Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-03-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 62013074

Έκδοση 1

brf1203

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο, στις 11.00, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα την αλλαγή του κλίματος και τις επιπτώσεις που έχει στη χώρα μας, καθώς επίσης και τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μνεία των οποίων έκανε ο Πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Επειδή είπατε για αλλαγή του κλίματος, η κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι όλα αυτά τα χημικά τα οποία ρίχνει στους φοιτητές είναι ακίνδυνα για την υγεία τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εκτός από το ότι συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος -να μείνω στο θέμα- υπάρχει ένα ζήτημα με τη Μήλο, το γνωστό νησί που υπάρχουν οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την περιβαλλοντική προστασία. Παρόλα αυτά, με διϋπουργική απόφαση, δόθηκε η δυνατότητα να γίνονται εργασίες εκεί και σε πλοία-τσιμεντάδικα να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν. Υπάρχει κάποια εξήγηση γι` αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από τα συναρμόδια υπουργεία. Είναι απολύτως βέβαιο δε, ότι όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί είναι στη διάθεσή σας προκειμένου να σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες, εφόσον χρειαστείτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαβάσαμε τη συνέντευξη του κ. Πολύδωρα σήμερα στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», ο οποίος ζητάει συναίνεση με την αντιπολίτευση για να αντιμετωπιστεί το θέμα των κουκουλοφόρων που όπως λέει, είναι φοιτητές. Προφανώς, έχει συνεννοηθεί και με το Μέγαρο Μαξίμου για να ζητάει αυτό. Ποια είναι η λογική της πρότασης του κ. Πολύδωρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσετε τον κ. Πολύδωρα για την οποιαδήποτε διευκρίνιση. Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί για όλες αυτές τις κινητοποιήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα με αφορμή τον νόμο-πλαίσιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα συνεχίσει για πολύ καιρό η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τους κουκουλοφόρους για να χτυπάει τις διαδηλώσεις και να δικαιολογεί την αστυνομική βία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια άποψη την οποία έχετε εκφράσει πολλές φορές σε ερώτησή σας σε αυτή την αίθουσα. Έχω απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. Δεν θα αλλάξω την απάντησή μου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχει αντάρτικο πόλεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα απαντήσω σε τίποτε περισσότερο. Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις, έχουμε κάνει δηλώσεις οι οποίες είναι σαφείς.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Όμως, πέραν των κινητοποιήσεων, κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν συμβάντα τα οποία καταγράφονται στο αστυνομικό δελτίο. Και μιλώ για τις επιθέσεις ατόμων που κρύβουν το πρόσωπό τους εναντίον αστυνομικών δυνάμεων οι οποίοι βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Θέλω να ρωτήσω, αν ανησυχεί η κυβέρνηση από την εξέλιξη αυτού του φαινομένου. Είχαμε δύο τέτοιες επιθέσεις τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω λόγο να εκφράσω περαιτέρω ανησυχία. Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι γίνεται προσπάθεια από την Αστυνομία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Την επιλογή του κ. Αλαβάνου να μεταβεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, την Πέμπτη το βράδυ και να ζητήσει και συνάντηση με τους συλληφθέντες, πώς τη σχολιάζει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω την πολιτική πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε αρχηγός κόμματος.