Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-02-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 57814691

Έκδοση 1

brf2002

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε. Καλή εβδομάδα και καλή Σαρακοστή σε όλους σας.

" Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία συζήτησε και ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση της δομής και της λειτουργίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Τ.Ε.Ι. Η μεγάλη μεταρρύθμιση για την Παιδεία προχωρά. Είναι δέσμευση της κυβέρνησης. Είναι απαίτηση των πολιτών. Σε λίγο θα κάνει δήλωση ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Γύρω στις 14.00 θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου της αρμόδιας Υπουργού Εθνικής Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία και θα απαντήσει σε όλα τα ειδικά ερωτήματα που αφορούν στο σχετικό νομοσχέδιο.

" Αύριο, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα διεξαχθούν, στα πλαίσια της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και την ελληνική αντιπροσωπεία.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Με αντικείμενο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω αναφερθεί σε αυτό από την περασμένη εβδομάδα. Δεν έχει αλλάξει κάτι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Τα πετρέλαια είναι μέσα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για όλα τα θέματα που θα συζητηθούν, θα ενημερωθείτε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κάνουν δηλώσεις ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθείτε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτώ, εάν θα κάνουν δηλώσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί από την περασμένη εβδομάδα.

ΜΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε γραπτή του δήλωση πριν από λίγο, ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζητά από την κυβέρνηση να αλλάξει το νόμο περί ευθύνης υπουργών και το καθεστώς της βουλευτικής ασυλίας, γιατί διαφορετικά λέει «τα μεγάλα λόγια περί διαφθοράς δεν έχουν αντίκρισμα».Υπάρχει τέτοια πρόθεση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω δηλώσεις του επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Τα θέματα που έχει προτείνει προς αναθεώρηση η σημερινή κυβέρνηση, η κυβερνητική πλειοψηφία είναι γνωστά.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να επιστρέψουμε στο θέμα του νομοσχεδίου για την Παιδεία. Το χρονοδιάγραμμα ποιο είναι από εδώ και πέρα; Δηλαδή, πήρε το πράσινο φως στην Κυβερνητική Επιτροπή. Πότε θα κατατεθεί στη Βουλή και πότε περιμένει η κυβέρνηση να ψηφιστεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί επ` αυτού. Όπως καταλαβαίνετε, θα ακολουθηθούν οι συνήθεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Για όλα τα ειδικά θέματα, απευθυνθείτε στην κ. Γιαννάκου, εφόσον υπάρχουν απορίες. Δεν θα προκαταλάβω εγώ την Υπουργό. Εάν εξακολουθούν να υπάρχουν απορίες μετά τη συνέντευξη της κ. Γιαννάκου, εδώ θα είμαστε και αύριο και θα προσπαθήσω να σας απαντήσω εγώ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρο το νομοσχέδιο, ο νόμος- πλαίσιο, σήμερα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε πει ότι συνολικά θα γίνουν γνωστές οι ρυθμίσεις τις οποίες προτείνει η κυβέρνηση. Για όλα τα ειδικά θέματα, παρακαλώ να απευθυνθείτε στην κ. Γιαννάκου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά πότε θα γίνει αυτό; Αυτό λέω: Ο νόμος πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε λιγότερο από τρία τέταρτα θα έχετε την ευκαιρία να υποβάλετε όλες τις σχετικές ερωτήσεις στην κ. Γιαννάκου.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, από αυτό το βήμα είχατε ο ίδιος ανακοινώσει ότι πρώτα θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τις διατάξεις για το άσυλο και στην πορεία το υπόλοιπο σώμα του νομοσχεδίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Κάνετε λάθος. Είχα επανέλθει, λέγοντας ότι επρόκειτο για μια προσωπική μου εκτίμηση και είχα διευκρινίσει ότι θα κατατεθεί το σύνολο των ρυθμίσεων.

