Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-11-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 42107456

Έκδοση 1

brf2211

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Αύριο, στις 10.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, στις 12.30, θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τσεχίας κ. Βάτσλαβ Κλάους.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να ξέρω, στις συνομιλίες του Λονδίνου, υπήρξε τελικά διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Καραμανλή και του κ. Μπλερ όσον αφορά τα ευρωτουρκικά; Και βέβαια, ο κ. Καραμανλής έθεσε επί τάπητος για μια ακόμη φορά, τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Δεν ξέρω ποια ήταν η θέση του κ. Μπλερ πάνω στο ζήτημα αυτό και αν υπήρξε διάσταση απόψεων. Πού οδηγούμεθα τελικά; Και είμαι υποχρεωμένος να σας πω ότι χθες έγιναν σκληρές δηλώσεις πάλι από την τουρκική πλευρά. Ο κ. Γκιουλ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί η Τουρκία, όσον αφορά τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί πολλές φορές επί του θέματος. Τοποθετήθηκε και χθες, για μια ακόμη φορά, δια στόματος του Πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του. Η βρετανική κυβέρνηση, επίσης, έχει τοποθετηθεί. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Τουρκία έχει αναλάβει μια σειρά από υποχρεώσεις τις οποίες και πρέπει να εκπληρώσει, προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή της προοπτική. Θα μείνω σε αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτές τις αρνήθηκε ο κ. Μπλερ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω σ` αυτά.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κ. Παπανδρέου χθες στη Βουλή, μίλησε για «παρακράτος», για «γκρίζους λύκους»  παρομοίασε μάλλον την αστυνομία με «γκρίζους λύκους»- και ζήτησε έμμεσα την παραίτηση του κ. Πολύδωρα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου, για μια ακόμη φορά, προβαίνει σε ακραίες δηλώσεις. Μου δίνετε την ευκαιρία, όμως, να μιλήσω για το θέμα. Έχει ήδη μιλήσει ο κ. Αντώναρος, έχει ήδη μιλήσει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Θα ήθελα να επαναλάβω, για μια ακόμη φορά, τις θέσεις της κυβέρνησης στο περιστατικό της περασμένης Παρασκευής: Τόσο η καταδίκη του συγκεκριμένου, αλλά και παρεμφερών περιστατικών, από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και από την κυβέρνηση, όσο και η εντολή για διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, είναι η έμπρακτη συγνώμη της Πολιτείας. Γνωρίζετε ότι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης απαιτεί από τις υπηρεσίες του που είναι υπεύθυνες για τις πειθαρχικές διαδικασίες, άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα. Θα ήθελα να συμπληρώσω, επίσης, ότι η κυβέρνηση αποδοκιμάζει ενέργειες μεμονωμένων προσώπων που αμαυρώνουν το έργο των χιλιάδων αστυνομικών, οι οποίοι θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, προστατεύουν νυχθημερόν τη ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ωστόσο, μιλάτε για έμπρακτη συγνώμη της Πολιτείας, πριν ολοκληρωθεί η έρευνα. Άρα, απ` ότι αντιλαμβάνομαι, εσείς έχετε αποκομίσει την εντύπωση, εν πάση περιπτώσει, έχετε βγάλει το συμπέρασμα ότι έγιναν λάθη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα, ότι τόσο η καταδίκη του περιστατικού, όσο και η εντολή για τη διενέργεια ΕΔΕ, αποτελεί έμπρακτη συγνώμη της Πολιτείας. Αυτή είναι η φράση την οποία χρησιμοποίησα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν είχε υπάρξει καταδίκη μέχρι τη στιγμή που μιλάτε εσείς. Χθες, μιλήσαμε επί γενικών αρχών. Σήμερα που μιλάτε...