Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-12-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 44472488

Έκδοση 1

Brf0412

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής συναντάται, αυτή την ώρα, με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Ρομάνο Πρόντι. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμήν του κ. Πρόντι και της ιταλικής αντιπροσωπείας. Στις 15:00 ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Ρομάνο Πρόντι θα εγκαινιάσουν την έκθεση «Μύθοι και αρχέτυπα στη Μεσόγειο» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

" Αύριο, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, με θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

" Εξάλλου, αύριο το βράδυ στις 20:00, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

" Η μείωση του ελλείμματος και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που επιτυγχάνει η σημερινή κυβέρνηση, επιτρέπουν να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Αυτή η φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, αφορά τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας. Κάθε χρόνο οι πολίτες θα πληρώνουν ολοένα και λιγότερους φόρους. Ωφελούνται πλέον όλες οι κατηγορίες φορολογουμένων, κυρίως όμως τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα. Η φορολογική μεταρρύθμιση επιστρέφει στους πολίτες τους καρπούς μιας μεγάλης προσπάθειας, μιας συνεπούς και αποτελεσματικής πολιτικής για την οικονομία. Βάζουμε, με συνέπεια, τάξη στα οικονομικά του κράτους. Μια ακόμη προγραμματική δέσμευση γίνεται πράξη.

