Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-11-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 42323897

Έκδοση 1

brf2311

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία ασχολήθηκε με θέματα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Συζητήθηκε το θέμα των μεταβολών στη φορολογία εισοδήματος και απλουστεύσεων στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ένα νομοσχέδιο για το οποίο θα μιλήσει σε λίγη ώρα, αναλυτικά, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης στους συντάκτες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Θα ήθελα μόνο να σας πω ένα-δύο στοιχεία: Με το νομοσχέδιο αυτό, εγκαινιάζουμε τη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης για την οποία έχουμε δεσμευτεί. Στοχεύουμε στην περαιτέρω απλοποίηση και τον εξορθολογισμό του ελληνικού φορολογικού συστήματος, με βασικούς άξονες: Πρώτον, τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων και την αντιμετώπιση των αντικινήτρων που προκαλεί η δομή της υφιστάμενης φορολογικής κλίμακας. Και δεύτερον, την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό των ρυθμίσεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ώστε να ενισχύσουμε τη διαφάνεια, να μειώσουμε δραστικά το επιχειρηματικό κόστος και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και να εναρμονίσουμε το θεσμικό πλαίσιο με τα νέα δεδομένα της ψηφιακής τεχνολογίας.

Οι προτάσεις, με βάση το νομοσχέδιο αυτό, αναφέρονται στην αύξηση του αφορολόγητου ποσού της φορολογικής κλίμακας, τη διεύρυνση των κλιμακίων της και τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα που αποκτώνται το έτος 2007. Αυξάνουμε το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας από 1.1.2007 για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, από 11.000 ευρώ σε 12.000 ευρώ και για τους μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, αγρότες, εισοδηματίες, από 9.500 ευρώ, σε 10.500 ευρώ. Διευρύνουμε το κλιμάκιο εφαρμογής του Κεντρικού Φορολογικού Συντελεστή 30% μέχρι ποσού εισοδήματος 30.000 ευρώ, έναντι 23.000 ευρώ που ισχύει σήμερα και περαιτέρω μειώνουμε το φορολογικό συντελεστή σταδιακά, σε ποσοστό 29% για το έτος 2007, 27% για το έτος 2008 και 25% για το έτος 2009. Επιπλέον, για το τμήμα του εισοδήματος από 30.000 ευρώ μέχρι 75.000 ευρώ μειώνουμε σταδιακά το συντελεστή που είναι 40%, σε 39% για το 2007, 37% για το 2008, 35% για το 2009. Τέλος, διατηρούμε το συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ. Υπάρχουν πάρα πολλές ρυθμίσεις στις οποίες δεν θα αναφερθώ, γιατί, όπως είπα, θα αναφερθεί σε λίγη ώρα ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Απλώς, ήθελα να έχετε μια αίσθηση του τι περιέχει στα βασικά της σημεία η δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο στις 10.30, θα μιλήσει στη Βουλή, στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του Προέδρου του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέκου Αλαβάνου, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα την Παιδεία.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μιλήσατε για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά οι πρώτες επεξεργασίες που έχουν γίνει, με βάση το φορολογικό νομοσχέδιο ή μάλλον τα οφέλη για τους μισθωτούς μέχρι 13.000 ευρώ, είναι 10 ευρώ ετησίως. Και από τα 12.000 ευρώ μέχρι τις 23.000 ευρώ, η μείωση είναι αμελητέα και με τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, πληρώνουν παραπάνω. Ποιοι ωφελούνται, δηλαδή, από αυτή τη φορολογική μεταρρύθμιση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω, πότε προλάβατε να κάνετε αυτούς τους υπολογισμούς...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι γνωστά, εδώ και καιρό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας αναφέρω ένα επιπλέον στοιχείο στα όσα σας είπα, για να μη σας διαβάσω όλο αυτό το πακέτο που βλέπετε. Έχουμε επιπλέον 180.000 Έλληνες πολίτες. οι οποίοι εντάσσονται στο αφορολόγητο και δεν πληρώνουν καθόλου φόρο. Και μόνο αυτός ο αριθμός των 180.000 Ελλήνων, μέχρι χθες φορολογουμένων, που δεν θα φορολογούνται από την 1η του έτους 2007, αντιλαμβάνεστε ότι είναι σημαντικός στο να δείξει -εκτός των άλλων που σας είπα και που θα τα πει αναλυτικά και ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών- ότι η δέσμευση για μειώσεις του φόρου στους μισθωτούς, είναι δέσμευση που γίνεται πραγματικότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ` αυτού, μια δεύτερη ερώτηση: Με βάση τον προϋπολογισμό, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, γενικότερα ο ελληνικός λαός, καλείται να πληρώσει επιπλέον 3,3 δις ευρώ. Η φορολογική επιβάρυνση για την τριετία δεν ξεπερνά τα 2,7 δις ευρώ. Πώς μας λέτε ότι ωφελούνται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αφού με τους έμμεσους φόρους τα παίρνετε πίσω;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας το πω και με παράδειγμα, μιας και επιμένετε σε αυτό που ρωτήσατε. Φόρος μισθωτού με ένα παιδί: Εισόδημα 12.000 ευρώ, μηδενικός φόρος, γίνεται από το 2007. Εισόδημα 15.000 ευρώ  είναι σε αυτό που είπατε από 13.