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει υπάρξει καταδίκη και από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και από τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Για συγκεκριμένο περιστατικό, όχι. Μιλήσαμε για οποιαδήποτε πράξη εκφεύγει του νόμιμου πλαισίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή λοιπόν η πράξη εξέφευγε. Άρα έχει υπάρξει καταδίκη.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Είπατε για μεμονωμένα περιστατικά και μεμονωμένα άτομα. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν παρών  όταν λέμε ότι ήταν παρών στο ένα μέτρο- ο ανώτατος επιχειρησιακός αξιωματικός της Κρατικής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Δεν είναι μεμονωμένος. Είναι επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από αρχαιοτάτων χρόνων, η έννοια «μεμονωμένο», έχει να κάνει με την αριθμητική απαρίθμηση, προσώπων, σε ό,τι αφορά τον αριθμό. Δεν μιλάμε για την πλειοψηφία. Είχα την ευκαιρία, στη συνέχεια της δήλωσής μου, να μιλήσω για τις χιλιάδες εκείνων των αστυνομικών οι οποίοι με αυτοθυσία προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών. Κάτι το οποίο, επιβεβαιώνει ότι είναι μεμονωμένο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Εσείς θεωρείτε, ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και αυτό έτυχε να το πιάσουν οι κάμερες; Δηλαδή, στα στενάκια, από εδώ, από εκεί δεν γίνονται άλλα τέτοια περιστατικά; Γιατί έχει καταγγελθεί ότι αυτός είναι ο κανόνας της μεταχείρισης της αστυνομίας στους συλληφθέντες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνώ μαζί σας. Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση είναι ξεκάθαρη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στην έμπρακτη συγνώμη της Πολιτείας, περιλαμβάνεται και η άσκηση δίωξης κατά του 24χρονου Κύπριου σπουδαστή, για αντίσταση κατά της αρχής, με βάση την έκθεση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμώ ότι η δήλωσή μου, είναι σαφέστατη. Άρα, μπορείτε να κάνετε τα σχόλιά σας ο καθένας στο Μέσο που εργάζεται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι. Έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με την πραγματικότητα. Έχει ασκηθεί πραγματικά δίωξη σε βάρος του 24χρονου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μην εκνευρίζεστε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι, δεν εκνευρίζομαι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ακούω, παρακαλώ. Ολοκληρώστε για να σας απαντήσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Λέω, πώς συμβιβάζεται να ζητάτε συγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας και την ίδια στιγμή να ασκείται δίωξη σε βάρος του 24χρονου σπουδαστή, για αντίσταση, μάλιστα, κατά της αρχής, με έκθεση της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Θεσσαλονίκης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει η Δικαιοσύνη στον τόπο και δόξα τω Θεώ, εγώ τουλάχιστον εμπιστεύομαι τη Δικαιοσύνη. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να την εμπιστευόμαστε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το πρόβλημα είναι τα επιχειρησιακά πλάνα της αστυνομίας με αστυνομικούς που είναι σε πορείες με πολιτικά. Θα σταματήσει αυτό το πράγμα να υπάρχει; Γιατί εδώ δεν μιλάμε για την αντι-βία της αστυνομίας σε κάποια βία με όποιο πρόσημο θέλετε, επαναστατική, εξεγερσιακή, εργατική. Εδώ μιλάμε για ανθρώπους που λειτούργησαν παραθεσμικά, σχεδόν παρακρατικά. Ρωτώ, αν θα σταματήσει αυτή η μεθοδολογία. Είναι συγκεκριμένη η ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όμως, θυμάστε, με ρωτήσατε εσείς πριν από λίγες ημέρες σε αυτή την αίθουσα