Τρία εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες (3.300.000) συμπολίτες μας, δεν θα πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, χάρη στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου που από το 2004 αυξήθηκε κατά 2.000 ευρώ. Δυόμισι εκατομμύρια (2.500.000) περίπου φορολογούμενοι, με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, θα πληρώνουν, σταδιακά από το 2007 έως το 2009, λιγότερους φόρους. Όλοι οι συνταξιούχοι ωφελούνται. Οι πολίτες με αναπηρία ωφελούνται πολλαπλά. Οι πολύτεκνες μητέρες δεν θα πληρώνουν εφεξής φόρο στο επίδομα που λαμβάνουν από το κράτος. Όλοι οι Έλληνες ναυτικοί θα πληρώνουν εφεξής το μισό και λιγότερο φόρο, εξαιτίας της ανάλογης μείωσης του φορολογικού συντελεστή. Οι ενοικιαστές θα πληρώνουν πλέον χαμηλότερο ενοίκιο, λόγω της κατάργησης του τέλους χαρτοσήμου, ενώ ευνοούνται ταυτόχρονα και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Με λίγα λόγια, η φορολογική μεταρρύθμιση αφορά όλους τους Έλληνες.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεδομένου ότι λόγω των ημερών, έχουμε μπει στην εορταστική περίοδο, θέλω να σας ρωτήσω, αν η κυβέρνηση έχει γίνει κοινωνός των διαμαρτυριών των εμπόρων και των βιοτεχνών για προβλήματα εφοδιασμού εν όψει της εορταστικής περιόδου, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω μιλήσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες για τα λιμάνια και τη μεγάλη προσπάθεια την οποία καταβάλλει η σημερινή κυβέρνηση, ώστε οι υπηρεσίες που παρέχονται στα μεγάλα λιμάνια της χώρας, να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές, ώστε και οι πολίτες -- καταναλωτές να ωφελούνται και η οικονομία της χώρας μας, συνολικά, να έχει τα οφέλη που πρέπει να έχει. Έχει διαπιστωθεί εδώ και πολύ καιρό, όπως γνωρίζετε, από την αγορά αλλά και από όλους μας, η ανάγκη για μια ακόμη καλύτερη λειτουργία των μεγάλων λιμανιών της χώρας. Και γνωρίζετε επίσης ότι ο αρμόδιος και επιφορτισμένος με τον συγκεκριμένο τομέα πολιτικής, Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κεφαλογιάννης, βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε αυτή η κυβερνητική πρόθεση, δηλαδή να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα λιμάνια, προς όφελος όλων μας, να γίνει πράξη. Αυτός ο διάλογος συνεχίζεται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Καλές οι προεκλογικές σας εξαγγελίες στην αρχή, για τα φορολογικά. Πέστε μας τι κάνει η κυβέρνηση με το θέμα της SIEMENS. Βοά ο τόπος στη Γερμανία. Ήδη έχει κατατεθεί ότι 8  10 του ετήσιου τζίρου της ελληνικής SIEMENS πήγαινε εδώ για μίζες, προκειμένου να πάρει έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τι έχετε κάνει γι` αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είχα ερωτηθεί και πριν από λίγες μέρες και σας είχα πει αυτό που θα επαναλάβω και σήμερα, ότι η Ελληνική Πολιτεία, δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κατ΄ αρχήν θα συνδράμει σε οποιοδήποτε αίτημα για την πλήρη διαλεύκανση των πτυχών της εν λόγω υπόθεσης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σαφώς θα συνδράμει σε οποιοδήποτε αίτημα. Εκ μέρους της κυβέρνησης υπάρχει αίτημα να λάβει γνώση των πραγμάτων; Αν η κυβέρνηση έχει κάποιο αίτημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε ότι τα θέματα αυτά είναι θέματα Δικαιοσύνης. Εφόσον υπάρξει κάτι νεότερο, όσον αφορά την κυβέρνηση, πέρα από όσα σας είπα, θα σας ενημερώσω.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα επανέλθω στο θέμα με τα λιμάνια με δεδομένο και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας προκειμένου να αναληφθεί μια πρωτοβουλία για την εκτόνωση της έντασης και να επανέλθει η αγορά στους κανονικούς ρυθμούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα το χειρίζεται ο αρμόδιος Υπουργός.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Απλώς για τη συνάντηση με τον Καραμανλή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή προς ανακοίνωση.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κι εγώ στα λιμάνια θέλω να μείνω. Άκουσα πριν τη δήλωσή σας ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια για να λειτουργούν καλύτερα τα λιμάνια. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίοδο, λειτουργούν μάλλον χειρότερα τα λιμάνια και δεν έχω ακούσει ακόμη την κυβέρνηση να πει τι φταίει. Φταίνε οι εργαζόμενοι; Φταίει το νέο καθεστώς; Φταίνε οι χειρισμοί του Υπουργού; Τι φταίει επιτέλους και τα λιμάνια αντιμετωπίζουν αυτά τα σοβαρά προβλήματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάθε μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που στοχεύει στο να αλλάξουν ορισμένα πράγματα προς το καλύτερο, είναι φυσικό να προκαλεί ορισμένες αντιδράσεις. Είπα και την περασμένη εβδομάδα και δεν το λέω καθόλου επικριτικά προς εσάς κύριε Χιώτη, το επαναλαμβάνω απλώς γιατί δεν ήσασταν εδώ, ότι υπάρχουν και ορισμένες παρανοήσεις ενδεχομένως. Γίνεται πολλή κουβέντα για μια ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Όπως δεν υφίσταται θέμα απώλειας ή μείωσης, αν θέλετε, των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται ήδη στα λιμάνια. Συνεπώς, οι ανησυχίες οι οποίες εκδηλώνονται, θα έλεγα ότι είναι αβάσιμες. Γι` αυτό ακριβώς και συνεχίζεται ο διάλογος από τον κ. Κεφαλογιάννη και από τα υπόλοιπα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ώστε όπου υπάρχουν θέματα προς διευκρίνιση, για την παροχή περισσότερων λεπτομερειών, ακριβώς αυτά τα θέματα να συζητηθούν σε βάθος. Και θα ήθελα να προσθέσω ότι: Γίνεται ότι πρέπει να γίνει, ώστε ευπαθή προϊόντα -- και δεν είναι τόσα πολλά -- τα οποία φθάνουν στα μεγάλα λιμάνια της χώρας, χωρίς κινδύνους, γρήγορα να προωθούνται προς τα σημεία πωλήσεως.

