Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-03-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 6 Μαρτίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 60921130

Έκδοση 1

Brf0603

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 6 Μαρτίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής η οποία, όπως γνωρίζετε, ασχολήθηκε με θέματα Οικονομίας και Οικονομικών. Ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Αλογοσκούφης έχει κάνει αναλυτικές δηλώσεις. Αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ την περασμένη εβδομάδα, αφού και εκεί, όπως και σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή, εισηγήθηκε το θέμα του Προγράμματος της Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

- Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο στις 10.00 θα μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, χρωστάτε μια απάντηση από χθες για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω ακόμη να σας δώσω απάντηση. Αυτή την ώρα γίνεται συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ρώσου πρέσβη στο Μέγαρο Μαξίμου . Όταν τελειώσει, θα έχω να σας πω κάτι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σχετίζεται με την εμπλοκή που δημιουργήθηκε στο θέμα λόγω της ανακοινώσεως της κ. Μπακογιάννη, η συνάντηση του πρέσβη με τον Πρωθυπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία εμπλοκή δεν δημιουργήθηκε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πάντως, δεν συνηθίζονται τέτοιου είδους συναντήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ότι δεν συνηθίζονται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός να δέχεται πρέσβεις; Κάνετε λάθος. Αν δείτε το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, το οποίο είναι δημόσιο και ανακοινωμένο και από εμένα, θα διαπιστώσετε ότι έχει συναντηθεί και άλλες φορές και με το Ρώσο πρέσβη και με άλλους πρέσβεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τελικά ξέρουμε πότε θα έρθει ο κ. Πούτιν εδώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι αυτή την ώρα γίνεται συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρέσβη. Όταν τελειώσει πιστεύω ότι θα είμαι σε θέση να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή σήμερα έγινε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Πρωθυπουργού, της κ. Μπακογιάννη και του κ. Μεϊμαράκη και συζητήθηκε το θέμα της έλευσης, της επίσκεψης του κ. Γκιουλ, μήπως έχει οριστικοποιηθεί για το πότε επίκειται η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε συνάντηση στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας που έχουν όλοι οι Υπουργοί με τον Πρωθυπουργό και φυσικά και οι δύο συναρμόδιοι Υπουργοί του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι, όπως γνωρίζετε, έχουν πολλά κοινά θέματα, ενόψει  σωστά είπατε- της ενδεχόμενης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Γκιουλ. Έγινε επεξεργασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ενόψει και αυτής της επίσκεψης. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση για την ημερομηνία της επίσκεψης. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα σας ενημερώσει όταν έρθει η ώρα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Εγώ θα ήθελα να κάνω μια γενική ερώτηση: Εάν με αφορμή τη συμπλήρωση των τριών χρόνων από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχετε προχωρήσει σε έναν κυβερνητικό απολογισμό και έχετε συμπεριλάβει τα βασικά του σημεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα τα Υπουργεία ή τα περισσότερα Υπουργεία έχουν ήδη κάνει κάποιες ανακοινώσεις σχετικά με το κυβερνητικό έργο. Σημασία έχει ότι η κυβέρνηση βαδίζει επί τρία χρόνια στη γραμμή στην οποία δεσμεύτηκε να βαδίσει με το πρόγραμμά της. Πρόγραμμα το οποίο υπερψηφίστηκε από τους Έλληνες πολίτες στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ενώπιον των Ελλήνων πολιτών να συνεχίσει στον υπόλοιπο χρόνο, ως το τέλος της θητείας, ικανοποιώντας τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη με ό,τι αυτό σημαίνει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επ` αυτού κύριε Εκπρόσωπε. Δεδομένου ότι είχατε πει στις προεκλογικές σας εξαγγελίες ότι τα χρήματα τα οποία προσδοκούσατε να δώσετε σε επίπεδο εξαγγελιών θα προέκυπταν από την περιστολή της σπατάλης και της διαφθοράς. Θέλω να ρωτήσω εάν είσαστε ικανοποιημένοι από αυτό το εγχείρημα, εάν θεωρεί δηλαδή η