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ- φόρος με κλίμακα 2006 είναι 750 ευρώ, φόρος με κλίμακα 2007 είναι 580 ευρώ, μείωση φόρου 170 ευρώ. Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε δέκα, που είπατε προηγουμένως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχετε υπολογίσει τους έμμεσους φόρους, πόσους έμμεσους φόρους θα πληρώσουν αυτοί, δηλαδή, με τις αυξήσεις στη βενζίνη, στα ποτά και τα τσιγάρα; Πόσα θα πληρώσει η κάθε οικογένεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μόλις σας απέδειξα ότι δεν ισχύουν τα 10 ευρώ, που είπατε προηγουμένως. Είναι 170 ευρώ, στη μια κατηγορία των 15.000 ευρώ. Αν πάμε στην κατηγορία των 18.000 ευρώ, είναι 200 ευρώ, στα 20.000 ευρώ, είναι 220 ευρώ, στα 25.000 ευρώ, είναι 470 ευρώ μείωση φόρου, μιας και είπατε από 13.000 έως 20.000  25.000.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν θα σας αρέσει ο χαρακτηρισμός, αλλά ο «μαθητευόμενος μάγος» κ. Τσιτουρίδης, την προληπτική ιατρική τη θέλει τώρα με το χαρτί της εφορίας, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί που δεν δηλώνουν φόρο, που φοροδιαφεύγουν και συνήθως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα υψηλά κλιμάκια, δεν θα πληρώνουν για να κάνουν προληπτική ιατρική. Οι μισθωτοί που δεν μπορούν να γλυτώσουν φόρους, θα καταβάλουν οβολό. Το βλέπετε λογικό αυτό; Δεν ρωτάω, φιλολαϊκό ή όχι, εάν είναι λογικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, όντως δεν μου αρέσει ο χαρακτηρισμός. Δεύτερον, χθες, έτυχε να είμαι σε μια συνάντηση στο Υπουργείο Απασχόλησης με τον κ. Τσιτουρίδη και αμέσως μετά σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, του απευθύνθηκε η ερώτηση την οποία μου υποβάλατε και εσείς μόλις τώρα. Έχει δώσει αναλυτική απάντηση η οποία καλύπτει απολύτως αυτά που με ρωτάτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είχαμε διπλωματική διαμαρτυρία από το Καζακστάν για αντιποίηση αρχής από τον Έλληνα Πρωθυπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ (χαμογελώντας): Όχι προς το παρόν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ήθελα να σας ρωτήσω, υπάρχουν σημερινά δημοσιεύματα που λένε ότι από τη φινλανδική πρόταση, έχει αφαιρεθεί η αναφορά που έχει να κάνει με την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και αποδίδουν αυτές τις πληροφορίες στα τουρκικά Μέσα. Θέλω να σας ρωτήσω, εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη μιας τέτοιας τροποποίησης στο περιεχόμενο της φινλανδικής πρότασης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ερώτηση η οποία απευθύνθηκε στην κ. Μπακογιάννη και έχω την απάντηση μαζί μου. Θα σας τη δώσω αμέσως μετά, εάν δεν την έχετε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Την έχω δει την απάντηση, αλλά δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση είναι ενήμερη αυτής της τροποποίησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω σε αυτά που είπε η κ. Μπακογιάννη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Συγνώμη, εσείς μείνατε εκεί που νομίζετε ότι πρέπει να μείνετε, αλλά...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, που μου αναγνωρίζετε αυτό το δικαίωμα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αλλά, σε αυτή την περίπτωση, όχι. Οι δημοσιογράφοι, άρα, θα αξιοποιούν τις τουρκικές πηγές. Αυτό μας λέτε, χωρίς απάντηση από την Αθήνα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω στην απάντηση της Υπουργού Εξωτερικών.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Με αφορμή τη συζήτηση που θα γίνει αύριο στη Βουλή για την Παιδεία, υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση να είναι διχασμένη. Άλλοι, δηλαδή, υπουργοί θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση της μεταρρύθμισης και άλλοι λένε ότι πρέπει να υπάρξει «πάγωμα». Αληθεύει αυτό και εσείς με ποια τάση είστε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός έδωσε απάντηση και δημοσίως, μόλις πριν από δυο ημέρες στη συζήτηση που είχε στο London School of Economics. Νομίζω ότι ήσασταν παρούσα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, δεν ήμουν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Α, δεν