγάγει έναν αριθμό νέων προγραμμάτων, εκτιμώμενης αξίας 0,5 δις ευρώ ως προς την κοινοτική συνδρομή.


-Η Επιτροπή θα συμφωνήσει να δεχθεί για συγχρηματοδότηση ελληνικές δαπάνες για περίπου 180 προγράμματα, τα οποία δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2008. Η οριστική λίστα αυτών των προγραμμάτων έχει καταρτιστεί από τις υπηρεσίες της κυβέρνησής σου και της Επιτροπής. Το ποσό των δαπανών που με τον τρόπο αυτό επιτρέπεται να δηλωθεί από την Ελλάδα υπολογίζεται σε 1 δις ευρώ ως προς την κοινοτική συνδρομή. Η Επιτροπή προτείνει να απαλλάξει την Ελλάδα από τη συγχρηματοδότηση της δόσης του 2006 στο Γ΄ΚΠΣ, επιτρέποντας υψηλότερα επίπεδα συγχρηματοδότησης από τα μέχρι σήμερα σε βαθμό συμβατό με τις καταστατικές οροφές σε συγκεκριμένα είδη προγραμμάτων. Αυτό υπολογίζεται ότι θα έχει μια ευεργετική επίπτωση στον εθνικό προϋπολογισμό της Ελλάδας της τάξης του 1,7 δις ευρώ και συνεπάγεται ένα οικονομικό όφελος για την Ελλάδα του 1,2 δις ευρώ ως προς την κοινοτική συνδρομή. Καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα μια συνολική μείωση της διαθέσιμης χρηματοδότησης, οι υπηρεσίες της κυβέρνησής σου και της Επιτροπής έχουν καταρτίσει μια λίστα προγραμμάτων που θα εξαιρεθούν από το Γ΄ΚΠΣ.

Προτείνω οι λεπτομέρειες του παραπάνω πακέτου, το οποίο έχει συμφωνηθεί από τις υπηρεσίες μας, να ενσωματωθούν σε ένα μεταξύ μας μνημόνιο κατανόησης, συμφώνως προς το αίτημα για τροποποίηση του ελληνικού Γ΄ΚΠΣ, το οποίο έχει υποβληθεί στις 10 Νοεμβρίου από τις υπηρεσίες της κυβέρνησής σου για να εγκριθεί από την Επιτροπή στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τα προβλεπόμενα μέτρα θα αποφέρουν ένα συνολικό όφελος στην Ελλάδα της τάξης των 2,7 δις ευρώ ως προς την κοινοτική συνδρομή, το οποίο σε γενικές γραμμές είναι ισοδύναμο με έναν επιπλέον χρόνο εφαρμογής για το Γ΄ΚΠΣ. Θα συνεισφέρουν, επίσης, σε ταχύτερη απορρόφηση στα εναπομείναντα χρόνια μέχρι το τέλος του 2008.

Επίτρεψέ μου, σε αυτό το πλαίσιο, να χαιρετίσω την απόφασή σου να ορίσεις μια διϋπουργική συντονιστική ομάδα για το Γ΄ Κ.Π.Σ. Είμαι πεπεισμένος ότι οι κοινές μας προσπάθειες αποτελούν τον κατάλληλο τρόπο για την αντιμετώπιση του ζητήματος της απορρόφησης που συζητήσαμε τον Ιούνιο και για την επίτευξη του κοινού μας στόχου για τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα. Ειλικρινώς Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο».

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας:

ΧΙΩΤΗΣ: Αν κατάλαβα καλά από την επιστολή που μόλις διαβάσατε, θα περικοπούν κάποια έργα που είχαν συμφωνηθεί να συγχρηματοδοτηθούν από τον εθνικό προϋπολογισμό και από κοινοτικά κονδύλια, αλλά από την άλλη πλευρά ο κρατικός προϋπολογισμός θα δημιουργήσει ένα πλεόνασμα περίπου 1,7 δις ευρώ. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι πρώτον, τα έργα που θα περικοπούν αν θα είναι έργα της περιφέρειας ή έργα αστικών κέντρων και δεύτερον, πού θα διαθέσει η κυβέρνηση το πλεόνασμα αυτό του 1,7 δις ευρώ που προκύπτει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, σας ανέγνωσα την επιστολή για να γνωρίζετε, διότι είναι ένα θέμα το οποίο είναι βέβαιο ότι με τον άλφα ή βήτα τρόπο θα ερχόταν στη δημοσιότητα τις προσεχείς ημέρες. Κατά συνέπεια θα ήθελα να γνωρίζετε όλοι μαζί, την ίδια ώρα, το θέμα αυτό. Δεύτερον, θα παρακαλέσω για οποιεσδήποτε άλλες τεχνικές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Τρίτον, θέλω να σημειώσω ότι παραλάβαμε ως κυβέρνηση το 2004 την απορροφητικότητα του Γ΄ΚΠΣ στο 21%, τον Μάρτιο του 2004. Έπρεπε να είναι - γιατί είχαν ήδη συμπληρωθεί τέσσερα χρόνια από τότε που ξεκίνησε το Γ΄Κ.Π.Σ - τουλάχιστον στα μισά ή κοντά στα μισά. Έχουμε φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο: Προγράμματα που παρελήφθησαν στο 7% ή το 10% είναι σήμερα στα επίπεδα του 40%. Σήμερα η απορρόφηση του Γ΄ΚΠΣ ξεπερνά το 48% κατά μέσο όρο και βελτιώνεται καθημερινά. Η προσπάθεια της κυβέρνησης, ήταν μια προσπάθεια, σε συνεργασία πάντοτε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μη χαθούν χρήματα. Να μπορέσουν να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Και αυτή η επιστολή μιλά από μόνη της γι΄ αυτή την προσπάθεια.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω εάν είχε ενημερωθεί η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης σχετικά με την απουσία χθες του κ. Σουφλιά από το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα και χθες μετά το Υπουργικό Συμβούλιο και απάντησα θετικά.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν γνωρίζω καλά  και γνωρίζω καλά διότι ρώτησα το Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου  ο κ. Σουφλιάς ένιωσε μια μικρή αδιαθεσία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο «σαμουράι συνδικαλιστής» κ. Πολύδωρας θα δώσει τιμητική διάκριση στον αστυνομικό που χθες του πήραν το πιστόλι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι, θα συνεχίσω με άλλη ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συνεχίσω εγώ το briefing όσο είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δίδοντας το λόγο στους δημοσιογράφους που αναφέρω. Δεν σας αποκλείω ποτέ. Μιλάτε συνεχώς. Παρακαλώ η κ. Κοραή. Θα σας ξαναδώσω το λόγο αργότερα.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, στον Προϋπολογισμό του 2007 υπάρχει μια πρόβλεψη για 8,8% αύξηση, δηλαδή κατά 650 εκατομμύρια στις δημόσιες επενδύσεις. Υπήρξε πλήρης συμφωνία ανάμεσα στον Υπουργό Οικονομίας και στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά - έχει γίνει άλλωστε Υπουργικό Συμβούλιο στο παρελθόν - ότι τα θέματα του Προϋπολογισμού έχουν συζητηθεί, επί σειρά μηνών, μεταξύ όλων των Υπουργών και έχει επέλθει συμφωνία εδώ και πάρα πολύ καιρό.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως έχετε την ευγενή καλοσύνη να μας εξηγήσετε για ποιο λόγο ένας Γενικός Διευθυντής με μία ημέρα υπηρεσία μπορεί να πάρει 1200 ευρώ επιπλέον σύνταξη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω αναφέρεστε στη ρύθμιση η οποία γίνεται για την αποκατάσταση αδικιών από το παρελθόν, σε σχέση με τη θέση του Γενικού Διευθυντή.