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έχει τη δυνατότητα να το κάνει, κατά τη γνώμη σας, ένας αρχηγός κόμματος αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το να αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες έχει και δυνατότητα και υποχρέωση. Από εκεί και πέρα, όταν αυτές μπαίνουν στο χώρο της Δικαιοσύνης... Υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα που αφορούν το συγκεκριμένο περιστατικό. Δεν ήμουν παρών για να γνωρίζω. Και σε κάθε περίπτωση, δεν θα σχολιάσω κάτι το οποίο δεν γνωρίζω πώς συνέβη. Είναι βέβαιο ότι ο Ποινικός Κώδικας είναι σαφής για το ποιοι επισκέπτονται ή μπορούν να επισκεφθούν κρατούμενους.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Αλαβάνος κατηγορεί και τον Πρωθυπουργό ότι μετέχει σε όλο αυτό το κλίμα, όπως λέει «ακροδεξιό κλίμα» που δημιουργείται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Σχετικά πάλι με τη μετάβαση του κ. Αλαβάνου στη ΓΑΔΑ. Κύριε Εκπρόσωπε, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και οι Εισαγγελείς είναι χώρος της Δικαιοσύνης; Η αστυνομική προανάκριση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στα βασικά μαθήματα της Νομικής, στο πρώτο έτος, μπορείτε να βρείτε απάντηση.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ότι οι Εισαγγελείς δεν είναι δικαστές, είναι η απάντηση, κύριε Εκπρόσωπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι στα βασικά εγχειρίδια της Νομικής επιστήμης μπορείτε να βρείτε απάντηση. Δεν καταλαβαίνω γιατί μου θέτετε αυτό το ερώτημα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ετοιμάζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πακέτο παροχών, το οποίο θα υπερβαίνει τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί πλειστάκις για τα οικονομικά και ο Πρωθυπουργός δημοσίως και ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεντεύξεις Τύπου. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το ερωτώ και με συγχωρείτε που επανέρχομαι, διότι υπουργός της κυβέρνησης εμφανίστηκε να λέει στην «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ότι τα 950 ευρώ που υπόσχεται ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι λίγα, κάτω από το όριο της φτώχειας σε τέσσερα χρόνια και αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε παραπάνω χρηματοδότηση αυτού του είδους της παροχής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι το συμπέρασμα που βγάζετε, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Για να μη γίνει παρεξήγηση, αναφέρομαι στο «σαφώς να εννοηθεί».

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα σας επαναφέρω στην υπόθεση με τον κ. Πολύδωρα, επειδή σε μια συνέντευξή του σήμερα, εάν μου επιτρέπετε να κάνω και το σχόλιο, έκανε ένα λογικό άλμα ο κ. Πολύδωρας και ταύτισε σε κάποιες περιπτώσεις τους φοιτητές ή ορισμένους φοιτητές με αντιεξουσιαστές, με αναρχικούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλοι αυτοί συμπυκνώνονται στο πρόσωπο ενός κουκουλοφόρου. Η κυβέρνηση υιοθετεί τις απόψεις αυτές του κ. Πολύδωρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα και νωρίτερα. Έχω πει τις απόψεις της κυβέρνησης για αυτούς οι οποίοι με τον τρόπο που έχουν επιλέξει, δηλαδή με μια βία άνευ προηγουμένου, προσπαθούν να κάνουν γνωστές τις απόψεις τους, εάν έχουν απόψεις.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τον ορισμό «αντάρτικο πόλεων». Ένα μέλος της κυβέρνησης, της δικής σας, ο κ. Πολύδωρας...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λείπατε προηγουμένως; Ετέθη η ερώτηση.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Εγώ θέλω να την επαναδιατυπώσω, με άλλο τρόπο. Λέει λοιπόν ο κ. Πολύδωρας ότι υπάρχει «αντάρτικο πόλεων». Δεδομένου ότι γνωρίζετε τον ορισμό, εσείς συμφωνείτε με την άποψη που εκφράζει ένα μέλος της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντηση.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πέρα από τα επεισόδια, υπάρχει ένα δεδομένο που λέει ότι αυτή τη στιγμή οι πανεπιστημιακοί, μια μερίδα των πανεπιστημιακών και αρκετοί από τους φοιτητές λένε πως δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος-πλαίσιο. Και πολλές από τις σχολές παραμένουν κλειστές γι` αυτόν ακριβώς το λόγο. Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση γι` αυτό το θέμα το οποίο, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι και το σημαντικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε και ψήφισε ένα νόμο. Στις Δημοκρατίες, οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, την περασμένη Πέμπτη είδαμε ένα ιδιαίτερα σκληρό χτύπημα από την πλευρά της Αστυνομίας, μια όξυνση, αν το θέλετε, απέναντι στους διαδηλωτές. Γιατί δεν συνελήφθη κανείς κουκουλοφόρος, διαδηλωτές συνελήφθησαν. Είναι αυτό πολιτική απόφαση ή λειτούργησε η Αστυνομία από μόνη της;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Αστυνομία στο πλαίσιο των καθηκόντων που έχει να υπερασπίζεται τη ζωή και την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη, καθώς επίσης και τη δημόσια και την ιδιωτική περιουσία, ενήργησε και προσήγαγε μια σειρά από πρόσωπα τα οποία ενέχονται σε επεισόδια. Από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη έχει το λόγο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή είπατε ότι πρόκειται περί άποψης η διασύνδεση της δράσης των κουκουλοφόρων και η αξιοποίησή τους από την αστυνομία και την κυβέρνηση. Πείτε μας πώς συμβαίνει να δρουν οι κουκουλοφόροι σε όλα τα συλλαλητήρια και το τελευταίο και παρόλα αυτά να συλλαμβάνονται φοιτητές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω πώς έχετε απόλυτη γνώση του τι είναι καθένας που συνελήφθη και για ποια κατηγορία βαρύνεται. Προφανώς, έχετε καλύτερη γνώση του θέματος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είναι όλοι φοιτητές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με τη λέξη «φοιτητές» τι ακριβώς θέλετε να πείτε; Ότι, δηλαδή, δεν συμμετείχαν σε επεισόδια; Τι ακριβώς εννοείτε, για να καταλάβω;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι. Εσείς θέλετε να πείτε ότι αυτοί είναι οι κουκουλοφόροι, οι φοιτητές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ πολύ να διευκρινίσετε το ερώτημά σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν έχει σημασία τι λέω εγώ, αλλά εάν εσείς λέτε ότι οι φοιτητές είναι κουκουλοφόροι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα έχουν σημασία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι αυτοί κουκουλοφόροι; Αυτό λέω. Αυτοί που συνελήφθησαν είναι κουκουλοφόροι; Αυτή είναι η ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Περιμένοντας να ακούσω συγκεκριμένη ερώτηση δεν θα σας δώσω καμία άλλη απάντηση, πλην αυτών που έχω ήδη δώσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι. Δεν απαντάτε, όμως, εάν οι φοιτητές που συνελήφθησαν είναι κουκουλοφόροι και με αυτό αποδεικνύεται ότι η αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα σε σειρά ερωτήσεων. Μάλιστα, στο ερώτημα συναδέλφου σας, λίγο νωρίτερα, κατέληξα να πω ότι η Δικαιοσύνη έχει το λόγο, όπως σε κάθε Δημοκρατία. Φαντάζομαι αυτό να μην το αμφισβητείτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτή την ώρα που μιλάμε κάποια παιδάκια της Στ΄ Δημοτικού μαθαίνουν την ιστορία της Ελλάδας. Πιστεύετε ότι καλώς τη μαθαίνουν όπως αυτή καταγράφεται στο βιβλίο; Κακώς τη μαθαίνουν και άρα κάτι πρέπει να γίνει; Και τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει κατά την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια αντιπαράθεση η οποία θα ήθελα να μείνει σε επιστημονικό επίπεδο. Ως εκ τούτου: Πρώτον, δεν δικαιούμαι να πάρω δημόσια είτε και κατ` ιδίαν θέση από τη στιγμή που δεν έχω πλήρη γνώση του θέματος. Δεν είμαι αρμόδιος επιστήμονας, ιστορικός. Όμως, θα ήθελα να σας θυμίσω -και σημειώστε το- αυτό που είπαμε όταν τα βιβλία αυτά πρωτοκυκλοφόρησαν και εστάλησαν στα σχολεία. Τότε, είχε ειπωθεί από την αρμόδια υπουργό Παιδείας ότι τα βιβλία αυτά θα δοκιμαστούν στο πεδίο, στην πράξη. Από εκεί και πέρα, οι επιστήμονες θα αποφασίσουν εάν χρειάζεται να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή σε οποιοδήποτε από τα πολλά καινούργια βιβλία, που βρίσκονται ήδη στην εκπαιδευτική διαδικασία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θέλω να επανέλθω στο ερώτημα της κ. Σπυράκη. Προφανώς, εσείς άλλο συμπέρασμα βγάλατε από το συνέντευξη του κ. Τσιτουρίδη. Θέλετε να μας πείτε τι καταλαβαίνετε εσείς όταν ο υπουργός λέει ότι είναι λίγα τα λεφτά που προβλέπει το ΠΑΣΟΚ; Άρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω συνηθίσει -και νομίζω ότι το έχω δείξει στην πράξη- να απλοποιώ νοήματα ή συνεντεύξεις οι οποίες μπορεί να έχουν καταλάβει πολύ περισσότερο χώρο από τα ολίγα δευτερόλεπτα της ερώτησης και μιας απάντησης. Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν, ούτε τον ερωτώντα δημοσιογράφο, ούτε τον απαντώντα υπουργό. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο. Ο υπουργός έχει δώσει τις δικές του απαντήσεις. Προφανώς εξηγεί τους λόγους στους οποίους αναφέρεται, δίνοντας την κάθε απάντηση. Δεν έχω να συμπληρώσω κάτι άλλο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα επανέλθω στο θέμα με τους κουκουλοφόρους με αφορμή τα επεισόδια και επειδή τα τελευταία 24ωρα υπάρχει μια όξυνση, η οποία έχει μεταφερθεί και στο επίπεδο των αρχηγών από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΝ. Σε αυτό, όμως, έχει ανταποκριθεί από ό,τι βλέπω και ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο οποίος άφησε να εννοηθεί τουλάχιστον συμπερασματικά το λέω «άφησε να εννοηθεί»- ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις που δεν διευκρινίζει είτε ανέχονται, είτε καλύπτουν τέτοιες ενέργειες από κουκουλοφόρους ή τέλος πάντων από ακραία στοιχεία. Η κυβέρνηση συμμερίζεται τις απόψεις αυτές και εάν ναι, τότε ποιες πολιτικές δυνάμεις θεωρεί ότι καλύπτουν τις ακραίες συμπεριφορές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μου αναφέρετε είναι δήλωση;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Από τον κ. Πολύδωρα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει ένα απόσπασμα στην εφημερίδα «Απογευματινή», εάν μου επιτρέπετε να σας το διαβάσω: ΄΄Οσοι τους «κλείνουν το μάτι» ή τους καλύπτουν, δεν προσφέρουν υπηρεσίες ούτε στη Δημοκρατία, ούτε στον ίδιο τους τον εαυτό. Ας το σκεφτούν πολύ καλά αυτό΄΄.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Τι διευκρίνιση θέλετε από εμένα;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εάν υιοθετείτε ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις κλείνουν το μάτι ή έστω, τέλος πάντων, καλύπτουν με τις φτερούγες τους τέτοιες ακραίες συμπεριφορές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η ίδια τοποθέτηση που έχω κάνει και στο παρελθόν για αντίστοιχα επεισόδια και ανάλογες δηλώσεις. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση συμμερίζεται ή υιοθετεί την άποψη του κ. Μεϊμαράκη ότι πρέπει τα αδικήματα που διαπράττονται κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων ή στη διάρκεια των επεισοδίων να μετατραπούν σε ιδιώνυμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν έχει γίνει κάποια συζήτηση τουλάχιστον μεταξύ των αρμοδίων φορέων. Εάν ενημερωθώ για κάτι τέτοιο, θα σας πω.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να επανέλθω στην απάντηση που μου δώσατε προηγουμένως. Επικαλεστήκατε προηγούμενη δήλωση της κ. Γιαννάκου, λέγοντας ότι θα δοκιμαστεί το βιβλίο στην πράξη...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα τα βιβλία. Για πολλά σας είπα, όχι για ένα.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα και το επίμαχο βιβλίο. Αυτό σημαίνει ότι θα αφήσουμε κάποια παιδάκια να μάθουν την ιστορία στρεβλά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που λέτε προϋποθέτει να τελειώσει η εκπαιδευτική διαδικασία στην Ε΄ Δημοτικού. Επαναλαμβάνω, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: Υπάρχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες, ιστορικοί, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με τη συγγραφή των βιβλίων. Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις. Δημοσίως δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερο. Και δεν θέλω να πω τίποτε περισσότερο από αυτό που έχει πει η υπουργός Παιδείας: Τα βιβλία αυτά, από τη στιγμή που έχουν εισαχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία, θα κριθούν στην πράξη. Θα κριθούν και από τους δασκάλους, θα κριθούν από τους μαθητές. Κρίνονται εν γένει από την κοινωνία και στη συνέχεια αυτοί που αναλαμβάνουν τη συγγραφή, τυχόν αλλαγές εάν χρειάζεται να γίνουν, είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες ή ιστορικοί.