ήσασταν; Κρίμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν ξέρω εάν το ανακοινώσατε γιατί δεν ήμουν από την αρχή, εάν αληθεύει ότι μια από τις ρυθμίσεις είναι να μην ισχύει η έκπτωση του 1,5% για τους φορολογούμενους που πληρώνουν εφάπαξ την εφορία. Ισχύει αυτή η ρύθμιση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπήκα σε λεπτομέρειες και το είπα, γιατί είναι πολλές ρυθμίσεις. Θα αναφερθεί ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί εάν ισχύει και αυτό είναι παράλογο. Έχει τόσο «ζεστό χρήμα» στο ταμείο του το κράτος που ένας πολίτης που θέλει να ξεμπλέκει και να δώσει μια και έξω τη φορολογική του υποχρέωση, δεν έχει ένα κίνητρο να το κάνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω, ότι θα δώσει συνέντευξη σε λίγη ώρα ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και θα αναφερθεί σε όλες τις λεπτομέρειες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο ελληνικός λαός δεν θα μάθει ποιοι και γιατί παρακολουθούσαν τον Πρωθυπουργό, τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Πρωθυπουργού και του μισού Υπουργικού Συμβουλίου, όπως είχατε καταγγείλει στο παρελθόν. Η κυβέρνηση, τουλάχιστον, ξέρει ποιοι και γιατί το έκαναν αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνώ μαζί σας ότι ο ελληνικός λαός δεν θα μάθει. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα καταφέρει να δώσει κάποιες απαντήσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί η κυβέρνηση σπεύδει να το κλείσει και με το πόρισμα της πλειοψηφίας στη Βουλή που λέει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Να μαθευτεί η αλήθεια. Αυτό στην πραγματικότητα είναι το «δια ταύτα».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαιτώ ακριβολογία από τους δημοσιογράφους, όταν με ρωτούν. Αλλά, όταν απαιτείτε εσείς -και ορθώς- από τους πολιτικούς που σας απαντούν να ακριβολογούν, νομίζω ότι στοιχειώδης υποχρέωση είναι και εσείς να ακριβολογείτε. Δεν είναι προσωπική αιχμή. Είναι μια παρατήρηση γενικής φύσεως. Είπατε ότι «σπεύδει να κλείσει». Δεν σπεύδει, δεν κλείνει. Η υπόθεση συζητήθηκε λεπτομερέστατα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σας θυμίζω ότι δεν είναι ούτε εξεταστική, ούτε ανακριτική Επιτροπή. Είναι Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Συζητήθηκε με πρόταση της κυβέρνησης και όχι άλλου κόμματος σε αυτή την Επιτροπή. Η κυβέρνηση, μέλη της και ο Πρωθυπουργός είναι αυτοί που έπεσαν θύματα υποκλοπών και η κυβέρνηση είναι εκείνη που έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω να λέω ότι έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, η οποία δεν έχει κλείσει καθόλου την υπόθεση. Την ερευνά. Είμαι βέβαιος ότι όταν έχει τα δεδομένα που πρέπει να έχει, θα προχωρήσει στα περαιτέρω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για λόγους ακρίβειας που είπατε και εσείς, η κυβέρνηση με πραξικοπιματικό τρόπο, αντίθετα με τη γνώμη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έκλεισε το θέμα στη Βουλή και τη συζήτηση και σταμάτησε το έργο της Επιτροπής που μπορούσε να συνεχιστεί. Άρα, δεν είναι όλα ανακρίβειες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι τα κόμματα, με βάση τον Κανονισμό, έχουν και πολλά δικαιώματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Προφανώς, αλλά και το τι κάνουν είναι...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Βουλή συζήτησε το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Να μην επαναλάβω και σας κουράσω το πώς το συζήτησε, κατόπιν ποιας προτάσεως και ποιας πλευράς, αναλυτικά για πάρα πολλούς μήνες. Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Δεν έχει κλείσει τίποτα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει στείλει μήνυμα στα υπερατλαντικά κέντρα που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι υποκλοπές έγιναν από τη μεριά των Αμερικανών και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ; Εχει στείλει το μήνυμα και έχει τελειώσει την υπόθεση; Δηλαδή, αυτός ήταν ο σκοπός και τώρα πρέπει να κλείσει για να μην χαλάσουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια ανάλυση που κάνετε από την οπτική σας σκοπιά και με την οποία δεν συμφωνώ. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το θέμα συζητήθηκε με λεπτομέρειες στη Βουλή. Η Δικαιοσύνη το έχει πλέον στα χέρια της, προκειμένου να οδηγηθεί στα συμπεράσματα που θα οδηγηθεί.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η κυβέρνηση προτίθεται να προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής μετά το πέρας της δικαστικής έρευνας, όπως είχε πει παλαιότερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει ό,τι έχουμε πει και στο παρελθόν.