ΒΛΑΧΟΣ: Ρωτάω γιατί ενδιαφέρομαι να γίνω Γενικός Διευθυντής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι όλοι θα πουν μια καλή κουβέντα στον κ. Χατζηνικολάου...

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι σαν κυβέρνηση μπορείτε να με προσλάβετε. Άμα είναι να δουλέψω μια μέρα και να πάρω 1200 ευρώ...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να δουλέψετε πολλά χρόνια στο δημόσιο. Για τις υποθέσεις αυτές έχει απαντήσει ήδη στη Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Το θεωρείτε δίκαιο κ. Εκπρόσωπε; Επειδή επικαλείστε το τελευταίο διάστημα την κακή οικονομική κατάσταση και κάνετε και παραινέσεις προς τους δικαστικούς και άλλους συνταξιούχους και συμβασιούχους, θεωρείτε δίκαιο ένας Γενικός Διευθυντής με μια μέρα να πάρει 1200 ευρώ επιπλέον σύνταξη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι είναι παρελκυστικό, όπως θέτετε το θέμα. Δεν υπάρχει Γενικός Διευθυντής που θα μείνει μία μέρα στη θέση του. Επαναλαμβάνω: Είναι αποκατάσταση αδικιών από το παρελθόν. Έχει αναφέρει αναλυτικά το θέμα ο αρμόδιος Υπουργός στη Βουλή. Δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κάθε χρόνο ο Προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός, κοινωνικά δίκαιος, εργαλείο κοινωνικής συνοχής και άλλα τέτοια μεγαλεπίβολα. Το αποτέλεσμα είναι όμως ότι κάθε χρόνο οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και ήδη πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού  όπως είπε και χθες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Μήπως διακρίνετε να υπάρχει κάποια αναντιστοιχία ανάμεσα στα λόγια, τις διακηρύξεις, την πραγματικότητα και τα έργα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σας κουράσω επαναλαμβάνοντας πολλά από αυτά τα οποία ειπώθηκαν χθες στην αίθουσα της Βουλής, αλλά και τα όσα είπε στην εισηγητική του ομιλία στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός. Θα σας πω ότι υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, καθώς, όπως γνωρίζετε πολύ καλά  έχει ανακοινωθεί άλλωστε  αυξάνονται οι συντάξεις του ΟΓΑ, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το επίδομα ανεργίας, σύμφωνα ακριβώς με τις δεσμεύσεις μας. Σας θυμίζω ότι οι συνταξιούχοι αγρότες του ΟΓΑ θα εισπράττουν περισσότερα χρήματα, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευθεί. Το ίδιο θα συμβεί και με το ΕΚΑΣ, το ίδιο συμβαίνει και με το επίδομα ανεργίας. Οι αυξήσεις είναι ορισμένες, καθορισμένες και έρχονται να υλοποιήσουν τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά πιστεύετε ότι ένα ευρώ αύξηση που δίνεται με το ΕΚΑΣ μπορεί να βελτιώσει ...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα διαμαρτυρηθεί ο κ. Σιδέρης και με το δίκιο του εάν επιτρέψω να κάνετε και δεύτερη ερώτηση. Αμέσως μετά θα σας δώσω το λόγο.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα της επιστολής του Μπαρόσο και να ρωτήσω η προσπάθεια που έχει καταβάλλει  όπως είπατε - η κυβέρνηση πετυχαίνοντας αύξηση της απορροφητικότητας σας κάνει να ελπίζετε πως θα μπορέσετε με αυτή τη διευθέτηση να απορροφήσετε όλα τα εναπομείναντα κονδύλια και θα ήθελα εάν δεν τα καταφέρετε υπάρχει άλλη διευθέτηση ή είναι οριστικό και τελεσίδικο και θα χαθούν οριστικά τα ..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Έχω απαντήσει με σαφήνεια στο ερώτημά σας. Η προσπάθεια που έγινε από την ημέρα που γίναμε κυβέρνηση, είναι να αυξηθεί η απορρόφηση, να μη χαθούν άλλα κονδύλια. Σας είπα ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια χάθηκε πολύς χρόνος. Νομίζω ότι το Γ΄ ΚΠΣ δεν ξεκίνησε το 2000, όπως θα όφειλε να ξεκινήσει, αλλά ξεκίνησε με ένα χρόνο καθυστέρηση. Η προσπάθεια, λοιπόν, μέχρι στιγμής, έχει αποδώσει σε ένα πολύ καλό ποσοστό και πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα ξεκινούν οι τριήμερες εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Με αφορμή αυτό που έγινε χθες με τον αστυνομικό με την απώλεια του όπλου του, αλλά και με ένα μπαράζ εμπρησμών που είχαμε στις τράπεζες, γενικά πώς θα αντιμετωπίσετε τώρα το θέμα της πορείας και των ενδεχομένων επεισοδίων; Σας ανησυχεί καθόλου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι έκανε χθες μια δήλωση χθες ο κ. Πολύδωρας. Την επαναλαμβάνω: Η ελληνική αστυνομία μεριμνά για το ακώλυτο και ειρηνικό της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω: Μιας επετείου ενότητας, περισυλλογής και φυσικά γιορτής της Δημοκρατίας. Όλοι, ο καθένας από το χώρο ευθύνης του, οφείλουν να φροντίσουν ώστε αυτή η γιορτή να μην μετατραπεί σε πανηγύρι ολίγων ταραχοποιών. Θα ήθελα να κλείσω αυτή την επισήμανση με την ευχή να μετάσχουμε όλοι είτε με τη σκέψη, είτε με την παρουσία στην επέτειο αυτή της Δημοκρατίας μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το αντιμετωπίσατε απαξιωτικά το ερώτημά μου...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ουδέποτε απαξιώνω κάποιον.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Απλά ζητήσατε άλλη ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λυπάμαι εάν έδωσα αυτή την εντύπωση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το πρόβλημα είναι άλλο. Ότι έχουμε αστυνομικούς που τους παίρνουν τα όπλα. Έχουμε αστυνομικούς που τους βγάζουν από τα περιπολικά και τα καίνε. Έχουμε αστυνομικούς που έξω από τα αστυνομικά τμήματα κάποιοι μπορούν να καίνε αμάξια και οι ίδιοι οι αστυνομικοί να μπαίνουν μέσα στο τμήμα. Συνέβη στα Εξάρχεια. Είναι επίπεδο αστυνομίας αυτό; Και θα κάνετε κάτι; Είναι γενική η ερώτησή μου αν θα κάνετε κάτι, αλλά βλέπουμε συν τω χρόνω προϊούσα αποδιοργάνωση. Γι΄ αυτό ανέφερα τον συνδικαλιστή υπουργό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει προϊούσα αποδιοργάνωση, θα έλεγα ότι η αντιμετώπιση των περιστατικών γίνεται ολοένα και με πιο επιτυχημένο τρόπο. Έχουμε μια σειρά από περιστατικά - δεν θα ήθελα να τα θυμίσω σε αυτή την αίθουσα, τα γνωρίζουμε όλοι  τα οποία η αστυνομία χειρίστηκε με επιδεξιότητα, με λεπτότητα, με αποτελεσματικότητα. Να μην ξεχνάμε τα καλά τα οποία έχει προσφέρει η αστυνομία στην ασφάλεια του τόπου, στην ασφάλεια των πολιτών.