ΧΙΩΤΗΣ: Μιλήσατε για διάλογο με τους φορείς, ο οποίος, αν δεν κάνω λάθος, έχει ήδη ολοκληρωθεί και δεν παράγει αποτελέσματα. Το ερώτημά μου είναι, εφόσον οι επιφυλάξεις που θέτουν οι φορείς που εργάζονται και δραστηριοποιούνται στα λιμάνια δεν αίρονται και το πρόβλημα παραμένει, η κυβέρνηση θα επιμείνει έως τέλους σ` αυτή την προσπάθεια, όχι ιδιωτικοποίησης, το δέχομαι και εγώ, εκχώρησης της διαχείρισης των λιμανιών. Θα επιμείνει η κυβέρνηση με κίνδυνο να έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα την περίοδο των εορτών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις στα λιμάνια της χώρας έτσι ώστε αυτά να ανταποκριθούν στον τριπλό και σε ορισμένες περιπτώσεις και πενταπλό όγκο κατά την εξυπηρέτηση των κοντέινερ, είναι δεδομένη. Οι επενδύσεις αυτές πρέπει να γίνουν με τον τρόπο που γίνονται σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί, το επαναλαμβάνω. Ο διάλογος συνεχίζεται και είμαι βέβαιος ότι ένας διάλογος που διεξάγεται μεταξύ δύο πλευρών που θέλουν να εξευρεθεί λύση, παράγει και αποτελέσματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς αισθάνεστε τώρα που θα έχετε απέναντί σας τον κ. Πέτρο Ευθυμίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο. Πρόκειται για εσωκομματικά θέματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η σκιώδης κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου μπορεί να σπρώξει την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα στην εφαρμογή της πολιτικής της με δεδομένο ότι έχετε την ίδια πολιτική σε μείζονα θέματα όπως την Αναθεώρηση του Άρθρου 16, το Ασφαλιστικό κλπ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας με την αξιολόγηση την οποία κάνετε. Η κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση του προγράμματός της, όπως άλλωστε σας είπα και εισαγωγικά, σε σχέση με τη φορολογική μεταρρύθμιση, με ένα ρυθμό που ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει και που επιτρέπει στους Έλληνες πολίτες να ωφελούνται από αυτές ακριβώς τις μεταρρυθμίσεις. Ο ρυθμός της σημερινής κυβέρνησης δεν εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες σαν αυτούς που αναφέρατε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όταν λέτε για το διάλογο στα λιμάνια, ότι θα συνεχιστεί, έχει κάποιο όριο ή θα συνεχιστεί όπως και ο διάλογος στην Παιδεία μέχρι και όποτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα έχει πει ο Υπουργός κ. Κεφαλογιάννης.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτά τα οποία τώρα χειρίζεται, όπως τα χειρίζεται ο κ. Κεφαλογιάννης, είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι ο κ. Κεφαλογιάννης χειρίζεται τα θέματα της λιμενικής πολιτικής. Αυτό τα λέει όλα.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή μιλήσατε για μεταρρύθμιση, ρωτώ: Η μεταρρύθμιση που γίνεται από την πλευρά του κ. Κεφαλογιάννη στα λιμάνια, που επιχειρείται να γίνει, είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κύριε Βλάχο, έχω απαντήσει και είναι σαφές αυτό το οποίο είπα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεδομένου ότι η κατάσταση στα λιμάνια είναι έκρυθμη και επειδή τουλάχιστον η εικόνα που δίνετε και αναπαράγεται στον Τύπο είναι πως υπάρχει διάσταση Υπουργών για τον τρόπο χειρισμού εκ μέρους του κ. Κεφαλογιάννη του ζητήματος αυτού. Υπάρχει η αίσθηση και θα ήθελα να μου απαντήσετε επ` αυτού, το γεγονός ότι δεν συναντάται ή τουλάχιστον δεν γίνεται μια συνάντηση έστω στο προβλεπτό μέλλον με τον Πρωθυπουργό, αυτό δεν δίνει την εντύπωση ότι ο αρμόδιος Υπουργός είναι ακάλυπτος για τον τρόπο που χειρίζεται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και όχι. Όταν υπάρξει κάποια συνάντηση, θα σας γνωστοποιηθεί.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το θέμα είναι να γίνει η συνάντηση τώρα που υποτίθεται ότι υπάρχει ένα πρόβλημα σε εξέλιξη, σε μια κατάσταση σε εξέλιξη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι αν γίνει αύριο, μεθαύριο μια συνάντηση, θα βρείτε κάποιον άλλο τρόπο να της δώσετε διαφορετική ερμηνεία. Ο κ. Κεφαλογιάννης είναι ο επιφορτισμένος Υπουργός στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του να χειριστεί τα θέματα της λιμενικής πολιτικής. Και είμαι απόλυτα σαφής σε αυτό το οποίο λέω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Έχει υποβληθεί όμως αίτημα από τον κ. Κεφαλογιάννη για συνάντηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εφόσον υπάρξει συνάντηση, θα ενημερωθείτε.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Εγώ θα ήθελα να επανέλθω στο αρχικό ερώτημα για τη Siemens. Είπατε ότι η ελληνική Πολιτεία θα συνδράμει σε οποιοδήποτε αίτημα. Αυτό σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τις γερμανικές; Και εάν έχει ξεκινήσει αυτή η συνεργασία, θα ήθελα να ρωτήσω, επειδή οι γερμανικές αρχές διαθέτουν ένα συγκεκριμένο κατάλογο με ονόματα ανθρώπων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, τα οποία έχει δώσει ο μάνατζερ της Siemens, αν τα έχετε και εσείς και αν προτίθεστε να τα δώσετε στη δημοσιότητα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα σας είπα, πέρα από τη διαπίστωση ότι όσα μου αναφέρετε είναι δημοσιογραφικές πληροφορίες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Τσιτουρίδης σε μια συνέντευξή του είπε ότι ως το τέλος της τετραετίας θα υπάρξει πρόταση της κυβέρνησης για κατώτατο εγγυημένο εισόδημα. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν είναι επεξεργασμένη αυτή η πρόταση, εάν έχει συζητηθεί σε κάποια κυβερνητική επιτροπή και με ποιο τρόπο θα οριστεί ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι; Μήπως στην Ελλάδα της φοροδιαφυγής με την ειλικρινή τους φορολογική δήλωση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα έχει πει ο Υπουργός κ. Τσιτουρίδης.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να σας ρωτήσω κάτι. Υπενθυμίζω απλώς ότι η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής προσωπικά, είχαν κάνει σημαία προεκλογικά και μετεκλογικά το θέμα της διαφάνειας και του χτυπήματος της διαπλοκής και όλων των συναφών θεμάτων. Δεν έχει την περιέργεια η κυβέρνηση να βρει ποιοι Έλληνες είναι μπλεγμένοι μέσα στην ιστορία της SIEMENS;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσα θέματα έχουν σχέση με τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης αφορούν τη Δικαιοσύνη. Έκανα μια τοποθέτηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς, που να έχει αμφιβολία ότι αυτή η κυβέρνηση σε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαπλοκής πάει βαθιά μέχρι το κόκαλο.