ΜΑΝΗ: Θα επανέλθω στο θέμα της προληπτικής ιατρικής. Πριν από δέκα ημέρες είχε ρωτηθεί ο αναπληρωτής σας, με αφορμή ρεπορτάζ τότε, για την πρόθεση του Υπουργείου Απασχόλησης να επιβάλλει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. Είχε απαντήσει τότε το προφανές, ότι δεν σχολιάζει ρεπορτάζ, δημοσιογραφικές πληροφορίες και ότι θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση όταν αυτό έρθει επισήμως. Επειδή ήρθε αυτό επισήμως, δεν ακούσαμε τίποτα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας διαβάσω το τελευταίο κομμάτι της δήλωσης του κ. Τσιτουρίδη. Χθες έκανε τη δήλωση. Λέει, λοιπόν, κλείνοντας: «Η σχετική ρύθμιση προβλέπει ότι οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί δύνανται να εκδώσουν απόφαση, σύμφωνα με την οποία ορισμένοι συμπολίτες μας θα μετέχουν σε κάποιες εξετάσεις προληπτικής ιατρικής με μικρή συνεισφορά. Η ρύθμιση αυτή δεν πρόκειται  και το τονίζει- να αφορά εξετάσεις προληπτικής ιατρικής, όπως τέστ-Παπ, έλεγχος προστάτη, προγεννητικός έλεγχος κ.ο.κ. Όσοι αδικαιολόγητα ανησυχούν, ας περιμένουν την κοινή απόφαση», κατέληξε ο υπουργός και μένω σε αυτό.

ΜΑΝΗ: Το νομοσχέδιο λέει άλλα πράγματα...

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σήμερα δεν τα προβλέπει, αύριο θα τα προβλέψει και αυτή είναι η ανησυχία και αυτό είναι το ερώτημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί να τα προβλέψει αύριο; Γιατί ανησυχείτε;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν έχετε αυτή την κοινωνική εμπειρία που έχουμε όλοι ότι όταν ανοίγει ένα παράθυρο αυτό διευρύνεται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης έχει φανεί. Είμαι βέβαιος ότι την αντίστοιχη κοινωνική ευαισθησία θα έχουν και οι υπουργοί που θα λάβουν αύριο την υπουργική απόφαση, οι οποίοι είναι οι ίδιοι της σημερινής κυβέρνησης.

ΜΑΝΗ: Το νομοσχέδιο το λέει μέσα. Λέει «εμβόλια και άλλες εξετάσεις». Το «και άλλες εξετάσεις» τα χωράει όλα, όλα και τίποτα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι για να γίνει ένας νόμος στην πράξη χρειάζονται κάποιες κοινές υπουργικές αποφάσεις. Αυτό που σας διάβασα αναφέρεται στην κοινή υπουργική απόφαση, η οποία θα εκδοθεί. Εχει δώσει μια απάντηση ο κ. Τσιτουρίδης, η οποία νομίζω ότι ηρεμεί τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Ας περιμένουμε την απόφαση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Να γυρίσουμε στις υποκλοπές. Ταυτίζεστε και εσείς με το πόρισμα της Επιτροπής που λέει ότι οι παρακολουθήσεις του Πρωθυπουργού έγιναν για κάποιο σκοπό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν υπάρχει πόρισμα, εάν μιλάμε για τη Βουλή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έκθεση των τριών νεοδημοκρατών βουλευτών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να ακριβολογούμε, λοιπόν: Έκθεση, γιατί πόρισμα εκδίδεται ή στην Εξεταστική ή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Έχω σχολιάσει το θέμα. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Συμφωνείτε με την άποψη ότι όσοι Δήμαρχοι προχωρήσουν σε προεκλογικές προσλήψεις πρέπει να μπουν φυλακή; Σας ρωτώ, γιατί αυτή την άποψη την εξέφρασε ο κ. Γιακουμάτος και επειδή έχει γίνει πολύ συζήτηση για τους συμβασιούχους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι πάντα επιφυλακτικός στο να σχολιάσω δηλώσεις τις οποίες δεν γνωρίζω από πρώτο χέρι. Εμπιστεύομαι τη δεινότητα όλων σας, αλλά θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω κάποια δήλωση την οποία δεν έχω διαβάσει, ούτε έχω ακούσει.