κυβέρνηση ότι «νοικοκύρεψε» το δημόσιο τομέα και ότι εξοικονόμησε εκείνα τα χρήματα τα οποία είχε βάλει στόχο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Την καταλυτική απάντηση μην την περιμένετε από εμένα. Τη δίνουν οι ίδιοι οι αριθμοί, τα επιτεύγματα στα οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση μέχρι τώρα και τα οποία αναγνωρίζονται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την Eurostat και από το ΕΚΟΦΙΝ. Είναι βέβαιο ότι η μείωση του ελλείμματος από το 7,8% που ήταν όταν παραλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, σε κάτω από το 3%, αποδεικνύει  δεν δηλώνει απλώς, αποδεικνύει- περίτρανα ότι η κυβέρνηση αυτή μείωσε τη σπατάλη στην κρατική μηχανή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στον τριετή απολογισμό για τους αγρότες, τι έχετε να πείτε σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές δεσμεύσεις για μείωση του κόστους παραγωγής ή τη δέσμευσή σας να μείνουν οι αγρότες στη γη τους; Τρία χρόνια μετά, οι εξελίξεις κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτές που είχατε υποσχεθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Η προσέγγισή σας είναι τελείως διαφορετική πάντως και δεν στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα το αποδείξετε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθημερινώς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί άλλα λένε οι αγρότες και άλλα διεκδικούν. Αυτοί προφανώς ξέρουν περισσότερα από εμάς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν λένε άλλα οι αγρότες. Απλώς εσείς άλλα ακούτε ή ακούτε μόνο μια μερίδα ενδεχομένως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η αυριανή ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα είναι ο απολογισμός της τριετίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αυριανή ομιλία θα αφορά τα τρία χρόνια νέας διακυβέρνησης και τις προοπτικές για το μέλλον.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, οι πληροφορίες από το οικονομικό ρεπορτάζ λένε ότι στην Κυβερνητική Επιτροπή αποφασίστηκε ένα πρόγραμμα παροχών. Μπορούμε να εικάσουμε ότι θα πάμε σύντομα σε πρόωρες εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόλαβε να τελειώσει η Κυβερνητική Επιτροπή και κυκλοφόρησαν και πληροφορίες τέτοιου είδους; Όχι, δεν υπάρχει κάποια συζήτηση. Στην Κυβερνητική Επιτροπή, όπως σας είπα, συζητήθηκε το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Τίποτε περισσότερο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εισέπραξε η ελληνική κυβέρνηση ικανοποίηση από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, για την παρέμβαση με τη γνωστή ανακοίνωση στις αμερικανορωσικές σχέσεις και την εγκατάσταση των πυραύλων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεστε σε ένα θέμα για το οποίο έχουμε μιλήσει πολύ. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι υπάρχει μια προσέγγιση, η οποία -από την πλευρά σας στην ερώτηση- δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Είναι ένα θέμα για το οποίο έχουν μιλήσει και άλλες κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών. Δεν αφορά διμερείς σχέσεις κάποιων χωρών.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ποιες κύριε Εκπρόσωπε έχουν μιλήσει, γιατί ξέρουμε μέχρι στιγμής την Πολωνία και την Τσεχία, τις άμεσα ενδιαφερόμενες και καμία άλλη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε μελετήσει τώρα που πέρασαν και οι ημέρες, λεπτομερώς και αναλυτικά το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ; Θα μας κάνετε κάποιο σχόλιο, επ` αυτού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτικές απαντήσεις. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Για τα σενάρια που υπήρξαν για τη διαφωνία της κ. Μπακογιάννη με το Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξαν κάποιες πληροφορίες που λένε ότι είναι κυπριακός δάκτυλος. Θα ήθελα το σχόλιό σας επ` αυτού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα σενάρια αυτά δεν είναι ούτε καν ευφάνταστα. Τα θεωρώ κακόγουστα. Υπάρχει μια προσπάθεια, όπως αποτύπωσα στη δήλωσή μου το Σάββατο, δημιουργίας εντυπώσεων, οι οποίες εντυπώσεις βλάπτουν τόσο την κυβερνητική λειτουργία, όσο και την εξωτερική μας πολιτική. Δεν μπαίνω στη λογική να αναζητήσω ποιοι είναι αυτοί που θέλουν αυτού του είδους τη βλαπτική συνέπεια στην κυβερνητική λειτουργία ή στην εξωτερική μας πολιτική ή και στα δύο. Μένω στη δήλωση την οποία έχω