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν πήγατε στο στρατό θα σας λέγανε ότι όταν ήσασταν σκοπιά ήταν θέμα τιμής να μην σας πάρουν το όπλο. Αυτού του αστυνομικού του το πήραν κάτι παιδαρέλια. Θα έχει επιπτώσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω το θέμα. Θα ήθελα να παρακαλέσω να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με την έννοια ότι δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση, ούτε μπορώ να γνωρίζω. Η ερώτησή σας αυτή είναι μια καλή αφορμή να πω ότι δυστυχώς, πολλές φορές, περιμένουμε από τους αστυνομικούς να είναι υπεράνθρωποι. Αν δηλαδή κάνουν το α, κατηγορούνται γιατί δεν έκαναν το β. Αν κάνουν το β, κατηγορούνται γιατί δεν έκαναν το α. Ανατρέξτε στην κριτική η οποία έχει γίνει κατά καιρούς σε αυτή την ομάδα των συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν ταχθεί, έχουν ορκιστεί στο Σύνταγμα να υπερασπίζονται την ασφάλεια και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών και σκεφθείτε τι είδους επιθέσεις έχουν δεχθεί κατά καιρούς.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι, αλλά η κριτική αφορά ένα μέρος του πολιτικού κόσμου. Δεν αφορά την πλειοψηφία των Ελλήνων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δυστυχώς μια διαρκής απαξίωση από πολλούς, η οποία δεν ταιριάζει ούτε στο Σώμα της Αστυνομίας, ούτε και στην προσφορά που έχει και η οποία είναι σημαντική.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αφενός, η κριτική είναι εκκωφαντική, αλλά από μικρό τμήμα της κοινής γνώμης και αφετέρου το μόνο που θέλουμε είναι να είναι εκπαιδευμένοι, να ανταποκρίνονται στην αποστολή τους και δεν ανταποκρίνονται. Είτε πρόκειται για διαρρήκτες της νύκτας που είναι στα προάστια, είτε για αστυνομικούς που δρουν στο κέντρο και τους παίρνουν τα πιστόλια. Σε έξι μήνες, τρεις φορές συνέβη παρόμοιο περιστατικό.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον κ. Σουφλιά να του ευχηθεί περαστικά; Τον βρήκε σπίτι ή στο γραφείο; Το ρωτώ αυτό γιατί ο κ. Σουφλιάς εντοπίστηκε 8.30 το βράδυ χθες  μια χαρά ο άνθρωπος, κοτσονάτος  να μπαίνει στο αυτοκίνητό του και να φεύγει από το υπουργείο του. Ο άνθρωπος που τον είδε με διαβεβαίωσε σήμερα το πρωί ότι ήταν μια χαρά. Ο κ. Πρωθυπουργός του τηλεφώνησε να του πει περαστικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να κάνω άλλο σχόλιο. Σας είπα προηγουμένως, απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου σας, για το λόγο της απουσίας του κ. Σουφλιά, χθες, από το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ενδιαφέρομαι να μάθω εάν ενδιαφέρθηκε ο κ. Καραμανλής για την υγεία του Υπουργού του και εάν του τηλεφώνησε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά και ενδιαφέρεται ο Πρωθυπουργός για την υγεία όλων των Υπουργών του.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δράττομαι της ευκαιρίας με αφορμή τα επεισόδια και την επέτειο του Πολυτεχνείου, ενδεχομένως να είναι λίγο προβοκατόρικη η ερώτησή μου, επειδή το τελευταίο διάστημα στον Τύπο γράφτηκαν κάμποσες απόψεις για κατάργηση του ασύλου ή για ενδεχόμενες σκέψεις που υπάρχουν στους κόλπους της κυβέρνησης να καταργηθεί το ακαδημαϊκό άσυλο, αναρωτιέμαι εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επανεξετάσει το θέμα του ασύλου γιατί κατά τις απόψεις ορισμένων αρθρογράφων είναι ένας μεσαιωνικός θεσμός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γράφει κάπου ο Μπρέχτ ότι εν αντιθέσει με τους μαθητές οι οποίοι ξεχνούν τα λάθη των δασκάλων, εκείνοι τα θυμούνται ακόμα. Είναι η τέταρτη ή η πέμπτη φορά που μου κάνετε την ίδια ερώτηση τις τελευταίες ημέρες στο press room. Έχω απαντήσει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Μου επιτρέπετε να κάνω δυο ερωτήσεις; Η πρώτη αφορά σε αυτό που σας ρώτησε ο συνάδελφος προηγουμένως εάν έχετε γενική εικόνα, εάν τα έργα που βγαίνουν από το Γ΄ΚΠΣ λόγω και της αυξημένης κοινοτικής συμμετοχής αλλά σε μια προσπάθεια συμβιβασμού, από ό,τι καταλαβαίνω, αφορούν σε έργα της αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι είχα να απαντήσω γι΄ αυτή την υπόθεση, το είπα προηγουμένως.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το δεύτερο που ήθελα να ρωτήσω είναι αν η κυβέρνηση μετά την άρνηση των συμβασιούχων να αποδεχθούν τη λύση που τους πρότεινε χθες ο κ. Παυλόπουλος δια της κατάληψης των μονίμων θέσεων μέσω διαγωνισμών από τους ΟΤΑ, αλλά και τη δεδηλωμένη από συγκεκριμένους ΟΤΑ αδυναμία τους να προκηρύξουν διαγωνισμούς λόγω προβλημάτων με τους εσωτερικούς κανονισμούς και λόγω χρονοδιαγραμμάτων, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει για τους συγκεκριμένους συμβασιούχους, αυτούς που εργάζονταν επί έργω στους ΟΤΑ και δικαιώθηκαν από τη Δικαιοσύνη στη συγκεκριμένη ρύθμιση προκειμένου να επαναπροσληφθούν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησε ο κ. Παυλόπουλος χθες σε όλες τις ερωτήσεις. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο κ. Γκιούλ, χαρακτήρισε σημαντικό ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας. Θέλω να ρωτήσω εάν θα το συζητήσει σαν τέτοιο στη συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα με την κ. Μπακογιάννη. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι διμερές θέμα το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι διμερές θέμα. Το έχουμε πει πολλές φορές. Εκείνο το οποίο ισχύει ως δήλωση - όχι μόνο από εμένα σε αυτή τη αίθουσα, αλλά και από την Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρωθυπουργό, πολλές φορές στο παρελθόν και από άλλες κυβερνήσεις - ότι η ελληνική Πολιτεία ακολουθεί μια πολιτική πρότυπο απόλυτου σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών και βεβαίως και της μουσουλμανικής μειονότητας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Φαίνεται ότι δεν έχετε πείσει τους Αμερικανούς. Ο αρχηγός του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε χθες ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Μπορείτε να εξηγήσετε γιατί δεν συμπίπτουν οι απόψεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα τα δημοσιεύματα και διάβασα εν συνεχεία και το briefing από το Ιnternet και διαπιστώνω ότι υπάρχει μια μικρή απόκλιση. Υπάρχει διαφορετική άποψη στην προσέγγιση. Όχι όπως αναφέρθηκε σε ορισμένα δημοσιεύματα. Και δεν κρίνω τα δημοσιεύματα, καλόπιστα ίσως οι δημοσιογράφοι το έγραψαν. Η διαφορετική ερμηνεία των ΗΠΑ στο θέμα των μειονοτήτων δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διότι υπάρχει αντίστοιχη απόκλιση και εκεί. Βεβαίως και υπάρχει σαφής αναφορά για το σεβασμό των ΗΠΑ στη Συνθήκη της Λωζάνης.

