Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-04-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 16 Απριλίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 68124941

Έκδοση 1

brf1604

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 16 Απριλίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και Χρόνια Πολλά.

" Αύριο στις 11.00, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέματα των Υπουργείων Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.

" Θα ήθελα να σας παρουσιάσω την έκδοση του βιβλίου για τα πολιτικά γεγονότα της χρονιάς από τις Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Η δέσμευση που ανελήφθη πέρυσι, στη διάρκεια του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου για τα Άτομα με Αναπηρία και την Προσβασιμότητά τους στα ΜΜΕ, γίνεται πράξη η έκδοση, δηλαδή, των πολιτικών γεγονότων της χρονιάς σε σύστημα Μπράιγ. Αφορά δηλαδή τους συνανθρώπους μας οι οποίοι έχουν προβλήματα όρασης. Είναι δύο σημαντικές εκδόσεις. Στη δεύτερη δε, κάνω ιδιαίτερη μνεία. Θέλω να συγχαρώ τους δημοσιογράφους και τους υπόλοιπους υπαλλήλους των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης που εργάστηκαν γι` αυτές τις δύο εκδόσεις, οι οποίες καταγράφουν τα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε. Πιστεύω ότι είναι χρήσιμες, η μεν πρώτη στους δημοσιογράφους που ενδιαφέρονται ειδικά για τα αρχεία, η δε δεύτερη στους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε τέτοιου είδους ενημέρωση.

Είμαι βέβαιος, όμως, ότι έχετε πλείστες όσες άλλες ερωτήσεις. Είμαι στη διάθεσή σας για να απαντήσω ή να αποπειραθώ.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με την JP MORGAN για το επίμαχο ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τη δώσει στη Βουλή, απ` ό,τι γνωρίζω.

ΚΟΡΑΗ: Δεν έχει δώσει στη Βουλή και γι` αυτό...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω ότι, απ` ό,τι γνωρίζω θα τη δώσει στη Βουλή. Η δημοσιότητα ξέρετε, έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους. Η μια είναι η Βουλή, που είναι η σημαντικότερη απ` όλες τις άλλες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά από ενάμιση μήνα η κυβέρνηση είναι σε θέση να μας δώσει μερικές απαντήσεις, πόσα Ταμεία έχουν παίξει σε δομημένα ομόλογα, πόσα δομημένα ομόλογα έχει εκδώσει το Υπουργείο Οικονομίας, πόσα Ταμεία «έσπασαν» τα ομόλογα που είχαν για να παίξουν σε υψηλού ρίσκου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση έχετε;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι. Λέω, εάν έχει η κυβέρνηση απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει απαντήσει πολλές φορές η κυβέρνηση. Δεν προτίθεμαι να απαντήσω και πάλι, σήμερα, σε θέματα που έχουν ήδη ερωτηθεί και απαντηθεί, επίσης, πολλές φορές.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή σήμερα υπάρχουν δημοσιεύματα στον Τύπο και μάλιστα χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» για δύο Ταμεία που έπαιξαν σε ομόλογα, «έσπασαν» τα ομόλογα, όπως λέει, προκειμένου να πληρωθούν συντάξεις. Υπάρχει κάποιο σχόλιο εκ μέρους της κυβέρνησης; Πρόκειται για το ΤΑΠ-ΟΤΕ και ένα άλλο των Δημοσίων Υπαλλήλων. Δεν θυμάμαι τώρα το όνομα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι διάβασα το δημοσίευμα και θα έκανα και εγώ το ίδιο ερώτημα που κάνετε και εσείς, εάν έμενα μόνο στην πρώτη σελίδα. Δηλαδή εάν διάβαζα αυτό που λέει στην πρώτη σελίδα. Αν διαβάσει κανείς το ρεπορτάζ στις μέσα σελίδες, διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Διότι, από την αρχή κιόλας του δημοσιεύματος, ο ρεπόρτερ μιλάει για πληροφορίες ότι ίσως και εντός του έτους να προχωρήσουν σε πώληση δομημένων ομολόγων κλπ. Αντιλαμβάνεστε ότι από πληροφορίες ότι «ίσως να γίνει κάτι εντός του έτους» στο ««σπάνε» με μείωση τιμών κλπ», υπάρχει τεράστια δημοσιογραφική διαφορά, στην αντίληψη τουλάχιστον. Εν πάση περιπτώσει, δεν θα πω τίποτε περισσότερο. Έχει κάνει ήδη δήλωση, σαφέστατη, ο αρμόδιος Υπουργός.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, μιλώντας στην ΟΝΝΕΔ ο Πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: Εφόσον διαπιστωθούν περιστατικά εξαπάτησης των Ταμείων, τότε με την άμεση συνδρομή του κράτους τα Ταμεία θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις για να επιστραφούν οι απώλειές τους. Θα ήθελα να το διευκρινίσετε λίγο αυτό, διότι δεν το καταλαβαίνω. Πρώτον, όταν λέμε απώλειες, τι είδους απώλειες εννοούμε; Διαφυγόντα κέρδη, φερ` ειπείν, υπερβολικές προμήθειες; Επίσης, πώς διαπιστώνονται τα περιστατικά εξαπάτησης; Είναι κάτι το οποίο θα κάνει η Δικαιοσύνη και μετά θα κάνουν κάποιες αγωγές τα Ταμεία και ποια ακριβώς θα είναι η συνδρομή του κράτους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απορώ γιατί δεν το καταλαβαίνετε. Είναι πολύ απλό. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, εάν υπάρχει κάποιου είδους παρατυπία ή παρανομία: Ήδη γίνεται έρευνα, όπως γνωρίζετε, από διαφορετικές Αρχές και από τη Δικαιοσύνη. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο: Αφορά την πολιτική βούληση να προχωρήσει η κυβέρνηση στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης, σε χθεσινή του συνέντευξη, δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τα Ταμεία να επενδύουν σε δομημένα ομόλογα. Ήθελα να ρωτήσω, η κυβέρνηση δεν έβγαλε κανένα συμπέρασμα, δεν κατάλαβε δηλαδή ότι τα δομημένα ομόλογα είναι εγγυημένη μέθοδος για την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω γιατί βγάζετε πάλι τέτοια συμπεράσματα. Εκείνο το οποίο είπε ο κ. Αλογοσκούφης...