ΜΙΧΑΗΛ: Δύο ερωτήματα κύριε Εκπρόσωπε. Στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής αποφασίστηκε πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα προ ολίγου σε ερώτηση συναδέλφου σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ωραία. Ένα δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής: Εάν η απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής να δώσει το πράσινο φως στην κ. Γιαννάκου για να μας ανακοινώσει τις διατάξεις...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για κυβερνητική απόφαση.

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι, αυτό λέω. Η Κυβερνητική Επιτροπή δεν τις παίρνει τις αποφάσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλιστα.

ΜΙΧΑΗΛ: Λέω, λοιπόν, εάν αυτό σημαίνει ότι πια οι κάλπες είναι προ των πυλών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σημαίνει τίποτε τέτοιο.

ΜΙΧΑΗΛ: Συνεχίζει η δέσμευση της κυβέρνησης να υπάρχει, ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η σαφής και πέρα από κάθε αμφισβήτηση δήλωση του Πρωθυπουργού.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε, από πού προκύπτει ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι απαίτηση των πολιτών; Μήπως από την υποστήριξη που προσφέρει ο Πάγκαλος και το ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει μεγάλη στήριξη από τους Έλληνες πολίτες. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι γι` αυτό και βεβαίως θα το διαπιστώσετε και εσείς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα, ακόμη και τα γκάλοπ που έχουν δημοσιευθεί δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Το ακριβώς αντίθετο δείχνουν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η δική μας εκτίμηση διαφέρει. Και οι Έλληνες πολίτες έχουν άλλη εκτίμηση από εσάς.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω εάν το σχέδιο νόμου, το οποίο σε λίγο θα δώσει στη δημοσιότητα η κ. Γιαννάκου, όπως είπατε και εσείς, παραμένει ανοικτό σε προτάσεις με κατεύθυνση προφανώς τη βελτίωσή του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ένα νομοσχέδιο συζητείται, όπως γνωρίζετε, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αυτές είναι οι τελικές προτάσεις τις οποίες υποβάλλει η κυβέρνηση μετά από μία πολύ μεγάλη συζήτηση, ένα πολύ μεγάλο διάλογο, ο οποίος κράτησε πάνω από ένα χρόνο. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ουσιαστική αναβάθμιση των δημόσιων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, για τη βελτίωση και την αναγνώριση του κύρους των ελληνικών πτυχίων, για τη διασφάλιση του μέλλοντος όσων Ελλήνων πολιτών σπουδάζουν στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ρώτησα αυτό και με συγχωρείτε που επανέρχομαι, διότι σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπάρχει πρωτοβουλία του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέσω επιτροπής πανεπιστημιακών, για την κατάθεση νέων προτάσεων στο τέλος της εβδομάδος. Θέλω, λοιπόν, να ρωτήσω: Προτάσεις από άλλες πλευρές, όχι μόνο κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία, θα ληφθούν υπόψη για την τελική διαμόρφωση του νόμου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό το ερώτημα μπορείτε να το υποβάλετε, εάν θέλετε, στην Υπουργό Παιδείας. Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι μετά την έγκριση του σχεδίου νόμου από την κυβερνητική επιτροπή, είναι ανοικτή μπροστά μας η κοινοβουλευτική διαδικασία.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Γνωρίζετε εάν στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής υπήρξαν προσθήκες ή επιφυλάξεις  καλώς νοούμενα το λέω  από άλλους υπουργούς ή απλά το σχέδιο που έφερε η κ. Γιαννάκου ενεκρίθη χωρίς να προστεθεί ή να αφαιρεθεί κάτι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως ξέρετε δεν αναφέρομαι ποτέ στις συζητήσεις οι οποίες γίνονται στην Κυβερνητική Επιτροπή. Ενεκρίθη ομόφωνα το κυβερνητικό σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση της δομής και της λειτουργίας της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση δεν έβγαλε κανένα πολιτικό συμπέρασμα από τις πολύμηνες κινητοποιήσεις των φοιτητών και των πανεπιστημιακών εδώ και οκτώ μήνες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως: Ότι είναι αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να προχωρήσουμε στην ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας στην Ελλάδα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή μια επίδειξη αλαζονείας απέναντι στους φοιτητές που αγωνίζονται και τους πανεπιστημιακούς που ξέρουν καλύτερα τα προβλήματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θέλω να επιστρέψω τη μομφή την οποία εκφράζετε προς την κυβέρνηση, αλλά μου φαίνεται ότι αλαζονικό είναι μάλλον να θεωρείτε τον εαυτό σας αυθεντικό ερμηνευτή της βούλησης των Ελλήνων πολιτών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Καθόλου. Η ερώτηση ήταν συγκεκριμένη: Εάν πήρατε υπόψη σας τα αιτήματα των φοιτητών που είναι οκτώ μήνες στους δρόμους, οι καταλήψεις έχουν γενικευθεί και...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κοινωνία έχει ένα αίτημα: Την αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας. Και αυτό υλοποιείται...