ΧΙΩΤΗΣ: Θα επανέλθω στο θέμα της επιστολής του κ. Μπαρόσο για να σας απευθύνω μια παράκληση γιατί καταλαβαίνω ότι δεν είναι λογικό να γνωρίζετε όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Θα ήθελα, αν είναι δυνατόν, αύριο ή σήμερα το απόγευμα να έχουμε τη λίστα των έργων που περικόπτονται. Από ό,τι γνωρίζω είναι σε συμφωνία των συναρμοδίων υπουργών και κυρίως του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Μεταφορών που αφορά δημόσια και συγκοινωνιακά έργα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γνωρίζουμε ποια έργα εγκαταλείπονται έστω και εάν τα υπόλοιπα που προκρίνονται θα προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να κάνω δυο παρατηρήσεις: Πρώτον, είπα ότι θα δώσει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών περισσότερες λεπτομέρειες σε όποιον απευθυνθεί εκεί και είμαι βέβαιος ότι οι συντάκτες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα ρωτήσουν. Δεύτερον, και σε αυτή την ερώτησή σας προσεγγίζετε το θέμα με αρνητικό τρόπο. Δεν το προσεγγίζω έτσι...

ΧΙΩΤΗΣ: Καθόλου αρνητικό, γιατί το λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αναφορά σας, η διαρκής αναφορά σε έργα που περικόπτονται έρχεται ουσιαστικά να τονίσει τα λάθη που είχαν γίνει στο παρελθόν.

ΧΙΩΤΗΣ: Γιατί να θεωρείται αρνητικό για εσάς αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο το οποίο θα επαναλάβω και θα το επαναλάβω με πλήρη γνώση του θέματος, είναι: Η σημερινή κυβέρνηση όταν ανέλαβε, παρέλαβε το 2004, μετά από τέσσερα χρόνια όπου η προηγούμενη κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε απορροφήσει έργα σε ποσοστό σχεδόν 50% - και ήταν ακριβώς τα μισά  μια απορρόφηση της τάξεως του 21% στην καλύτερη περίπτωση. Έγινε πάρα πολύ δουλειά σε αυτό το διάστημα. Έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια στις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε κονδύλια τα οποία θα χάνονταν. Και αυτό επιτυγχάνει η σημερινή κυβέρνηση: Εξασφαλίζει κονδύλια που θα χάνονταν. Αυτή είναι μια πιο θετική, αλλά και η πραγματική προσέγγιση των πραγμάτων.

ΒΛΑΧΟΣ: Πρέπει για πολιτικούς λόγους να το δώσετε, αφού είναι...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα. Είπα ξεκάθαρα, απαντώντας σε ερώτημα του κ. Σιδέρη, ότι θα ήθελα να το έχετε όλοι την ίδια στιγμή. Διότι εάν αύριο το είχε κάποια εφημερίδα ή κάποιο τηλεοπτικό κανάλι, θα με εγκαλούσατε.

ΒΛΑΧΟΣ: Τη λίστα λέω. Τη λίστα με τα έργα που περικόπτετε, έχετε έναν επιπλέον λόγο να τη δώσετε στη δημοσιότητα για να δούμε τι λάθη έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

ΧΙΩΤΗΣ: Ακριβώς αυτό θέλω και εγώ να τονίσω: Δεν κατηγορεί κανείς την κυβέρνηση...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι κακό να κατηγορείτε την κυβέρνηση. Η κριτική, ούτως ή άλλως, είναι δεκτή.

ΧΙΩΤΗΣ: ... ότι εγκαταλείπει έργα. Είναι προφανές ότι εγκαταλείπονται έργα που είχαν εμφανίσει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, επειδή εικάζω βασίμως ότι είναι έργα που αφορούν την περιφέρεια για την οποία η κυβέρνησή σας έχει διατυμπανίσει, από το φθινόπωρο, ότι στρέφεται προς αυτήν, είναι καλό να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη ποια έργα δεν θα προχωρήσουν και αντ` αυτών ποια θα προχωρήσουν. Δεν έχει κανένα στοιχείο κριτικής η ερώτησή μου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα με ενοχλούσε καθόλου να έχει στοιχείο κριτικής. Μίλησα για τον αρνητισμό τον οποίο διείδα στη διατύπωση της ερώτησης. Είναι δικαίωμα του κάθε δημοσιογράφου να διατυπώνει όπως θέλει την ερώτησή του. Αυτή είναι η παρατήρηση την οποία έκανα. Για να μιλήσω λίγο για την περιφέρεια, σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση δεν διατυμπανίζει απλώς, γιατί το «διατυμπανίζω» είναι ένα ρήμα το οποίο μάλλον είναι κενό περιεχομένου ως προς την πρακτική, ως προς το αποτέλεσμά του...

ΧΙΩΤΗΣ: Τώρα κάνετε εσείς κριτική στη δική μου διατύπωση. Εχετε εσείς το δικαίωμα, αλλά δεν έχω εγώ το δικαίωμα να χρωματίζω την ερώτηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχετε. Αλλά έχει κάποιος το δικαίωμα να σχολιάσει. Υποτίθεται ότι εγώ μπορώ να δώσω απαντήσεις και να σχολιάσω. Και εσείς μπορείτε να το κάνετε στην εφημερίδα σας. Η κυβέρνηση δεν διατυμπανίζει απλώς. Η κυβέρνηση έχει μιλήσει για το Δ΄ Κ.Π.Σ. με πολύ συγκεκριμένα ποσοστά. Σας θυμίζω το 80%, το ποσό το οποίο θα διατεθεί στην περιφέρεια.