ΒΛΑΧΟΣ: Μας λέτε χωρίς να μας λέτε, ότι η κυβέρνηση με κάποιο τρόπο παρακολουθεί το θέμα και ενημερώνεται συνεχώς; Αυτό μας λέτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι άλλο επί του συγκεκριμένου θέματος.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Επ` αυτού. Είπατε προηγουμένως ότι αυτά που ανέφερα στην ερώτησή μου είναι δημοσιογραφικές πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν τις υιοθετείτε αυτές τις πληροφορίες; Δεν τις γνωρίζετε; Δεν υπάρχει...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μια απλή διαπίστωση έκανα. Τίποτε άλλο.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Γιατί αυτά εδώ πέρα, είναι στοιχεία τα οποία έχουν δοθεί στις γερμανικές αρχές και εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται με τις γερμανικές αρχές τότε νομίζω ότι τις γνωρίζει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλες οι κυβερνήσεις συνεργάζονται μεταξύ τους βάσει συγκεκριμένης διαδικασίας η οποία είναι θεσμοθετημένη. Δεν έχω να πω κάτι άλλο πάνω σ` αυτό.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Δεν το είπατε προηγουμένως, δεν είπατε για συνεργασία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι οι κυβερνήσεις -- γενικά αναφέρομαι -- συνεργάζονται μεταξύ τους σε όλο τον κόσμο, βάσει θεσμοθετημένων διαδικασιών.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτή η συνεργασία, στο συγκεκριμένο θέμα, τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν έχω κάτι νεότερο θα σας πω.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στο θέμα των χειρισμών του κ. Κεφαλογιάννη για την υπόθεση των λιμανιών, προφανώς ο κ. Κεφαλογιάννης ήταν εκείνος που επέλεξε το χρόνο προώθησης της μεταρρύθμισης; Να το κάνει δηλαδή λίγο πριν τα Χριστούγεννα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω αναφερθεί εξαντλητικά στο θέμα και δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο χρόνος αντιλαμβάνεστε ότι είναι σημαντικό σημείο γι` αυτό και επιμένω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατά την αντίληψή σας.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ίσως εγώ δεν κατάλαβα καλά, αλλά μέχρι στιγμής σας έχω ακούσει και εσάς και τον κ. Ρουσόπουλο όταν μιλάτε για μια μεταρρύθμιση να βεβαιώνετε πάντα ότι είναι κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης. Σήμερα από τις απαντήσεις που έχετε δώσει μέχρι τώρα, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, επιμένετε στη γραμμή ότι οι μεταρρυθμίσεις, μάλλον η λιμενική πολιτική είναι στις αρμοδιότητες του Υπουργού του κ. Κεφαλογιάννη. Είναι κάτι διαφορετικό; Δηλαδή, τις μεταρρυθμίσεις αυτές τις υπογράφει η κυβέρνηση ή όχι; Γιατί δεν μας απαντάτε ευθέως;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός κατά το σχηματισμό της κυβέρνησης αναθέτει συγκεκριμένους τομείς σε κάθε έναν Υπουργό ξεχωριστά. Μέσα στα πλαίσια της κυβέρνησης, ο κάθε Υπουργός αναλαμβάνει το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων που του αντιστοιχεί. Είπα, λοιπόν, ότι η λιμενική πολιτική είναι αρμοδιότητα του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας του κ. Κεφαλογιάννη. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έκανα τη σχετική αναφορά που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