ΚΑΚΑΛΗΣ: (Δεν ακούγεται) το συμπέρασμα που βγάζει η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλέσω, στην ιδιαίτερη εκτίμηση που έχω σε όλους σας και την εκτίμηση που έχω στην ενημέρωση, να αφήνετε να τελειώσει ο απαντών και στη συνέχεια να ξαναρωτάτε. Εν πάση περιπτώσει, μια μόνο αναφορά θα κάνω, γιατί δεν την είχα πει. Έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές στο press room για τα θέματα των ομολόγων. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε καινούργιο. Έχουν δώσει απαντήσεις και όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί. Έχουν δοθεί κείμενα επί κειμένων. Θα ήθελα απλώς να θυμίσω ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ομολόγων που έχουν εκδοθεί, έχουν αγοραστεί από ιδιώτες επενδυτές και από ξένους οίκους. Αυτό κάτι λέει σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά τους.

ΧΙΩΤΗΣ: Άκουσα και εγώ τον Πρωθυπουργό χθες και ομολογώ ότι με έχει μπερδέψει λίγο. Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο «πολιτική ευθύνη», έχω ακούσει υπουργούς να μιλούν ότι σε αυτή την υπόθεση υπάρχει συλλογική ευθύνη, έχω ακούσει άλλους υπουργούς να υποστηρίζουν ότι υπάρχει ατομική ευθύνη. Ο Πρωθυπουργός χθες, στην ομιλία του, μας έδωσε να καταλάβουμε ότι δεν δέχεται ότι υπάρχει ευθύνη. Τελικώς η κυβέρνηση συνολικά, κύριε Εκπρόσωπε, τι πιστεύει; Έχει ευθύνη η κυβέρνηση γι` αυτή την υπόθεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω γιατί το καταλάβατε αυτό. Νομίζω ότι καταλάβατε λάθος.

ΧΙΩΤΗΣ: Μπορεί να κατάλαβα λάθος, γι` αυτό σας ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα σας πω ότι έχοντας απόλυτη συναίσθηση της πολιτικής μας ευθύνης σε όλα τα θέματα -γιατί μια κυβέρνηση έχει πολιτική ευθύνη για τα θέματα που διαχειρίζεται- προχωρήσαμε: Πρώτον, σε παραπομπή της υπόθεσης για πλήρη διερεύνησή της στη Δικαιοσύνη. Δεύτερον, σε παραπομπή της υπόθεσης στην Αρχή διερεύνησης μαύρου χρήματος, την οποία η κυβέρνηση, ειρήσθω εν παρόδω, έχει θεσμοθετήσει. Τρίτον, σε συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής , κατόπιν αιτήσεως του αρμόδιου Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη. Τέταρτον, σε θεσμοθέτηση κανόνων που δεν υπήρχαν μέχρι τώρα για την κρίση και έγκριση όλων των Διοικήσεων των Ταμείων από δύο Ανεξάρτητες Αρχές, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος. Μια κυβέρνηση η οποία κινείται με αυτό τον ρυθμό, με αυτό τον τρόπο, τον διαφανή και τον ταχύρρυθμο, σε ένα τέτοιο θέμα, είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης και την αποδεικνύει στην πράξη.