ΒΛΑΧΟΣ: Εν κατακλείδι, σαν συμπέρασμα, θα μας δώσετε τελικά τη λίστα; Ναι ή όχι, γιατί δεν κατάλαβα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω ήδη απαντήσει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Διαβάσατε στο πρωτότυπο το σχετικό briefing του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εκεί δεν υπάρχει σαφής αναφορά, προωθημένη άποψη, για την αναβάθμιση της τελικής πράξης του Ελσίνκι, η οποία υποβαθμίζει τη Λωζάνη κατά τους Αμερικανούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκανα το σχόλιο το οποίο είχα να κάνω. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να επανέλθω λίγο στο ερώτημα του κ. Βλάχου, γιατί δεν έχω καταλάβει την αντιφατική λογική που κατά τη γνώμη μου πάλι  συγχωρήστε με για το χαρακτηρισμό- διακρίνει τη νομοθετική πρωτοβουλία σε σχέση με τις ευεργετικές διατάξεις για το συνταξιοδοτικό. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αναγνωρίζει αδικίες σε ανθρώπους που έχουν χρηματίσει γενικοί διευθυντές ή δήμαρχοι και μια εβδομάδα νωρίτερα να έχει απορρίψει ανάλογη διάταξη που αφορούσε βουλευτές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε χρηματίσει κοινοβουλευτικός συντάκτης, έχετε την άνεση να προσφύγετε στα πρακτικά της Βουλής, όπου θα δείτε όλη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης διατυπωμένη από τον αρμόδιο υπουργό.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει στα πρακτικά της Βουλής επιχειρηματολογία γιατί απορρίφθηκε τελικώς η τροπολογία για τους βουλευτές. Αποσύρθη χωρίς να αιτιολογηθεί, γι` αυτό σας ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, μιλάμε για το θέμα που ρώτησε ο κ. Βλάχος προηγουμένως. Σε αυτό, λοιπόν, το θέμα υπάρχει τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού στη Βουλή. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει κ. Εκπρόσωπε. Μου επιτρέπετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ.

ΧΙΩΤΗΣ: Πριν από μία εβδομάδα υπήρξε μια διάταξη όπου έλυνε διάφορες τέτοιου είδους αδικίες...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πείτε τότε ότι με ρωτάτε κάτι άλλο. Άλλο θέμα με ρώτησε ο συνάδελφός σας προηγουμένως, σε άλλο απάντησα. Συμπληρώνετε τώρα τι έγινε, όχι πριν από μία εβδομάδα, πριν από δύο εβδομάδες, για να είμαστε και ακριβείς στο χρόνο.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν έχει σημασία εάν είναι πριν από μία εβδομάδα ή πριν από δύο εβδομάδες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει.

ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό που δεν έχει απαντήσει η κυβέρνηση και γι` αυτό σας ρωτώ είναι για ποιο λόγο αποσύρθηκε η διάταξη για τους βουλευτές, όταν παρέμεινε η διάταξη για τους γενικούς διευθυντές και για τους δημάρχους. Θεωρείτε ότι οι βουλευτές είναι λιγότερο αδικημένοι στη συγκεκριμένη περίπτωση, του να μην έχουν ολόκληρα τα χρόνια που χρειάζονται για τη συνταξιοδότησή τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο από τα σχόλια που έγιναν εκείνες τις ημέρες από τους συναρμόδιους υπουργούς.

ΧΙΩΤΗΣ: Μα, δεν έγιναν σχόλια, κ. Εκπρόσωπε.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, ούτε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πείστηκαν από τις εξηγήσεις που έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, γιατί υπάρχουν αντιδράσεις και από την κ. Παπακώστα και από τον κ. Μανώλη και από άλλους, από ό,τι καταλαβαίνω. Θα τις σχολιάσετε αυτές τις αντιδράσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν σας αφορούν; Σαν κυβέρνηση εννοώ, δεν σας προβληματίζουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Με αφορμή το θέμα των συμβασιούχων: Επειδή η κυβέρνηση από ό,τι φαίνεται έχει αποφασίσει να μην υλοποιήσει τις δικαστικές αποφάσεις μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων  δεν ξέρω πόσοι είναι, κάποιοι λένε ότι είναι 350 με 500- για τους ΟΤΑ, την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Απασχόλησης κ. Γιακουμάτος, σε σημερινές ραδιοφωνικές του δηλώσεις, εντάσσει 367 υπαλλήλους του υπουργείου Απασχόλησης, οι οποίοι ήταν συμβασιούχοι, σε ένα Προεδρικό Διάταγμα και με το οποίο δίνει τη δυνατότητα να μονιμοποιηθούν. Δεν είναι λιγάκι αντιφατικό αυτό το πράγμα από τη μια, από τη στιγμή που στους μεν αρνείστε τη μονιμοποίηση ή τη λύση μέσω των δικαστηρίων και τους δε τους μονιμοποιείτε μέσα από ένα Προεδρικό Διάταγμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα θα ήθελα να δω εάν κατάλαβα καλά την ερώτησή σας: Είπατε ότι η κυβέρνηση αρνείται να...