ΚΟΡΑΗ: Ωραία. Μπορείτε επίσης να μας διευκρινίσετε τι αφορά τελικά αυτή η μεταρρύθμιση αφού όπως είπατε πριν δεν είναι ούτε η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, δεν είναι ούτε οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς ει μη μόνο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλούσα να διαβάσετε εκτενέστατες αναφορές τις οποίες έχει κάνει ο κ. Κεφαλογιάννης ή να απευθυνθείτε στον ίδιο. Εγώ απλώς ήθελα να διευκρινίσω ότι δύο βασικά στοιχεία άσκησης κριτικής στο συγκεκριμένο χώρο είναι χωρίς βάση.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επιμείνω κι εγώ σ` αυτό το θέμα. Αυτά να δεχθούμε ότι είναι χωρίς βάση. Η πτώση των τελωνειακών εσόδων στα λιμάνια δεν είναι χωρίς βάση. Είναι στοιχεία που αν θέλετε μπορείτε να μας φέρετε κι εσείς εδώ. Η πτώση...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προσωπικά δεν έκανα καμία αναφορά σε πτώση των τελωνειακών εσόδων.

ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό σας ρωτώ, λοιπόν. Συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, όπως είναι η πτώση των τελωνειακών εσόδων, όπως είναι η πτώση του τζίρου στην αγορά και ο κίνδυνος αναπροσαρμογής των τιμών εν όψει των Χριστουγέννων, είναι προβλήματα που απασχολούν την κυβέρνηση ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω πει ότι όλα αυτά τα θέματα που αφορούν στη λιμενική πολιτική θα λυθούν με διάλογο. Καμία μεταρρύθμιση δεν είναι εύκολη διαδικασία.