ΒΛΑΧΟΣ: Μέσα στην κοινωνία βάζετε και όσους έζησαν εκείνες τις στιγμές και έχουν μεταφέρει τις μαρτυρίες τους στην Ελλάδα, στα παιδιά τους, στα εγγόνια τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω να έχουμε σήμερα, 200 χρόνια μετά, κάποιους που έζησαν την Επανάσταση του ΄21. Άρα;

ΒΛΑΧΟΣ: Μιλάω για τη Σμύρνη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μπω στη διαδικασία να συζητήσουμε για το ποια είναι η διατύπωση ενός κομματιού σε κάθε βιβλίο Ιστορίας ή σε κάποιο βιβλίο της Ιστορίας. Επαναλαμβάνω ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει κάνει από την αρχή σαφή την πρόθεσή του, πολύ προτού σταλούν τα βιβλία  όπως θυμάστε- στα σχολεία για να διδαχθούν τα παιδιά τους.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, αποδέχεστε τη διατύπωση του ερωτήματος ότι διδάσκοντα στρεβλά τα παιδιά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αποδέχομαι ότι κάθε δημοσιογράφος μπορεί να κάνει οποιαδήποτε ερώτηση θέλει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Όχι. Λέω στην απάντησή σας. Αποδέχεστε αυτή τη διατύπωση ότι είναι στρεβλή η ενημέρωση (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας οδηγεί στο συμπέρασμα αυτό τυχόν τέτοια δική μου διατύπωση; Έκανα κάποια τέτοια διατύπωση και το ρωτάτε...

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Όχι, δεν διευκρινίσατε, γι` αυτό σας το ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ... ή έμεινε κάτι μετέωρο;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ναι, γι` αυτό σας ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν διαβάσουμε το κείμενο της απάντησης, νομίζω ότι δεν θα έχει μείνει κάτι μετέωρο και δεν θα έχει χρειαστεί στο μεταξύ να κάνω την οποιαδήποτε παρέμβαση, εννοείται στο κείμενο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όταν μια διαδήλωση δέχεται επίθεση με γκλομπ και χημικά, κατά την άποψη της κυβέρνησης, υπάρχει κάποιος τρόπος να προστατευθεί ή να αμυνθεί ή πρέπει αμέσως να διαλυθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι προσπαθείτε να εξάγετε συμπεράσματα...