ΧΙΩΤΗΣ: Μου απαριθμήσατε μια σειρά από ενέργειες που έκανε πράγματι η κυβέρνηση, αφού αποκαλύφθηκε η υπόθεση αυτή των κρατικών ομολόγων. Εγώ ερωτώ, αν η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη γι` αυτό που συνέβη για να φθάσουμε στην υπόθεση που πολλοί αποκαλούν σκάνδαλο, εγώ ακόμη δεν θα το αποκαλέσω. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, για ό,τι συνέβη, για το ότι η κυβέρνηση εμπιστεύτηκε κάποιους ανθρώπους που δεν ανταποκρίθηκαν, απ` ό,τι φαίνεται, στις προσδοκίες της, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι έχει και η ίδια ευθύνη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κινδύνευε να παρεξηγηθεί, αν σας ευχαριστούσα για την ερώτηση. Θα το κάνω όμως γιατί μου θυμίζει και θυμίζει και σε όλους τους υπόλοιπους ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία ξεκίνησε το θέμα. Έτσι αποκαλύφθηκε το θέμα. Από έρευνα η οποία έγινε, η οποία οδηγήθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενισχυμένη πια, όχι όπως στο παρελθόν, από έρευνα του αρμόδιου Υπουργού και ούτω καθεξής. Επανερχόμαστε σε ένα θέμα που το συζητήσαμε πριν από ένα μήνα όμως.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω, εάν στον προγραμματισμό του Γραφείου του Πρωθυπουργού υπάρχει για τις επόμενες ημέρες συνάντηση με τον Υπουργό Απασχόλησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι στο press room ή από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, σας ανακοινώνω τα ραντεβού της επόμενης ημέρας. Δεν βλέπω το λόγο γιατί να αλλάξει αυτή η τακτική που την ακολουθούμε εδώ και τρία χρόνια.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Υπήρξε μετά το Πάσχα συνάντηση του Πρωθυπουργού ή συνεργάτη του Πρωθυπουργού εντός ή εκτός του Μαξίμου με τον κ. Τσιτουρίδη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η απάντηση που έδωσα στην κυρία Σπυράκη.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα, της εφημερίδας «ΤΟ ΑΡΘΡΟ», το ελληνικό Δημόσιο εκχώρησε το 26% των μελλοντικών δικαιωμάτων του από το Εθνικό Λαχείο και γενικά από τα κρατικά λαχεία σε μια off shore εταιρεία για να πάρει ένα δάνειο 650 εκατομμύρια ευρώ. Θα ήθελα κατ` αρχήν να μου πείτε εάν είναι μια συνηθισμένη πρακτική, εάν το θεωρείτε λογικό και εάν είναι σε γνώση της κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπάρχει απάντηση προς την εφημερίδα από το αρμόδιο Υπουργείο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς σχολιάζετε τις πληροφορίες ότι 24 Ταμεία έχουν «σπάσει» ομόλογα εγγυημένης απόδοσης για να επενδύσουν στα δομημένα 1,26 δις. Γενικότερα η κυβέρνηση πότε θα δώσει τα στοιχεία σε σχέση με τις «επενδύσεις» των Ταμείων στα δομημένα ομόλογα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η απάντηση που έδωσα προηγουμένως, στον κ. Γκουτζάνη.

ΚΟΡΑΗ: Δύο ερωτήσεις κύριε Εκπρόσωπε. Θα επανέλθω στη σύμβαση της JP MORGAN με την κυβέρνηση. Γιατί δεν μας δίνετε μια εικόνα από τώρα. Είναι πολύ καθαρή αυτή η σύμβαση γιατί με τις πληροφορίες που υπάρχουν, μέχρι τώρα, είναι ότι έκανε ένα δώρο 9 εκατομμυρίων ευρώ με ένα πολύ καλό επιτόκιο στο Υπουργείο Οικονομίας για το συγκεκριμένο ομόλογο αλλά είχε παράλληλα και τη δέσμευση του Υπουργείου Οικονομίας, να της βρει τον τελικό αγοραστή που ήταν τα Ταμεία και τα οποία βέβαια το χρυσοπλήρωσαν το συγκεκριμένο ομόλογο. Ξεκαθαρίζει αυτό το τοπίο η σύμβαση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι σέβεστε τους θεσμούς. Όταν λοιπόν είπα προηγουμένως ότι θα δοθεί στη Βουλή, φαντάζομαι ότι θα σεβαστείτε το γεγονός ότι η Βουλή προηγείται όλων των άλλων θεσμών και των δημοσιογραφικών τοιούτων.

ΚΟΡΑΗ: Ωραία. Τη δεύτερη ερώτησή μου, μπορώ να την κάνω: Τετάρτη ή Πέμπτη ψηφίζεται η τροπολογία η οποία θα ορίσει τη νέα διαδικασία επιλογής των μελών Δ.Σ. των Ταμείων. Η κυβέρνηση θα ζητήσει τις παραιτήσεις των υπαρχόντων μελών για να μη μιλήσω για καρατομήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνει κρίση και επανάκριση. Θα αποφασίσουν πια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος για τα θέματα αυτά.

ΚΟΡΑΗ: Η κυβέρνηση ρωτάω τι θα κάνει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, η κυβέρνηση θεσμοθετεί ένα νέο τρόπο...

ΚΟΡΑΗ: Και διορίζει και έχει διορίσει τις υπάρχουσες Διοικήσεις. Θα ζητήσει τις παραιτήσεις τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλάζει. Είναι διαφορετικό πια.