ΧΙΩΤΗΣ: Αν προσπαθήσουμε να παραλληλίσουμε τη μεταρρύθμιση αυτή στα λιμάνια με άλλες μεταρρυθμίσεις, θυμάμαι τον Πρωθυπουργό να λέει «Δεν μου κοστίζει να περιμένω να εξαντληθεί ο διάλογος προκειμένου να πετύχω τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση». Στη συγκεκριμένη περίπτωση η απώλεια χρόνου κοστίζει. Αυτό είναι το πρώτο ερώτημά μου. Εάν σας απασχολεί το κόστος που δημιουργεί η αναζήτηση της συναίνεσης και δεύτερον, μέχρι πότε η κυβέρνηση θα επιμείνει στο διάλογο, με αποτέλεσμα αυτά τα μεγέθη συνεχώς να δυσχεραίνονται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας διαβάσω μια δήλωση την οποία έκανε την Παρασκευή ο κ. Κεφαλογιάννης. «Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει είναι ανοικτός, δεν υπάρχουν όροι, προϋποθέσεις ή χρονικά περιθώρια. Στόχος είναι, της μεταρρύθμισης, να καλυφθούν τα αναπτυξιακά ελλείμματα του ΟΛΠ και να δοθεί προοπτική ανάπτυξης», προσθέτω εγώ, σε βάθος χρόνου.

ΧΙΩΤΗΣ: Απάντησε καθόλου στα ερωτήματα που έθεσα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως.

ΧΙΩΤΗΣ: Σε ποιο σημείο απαντά, ας πούμε, για το πώς θα αντιμετωπίσει την πτώση των τελωνειακών εσόδων ή τον κίνδυνο ανατιμήσεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας μη βιαζόμαστε. Ας δούμε την εξέλιξη του διαλόγου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδος  Κύπρου όσον αφορά τους χειρισμούς για τα ελληνοτουρκικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κ. Μπακογιάννη, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών που είχε την περασμένη Παρασκευή με την κυπριακή ηγεσία στη Λευκωσία, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μια συνεχή συνεργασία και συντονισμό στις κινήσεις τους και προετοιμαζόμαστε». Εννοούσε τις δυο κυβερνήσεις. Και συνέχισε: «Είμαστε στην αρχή μιας μακράς διαπραγμάτευσης και μεγάλης διαβούλευσης, η οποία θα γίνει με κορύφωση είτε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σε επίπεδο ΥΠΕΞ, είτε στο Συμβούλιο Κορυφής, πλέον, τον Δεκέμβριο, που θα μετέχουν οι Πρόεδροι και οι Πρωθυπουργοί». Αυτή η δήλωση της κ. Μπακογιάννη, δείχνει πόσο στενή είναι η συνεργασία μεταξύ των δυο κυβερνήσεων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχει υπόψη της η κυβέρνηση κάποια γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία που συνδέει τη λύση του Κυπριακού με μια 18μηνη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας  Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και ποια θέση έχει σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση; Εάν συμφωνεί με τη διασύνδεση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι βρισκόμαστε -- όπως είπε άλλωστε και η κ. Μπακογιάννη  σε ένα στάδιο λεπτών διαβουλεύσεων, λεπτών ανταλλαγών απόψεων, μέχρι το Συμβούλιο Υπουργών την άλλη εβδομάδα και το Συμβούλιο Κορυφής, λίγες μέρες αργότερα. Ας περιμένουμε την εξέλιξη αυτών των διαβουλεύσεων. Η κυβέρνηση δεν τοποθετείται με περισσότερα λόγια σε αυτό το πολύ σημαντικό διάστημα ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των «25» εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα αυτό είναι μυστική διπλωματία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι θέμα μυστικής διπλωματίας...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, οδηγούμεθα προφανώς σε ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για ένα μακρύ διάστημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι όπως είπε ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Εξωτερικών, η απόφαση την περασμένη εβδομάδα του Κολεγίου των Επιτρόπων, είναι μια βάση για διαπραγμάτευση. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ λεπτό στάδιο ανταλλαγής απόψεων πριν από την ολοκλήρωση του οποίου, ούτε χρήσιμο είναι, ούτε ωφέλιμο, ούτε σκόπιμο να γίνονται επιπλέον δηλώσεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας είπατε ότι υπάρχει συνεχής συνεργασία και συντονισμός ενεργειών. Αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει και ταύτιση απόψεων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μιλάμε για δύο κυβερνήσεις κρατών  μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί επικεντρώνεστε σε μία λέξη; Σημασία έχει ότι η συνεργασία είναι πολύ στενή, η ανταλλαγή απόψεων, είναι επίσης πολύ στενή, υπάρχει, αν θέλετε, κοινός βηματισμός, κοινή θεώρηση των πραγμάτων. Αυτό είναι που μετράει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σας είχα ρωτήσει και την περασμένη εβδομάδα. Σε αυτή τη δήλωση του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για το θέμα το ότι αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση. Υπάρχει αντίθετη άποψη από την κυπριακή κυβέρνηση. Σας το είχα αναφέρει και την περασμένη εβδομάδα. Επομένως, υπάρχει ή δεν υπάρχει διάσταση απόψεων; Αυτό είναι ένα απλό ερώτημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας περιμένουμε να φτάσουμε στην ολοκλήρωση αυτών των διαβουλεύσεων.