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Στο ίδιο θέμα, αλλά όχι για τον κ. Γιακουμάτο. Από την ίδια την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκύπτει ότι οι Δήμαρχοι από τη μια μεριά στην αρχή είχαν δηλώσει ότι προσλαμβάνουν προσωπικό, συμβασιούχους για εποχικές ανάγκες και στη συνέχεια στο δικαστήριο δήλωσαν ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εκεί δεν υπάρχει ένα θέμα νομιμότητας; Η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο ή να ασκηθούν διώξεις ή να κινηθεί η Δικαιοσύνη γι` αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι η Αυτοδιοίκηση -το λέει και η έννοια της λέξης- εμπεριέχει τις ευθύνες τις οποίες πρέπει να έχει ο κάθε δημοτικός άρχων που εκλέγεται από το λαό. Στην Ελλάδα έχουμε το παράξενο φαινόμενο από τη μία να λέμε να ενισχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις και από την άλλη, όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση -σε μεμονωμένες ευτυχώς περιπτώσεις- λαμβάνει λανθασμένες αποφάσεις να φταίει πάλι η κυβέρνηση. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Ας δεχθούμε ότι υπάρχει ευθύνη του άρχοντα που εκλέγεται σε Δήμο ή Κοινότητα απέναντι στο νόμο. Δεν μεσολαβεί η κυβέρνηση σε αυτή την ευθύνη. Όταν ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης βγήκε ευθαρσώς και είπε «ας έρθουν οι Δήμοι εκείνοι που θέλουν να πουν, ζητάμε οργανικές θέσεις και εγώ θα τους τις δώσω αμέσως». Γιατί δεν το κάνουν;

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση έχει θέσει αυτό το ερώτημα στους Δημάρχους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δημοσίως. Το είπε ο κ. Παυλόπουλος.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θέλω να επαναφέρω το ερώτημα για το θέμα των ασφαλιστικών Ταμείων. Οι μισθωτοί που είναι η μεγαλύτερη μερίδα των εργαζομένων πληρώνουν πολύ υψηλή φορολόγηση. Καλούνται να πληρώσουν τώρα και τις προληπτικές εξετάσεις. Ποιο είναι το μήνυμα που δίνει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε «καλούνται να πληρώσουν» ως να έχει υπάρξει μια απόφαση να πληρώσουν τις προληπτικές εξετάσεις εν συνόλω. Σας διάβασα, πρώτον, μια σειρά από εξετάσεις και υπάρχουν και άλλες -τα είπε ο κ. Τσιτουρίδης- που δεν περιλαμβάνονται σε αυτό το σχέδιο. Και δεύτερον...

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης και άρα θεωρώ ότι από τη στιγμή που βγήκε και είναι θέμα διαδικασίας σύντομα θα ληφθεί η απόφαση των συναρμοδίων υπουργών, γι` αυτό συνεχίζω στο από εκεί και πέρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είμαι εδώ και θα δεχθώ τις επικριτικές ερωτήσεις σας, εκείνη τη στιγμή, όταν βγει η υπουργική απόφαση και περιλαμβάνει πράγματα, τα οποία τώρα είπα, με βάση τα όσα έχει δηλώσει ο κ. Τσιτουρίδης, ότι δεν θα περιλαμβάνονται. Εδώ θα είμαστε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μια πρόγευση σας δίνω.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να επανέλθω στο θέμα των συμβασιούχων. Παίρνοντας ως αφορμή μια δήλωση που είχατε κάνει παλαιότερα, την προηγούμενη εβδομάδα, από αυτή τη θέση, είχατε πει λοιπόν ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η μανιφατούρα, η φάμπρικα, είχατε χρησιμοποιήσει τη λέξη φάμπρικα, των συμβασιούχων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είχα πει αυτό. Παρακαλώ πολύ να διαβάσετε ακριβώς τι είχα πει.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Είχατε χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα πει άλλο πράγμα εντελώς. Δεν είχα πει καθόλου «η φάμπρικα των συμβασιούχων» γιατί δεν υποτιμώ κανέναν. Είχα πει η φάμπρικα ορισμένων δήμων να παίρνουν εποχικούς, να τους δίνουν δουλειά συμβάσεων έργου ενώ τους έχουν βαφτίσει εποχικούς. Σε αυτή τη φάμπρικα αναφέρθηκα και είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα που ρώτησε συνάδελφός σας προηγουμένως.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Ωραία. Συμφωνούμε σε αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτό ναι, συμφωνούμε. Στο προηγούμενο διαφωνούσαμε.