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ερώτηση ήταν. Είχε και ερωτηματικό στο τέλος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ... Προσπαθείτε να εξάγετε συμπεράσματα, έχοντας τοποθετήσει μια συγκεκριμένη οπτική γωνία στην ερώτησή σας. Δεν σημαίνει ότι μπορούμε να συμφωνούμε στην οπτική γωνία.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Απαντήστε από τη δική σας. Δεν έχω... Άμα ήταν, θα είχαμε αλλάξει ρόλους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με καλύπτει η απάντηση την οποία έδωσα νωρίτερα και έχω δώσει και τις προηγούμενες μέρες σ` αυτή την αίθουσα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, συνολικότερα και πολιτικά αν θέλετε, είναι η πρώτη φορά, απ` ό,τι θυμάμαι εγώ τουλάχιστον, τουλάχιστον από την περίοδο  90- 93, που έχουμε τόσης έντασης και έκτασης επεισόδια ένθεν και ένθεν και από τους αστυνομικούς και από τους κουκουλοφόρους ή τους διαδηλωτές. Δεν προβληματίζεται η κυβέρνηση γι` αυτό το θέμα; Δεν ανησυχεί μήπως έχουμε κάτι χειρότερο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι βλέπω το ένα «ένθεν». Από την πλευρά της αστυνομίας δεν βλέπω να έχουμε αυτό το οποίο περιγράφετε. Η αστυνομία στην τελευταία διαδήλωση συνέλαβε περί τους 50 ή 60 -εάν θυμάμαι καλά- οι οποίοι οδηγήθηκαν με τη γνωστή διαδικασία που προβλέπεται από τους νόμους του ελληνικού κράτους στο αυτόφωρο για τα περαιτέρω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι και ο κ. Αλαβάνος που είχε πάει στη ΓΑΔΑ αλλά και οι συνήγοροι των συλληφθέντων ή προσαχθέντων, γιατί δεν είχε διευκρινιστεί, καταγγέλλουν ότι δεν ήταν ακριβής η διαδικασία. Δηλαδή, παρότι είπαν ότι είναι προσαχθέντες δεν τους επέτρεπαν να δουν δικηγόρο, δεν τους επέτρεπαν να δουν τους γονείς τους. Την ίδια ώρα τους έκαναν ανάκριση, δηλαδή, δεν ήταν και τόσο νομότυπη. Ή έστω με εισαγωγικά, με ερωτηματικό αυτή η διαδικασία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να πω ότι σχεδόν στην αρχή της συζήτησής μας σήμερα, άκουσα ότι ενώ επιτρεπόταν σε δικηγόρους ή σε συγγενείς δεν επιτρεπόταν σε πολιτικό αρχηγό. Τώρα μου λέτε κάτι τελείως διαφορετικό. Σε κάθε περίπτωση, έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Το έχω δηλώσει πολλές φορές από τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας στην αντιπολίτευση και από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Πιστεύω ότι καλό θα ήταν να έχουμε όλοι μας εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Αυτή είναι που τελικά, με βάση το Σύνταγμά μας, θα αποφασίσει για το αν διεπράχθησαν κάποια αδικήματα και ποια ήταν αυτά.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επίσης, εάν μου επιτρέπετε, υπήρχε παρουσία εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εκεί. Μια διαδικασία η οποία δεν συνηθίζεται. Είχε προϋπάρξει κάποια συνεννόησή του με το Μαξίμου ή με τον κ. Παπαληγούρα ή με τον κ. Πολύδωρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τι εννοείτε λέγοντας εάν συνηθίζεται ή δεν συνηθίζεται. Θα δεχόμουν ένα ερώτημα εάν έλεγε ότι είναι κάτι παράτυπο ή παράνομο από την πλευρά της Πολιτείας. Εκείνο που πρέπει να συνηθίσουμε είναι ότι υπάρχουν νόμοι οι οποίοι πρέπει να τηρούνται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι δεν βλέπετε βία από την μεριά της αστυνομίας και αυτό το λέτε μετά την υπόθεση της ζαρντινιέρας, τον άγριο ξυλοδαρμό δηλαδή του Κύπριου φοιτητή, μετά την υπόθεση με τον πυροβολισμό στον αέρα από τον ειδικό φρουρό που αποδείχθηκε ότι ψεύδονταν η