κάνει. Η πράξη αποδεικνύει ότι τα σενάρια αυτά είναι μακράν της πραγματικότητας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Γεφυρώθηκαν οι διαφορές που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ της Υπουργού Εξωτερικών της κ. Μπακογιάννη και του Υπουργού ¶μυνας του κ. Μεϊμαράκη; Να σημειώσω ότι σε ένα από τα σημεία που υπήρξαν διαφορές, άσχετα αν ομολογήθηκαν ανοιχτά, ήταν και το θέμα του ¶η Στράτη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί μιλάτε για διαφορές όταν δεν υπάρχει κάτι να επιβεβαιώνει αυτό το οποίο ρωτάτε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, δεδομένου ότι ο Υπουργός Οικονομίας είχε ήδη περιγράψει ένα πακέτο μέτρων που αφορούν στην καταπολέμηση της φτώχειας και...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, προ μηνός περίπου.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ναι, και στην ενίσχυση των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων, θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχει έρθει για την κυβέρνηση η ώρα εκείνη κατά την οποία θα υπάρξουν και οι σχετικές εξαγγελίες και σε τι βάθος χρόνου θα γίνουν αυτές πραγματικότητα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο από την αναλυτική, όπως θυμάστε, συνέντευξη Τύπου του κ. Αλογοσκούφη εκείνη την ημέρα. Όταν το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει κάτι να ανακοινώσει, είμαι βέβαιος ότι θα το πράξει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Συζητήθηκαν αυτά τα θέματα σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή; Γιατί η εικόνα που...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια θέματα; Γιατί είναι πολύ γενική η ερώτηση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αυτό. Το πακέτο για τη φτώχεια. Είναι πολύ συγκεκριμένο αυτό που ρωτάω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ποια θέματα συζητήθηκαν στην Κυβερνητική Επιτροπή σήμερα. Το πακέτο για τη φτώχεια είναι μια πολιτική την οποία αναπτύσσει η κυβέρνηση με υπευθυνότητα, σταθερότητα και στρατηγική σε βάθος χρόνου. Μια πολιτική που έχει ανάγκη κάθε ευρωπαϊκή οικονομία και η δική μας. Δεν είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε μόνο εμείς, το αντιμετωπίζουν πολλές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτή τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα και κυρίως το στρατηγικό σχεδιασμό σε βάθος χρόνου. Απευθύνθηκε πριν από λίγο καιρό, δημοσίως, ο αρμόδιος Υπουργός δίνοντας πολύ συγκεκριμένα στοιχεία.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Θεωρείτε ότι είναι κατάλληλος ο χρόνος αυτός για να επισκεφθεί τη χώρα μας ο κ. Γκιούλ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν βλέπω γιατί όχι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η πρωινή τριμερής συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν σε καλό κλίμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρθηκα στην αρχή σε ερώτηση δική σας. Είπα για τακτική συνεργασία κλπ. Φυσικά ήταν σε πολύ καλό κλίμα. Σε άριστο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Στη συζήτηση για τα ΜΟΕ, περιλαμβάνεται και το θέμα του ¶η Στράτη και των γκρίζων ζωνών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι είχα να πω γι` αυτό, το είπα.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Σας πάω σε ένα θέμα καθημερινότητας. Σήμερα είχαμε αποκλεισμό των Τεμπών από τους αγρότες και στις κινητοποιήσεις αυτές πρωτοστατούν και κάποιοι συνδικαλιστές οι οποίοι πρόσκεινται στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Σας ανησυχεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων; Και ένα δεύτερο υποερώτημα: Θεωρείτε τα αιτήματά τους παράλογα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κάνει αναλυτική ανακοίνωση, πριν από τρεις ώρες περίπου, ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπασιάκος σε σχέση με τα αιτήματα των αγροτών. Είναι μεγάλη για να σας τη διαβάσω εάν δεν την ξέρετε, εκτός και εάν θέλετε.