και σας απάντησα. Τότε με ρωτήσατε κάτι διαφορετικό, απ αυτό που ρωτάτε σήμερα. Είχα πει, λοιπόν, ότι εάν επεμβαίνει κάπου η αστυνομία, την κατηγορούμε. Εάν δεν επεμβαίνει, πάλι την κατηγορούμε. Η αστυνομία έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο, τον οποίο οφείλει, με βάση τους νόμους του κράτους, να τηρεί. Εάν ξεφεύγει από τους νόμους του κράτους, οφείλει η Πολιτεία πλέον, να λαμβάνει τα μέτρα της. Και αυτό γίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι δεν σας ρώτησα καθόλου διαφορετικό απ` ότι είχα ρωτήσει τότε. Δεν αναφέρθηκα στη δράση της αστυνομίας της ένστολης, της συντεταγμένης. Αναφέρθηκα σε παραθεσμικές δραστηριότητες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τι εννοείτε με τον όρο «παραθεσμικές δραστηριότητες». Εάν θέλετε να μαθαίνετε τα επιχειρησιακά σχέδια της αστυνομίας, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο αρχηγός της αστυνομίας, είναι στη διάθεσή σας, να σας εξηγήσουν, να σας ενημερώσουν  στο βαθμό που μπορούν να σας ενημερώσουν- πώς κινείται η αστυνομία σε διάφορες περιπτώσεις, όπως αυτή την οποία περιγράφετε δηλαδή σε μαζικές συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις, είτε στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε αλλού, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ξέρετε, η ερώτησή μου, δεν ήταν τεχνικής φύσεως. Αυτό το πράγμα μας ταλανίζει από το  74. Ποιοι είναι οι «γνωστοί  άγνωστοι» και ποιοι είναι οι αστυνομικοί που παριστάνουν τους «γνωστούς  άγνωστους». Ήταν μια πολιτική ερώτηση. Δεν ήταν επιχειρησιακή, τεχνική.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην πολιτική ερώτηση, έχω απαντήσει ήδη σε δύο συναδέλφους σας νωρίτερα, λέγοντας ότι οφείλουν όλοι να τηρούν τους νόμους. Και από το «όλοι» δεν εξαιρούνται ούτε οι διαδηλωτές, ούτε οι αστυνομικοί.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εκτός από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε όπως μίλησε για το περιστατικό και καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση και κάποιος αξιωματικός της αστυνομίας, ο κ. Κατερινόπουλος και συνδικαλιστής, εάν δεν κάνω λάθος, απέδωσε πολιτικές ευθύνες και τις προσωποποίησε στο πρόσωπο του κ. Πολύδωρα. Ως προς αυτό, η κυβέρνηση τι λέει; Γιατί βλέπω...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να το σχολιάσω, μην κουράζεστε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, εγώ ήθελα να επισημάνω κάτι άλλο: Ότι ενώ η δική σας η καταδίκη είναι απερίφραστη και σαφής, έχω την υποψία ότι είναι ένα μήνυμα προς τον κ. Πολύδωρα. Γιατί χθες, προχθές, δεν είδα να ήταν σαφής, γιατί είπε ότι είναι ερευνητέο εάν έχει διαπραχθεί ο ξυλοδαρμός από αστυνομικούς ή από άνδρες της αστυνομίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι εντελώς λάθος η εκτίμησή σας ή η υποψία σας, για να χρησιμοποιήσω και εγώ τη φράση που χρησιμοποιήσατε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Για κακοποίηση της ζαρντινιέρας διώκεται ο 24χρονος φοιτητής κύριε Εκπρόσωπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου λείπει το χιούμορ, αλλά θα σας παρακαλέσω...

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Το φαντάζομαι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει στο ερώτημα. Δεν πρόκειται να πω τίποτε περισσότερο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Όχι, δεν έχετε απαντήσει, γι` αυτό το επαναφέρω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να πω τίποτε περισσότερο. Δεν ήμουν εκεί, για να γνωρίζω τα πραγματικά περιστατικά. Γνωρίζω αυτό το οποίο γνωρίζετε και εσείς, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση...