αστυνομική διεύθυνση. Δηλαδή, που οδηγούμαστε; Επανέρχεται στην επικαιρότητα η φράση του Μητσοτάκη «το κράτος είστε εσείς» προς τους αστυνομικούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από εδώ το πήγατε, από εκεί το φέρατε, ξανά στο ίδιο συμπέρασμα το πήγατε. Είπα κάτι περί του «ένθεν και ένθεν» του συναδέλφου σας κ. Γκουτζάνη. Παρακαλώ πολύ, να μην παίρνετε τα λόγια μου και τα βάζετε όπως εσείς θέλετε στο δικό σας το στόμα ή όπως το αντιλαμβάνεστε ή όπως -επειδή είστε ευφυής- θέλετε να τα παρουσιάσετε. Στην υπόθεση την οποία αναφέρατε, σας θυμίζω ότι είχαμε από την πλευρά της αστυνομίας και έρευνα και ποινές, αυστηρές μάλιστα, στους αστυνομικούς οι οποίοι υπερέβησαν το καθήκον τους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αλλά δεν είχαμε νέο για τη υπόθεση με τον αστυνομικό, τον περιορισμό του ειδικού φρουρού. Υπήρξε πλήρης κάλυψη.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η κυβέρνηση βλέπει ευθύνες στο φοιτητικό κίνημα για τα επεισόδια που γίνονται σε κάθε πορεία ή διακρίνει το φοιτητικό κίνημα και τους φοιτητές οι οποίοι διαδηλώνουν γιατί ζητούν κάποια πράγματα από τους λίγους κουκουλοφόρους που παρεισφρύουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ αυτονόητη την απάντηση ότι το φοιτητικό κίνημα είναι ένα κίνημα το οποίο έχει προσφέρει στη Δημοκρατία. Και κανείς δεν δικαιούται, για να παίξει τα δικά του παιχνίδια, να το εκμεταλλεύεται προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες η εφημερίδα «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» είχε δημοσίευμα για την σύζυγο του Υπουργού Πολιτισμού κ. Βουλγαράκη ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα συμβόλαιά της, επειδή είναι συμβολαιογράφος, και αντίστοιχα τα εισοδήματα. Υπάρχει κάποιο σχόλιο από την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού η οποία εξεδόθη αργά χθες το απόγευμα και νομίζω ότι καλύπτει απόλυτα το θέμα. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο θέμα που μιλούσαμε πιο πριν, για τη βία ένθεν και ένθεν. Την περασμένη Πέμπτη πολλοί αυτόπτες μάρτυρες αλλά και τα πλάνα της τηλεόρασης κατέδειξαν άγριο ξυλοδαρμό και σε πολλούς διαδηλωτές. Δηλαδή, όλοι βλέπαμε ότι όταν κυκλώνονταν κάποια μπλοκ, εδάρησαν άγρια και διαδηλωτές. Αυτό εκτιμάται ως παράπλευρη απώλεια της επιχείρησης να συλληφθούν ή είναι βία καθαρά αστυνομική;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω καμία εκτίμηση. Θα παραμείνω σε όσα έχω πει μέχρι τώρα.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Όταν λέτε ότι ουδείς δικαιούται να εκμεταλλεύεται για κάποιους σκοπούς το φοιτητικό κίνημα, να υποθέσω ότι μιλάτε μόνο για τους κουκουλοφόρους ή η κυβέρνηση βλέπει και κάποιους άλλους που... ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση αίφνης δεν το κάνει. Δεν θα το έκανε ποτέ η Νέα Δημοκρατία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες πάλι στην εφημερίδα μου υπήρχε ένα δημοσίευμα ότι το γραφείο σας είχε παραγγείλει σε δύο αντίτυπα ένα βιβλίο «Οι κατά μόνας ηδονές». Θέλατε να το χαρίσετε σε κάποιους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και μια που ήμαστε στο χώρο, εδώ στο briefing, υπάρχει κάποιο σχόλιο εκ μέρους σας για τη συμβολική κατάληψη που γίνεται έξω από το χώρο του briefing;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αρκεί να αφήσουν τους δημοσιογράφους να μπουν και να βγουν ελεύθερα για να κάνουν τη δουλειά τους ελεύθερα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 13 March 2007 - 7:20:41 UTC