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Να υλοποιήσει δικαστικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους στους Δήμους. Δηλαδή, στην ουσία λέει ότι «σας δίνουμε μόνο τα δεδουλευμένα. Από εκεί και πέρα, δεν... ».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπλέξατε κάπως και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Θέλετε να μου το επαναλάβετε;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι. Λέω ότι χρειάστηκε η απόφανση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να μην γίνουν εκτελεστές οι αποφάσεις των δικαστηρίων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, κατηγορείτε την κυβέρνηση γιατί τηρεί την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Γιατί, δηλαδή, δεν παρανομεί.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι. Δεν την κατηγορώ. Εγώ κάνω μια σύγκριση, ότι από τη μια με τους συμβασιούχους των Δήμων τους αρνείστε τη μονιμοποίηση και από την άλλη ο υφυπουργός Απασχόλησης κ. Γιακουμάτος μονιμοποιεί συμβασιούχους και μάλιστα -από ό,τι τουλάχιστον έλεγε σήμερα σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις- 367 άτομα, υπαλλήλους του υπουργείου Απασχόλησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επαναλάβω ό,τι είπα την περασμένη Παρασκευή σε αυτή την αίθουσα: Αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη η οποία έλυσε το πρόβλημα των συμβασιούχων. Και έλυσε το πρόβλημα με ξεκάθαρο τρόπο. Από το 1999 υπήρχε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία επί πέντε χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε πως δεν γνώριζε. Όταν προσπάθησε να το λύσει η προηγούμενη κυβέρνηση, σας θυμίζω ότι κατερρίφθη το Προεδρικό της Διάταγμα, διότι είχε μια σειρά από λανθασμένες προβλέψεις. Σας θυμίζω, επίσης, ότι από τους πρώτους μήνες που έγινε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με το Προεδρικό Διάταγμα  γνωστό ως Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου- έλυσε αυτό το ζήτημα. Και σας θυμίζω ότι κάποιες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, οι οποίοι μέχρι τότε ήταν όμηροι των διαθέσεων της πολιτικής εξουσίας, έγιναν μόνιμοι υπάλληλοι, υπάλληλοι αορίστου χρόνου. Επίσης, σας θυμίζω ότι οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη σύσταση οργανικών θέσεων και να προκηρύξουν θέσεις μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες έχουν. Αυτά είναι πράγματα ξεκάθαρα από τους νόμους που απορρέουν από το ελληνικό Δημόσιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν υπάρχει μία απόφαση ενός δικαστηρίου και υπάρχει και μια απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι αντίθετες, τι υπερισχύει για την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το Ελεγκτικό Συνέδριο σας θυμίζω ότι είναι Ανώτατο Δικαστήριο.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπερισχύει, δηλαδή, το Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι Ανώτατο Δικαστήριο.

ΒΛΑΧΟΣ: Μάλιστα. Ο φάκελος με αυτές τις περιπτώσεις των συμβασιούχων, από ό,τι πληροφορήθηκα, που αφορά ορισμένους δημάρχους που έχουν εμπλακεί στο θέμα των συμβασιούχων, έχει πάει στον κ. Σανιδά. Άρα, μπορούμε να δούμε ποινικές διώξεις εναντίον δημάρχων που εξαπάτησαν συμβασιούχους, τους προσέλαβαν, δεν είχαν χρήματα να τους πληρώσουν και αυτή τη στιγμή τους έχουν αφήσει στο δρόμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω και δεν θα μπορούσα να γνωρίζω το θέμα -όταν ένα θέμα είναι στη Δικαιοσύνη- διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί με ανεξάρτητο τρόπο από ό,τι η κυβέρνηση. Άρα, δεν μπορώ να γνωρίζω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου την εφαρμόζετε κατά το ήμισυ. Κανονικά δεν θα έπρεπε να καταβάλλετε ούτε τα δεδουλευμένα, εάν θέλατε να συμμορφωθείτε μέχρι τέλους με τις δικαστικές αποφάσεις. Γιατί, ενώ την παραβιάζετε κατά το ήμισυ, δεν το ολοκληρώνετε και να τους μονιμοποιήσετε, αφού κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι. Διότι εάν κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ή εάν οι συγκεκριμένοι Δήμοι όντως κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους, δεν θα τους προσλάμβαναν για οκτώ μήνες, θα τους έδιωχναν για άλλους τέσσερις και ουσιαστικά θα λειτουργούσαν με λογικές εποχικών υπαλλήλων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το Προεδρικό Διάταγμα έλεγε «εάν δουλεύουν κατ` ελάχιστον δύο χρόνια». Και ακούω περιπτώσεις ανθρώπων που δουλεύουν πολύ περισσότερο από δύο χρόνια. Άρα, τι συνέβαινε επί τόσα χρόνια; Προσλαμβάνονταν από το Δήμαρχο για κάποιους μήνες, στη λογική του εποχικού υπαλλήλου, τους ζητούσε εν συνεχεία να αποχωρήσουν, τους έδιωχνε για κάποιους μήνες και στη συνέχεια τους ξαναέπαιρνε κ.