ΚΟΡΑΗ: Θεωρώ...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε με να ολοκληρώσω, εάν έχετε την καλοσύνη. Η κυβέρνηση αποφασίζει να θεσμοθετήσει ότι τις Διοικήσεις των Ταμείων θα τις κρίνουν και θα τις εγκρίνουν πλέον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος. Περιμένετε να δείτε το θεσμικό πλαίσιο. Θα υπάρχουν απαντήσεις στο θεσμικό πλαίσιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός θα περιμένει την ολοκλήρωση των ανακρίσεων, αυτών που έχει διατάξει η κυβέρνηση γι` αυτά τα ομόλογα και μετά θα κάνει ανασχηματισμό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει απευθυνθεί η ίδια ερώτηση τουλάχιστον τρεις φορές τις τελευταίες 15, 20 ημέρες. Ισχύει η απάντηση που έχω δώσει. Βεβαίως πρέπει να ομολογήσω ότι την διατυπώνετε διαφορετικά. Βρήκατε πιο ενδιαφέροντα τρόπο και με μπερδέψατε προς στιγμήν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τις τελευταίες 15 ημέρες, αποκλείεται κ. Εκπρόσωπε, γιατί δεν ήσασταν εδώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ήταν υπενθύμιση; Ευχαριστώ πολύ.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τα επεισόδια που είχαμε και αυτή την Κυριακή στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι η βία στα γήπεδα συνεχίζεται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει αποδειχθεί και έχει αναδειχθεί η πολιτική βούληση που υπάρχει από αυτή την κυβέρνηση για την καταπολέμηση της βίας. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αθλητικές αρχές, επιβάλλοντας ποινές στους πρωταγωνιστές των επεισοδίων, όπου αυτά γίνονται. Εν πάση περιπτώσει και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές θα πρέπει να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά με τέτοιες πράξεις. Οφείλουν, πρώτοι από όλους, να δίνουν το παράδειγμα του φίλαθλου πνεύματος.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σχολιάσετε ένα σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». Υπάρχει την τελευταία περίοδο ένα σχέδιο από την πλευρά των τουρκικών αεροσκαφών, αναχαιτίσεων ή αναγνωρίσεων στη μέση του Αιγαίου, πάνω από την Άνδρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για τέτοια θέματα, θα ήθελα να απευθυνθείτε στα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η εικόνα για το πόσα Ταμεία έχουν παίξει, δεν μπορεί να μας δώσει η κυβέρνηση. Μήπως μπορεί να μας βοηθήσει σε κάτι άλλο, εάν εκτός από τα Ταμεία υπάρχουν και άλλοι οργανισμοί του Δημοσίου ή ΔΕΚΟ που έχουν παίξει δομημένα ομόλογα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κάνω μόνο μια παρατήρηση στο ρήμα «παίζω». Κατά τα λοιπά, θεωρώ ότι έχω απαντήσει.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες ελέγχου τις οποίες ανέλαβε η κυβέρνηση δεν σημαίνουν ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι εκτός από το ΤΕΑΔΥ υπάρχει πρόβλημα και με άλλα Ταμεία ή μόνο λόγω του ΤΕΑΔΥ έχει ξεκινήσει όλη αυτή η ιστορία με τις τρεις Αρχές που ελέγχουν και τις αλλαγές όλων των διοικήσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι υπάρχει μια προσπάθεια. Την ανέλυσα προηγουμένως σε τέσσερα σημεία στο περί πολιτικής ευθύνης ερώτημα που μου ετέθη από συνάδελφό σας. Δεν βλέπω το λόγο γιατί πρέπει να επαναλάβω την ίδια απάντηση. Έχει ξεκινήσει μια έρευνα, η οποία συνεχίζεται. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματά της.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Η έγκριση των διοικήσεων των Ταμείων από την Επιτροπή της Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος δεν δίνει την εντύπωση ότι από εδώ και πέρα τα Ταμεία θα ασχολούνται μόνο με επενδύσεις; Διότι δεν είναι εκεί για να δίνουν συντάξεις τα Ταμεία και να ασχολούνται με τους ασφαλισμένους; Είναι μόνο και μόνο για να κάνουν επενδύσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν συμφωνώ μαζί σας. Δεν δίνει αυτή την εντύπωση.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Η Τράπεζα της Ελλάδας και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι βέβαιο ότι χρειάζονται νέες διοικήσεις, με την έννοια των διοικήσεων αυτών που μπορούν να ασκήσουν καλύτερα το έργο τους. Είναι δύο Αρχές οι οποίες έχουν σχέση με την αγορά, έχουν σχέση με τους τρόπους διοίκησης -να μην επαναλάβω τον όρο management που χρησιμοποιείται πολύ έντονα και στα ελληνικά- και κατά συνέπεια, ως εξειδικευμένες σε αυτά τα θέματα, έχουν σίγουρα καλύτερη γνώση από την οποιαδήποτε τοποθέτηση θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε τρίτος.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ακριβώς αυτό σας λέω. Με την ασφάλιση έχουν κάποια σχέση; Τα Ταμεία αυτά είναι ασφαλιστικά. Δίνουν συντάξεις και κάνουν τέτοιες δουλειές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, κάθε Ταμείο έχει τουλάχιστον δύο βασικές πτέρυγες δουλειάς. Η μεν πρώτη έχει να κάνει με τα εσωτερικά της διοίκησης του Ταμείου. Η δε δεύτερη έχει να κάνει με τα αποθεματικά.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Το Σαββατοκύριακο θα είδατε και εσείς ότι υπήρξαν μέχρι και πρωτοσέλιδα σε ορισμένες εφημερίδες ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αναπτύσσοντας διάφορα σενάρια. Υπάρχει τέτοιο θέμα μέχρι τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Ισχύει η απάντηση που έχω δώσει και άλλη φορά.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επειδή απαντήσατε στο ενδεχόμενο του ανασχηματισμού, θέλω να σας πω ότι ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, προ ημερών στο ΕΘΝΟΣ, μίλησε για ισχυρές πολιτικές πρωτοβουλίες από τον Πρωθυπουργό και σήμερα επανήλθε με δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και είπε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, διότι υπάρχουν στελέχη τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι σύμβουλος του Πρωθυπουργού; Γι` αυτό το λέω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτως ή άλλως, σε κάθε ερώτηση απαντώ. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο σε αυτή την ερώτηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μιας και μας υπενθυμίσατε προηγουμένως ότι η έρευνα αυτή αποκαλύφθηκε σε σχέση με τα ομόλογα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έχει περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης και προσωπικά σε γνώση του Πρωθυπουργού το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο. Δεν γνωρίζω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και μια δεύτερη ερώτηση επ` αυτού. Σε σχέση με το πόρισμα που αναμένεται από την πλευρά του κ. Ζορμπά, της αρχής διερεύνησης για το ξέπλυμα του ...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αποκλείω, πάντως, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να στείλει το πόρισμα στον Πρωθυπουργό. Γι` αυτό σας λέω ότι δεν έχω κάτι περαιτέρω να πω. Θεωρώ ότι μερικά πράγματα είναι αυτονόητα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι. Θεωρώ, όμως, εγώ ότι αυτό το πόρισμα θα πρέπει να έχει περιέλθει ή να περιέλθει...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν καταλήγει στον Πρωθυπουργό. Έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε λίγο υπερβατικά. Παρακαλώ, θα ήθελα να σκεφτούμε με συγκεκριμένους όρους, κανόνες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Να μου επιτρέψετε να σκεφτώ τότε και να μιλήσω με όρους και κανόνες. Δεν πρέπει να περιέλθει αυτό το πόρισμα στα χέρια του κ. Αλογοσκούφη ως αρμόδιου υπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς τι νομίζετε;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Νομίζω πως ναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε, απευθυνθείτε στον κ. Αλογοσκούφη. Άλλο ερώτημα;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Να συνεχίσω σε σχέση με τα πορίσματα; Γιατί ήθελα να ρωτήσω, εάν έχετε γνώση, πότε αναμένεται το πόρισμα του κ. Ζορμπά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήστε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ρωτήστε στην Αρχή διερεύνησης μαύρου χρήματος.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Πριν από λίγο ο κ. Ρις έκανε ένα σχόλιο, λέγοντας ότι οι χώρες που έχουν ενεργειακές ελλείψεις, όπως η Ελλάδα, γίνονται όμηροι των χωρών που τους παρέχουν ενέργεια. Προφανώς υπαινισσόμενος την επέκταση σχετικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τέτοια δήλωση. Είπατε ότι έγινε πριν από λίγο. Σε κάθε περίπτωση -ασχέτως του πρώτου σκέλους του ερωτήματός σας- έχουν γίνει συμφωνίες, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Έχουν υπογραφεί δημοσίως με βάση διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, με βάση διμερείς συνθήκες και συμβάσεις που είναι επ` αμοιβαία ωφελεία της χώρας και βεβαίως της χώρας παρόχου.