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Την ανακοίνωση την ξέρω, είναι από το πρωί εξάλλου. Ο κ. Μπασιάκος έχει καλά αντανακλαστικά. Σας ρώτησα αν σας ανησυχεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ένα δεύτερο, στις κινητοποιήσεις αυτές πρωτοστατούν συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τη σχέση συνδικαλιστικού κινήματος και κομμάτων, έχω τοποθετηθεί πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα, και δεν αλλάζει τίποτα. Σε ό,τι αφορά την ανησυχία, θα σας έλεγα όχι. Θεωρώ ότι ο σεβασμός μας στους αγρότες έχει αποδειχθεί και στην πράξη. Αναφέρονται ορισμένα μόνο από τα στοιχεία τα οποία είπε ο κ. Μπασιάκος σήμερα -και προσυπογράφουμε όλοι μας- για την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ για το αγροτικό εισόδημα, για την πορεία έργων όπως είναι τα αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία ειδικά, για το μητρώο των αγροτών, για το πρόγραμμα απονιτροποίησης, ένα πρόγραμμα το οποίο δεν είναι μόνο ότι συνεισφέρει χρήματα στην αγροτική οικονομία, αλλά βοηθάει και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών και στην προστασία του περιβάλλοντος εν γένει. Και υπάρχει και μια σειρά από πολλές άλλες δράσεις. Θα σας έλεγα, σε μια γενική αναφορά για τις όποιες κινητοποιήσεις, ότι εμείς σεβόμαστε τους αγρότες, σεβόμαστε το λόγο καθενός. Θέλω να πιστεύω ότι θα σεβαστούν και οι ίδιοι όσοι βρίσκονται σήμερα στις κινητοποιήσεις, την ανάγκη της απρόσκοπτης λειτουργίας προσώπων και αγαθών σε όλη την Ελλάδα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κατά πληροφορίες σχεδιάζεται μια κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας  Κύπρου και φαντάζομαι ότι αυτό ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε σήμερα, η οποία σχεδιαζόταν να γίνει στα τέλη Μαρτίου. Ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχει νεότερο, εάν θα γίνει αυτή η άσκηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι ασκήσεις αυτές ανακοινώνονται από το Υπουργείο Εθνικής ¶μυνας, οπότε παρακαλώ να απευθυνθείτε εκεί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή φαντάζομαι ότι συνδυάζεται και με την επίσκεψη Γκιούλ, γι` αυτό σας ρωτώ εσάς.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν είναι καθυστερημένη λίγο η ενημέρωση της Κυβερνητικής Επιτροπής για τα αποτελέσματα του ECOFIN, όταν ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα και ενημέρωσε την κοινή γνώμη για το τι έγινε εκεί; Εκτός και αν συζητήθηκαν και άλλα πράγματα σήμερα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΕΚΟΦΙΝ υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για χρονοδιάγραμμα λήψης μέτρων για το Ασφαλιστικό, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Στο θέμα του σκανδάλου με το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, προέκυψαν κάποια καινούργια στοιχεία. Κατ΄ αρχήν ότι η απόφαση για την επίμαχη τοποθέτηση δεν ήταν ομόφωνη, όπως υπάρχει έγγραφο που παρουσιάστηκε την Κυριακή στο «ΘΕΜΑ». Καθώς επίσης ότι υπήρξε μια πρακτική και ενώ συνήθως η προμήθεια για τέτοιες πράξεις είναι 0,1 με 0,2% με τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε έφτασε η προμήθεια στο 5%. Δεν υπάρχουν ευθύνες για τον πρόεδρο του Ταμείου - που είναι γνωστός, ο κ. Σημαιοφορίδης - και ενδεχόμενως και για τον Υπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι ο Υπουργός έδωσε εντολή, από την πρώτη στιγμή, για τη διενέργεια Διαχειριστικού Ελέγχου (ΔΕ), προκειμένου να καταγραφούν απολύτως, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος - όλες αυτές οι ενέργειες και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες όπου υπάρχουν.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Χθες απαντώντας σε παρόμοια ερώτηση είπατε ότι δεν πρέπει να ποινικοποιείται η χρηματιστηριακή δράση. Αυτό, αφίστασται από την παλιά σας θέση για «έγκλημα του Χρηματιστηρίου»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καμιά σχέση δεν έχει το ένα με το άλλο. Εκεί μιλούσαμε για μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες ήταν εμφανείς  δεν χρειάζεται να αποδειχθεί, ήταν εμφανείς από όλους  και μιλάμε για πολιτικές παρεμβάσεις, σας θυμίζω, με δημόσιες δηλώσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο από τον τότε αρμόδιο Υπουργό αλλά και πολλούς άλλους. Εδώ μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό. Εδώ μιλάμε για χρηματιστηριακή συναλλαγή. Δεν ποινικοποιεί κανένας την χρηματιστηριακή συναλλαγή, σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο του ορίζοντα και εάν έχει γίνει αυτή. Είναι πολύ σημαντικό όμως, η πολιτεία, η κυβέρνηση να σέβεται τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, τη λειτουργία όλων των θεσμών της οικονομίας, της αγοράς και των λοιπών φυσικά θεσμών της Δημοκρατίας και να μην παρεμβαίνει με τον τρόπο που παρενέβη εκείνη η κυβέρνηση και πολλοί υπουργοί της.