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Εντάξει, συμφωνούμε λοιπόν σε αυτό. Έρχεται, λοιπόν, η κυβέρνηση, ενώ έχει πάρει αυτή την πολιτική θέση και λέει ότι από τη στιγμή που οι δήμαρχοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μας δώσει μια λίστα με τους συμβασιούχους που θέλει να μονιμοποιήσει, εμείς θα τους μονιμοποιήσουμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, ούτε αυτό λέει, επιτρέψτε μου. Λέει η κυβέρνηση ελάτε και ζητήστε οργανικές θέσεις. Στο δημόσιο, όπως γνωρίζετε, αν δεν υπάρχει οργανική θέση, δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη. Οι προσλήψεις όπως γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, γίνονται γιατί υπάρχουν οργανικές θέσεις. Ας πούμε σ` αυτό τον χώρο που είμαστε τώρα, που είναι 450 υπάλληλοι, κάποιοι συνταξιοδοτούνται, φεύγουν 5, 10, 20 άνθρωποι. Υπάρχουν οργανικές θέσεις που έχουν οριστεί εδώ και χρόνια με νόμο και πρέπει να συμπληρωθούν. Θα γίνει διαγωνισμός μέσω του ΑΣΕΠ και θα δοθούν τα στοιχεία εκείνα, τα πτυχία ή όποιες άλλες ικανότητες πρέπει να διαθέτει κάποιος για να γίνει υπάλληλος στις συγκεκριμένες θέσεις, θα περάσουν από το ΑΣΕΠ και θα προσληφθούν. Τι συνέβη σε αυτούς τους δήμους που λέμε; Το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, απλώς για να το γνωρίζουμε καλύτερα όλοι μας: Ενώ δεν υπήρχαν οργανικές θέσεις, ενώ δεν ζητήθηκε από την κυβέρνηση να συστήσει οργανικές θέσεις, προσελήφθησαν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι υποτίθεται ότι σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψαν, ότι θα δούλευαν ως συμβασιούχοι για 6 ή 8 μήνες επί παραδείγματι στην δασοπυρόσβεση ή για άλλες εποχικές δουλειές που χρειάζονται οι δήμοι. Τελικά δεν ήταν καθόλου εποχικές γιατί βεβαίως, δεν είναι εποχική δουλειά το να μαζεύεις τα σκουπίδια, τα σκουπίδια συλλέγονται όλο το χρόνο. Έγινε, λοιπόν, αυτή η φάμπρικα -και αυτό εννοούσα- κάποιοι πήραν ανθρώπους και τους τοποθέτησαν, σε θέσεις που είναι οργανικές ή με σύμβαση, έστω έργου ή εργασίας, ως εποχικούς υπαλλήλους. Και εκεί είναι το μπέρδεμα που έγινε. Τι λέει η κυβέρνηση; Λέει: «Ζητήστε οργανικές θέσεις και θα εγκριθούν». Οργανική θέση βεβαίως σημαίνει, όπως αντιλαμβάνεστε, επιβάρυνση του προϋπολογισμού του δήμου με δώρα, με άδειες. Δηλαδή η κυβέρνηση τι λέει; Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, χρησιμοποιώντας ανθρώπους οι οποίοι κάνουν δουλειά που είναι δουλειά όλου του χρόνου -γιατί τα σκουπίδια επαναλαμβάνω πρέπει να μαζεύονται όλο το χρόνο- με εποχικούς, γιατί οι εποχικοί εκτός των άλλων πληρώνονται για λίγους μήνες το χρόνο. Μένουν το maximum 8 μήνες, μένουν εκτός 4 μήνες και ξανά. Είναι όμηροι του κάθε δημάρχου που θα τους επιλέξει, γιατί θα τους πει «για να σε ξαναπροσλάβω Α, Β, Γ, Δ... », τα ξέρουμε -τα εικάζουμε εν πάση περιπτώσει- και δεν λύνουν σε βάθος χρόνου το πρόβλημα. Αντιθέτως δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα. Ας έρθουν, λοιπόν, όλοι προ των ευθυνών τους, διότι η αυτοδιοίκηση -επαναλαμβάνω- έχει την ευθύνη της ως αυτοδιοίκηση, και να λύσουν τα προβλήματα.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Πάνω σε αυτό τώρα έρχεται, λοιπόν, η κυβέρνηση εκτός από αυτό που περιγράψατε προηγουμένως και λέει και κάτι άλλο: Πριμοδοτούμε με 50% τη μοριοδότηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Αυτή η πρακτική ουσιαστικά δεν δίνει πάτημα να προχωρήσει αυτή η διαδικασία σε βάθος χρόνου να συνεχιστεί αυτή η πρακτική πρόσληψης για έκτακτες ανάγκες, με σκοπό στο μέλλον να γίνουν μόνιμοι; Πώς θα σταματήσει δηλαδή αυτή η διαδικασία; Δεν πρέπει με κάποιον τρόπο να σταματήσει; Ποιο είναι το μήνυμα της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει το εξής δίλλημα στο οποίο είχε να απαντήσει η κυβέρνηση και θεωρώ ότι η επισήμανσή σας είναι σοβαρή. Το δίλλημα ήταν: Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δούλευαν 5, 10, 15 χρόνια με αυτές τις λογικές, έρχονται τώρα, σε ηλικία των 40, 45 ετών, έχοντας οικογένεια, έχοντας παιδιά, σχολεία, δάνεια, σπίτια, αυτοκίνητα, υποχρεώσεις