ΧΙΩΤΗΣ: Θα επιστρέψω στην ερώτηση για την οποία με ευχαριστήσατε. Ίσως σας δώσω το δικαίωμα να με ευχαριστήσετε και δεύτερη φορά. Κατ` αρχάς, αυτό που είπατε ότι «η κυβέρνηση αποκάλυψε την υπόθεση» δεν ισχύει. Την υπόθεση, όπως εσείς είπατε, την αποκάλυψε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που δεν έχει σχέση με την κυβέρνηση και γι` αυτό της εμπιστεύεστε να διορίσει τις νέες διοικήσεις στα Ταμεία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν σας άκουγε κάποιος -επιτρέψτε μου να σας διακόψω- θα έλεγε «ναι, έτσι είναι τα πράγματα». Εάν, όμως, μιλούσαμε για μια άλλη περίοδο, όταν δηλαδή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν είχε καμία τέτοια αρμοδιότητα. Γιατί συνέβησαν και εάν συνέβησαν ένα σωρό πράγματα στον χρηματιστηριακό χώρο. Είχε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις αρμοδιότητες που απέκτησε, επειδή αυτή η κυβέρνηση τις έδωσε; Δεν τις είχε. Άρα, λοιπόν, να μην ξεχνάμε ότι και τα καλά αρύονται από μία κυβέρνηση η οποία φρόντισε να ενισχύσει, να θωρακίσει θεσμικά μια Επιτροπή, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να μπορεί να λειτουργήσει έτσι όπως λειτουργεί σήμερα και να μην «κουκουλώνει». Υπό αυτή την έννοια μιλώ