ΒΛΑΧΟΣ: Προβληματίζει την κυβέρνηση ο αλληλοσπαραγμός στον συνδικαλιστικό χώρο της Αστυνομίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι κάτι που αφορά την κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Αφορά την ασφάλεια των πολιτών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέματα που εξελίσσονται, σαν αυτά που αναφέρετε, στο χώρο το συνδικαλισμού δεν αφορούν την κυβέρνηση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα σας μεταφέρω τι λέει το ρεπορτάζ σε σχέση με τα λιμάνια. Το ρεπορτάζ σε σχέση με τα λιμάνια λέει ότι ο κ. Κεφαλογιάννης δεν είχε την έγκριση του Μέγαρου Μαξίμου ούτε για το χρόνο, ούτε για τον τρόπο. Και όταν λέω χρόνο, εννοώ ότι ενήργησε πριν τα Χριστούγεννα, μια περίοδο που η αγορά έχει πολύ μεγάλη ανάγκη τροφοδοσίας. Όταν λέω για τον τρόπο, εννοώ ότι ανακοινώθηκε μέσω του ΟΛΠ η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της φορτοεκφόρτωσης, χωρίς να προηγηθεί συγκεκριμένος διάλογος με τους εργαζομένους στην φορτοεκφόρτωση. Θέλω να ρωτήσω αν αυτοί οι δυο χειρισμοί, ο χρόνος πριν τα Χριστούγεννα και ο τρόπος, η ανακοίνωση μέσω του ΟΛΠ, έγιναν κατόπιν συνεννόησης με το Πρωθυπουργικό Γραφείο ή αν ήταν πρωτοβουλία του ίδιου του Υπουργού, ο οποίος γνωρίζω ότι χειρίζεται τη λιμενική πολιτική της χώρας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι ο αρμόδιος Υπουργός χειρίζεται τη λιμενική πολιτική της χώρας. Εάν δεν είναι σαφές τι σημαίνει αυτό που σας λέω, τολμώ να υποθέσω ότι προσπαθείτε να δείτε διαστάσεις απόψεων εκεί όπου δεν υπάρχουν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω σε σχέση με το Ασφαλιστικό. Προχθές ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε για μια ακόμη φορά τις γνωστές απόψεις του για τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση του ορίου ηλικίας. Από την πλευρά του, ο κ. Τσιτουρίδης απάντησε. Αλλά η αίσθησή μου είναι ότι θα πάει το Ασφαλιστικό για μετά τις εκλογές; Δηλαδή ότι θα έχουμε μείωση των συντάξεων και αύξηση του ορίου ηλικίας αμέσως μετά τις εκλογές σε περίπτωση που επανεκλεγεί αυτή η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί δια του αρμοδίου Υπουργού με απόλυτη σαφήνεια.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μα το αφήνετε για την επόμενη 4ετία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διαβάστε παρακαλώ τις δηλώσεις του κ. Τσιτουρίδη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ανοικτό το αφήνει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δική σας εκτίμηση η οποία δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ΄ αυτού, ο κ. Τσιτουρίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού στις συντάξεις, πράγμα που θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων. Είπε ότι είναι θέμα διαλόγου. Αυτό ακριβώς είπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Τσιτουρίδης έχει κάνει σήμερα διευκρινιστική δήλωση σχετικά με ορισμένα θέματα τα οποία του αποδόθηκαν και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Αναφέρθηκε σε ότι αφορά την απώλεια εισφορών και διάφορα άλλα συναφή θέματα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 5 December 2006 - 21:10:45 UTC