Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-07-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 16 Ιουλίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Θέλω να ευχηθώ, εκ μέρους της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον Λεωνίδα Κύρκο για την περιπέτεια της υγείας που έχει αυτές τις ημέρες.

Αύριο, Τρίτη 17 Ιουλίου, στις 11.00, θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Με τι θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας ενημερώσουμε αργότερα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, δημιουργήθηκε ένα θέμα σε σχέση με τη στάση που τήρησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Απόστολος Ανδρεουλάκος με το παρκάρισμα του υπουργικού αυτοκινήτου. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου το θέμα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν την είδατε στην τηλεόραση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ως πότε το κράτος και οι κυβερνήσεις θα επιτρέπουν αυτό το κατ` εξακολούθηση έγκλημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκφράζω τη λύπη μας και την οδύνη μας για το ατύχημα το οποίο συνέβη στο Πέραμα και για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Όπως ξέρετε, οι προσπάθειες που γίνονται βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Δεν είμαι σε θέση, βεβαίως, αυτή τη στιγμή να σχολιάσω οτιδήποτε παραπάνω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εκτός από τα συλλυπητήρια και τα λόγια παρηγοριάς στους συγγενείς του νεκρού και πιθανόν και άλλων, γιατί είναι εγκλωβισμένοι άλλοι δύο, η κυβέρνηση τι έχει κάνει με τους μηχανισμούς ελέγχου στους χώρους εργασίας; Τι έχει γίνει με τους επιθεωρητές; Όλα αυτά που υπόσχονταν προεκλογικά και στη συνέχεια δεν βλέπουμε να υλοποιούνται, τι απέγιναν όλα αυτά τα λόγια και οι διακηρύξεις για ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου στους χώρους εργασίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουν γίνει πάρα πολλά. Ευχαρίστως αύριο να σας δώσω μια εκτενή λίστα των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση για την προστασία των εργαζομένων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και κάτι ακόμη: Ο Πρωθυπουργός προεκλογικά κατέβαινε στο Πέραμα και στη ΝΑΥΣΗ και υποσχόταν διάφορα στους εργάτες. Μετεκλογικά ούτε καν έχει επισκεφθεί το Πέραμα, αλλά ούτε και τώρα, απ` ό,τι βλέπω, έχει τέτοια διάθεση. Δεν έχει να πει τίποτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει επισκεφθεί πολλά μέρη της Ελλάδας. Έχει γυρίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των τρεισήμισι χρόνων αφότου ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχοντας υπόψη μας την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση έχει να κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο σε σχέση με την απαγόρευση της συναυλίας του Γιώργου Νταλάρα, στη βάση της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν ξέρω εάν σας ρώτησαν για τις απόψεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τις εκλογές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι θέμα, προφανώς, που έχουν εκχωρήσει οι συνάδελφοί σας σε εσάς.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ενδεχομένως μου κάνουν τη χάρη. Αλλά, μάλλον μας το έχουν εκχωρήσει το δικαίωμα αυτό οι Υπουργοί. Γιατί έχουμε τον κ. Αλογοσκούφη να μιλά για μικρή προεκλογική περίοδο, για λόγους βεβαίως που έχουν σχέση με την οικονομία και τον κ. Μεϊμαράκη να λέει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τετραετία για λόγους θεσμικούς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα έχει εξαντληθεί. Έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως ο Πρωθυπουργός. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ερώτηση: Το έχει εξαντλήσει ο Πρωθυπουργός ή το έχουν εξαντλήσει οι ίδιοι οι Υπουργοί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε πει τόσα πολλά. Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε όσα έχουμε πει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Σήμερα, έγινε γνωστό το πρωί ότι παύει τελικά η δίωξη για την υπόθεση της ΔΕΚΑ. Έχει η κυβέρνηση να κάνει κανένα σχόλιο, δεδομένου ότι έχει πολλές φορές επιχειρηματολογήσει, πολιτικά επισημαίνω, σε σχέση με τον τρόπο που διαχειρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την υπόθεση του Χρηματιστηρίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Όπως γνωρίζετε, δεν κάνω ποτέ σχόλια για θέματα που αφορούν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο θέμα της εκλογολογίας να επανέλθω. Ο κ. Μεϊμαράκης δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές, γιατί αντιλαμβάνονται ότι δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι για προσφυγή στις κάλπες. Η κυβέρνηση υιοθετεί αυτή την άποψη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι το θέμα έχει εξαντληθεί από τη δική μας πλευρά. Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο, πέρα από όσα πολύ πρόσφατα είπε ο Πρωθυπουργός.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πρόσφατα, όμως, ο Πρωθυπουργός, τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο, όσο και στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, επισήμανε στους Υπουργούς, προφανώς, την ανάγκη να αφιερωθούν στα προβλήματα της καθημερινότητας, προκειμένου βεβαίως να δώσουν αποτελεσματικές λύσεις. Είναι δύο οι ερωτήσεις μου: Πρώτον, για ποιο λόγο χρειάστηκε ο Πρωθυπουργός να επιστρατεύσει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα. Και δεύτερον, αυτό έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όπου αναδύθηκαν μύρια όσα προβλήματα και στα οποία δεν ξέρω κατά πόσο έδρασε η κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, στην τοποθέτηση που έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο, για την οποία ενημερωθήκατε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Ρουσόπουλο, έκανε πολλές αναφορές. Και μία από τις αναφορές τις οποίες έκανε είναι και αυτή στην οποία εσείς αναφερθήκατε. Αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα και είπε το αυτονόητο: Ότι η σημερινή κυβέρνηση φυσικά ασχολείται συστηματικά με μεγάλο ενδιαφέρον, σκύβει πάνω από τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν όλους τους Έλληνες πολίτες. Και η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει, σε πολλές περιπτώσεις --το αποδεικνύει καθημερινά-- ότι την ενδιαφέρει να δίνει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, τα οποία ορισμένοι θεωρούν μικρά, αλλά δεν είναι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όμως, είχε ενδείξεις ο Πρωθυπουργός όταν έκανε αυτή την επισήμανση ότι δεν έχουν δώσει αποτελεσματικές λύσεις οι Υπουργοί του στα καθημερινά προβλήματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι μια δική σας ερμηνεία, την οποία εγώ δεν συμμερίζομαι. Σας είπα μέσα σε ποιο πλαίσιο έγινε αυτή η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Δείχνει, για μια ακόμη φορά, την αυξημένη φροντίδα, το ενισχυμένο ενδιαφέρον το οποίο αποδεικνύει κάθε μέρα η σημερινή κυβέρνηση. Για όλα όσα απασχολούν τους Έλληνες πολίτες.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επ` αυτού: Συγνώμη που επιμένω, αλλά γιατί ο Πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να επαναλάβει το αυτονόητο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί ο Πρωθυπουργός το έχει κάνει και άλλες φορές. Και όταν προεδρεύει μιας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρεται σε όλα τα θέματα, τα οποία κατά τη γνώμη του πρέπει να ενδιαφέρουν και πρέπει να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της δράσης όλων των Υπουργών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν έχει να κάνει, δηλαδή, με το γεγονός ότι είμαστε μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ταυτόχρονα αυτό δεν αποτελεί και μια ομολογία ότι είναι άλυτα τα προβλήματα, όπως (δεν ακούγεται)... ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί ή ότι τα προβλήματα λύνονται ως δια μαγείας. Προβλήματα υπάρχουν, και η αποτελεσματικότητα μιας κυβέρνησης μετριέται από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει αυτά τα προβλήματα και δίνει λύσεις. Και η σημερινή κυβέρνηση και τα προσεγγίζει αποτελεσματικά και λύσεις δίνει σε πολλά από αυτά τα προβλήματα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επ` αυτού: Το γεγονός, όμως, ότι ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του δημοσίου τομέα και της αναποτελεσματικότητάς του διαχρονικά, αυτό δεν σημαίνει κάτι; Δεν σημαίνει ότι δεν τα έχει καταφέρει τελικά να τα βάλει με αυτό το δύσμορφο τέρας η κυβέρνηση; Δύσμορφο τέρας εννοώ το Δημόσιο και το κράτος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μπορώ να σας παραπέμψω σε πολλές ομιλίες του Πρωθυπουργού, στις οποίες έχει γίνει αναφορά για τις δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας. Τα προβλήματα αυτά, όπως σας είπα, δεν αντιμετωπίζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί για πολλές δεκαετίες δεν είναι δυνατό να ξεπεραστούν μέσα σε διάστημα 3  3,5 ετών. Δίδονται, όμως, πρακτικές λύσεις. Σας αναφέρω ενδεικτικά την πολύ σημαντική αύξηση του αριθμού των ΚΕΠ που έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης, όπου εξυπηρετούνται οι πολίτες, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να καταφεύγουν σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να τους εκδοθεί ένα πιστοποιητικό. Σας αναφέρω πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, φερ` ειπείν, και το λέω ενδεικτικά χωρίς να θέλω να αποκλείσω το ένα ή το άλλο Υπουργείο, με τις οποίες πρωτοβουλίες μειώθηκε σημαντικά ο πολύ μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών που απαιτούντο, προκειμένου να αρχίσει η λειτουργία μιας επιχείρησης μικρής ή μεγάλης. Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα τα οποία, αν θέλετε, ευχαρίστως να σας τα πω ένα  ένα. Υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις που έχουν φέρει συγκεκριμένα ουσιαστικά αποτελέσματα.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, την Παρασκευή το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία αναφορικώς με τα έσοδα και έξοδα και προκύπτει ότι ενώ οι δαπάνες τρέχουν σε ρυθμούς κάτι παραπάνω από 6%, την ίδια στιγμή τα έσοδα είναι κολλημένα στο 1,5%. Ανησυχεί την κυβέρνηση αυτό το ισοζύγιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα πρέπει να περιμένουμε και την εξέλιξη των επομένων μηνών για να δούμε την ακριβή πορεία των εσόδων. Πάντως, όπως ξέρετε, οι εισπρακτικοί μηχανισμοί έχουν εκσυγχρονιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, με προώθηση της μηχανογράφησης, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά κατά την είσπραξη των υποχρεώσεων, κατά την είσπραξη των ποσών που πρέπει να πληρώνουν όσοι έχουν υποχρέωση να πληρώσουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να διατυπώσω αλλιώς την ερώτηση. Πώς θα καλύψει η κυβέρνηση αυτή την υστέρηση των εσόδων κατά 840 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο πεντάμηνο, αν δεν κάνω λάθος, την ίδια ώρα που και οι δαπάνες έχουν ξεφύγει και έχουν αυξηθεί κατά 420 εκατομμύρια; Δηλαδή, να περιμένουμε νέες φοροεισπρακτικές επιδρομές οι φορολογούμενοι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς, δεν έχετε διαπιστώσει κατά τη διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης αυτό το οποίο εσείς αποκαλέσατε με αυτό τον τρόπο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να σας πω παραδείγματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και δεν το έχετε διαπιστώσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν αυξήσατε το ΦΠΑ κατά 1%; Βάλατε πλέον φόρους σε τσιγάρα, ποτά κ.τ.λ.;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, ξεχνάτε τις απαλλαγές και τις ελαφρύνσεις τις οποίες έχει θεσπίσει για τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Σας υπενθυμίζω για μια ακόμη φορά ενδεικτικά, το ΛΑΦΚΑ, το οποίο προφανώς θέλουν ορισμένοι να το ξεχάσουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι (δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως και είναι. Είναι απαλλαγή από επιβαρύνσεις οι οποίες υπήρχαν και τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τη δέσμευση την οποία είχε, δεν είχε καταργήσει. Η δε σημερινή κυβέρνηση, χωρίς να έχει αναλάβει τέτοια υποχρέωση, ανέλαβε τη δέσμευση και το έκανε πράξη να επιστρέψει ήδη καταβληθέντα ποσά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την απαγόρευση της εισόδου της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ, της Αλέκας Παπαρήγα, σε δύο μεγάλα εργοστάσια στην Ελευσίνα και στην Κόρινθο. Οι χώροι των εργοστασίων είναι εκτός ελληνικής επικράτειας και των ελληνικών νόμων; Απαγορεύεται σε αυτά ο κοινοβουλευτικός έλεγχος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις. Η απάντηση, η οποία έχω δώσει, εξακολουθεί να ισχύει.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο της κυβέρνησης σχετικά με την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία περιείχε δυσμενείς αναφορές για την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και υιοθετήθηκε και από Έλληνες Ευρωβουλευτές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει εκτενέστατη τοποθέτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην οποία και σας παραπέμπω.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Στο ίδιο θέμα σχετικά με την καταχώρηση που υπήρχε σε διεθνή εφημερίδα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι εννοείτε «καταχώρηση»;

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Καταχώρηση η οποία περιείχε χάρτη που εμφάνιζε τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπήρχε καμία τέτοια καταχώρηση. Υπήρξε συντακτικό ένθετο της εφημερίδας, στο οποίο δεν έχει καμία ανάμειξη καμία υπηρεσία και κανένα Υπουργείο του ελληνικού κράτους, της ελληνικής Πολιτείας.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Δεν ήταν, δηλαδή, κάποια καταχώρηση από την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Σας είπα ότι πρόκειται για συντακτικό ένθετο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 July 2007 - 21:41:19 UTC