ΧΙΩΤΗΣ: Μάλιστα. Έχετε δίκιο. Την υπόθεση αποκάλυψε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αποκάλυψε μια υπόθεση η οποία αναγνωρίζουμε όλοι  φαντάζομαι και εσείς- ότι είναι ιδιαιτέρως σοβαρή. Αυτό που ρωτώ είναι, εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει ευθύνη για την αποκάλυψη αυτής της υπόθεσης από τη στιγμή που πρωταγωνίστησαν πρόσωπα τα οποία η ίδια είχε διορίσει. Και επεκτείνω το ερώτημά μου για να σας ρωτήσω, επίσης, εάν θεωρείτε ότι αυτή η ευθύνη που προφανώς θα αναγνωρίσετε είναι συλλογική ή ατομική. Δηλαδή, εάν βαραίνει συνολικά την κυβέρνηση ή εάν βαραίνει συγκεκριμένα πρόσωπα μέσα στην κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σας ευχαριστήσω γιατί με μπερδέψατε. Θα σας πω ότι ισχύει η προηγούμενη απάντησή μου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γενικότερα πιστεύετε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την υποχρέωση να προστατεύει την περιουσία των Ταμείων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και έχει απόλυτη υποχρέωση να προστατεύει, όχι μόνο την περιουσία των Ταμείων, αλλά και τα χρήματα του Έλληνα πολίτη, το δημόσιο χρήμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, πώς το έκανε; Πώς το κάνει δηλαδή; Πώς έχει πει στον κόσμο ότι ...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ου σας πείσω κ` αν σας πείσω. Έχω δώσει τις απαντήσεις μου. Παρακαλώ πολύ, τα σχόλιά σας στην εφημερίδα σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Καθόλου πειστικές απαντήσεις (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα σχόλιά σας στην εφημερίδα σας.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Ακούσαμε χθες τον Πρωθυπουργό να μιλάει περί μηδενικής ανοχής στη διαφθορά. Ωστόσο, μετά από τους Πακιστανούς, τις υποκλοπές, τα ομόλογα, όλες αυτές τις υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει αναληφθεί καν πολιτική ευθύνη, θεωρείτε ότι πείθει αυτό, δηλαδή η μηδενική ανοχή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να μου δώσετε ακριβώς την έννοια της διαφθοράς στην υπόθεση των Πακιστανών, των υποκλοπών; Λίγο μπερδεμένα μου φαίνεται ότι τα λέτε ή εγώ μπερδεύτηκα. Εάν έχει τελειώσει η ερώτησή σας, δεν έχω να απαντήσω τίποτα γιατί πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Η μηδενική ανοχή στη διαφθορά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Τη διαφθορά στην υπόθεση των υποκλοπών και των Πακιστανών, μπορείτε να την εντοπίσετε; Γιατί βάλατε μια σειρά υποθέσεις σε ένα τσουβάλι...

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Να προσθέσω και την υπόθεση των κουμπάρων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Παρακαλώ, το ερώτημά σας ποιο είναι;

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Μπορεί να πείσει μετά από αυτές τις υποθέσεις το περί μηδενικής ανοχής στη διαφθορά, όπως επίσης και το ότι ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στην πολιτική ευθύνη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να μου απαντήσετε, και πάλι ρωτώ, τι σχέση έχουν τα μεν με τα δε; Δεν μπορείτε να μου απαντήσετε. Να σας πω εγώ ευθέως: Σε ό,τι αφορά τη μηδενική ανοχή στη διαφθορά είναι κάτι το οποίο δεν αποτελεί κενό περιεχομένου λόγο, αλλά είναι κάτι το οποίο φαίνεται στην πράξη. Αποδεικνύεται ήδη εδώ και ένα μήνα καθημερινώς με μια σειρά από ενέργειες τινές, τις οποίες επανέλαβα σήμερα εδώ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Απ` όλες αυτές τις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση μέχρι τώρα; Είστε σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός, οι ασφαλισμένοι ξέρουν τι έχει γίνει στα Ταμεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε εάν έχουν ενημερωθεί σωστά;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι. Για το...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για το αν έχουν ενημερωθεί σωστά...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για το μέγεθος της καταλήστευσης που έχει γίνει στα Ταμεία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χρησιμοποιείτε μια φράση η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή, δεν έχει γίνει τίποτα, με τα Ταμεία. Αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Πρώτον, χρησιμοποιείτε μια φράση την οποία θα ήθελα να ξανασκεφθείτε. Δεύτερον, αυτή η κυβέρνηση...

