Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-02-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 55054729

Έκδοση 1

brf0202

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο κ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τα μεγάλα εσωκομματικά του προβλήματα και εμφανώς ευρισκόμενος σε θέση αδυναμίας, αρνείται την Αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία θυσιάζει σε προσωπικές, κομματικές σκοπιμότητες. Η κυβέρνηση προσέρχεται στη συζήτηση στη Βουλή με τη σοβαρότητα που επιβάλλει ο σεβασμός στους θεσμούς και στους πολίτες.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης και τη διεξαγωγή εκλογών. Θυμόμαστε, την τελευταία φορά που είχε αναφερθεί ο Πρωθυπουργός στο ζήτημα αυτό, είχε πει ότι τέτοιου είδους αιτήματα ενίοτε γίνονται και αποδεκτά. Θεωρείτε ότι έφτασε η στιγμή τέτοιου είδους αίτημα να γίνει αποδεκτό ή θα μείνει ο Πρωθυπουργός στην πάγια δήλωσή του, ότι δεν παίζει με τους θεσμούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει έργο να ολοκληρώσει. Ισχύει η δήλωση του Πρωθυπουργού για το χρόνο των εκλογών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Έχω δύο ερωτήσεις: Πρώτον, αν θεωρεί η κυβέρνηση ότι πράγματι το αίτημα των εκλογών από τον κ. Παπανδρέου ήταν διατυπωμένο με ευθύ τρόπο ή αν ήταν κεκαλυμμένο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Όπως γνωρίζετε, η συζήτηση στη Βουλή είναι πολυήμερη. Θα δοθεί, στα πλαίσια αυτής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η δυνατότητα να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή παραπέμψατε, συγκεκριμένα, στη δήλωση του Πρωθυπουργού, είπατε ότι ισχύει η δήλωση του Πρωθυπουργού. Ισχύει η δήλωση ότι ενίοτε γίνονται δεκτές ή ισχύει η δήλωση που κάνατε εσείς τώρα ότι η κυβέρνηση έχει έργο να ολοκληρώσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η δήλωση του Πρωθυπουργού για το χρόνο των εκλογών. Είναι σαφές αυτό το οποίο είπα και δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου, αν άκουσα καλά, προειδοποίησε ότι δεν θα συμμετέχει στις εργασίες για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτός δεν είναι ένας λόγος για την κυβέρνηση για να επισπεύσει το χρόνο των εκλογών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έδωσα σαφέστατη απάντηση. Η κυβέρνηση, με υπεύθυνο τρόπο, ασκεί τα καθήκοντα τα οποία της έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός. Σας είπα ότι έχει έργο να επιτελέσει και να ολοκληρώσει.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Το ότι δεν σηκώνετε το «γάντι που σας πέταξε» το ΠΑΣΟΚ, κύριε Εκπρόσωπε, κάποιος θα μπορούσε να το ερμηνεύσει και στο ότι έχετε απωλέσει την πολιτική κυριαρχία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ερμηνείες μπορείτε να δώσετε, βεβαίως, όποιες επιθυμείτε. Η θέση της κυβέρνησης είναι θέση υπευθυνότητας, όπως έχει αποδείξει καθ΄ όλο αυτό το διάστημα προς τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που την εμπιστεύτηκαν πριν από τρία χρόνια περίπου με τη διακυβέρνηση της χώρας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση μετά από αυτή τη στάση του κ. Παπανδρέου, θα προχωρήσει στην Αναθεώρηση του Συντάγματος; Γιατί χρειάζεται κάποιο ποσοστό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια σε αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα, με τα οποία, όπως σας είπα, δεν πρέπει κανείς να παίζει για δικούς του προσωπικούς και μικροκομματικούς λόγους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, κύριε Εκπρόσωπε, ότι υπάρχουν θεσμικές διατάξεις οι οποίες θέλουν 180 ψήφους. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση...;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κύριε Σταματόπουλε, φοβούμαι ότι δεν είστε καλά πληροφορημένος. Δεν θα αναλύσω εγώ το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Σας είπα ότι σε όλα τα θέματα, θα τοποθετηθούν και ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί και άλλα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια αυτής της πολυήμερης συζήτησης, η οποία, όπως γνωρίζετε, πρόκειται να αρχίσει σε λιγότερο από δύο ώρες.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Ο Πρωθυπουργός, πότε θα απαντήσει στη Βουλή, σήμερα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα γίνει ό,τι προβλέπει η Κοινοβουλευτική διαδικασία.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ο κ. Σταύρου συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει αλλάξει τίποτα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είμαι υποχρεωμένος να θέσω ένα ερώτημα που έθεσα και χθες στον κ. Υπουργό και δεν έλαβα μια σαφή απάντηση: Αντιλαμβάνεστε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή τραβάει το σχοινί στο θέμα της εξόρυξης πετρελαίου στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Ο Κυβερνητικός μας Εκπρόσωπος κ. Πασιαρδής δήλωσε χθες βράδυ ότι η τουρκική κορβέτα προερχόμενη από τη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου πέρασε βέβαια, έξω από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και ο Ταλάτ βρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη έκανε μια δήλωση η οποία χρήζει μιας απαντήσεως: Είπε ότι δεν υπάρχει υπεύθυνη, νόμιμη κυβέρνηση στην Κύπρο και επομένως η κυπριακή κυβέρνηση όσες συμφωνίες και εάν κάνει με οποιαδήποτε