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Το φιλμάκι το είδατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ... αυτό το οποίο έχει να δηλώσει η κυβέρνηση, δηλώθηκε στην αρχή αυτής της συζήτησης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ήθελα να διευκρινίσετε, εάν ξεφεύγει από τους νόμους του κράτους, όπως είπατε προηγουμένως, η δράση των αστυνομικών κουκουλοφόρων. Θέλω να ξέρω, δηλαδή, εάν η κυβέρνηση συγκαλύπτει και νομιμοποιεί τη δράση τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν ξεφεύγει, να είστε βέβαιος ότι θα επιβληθούν οι τιμωρίες που πρέπει. Γνωρίζετε ότι από τη θέση αυτή έχω επαναλάβει, πολλές φορές, ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπάρχει πρόθεση από ρωσικής πλευράς να μειωθεί η συμμετοχή Ελλάδας και Βουλγαρίας στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Έχετε κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω για την πρόθεση που αναφέρατε. Εκείνο που γνωρίζω και το γνωρίζετε και εσείς άλλωστε  το έχουμε πει με την ευκαιρία της επίσκεψης και της συζήτησης των δύο Προέδρων του κ. Πούτιν και του κ. Παρβάνοφ, στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό- είναι ότι η συζήτηση επεκτάθηκε σε πάρα πολλά θέματα. Οι λεπτομέρειες της συζήτησης  λέγοντας «λεπτομέρειες» δεν σημαίνει ότι είναι μικρά τα θέματα στα οποία αναφέρεστε, αλλά όλες εκείνες οι διευθετήσεις που πρέπει να γίνουν- γίνονται σε επίπεδο των αρμόδιων υπουργών. Δεν έχει καταλήξει ακόμα. Ελπίδα, ευχή, προσπάθεια, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να τελειώσει στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, δηλαδή έως το τέλος του χρόνου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Χθες, ο κ. Ρεν, μιλώντας στην Ευρωβουλή, είπε ότι θα ήθελε στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου να υπάρχει έκκληση των 25 ηγετών για επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Είστε σύμφωνοι με αυτή την αναφορά του κ. Ρεν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλες οι κυβερνήσεις από το ΄74 και εντεύθεν έχουν δηλώσει την προσήλωσή τους στις αρχές και αξίες που υπηρετεί ο ΟΗΕ και έχουν συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια του ΟΗΕ, στην προσπάθεια πολλών από τους γενικούς γραμματείς, για την εξεύρεση λύσης.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και άρα, συμφωνείτε να υπάρχει στα Συμπεράσματα αυτή η διατύπωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων σε σχέση με την επίλυση του ζητήματος.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Τη γενική την ξέρω, τη συγκεκριμένη ρωτάω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω στη γενική. Πάντως, κάθε αναφορά σε οποιοδήποτε διεθνές forum, συνάντηση, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Τις ημέρες που λείπατε, ο αναπληρωτής σας ρωτήθηκε για το θέμα του εκλογικού νόμου και παρέπεμψε σε μια απάντηση που είχατε δώσει στις 7 του μήνα, στην οποία είπατε ότι δεν υπάρχει κάτι. Επειδή αυτό το «δεν υπάρχει κάτι» είναι αμφίσημο, θέλω να ρωτήσω πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στις προτάσεις μελών της για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η παραπομπή που έκανε ο κ. Αντώναρος δεν ήταν για να αποφύγει να απαντήσει. Θα πρέπει, όμως, να μπείτε και λίγο στη θέση του ερωτώμενου. Είναι πολλές οι φορές που έχει γίνει αυτή η ερώτηση. Αντιλαμβάνομαι την αξία της, δεν την υποτιμώ καθόλου. Πολλές φορές έχει δοθεί απάντηση, ίδια πάντοτε. Οι προτάσεις που ακούγονται, οι σκέψεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, είναι σκέψεις που έχουν ακουστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχω ερωτηθεί σε αυτή την αίθουσα γι` αυτές τις προτάσεις και έχω δώσει απάντηση. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από εκείνη την απάντηση.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ναι, αλλά πέφτουν καταιγιστικά τώρα. Πιστεύετε ότι είναι τυχαίο, δηλαδή, το ότι σχεδόν 10 κορυφαία στελέχη ασχολούνται με αυτό το θέμα την τελευταία εβδομάδα; Δεν έχουν ακούσει τις απαντήσεις σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι απαντώ ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δεν σημαίνει ότι ένα θέμα δεν έχει ενδιαφέρον να συζητηθεί. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένα από τα μεγάλα θέματα. Καθένας μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του ελεύθερα. Η θέση της κυβέρνησης έχει ειπωθεί από εμένα δημόσια.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Πρόκειται να πάρετε κάποια πρωτοβουλία στο να ανοίξει ένας τέτοιος διάλογος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά στην απόφαση του ΣτΕ για τις προαγωγές των διευθυντών. Υπάρχει κάποιο σχόλιο της κυβέρνησης, δεδομένου ότι στο σκεπτικό υπάρχει ζήτημα για τον τρόπο διεξαγωγής των προφορικών συνεντεύξεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χρησιμοποιήσατε τη λέξη «απόφαση», η οποία, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι δεν ισχύει. Μιλάμε για μια εισήγηση εισηγητή. Δεν υπάρχει καμία απόφαση. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια και εκεί θα υπάρξει απόφαση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έως τότε, για την ουσία του θέματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω είναι, εάν ο κ. Πολύδωρας εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εξακολουθείτε να βεβαιώνετε ότι ο νόμος για τα πανεπιστήμια θα περάσει το πρώτο εξάμηνο του 2007;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο που έχω πει, πριν από περίπου ένα μήνα σε αυτή την αίθουσα, δεν έχει αλλάξει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επ` αυτού, γιατί χθες διαβάσαμε στις εφημερίδες ότι ο Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα της μεταρρύθμισης στην Παιδεία πάει πίσω, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Αυτό σημαίνει ότι παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες το σύστημα της μεταρρύθμισης στην Παιδεία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάσατε στις εφημερίδες, σωστά το λέτε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, στις εφημερίδες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτάτε εμένα και απαντώ. Έχω απαντήσει ήδη. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα, σας διαβεβαιώνω, σε αυτό που είπα πριν από ένα μήνα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα περάσει σε αυτή τη Βουλή, δηλαδή, το θέμα της μεταρρύθμισης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει και σε αυτό το ερώτημα. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πριν από ημέρες μας απαντήσατε, αλλά (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση Μπλερ-Καραμανλή. Επειδή, από ό,τι διαβάσαμε, σημειώθηκε ταύτιση απόψεων ως προς το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, η ταύτιση απόψεων αφορά και το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για το μέχρι πότε θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία στις υποχρεώσεις της έναντι των 25 και απέναντι στην Κύπρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα, ήδη, σε ερώτημα για το θέμα που έγινε στην αρχή του briefing. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή είπατε ότι δεν θα πείτε κάτι περισσότερο. Εγώ σας ρωτώ κάτι συγκεκριμένο.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Έχει δημιουργηθεί ένα θέμα με το βιολογικό καθαρισμό στη Θεσσαλονίκη όπου δεν λειτουργεί σωστά, όπως λέγεται, με αποτέλεσμα να ρυπαίνεται ο Θερμαϊκός. Ο κ. Σουφλιάς ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, αύριο, αν δεν κάνω λάθος, και σήμερα συναντήθηκε με τον κ. Ψωμιάδη, ο οποίος ερωτήθηκε για το θέμα και αναζητείται κάποιος που να έχει την ευθύνη γι` αυτό, δεδομένου ότι η κατάσταση συνεχίζει να είναι αρνητική και δεν υπάρχει κάποιος από την Πολιτεία που να αναλάβει μια πρωτοβουλία, μια ευθύνη για να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα που αφορά τους Θεσσαλονικείς εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λυπάμαι που δεν μπορώ να σας απαντήσω τώρα. Θα ενημερωθώ για το θέμα και θα είμαι σε θέση, ελπίζω αύριο, να σας δώσω απάντηση.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θέλω να διευκρινίσετε, εάν είναι εύκολο, τις θέσεις της κυβέρνησης απέναντι στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Η κυβέρνηση είναι υπέρ του να γίνει αυτό το γήπεδο στο Βοτανικό ή στο Ελληνικό, όπως είπε χθες ο κ. Σουφλιάς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο. Γνωρίζετε ότι ο κ. Σουφλιάς έχει κάνει πολλές συζητήσεις για το θέμα. Θα μείνω στις δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 22 November 2006 - 17:54:19 UTC