ΚΑΚΑΛΗΣ: (Δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, να σας απαντήσω: Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε την περιουσία των Ταμείων στα 21 δισεκατομμύρια ευρώ και την έχει πάει στα 31 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε τρία χρόνια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Λογιστικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ, θα με ακούσετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα, δεν μας έχετε δώσει στοιχεία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κακαλή, θα με ακούσετε. Κάνετε ερωτήσεις και έχετε την τάση να πατάτε το κουμπί και να παρεμβαίνετε για να μην ακουστεί η απάντηση. Παρακαλώ θα με ακούσετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εγώ πάντα σας ακούω. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. (Δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς εγώ δεν μπορώ να κάνω αλλιώς γιατί βλέπω ότι συνεχώς πατάτε το κουμπί και με διακόπτετε. Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε  όπως είπε και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, σας θυμίζω, στη Βουλή- 21 δισεκατομμύρια ευρώ την περιουσία των Ταμείων πριν από 3 χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ είχε παραλάβει 6 δισεκατομμύρια, και μέσα σε 10, 11, 12 χρόνια τα έκανε 21. Έτσι δεν μας είπε ο κ. Παπανδρέου; Εγώ σας λέω, λοιπόν, ότι σε πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα, σε μόλις 3 χρόνια, αυξήθηκε η περιουσία των Ταμείων κατά 42,5%. Από τα 21 πήγε στα 31 δισεκατομμύρια. Αυτό εσείς το λέτε καταλήστευση; Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι καταλήστευση της λογικής και της αντικειμενικής δημοσιογραφίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κύριε Κακαλή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ κάνετε ερωτήσεις. Αν θέλετε να κάνετε ερώτηση, παρακαλώ. Δεν γίνεται διάλογος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς αποδεικνύετε αυτά που λέτε; Μας έχετε δώσει ποτέ στοιχεία; Είναι καθαρά λογιστική η αύξηση. Είναι εικονική η αύξηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λυπάμαι, αλλά διαπιστώνω ότι δεν θέλετε να πειστείτε ακόμη και αν προσπαθεί κάποιος με σοβαρό τρόπο και με στοιχεία να σας πείσει. Αν δεν σας πείθουν τα στοιχεία...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αλλά μόνο με λόγια. Δεν μας έχετε δώσει στοιχεία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν σας πείθουν τα στοιχεία που σας λέω, δεν πρόκειται να σας πείσει τίποτα. Διότι έρχεστε προκατειλημμένος να μην πειστείτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Φέρτε τα στοιχεία να πειστούμε.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η έννοια της πολιτικής ευθύνης πώς ορίζεται από την κυβέρνηση; Έναν ορισμό για την πολιτική ευθύνη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Την όρισα νωρίτερα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η αύξηση της περιουσίας των Ταμείων από τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ στα 31 την οποία πέτυχε η κυβέρνηση, πώς ακριβώς επετεύχθη εκτός από την άνοδο του Χρηματιστηρίου; Εγώ δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο και την άνοδο του Χρηματιστηρίου δεν ξέρω αν την πέτυχε η κυβέρνηση. Έκανε κάποιες άλλες επενδύσεις η κυβέρνηση; Πώς τα αύξησε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή δεν υποτιμώ τη νοημοσύνη σας και είμαι βέβαιος ότι δεν υποτιμάτε τη νοημοσύνη κανενός, να σας θέσω ένα απλό ερώτημα: Λέτε «εκτός από την άνοδο του Χρηματιστηρίου», το άκουσα και αυτό το επιχείρημα από το ΠΑΣΟΚ. Μα, όταν τα Ταμεία έχουν δυνατότητα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που πήραν συγκεκριμένη άδεια, να επενδύσουν έως 14% σε μετοχές και η αύξηση είναι 42,5%, το υπόλοιπο πώς επετεύχθη; Για δώστε μου εσείς την απάντηση.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Αυτό ακριβώς σας ρωτώ κι εγώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δώστε μου, λοιπόν, την απάντηση. Λέτε «πώς είναι δυνατόν»; Εσείς αμφισβητείτε με έμμεσο πλην σαφή τρόπο την αύξηση όπως την αμφισβήτησε ο συνάδελφός σας νωρίτερα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Όχι, όχι...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και έρχεστε να μου πείτε, «εκτός από την αύξηση του Χρηματιστηρίου που μας έδωσε καλύτερες τιμές το Χρηματιστήριο, δεν υπάρχει κάτι άλλο». Και σας λέω, λοιπόν, ότι στην αύξηση του Χρηματιστηρίου, το ποσοστό στα Ταμεία είναι πολύ μικρό γιατί είναι στο 14%.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Αυτό δεν είμαι σε θέση να το ελέγξω αυτή τη στιγμή. Δεν είμαι πρόχειρος. Αλλά σας ερωτώ, από κει και πέρα, εκτός από αυτό λοιπόν, τι άλλο έγινε, το οποίο το διεκδικεί η κυβέρνηση ως τρόπο με τον οποίο την ίδια αύξηση (δεν ακούγεται)...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι τα ερωτήματα εάν κάτι δεν έχει πάει καλά. Αλλά, για ερωτήματα, εάν κάτι έχει πάει καλά, προκειμένου να αποδείξουμε εικάζοντας χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο από την πλευρά του δημοσιογράφου ότι δεν έχει πάει καλά αυτό που εμφανώς πήγε, τι να σας πω;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Πού αποδίδετε (δεν ακούγεται);