ο.κ. Εάν ήταν όντως με πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εάν δηλαδή είχαν ακολουθηθεί οι διαδικασίες που έγιναν σε άλλες υπηρεσίες  γνωρίζετε τους συναδέλφους σας στην ΕΡΤ και ανέφερα αυτό το παράδειγμα γιατί γι` μας είναι πιο οικείο- τότε βεβαίως αυτοί οι άνθρωποι θα είχαν μονιμοποιηθεί με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου. Ας ανατρέξει κάποιος, λοιπόν, στη λογική πίσω από την οποία κρύφτηκαν  πονηρά θα έλεγα- ορισμένοι για να επενδύσουν πάνω στον πόνο ορισμένων συμπολιτών μας, να επενδύσουν πάνω στην ανάγκη τους για δουλειά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπατε για την ΕΡΤ τώρα, και η ΕΡΤ κάνει κάποιες προσλήψεις, τους κρατάει τρεις συμβάσεις και μετά τους διώχνει, τους αφήνει τρεις μήνες και τους ξαναπαίρνει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να μην τους μονιμοποιήσει. Για να μην τους κάνει αορίστου χρόνου και να τους έχει ξεκρέμαστους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το γνωρίζετε το θέμα. Επαναλαμβάνω: Μέχρι μία ορισμένη χρονική στιγμή οι άνθρωποι αυτοί προσλαμβάνονταν για λίγο καιρό. Έγιναν προσλήψεις συμβασιούχων, επί συμβάσει έργου. Έφευγαν. Ξαναγύριζαν κ.ο.κ. ή ανανεωνόντουσαν αυτές οι συμβάσεις. Ηρθε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ΄99 και είπε ότι εδώ υπάρχει μια φάμπρικα και αυτή η φάμπρικα είναι εναντίον των εργαζομένων, εις βάρος κάθε έννοιας σωστής αντιμετώπισης του οποιουδήποτε εργαζόμενου. Προσπάθησε η προηγούμενη κυβέρνηση -δεν τα κατάφερε- να κάνει ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο να λύνει το πρόβλημα. Το έλυσε αυτή η κυβέρνηση. Και τι είπε; Ότι από εδώ και στο εξής μια δημόσια υπηρεσία έχει τη δυνατότητα, εφόσον έχει ανάγκη, να πάρει ανθρώπους να εργαστούν με σύμβαση έργου. Δηλαδή για ένα συγκεκριμένο έργο το οποίο θα τελειώσει, να το πράξει αυτό, ανανεώνοντας τη σύμβασή του έως δύο χρόνια. Στη συνέχεια, υπάρχει η δυνατότητα, εάν διακοπεί για τρεις μήνες η σύμβαση, να ανανεωθεί για άλλη μία διετία και τέλος. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εχει, δηλαδή, μια δημόσια υπηρεσία ανάγκη για ένα συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα τελειώσει σε δύο χρόνια. Το αναθέτει σε κάποιον. Εάν δεν τελειώσει σε δύο χρόνια, έχει τη δυνατότητα, αφού παρέλθουν τρεις μήνες, να αναθέσει για άλλα δύο χρόνια μία σύμβαση έργου. Και μετά δεν έχει καμία άλλη δυνατότητα. Διότι είχαμε το φαινόμενο όπου συμβάσεις έργου μετετρέποντο τοις πράγμασι σε συμβάσεις εργασίας. Το ξέρετε πολύ καλά αυτό το θέμα.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Αυτή η φάμπρικα στην οποία αναφερθήκατε δημιουργείται λόγω της αίσθησης που έχουν οι περισσότεροι οι οποίοι πηγαίνουν και γίνονται συμβασιούχοι. Προσλαμβάνονται και γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι υπογράφοντας μία σύμβαση έργου αυτή κάποια στιγμή θα τελειώσει. Το γνωρίζουν, αλλά έχουν μέσα τους την αίσθηση ότι αυτό θα είναι ο προθάλαμος της μονιμοποίησης. Μπορεί σήμερα η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ρητά και κατηγορηματικά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι προσδοκούν και περιμένουν ότι κάποια στιγμή μέσω αυτής της διαδικασίας θα μονιμοποιηθούν, ότι δεν πρόκειται ποτέ να μονιμοποιηθούν για να τελειώσει όλο αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μην χρησιμοποιείτε ενεστώτα, διότι είναι πλέον παρελθόντας ο χρόνος τον οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε. Δεν χρειάζεται να το ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση σήμερα, γιατί το ξεκαθάρισε πριν από δύο χρόνια. Το έχει ξεκαθαρίσει με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο. Με νόμιμο τρόπο, ο οποίος κρίθηκε. Δηλαδή με το Προεδρικό Διάταγμα. Αρα, γιατί να το ξεκαθαρίσει και πάλι σήμερα και αύριο και μεθαύριο; Να το κάνουμε για λόγους μνήμης, γιατί κάποιοι τυχόν έχουν ξεχάσει τι σημαίνει αυτό. Όπως ενδεχομένως και εσείς που με ρωτάτε. Δεν το κατακρίνω που με ρωτάτε. Αλλά είναι δυνατόν δύο χρόνια μετά, αφού είναι ξεκάθαρο το τοπίο, να μου λέτε «πρέπει τώρα να ξεκαθαριστεί για το μέλλον»;