ΚΑΚΑΛΗΣ: ... Να αυξήσετε τις δαπάνες που τις έχετε μειώσει για την Παιδεία...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: ... με το καινούργιο σχέδιο νόμου που ενέκρινε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή. Αυτή είναι η στόχευση και όταν έχετε --πολύ σύντομα, σε λίγη ώρα-- τη δυνατότητα να δείτε το κείμενο, είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξετε και εσείς σε αυτά τα συμπεράσματα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την προβλεπόμενη σύνθεση του αποψινού δείπνου που παραθέτει προς τιμήν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός στην οικία του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Όλα έχουν γίνει σε πλήρη συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για μια προσωπική συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων. Διότι, όπως γνωρίζετε, ο κ. Παπαδόπουλος πέρα από αρχηγός του κράτους είναι και επικεφαλής της κυπριακής κυβέρνησης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μια λέξη, μου επιτρέπετε; Με την κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί κατ` ιδίαν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν το γνωρίζω αυτή τη στιγμή. Η κ. Μπακογιάννη θα είναι παρούσα αύριο στις συνομιλίες που θα γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε, βάσει των πληροφοριών που έχω, της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπαδόπουλο θα προηγηθεί μια συνεργασία του Πρωθυπουργού με την κ. Μπακογιάννη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε ένα δημοσίευμα νομίζω του ΘΕΜΑΤΟΣ αναφέρεται περί κυβερνητικής πρόθεσης να επιτρέψουν την εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα. Έχετε υπόψη σας κάτι τέτοιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν έχω υπόψη μου να ισχύει κάτι τέτοιο.

ΠΟΥΛΙΔOY: Μπορείτε να το ελέγξετε και να μας πείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας λέω ότι δεν έχω υπόψη μου να ισχύει κάτι τέτοιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες είθισται να παρίστανται και κάποιοι πρόεδροι, κάποιοι καθηγητές ή φορείς οι οποίοι θα εκφέρουν τη γνώμη τους. Θα κληθούν τώρα αυτοί με το νέο νομοσχέδιο να...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ισχύσει ό,τι ισχύει συνήθως στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

ΜΑΝΗ: Θέλω να επανέλθω στην προηγούμενη ερώτηση. Ο κ. Μητσοτάκης με τη δήλωσή του λέει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να διευρύνει τις προτάσεις της εξαιτίας της αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από τη συνταγματική διαδικασία, την οποία βεβαίως καυτηριάζει. Εσείς είπατε ότι τα θέματα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία για το Σύνταγμα είναι δεδομένα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα θέματα τα οποία έχουν προταθεί, τα σημεία τα οποία έχουν προταθεί προς αναθεώρηση στο σήμερα ισχύον Σύνταγμα, είναι δεδομένα. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για την τοποθέτηση του επιτίμου Προέδρου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 20 February 2007 - 22:20:56 UTC