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω συγκεκριμένα στοιχεία, συγκεκριμένους αριθμούς, δεν τους δέχεστε και αντί αυτών μου λέτε ότι δεν έχει πάει καλά το πράγμα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Τους δέχομαι, τους δέχομαι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν τους δέχεστε, λοιπόν, δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό για το οποίο εγκαλείτε την κυβέρνηση.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δεν σας εγκαλώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί αυξήθηκε η περιουσία των Ταμείων σε 3 χρόνια κατά 42,5%; Γι` αυτό εγκαλείτε την κυβέρνηση και με ρωτάτε;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δεν σας εγκαλώ. Έχετε τη μύγα και μυγιάζεστε. Σας ρωτάω με ποιον τρόπο έγινε αυτό το πράγμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να μάθετε με ποιον τρόπο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι εάν πάτε στα αντίστοιχα Ταμεία και κάνετε ρεπορτάζ θα το βρείτε.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Εφόσον αυξήθηκε κατά 42%...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: 42,5%.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: ... 42,5% τα αποθεματικά των Ταμείων γιατί σπεύδετε να αλλάξετε τις διοικήσεις τους; Εφόσον έκαναν καλά τη δουλειά τους, πετύχανε. Γιατί σπεύδετε να τις αλλάξετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι οι διοικήσεις θα κρίνονται και θα επανακρίνονται. Αυτό είπα. Είπα δύο λέξεις «κρίνονται και επανακρίνονται». Κάποιοι, λοιπόν, θα επανακριθούν, κάποιοι θα κριθούν ευθύς εξαρχής. Όταν λέω ότι θα επανακριθούν, εννοώ ότι αυτοί που υπάρχουν ήδη θα επανακριθούν. Κάποιοι άλλοι μπορεί να κριθούν εξαρχής για να τοποθετηθούν νέοι.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αναφέρατε, κύριε Εκπρόσωπε, μια σειρά από πρωτοβουλίες στο ερώτημα του κ. Χιώτη σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης για το θέμα. Θέλω να ρωτήσω εάν οι πρωτοβουλίες που αναφέρατε είναι αυτές και δεν υπάρχει κάτι περαιτέρω. Δηλαδή, εάν θεωρείτε ότι όλα αυτά που κάνατε, την παραπομπή στη Δικαιοσύνη, στην Αρχή για το ξέπλυμα του «βρώμικου» χρήματος κτλ, τα οποία είπατε, είναι αυτά τα στάδια στα οποία εξαντλείται η διαδικασία της ανάληψης της ευθύνης από την κυβέρνηση...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν χρειάζεται οτιδήποτε, αποδεικνύεται ότι αυτή η κυβέρνηση το κάνει πράξη. Αν δηλαδή χρειαστεί και κάτι ακόμη, το οτιδήποτε χρειαστεί, που να είναι στην κατεύθυνση της διαφάνειας στη λειτουργία -όχι μόνο των Ταμείων, γενικότερα άλλων οργανισμών- της αντιμετώπισης προβλημάτων που τυχόν υπάρχουν και δεν γνωρίζουμε αυτή την ώρα, ούτε εσείς ούτε εγώ, να είστε βέβαιοι -και αυτό αποτελεί απόδειξη- ότι η κυβέρνηση θα το κάνει πράξη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αυτό που λέτε περιλαμβάνει και ενέργειες στο πολιτικό πεδίο, κύριε Υπουργέ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να σας απαντήσω; Έχω δεχθεί την ίδια ερώτηση με 10 διαφορετικούς τρόπους.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα μου επιτρέψετε γιατί κάτι δεν έχω καταλάβει ή υπάρχει κάποια ανακολουθία στη σκέψη σας. Από τη μια ζητάτε να πιστωθεί στην κυβέρνηση ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποκάλυψε την υπόθεση, όπως επίσης ζητάτε να πιστωθεί ότι παρότι λειτουργούν αυτόνομα οι διοικήσεις των Ταμείων, αύξησε την περιουσία τους, και από την άλλη δεν δέχεστε ότι έχει ευθύνη και στην υπόθεση των Ταμείων η κυβέρνηση. Ή έχει συνολικά την ευθύνη και για τα θετικά και για τα αρνητικά ή δεν την έχει. Δεν μπορεί να την έχει...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα σε μια ισοπεδωτική λογική η οποία έλεγε: Πρώτον, σε ό,τι αφορά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το ΠΑΣΟΚ αύξησε την περιουσία των Ταμείων. Απάντησα, λοιπόν, σε αυτό δίνοντας στοιχεία, λέγοντας ότι από την περίοδο Α έως την περίοδο Β είχαμε αυτή την αύξηση. Από την περίοδο Β έως την περίοδο Γ εκείνη την αύξηση. Απάντησα στο ότι οι διοικήσεις των Ταμείων διορίζονται αυτή τη στιγμή, όπως ξέρουμε, από την κυβέρνηση, λειτουργούν αυτονόμως. Το ότι διορίζονται από την κυβέρνηση το γνωρίζετε και εσείς και εγώ, το γνωρίζουν όλοι. Γι` αυτό και η κυβέρνηση έρχεται με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο να πει ότι θα διορίζονται διαφορετικά. Απάντησα σε μια ισοπεδωτική κριτική, σε μια ισοπεδωτική λογική, δίνοντας όλα τα στοιχεία. Ο κάθε πολίτης, λοιπόν, ο οποίος δεν έχει την ιδέα φιξαρισμένη στο μυαλό του, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Δεν μπορώ να σας βοηθήσω σε αυτό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 April 2007 - 14:56:39 UTC