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Όχι. Δεν το λέω με αυτή την έννοια. Το λέω, διότι πολλά λέγονται, αλλά πάλι επανερχόμαστε στο ίδιο θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λυπούμαι εάν επανέρχεστε στο ίδιο θέμα. Ξεκάθαρα λέω ότι η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση πριν από δύο χρόνια. Την είπε στον ελληνικό λαό. Είπε στους Έλληνες πολίτες ότι αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα, δηλαδή η ομηρία ορισμένων ανθρώπων για πολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες, τελειώνει. Δεν θα υπάρχει πλέον. Από τούδε και στο εξής όσοι είχαν δικαίωμα, εξαιτίας των πολλών ετών που έμειναν με αυτές τις συμβάσεις, με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου να μονιμοποιηθούν, μονιμοποιήθηκαν. Όσοι παίρνουν τώρα μια θέση για να κάνουν έργο, υπογράφουν μια σύμβαση έργου, γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι αυτή η σύμβαση έργου έχει ημερομηνία λήξης. Αυτό πλέον εννοείται.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Πιστεύετε ότι αυτό που λέτε έχει γίνει πεποίθηση σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βγαίνουν και διαμαρτύρονται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω πολύ καλά ότι η κυβέρνηση το έχει πει ξεκάθαρα. Το έχει πει με το Προεδρικό Διάταγμα, το έχει πει πάρα πολλές φορές δημοσίως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχει και η νέα γενιά γαλάζιων συμβασιούχων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει άλλη ερώτηση;

ΒΛΑΧΟΣ: Διαπιστώσαμε κ. Εκπρόσωπε, περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας, ότι αποκτήσατε πολιτικό γραφείο στην Ακαδημίας 33. Αποφασίσατε και σε ποια εκλογική περιφέρεια θα πολιτευθείτε τελικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλλον το διαπιστώσατε, διαβάζοντας κάποιο δημοσίευμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, είδαμε το όνομά σας κολλημένο με ένα σελοτέιπ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τίποτα ακόμα. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα κατεβείτε στο υπόλοιπο Αττικής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν υπάρξει, θα το μάθετε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 15 November 2006 - 17:51:56 UTC