κράτη, είναι παράνομες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι απόλυτα σαφής. Έχει διατυπωθεί επανειλημμένα και από αυτό εδώ το βήμα αλλά και από την Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη και τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις οι οποίες έχουν γίνει και οι οποίες με απόλυτη σαφήνεια δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία σε σχέση με την εθνική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επανέρχομαι στο θέμα με την αναθεώρηση του Συντάγματος με τη στάση του κ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του  από ό,τι κατάλαβα στην ουσία θέτει θέμα πρόωρων εκλογών και με αφορμή το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά από ότι καταλαβαίνω, το συνδέει ευθέως, λέγοντας ότι χρειάζεται η προσφυγή στο λαό γι΄ αυτό το θέμα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι το θέμα του Συντάγματος και της συνταγματικής αναθεώρησης είναι καλός και επαρκής λόγος για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε όλα τα θέματα θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση  όπως σας είπα κατά τη διάρκεια της πολυήμερης συζήτησης που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ γενικότερα, τις προηγούμενες μέρες συναινούσε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και γενικότερα στη συνταγματική αναθεώρηση και ξαφνικά σήμερα θέτει θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή που μου θέτετε είναι μια πολύ καλή ερώτηση και σας προτρέπω να την απευθύνετε προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μοιάζει λίγο ρητορικό, αλλά νομίζω θα καταλάβετε το ερώτημα: Τι θα έπρεπε να κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να αποδεχθεί τη διαδικασία που έλαβε χώρα και την είδαμε στο βίντεο χθες με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ψηφίζει ενώ δεν είναι μέλος της Επιτροπής και τον Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής να του καταμετρά την ψήφο και με τον επίσης γραμματέα να μιλάει με ανοίκειο τρόπο στους βουλευτές του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουν απαντηθεί αυτά τα θέματα χθες από αυτό εδώ το βήμα από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Ρουσόπουλο. Σας είπα ότι με τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει ο κ. Παπανδρέου τις κομματικές σκοπιμότητες με τις οποίες καταφεύγει σε αυτή τη διαδικασία την οποία η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει όπως σας είπα με τη σοβαρότητα που τη διακρίνει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μήπως σκέφτεται τουλάχιστον σε αυτές τις διαδικασίες να κάνει κάποιες παρατηρήσεις στους αρμοδίους για να προσέχουν πιο πολύ τη συμπεριφορά τους, για να μην δημιουργείται έστω αυτή η εντύπωση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επιμένετε σε κάτι το οποίο έχει απαντηθεί από χθες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Να ολοκληρώσω την προηγούμενη ερώτησή μου; Σας πληροφορώ, θα το γνωρίζετε ίσως, ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσέφυγε ήδη στα Ηνωμένα Έθνη για το ζήτημα που έχει προκύψει. Το ερώτημα που θέτω και χθες και σήμερα είναι το εξής: Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει κάποια παρέμβαση, είτε στα Ηνωμένα Έθνη, είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε ακόμα στην Τουρκία για το ζήτημα αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. Πάντως, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω, για μια ακόμη φορά, αυτό το οποίο είπα προχθές και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς: Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τις χθεσινές δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι υπάρχει πρόβλημα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας έξω από τις ακτές της Κύπρου και άρα πρέπει να σταματήσουν οι κινήσεις για την εξόρυξη πετρελαίου κ.τ.λ.;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μου είναι γνωστή η συγκεκριμένη δήλωση την οποία επικαλείστε. Εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν διεθνείς κανόνες, οι οποίοι ισχύουν για όλα τα κράτη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για το Καστελόριζο δεν υπάρχει παρέμβαση της Τουρκίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα υπερασπίζεται όπως πρέπει: Ουσιαστικά και αποτελεσματικά.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Όταν ρωτηθήκατε πριν από ένα περίπου μήνα για την υπόθεση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, είχατε πει περίπου πως ό,τι ήταν να κάνει η ελληνική πλευρά το έκανε και απομένει τώρα να τελειώσουν οι συνομιλίες μεταξύ Βουλγαρίας και Ρωσίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είχα πει αυτό ακριβώς. Είχα πει ότι πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει ό,τι είναι απαραίτητο να γίνει. Σας παραπέμπω, για το συγκεκριμένο θέμα, στη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα ενέργειας και η οποία καλύπτει πλήρως το θέμα.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Ο κ. Πούτιν, όμως, δεν φάνηκε να συμφωνεί με την ελληνική πλευρά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλούσα να διαβάσετε προσεκτικά τις δηλώσεις του κ. Πούτιν.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 5 February 2007 - 13:50:53 UTC