ΜΑΝΗ: Στην τοποθέτηση κρατικών αξιωματούχων παίζουν ρόλο οι γνώσεις τους; Για παράδειγμα, ο κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης ήταν ταξίαρχος. Εκτιμήθηκε κατά πόσο ήταν σε θέση να διοικήσει ένα ασφαλιστικό ταμείο ή σε μια περίπτωση που την είδαμε την περασμένη εβδομάδα, υπεύθυνος Επιτροπής Προμηθειών στην ΕΘΕΛ είναι κάτοχος απολυτηρίου Δημοτικού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημά σας το απαντά η ίδια η αγορά, η ίδια η ζωή. Δεν ξέρω τι σπουδές έχετε κάνει και ποια είναι η σχέση σας με τη δημοσιογραφία...

ΜΑΝΗ: Οικονομικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε σπουδάσει λοιπόν οικονομικά  όπως μου λέτε  και κάνετε πολιτικό ρεπορτάζ ως δημοσιογράφος. Θα μπορούσε με τη δική σας λογική να μην ισχύει το ένα και το άλλο γιατί είναι ασυμβίβαστο.

ΜΑΝΗ: Αν διοικούσα το Ταμείο θα το «πέταγα» και εγώ έξω, όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας ευχόμουν τότε να μην διοικήσετε ποτέ Ταμείο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία των Ταμείων, να παίζουν στο Χρηματιστήριο χρήματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ομιλεί κανείς περί παιγνίου, μιλάμε για χρηματιστηριακές συναλλαγές και πάντα αυτή είναι η δόκιμη αναφορά...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τζόγος είναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο που έχει σημασία είναι εκείνο που είπα και χθες. Δεν θυμάμαι εάν ήταν σε δικό σας ερώτημα ή του κ. Γκουτζάνη, αλλά θα επαναλάβω την ίδια απάντηση, δεν έχω να πω κάτι περισσότερο: Η διαχείριση του δημόσιου χρήματος προϋποθέτει πολύ μεγάλη προσοχή. Θα παρακαλέσω να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι έρευνες οι οποίες έχουν ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή. Σας θυμίζω, για να μην ξεχνάμε τα πράγματα, ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενισχύθηκε θεσμικά από αυτή την κυβέρνηση. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήταν εκείνη η οποία παρενέβη. Το Ταμείο είναι εκείνο το οποίο συνεδρίασε σε διοικητικό συμβούλιο και προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά. Και ο αρμόδιος Υπουργός από την πρώτη στιγμή έδωσε εντολή να διενεργηθεί η ΕΔΕ προκειμένου σύντομα να έχουμε αποτελέσματα. Να είστε βέβαιοι, ότι τα όποια αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν και εφόσον υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν λέω για τις ευθύνες. Εγώ λέω: Δεν θα πρέπει η κυβέρνηση τώρα, μετά από όσα έχουν γίνει και στο παρελθόν και τώρα που έγινε αυτό με τα ταμεία, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα αποθεματικά για να τα παίζουν στο Χρηματιστήριο; Να γίνεται ένας τζόγος στο Χρηματιστήριο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν μεγάλα οικονομικά οφέλη σε πολλά Ταμεία - αν όχι σε όλα τα Ταμεία - όταν γίνεται χρηστή διοίκηση, όταν δεν παρεμβάλλονται υποθέσεις όπως αυτή  αν αποδειχθεί ότι έχουμε ζημιά και τι ύψους, θα τα δούμε αυτά στην πορεία  για τα ίδια τα Ταμεία. Αντιλαμβάνεστε ότι κεφάλαια τα οποία «κοιμούνται», είναι κεφάλαια τα οποία δεν αποδίδουν στους ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν πληρώσει τα χρήματα αυτά τα οποία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ έχω αντίθετη άποψη. Όσοι έχουν παίξει από Ταμεία σε χρηματιστήρια, έχουν μειωθεί τα έσοδά τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι αυτό συνέβη, το έχουμε δει στο παρελθόν, και ειδικά την περίοδο εκείνη του ΄99  2000. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο σήμερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποιες εγγυήσεις μπορεί να υπάρχουν γι΄ αυτή τη χρηστή διαχείριση στο τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων, που ανέρχονται στα 28 δις ευρώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω: Μου κάνετε μια σοβαρή ερώτηση χρησιμοποιώντας μια φρασεολογία η οποία υπονομεύει την ερώτησή σας. Δεν νομίζω ότι είναι τιμητικό ούτε για σας ούτε και για μένα. Εν πάση περιπτώσει, έχω δώσει απάντηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε εσείς, υπάρχει κάποιος κοινωνικός έλεγχος σε αυτή τη διαχείριση...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει στο ερώτημά σας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 6 March 2007 - 20:32:37 UTC