εν πάση περιπτώσει, και δικαίως αναρωτιούνται «μα εγώ στα 45 ή στα 50 μου θα ψάξω για δουλειά και πού θα βρω τη δουλειά;». Και λέει η κυβέρνηση: Επειδή ακριβώς έγινε αυτό που έγινε στρεβλά επί σειρά ετών, ας αναγνωριστεί ότι σε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να δοθεί μια μοριοδότηση, μόλις οι δήμοι ζητήσουν οργανικές θέσεις, να έχουν ένα προβάδισμα. Είναι ένα κοινωνικό κριτήριο το οποίο βοηθάει στο να λυθεί καλύτερα αυτό το πρόβλημα. Εάν οι δήμοι για τους οποίους μιλάμε, ζητήσουν οργανικές θέσεις, θα τις πάρουν από την κυβέρνηση, άρα αυτοί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα έχουν το προβάδισμα το οποίο πρέπει να έχουν.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Πώς θα διασφαλιστεί, λοιπόν, αυτό το κοινωνικό κριτήριο από τη στιγμή που δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, οι δήμοι που θα ζητήσουν οργανικές θέσεις θα ενισχυθούν από την κυβέρνηση για να καλύψουν και αυτά τα έξοδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ένας προϋπολογισμός τον οποίο γνωρίζετε. Κάθε ένας πρέπει να κινηθεί στα πλαίσια του προϋπολογισμού του. Εάν επιλέξει τον προϋπολογισμό του να τον ξοδέψει με τρόπο σπάταλο, αντιλαμβάνεστε ότι και ο δήμαρχος είναι εκτεθειμένος και οι πολίτες του συγκεκριμένου δήμου δεν έχουν ωφεληθεί από τον σπάταλο τρόπο διαχείρισης του δημάρχου. Έχει δηλαδή ευθύνη. Δεν υπάρχει ένα ταμείο το οποίο είναι γεμάτο και βγάζει κάθε τόσο λεφτά και δίνει στους δημάρχους και στους κοινοτάρχες ή στα Υπουργεία. Ο Υπουργός έχει ευθύνη απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο και προσπαθεί να φτιάξει τα πράγματα έτσι, ώστε να μην ξοδεύει ολοένα και περισσότερα χρήματα. Η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει μια προσπάθεια να μαζέψει, να νοικοκυρέψει τα οικονομικά. Από την άλλη πλευρά, αντίστοιχη προσπάθεια πρέπει να κάνουν και όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί και φυσικά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με αυτό που λέτε τώρα δικαιολογείτε τους δημάρχους που κάνουν αυτές τις εποχικές προσλήψεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου. Μα είναι πολιτική πράξη αυτό που έγινε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μια δεν μπορούν να καλύψουν τις οργανικές θέσεις για να πάρουν υπαλλήλους και βάζουν από «το παράθυρο» για να καλυφθούν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου δεν το δικαιολογώ, είναι μια πολιτική πράξη αυτό το οποίο έγινε. Και η πολιτική πράξη είναι ότι προσλαμβάνουν εποχικούς για 8 μήνες, εκμεταλλεύονται αυτά που έλεγα προηγουμένως, τους έχουν δηλαδή σε ομηρία και δεν ζητούν την οργανική θέση που θα τους επιλύσει τα προβλήματα. Γιατί δεν τη ζητούν;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και ποιος θα την πληρώσει; Αφού δεν έχουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνουμε, ότι υπάρχει προϋπολογισμός. Καταρχάς σας παρακαλώ πολύ και σας προσκαλώ και σας προκαλώ να μπείτε στα αρχεία του Υπουργείου Εσωτερικών από τότε που έγινε το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, αν δεν με απατά η μνήμη μου, να δείτε τις ενισχύσεις που υπάρχουν σε δήμους. Όλες οι ενισχύσεις που έχουμε δει τα τελευταία δύο χρόνια είναι μεγαλύτερες σε ποσοστά από ενισχύσεις στο παρελθόν. Δεν είναι τα πράγματα έτσι απλά «δεν έχουν». Υπάρχουν πολύ περισσότερα χρήματα που δόθηκαν σε δήμους και τα είδατε. Εδώ μάλιστα είδαμε και το φαινόμενο να μας κατηγορεί η αντιπολίτευση γιατί δώσαμε περισσότερα χρήματα σε πάρα πολλούς δήμους λέγοντας, κατ` αυτούς, ότι έγινε για πολιτική σκοπιμότητα. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο. Ή δώσαμε χρήματα και υπάρχουν στους δήμους ή δεν δώσαμε. Ένα από τα δύο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για τα γεγονότα στην Αγία Σοφία και θα ήθελα να μάθω αν θα γίνει κάποια ενέργεια σε διπλωματικό επίπεδο και αν θα τεθεί το συγκεκριμένο γεγονός στη συζήτηση που θα γίνει τον Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συνεννοηθώ με το Υπουργείο Εξωτερικών και θα σας απαντήσω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Συμπληρωματικά να ρωτήσω εάν έχετε κάποιο σχόλιο για το επεισόδιο που έγινε στο Αγγλικό σχολείο στην Κύπρο με το ξυλοφόρτωμα Τουρκοκυπρίων μαθητών από κουκουλοφόρους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο περιστατικό και θέλω να το σημειώσω, ωστόσο η οποιαδήποτε άσκηση βίας αντίκειται και μας βρίσκει αντίθετους σε μια Δημοκρατία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα επανέλθω στον συμπαθή κ. Τσιτουρίδη. Έχει γίνει κάποια μελέτη για το θέμα της προληπτικής ιατρικής. Υπάρχει ο κίνδυνος ο κόσμος, για να μην πληρώσει, να μην πάει να κοιταχτεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα λάβει γνώση ασθενειών που είναι εν τη γενέσει τους. Οπότε το κόστος της θεραπείας θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της πρόληψης. Έχει γίνει μελέτη ή είναι μια απόφαση που έτσι την πήρε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο. Νομίζω ότι έχουμε πει πάρα πολλά για το θέμα. Εάν είχα κάτι περισσότερο θα σας το έλεγα.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` ουσίαν με κάλυψε ο συνάδελφος με την ερώτηση. Αυτό ήθελα να ρωτήσω: Το θέμα των προληπτικών εξετάσεων έχει τεθεί για την Πολιτεία (δεν ακούγεται) εκάστοτε κυβέρνηση, πολλές φορές στο παρελθόν και έχουν καταλήξει ότι ευνοεί τα ταμεία τελικώς γιατί κερδίζουν από τη νοσηλεία που μειώνεται διότι προλαβαίνουν...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ότι γίνεται πολύς θόρυβος και ότι εν τέλει αυτά που έχει πει ο κ. Τσιτουρίδης θα τα δείτε στην πράξη. Άρα δεν θα έχουμε όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία εικάζει ο καθένας από εσάς. Δεν σας αδικώ, από την πλευρά σας κάνετε τη δουλειά σας.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα απλά να ρωτήσω γιατί άνοιξε τότε αυτό «το παράθυρο». Να δεχτώ ότι η απόφαση μπορεί και να μην έρθει ποτέ, μπορεί να μην έχει τις συνηθισμένες προληπτικές εξετάσεις. Αυτό «το παράθυρο» τι νόημα είχε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να σας πω τίποτα περισσότερο για το θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πιστεύει η κυβέρνηση ότι αυτές οι πειθαρχικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους αστυνομικούς που συμμετείχαν στον άγριο ξυλοδαρμό του 24χρονου Κύπριου σπουδαστή, λειτουργούν αποτρεπτικά για την επανάληψη παρόμοιων περιστατικών; Και ένα δεύτερο ερώτημα: Ποιος ελέγχει τελικά; Ξέρει η κυβέρνηση ποιος ελέγχει τους κουκουλοφόρους αστυνομικούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα αρχίσω από το δεύτερο ερώτημα. Θα παρακαλέσω πολύ να μην χρησιμοποιούμε εκφράσεις που είναι μεν βαρύγδουπες αλλά είναι και βαριές και πιστεύω ότι αδικούν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ωστόσο αληθινές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μένω στην επισήμανση την οποία έκανα χθες: Δεκάδες χιλιάδες αστυνομικών υπαλλήλων σε αυτό τον τόπο δουλεύουν για την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη, για τη ζωή του, για την περιουσία του. Μεμονωμένα περιστατικά πάντοτε καταδικάστηκαν και καταδικάζονται. Στο πρώτο σκέλος της ερωτήσεώς σας θα πω απλώς ότι σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, η τιμωρία είναι πράξη που προβλέπεται από νόμους και κανονισμούς. Δεν θα σχολιάσω αυτό που θέλετε εσείς για το μέγεθος της τιμωρίας. Η τιμωρία όμως, αυτή καθ` αυτή, λέει πολλά.

" Αύριο, Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, δεν θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των Πολιτικών Συντακτών λόγω της συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 23 November 2006 - 15:06:14 UTC